BALCANII, INCA O DATA BUTOIUL CU PULBERE AL EUROPEI? Scenariul RAZBOIULUI BALCANIC, repus pe tapet de Rusia

13-03-2013 5 minute Sublinieri

-

In contextul socului produs de atitudinea brutala a Germaniei fata de Romania si Bulgaria in chestiunea Schengen, o stire strecurata via Vocea Rusiei punea gaz pe foc furnizand o posibila motivatie a politicii germane:

Postul Vocea Rusiei lansează, prin site-ul conex, versiunea în limba română, o ipoteză cel puţin interesantă în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen. Într-un editorial intitulat “România nu va intra în Schengen niciodată”, autorul editorialului, Valentin Mândrăşescu, afirmă în ultima parte un lucru care pune pe gânduri: ”Germania blochează intrarea României în Schengen, aplicând astfel o măsură asiguratorie, care va proteja spaţiul european de anumite consecinţe ale evenimentelor care se vor desfăşura în viitorul apropiat în spaţiul balcanic. Despre ce “evenimente care se vor desfăşura în viitorul apropiat în spaţiul balcanic” este vorba, nu ştim, dar pare a avea cunoştinţă autorul. Căci continuă, întărind ideea: “Nimic “personal”, doar pragmatism care vizează securitatea proprie”. Deci în Balcani urmează să aibă loc evenimente care determină Germania să îşi ia măsuri pentru propria securitate? Rămâne de văzut dacă autorul acestor rânduri ştie sau nu ceva la modul cel mai serios.

Care sunt respectivele evenimente e greu de stiut, si mai greu este care sunt evenimentele la care s-ar astepta Berlinul. Cineva ne-a atras insa atentia asupra urmatoarei analize/predictii realizate de Al. Vasiliev, prorectorul Institutului de Relatii Internationale, practic scoala de relatii externe care pregateste diplomatii Ministerului de Externe al Rusiei. Se poate spune, practic, ca avem de-a face cu o viziune ruseasca asupra chestiunii balcanice si, prin extensie, asupra chestiunii Europei de Sud-Est, asupra acelor “evenimente care se vor desfasura in viitorul apropiat in spatiul balcanic”. In aceasta analiza se pune accentul pe framantarile provocate de minoritatile musulmane/albaneze care agita tarile vecine Albaniei (Serbia, Muntenegru), precum si alte tensiuni istorice intre tarile balcanice, pornindu-se de la mai vechea notiune a “butoiului cu pulbere al Europei”:

Scenarii post-Fukuyama sau post-Huntington

Multi analisti politici vad scenariile posibile pentru Balcani in mod schematic: fie celebrarea victoriei modelului liberal, cu democratia si integrarea europeana (“dupa Fukuyama”), fie cioncirea civilizatiilor si culturilor la punctele de intersectie, adica in Balcani (“dupa Huntington”).

Este scenariul optimist, european, inca posibil? Sa spunem ca UE va fi indeajuns de norocoasa daca va supravietui urmatorului val de criza, va aborda chestiunea imigrantilor si va avea fonduri suficiente pentru a sustine urmatoarea faza a extinderii. Sa spunem ca tarile balcanice sunt pregatite sa astepte inca 10-15 ani, folosind acest timp pentru a-si rezolva disputele. Ca Serbia sa recunoasta secesiunea de jure a Kosovo. Atunci, pe masura ce granitele devin tot mai transparente, si minoritatile nationale si-ar vedea drepturile confirmate, nu ar mai fi cazul ca ambitiile Albanezilor de a se uni intr-un singur stat sa mai fie semnificative. Musulmanii din regiune isi vor regla tranzitia demografica, iar ratele cresterii demografice ale populatiilor din tarile balcanice vor creste. Turcia va renunta la politicile neo-otomane din regiune, in timp ce Arabia Saudita va inceta sustinerea extremismului islamic. Cine, atunci, va mai fi disponibil sa aprinda fitilul “butoiului cu pulbere” al Europei? Doar daca toate aceste conditii vor fi satisfacute vor ramane granitele interne ale regiuni intacte. Acest scenariu este in mod evident improbabil.

 Daca integrarea europeana isi va incetini ritmul, sau daca exista o criza economica serioasa, atunci un scenariu diferit pare mai probabil. Balcanii de vest, cu exceptia Croatiei care a intrat in UE, vor intra in declin economic. Grecia va fi pedepsita pentru “pacatele” albania maresale cu expulzarea, urmata de Romania si Bulgaria. Serbia va refuza sa recunoasca independenta Kosovo. Fara a mai cere permisiunea cuiva, Pristina si Tirana vor lucra impreuna pentru a crea Albania Mare, prima oara printr-un Anschluss al Kosovo, apoi prin inhatarea teritoriilor sarbesti, muntenegrene si macedoniene. Republica Srpska, in schimb, isi va anunta unirea cu Serbia si Boznia si Hertegovina va inceta sa mai existe ca stat independent. Musulmanii bosniaci vor propune o uniune cu musulmanii din Pristina si Tirana. Atunci continentul va fi doar la un pas distanta de crearea unui stat musulman in Balcani care sa se dezvolte sub patronajul Turciei. 

NATO va interveni, fortele de mentinere a pacii vor supraveghea un exod al sarbilor si macedonenilor din zonele de conflict. Acest lucru se va intampla laolalta cu ciocniri armate, pierderi in masa si fluxuri de refugiati. O conferinta internationala va fi organizata pentru a preveni conflictul, fireste fara implicarea Rusiei, tinuta sub egida ONU. Conferinta va stabili noi granite – creand o Albanie Mare (sau chiar un Califat Balcanic) pe seama Serbiei, in special. Ramasitele din Macedonia, cu consimtamantul NATO, vor fi impartite intre Grecia si Bulgaria. Muntenegru va decide sa revina la uniunea cu Serbia, dar cele doua tari vor fi separate de un culoar musulman creat in mod ingenios de SUA. Balcanii vor fi pacificati pentru scurt timp, dar toate partile implicate se vor pregati pentru revansa.

Ce va urma? Un razboi al tuturor impotriva tuturor? O balcanizare clasica? Nu, ce va urma va fi o alta integrare, de un tip particular, balcanic.

Mai departe, Vasiliev ia in considerare unele scenarii posibile pentru “integrarea balcanica”: o integrare a peninsulei de tip federativ-socialist dupa model european sau o integrare sub autoritatea Turciei, practic o revitalizare a Imperiului Otoman, inclusiv prin redenumirea Istanbulului cu vechiul nume de Constantinopol. Pentru a putea aspira la asa ceva, Turcia ar trebui, considera Vasiliev, sa renunte la sprijinirea tarilor musulmane balcanice si sa vina cu un proiect de integrare acceptabil pentru europeni. In orice caz, se mai arata in analiza, dominatia turca asupra Peninsulei Balcanice nu va face altceva decat sa alimenteze miscarile nationaliste de eliberare si sa readuca chestiunea Europei de Est in atentia Rusiei.

Ce-i drept, Turcia duce deja oficial o politica de integrare a Balcanilor, asa cum a declarat, intr-un interviu, insusi ministrul de externe Ahmet Davutoglu: Reintegrarea Balcanilor/ Foreign Affairs, nr. 25. Nu e prea clar cum poate urmari acest obiectiv Turcia altfel decat prin brutalitate, avand in vedere atitudinea sa mai noua din politica externa si indepartarea tot mai mare de obiectivul integrarii in UE.

Exista si alte tensiuni care confirma, partial, astfel de scenarii. De pilda, in Macedonia exista o stare de tensiune uneori extrema intre minoritatea albaneza si majoritatea macedonenilor – vezi aici sau aici.

Pana la urma, dincolo de aspectele poate prea concrete ale scenariilor, ramane ideea ca Peninsula Balcanica este vazuta, din nou, ca butoiul cu pulbere al Europei, asa cum era vazuta inca din sec. XIX. Calculele rusesti, in aceasta privinta, pot coincide cu cele germane.  Germania, inca de la cancelarul Otto von Bismark, are o mefienta bine definita fata de aceasta regiune. Dar nu asa de inocenta precum ar vrea sa dea senzatia aceasta analiza. Rolul Germaniei in faramitarea Iugoslaviei a fost la fel de activ ca rolul SUA in sprijinirea mafiei islamiste albaneze din Kosovo. Nici implicarea Rusiei nu este inocenta, de altfel, nici straina de tulburarile din Balcani. 

Balkan_Powder_KegPrin urmare, din punctul nostru de vedere, ce se poate spune este ca, in realitate, marile puteri incep sa miroasa iarasi praful de pusca. Germania, SUA, Rusia, Turcia, amusina (iarasi) Peninsula Balcanica si, de fapt, intreaga Europa de Est si Sud-Est, si cauta sa-si elaboreze cele mai potrivite strategii de repozitionare pentru a iesi in castig sau pentru a-si consolida hegemonia regionala. De asemenea, isi reactiveaza mitologiile specifice, fie ca este vorba despre “valorile europene” sau “statul de drept”, fie ca e vorba despre “uniunea popoarelor ortodoxe” sau “Imperiul Otoman redivivus”

Scenariul “liberal”, integrationist, face loc scenariului “huntigtonian’, al ciocnirii civilizatiilor, al confruntarilor. Nu e prea clar insa motivul primordial al acestei schimbari de scenarii. E vorba de schimbarea agendelor marilor puteri sau de reflectarea in relatiile internationale a unor realitati locale?

Asistam, de fapt, la o partajare a prazii, si nu e clar inca unde se trag sferele de influenta. Cert este ca, in cazul nostru, ne aflam, ca si pana acum in istorie, fix la intersectia acestor sfere. Nici prea la est, nici prea la vest, nici prea la sud, nici prea la nord. Asa se face ca asistam la atitudini de acest gen, cum e a Germaniei, care nici nu ne include in randul tarilor de care are nevoie, dar nici nu ne exclude, ci ne foloseste atat cat sa tina Rusia departe de Europa. Rusia, in ce o priveste, nu are oricum puterea sa ne integreze in vreo viziune unitara asupra Europei de Est, ci cauta sa (ne) destabilizeze, pe cat se poate, intreaga regiune, destabilizarea jucand in favoarea ei. SUA, probabil, are interese extrem de clar delimitate si nu-i pasa de ce se intampla din punctul de vedere al frontierelor sau crizelor atat timp cat garnizoanele, bazele militare si complexul industrial nu au a suferi. Ideea ca in aceasta parte a Europei granitele sunt volatile ne este in mod deosebit defavorabila, caci, in acest moment, nu se intrevede repetarea vreunui moment ca Trianon. Mai degraba vom face obiectul vreunei redesenari a granitelor decat sa fim in vreun fel trecuti cu vederea sau propulsati catre vreo re-intregire. 

Dar poate ca metafora refolosita a butoiului cu pulbere inseamna altceva. La urma urmei, de ce nu te-ai juca cu fitilul si de ce nu ai arunca, la timpul potrivit, peninsula in aer? Oare nu asa au procedat puterile vestice in privinta Serbiei? Noua ni se pare, mai degraba, ca in acest moment Germania, SUA, Rusia si, poate, Turcia, stau roata in jurul fitilului cu batul de chibrit in mana, cautand in ochii celuilalt miscarea decisiva pentru a i-o lua inainte. Castigatorul… ia totul? 

*

*

*

*

 


Categorii

Batalia pentru resurse, Opinii, analize, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “BALCANII, INCA O DATA BUTOIUL CU PULBERE AL EUROPEI? Scenariul RAZBOIULUI BALCANIC, repus pe tapet de Rusia

  1. Fericitul Ieromim Agatanghel despre Franta:
    ( transcriere din alfabetul chirilic romanesc )
    http://reader.digitale-sammlungen.de/resolve/display/bsb10133232.html

    M-am uitat spre Crivăţ, pe cum mi s-a poruncit şi iată nori în multe feluri de feţe luminoase şi iată sub nori un minunat păun având coada întinsă şi coada se schimba în multe feluri de feţe de către vopselele cele luminoase a norilor şi iată păunul avea vedenii prea frumoase şi chip de femeie de neam mare şi cap de femeie care cu înlesnire naşte. Şi iată necunoscut glas zicea: „Fiul omului, du-te de ia securea şi omoară pe spurcata vrăjitoarea Austriei, căreia i-a crescut barba spre acoperirea nedreptăţii ei.” Am început a plânge cu amar şi mă rugam spre a se lungi viaţa păunului. Şi iată mi s-a răspuns cu vrednicie, prin tine sluga lui Dumnezeu va ieşi adevărat lăudată Austria până la numărul 50. Şi iată o grămadă ca un ghem de tort roşu şi-mi zicea: „Fiul omului, ia acest ghem şi te du la mare, întinde-l pe el dintr-un capăt până într-altul şi vei vedea pilda analogiei (analoghiei).” Şi iată am luat ghemul şi l-am întins pe el şi iată am numărat pe a 6-a sută şi am judecat numărul şi trecea de numărul al 80-lea şi am văzut cocoş cu pliscul lui scobind ochii leului, care a răpit coroana din cap. Şi a luat de la dânsul sceptrul cu de-a sila şi s-a supus împărăţia leului şi s-a făcut desăvârşit stăpânitor şi moştenitor fetei apusului. Am luat seama numărului al 30-lea şi am văzut pe a 7-a sută schimbarea cea fără de lege a Austriei şi a Etruriei. Şi iată trei tineri cocoşi înghiţiră lucruri rotunde ca hapurile (pilulele) şi iată puterile Etruriei se afanisesc, de către însuşi otrava aroteşoarelor şi iată împărat tânăr înţelept şi puternic şi am văzut pe acest împărat la împlinirea a sutei a 7-a, după numărul al 40-lea, făcând învoieli cu Galia. Şi iată văd că împăratul se face silitor pravilelor, ocărâtorul trataturilor şi călcând tocmelile, se face de sine stăpân într-aceea ce stăpânea. Se face răpitor averilor străine şi îndemnător la averea altuia şi apoi în cele mai alese hotărâri ca un prea înalt stăpân şi ca un de sineşi stăpân adevărat, isprăveşte cu voinţa împărăţiei Germaniei. Ticălosului Bavar îi dă coroana. Se grăbesc Galii cu oştire de curând strânsă şi cu multă mânie intră la Germania, dar o ticăloşi ce poate să fie; Unde vă duce pe voi, înalta cugetare a întinde biruinţa; înalţii reci munţi, ticăloşilor, vouă nu vă folosesc, tulburaţilor, aşa, aţi lăsat dansul cel lesnicios, ce aţi apucat. Aşa hrismosul grăieşte: „Văd că se scoală înfricoşată tulburare, Peonia, ajutor de aur, pierzare, ciumă şi război se va arăta, că lumea a pierit din lume, după acestea se întoarnă sfera şi cade la pământ cel mai tare: Ai zis hrismosurilor aceste cuvinte, tocmeli a face să par şi în deşert să ostenesc, în scurt încetare de război eu fac, pentru adevărata pace nu gândesc: Mielul îngrozeşte groaznică pierzare: grabnic se pare sfârşitul totului şi iată un trunchi de copac de cedru fără de veste tulburându-se alerga cumplit, ca un glas de aspidă şi deschizându-se din mijloc am văzut şi ieşea o umbră ciudată Saira cu vopsele împestrite, încât mâna de zugrav iscusită nu poate a zugrăvi, ieşind din trunchi şi apropiindu-şi de mine cătinel capul, mi-a spus mie aceste cuvinte, fiule al omului, minunate eu îţi zic şi să nu uiţi lucrul a însemna hrismosul meu .

    Cunoaşte că împărăţia lui Ferdinand este scurtă şi coroana pe care tu o vezi pe capul meu, fratelui lui rămâne spre ţinere, el adică fratelui va încredinţa stăpânirea celor două împărăţii câştigate şi vei vedea aceasta după al 50-lea număr.

    Şi iată s-a făcut cutremur groaznic şi am văzut stându-mi înaintea mea aproape un chip de om tot de foc, care întorcându-se către toate părţile privea şi cu mânioasă faţă a înfricoşat lumea, apoi întorcându-se către mine cu faţă lină, îmi zicea mie aceste cuvinte: „Eu curva Savaothia am fost la oarecare vreme ţiitoare şi nu m-am pocăit, drept aceea m-am osândit a fi defăimată şi în sfârşitul tuturor ruşinată.” Şi de un al 6-lea Fillip trufaş mă văd pe sine-mi supusă şi robită, că el mă iubeşte, am văzut aceasta fiule al omului, că de dânsul voi fi defăimată şi cu totul nebăgată în seamă, ci o Dumnezeule, Lombardiceasca stăpânire lui îi foloseşte, altă adunare cu mine scoate frica, pleacă capul şi cerbicea sa ca să se supună soarelui celui de nou arătat se găteşte. Aşa, aşa, Sfântul Marcu îngrozeşte, ci este împotrivă tămăduire pentru dânsul cel din Kerkira, minunatul ocrotitor pune spaimă şi trufia cea covârşitoare a celuilalt biruită cade şi strălucit săvârşeşte tocmeli de pace, slavoslovind laudă pe Sfântul cel purtător de biruinţă şi apărător, auzind această povestire socoteam puţin, ci întru a socoti eu iată am văzut un oştean cu totul îngrădit, care stându-mi înainte îmi zicea mie: „Pierzare fac otomanii părţii Iliriceşti şi Pionia la dânşii fugind, durere cumplită de pântece, va apuca degrabă pe împărăteasca femeie.

    Aceasta cu rea norocire se va lipsi de sora cea prea singură, se va pierde fără de aşteptare soţia Etruscului, a arde pe noroc nu era ea datoare. Şi iată un vultur se pogora pe pământ şi iată a borât două boţuri sferice ca nişte dobitoace mari şi iată le suia în sus pe dânsele şi iată un glas care grăia după acest chip (în acest chip, fel).

    Fiul omului va muri a treia tinerea a ruşilor de venin. Aceasta se sârguieşte a întări pe fiul surorii sale la ocârmuirea cea cu Diadohie, însă nu se pare (lucru) făcător de pace. Cezarul cel cu dreptul purtător de cunună mi se arată mie după oarecare chip, că umblător va fi în lume şi iată vulturul grăia aşa: „Femeie rău norocită nu încă te vei mai veseli de fiii tăi, măcar deşi toţi sunt, măcar mai mult de trei dă cel ce hotărăşte.” Şi iată o piramidă de Pergam înfocată şi iată deasupra o scriere neagră deasupra ei, cuprinzând aceste cuvinte, „primejdii, morţi, necurmate prigoniri, ciume, foamete, năpădiri, războaie între seminţii, siliri, cutremure, arătări cereşti se vor arăta.

    Ci o Dumnezeule! Să nu fie, ca nerânduiala Kesarului cu întocma răsplătire să se arate, cu adevărat rele. Ci o Dumnezeule! Ci spune-mi mie; sfârşitul relelor se sfârşeşte împreună cu viaţa împărăteştii femei; Vor vedea după încetare despărţirea Saxoniei. Bavarii la al 5-lea an părţi vor avea. Împăratul ţine statirul şi din prăzi se împărtăşeşte şi împreună cu tocmelile şi împreună glăsuirile ia oarecare fapte. Ereticii Germani, spre schimbarea Cesarului pricina cu totul neputincioasă o iau şi de întâmplările cele de mai înainte cu silnicie se izbăvesc: Împăratul, fiu nu va avea. Din Alexandru şi nu din August, va vedea monarhia zăbovind.

    Groaznicul veac va face pe al 12-lea număr de aur, apoi va curge miere şi lapte după toate. Vor înceta furtunile şi cu totul întregi ani 50 va împărţi alinarea. Adevărul va dănţui şi cerul se va bucura de slava cea adevărată.

    Se va preaînălţa pravoslavnica credinţă şi va sălta sărind ea de la răsărit către apusuri, ca să se fericească: se înfricoşează barbarii şi cu totul tremurând cu capul degrabă vor fugi, părăsind pe maica cetăţilor lumii. Atunci Dumnezeu va fi slăvit şi vor vedea oamenii lucrurile Atotputerniciei Lui. Aşa facă-se şi aşa va fi. Amin.

  2. Fericitul Ieromim Agatanghel despre Rusia si Germania:
    ( transcriere din alfabetul chirilic romanesc )
    http://reader.digitale-sammlungen.de/resolve/display/bsb10133232.html

    Am auzit un glas venind dinspre miază noapte care zicea aşa: „Rusie deşteaptă-te din somn, către tine cuvântul îngerului Domnului şi în dimineaţa soarelui se va umple de untdelemn curat făclia ta şi mai înainte de a se arăta soarele în zodia cea răsăritească, tu adecă arătată vei fi. O prietenă iubită, iată uneltele tale cele prea alese la război. Umplu Etherul de viersuiri, oştenii şi vitejii tăi cântă mai chemându-te pe tine de iznoavă a închipui turta cea din făină curată, împreună cu curata pecete a vremii, care într-una din zile te-au izbăvit din întunericul răzvrătitei slujiri de Idoli. Apucă armele degrabă, o sora mea, du-te ocroteşte veşnicul adevăr cel dintr-însa. Devreme ce ţie ţi se păzea semnul unei slave atâta purtătoare de lumină. Ci ascultă sora mea iubită, cunoaşte, că de agareni la a 7-a sută vei fi supărată şi numără mai către al 40-lea şi vei vedea că vei fi purtătoare de biruinţă. Şi îl vei birui pe dânsul şi asupra Hersonisului întru biruinţe şi vei trece pe ELO şi vei sfărâma ţara Tavricească şi vei alina frica şi groaza şi locurile Meoticeşti ale tătarilor. Măcar că din câştigurile tale nu vei avea bucurie. Femeia ta cea de al 2-lea, Sarmaticescul sceptru îl va dărui Saxului. Cel ce de trei ori s-a încoronat împărat se va duce surghiunit, dar după aceasta se arată stăpânitoriul Austriei. O iubită cetate curată fecioară, te văd stricată de feciorie. Lehia frânge cornul Ei. Ruşinându-se cocoşul se sperie de mânie. Cel mai mare episcop, viclean împotriva râvnitor simte căderea acestora. Surghiunit şi robit, ticălosul bătrân va simţi greutatea roteniceştii femei şi neamul sarmaticesc va înţelege cea de către dânsa putere. Conteneşte de către împărăteasa femeie împărăţia în grabă, la al 40-lea an. Prunc fără de răutate şi copil fără de noroc, dimpreună cu părinţii lui pogorât din scaun şi împreună surghiunit se face, că a 3-a tânără femeie va să împărăţească, Dumnezeu îmi vesteşte mai înainte. Neamul Germanicesc, Vandali fără de pricepere, aşa, aşa. Înşelaţi vă voi vedea pe voi şi cocoşul nu va cânta la obişnuitul ceas, lighioanele cele Eroteniceşti mai mult decât trupul dintâi se vor arăta, venind să pună sfârşit în hotarele altuia la Germanicescul chendru, dar într-atâta fără de nici o lucrare, va sluji această schimbare către duşmani numai cu sfătuirea, cel nesăţios împărat se teme de slava altuia şi cu înţelepciune ţine cetele rămânând nemişcat. Dar după al 50-lea iarăşi ia frâiele încredinţându-se cu mai tare vârtute decât cea dintâi, împăratul cel nou face nouă năvăliri la cea Rothenicească nemişcare, o durerile dintâi ceea ce naşte.
    O grele primejdii pe care ticăloasa Austrie fără de norocire le va suferi. Împăratul cel fără de îmblânzire caută chip spre a-şi lăsa numele lui nemuritor, ca să nu se mai şteargă pomenirea lui. Deschide Galilor drumul, şi-i îndeamnă pe dânşii ca să iasă la părţile Rinului. Preaînaltul domn al celor împreunate Eparhii se va arăta întru prăpădenie şi nici o stăpânire desăvârşită peste acelea nu va putea fi. Descoperă viclenii Gali pecetea şi întru prefacerea cea de pe urmă, cele unite stăpâniri se îndeamnă cu plată să câştige. Acum iubita mea soră te văd chemată de tot norodul. Se slăveşte cea tânără împărăteasă şi cu preaslăvite învoieli se împrieteneşte cu Galii şi celor supărate stăpâniri, adevărată maică se face. Aceasta la numărul soarelui auritei 12.000 vremea o scrie mai înainte şi aceasta o arată şi vederată o face. În fericire te văd, dar este de folos să cauţi Diadohului în grabă împărăţia cea prea mare. O sfântă tânără pruncul cel lăsat se va întoarce la scaun în pace şi în slavă. Aceasta văd, adevărat că este.

  3. Scenariul Huntington pare mai mult ca sigur cel real. Probabil că puterile cu interese în balcani au realizat că nu este loc pentru toţi, astfel sau hotărât să facă un pocher cu pistolul pe sub masă. Astfel este de înţeles atitudinea Germaniei de a ne bloca accesul în Schengen. Dacă iasă cu scântei în zonă, vestul europei nu vrea să aibă pe cap milioane de refugiaţi.

    …Balcanii vor fi pacificaţi pentru scurt timp, dar toate părţile implicate se vor pregăti pentru revanşă…

    Acuma nu ştiu când va fi războiul între Rusia şi Turcia, înainte de pacificare sau după. Cert este că Turcia a reuşit să-i enerveze pe germani, iar americanii nu uită că în războiul din Irak i-au lăsat balta, chiar au mai şi făcut figuri. Turcia s-a mai pus rău şi cu aliatul americanilor din zonă, de Israel este vorba, aşa că nu este exclus ca americanii şi germanii să lase Rusia să o smerească pe Turcia, evident semereala e pe banii ruşilor. Astfel cum se explică tupeul ruşilor din ultimul timp.

    Ar mai trebui luat în calcul căderea siriei, care dacă ar intra sub influenţă americană, ar deschide un culoar roşu fără probleme până în Iran. Se prea poate ca SUA să fi cedat Turcia în schimbul Siriei, iar ruşii să fi acceptat că oricum pierdeau Siria, iar americanii să fi scăpat un timp de ambiţiile rusiei în zonă, măcar până îşi fac veacul în Iran.

  4. Interesant punct de vedere privind o eventuala integrare sub autoritatea Turciei. Deocamdata doar dpdv economic.

    Pentru cei interesati de subiect, mai multe analize si observatii aici :
    Analiştii subliniază rolul esenţial al Turciei în Balcani şi în lume
    http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/ro/features/setimes/features/2012/04/24/feature-01

    Turcia și Serbia consolidează relațiile economice și politice

    http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/ro/features/setimes/features/2013/02/15/feature-04

    Cat despre scenariul conform caruia UE si Rusia ar fi batut palma pentru guvernul mondial, eu am rezerve.
    http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/ue-si-rusia-bat-palma-pentru-guvernul-mondial-88035
    UE și Rusia bat palma pentru guvernul mondial

    Si un articol publicat de Revista 22:
    http://www.revista22.ro/22-plus-nr-343-chestiunea-rusa-23127.html
    22 PLUS, nr 343: Chestiunea rusă
    * Jean-Dominique Giuliani este președintele Fundației Robert Schuman, iar textul de față reproduce conferința pe care a ținut-o în ianuarie 2013 în fața deputaților PPE membri ai Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European.

  5. Off Topic.
    Ma poate ajuta cineva sa gasesc cartea lui Constantin Iconomu-Scrieri, in limba romana sau greaca, la care face referire Pr.Metalinos in cartea sa “marturisesc un botez” ? Multumesc mult.

  6. Pingback: POLITICA PAMANTULUI PARJOLIT: strategia IMPERIULUI ATLANTIST fata de ROMANIA. Motivatii geopolitice pentru tratamentul de NEMILOASA EXPLOATARE COLONIALISTA la care este supusa tara noastra de “PARTENERII STRATEGICI” - Recomandari
  7. Pingback: Presa din TURCIA despre anexarea NORDULUI GRECIEI, CIPRULUI si zonelor din SIRIA si IRAK. HARTA TURCIEI MARI sau NOUL IMPERIU OTOMAN - Recomandari
  8. Pingback: ATROCITATILE STATULUI ISLAMIC in orasul Palmira: sute de civili, femei si copii, ucisi/ SCENARIUL DIVIZARII SIRIEI – TOT MAI PROBABIL/ Fitilul albanez si CHESTIUNEA MACEDONIANA. Spre un nou razboi balcanic? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare