PS BENEDICT BISTRITEANUL la Soborul Sfintilor Arhangheli: “Cand APROAPELE devine DEPARTE este semn al stapanirii celui rau. Pentru ca APROAPELE ESTE MANTUIREA NOASTRA si, daca are nevoie de ajutorul nostru, NU FUGIM DE EL, ci ii dam o mana de ajutor”. OARE PANDEMIA SAU MASS-MEDIA NE POT DESPARTI DE HRISTOS? (video, text)

9-11-2020 Sublinieri

PS Benedict Bistrițeanul: „Soborul Sfinților Arhangheli: luare-aminte, înțelegere și unire”

Cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, rostit sâmbătă, 7 noiembrie 2020, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Vâlcele, Protopopiatul Cluj I:

„Am venit cu bucurie in biserica dvs, praznuindu-i cu anticipatie pe ocrotitorii bisericii acesteia frumoase, pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Si daca am cercetat calendarul sau stim lucrul acesta de multa vreme, in ziua de 8 noiembrie apare scris asa: “Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”. Termenul acesta: “sobor” nu ne este tot timpul foarte la indemana, are un caracter arhaic, este deja vechi, noi in Biserica il folosim destul de des, dar oricum, el inseamna “adunare”, “intalnire”, “venire impreuna”. Si de unde vine numele acestei Sarbatori: “Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil”? Stim din Sfanta Scriptura, stim din cantarile noastre liturgice ca Dumnezeu i-a facut pe ingeri mai inainte de a face lumea vazuta, iar ingerii erau foarte aproape de Dumnezeu.

Numai ca unul, cel mai mare, Lucifer, cel care era stralucitor, s-a rasculat impotriva lui Dumnezeu. S-a rasculat impotriva lui Dumnezeu, Cel care il facuse; este asemenea copilului care se ridica impotriva parintelui care i-a dat viata. Si de ce s-a rasculat impotriva Lui Dumnezeu? Pentru ca a vrut sa fie in nebunia lui, egal sau mai sus decat Dumnezeu. Asa a crezut el ca se poate, sau asa a crezut el pentru ca a cazut din dragostea lui Dumnezeu mai inainte de a cadea cu fapta. Pentru ca, atunci cand simti dragostea lui Dumnezeu, intelegi ca de la El vine tot darul cel desavarsit si tot binele. Si citim in Cartea Proorocului Isaia, Cap. 14, vers. 14, gandul acestui mare inger care a cazut de la Dumnezeu: “Pune-voi scaunul meu deasupra norilor. Traducem lucrul acesta: Pune-ma-voi deasupra Lui Dumnezeu, stapani-voi intreaga creatie.“Voi fi asemenea Celui Preainalt si peste Cel PreaInalt. Si apoi, in Evanghelia dupa Luca, Cap. 10, vers. 18 ni se spune ce s-a intamplat cu el: Vazut-am pe satana ca fulgerul cazand in cer”. A fost caderea groaznica, prima cadere groaznica ce s-a intamplat de la creatie incoace.

Dupa acest act nesabuit al acestui mare inger, Arhanghelul Mihail este cel care a facut adunare, este cel care a facut sobor cu toti ingerii pe care I-a creat Dumnezeu. El i-a adunat ca sa ia cunostinta de actul nesabuit pe care Lucifer il facuse. Adunarea ingerilor, asa cum ne exprima sinaxarul, soborul ingerilor a avut in vedere trei lucruri. Adunarea ingerilor insemna luare aminte mai inainte de orice, luare-aminte. Adica sa inteleaga ceilalti ingeri ceea ce a facut acest inger care a cazut, Lucifer, sa fie atenti si sa nu cada in aceeasi ispita, in aceeasi neincredere fata de Dumnezeu, in aceeasi atitudine.

As zice, iubiti frati si surori, ca mai mult ca oricand, acest eveniment in care se remarca Arhanghelul Mihail este actual, pentru ca omul, de altfel de multa vreme, dar mai ales acum, se revolta impotriva Lui Dumnezeu, nu-I mai recunoaste autoritatea, nu-I mai recunoaste paternitatea, nu-L mai recunoaste ca Cel Care l-a creat, ca Cel Care ii este parinte, ca Cel Care ii poarta de grija. Alearga in stanga, in dreapta si uita de ce e cel mai important: uita de Parintele lui.

Cred ca aceasta atitudine de revolta impotriva Lui Dumnezeu o putem regasi pe parcursul istoriei omului de la inceput: in cazul lui Adam si apoi generatii dupa generatii. Omul se increde in mai bine, in ceilalti oameni, in diavol, in cei care il pun in lupta, il pun fata in fata cu Dumnezeu si mai ales impotriva Lui Dumnezeu. Generatii dupa generatii ne revoltam impotriva lui Dumnezeu. Si in societatea noastra, nu putine au fost initiativele generale care s-au manifestat impotriva Lui Dumnezeu explicit, dar apoi si cele implicite. Si zic cele generale, explicite ca n-avem nevoie de ora de religie, ba, mai nou, ca nu avem nevoie de pelerinaje, ca pelerinajele sunt cele unde ne imbolnavim toti, ba nu avem nevoie de asta, ba nu avem nevoie de cealalta, ba familia in varianta crestina nu mai este la moda. Explicit, intr-o forma sau alta, omul Ii spune “nu” Lui Dumnezeu, se revolta impotriva Lui Dumnezeu si se revolta impotriva Bisericii pe care El a lasat-o ca loc al mantuirii, ca loc al pocaintei, “corabia salvarii”. Aici ne mantuim noi. Societatea de astazi ne creaza impresia ca noi suntem vesnici in aceasta lume si investitia pe care o facem trebuie sa fie exclusiv in aceasta lume, sa controlam lucrurile, sa fim cei mai fericiti in varianta in care ni se propune, sa ne prelungim viata la nesfarsit, dar cand vine vorba de credinta si increderea in Dumnezeu, atunci intervine o problema, nu mai sunt de acord. Credinta si increderea in Dumnezeu ne dau valoare si ne dau directie in aceasta lume.

Oricat ne-am proteja noi prin toate mijloacele care sunt absolut necesare in aceasta perioada, daca nu avem credinta si incredere in Dumnezeu nu se intampla mare lucru. Si boala, si suferinta, si moartea au fost si pana acum si vor fi si de acum incolo. Aceasta perioada de pandemie nu ne aduce aminte decat ceea ce ar fi trebuit sa stim noi dintotdeauna: ca exista boala, ca exista suferinta si ca exista moarte. Multa vreme am incercat sa le punem de o parte, si moartea – sa nu ne gandim la ea. Crestineste este sa le avem in vedere pe toate, pentru ca Domnul Hristos a trecut prin toate si ne-a aratat ca nu exista alta cale decat Calea Crucii. Si atunci Biserica ne ramane noua salvare. Biserica ne ramane noua, cu Hristos Care este Capul Ei, punct de sprijin, siguranta pentru viata noastra.

Zice Sfantul Apostol Pavel, in Epistola catre Romani, in Capitolul 8: Cine ne va desparti pe noi de iubirea Lui Hristos? se intreaba incepand cu versetul 35: necazul sau stramtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de imbracaminte, sau primejdia, sau sabia? sau, adaug eu: sau boala, sau pandemia, sau mass-media, sau ce vreti dumneavoastra mai departe… Si continua: “Precum este scris: “Pentru Tine suntem omorâţi toată ziua, socotiţi am fost ca nişte oi de junghiere. Dar în toate acestea suntem mai mult decât biruitori, prin Acela Care ne-a iubit”. Si raspunde: “Nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru”.

Asadar, acest Sobor al Arhanghelului Mihail impreuna cu ingerii sai este, mai inainte de orice, o luare-aminte sa nu mai intram in aceeasi logica a raului prin care omul cade generatie dupa generatie, de la Adam incoace.

Al doilea lucru care se exprima in aceasta adunare: ce inseamna “adunare a ingerilor”? Inseamna intelegere, inseamna apropiere, inseamna impacare, inseamna acceptare. Suntem intr-o vreme in care ni se spune sa ne izolam, sa stam departe unii de ceilalti – si fizic se vede ca este bine totusi sa ascultam. Dar niciodata, aproapele nostru sa nu devina departe, suferinta, boala sa devina sursa de slujire, nu sursa de frica si de ura si de diviziune intre noi, ca si cand celalalt ne este pericolul, celalalt ne este sursa mortii! Or, in vremuri grele, sau bune, dar mai ales in cele grele, oamenii se slujeau unii altora. Cei mai in varsta ati trecut prin multe suferinte, dar niciodata omul nu a fugit de slujirea celuilalt. Cand aproapele devine departe este semn al stapanirii celui rau. Pentru ca aproapele este mantuirea noastra, noi nu ne mantuim fara de aproapele si daca are nevoie de ajutorul nostru nu fugim de el, ci ii dam o mana de ajutor.

Si mai este, mai inseamna aceasta adunare a ingerilor, unire. Ce este aceasta unire sau cum traducem noi, iarasi, in acest context? Unire inseamna sa stam toti ingenuncheati inaintea Lui Hristos. E nevoie de pocainta, e nevoie sa stam inaintea Lui Dumnezeu, e nevoie sa-I cerem iertare pentru pacatele noastre, pentru ca prea mult, prea mult a mers omul inainte, prea mult fara sa-L considere pe Dumnezeu, fara sa-I dea intaietate in viata lui, fara sa se orienteze in viata lui dupa Evanghelia Lui Hristos. Mai inainte de orice, noi, cei din Biserica, si cei care nu sunt tot timpul in Biserica, toti impreuna e nevoie sa ne unim impreuna inaintea Lui Hristos si sa-I cerem iertare, asa cum Sfantul Apostol Pavel zice in Epistola catre Filipeni, Capitolul 2, versetul 10: “Ca întru numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cereşti şi al celor pământeşti şi al celor de dedesubt. Toti impreuna sa stam inaintea Lui Dumnezeu, sa-I cerem iertare si sa ne schimbam viata mai inainte de orice.

Arhanghelul Mihail este, asadar, imagine a luptei impotriva raului si asa este prezent in Sfanta Scriptura in mai multe locuri: este prezent in episodul lui Avraam si al nepotului sau Lot, atunci cand Dumnezeu pedepseste cetatile Sodoma si Gomora pentru pacatele lor ajunse la limita. Il scoate pe Lot din oras si trage semnal de alarma impotriva raului ca Dumnezeu are limite, ca interventia Lui Dumnezeu, atunci cand omul nu mai are masura, poate sa fie chiar si dura. Tot despre Mihail stim din intalnirea lui Iacov cu fratele sau Isav: fugea de el, pentru ca vroia sa-l omoare – iarasi, vedeti, dusmania dintre oameni, dintre frati. Si atunci Arhanghelul Mihail l-a atentionat pe Iacov sa nu se duca sa se intalneasca cu fratele sau, ca acesta are de gand sa il omoare, iar acesta fuge si scapa. Sau cand poporul lui Israel iese din robia egipteana, tot Arhanghelul Mihail este cel care le arata drumul sa ajunga in Pamantul fagaduintei trecand si prin Marea Rosie. Si apoi tot Mihail apare si in episodul lui Iosua Navi, cel care ajunge cu poporul israelit in Pamantul fagaduintei, Moise murind mai inainte, el este cel care il protejeaza in lupta cu paganii, cu necredinciosii care erau acolo.

Acum, Arhanghelul Gavriil – si aici vine partea luminoasa, sau vine partea de dupa lupta – Arhanghelul Gavriil este reprezentantul bucuriei, mesagerul bucuriei, el este cel care aduce vestile bune – si in mod special aduce vestile bune in cazul nasterii de prunci. As indrazni sa-l numesc protector al familiei, al familiei care este una dintre problemele majore ale vremurilor noastre – si nu ma refer numai la noile definitii ale familiei care par sa [poata proveni] din orice, deci nu ma refer doar la asta, ma refer chiar la familiile noastre, unde lucrurile nu sunt perfecte, nu sunt chiar deloc bune, in multe situatii: cate divorturi, cate conflicte intre parinti, cate conflicte intre parinti si copii, tocmai pentru ca nu mai exista aceasta unire. Dar el este protectorul familiei, pentru ca, ziceam, el este cel care aduce vestile bune in cazul nasterii copiilor si va dau cateva exemple: Samson, cel care avea putere in parul lui si a fost vestit, a fost vestita nasterea lui femeii lui Manoe, adica mama lui, ca el va fi alesul Lui Dumnezeu. In cazul nasterii Fecioarei Maria, tot Arhanghelul Gavriil este cel are vesteste parintilor inaintati in varsta de acum, Ioachim si Ana, nasterea sa. Sau in cazul Sfantului Ioan Botezatorul, tot Arhanghelul Gavriil este cel care vesteste parintilor inaintati in varsta, Zaharia si Elisabeta, ca vor naste prunc. Iar cel mai maret moment in care este implicat Arhanghelul Gavriil este Zamislirea Domnului Hristos, este Buna Vestire, momentul in care Fecioara Maria primeste in pantecele ei de la Duhul Sfant pe Stapanul Cerului si al Pamantului, pe Domnul nostru Iisus Hristos. El este asa-numit Arhanghelul iconomiei Intruparii, randuielii Lui Dumnezeu prin care Fiul Sau vine in lume. Si inca data zic: el este protectorul familiei, protector de care avem atata nevoie, in situatia in care avem atatea probleme in mijlocul nostru.

Pe ei doi, in special, ii praznuim, pe Arhanghelul Mihail, cel care ne sta intr-ajutor in lupta cu raul si pe Arhanghelul Gavriil, cel care ne aduce vestea cea buna, cel care este Arhanghelul bucuriei. Si voi incheia cu un imn, o stihira din slujba dedicata lor, din care zicem asa si zicem impreuna:

“Cetele ingerilor Te roaga sa nu treci cu vederea rugaciunea poporului care a gresit, Hristoase. Si sa ne izbavesti de toata tirania vrajmasului si viata pasnica sa ne dai prin rugaciunile lor, noua si tuturor popoarelor”.

Amin!

 

Vedeti si:

“Să stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte…” – Predica IEROM. HRISTOFOR (Huși) la Privegherea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil: SĂ ASCULTĂM DE DUMNEZEU SAU DE OAMENI ATUNCI CÂND LEGILE LOR INTRĂ ÎN CONFLICT?

SFINTII ARHANGHELI SI RAZBOIUL NEVAZUT

ttp://www.cuvantul-ortodox.ro/satana-vaneaza-pe-cei-izolati/

 

***

ÎMBRĂȚIȘAREA LUI DUMNEZEU. PS Benedict Bistrițeanul: CRUCEA – declarația de dragoste a lui Dumnezeu pentru noi. IZOLARE, FRICĂ, DEZBINARE vs. SLUJIRE ȘI PARTICIPARE LA SUFERINȚA APROAPELUI (video + text)

PS BENEDICT VESA – chemare caldă la SLUJIRE RECIPROCĂ ÎN VREMURI GRELE: “Noi, cei tari, să purtăm slăbiciunile celor neputincioşi! Cine face altfel trădează duhul Evangheliei. Vremurile prin care trecem trebuie să ne facă MAI SENSIBILI, mai atenţi la celălalt, nu FRICOȘI pentru viaţa şi sănătatea noastră. NU MURIM DE BOALĂ, CÂT MURIM DE SINGURĂTATE” (video, text)

“DISTANTAREA SOCIALA” – IADUL SINGURATATII este “noua normalitate”? Oare nu cumva STIGMATIZAREA si ABANDONAREA batranilor si vulnerabililor UCIDE mai mult ca virusul? “Avem atata nevoie de celalalt pentru a ne vindeca…”

“Brâncoveanu a ales moartea, nu umilința, nu calea comodă, nu lepădarea de suferință. Noi azi ce facem?”. MISTIFICAREA IUBIRII CREȘTINE “ÎN VREME DE PANDEMIE” versus JERTFA SFINȚILOR BRÂNCOVENI – o abominație de neînțeles pentru “credinciosul” contemporan. “Asta vreți pentru copiii voștri? MASCA PE FIGURĂ ȘI FRICA ÎN SUFLET? De ce vrei să mori, fără să trăiești?”

Predică trezitoare despre LUPTA VICLEANĂ DE A FI DESPĂRTIȚI DE DUMNEZEU, DE A NE LEPĂDA DE HRISTOS, ca să rămânem sănătoși în această lume și despre SISTEMATICA ÎNFRICOȘARE practicată de către mai-marii lumii, care are ca scop “ÎNCHIRCIREA SUFLETELOR și ÎNDOBITOCIREA NOASTRĂ, transformarea noastră în animale speriate”

“IATA CE DUMNEZEU AVEM! Iata catre ce am fost noi chemati!”. Protos. HRISOSTOM de la Putna – Cuvant despre IUBIREA SFINTEI TREIMI si pentru REDESCOPERIREA CURAJULUI SI DEMNITATII DE CRESTIN: “Noua ne este teama sa ne pierdem sanatatea, dar nu ne temem ca pierdem mantuirea? Cel care se teme ca va pierde cele mici, le va pierde pe cele mari. Cel care se sperie de umbra lui va pierde insasi Lumina” (VIDEO, TEXT)

PROTOS. HRISOSTOM (Mănăstirea Putna): “Noi suntem astăzi puși în fața unor ALEGERI. Încă nu suntem pe deplin forțați, dar aproape, nu mai e mult, SĂ FACEM COMPROMISURI care tare mă tem că ÎNDATĂ VOR FI EGALE CU LEPĂDAREA” (video, text)

PS MACARIE si PS BENEDICT – predici video la PARABOLA DATORNICULUI NEMILOSTIV (2020). Să păstrăm vii mila si iertarea

“Ce iubeste omul mai mult in aceasta lume devine dumnezeul lui” – PS BENEDICT BISTRITEANUL (predica video si text): “IUBIREA EXISTA ODATA CU CRUCEA. Exista putina iubire in lume tocmai pentru ca fugim de suferinta. Cand iubesti, nu poti altfel decat suferind. PE NOI CINE NE VA DESPARTI DE DRAGOSTEA LUI HRISTOS?”

 

***

“Fratele meu este viata mea”

VLADICA BARTOLOMEU DESPRE TARELE OMULUI CONTEMPORAN: instrainarea prin Internet si TV, paranoia egocentrista, lingusirea si senzualitatea. “Cand va fi sfarsitul lumii?”


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Pandemia Covid-19, PS Benedict Bistriteanul, Sfintii ingeri si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “PS BENEDICT BISTRITEANUL la Soborul Sfintilor Arhangheli: “Cand APROAPELE devine DEPARTE este semn al stapanirii celui rau. Pentru ca APROAPELE ESTE MANTUIREA NOASTRA si, daca are nevoie de ajutorul nostru, NU FUGIM DE EL, ci ii dam o mana de ajutor”. OARE PANDEMIA SAU MASS-MEDIA NE POT DESPARTI DE HRISTOS? (video, text)

  1. Pingback: SFANTUL NECTARIE si RABDAREA NEDREPTATILOR. PS Benedict Bistriteanul despre modul a lupta cu IMPUTINAREA DE SUFLET: “Cand stii ca lipseste din tine aceasta putere, sa nu te sperii, sa Ii ceri ajutorul Domnului. Te pui inaintea Lui si zici: DOAMNE, N
  2. Pingback: “RAIUL NU SE DOBÂNDEȘTE DECÂT ÎMPREUNĂ”. PREASFINȚITUL MACARIE – cuvinte puternice și dătătoare de NĂDEJDE pentru traversarea acestor vremuri bulversante: “Dacă ar fi bună această criză pandemică ar fi tocmai ieşire
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate