”PARTIZANUL SE INTOARCE ACASA”: scurt documentar despre rezistenta din Tara Hategului
Partizanul se intoarce acasa
Filmul este un scurt metraj documentar despre una din cercetarile Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului. In film apar istoricul Marius Oprea, arheologii Paul Scrobota si Gheorghe Petrov. Apare si Ioan Chertitie, fost tortionar, precum si fostii partizani Nicolae Ciurica si Nandra Iosif.
Este vorba despre ”Cazul Vitan Petru” – un mic grup de partizani retras in zona Tarii Hategului, descoperit de comunisti prin tradarea unui consatean. In urma conflictului armat intre trupele comuniste si partizani, Vitan Petru este ucis iar camarazii sai (Nicolae Ciurica si Iosif Nandra) sunt raniti si, ulterior, retinuti in detentie.
Din film, cateva replici memorabile:
Iosif Nandra, fost partizan:
”Tradarea a fost mare”…, ”omul e ca lupul”.
Ioan Chrtitie, fost tortionar:
”Ma simteam deasupra timpului… cand mergeam pe sectie, imi tresalta inima de bucurie ca stiam ca se tem de mine, un sentiment extraordinar pe care eu l-am trait… Asa au fost toti gardienii. Atunci te simteai un fel de Dumnezeu.”
”…s-a strecurat pe langa mine un copilas de vreo 6-7 anisori si am ramas incremenit. L-am urmarit cu privirea sa vad ce face. La un moment dat s-a agatat cu manutele de catusele unuia din detinuti si cand i-am auzit vocea aceea suava, Te iubesc, taticule, realmente m-o bulversat.”
”…dupa o saptamana am citit in scrisoarea catre un detinut… o fetita in clasa intai (ca m-am interesat dupa aceea) cu o manuta tremuratoare o scris doar atat: Dragul meu tatic, afara a inceput sa ninga, iar tu de ce nu vii sa ne jucam cu zapada?”
Marius Oprea:
”Pedeapsa reala exista intotdeauna. Oamenii astia (tortionarii – n.n.) nu pot dormi linistiti.”…
”Oameni impuscati, oameni torturati, aruncati pur si simplu intr-o groapa fara cruce. Noi ii gasim, ii redam familiilor lorsi asta este, daca vreti, rolul nostru profilactic.
”Stiti cum e sa fii fericit ca gasesti un mort”?
Sa ne amintim…
- CUI II E FRICA DE SFANTUL INCHISORILOR? Stadiul cercetarilor dupa moastele Sfantului Valeriu Gafencu
„Noi nu admirăm neamul nostru. Noi îl iubim. Aşa cum e”
„Noi nu admirăm neamul nostru, nici nu căutăm să-l înţelegem şi să-l studiem în virtutea nu ştiu cărui principiu scornit de mintea omenească. Noi îl iubim. Aşa cum e. Aşa cum îşi iubeşte copilul părinţii lui. Şi nu l-am schimba cu oricare altul, nici în gând, cum nici o mamă din lume nu şi-ar schimba copilul ei. În inima şi mintea noastră, n-au încolţit niciodată visuri şi gânduri de emigrare prin nu ştiu ce ţări fericite. Voim să rămânem aici părtaşi ai durerilor şi bucuriilor neamului, al destinului său, în valul căruia voim şi noi să ne contopim soarta noastră.”
„În aceşti ani am găsit în suflete de români, adesea umili şi nebăgaţi în seamă, atâta nobleţe şi atâta frumuseţe, încât nu o viaţă, dar şi o mie de vieţi de ai avea, merită să le jertfeşti. Ne-am lovit însă şi de atâta răutate, ipocrizie, interese, ambiţie prostească, zgârcenie şi mai ales nepăsare, încât ni s-a umplut sufletul de durere, amărăciune şi dezgust. A trebuit să primim pe obrazul nostru, nu odată, sărutul scârbos a lui Iuda şi, nu odată, otrăviţi cu roadele amare ale josniciei omeneşti, am ajuns în pragul deznădejdii. Ne-am coborât atunci în adâncuri şi din istorie ne-am luat din nou seva dătătoare de viaţă. Ne-am cuminecat din jertfa tuturor câtor şi-au dat viaţa pentru acest neam. Iar voi, dragi camarazi căzuţi din rânduri, ne-aţi legat prin jertfa voastră cu putere, în lupta din care nu putem să ieşim decât biruitori sau morţi.
Şi mai ales am simţit în ceasurile negre mâna lui Dumnezeu, atunci când slabele noastre puteri omeneşti ne-ar fi dus la moarte şi deznădejde. Aici, pe crestele munţilor, am simţit cuvintele Domnului, care ne-a spus că fără El nu putem face nimic. Şi noi, prin suferinţa noastră, am învăţat să-L iubim. Căci până nu vei suferi tu însuţi, măcar o palmă sau o înjurătură pe nedrept, până atunci nu vei putea înţelege drama de pe Golgota. Aceste gânduri, adânc frământate în nopţi lungi de iarnă, îngropaţi în zăpezi pe crestele Carpaţilor sau în ceasurile de veghe cu arma-n mână, vi le închinăm vouă, tineri din sate şi oraşe, ca semn al dragostei ce v-o purtăm, ca unora ce le va fi dat, când noi nu vom mai fi, să vadă şi să desăvârşească marea şi strălucita biruinţă românească.”
Fragmente din Testamentul luptătorilor anticomunişti făgărăşeni, alcătuit de Grupul carpatin-făgărăşan, muntele Buzduganu, Săptămâna Mare, anul 1954
- Din nou despre filmele “Demascarea” si “Portretul luptatorului…”
- REFERINTE DESPRE UN FILM DUR SI REALIST PRIVIND REZISTENTA DIN MUNTI: “Portretul luptatorului la tinerete” (marturii de la si despre Ioan Gavrila Ogoranu)
- Istoricul Alin Muresan despre FENOMENUL PITESTI SI URMARILE LUI DE AZI: “Atunci se facea cu ciomagul, acum se face mai frumos, dar esenta nu e diferita”
- FILMUL DOCUMENTAR “DEMASCAREA” cu marturii despre fenomenul de reeducare de la Pitesti este disponibil pe DVD, de la FUNDATIA ARSENIE BOCA
- Ioan Ianolide: RADACINI SI PORTRETE ALE FENOMENULUI REEDUCARII – IDEI SI PILDE VALABILE SI PENTRU ZILELE NOASTRE
- Fenomenul tragic al reeducarii din inchisoarea Pitesti. Plus: documentarul “DINCOLO DE TORTURA” (“BEYOND TORTURE – The gulag of Pitesti ROMANIA”)
- Parintele Calciu despre experimentul satanic de la Pitesti: TINTA A FOST SUFLETUL NOSTRU, DAR ULTIMA BATALIE A FOST CASTIGATA DE DUMNEZEU
- Autodemascarea – spovedania satanica
10 Commentarii la “”PARTIZANUL SE INTOARCE ACASA”: scurt documentar despre rezistenta din Tara Hategului”