PS MACARIE si PS BENEDICT – predici video la PARABOLA DATORNICULUI NEMILOSTIV (2020). Sa pastram vii mila si iertarea

23-08-2020 Sublinieri

PS Macarie: „Ne rugăm ca toți să poată să respire firesc și liber!” – Cuvânt la Duminica Parabolei Datornicului nemilostiv, Parohia Sf. Mc. Gheorghe, Stockholm, 23 august 2020:

„Preacucernici părinți, iubiți frați și surori împreună-rugători,

După cum știți, o oarecare vreme am fost și eu plecat în țară, am trăit marea bucurie a reîntâlnirii cu frații și surorile de-acasă. Vă mărturisesc cu toată sinceritatea inimii că pe de o parte cu un ochi am surâs, văzând atâta lume dornică de binecuvântare și rugăciune în bisericile și mănăstirile noastre, însă cu un alt ochi am plâns, fiindcă sunt foarte multe restricții acasă care, din nefericire, afectează și viața bisericească. Iată, Suedia a adoptat o altă strategie și în aceste zile am simțit și eu că oarecum am intrat într-o normalitate. Simt că am ieșit din această tulburare pandemică și ne rugăm Domnului să-i întărească și pe cei de-acasă ca să poată respira firesc și liber, așa cum îi este dat omului de către Preamilostivul Dumnezeu.

[…]

Acesta este mesajul parabolei evanghelice (pilda datornicului nemilostiv) care s-a citit astăzi, preaiubiții mei: să păstrăm vii mila și iertarea. Fiindcă, dacă nu le păstrăm, întreaga lume este cuprinsă de tiranie și această ne-iertare și ură nemiloasă față de semenul nostru. Să nu ne lăsăm contaminați de această tiranie și asuprire nemiloasă față de semeni, să nu ne lăsăm contaminați de acest duh al lumii care bântuie pretutindeni, ci să fim cuprinși de milă și iertare. Pentru că Însuși Părintele nostru ceresc este cu milă li iertare față de noi.

[…]”

***

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit în Duminica a 11-a după Rusalii (a datornicului nemilostiv), 23 august 2020, în Parohia „Sfânta Treime” din Tureni, Protopopiatul Turda, județul Cluj:

Episcopul Benedict Bistrițeanul, la Tureni: „Cine nu se uită la Cer, nu poate să trăiască bine pe Pământ”

„Iertarea, forma cea mai grea a dragostei”

Evanghelia Domnului Hristos, în general, și această pericopă evanghelică, în special, doresc să ne obișnuiască mai mult cu Cerul, cu Împărăția lui Dumnezeu. Cine nu iubește și nu iartă, în consecință, nu se poate bucura de Împărăția lui Dumnezeu. Forma cea mai grea a dragostei care se manifestă între noi și cu noi este tocmai iertarea.

Socoteala pe care Domnul o cere datornicului este o formă de milostivire, prin care Dumnezeu caută să-l conștientizeze pe om cu privire la situația lui, mai spune Preasfințitul Părinte Benedict:

Domnul, când îl cheamă la socoteală pe datornic, nu vrea să-l condamne, ci vrea doar să-i amintească. Să nu uite cât i-a fost iertat și cât îi este de mare datoria. Este și acesta un semn al milostivirii lui Dumnezeu. Socoteala din Evanghelie nu este o realitate definitivă, ea se poate repeta, și Dumnezeu o repetă de multe ori cu noi, nu ne condamnă o dată pentru totdeauna. El ne cheamă mereu cu mărinimie, cu candoare, cu grijă. Îngăduie câte o suferință, o încercare, un necaz, pentru a ne face mai sensibili la Împărăția lui. Noi suntem atât de împământeniți încât ni se pare că trăim la nesfârșit, trăim ca și când nu vom muri niciodată. Cine nu se uită la Cer, nu poate să trăiască pe Pământ bine.  

 

Legaturi:

“Nu facem noi la fel când ieşim de la spovedanie?…”– IEȘIREA DIN POCĂINȚĂ = IEȘIREA DIN INIMA LUI DUMNEZEU și ÎNTOARCEREA ÎN EGOISM ȘI VICLENIE. Predica Părintelui Hrisostom de la Putna la Pilda datornicului nemilostiv (VIDEO și TEXT)

Datoria cea cu neputință de plătit și PREȚUL DE SÂNGE AL IERTĂRII. Ce nu poate să rabde Dumnezeu și când intervine DREPTATEA Sa, dându-ne “pe mâna chinuitorilor”? “Pentru VICLENIE, pentru aceste păcate ale NEOMENIEI, Dumnezeu Îşi retrage darurile Sale”

Pilda datornicului nemilostiv. CUM SA IERTAM? Predici audio la Putna si Sihastria Putnei

Duminica datornicului nemilostiv: “NU SE CADEA CA SI TU SA AI MILA DE CEL IMPREUNA-SLUGA CU TINE?”

“ORICINE URASTE PE FRATELE SAU ESTE UCIGAS. In iad merg mai ales cei care au in sufletul lor ura si rautate”. Arhim. Vasilios Bacoianis despre IERTARE si MARTURISIRE, TINEREA DE MINTE A RAULUI si APOSTAZIE

“SLUGA VICLEANA…” – Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la DATORNICUL NEMILOSTIV: Conditiile mantuirii: RECUNOASTEREA SINCERA A PACATELOR SI IERTAREA APROAPELUI. Plus: Predica Arhim. Mihail Stanciu (2014)

DATORNICUL NEMILOSTIV. Iertam sau “executam”? Cauzele iadului in care traim

“Fără dispoziția IERTĂRII din inima noastră nu există viaţă duhovnicească, nu există harul lui Dumnezeu”. HULIM IUBIREA LUI DUMNEZEU ATUNCI CAND DEVENIM JUDECATORII NECRUTATORI AI CELORLALTI

***

PS BENEDICT BISTRITEANUL (video, text) despre SFANTUL IOAN IACOB si ALEGEREA IMPARATIEI CERURILOR. Comoara ascunsa in tarina: in ce ne investim scurtul timp al vietii? – “Cine nu aduna cu Mine risipeste”

PS BENEDICT – cuvinte vii despre CHEMAREA DUREROASA A ADEVARULUI CARE “DERANJEAZA” SI NELINISTESTE, despre SLUJIREA INTRU UNIRE a conducatorilor autentici si despre PILDA EROICA SI CRESTINEASCA A DOMNITORULUI MIHAI VITEAZUL (video, text)


Categorii

Pilda datornicului nemilostiv, PS Benedict Bistriteanul, PS Macarie, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PS MACARIE si PS BENEDICT – predici video la PARABOLA DATORNICULUI NEMILOSTIV (2020). Sa pastram vii mila si iertarea

  1. Ne rugam Domnului sa ni se dea voie sa respiram liber. Oare au mai fost in istoria omenirii perioade in care oamenilor li s-a interzis sa respire?
    Nu e suficient ca afara primim aerul cu portia, acum vor sa purtam masca si in case.
    Da, sa ne rugam sa putem sa-i iertam pe cei care ne fac asta.

  2. Pingback: PS BENEDICT BISTRITEANUL la Soborul Sfintilor Arhangheli: “Cand APROAPELE devine DEPARTE este semn al stapanirii celui rau. Pentru ca APROAPELE ESTE MANTUIREA NOASTRA si, daca are nevoie de ajutorul nostru, NU FUGIM DE EL, ci ii dam o mana de ajutor
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate