Cum a prezentat pr. Constantin Necula ortodoxia penticostalilor din Beius (VIDEO)

13-03-2012 2 minute Sublinieri


Am primit pe mail o mare parte din conferinta tinuta de pr. Constantin Necula la Beius, la invitatia penticostalilor condusi de Vladimir Pustan, lipsind, din cate ni s-a explicat, ultimul minut si partea cu intrebarile. O redam, dand astfel prilej tuturor cititorilor sa isi faca propria lor parere privind modul in care a predicat despre ortodoxie parintele Necula la Beius.

Exprimandu-ne ingrijorarile fata de ce se organiza la Beius, intr-o postare publicata inainte de eveniment, provocata de mesajul cu tenta manipulator-ecumenista de pe afisului organizatorilor, consideram ca este onest sa prezentam acum si ceea ce a predicat parintele, adaugand scurtele noastre observatii.

In primul rand, credem ca cel mai problematic ramane insusi cadrul in care s-a organizat conferinta. Vladimir Pustan nu a pierdut prilejul sa mai faca putina reclama cultului sau inaintea cuvantului invitatului, de pilda. Este foarte greu sa mergi pe terenul altuia, cand oamenii de acolo sunt dominati in mod clar de liderul lor, si sa faci misiune ortodoxa fiind introdus si girat de Pustan.

Dincolo de acest lucru, credem insa ca, fara a fi neaparat un exemplu de apologie ortodoxa, cum au exagerat unii encomiastic, conferinta in sine a parintelui Constantin Necula nici nu poate fi considerata drept concesie ecumenista sau relativista. Totusi, in ciuda asteptarilor celor mai multi dintre noi si, probabil, tocmai ca urmare a presiunii create pe Internet inainte de conferinta, pr. Necula chiar a vorbit despre succesiunea apostolica, despre Liturghie, despre Maica Domnului (povestind o minune), despre icoane, despre cum a participat la o minune a sfintilor martiri din vechile orase ale Turciei, a strecurat, pentru cine ar fi avut urechi de auzit in sala, ca a fi in Hristos nu inseamna a te aduna laolalta, a canta ceva si a te simti bine, ci a te impartasi de Insusi Trupul si Sangele Sau… si altele. Ba chiar a terminat conferinta citand dintr-o poezie a sfintilor inchisorilor, anume din cartea Poeti dupa gratii, mentionand cu glas tare inclusiv faptul ca e editata de Man. Petru Voda. Este remarcabil si ca a militat, mai pe la inceputul conferintei, pentru ora de religie “confesionala”, respingand (chiar cu indemnuri cam… contondente) ideea unei ore a istoriei religiilor.

Sigur, se poate observa faptul ca, totusi, nu e indeajuns sa spui despre ortodoxie ca e un mod de viata (chiar daca il citezi, prin asta, pe pr. Nicolae Steinhardt). Ortodoxia e chiar viata in sine, sau firea [adevarata] a omului, cum spunea Parintele Rafail Noica. In acest sens, s-ar mai putea adauga faptul ca nu a insistat sau nu a vorbit despre pericolul inselarii reprezentate de curentele “harismatice”, chiar daca le-a aratat, intr-un fel, ridiculozitatea sau gaunosenia, facand insa trimitere la curentele catolice de acest gen (episod probematic, de altfel. Ce cauta parintele ortodox Necula intr-un eveniment in care participa si o “episcopesa”?). Insa, in general, parintele a mers pe o abordare de tip pozitiv, adica nu pe una in care sa pui accentul pe inselarea in care se afla celalalt, sau pe pericolele reprezentate de astfel de devieri, ci mai mult pe ce ar insemna ortodoxia ca un “mai mult”, “mai frumos”, ca o plinatate a unei experiente pe care o cauta si ceilalti, desi a precizat, la un moment dat, ca vrea sa ii “deranjeze” pe ascultatori si sa ii puna pe ganduri.

Cu toata ironia aruncata, la inceput, din coltul gurii catre “bloggeri”, poate ca e bine ca mai exista cineva care sa-i mai traga de maneca pe conferentiarii nostri apologeti, foarte abili de felul lor, chiar daca vor sa apara uneori ca niste baieti de cartier veniti de pe maidan, care merg pe la adunari ale eterodocsilor sau fac “promo” vedetelor “harismatice”.

Ceea ce ramane insa, dincolo de toate, este, asa cum mentionam si in articolul initial, legitimarea, ca grupare crestina valabila, a inselarii promovate cu sarg de mare manipulator de Vladimir Pustan. Sigur ca nu e cazul sa se fi mers in mijlocul penticostalilor si sa li se spuna “ratacilor care sunteti voi rataciti, ori la ortodoxie ori la iad”, nimeni zdravan la cap nu ar pretinde asta, sigur ca poti cauta sa pleci de la ceea ce i-ar mana pe acei oameni de la spate catre Dumnezeu, dar nici nu trebuie subestimate astfel de prilejuri de sminteala in care cel mult poti fi considerat un reprezentant onorabil, chiar foarte talentat, al “confesiunii” ortodoxe. Si, atunci cand scopul este sa prezinti seducator ortodoxia, cand strategia este nu atat sa convingi, cat sa farmeci auditoriul, atunci iti poti pune problema daca astfel de ocazii chiar vor folosi pe cineva inspre mantuire. Stai si te intrebi daca nu ar fi mai cinstita o dezbatere polemica asumata, in care scopul nu e “sa ne cunoastem mai bine” si sa vedem care seduce mai frumos, ci una in care se confrunta, deschis (de o maniera similara misiunilor facute de pr. Daniil Sasoev in mediile neoprotestante), invataturile de credinta pentru a iesi la iveala, biruitoare, Adevarul si lumina ortodoxiei, nu priceperea omeneasca.


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., NEWS (STIRILE ZILEI), Opinii, analize, Preot Constantin Necula, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

108 Commentarii la “Cum a prezentat pr. Constantin Necula ortodoxia penticostalilor din Beius (VIDEO)

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 4 / 4 >>

 1. @Elena G.
  Da, am inteles ce a zis, voiam doar sa aflu mai multe detalii, daca stie cineva unde sa gasesc mai multe informatii despre originea basmelor cu ileana cosanzeana si fat frumos.

 2. Văd că sunt mulţi mari creştini pe aici, care judecă ei infailibil şi pe preot, şi pe ierarh. Oare chiar aveţi dreptate?
  Apoi, Gigel Ch., dacă tot l-ai citat pe păr. Arsenie Boca, sfântul Ardealului, atunci fă-o până la capăt: a zis că Sibiul va cădea ultimul. Aşa că atenţie!

 3. “Citind comentariile ma infricosez…”-subscriu,desi pe…verso… 😀

  “@beatrice:buna asta!… 😀 ” -a fost o ironie,in caz ca cineva a inteles altceva,desi nu cred(eam)…
  @admin
  “@Lucian:

  Daca ai urmarit mai atent ce am scris, nici nu am sustinut ca discursul sau a fost ecumenist si nici macar caldicel. Nu, a fost spectaculos, si nu un spectacol de factura proasta sau facila. Ne-am exprimat insa parerea ca aceasta strategie apologetica, avand in vedere cadrul in care e desfasurata, nu e cea mai potrivita. In acest sens, completam cu:

  @cristian:

  Exact genul asta de intalnire (al pr. Galeriu – noi exemplificam cu pr. martir Daniel Sasoev) il dadeam noi ca fiind mai potrivit pentru o misiune ortodoxa si exact asta NU a fost la intalnirea cu penticostalii a pr. Necula. Noua ni se par a fi doua moduri foarte deosebite, si ca duh, si ca motivatii, si ca efecte. Dincolo de faptul ca nu oricine are harisma parintelui Galeriu.”

  -Sint multumit cu punctarile astea(cam PREA invizibile pt. unii/majoritatea…),totusi,sa nu `plastifiem` in sabloane exemplele Pr.Galeriu si Sasoev pt. orice context…Apoi,lasind alte `istorii` de-o parte,pt. acest caz particular,Pr. Necula cu siguranta merita macar respect,ceea ce nu prea transpare din com.,daca nu altceva,nu vreau sa mai reamintesc pt. ce…Cine il ataca pt. ce am vazut in film,cine,aici,vede mai degraba birna in loc de pai,sa aiba demnitatea sa o dovedeasca prin contraexemplu.Practic,frate!Nu vorbe!Cine se…inghesuie?Eu cred ca stacheta este destul de ridicata.
  Ps:Ca tot zicea cineva,si am vrut sa mentionez si eu asta intr-un com. anterior,si eu am vazut in acea sala multe fetze `opace`,`muncite`,`aeriene` dar am vazut si oameni a caror chipuri pareau sincer puse pe ginduri de ce se petrecea acolo.Unul singur din acea adunare sa se-ntoarca si va fi o minune.Despre smintitii rezultati,no comment…

 4. @ovidiu:

  “Citind comentariile ma infricosez…”-subscriu,desi pe…verso… 😀

  Oare? Caci pare ca le-ai citit doar pe sarite, foarte selectiv si doar pe ultimele (trecand in hiper-diagonala si textul postarii). Altfel nu ne explicam… unde ai vazut fratia ta lipsa de respect. Acum trebuie sa il adulam, sa zicem numai de bine, sau sa nu mai zicem nimic pentru ca se condisera lipsa de respect? Probabil insa ca rotativa comentariilor la aceasta postare s-a invartit prea mult si ne zapaceste deja pe toti de cap de nu ne mai intelegem unul cu altul.

 5. admin:
  Frate,daca asta ai inteles…stii,ironia-i/ispita ca,poate fiecare-n parte ne-am putea acuza reciproc,in buna parte-si,se vede treaba:in van!-de aceleasi reprosuri,ca de exemplu:

  “Oare? Caci pare ca le-ai citit doar pe sarite, foarte selectiv si doar pe ultimele (trecand in hiper-diagonala si textul pstarii). Altfel nu ne explicam…”..

  .Iar acel citat se pare ca era valid cind era in directia initiala…Nu astept explicatii in acest sens,nu -i cazul…Dar de ce te-ai legat de-un pai ca sa intorci…tot carul?Poate erau alte lucruri mai “agatabile”…Nu cred ca-i cazul sa ne suparam de la atita.
  Te rog sa ma ierti si tu si toti cei care sau simtit lezati!
  Doamne,ajuta!

 6. @ovidiu:

  Of… Poate te exprimi si fratia ta mai… clar? Chiar am citit atent comentariile fratiei tale si asta am inteles: ca nu am fost echilibrati, ca nu am avut respect. Si la asta am si raspuns. Daca am inteles gresit, asta ne e capacitatea la dezlegat cimilituri, sa nu fie cu suparare. 🙂

 7. admin:
  ce-mi doresc eu mie,sa va dea insutit Dumnezeu voua si comentatorilor si cititorilor acestui site!Sau reciproca!! 😀

 8. @ovidiu

  🙂

  Totul e sa nu o dam dupa… cires(ari)! 😉

 9. Cum zicea cineva mai sus…ori fi prin partile astea multi cires(ari)dar,putintica incredere… 😉

 10. E o mare inselare si usor se prind in cursa si in mrejele ei cei slabi! Nu va inselati! Ca una ce am trecut prin acest gen de inselare in privinta unui la fel de “convins ortodox”, dar care nu se dadea inapoi de a se ruga cu protestantii, v- as recomanda sa nu va grabiti in a da verdicte- pro.
  Acesti ecumenisti, te pot prinde usor in cursa lor, cu discursurile lor extraordinare si foarte ortodoxe(asa incepe inselarea), ca mai apoi, sa- si strecoare subtil veninul. Sunt atat de experti, incat, daca nu esti cu adevarat un traitor al ortodoxiei, esti foarte usor de amagit. Aveti mare grija! Doar cu multa purtare de grija a lui Dumnezeu am reusit sa ies din inselare(de atunci, privind in urma, imi dau seama, ca asa precum paianjenul isi tese cu multa dibacie panza pentru “victimele sale” naive si acestea se prind foarte usor, asa am fost si eu). Asa si acesti ecumenisti, se folosesc de cuvant, pentru a prinde in cursa lor, precum paianjenul, de panza sa. Multi studenti erau pur si simplu fascinati de cuvantul sau, dar putini erau cei ce- si dadeau seama de insertiunile viclene ce le strecura cu multa dibacie. Sunt foarte priceputi!
  Nu am fost deacord nici o clipa cu participarea pr. Necula la aceasta(aceste) conferinte. Pacat! Mare pacat de dansul! Dumnezeu sa ne ierte pe toti!

 11. …si ce este mai important de subliniat, este insusi faptul ca, asa cum acesti frati admin au facut cunoscuta inselarea acestui preot(spre binele tuturor), asa si in cazul parintelui de care v- am vorbit, au facut cunoscuta intr- un articol, inselarea sa. Acesta a fost momentul in care am inceput sa fiu mai atenta si sa- mi dau seama de pericolul ce ma pastea. Dumnezeu sa va dea sanatate si mantuire, fratii mei intru Hrisos. De mare folos mi- a fost faptul ca v- am cunoscut. Va sunt recunoscatoare si va multumesc!

 12. Ma iertati ca insist…Mai precizez,daca se intreaba cumva cineva de unde vine incapatinarea mea,ca marturisesc ca pe cit i-am luat apararea in acest caz particular,pe atita ma dezic de multele,arhicunoscutele sale devieri…Dar poate ca tocmai de aia,nu puteam sa tac.Recunosc,inainte de acea intilnire eram atita de sigur de mine in privinta a ceea ce avea sa se-ntimple acolo…Dar,una-i una si alta-i alta…

 13. @ Ovidiu:

  E in regula asta, singura problema e sa incerci totusi sa faci ceva cu exprimarea, ca sa nu ne chinuim ultimii neuroni sa descifram de fiecare data tot felul de sarade si sa incepem un lant al slabiciunilor din replici agasa(n)te, care nu folosesc pe nimeni. Multumim!

 14. @admin
  Ceea ce se petrece in mod frecvent in viata noastra si de care, trebuie sa recunosc, eu una nu-mi dau seama prea des, este modul in care ne privim propria existenta si totodata felul in care ne raportam la ea.

  Ati spus si, pe buna dreptate, mai usor este a privi scama din ochii celuilat decat a vedea barna din fata ochilor tai. Daca insa dupa aceea te intorci si cauti in ograda ta, daca mai adaugi si un strop de sinceritate cu tine insuti, parca incepi sa vezi lucrurile ceva mai clar decat inainte.

  Si cum in tot raul este un bine nevazut, eu una cred ca trebuie sa multumesc parintelui Necula pentru ca altfel nu mi-as fi dat seama de cat sunt de legata de viata mea de toate zilele si de felul in care deseori fac eforturi impotriva firii insasi.

  Adica, prin ceea ce fac eu incerc sa integrez, sa asimilez, sa fac oarecare loc ortodoxiei in viata mea, cand de fapt trebuie sa procedez exact invers. Eu trebuie sa-mi schimb viata de asa maniera incat toate gandurile si toate faptele sa le subordonez ortodoxiei.

  Vazand efortul parintelui de a incerca sa adapteze ortodoxia si invataturile ei la modul de viata si felul de a gandi al protestantilor, am realizat ca si eu, cel putin, procedez in mod similar in viata mea. Incerc din rasputeri sa fac loc in propria-mi viata timpului pentru rugaciune, pentru un cuvant de intarire, pentru slujbele Bisericii, dar mi-e greu, din ce in ce mai greu cu timpul care parca se evapora iar puterile mele scad.

  Doar vazandu-l si auzindu-l pe parintele, mi-am dat seama ca lupt impotriva mea, a firescului, a legilor puse de Dumnezeu, am inversat prioritatile.

  Probabil ca atunci cand voi darui ortodoxiei nu doar sufletul ci si tot timpul pe care il am, toate preocuparile mele, probabil ca atunci voi avea vreme sa ma bucur de tot ceea ce acum am sentimentul ca fur timpului.

  Dumnezeu sa ne ajute!
  (parerea de dinainte nu mi-am schimbat-o cu nimic, dar daca fratiile voastre considerati ca spusele mele de acum smintesc, renuntati fara teama la ele!)

 15. Nepublicati:

  @ Constantin:

  Multumim! Dar te rugam mult sa te feresti sa mai ataci sau jignesti alti comentatori, cu alte opinii.

  @ Cristian:

  Nu te supara, dar deja impresia este ca ne invartim continuu in jurul cozii si nici macar nu citim atent argumentele celuilalt, reluand la infinit aceleasi idei…

  Inca de ieri am facut apel general, dar a fost inutil… Cum si pe noi ne oare deja capul de la discutia asta infinita, si cum am primit deja destule semnale de nemultumire si de la alti cititori, si cum deja cred ca s-a spus de zeci de ori fiecare opinie, indiferent de tabara, putem inchide aici comentariile la aceasta postare, macar o vreme, pentru a ne linisti cu totii putin. Oricum nu pare sa se mai aduca nimic nou si nici sa se imbunateasca dialogul in sens constructiv, dimpotriva. Si cu aceasta ocazie.. poate incercam sa ne mutam atentia si catre alte subiecte mai arzatoare. Ajunge o bata la un car de oale 🙂

  Iertati-ne!

 16. Inteleapta hotarare de a inchide subiectul! Daca inainte aveam dubii sa spun sau nu ceea ce cred, acum stiu ca nu e cazul!

  Doamne, ajuta!

 17. Pingback: Pr. Necula şi gândirea nemţească « Gigel Chiazna
 18. Pingback: “GATA PENTRU… INCEPUTUL LUMII” (emisiunea In premiera). Mesaje NEW AGE despre apocalipsa 2012 si neomilenarismul pr. Constantin Necula [VIDEO] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari

Comentariile sunt inchise.

Formular comentarii
Stirile zilei

Carti

Documentare