MINUNEA DE LA BISERICA SFANTUL PANTELIMON (Foisorul de Foc), care a fost cuprinsa de flacari luni seara!

12-01-2012 Sublinieri

Catapeteasma a scapat prin minune de foc, salvand intreg altarul. Nici o icoana nu a fost arsa sau sparta…

INCENDIUL DIN 2012. MINUNEA DIN CATAPETEASMĂ

Atât tâmpla – lucrată de sculptorul Petre Babic –, cât şi amvoul, jilţurile şi o masă de ofrande datează din anul 1873. Poleitul tâmplei şi amvonului a fost executat în anul 1875 de Franz Ferdinandy. Construcţia bisericii a fost finalizată în data de 11 aprilie 1876.În timpul incendiului, catapeteasma a scăpat în mod miraculos de flăcări, deşi jaratecul cupolei prăbuşite a trecut razant de aceasta. O singură icoană a refuzat să se desprindă de catapeteasmă în noaptea tragediei, cea a Sfântului Spiridon care a rămas să apere catapeteasma şi altarul de un dezatru total.

Flăcările incendiului nu au mistuit credinţa enoriaşilor

Incendiul puternic izbucnit luni, 10 ianuarie 2011, la Biserica “Sfântul Mucenic Pantelimon” şi “Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Foişorul de Foc din Bucureşti, mistuind în întregime turla principală., nu a mistuit credinţa enoriaşilor. Credincioşii s-au mobilizat imediat şi au salvat obiectele de cult, au lucrat intens pentru a curăţi sfântul lăcaş, sperând ca în prima duminică să participe din nou la Sfânta Liturghie. Preoţii slujitori le mulţumesc că le-au sărit în ajutor în miez de noapte şi chiar i-au impresionat pe pompieri; aceştia au spus că la nici o biserică la care au mai fost nu au mai văzut aşa o solidaritate.

(pr. Bogdan Teleanu)

Crucea din lemn de pe catapeteasmă este intactă, după ce a căzut, printre flăcări, de la o înălţime de peste 4 metri. Lăcaşul de cult a fost distrus în mare parte. Credincioşii vor pune mână de la mână şi se vor ocupa chiar ei de reconstrucţie. Preotul crede că este o minune faptul că nu a ars crucea.

“A cazut o bucata de lemn, arsă, pe catapeteasma, iar la o catapeteasmă veche de 140 de ani, nu îi trebuie mai mult, ca să ia foc. Iată catapeteasma întreagă. Este o minune, doar Dumnezeu  face minuni, iar Dumnezeu lucrează prin oameni, oamenii pe care mi i-a trimis să stingă incendiul”, spune preotul.

Oameni care au rămas să ajute biserica. Unii au pus mâna pe lopată, alţii au făcut donaţii. Cu atâţia oameni în jur, Biserica ar putea fi refăcută în numai câteva zile.

Get Adobe Flash player

O biserică-martir, într-o noapte de taifun, smulgând copacii din rădăcini şi acoperişurile de pe blocuri, ne aminteşte propovăduirea Botezătorului: «Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor!»

– Mamă, dacă ne spulberă vântul casa, unde ne adăpostim? întrebau copiii, strângându-se lângă femeia, îngrijorată şi ea, de o asemenea dezlănţuire a stihiilor.

– Ne adăpostim în biserică, îşi stăpâni lacrimile mama.

Fata cea mare era plecată la lucru. Cum se va întoarce acasă pe un asemenea vânt, care te ia de pe picioare?!

Noaptea aceea a mâniei lui Dumnezeu a strâns multe familii de bucureşteni sub icoană. Fiecare şi-a reconsiderat păcatele, şi-a cercetat sufletul, întrebându-se ce jertfă personală ar putea face, pentru ca această urgie să nu ne şteargă cetatea de pe faţa pământului, căci trăim cu adevărat, în cel mai păcătos oraş românesc.

Adesea cădem în ispită, căci satana are un mod de a fi grăbit, de a ne presa cu nişte argumente ale orgoliului şi iubirii de sine, la care aproape e imposibil să rezişti. Dar Îngerul umblă să obţină repetarea probei, reexaminarea. Nu cumva am greşit din nebăgare de seamă? Să fim atenţi, căci lucrarea aceasta minunată a Păzitorului nostru se petrece mereu. Important este, măcar când ne conştientizăm căderea, să folosim ruşinarea inevitabilă, pentru a nu recădea. Dacă regretăm un păcat, nu se poate să nu ni se dea şansa de a-i demonstra Domnului că nu suntem aşa cum ne înfăţişează defăimătorul, cu trecătoarea lui victorie asupra noastră. Cumplit ar fi ca şi a doua oară să procedăm la fel, ţâfnoşi şi grăbiţi, trimiţând răspunsul la probă prin copy paste, fără nici o modificare de atitudine, de parcă ar fi o simplă defecţiune tehnică în transmiterea unui mail.

În noaptea taifunului, Îngerul Domnului a adunat din toate casele promisiunile de jertfă ale mamelor, ale copiilor şi ale bărbaţilor maturi. Cele mai mari oferte au venit din partea bătrânelor neputincioase. Şi totuşi n-au ajuns. Atunci o străveche biserică, împreună cu Sfântul Panteliomon, cu sfintele lui moaşte minunat lucrătoare în altar, s-a oferit spre jertfă.

Doar atunci, petarda şmecherului care a ţintit turla bisericii de lângă Foişorul de Foc s-a aprins. A nimerit chiar în fereastra înaltă, în jaluzele, căci turla însăşi era acoperită cu tablă şi unealta satanei ar fi ricoşat.

Jertfa a fost uriaşă, pe măsura păcatelor prosperului oraş: jertfa pompierilor care, ceasuri în şir n-au reuşit să stingă incendiul, fiind nevoiţi să taie acoperişul de tablă, ca să se strecoare spre căptuşeala de lemn, cuprinsă de foc; jertfa preoţilor şi enoriaşilor, care au încercat să salveze icoanele şi sfintele moaşte.

Bolta bisericii în flăcări, prăbuşită în interior la un moment dat, putea să rănească pe vreunul din ei, dar îngerii, lucrători cot la cot cu iubitorii de sfinţenie şi gata de orice jertfă, i-au protejat.În zori, vântul a slăbit, apoi, după încă o zi, a încetat.

Nu există eveniment care să se petreacă fără Voia Domnului. Să ne rugăm ca să-i desluşim învăţăturile ascunse. Să nu mai păcătuim cu uşurinţă, chiar dacă Iisus este gata să se jertfească iar şi iar pentru noi, spre iertarea neatentelor noastre căderi. Să ne rugăm mai mult unii pentru alţii! (un text de Elena Frandeş)

Biserica Sfântul Pantelimon, care a fost distrusă luni de un incendiu, va fi sfinţită duminică.

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, însoţit de Ciprian Câmpineanu, episcop vicar patriarhal, au verificat azi dimineaţă stadiul lucrărilor de reconstruire a bisericii, ocazie cu care au stabilit că duminică, la ora 09.00, se va face o slujbă de sfinţire a lăcaşului de cult.

Programul zilei de duminică va mai cuprinde, de la ora 10.00, săvârşirea liturghiei în biserica refăcută după incendiul care a avut loc în cursul nopţii de luni.

Conform graficelor de refacere a bisericii, muncitorii au demolat şi curăţat resturile de la vechea turlă distrusă de incendiu şi se pregătesc să construiască o nouă cupolă, astfel încât slujbele religioase să se desfăşoare fără probleme în sfântul lăcaş de cult.

De asemenea, la solicitarea edilului sectorului 2 se înlocuieşte întreaga instalaţie electrică şi va fi schimbat acoperişul afectat de incendiu şi de apa folosită pentru stingerea acestuia.

La refacerea bisericii se lucrează în două schimburi, ziua şi noaptea pentru ca lucrările să fie gata în cel mai scurt timp.

Pentru ca toate lucrările de refacere să se realizeze fără probleme, episcopul vicar patriarchal Ciprian Câmpineanu a hotărât ca duminică, la ora 9.00, cu binecuvântarea patriarhului Daniel, să oficieze o slujbă de sfinţire a bisericii, iar de la ora 10.00 să continue serviciul religios programat să aibă loc în fiecare duminică.

În paralel, în curtea bisericii, o serie de enoriaşi spală şi curăţă icoanele şi obiectele de cult salvate de la incendiu şi le pregătesc pentru a fi repuse la locul lor, după terminarea lucrărilor de reconstrucţie.

Pentru bunul mers al lucrărilor de refacere a bisericii, Onţanu a dispus ca o serie de voluntari ai Detaşamentului Gărzii Civice al sectorului 2 să asigure respectarea măsurilor de pază şi protecţie a muncitorilor şi enoriaşilor veniţi să ajute la reparaţii şi igienizări.

Legaturi:


Categorii

Minuni si convertiri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “MINUNEA DE LA BISERICA SFANTUL PANTELIMON (Foisorul de Foc), care a fost cuprinsa de flacari luni seara!

  1. Extraordinar! Sa dam slava lui Dumnezeu! Cred ca acest semn e de natura sa ne faca pe toti sa reflectam mai profund asupra realitatii si prezentei imediate a lui Dumnezeu in spatiul stramt al lui eu-aici-acum. Sa pricepem ca minunile sunt posibile si inca se petrec si sa ne prefacem credinta “de ocazie” in traire cotidiana si mod de viata. Eu pot sa marturisesc faptul ca m.a zguduit doar constatarea ca vreo cateva bucatele de anafura uitate intr.un apartament in care nu am mai stat vreo 4-5 luni le.am descoperit intacte, nealterate ca gust, doar putin deshidratate. Aparent marturia mea nu are legatura cu subiectul. Si totusi analiza atenta a acestor aspecte le directioneaza semnificatiile spre acelasi centru.

  2. Slava Tie,Doamne! Slava Tie!

  3. http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2012/01/paraclisul-sfintei-mucenite-tatiana-de.html

    Sf. Muceniţă Tatiana, crinul cel răsărit în grădina cerească din mijlocul spinilor multor pătimiri, să ne trimită şi nouă mireasma rugăciunilor sale spre a călători întru adierile Duhului fără primejdii pe cărarea cea sfinţitoare a mântuirii.

  4. Am sa fac cateva comentarii pe marginea articolului Dvs. – textul Elenei Frandeş -, rod al impresiilor de pe parcursul lecturarii acestuia. Un emotionant dialog de inceput dintre o mama si fiica sa speriate de dezlantuirea stihiilor naturii. Mama se adresa fetei, incurajand-o si indemnand-o sa se refugieze in biserica. Imi aduc aminte de momentele Revolutiei timisorene, cand revolutionarii ce incercau sa intre in biserica mitropoliei Banatului si nu au putut, inchizandu-li-se usile bisericii, astfel ca au murit destui pe treptele lacasului de cult. Ei n-au avut sansa de a se adaposti, pentru ca noi astazi sa avem privilegiul sa discutam liber, fara constrangeri si fara teama de a fi urmariti de opresiunea unei dictaturi sau cel putin asa ni se pare, ca urmariti suntem, dar la un alt nivel.
    Cat despre minune, unii ii spun asa, altii gasesc ca e o intamplare. O si mai mare minune ar fi fost daca nu s-ar fi intamplat nimic si intreg articolul acesta ar fi fost fara de rost. Dumnezeu si-ar fi aparat locasul nelasand sa se i se intample ceva rau. Dar tocmai astfel de evenimente nedorite pot fi transformate in manifestari de solidaritate umana, asa dupa cum reiese si din reportajul anexat.
    Aceasta este cu adevarat o minune! Biserica nu reprezinta o cladire, ci o comunitate.

  5. @ Bellum religio:

    Desigur, pentru necredinciosi totul e intamplare. Pentru noi e o evidenta minune. Pronia lui Dumnezeu nu lucreaza asa cum ne-ar placea sau ne-ar conveni noua. Tocmai fiindca nimic nu este intamplator, iar doamna care a scris a pus corect problema in termenii unei lectii spirituale, morale – ca sa vorbim si pe intelesul unui necredincios. Biserica este si o comunitate vie, dar si un lacas sfant. Iar cazul de Foisor arata cat se poate de frumos aceasta ingemanare.

    Cat despre situatia de la Timisoara, din 1989, ea se “datoreaza” aceluiasi mitropolit care isi turna si isi persecuta credinciosii si preotii, zeci de ani la rand si pe bani… ca dupa aceea sa-si tradeze direct si Biserica si sa-si bata joc de noi toti. Dumnezeu sa-l ierte… chiar daca e inca trupeste in viata.

  6. @admin
    Sa-l ierte, ca are pentru ce! Il jigneste foarte mult pe Dumnezeu cu faptele sale, cu propovaduirea mincinoasa si perfida.

  7. La biserica Sfântul Mucenic Pantelimon e o comunitate vie şi o efervescenţă spirituală deosebită de câţiva ani, de când Părintelui paroh Marian Constantinescu i s-au alăturat Părintele Bogdan Teleanu şi Părintele Cătălin Niculescu. Dumnezeu să le dea putere să treacă cu bine peste această încercare!

    http://www.youtube.com/watch?v=B3JgDHmxKck&feature=share

  8. E oare intamplator ca o biserica ce il are ca patron pe Sf Mucenic Panteliom protector al DOCTORILOR SI MARE TAMADUITOR a ars in aceste zile in care societatea e cuprinsa de dezbaterile noii Legi a Sanatatii?
    Eu cred ca nu.

    Doamne ajuta!

  9. Probabil ca nu. Nimic din ceea ce ni se intampla nu este lasat la voia nici unei intamplari, desi uneori asa suntem tentati sa credem. De altfel, se pare ca toate evenimentele care se concretizeaza in plan material, au la origine schimbari anterioare in plan duhovnicesc.

  10. poate ca Dumnezeu ne da un semn al milostivirii sale prin acest caz. Poate ca e un semn ca in mijlocul focului fiind – oricum ar fi el -sa nu ne pierdem credinta caci El ne poarta de grija. Doamne miluieste!

  11. @Bellum religio
    Într-o biserică din Statele Unite ale Americii o icoană a început să izvorască mir. Locaşul respectiv a început să atragă foarte mulţi credincioşi ortodocşi de toate etniile. Unul dintre aceştia, preot, a plecat însoţit de maica Alexandra, nimeni alta decât principesa Ileana a României, să se închine Slavei lui Dumnezeu şi faţă de minunile Sale. Pe drum însă era abătut şi muncit de gânduri i-a mărturisit maicii Alexandra că această minune are să fie atacată de necredincioşi şi că trebuie găsită o explicaţie “raţională” care să excludă de orice altă posibilitate decât una miraculoasă. Maica l-a liniştit spunăndu-i: “Părinte, pentru un credincios nu e necesară nici o explicaţie, iar pentru un necredincios nu sunt de ajuns toate explicaţiile din lume”.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate