Parintele Dionisie Ignat despre SFANTUL ILIE LACATUSU, preotul temnitelor comuniste proslavit de Dumnezeu cu moaste intregi (+22 iulie 1983)

22-07-2011 Sublinieri

(icoana de Ioan si Camelia Popa, man. Afteia)

“- Despre noii martiri in Biserica noastra nu se mai spune nimic. Stiti ca au fost atatia in inchisorile comuniste; acuma au descoperit un parinte cu corpul neputrezit.

– Ia uite!

– Da, parintele Ilie Lacatusu[1]. Si nu se spune nimic. Acuma noi ce trebuie sa facem?

– Vedeti? Lucrarea ispititorului. Vedeti cum o progresat rautatea? Pe acela invederat l-a aratat Dumnezeu si dupa moartea lui sfant, si uite, condu­catorii nu iau masuri ca sa-l sfinteasca [canonizeze, n.n.] si sa propo­vaduiasca ca nevoile si chinurile pe care le-o suferit l-au sfintit pe el [2], ca asta-i adevarul. Da, dar n-au indrazneala. Vedeti unde am ajuns?

– Si despre toti cei care au suferit in inchisori nu se povesteste nimic. Adica atatia mucenici au fost, poate au fost mai multi acum, in ultimul veac, decat in primele trei veacuri.

– Sigur ca da. Uite, lucrarea ispititorului e asta, ca sa nu se propovaduiasca adevarul. Vezi? Da’ la Dumnezeu ei s-o sfintit si stau acolo in viata cea fara de sfarsit unde se vor veseli cu ingerii lui Dumnezeu si cu toti sfintii mucenici care au patimit. Omenirea asa e. Veacul al VII-lea e veacul cel mai periculos. O sa fie schimbari mari. (06-04-2002)”

_____________________________________________________________

[1] Moaştele părintelui Ilie Lăcătuşu (1909-1983), preot de mir având cinci copii, au fost descoperite în data de 29 septembrie 1998. Trupul sfântului a fost găsit în condiţiile corespunzătoare sfintelor moaşte: nestricăcios, frumos mirositor, uscat şi uşor, pielea de culoarea alunului, păstrându-şi dimensiunile şi aspectul, dând impresia unui om care doarme. Mai multe asociaţii non-guvernamentale au cerut Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române deschiderea unui dosar de canonizare pentru trecerea părintelui Ilie Lăcătuşu în rândul sfinţilor Bisericii Ortodoxe Române, în calendar şi la sfintele Slujbe. O altă minune este descoperirea, în aceleaşi condiţii, în anul 1980, a moaştelor Sfântului Ioan Iacob de Ia Neamţ, care a vieţuit în pustia Hozevei, din Ţara Sfântă, şi care a fost canonizat în anul 1992.

[2] Părintele Ilie Lăcătuşu a fost prizonier în închisorile comu­niste în perioada 1952-1954 şi 1959-1964, când a făcut muncă silnică la canalul Dunăre-Marea Neagră, respectiv la Periprava, în Delta Dunării.

(Din: Staretul Dionisie. Lumea in vremurile de pe urma. Vol. II, Editura Prodromos, 2010)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Parintele Dionisie Ignat de la Colciu, Parintele Ilie Lacatusu, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Parintele Dionisie Ignat despre SFANTUL ILIE LACATUSU, preotul temnitelor comuniste proslavit de Dumnezeu cu moaste intregi (+22 iulie 1983)

 1. Este sfant. In jurul sau se simte pace si bucurie. M-am rugat sfantului pentru o problema de sanatate si mi-a ascultat cererea. Sta si acum smerit in cimitir asa cum smerita i-a fost toata viata.

 2. Fericiti ar trebui sa fie cei care sunt nascuti astazi si il au pe Sfantul Ilie Lacatusu drept sfant ocrotitor.

  Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

 3. Ma doare inima cand ma gandesc ca atatia sfinti din vremea comunismului asteapta ca noi sa-i chemam in rugaciuni ,sa fie canonizati si sa li se dea atentia cuvenita. Poate ati vazut azi la tv.T cate elogii si plecaciuni s-au facut patriarhului…….maine,poimaine il declara sf. in viata anumite cercuri mirenesti si laice. Nu vreau sa-l judec dar canonizarile ultimilor ierarhi nu mi se par mai indreptatite ca ale pr Lacatusu,Gafenco….si multi alti sfinti ai inchisorilor!

 4. Am o nedumerire: ce aduce in plus canonizarea, fata de starea reala a lucrurilor ?

 5. @ c2:

  Doar o recunoastere oficiala din partea Bisericii si un cult generalizat. Desigur cel mai important este daca in duhurile si in inimile noastre ii avem canonizati si daca le urmam cuvintele si pildele.

 6. “60 de ani de daruire totala lui Hristos” scriu cei de la Basilica…….slava Domnului, daca este asa cum spun ei.Cred ca patriarhul nostru are nevoie de foarte multa rugaciune…vai mie ca ma gandesc ca-l judec.Doamne nu ne lasa vrasmasului!Ce-i de facut…Vai de ea Ortodoxie cu astfel de exemple! Ramanem fara modele,Domnul cheama la El colosii ortodoxiei…

 7. @ admin

  Pana a fi canonizat, acelui om trecut la Domnul, i se faceau parastase. Adica noi cei de aici ne rugam pentru sufletul lui.

  Dar dupa ce a fost canonizat acel om se roaga el acum pentru noi.

 8. @ Arsenie:

  Si acum credeti ca nu se roaga deja, daca ii cerem mijlocirile? Daca credeti asa, gresiti. Desigur, omeneste i se fac inca si parastasele pana la canonizare…

 9. Pingback: PARINTELE ILIE LACATUSU, MARTURISITORUL. Marturii despre minunile sale. De ce ne inchinam sfintelor moaste? -
 10. Pingback: PARINTELE ILIE LACATUSU – 30 de ani de la mutarea in cetele sfintilor a preotului martir din Giulesti. MARTURII DESPRE SFINTENIA PR. ILIE (si video) -
 11. Pingback: PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU despre vremurile de pe urma: “UNIUNEA EUROPEANA ESTE CASA FARADELEGILOR. Conducatorii lumii vor sa schimonoseasca firea omului. O SA FIE UN RAZBOI INFRICOSAT. Si acum o sa fie foarte multi mucenici. NU NE-A RAMAS ALTC
 12. Pingback: Intr-un comunicat (prost conceput) despre cazul SFINTELOR MOASTE ale PARINTELUI ILIE LACATUSU, Patriarhia da de inteles ca ar agrea CANONIZAREA MARTURISITORULUI | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: STARETUL DIONISIE DE LA COLCIU – ravnitorul dragostei duhovnicesti (†11 mai 2004): “Tineretul, prin orase si prin sate, are niste mode desavarsit diavolesti” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate