O absenta graitoare

4-11-2008 Sublinieri

Fratele Dan Camen, pe blogul sau, Theologhia, scrie:

Un Sfant Sinod nedesavarsit: IPS. Bartolomeu Anania nu apare in fotografia sinodala

Preluam si noi fragmente din foarte interesantul sau articol:

sf_sinod1.jpg

“La sectiunea “STRUCTURA BOR” din cadrul site-ului Patriarhiei Romane, subsectiunea “SFANTUL SINOD”, la fotografia de grup mai recenta a ierarhilor Bisericii noastre, IPS. Bartolomeu Anania lipseste cu desavarsire… (http://www.patriarhia.ro/ro/structura_bor/sfantul_sinod.html)

Aceasta fotografie este realizata ceva mai demult, deoarece mi-a cazut in mana zilele acestea revista “Vestitorul Ortodoxiei” editata de Patriarhie (pe lunile mai-iulie, nr. 5-7 (419-421), anul I (XVIII))* in care pe coperta I apare aceasta fotografie de grup. Astfel ca probabil fotografia a fost facuta la Sinodul din iulie (celebrul sinod care a ‘analizat’ cazul mitropolitului Nicolae Corneanu si al PS. Sofronoie Drincec). Asa se explica cat-de-cat lipsa IPS Bartolomeu la aceasta fotografie de grup, stiind ca acesta a plecat imediat dupa ce cei doi ierarhi au fost ‘iertati’ in mod gratuit de ‘Sfantul’ Sinod.

Am dat de aceasta fotografie in mod proniator, cautand ceva pe site-ul Patriarhiei legat de structura BOR. Gasind fotografia in cauza, m-am uitat putin la expresiile fetelor. Am observat ca chipul profetic al IPS Bartolomeu lipseste. Am numarat si am ajuns cu numaratul la 45 de sinodali. Aceasta fotografie insa a devenit oficiala, fiind pusa pe site-ul Patriarhiei, apoi publicata pe coperta I a revistei “Vestitorul Ortodoxiei”. Tocmai acest lucru imi da de gandit, faptul ca nu intamplator, nici proniator (cum ar spune altii), a capatat aceasta dimensiune oficiala pentru a putea fi raspandita cat mai intens. (…)

Cu toate acestea, problema infiintarii stavropighiilor de catre patriarh am readus-o in lumina, fiindca la aceeasi pagina in care se gaseste fotografia sinodala, este indosariat in format digital si Statutul BOR care din ‘intamplare voita’ mentine forma initiala cu art. 26 lit. s  – sectiunea privind atributiile patriarhului. Aceasta problema a fost larg dezbatuta  (de IPS. Bartolomeu si in mediul jurnalistic national) si corectata la nivel sinodal, cu toate ca acum iata… alaturi de noua imagine a Sfantului Sinod al BOR, acest statut (nerectificat) capata si el dimensiunea oficiala. Va sa zica graba nu mai strica treaba… pentru ca cu aceasta graba, PF Daniel a reusit sa-l tipareasca pe hartie si sa-l trimita deja organelor abilitate ale statului.

Reintorcandu-ne la fotografia sinodala, putem spune ca atitudinea IPS Bartolomeu fata de IPS Nicolae a ramas aceeasi ca si in iulie, astfel ca ea exprima si acum nepartasia IPS Bartolomeu cu IPS Nicolae sau cu PS Sofronie. Este ca si cum el insusi, IPS Bartolomeu, ar fi iesit din sinod si ar fi facut aceasta fotografie, aflandu-se cumva in spatele aparatului de fotografiat, prezentand lumii un sinod ce prezinta o ‘sobrietate nefireasca‘,… o amorteala generala in care doar figura PS. Casian este luata din profil in chip zambaret, iar chipul IPS Andrei este suspendat deasupra camilafcei PF Daniel.

De ce spun acest lucru, fiindca atat la resfintirea Catedralei Patriarhale, cat si la sarbatoarea capitalei: praznuirea Sf. Dimitrie Basarabov, adica inainte de intrunirea de toamna a Sfantului Sinod *(care a inceput pe 28 octombrie), IPS Bartolomeu si inca cativa 3-4 ierarhi nu au slujit liturghia impreuna cu IPS Nicolae si PS Sofronie, chiar daca sfintele moaste ale Sfantului Ap. Pavel ce erau aduse acolo special erau motiv de mare bucurie intre sinodali.

Lucrul acesta poate a trecut neobservat de unii, insa a fost bine mascat de altii care incearca sa ascunda pe cat este posibil reactiile mustratoare ale IPS Bartolomeu. Chiar si IPS Teofan s-a impartasit cu proaspat-iertatul mitropolit de Banat, Nicolae, aceasta fiind prima liturghie in care majoritatea sinodalilor se impartasesc impreuna cu IPS Nicolae si PS Sofronie, aratand prin aceasta reabilitarea publica a celor doi…

Intr-un sinod in care toti sinodalii tac malc si nu au curajul sa marturiseasca drept, iata ca mai exista si marturisitori prin care Dumnezeu binecuvinteaza poporul dreptslavitor…”

Dan Camen

06_bartolomeu_anania_text.jpg

Legaturi:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, IPS Bartolomeu Anania, Nicolae Corneanu, Opinii, PF Daniel

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “O absenta graitoare

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » CORNEANU SFIDEAZA PANA LA CAPAT SI SPUNE RASPICAT: “GESTUL RAMANE. NU MA POCAIESC!”
  2. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS BARTOLOMEU – 89 DE ANI! UN CUVANT MAI ACTUAL CA ORICAND: “Iuda de azi e un ecumenist convins si un excelent teolog, e un maestru al crimei perfecte”
  3. Pingback: Război întru Cuvânt » SA FACEM RUGACIUNI PENTRU SANATATEA INALTULUI BARTOLOMEU ANANIA!
  4. Pingback: Război întru Cuvânt » MITROPOLITUL BARTOLOMEU ANANIA A PLECAT SPRE LUMINA CEA NEAPUSA: “Moartea, practic, nu exista, pentru ca noi credem in Inviere!”
  5. Pingback: Război întru Cuvânt » IPS BARTOLOMEU ANANIA, OMUL CARE NE-A DUS IN SPATE… Marturisiri de la emisiunea Eugeniei Voda, “Profesionistii”
  6. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE -
  7. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA DESPRE APOCALIPSA, vanzarea fratilor, rabdare si “profetii improvizati, cu pofta de publicitate” de pe internet (audio) -
  8. Pingback: 3 ani de la adormirea in Domnul a IPS BARTOLOMEU ANANIA. Marturia Arhimandritului Andrei Coroian, fostul staret de la Nicula: 7 BINECUVANTARI MOSTENITE DE LA PARINTELE NOSTRU MITROPOLIT BARTOLOMEU | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate