EPISCOPIA SLATINEI SI ROMANATILOR ADUCE CLARIFICARI IMPORTANTE IN CAZUL PARINTELUI NICHITA PASCAN, PROPUNAND CATERISIREA SA PENTRU PARASIREA BISERICII ORTODOXE

5-10-2010 Sublinieri

Episcopia Slatinei si Romanatilor: COMUNICAT privind părăsirea Bisericii Ortodoxe de către Preotul Nichita Paşcan de la Mânăstirea Brâncoveni

Cu privire la părăsirea Bisericii Ortodoxe de către Preotul Nichita Paşcan de la Mânăstirea Brâncoveni, Episcopia Slatinei şi Romanaţilor face următoarele precizări:

– În seara zilei de vineri, 24 septembrie a.c., susnumitul şi 29 de maici şi surori (din cele 65 existente) au părăsit mânăstirea fără înştiinţarea Maicii Stareţe şi a Episcopului locului;

– În prezent, cei dispăruţi se află în Grecia, afiliaţi la o grupare religioasă stilistă ce nu are comuniune cu nicio Biserică Ortodoxă (nici cu Biserica Rusă, nici cu cea a Ierusalimului şi nici cu Sfântul Munte). Este vorba de gruparea schismatică a aşa zisului arhiepiscop Macarie, autointitulat „al Atenei şi al Eladei”.

În urma anchetei desfăşurate de către Inspectoratul Eparhial imediat după producerea acestui incident, precum şi din declaraţiile obştii rămase, privind comportamentul susnumitului preot, au reieşit în principal următoarele:

În mai multe rânduri şi faţă de mai multe persoane şi-a exprimat în mod repetat simpatia pentru diferite grupări religioase stiliste, afirmând că doreşte să părăsească Biserica Ortodoxă, pentru a trece la acelea;

A îndemnat călugăriţele şi pe credincioşii care se spovedeau la dânsul la neascultare faţă de Biserica noastră Ortodoxă, sub pretextul că este eretică. În acest context a făcut nu o dată afirmaţia că “unitatea Bisericii  este în jurul duhovnicului”;

A contestat hirotonia Ieromonahului Antonie Veselin (slujitor la aceeaşi mănăstire) întru preot, numindu-l în chip batjocoritor “domnul Adrian” (pe numele său de mirean), deşi părintele Antonie a fost tuns în monahism şi hirotonit întru diacon încă din anul 1996. În acest sens, a interzis maicilor şi unor mireni să participe la slujbele săvârşite de Ierom. Antonie, pe care le-a catalogat “blestemate şi pângărite”.

La scurtă vreme după plecarea din mănăstire a difuzat, sub semnătura sa şi a monahiilor şi surorilor care i-au urmat, o aşa numită Mărturisire de credinţă”, prin care afirmă în mod expres ruperea de Biserica Ortodoxă, care îl alesese slujitor şi căreia îi jurase credinţă, şi confirmă, de fapt, cele de mai sus.

Luând act de toate acestea, Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor a hotărât deferirea preotului Nichita Paşcan în judecata Consistoriului Monahal Eparhial, în vederea caterisirii.

Biroul de presă al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Cuvantul ierarhilor, PS Sebastian

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “EPISCOPIA SLATINEI SI ROMANATILOR ADUCE CLARIFICARI IMPORTANTE IN CAZUL PARINTELUI NICHITA PASCAN, PROPUNAND CATERISIREA SA PENTRU PARASIREA BISERICII ORTODOXE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Felicitari admin! Felicitari din tot sufletul acestor aparatori ai crestinatatii! Ma alatur si eu cu smerenie parerilor dvs,sustinandu-va cu ceea ce consider si eu.Dupa cate stiu,acest parinte slujea intr-un loc de o mare sfintenie,aparat si ocrotit de SF MARTIRI BRANCOVENI,ACOLO EXISTA O ICOANA DE O MARE FRUMUSETE,a Maicii Domnului,numita POVATUITOAREA,cred eu in stare sa povatuiasca orice om,oricat de ravnitor in cele duhovnicesti,dansul slujea si oferea sfintele taine necesare spre mantuirea omului,avea un episcop cum rar intalnesti,un mare rugator pentru orice suflet.Biserica insesi este intemeiata de Mantuitorul Hristos iar ierarhia aceasta este aleasa de Dansul,avand toata plinatatea harului necesara mantuirii.E vorba,pana la urma de o ascultare de Hristos, de a tine de EL,de ce a randuit EL prin jertfa SA de pe cruce si a transmis prin SF APOSTOLI,episcopi,preoti,diaconi…daca nu vedem asa lucrurile,cum ca toti slujim lui Hristos,indiferent ce slujba avem,suntem in mare primejdie. In sensul ca devenim niste razvratiti si ne lepadam de Hristos,si de biserica sa,si avem senzatia ca stam bine! Sa pazeasca Bunul Dumnezeu si Maica Sa pe orice crestin ortodox!

 2. Buna ziua! Fratilor, as dori sa imi spuneti pentru ce nu ati aprobat spre publicare comentariul postat iata de 2 saptamani de zile. In care categorie il incadrati? “Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste”
  Multumesc si ma iertati

 3. @ pererin (deci nu pelerin?) in Grecia:

  In cam toate categoriile, din cauza propagandei stiliste evidente. Doamne, ajuta!

 4. Acum i-am citit si marturisirea de credinta.Arata ca o lepadare scrisa;de fapt,se cunoaste ca este in mare inselare.Si nu intr-una de moment,ci una care dureaza de multa vreme.Mi se pare ca acest om nu a fost de acord cu nimic din biserica ortodoxa,nu numai cu cele expuse.Si din slujitor,cum ar fi trebuit sa fie,s-a aflat judecator:totul la dansul este analizat,consemnat,urmarit cu inversunare,stigmatizat…oare a facut asta cu duhul lui Hristos?Cred ca daca se spovedea sincer la un duhovnic incercat,spunandu-i toate acestea,nu se ajungea aici.Un calugar,un preot este o persoana insemnata la Hristos,care l-ar fi ajutat sa depaseasca ispita asta in care se afla de multa vreme.Ei sunt si indemnati sa se roage cu rugaciunea cea mai puternica ce se poate zice:Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ma pe mine pacatosul!Si apoi Hristos iti da si credinta neclintita in biserica ta,dar si smerenia sa ramai pe pozitia pe care te-a asezat EL si sa nu te ocupi de lucruri mai presus de tine.pentru ca te pagubesti.si pierzi,pentru mandrie,tot ce ai agonisit.Iar vina cumplita,este ca nu te rupi numai tu de Hristos,ci mai tarasti dupa tine si alte suflete…considerandu-te probabil un mare salvator de neam,un marturisitor..cine stie!

 5. “Marturisirea de credinta” a pr Nichita este erezie si rupere de Sfinta Biserica Ortodoxa. A confundat, dupa parerea mea, pacatele oamenilor (membri sau ierarhi ai BOR) cu pacatele Bisericii, considerind-o eretica. In Biserica sunt si pacatosi, eretici, oameni cazuti din har etc, dar asta nu afecteaza sfintenia Bisericii, cita vreme aceasta nu si-a schimbat canoanele, marturisirea de credinta, rinduielile etc.

  Este o palma pe obrazul BOR, dar o palma care indeamna la trezvie si credinciosii si ierarhia. Sunt si eu de parere ca, inainte de caterisire, parintele Nichita sa fie lamurit care este dreapta credinta si in ce consta caderea sa. Pentru ucenicii aflati acum in dilema si in bataia multor vinturi, pentru ca multi spun ca a fost un foarte bun duhovnic, pentru ca orice muritor greseste etc.

  Daca vrea sa lupte impotriva neregulilor din BOR, cel mai potrivit loc ar fi sa o faca din interiorul Bisericii, nu parasind-o. Si poate acum cel mai bun ar fi un gest de pocainta, ca exemplu pentru cei pe care i-a lasat mihniti, indurerati, revoltati, sfisiati de multe curente si de oameni cu tot felul de intentii si interese.

  Eu nu ma numar printre ucenicii sau printre cunoscutii parintelui, dar asa vad situatia dinafara. E dureros lucru ca duhovnicul tau sa cada astfel, e dureros si pentru ucenici si pentru Biserica. Daca s-ar gindi parintele macar la ucenicii sai, ca macar pentru ei sa faca acest gest de pocainta. Ortodoxia e iubire si comuniune in iubire si in Duhul Sfint. Daca ai iesit din aceasta comuniune, cum si cu cine te mai poti impartasi? A fi mai ortodox decit ortodocsii este ratacire, cadere in sus, din mindrie si nebagare de seama.

 6. un parinte e la frasinei spunea ca diavolul nici cand iti spune adevarul sa nu il crezi,foarte buna tehnica a vrajmasului!asa a patit si parintele,i-a aratat adevarul dar cum a vrut el,cu urechile mele si cu ochii mei am vazut in catedrala sfantului Calinic din ramnic cum ps Gherasim predica in prezenta unui popa papistas ca intre noi si ei nu exista decat diferente de arhitectura si vesminte in biserica,ne putem impartasi si spovedi la ei si alte asemenea aberatii…etc,etc in vazul si auzul a sute de credinciosi, asta a fost acum nu multi ani in urma dar nu am auzit de nimeni sa se fi dus la papistasi si nici sa paraseasca biserica din cauza ca a ajuns apostata…avem si episcopi buni,ps Iustinian al maramuresului nu sunt toti care lucreaza la caramizile lui faraon(masonerie)cum profetea un sfant si cum se spune apa trece si prin tevile ruginite. se vede lucrarea vrajmasului care acum in timpurile din urma trage folos si din adevar si din minciuna chiar daca avem episcopi cipuiti si o sa avem nu putem trada biserica parintele putea face cerere in patriarhia georgiei care a anatemizat ecumenismul sau si altele asemenea care tin si calendarul iulian…si pe mine ma batea gandul sa ies din BOR DAR IN NICI UN CAZ LA SCHISMATICI,cel mult la sarbi din cauza ca aici in strainatate a au parohie…subiect ce nu se mai termina.ps nu ne putem judeca ierarhii in ce priveste faptele,dar credinta nuexista compromis cu dreptul botezului avem dreptul sa le spunem TREZTTI-VA VOI UNII DINTRE IERARHII ROMANI E MAI DE PRET CREDINTA STRAMOSILOR DECAT MANA DE EURO SI PLIMBARILE CU AVIONUL IN BABILONUL OCCIDENTULUI nu marea majoritate dintre noi suntem cu “pregatire teologica precara”spuneti-le credinciosilor despre sfintii ardeleni mucenicii de la Athos care au fost arsi de patriarhul constantinopolului dupa modelul inchizitiei din cauza ca nu au recunoscut unirea…nici unul dintre sfintii nostri nu s-a separat de biserica cea una chiar daca avea ierarh si chiar patriarh eretic ,e tradare si lasitate lupta din interior nu din afara pt dreapta credinta mult mai mult decat la inceputuri toti noi cei pacatosi trebuie sa luptam nu sa spunem “cine sunt eu? 2

 7. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Parintele Mihai Valica: SCRISOARE CATRE CEI IESITI DIN BISERICA
 8. Pingback: Fostul parinte Nichita Pascan si o parte a obstii de maici de la Man. Brancoveanu, care s-au rupt de BOR in 2010, au ajuns la STILISTII MATEITI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate