HRISTOS NE VORBEȘTE DE PE CRUCE… “Doamne, dăruiește-mi mie puterea de a alege în toate jugul Tău cel bun!”

19-04-2018 Sublinieri

(detaliu icoana de Ciprian Toma)

Câteva pasaje din jurnalul unui mucenic contemporan, extrase din postarea:

FERICITUL NOU MUCENIC VASILE DE LA OPTINA, ucis de satanisti, in dimineata Invierii, impreuna cu fratii sai, Trofin si Terapont (†18 aprilie 1993; si VIDEO).

DIN VIATA SI INVATATURILE DUHOVNICESTI EXCEPTIONALE ALE UNUI TANAR MONAH si DUHOVNIC EXEMPLAR: “Oricine Il iubeste pe Dumnezeu trebuie sa se intalneasca personal cu duhurile rele…”

Cum sa-i dam aproapelui sfaturi?

1) Sa ne adresam in rugaciune lui Dumnezeu ca El sa ne ajute sa spunem un cuvant spre folosul aproapelui. Astfel discutia se curateste de slava desarta.

2) Sa vorbim cu grija, fara sa cadem in vorbarie. Sa nu punem intrebari desarte si curioase.

3) Daca te entuziasmezi si spui ceva impotriva constiintei, sa te mustri in taina si sa te caiesti inaintea lui Dumnezeu.

4) In saracia timpului nostru trebuie sa-i impartasim aproapelui nostru cunostintele noastre sarace”.

****

Pacatul inseamna despartire de Dumnezeu. Inseamna implinirea voii noastre, separarea voii noastre de voia lui Dumnezeu, neascultare. Si asa cum in timpul despartirii de omul iubit ne doare sufletul, asa si in timpul implinirii voii noastre sufletul incepe sa sufere si sa planga. Ce experienta este aici!”

***

„Bogatia monahului este mangaierea, pe care si-o gaseste in lacrimi, si bucuria datorata credintei, bucurie care incepe sa straluceasca in tainitele mintii.”

„Viata – adica tot si toate – reprezinta mila lui Dumnezeu, blandetea si smerenia Lui. Toate acestea sunt pentru noi.”

„Obiectivul cel greu, dar inalt al crestinului este sa pastreze in sine marea fericire a nerautatii si a dragostei.”

„Daca Il cautam pe Dumnezeu, El ni se va arata, si daca Il vom tine in noi insine, El va ramane cu noi” (Arsenie cel Mare).

Evanghelia este gura lui Hristos. Fiecare cuvant al Mantuitorului este un cuvant al iubirii, al smereniei, al blandetii. Acest duh al smereniei, cu care ne vorbeste Mantuitorul, nu ni se arata prea des, deoarece nici Evanghelia uneori nu ne este clara, uneori nu ne induioseaza. Insa… duhul Evangheliei este inteles, se descopera prin Crucea lui Hristos. Daca vom vedea ca, oriunde se afla, orice ne spune, Hristos ne vorbeste de pe Cruce – atunci ni se va descoperi duhul Evangheliei, duhul smereniei, al blandetii si al iubirii nemarginite a Domnului fata de noi, pacatosii.

Inima saracita, lipsita de har si, prin urmare, si de putere este supusa trupului si implineste poftele si dorintele lui. Sa intaresti inima ta, sa o umpli cu har si sa o birui, sa supui trupul fata de nazuintele si intentiile inimii – iata obiectivul. Si mai trebuie sa pui inima in frunte, sa o faci stapana fiintei tale si sa o subordonezi lui Hristos pentru acea mila si acel har cu care Domnul a intarit-o si a innoit-o”.

„Dupa adancirea, afundarea mintii, unite cu simtamantul, in cuvantul rugaciunii, intram in Imparatia Cereasca, ce se afla inlauntrul nostru. Acolo este Imparatia Duhului, acolo este caminul nostru, in care salasluieste sufletul cel smerit si induiosat, minunandu-se neincetat de mila lui Dumnezeu, care acopera saracia si pacatosenia lui.”

Pretutindeni osteneala, pretutindeni rabdare, pretutindeni greutatea vietii. Intr-un caz Domnul ne ajuta, iar in altul se retrage. Intr-un caz este jugul Domnului, iar in altul – jugul diavolului. Domnul nu a anulat pedeapsa definitiva pentru pacat – greutatea vietii a ramas, insa viata s-a transformat in Duhul. Duhul acesta se daruieste celor ce poarta jugul lui Hristos, celor ce au ales implinirea poruncilor lui Dumnezeu, iar nu slujirea fata de trup si sange. Doamne, daruieste-mi mie puterea de a alege in toate jugul Tau cel bun!”

Asa cum prizonierul este legat cu funii si este lipsit de libertatea miscarii, asa si mintea omeneasca cea cazuta este legata cu ganduri mincinoase, nedrepte si asa este legata inima omeneasca cu dorinte si pofte necurate si patimase. Si, asa cum prizonierii au grad diferit in ceea ce priveste libertatea de miscare – unul este incatusat in lanturi, altul este inchis in temnita, al treilea se afla intre peretii inchisorii – asa si inima si mintea omeneasca au grad diferit in ceea ce priveste veridicitatea gandurilor si a simtamintelor. Insa, asa cum prizonierul ramane prizonier in orice fel de incarcerare s-ar afla – asa si mintea si inima, care sunt cazute, raman cazute, adica lipsite de adevar, despre orice si-ar face o parere in gandurile si in simtamintele lor. De aceea spune Domnul: Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi[10], iar sfantul apostol zice: unde este Duhul Domnului, acolo este libertatea[11].

„Cand osandesti, sa te rogi asa: Doamne, prin aceasta eu am gresit, iarta-ma si ma miluieste!”

Aceste insemnari ne dau cheia pentru intelegerea parintelui Vasile ca duhovnic. Pe una dintre ultimele pagini ale jurnalului a mai scris urmatorul lucru:

„Sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti, sa te rogi pentru el ca pentru tine insuti, vazand astfel ca pacatele aproapelui sunt pacatele tale; sa cobori in iad cu aceste pacate de dragul mantuirii aproapelui tau“.

Citiți mai mult la:

FERICITUL NOU MUCENIC VASILE DE LA OPTINA, ucis de satanisti, in dimineata Invierii, impreuna cu fratii sai, Trofin si Terapont (†18 aprilie 1993; si VIDEO). DIN VIATA SI INVATATURILE DUHOVNICESTI EXCEPTIONALE ALE UNUI TANAR MONAH si DUHOVNIC EXEMPLAR: “Oricine Il iubeste pe Dumnezeu trebuie sa se intalneasca personal cu duhurile rele…”

IEROMONAHUL MARTIR VASILE DE LA OPTINA – File din povestea si jurnalul unui tanar din vremea noastra, sportiv de performanta, ajuns CALUGAR IUBITOR DE POCAINTA, TRAITOR VIU AL TAINEI INVIERII si MUCENIC LA 33 DE ANI (I)

NOII MUCENICI DE LA OPTINA, MARTURISITORII INVIERII: tinerii monahi Vasile, Trofin si Terapont, ucisi in 1993, in ziua de Inviere

DIN MINUNILE NOILOR MUCENICI DE LA OPTINA, martirizati in ziua de Pasti, cele “trei candele” aprinse de Inviere, in urma cu 21 de ani

IOAN, INIMA SI GLASUL LUI HRISTOS

 

 

Doamna GALINA RADULEANU in “Familia ortodoxa” (II): “Dumnezeu ne vorbeste, realmente!, numai ca nu-L auzim, dar ne vorbeste! VANEAZA LA MAXIMUM PUTINELE CLIPE LIBERE PENTRU A TE INTERIORIZA!”


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Rânduială de rugăciune în Postul Paștilor

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate