După ce au obținut toate facilitățile cerute de Ambasada SUA și modificarea legii offshore conform intereselor investitorilor străini, americanii de la EXXONMOBILE negociază cu rușii de la LUKOIL vânzarea participației din Marea Neagră!

7-01-2020 4 minute Sublinieri

G4media | C. Pantazi

Cum vrea compania americană ExxonMobil să ocolească complet statul român în negocierile cu Lukoil pentru vânzarea participației din Marea Neagră

Compania americană ExxonMobil, care negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii din Marea Neagră, vrea să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a lansat luni seară un avertisment voalat la adresa ExxonMobil în acest sens.

Ministrul Popescu a cerut companiei americane într-o postare pe Facebook ca eventuala ieșire din România să se facă cu respectarea legislației române, adică o hotărâre de guvern ”pentru transferul de licență”.

De unde au apărut tensiunile între statul român și ExxonMobil? Compania americană vrea să ocolească complet statul român în procesul de vânzare a participației de 50% din consorțiul cu OMV Petrom care deține licența pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.

Or, pentru statul român, vânzarea companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) de către firma-mamă ar însemna lipsa oricărui control asupra procesului de exit. În cazul unei tranzacții ExxonMobil – Lukoil, pentru statul român ar însemna o problemă uriașă de securitate națională: prezența unei companii ruse în consorțiul care exploatează cel mai mare zăcământ intern de gaze.

De altfel, Virgil Popescu a făcut referire concretă la acest interes al statului român: ”Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, a scris ministrul în postarea sa pe Facebook.

Care sunt scenariile posibile în acest moment? (…)/ integral pe g4media.ro

Profit.ro

Ministrul Energiei amenință Exxon: Le recomand să nu vândă compania, ci participația, prin HG de transferare a licenței!

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a amenințat, mai mult sau mai puțin voalat, gigantul american ExxonMobil, “recomandându-i” să nu vândă direct compania care deține licența în Neptun Deep, ci să respecte legislația românească și să accepte să-și înstrăineze participația printr-o hotărâre de guvern pentru transferul licenței. “Mi-aș dori ca Exxon să continue operațiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislația românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licență. Operațiunile de la Marea Neagra reprezintă o chestiune de securitate națională și recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru”, este mesajul ministrului Economiei. Reacția membrului Cabinetului Orban ar putea avea legătură cu intenția OMV Petrom de a realiza un consorțiu, alături de Romgaz și o altă companie străină (polonezii de la PNiGN, potrivit unor surse din piață) care să preia participația de 50% pe care Exxon o deține în Neptun Deep. Reprezentanții companiilor au analizat deja datele din camera de date deschisă de ANRM la OMV Petrom (și nu la Exxon!).

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/must-read/ministrul-energiei-ameninta-exxon-le-recomand-sa-nu-vanda-compania-ci-participatia-prin-hg-de-transferare-a-licentei-19219145

Sorin Faur:

Cică e rupere: “BREAKING: ExxonMobil discută cu compania rusă Lukoil pentru o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră.” Titlu G4Media la un text semnat de însuși Cristian Pantazi, care e adorabil: “Decizia ExxonMobil a venit după ce guvernele PSD controlate de Liviu Dragnea au amânat în mod repetat adoptarea unei legislații stabile, dar și în contextul mutării atenției companiei către zăcăminte mai bogate din alte țări. Guvernul Dăncilă a încercat la acel moment să minimalizeze evenimentul.”

Dacă la începuturile ziarizmului de partid și de stat Brucan avea la Scînteia vreo 4 Pantazi d’ăștia, azi am fi sărbătorit cel puțin trei decenii de la încheierea cu succes a înfăptuirii revoluției socialiste în țara noastră, deci de la instaurarea în aceeași țară a celei mai drepte dintre orînduiri, cea comunistă. Din păcate, din cauza calității necorespunzătoare a lucrătorilor cu munca de propagandă ai vremii, s-a ales praful de visul multimilenar al poporului român. Păcat, căci valori producem continuu. Cristian e numai un exemplu, deloc singular.

Ionut Popescu:

#1 Ca să înțelegem mai bine ce joc jegos a făcut Exxon! Ceea ce vrea să vândă, de fapt, Exxon nu sunt navele cu care au făcut explorarea zăcămintelor de gaze, nici măcar rezultatele acestor explorări! Nu, Exxon vinde, de fapt, altceva! Vinde facilitățile incredibile pe care le-a obținut de la statul român! Cum le-a obținut? Să vedem o știre:

“Discuțiile ar viza Legea off-shore, iar în ultima perioadă au avut loc discuții între Liviu Dragnea și conducerile de la OMV și Exxon. Șeful grupului austriac OMV, Reiner Seele, s-ar fi întâlnit, miercuri, cu preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, iar joi conducerea Exxon urmeză să discute cu ambii șefi de la Parlament la cererea părții americane. De altfel, și întâlnirea ambasadorului SUA la București, Hans Klemm a avut pe ordinea de zi discuții despre legea care a trecut deja de Parlament și a fost retrimisă de către Klaus Iohannis, la reexaminare, aflându-se acum la Senat.”

Cum, ambasadorul Klemm a susținut cererile Exxon? Adică, era mai mult decât o chestiune economică, era pă strategie, pă alianțe, pă chestii de-astea grele! Iohannis s-a executat rapid și, dacă Exxon și Klemm nu au fost mulțumiți cum a ieșit legea, a trimis-o urgent înapoi în Parlament, la reexaminare!

Ce face Exxon acum, după ce a obținut toate facilitățile imaginabile și inimaginabile? Zice, “M-am răzgândit, nu mai vreau să muncesc eu zeci de ani să scot gazul și să câștig zecile astea de miliarde de dolari în așa mult timp, vreau mai repede! Vând rapid și obțin jumătate din miliardele alea, dar pe loc!”

Păi, sunt bune miliardele astea de la ruși? Și noi, românii, care eram cu NATO, cu aliații, cu strategiile geo, că ținem piept rușilor și de-aia acceptăm să nu încasăm multe zeci de miliarde, noi ce facem acum? Ei, lasă așa! Dacă dl Klemm a zis că trebuie facilități, dacă Iohannis și toți ceilalți s-au executat, ce să facem acum? Când ai de-a face cu proști, (…), de ce să nu profiți, dacă și lor le face plăcere, chiar dacă le-ai luat tot? Bravo, Exxon, good job!

#2 Păi, nu era vorba că toate facilitățile acelea incredibile, pe care le oferea generosul stat român firmelor care urmau să exploateze gazul din Marea Neagră, erau, așa, strategice, adică, un fel de contribuție indirectă la prosperitatea NATO, o chestie subtilă, pe care nu trebuie să o discutăm prea mult? Ca să nu punem în pericol stabilitatea în regiune! De-aia renunța statul român la niște zeci de miliarde de dolari! Era jertfa noastră pentru aliați! Nu așa era vorba?

Și acum, ce facem, Bobiță? Toate facilitățile alea vor fi acum pentru Lukoil? Pentru ruși? Pentru Putin? Pentru prietenii lui Putin? Se poate așa ceva?

Anghel Buturuga:

Teh Ultimate Freiherr

Exxon Mobile negociază cu… rușii muicăăăă! Vânzarea gazelor din Marea Neagră. După ce ne-am frăsuit atât să le dăm degeaba, după ce au pornit ăștia cruciade împotriva lui PSDragnea că ne bagă la ruși, ei bine iată că însuși americanul care ne-a dat șapca măreției pe cap ne negociază cu Putin. Ia ziceți băi, curvilor, ăștia care băliți non stop cu sperietoarea rusă și cu salvatoarea Americă, cum vine asta? Nu ne scapă sfânta piață liberă? Nici parteneriatul strategic? Dar serviciile în care s-a băgat atâta buget al țării, bașca vama pe care o iau de la proxeneți și traficanți de droguri? Păi la cât zgomot s-a făcut, la câtă strofocarea să se anuleze legea offshore, să se scoată statul român din ecuație, să se bage spaima Occidentului la bulău și neam de neamul lui să nu calce pe teritoriul pur american, nici măcar nu trebuia să existe vreo urmă de contact cu rușii, nu mai zic de negocieri avansate!

iată ce înseamnă ca statul să nu aibă cuvântul decisiv de spus, politic și economic, în privința resurselor naționale. Singura soluție ar fi naționalizarea.Ah, și polonezii să știți că sunt și ei pretendenți la gazele din Marea Neagră. Cu o companie de-a lor, evident. #amzis


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “După ce au obținut toate facilitățile cerute de Ambasada SUA și modificarea legii offshore conform intereselor investitorilor străini, americanii de la EXXONMOBILE negociază cu rușii de la LUKOIL vânzarea participației din Marea Neagră!

  1. Citat din puțul gândirii iexon: Și ce ați vrea , măi sclavilor de români, să vă lăsăm noi– *haleatul strategic*– petrolul din Negruța, vouă ?!?! Păi, nu zicea unguru’ bulan că n-aveți ce face cu el, că nu mai aveți petrochimie??!!! Ăăăă, nici cu gazu’ n-aveti ce face?!?! Păi, las’ că-l dam la ostrieci, că ei știe ce să face cu el !!!

  2. https://bucovinaprofunda.com/2020/01/04/marele-luptator-anticomunist-scriitorul-vladimir-bukovski-despre-necesitatea-eradicarii-comunismului/#more-17609

    Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții pe robul Său Vladimir !!! Alexandr Soljenițîn, Andrei Saharov, Vladimir Bukovski… Trei OAMENI care au luptat și au demascat ororile comunismului… Vladimir Bukovski a susținut mereu ERADICAREA comunismului, un proces Nürenberg al comunismului, nu doar o simplă condamnare formală… Din păcate acest lucru este nu a fost posibil (fără îndoială din cauza indiferenței și nepăsării noastre), iar astăzi culegem roadele…
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  3. https://m.activenews.ro/stiri/Calauze-pentru-orbi-159573

    Păi, nici nu-i de mirare. Foarte probabil, “serviciili românești” care au înlesnit toate facilitățile pentru Exxonmobile, știau că de fapt afacerea urma să ajungă la… Lukoil (firmă KGB, după cum a mărturisit Vladimir Bukovski !). Deci, este, se pare, lucrătura serviciilor…
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  4. @Romil,
    Spune-mi , te rog , ți se pare că comunismul poate fi considerat , în prezent sau viitor, un pericol atât de mare pentru zona noastră sau ne place să amestecăm cu lingura într-o ciorbă pe care o tot reîncălzesc periodic tfl-ii?
    Să înțeleg că ar fi mai ok ca gazele din Marea Neagră să fie “supte” de Exxon şi nu de Lukoil?
    Ți-a fost vreodată mai apropiata haina decât cămaşa? Dacă tot nu poți să aproximezi corect distanța , nu mai apelezi la echi-distanță?
    Întreb, pentru că ai potențial , citit, studiat… Mai greu cu aplicațiile?

  5. Cand Soljenitin prezenta adevarata fata a comunismului inaintea “intelighentiei”occidentale,acestia ramaneau cu gura cascata, ascultand despre *binefacerile* unui sistem in care ei au crezut si continuua sa creada.
    Si apoi, cui incerca bietul Soljentin sa arate blana insangerata a mielului Europei de Est?! Vesticilor si amerlocilor(Wall Street-ului) care au finantat pe Lenin , ca si mai tarziu pe Hitler?!
    Uitati-va la trecutul ideologic al conducatorilor vizibili ai mUE: toti sunt maoisti la tineretea lor, iar ce iubesti la tinerete, greu vei urâ la batranete !

  6. Da, dar care e legătura cu cele de mai sus?

  7. @fane

    “Uitaţi: circul prin România şi aproape pe fiecare benzinărie, pe fiecare staţie de benzină văd o inscripţie — Lukoil. Da ce-i asta Lukoil ? Păi asta e KGB-ul. Mi s-a spus astăzi că întreg sistemul energetic românesc se află în mâna KGB-ului. Permiteţi-mi să vă spun încă un adevăr. DACĂ SISTEMUL ENERGETIC NU REVINE LA VOI SUNTEȚI SORTIȚI PIEIRII CA ȘI STAT.”

    Citatul de mai sus aparține lui Vladimir Bukovski, veșnică fie-i pomenirea (a plecat la Domnul pe 27 octombrie 2019), și este luat din discursul rostit în data de 8 mai 2006 la Brașov, în România. Te rog @fane să citești și continuarea discursului, de la citatul postat de mine până la capăt. Este în linkul de mai sus (comentariul meu, la nr.2). Iartă-mă, dar probabil că nu l-ai citit înainte de a-mi pune întrebarea sau poate l-ai parcurs fugitiv și n-ai citit până la capăt. De unde ai ajuns frăția ta la presupunerea că aș putea fi de părere “că ar fi mai ok ca gazele din Marea Neagră să fie “supte” de Exxon și nu de Lukoil” ??? Și apropo de ok, este un cuvânt corect politic, pe care mă feresc să-l pronunț sau să-l scriu. Cred că oricine a trecut pragul Chiliei Părintelui Iustin Pârvu (veșnică fie-i pomenirea) la Mănăstirea Petru vodă și/sau a fost interesat de sfaturile sfinției sale, a reținut și faptul că “astăzi lumea întreagă este un Pitești uriaș”. Probabil știi foarte bine și frăția ta, că experimentul Pitești, unic în întreaga lume, a fost preludiul regimului comunist proaspăt instalat în România anilor ’50 ai secolului trecut.
    Dacă românul Emil Cioran a scris în perioada interbelică “Pe culmile disperării” (o experiență în urma căruia diavolul – mândria – l-a înșelat, “urcându-l” pe culmile disperării), o carte de pierzanie sufletească, un alt român, Dumitru Bordeianu (veșnică fie-i pomenirea), a scris în urma experienței fără precedent din iadul de la Pitești, “Mărturisiri din mlaștina disperării”. Această carte este o carte monument al suferinței umane, suferință prin care diavolul este de această dată cel învins de Iisus Hristos, căruia mărturisitorul Dumitru Bordeianu i-a făcut loc în inima sa, după o zbatere neîncetată de patru ani în cumplita mlaștină a disperării, ani în care deținutul Dumitru Bordeianu, cumplit torturat ca să nu se mai roage Celui răstignit, promisese că nu se va mai ruga și chiar nu s-a mai rugat. Prin ce mlaștină a disperării a trecut deținutul Dumitru Bordeianu, timp de patru ani, nevoit să sufere zilnic torturile fizice și psihice FĂRĂ SĂ SE ROAGE nu doresc să (mai) treacă nimeni, nici măcar vrăjmașii mei !!! Probabil frăția ta n-ai avut de unde procura și citi această carte și toate celelalte scrise de foștii deținuți politici, pentru că altfel nu cred că m-ai mai întreba dacă poate fi considerat comunismul un pericol atât de mare pentru zona noastră… Mai mult decât atât, Părintele Iustin Pârvu ne-a prevenit că suferințele prin care au trecut sfinția sa și ceilalți deținuți politici în temnițele comuniste din România sunt incomparabil mai mici decât cele prin care vom fi nevoiți să trecem noi și/sau copiii noștri (generația viitoare, că va fi vorba despre noi sau copiii sau nepoții noștri, depinde doar de pocăința noastră, pentru ca Domnul să mai amâne sentința). N-are rost să detaliez, pentru că nu vreau să înspăimînt pe nimeni și frații admini aici pe site au tras mii de semnale de alarmă. Trebuie ca: “cine are urechi de auzit să audă!”
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  8. @Moca
    “conducătorilor vizibili ai _UE” .
    Iertare, dar este știut (sau ar trebui să fie) că “nimic necurat nu va intra în Împărăția Cerurilor”. Dacă nu ne vom ruga Domnului să ne ajute să scăpăm de deprinderile păcătoase cu care ne-a obișnuit duhul lumesc, cum ne vom înfățișa înaintea Domnului, Care este Lumină, Curăție ???
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  9. Comment-ul nr.5 era o completare la nr.2 al lui Romil…

  10. @Romil,
    1.-tot nu mi-ai raspuns cu ce anume ar trebui sa ma consider eu , ca roman , mai dezavantajat de faptul ca gazul din Marea Neagra este exploatat de Lukoil si nu de Exxon? E ceva ce-mi scapa mie sau e vorba doar de ceea ce spune cineva despre un Lukoil care ar fi al serviciilor rusesti ? Acolo , unde zici tu , este o referire stricta la Lukoil ! Stii cumva despre Exxon ca ar avea un patron crestin-ortodox care ne-ar face “parte” la exploatarea gazului ( :-)))) )sau doar faceai o informare despre Lukoil ?
    Ceea ce vreau sa spun este ca mi-e perfect egal daca e Exxon, sau Lukoil, sau BP, sau OMV si ce-o mai fi atata timp cat Romania nu va exista la masa tratativelor privind exploatarea…

    Mi se pare mie sau in privinta comunismului ai uitat sa citesti tocmai partile unde se spunea cum , cine , prin cine si pentru ce a fost instaurat comunismul in niste zone ale pamantului , cine stabileste ce experiment social sa “ruleze” intr-o tara sau zona . Chiar nu realizezi ca , pentru noi , romanii ( nu numai dar acum vorbesc de noi pentru ca aduci in discutii Experimentul Pitesti ) , acea perioada a fost precum călirea pentru oțel ? Ai fi preferat capitalismul occidental care a facut sa adoarma complet in om , scânteia Duhului Sfânt ? Eu unul NU ! Si multumesc Multmilostivului Dumnezeu pentru ceea ce mi-a dat AICI , cu o vietuire de 23 de ani in comunism. Nu e mult fata de “o viata” a altora care au indurat chinurile de care pomenesti dar prin chinurile astea si-au castigat locul in Împărăție.

    Chiar şi la 30 de ani de la “rivoluție” punem in spatele ruşilor tot ceea ce ni se pare rău şi din trecut dar MAI ALES din viitor ?! Băi , eu credeam ca e noaptea mintii doar printre tfl-ei dar vad ca “unii sare gardul” , stii ce spun ?

    Ok ( apropos , e expresie anglo-americana , nu ruseasca 😉 ) , ti se pare o problema ca americanii de la Exxon “ne vand” rusilor de la Lukoil care mai sunt si kgb-isti ? Buna observatia , dar ar fi trebuit sa te intrebi mai departe daca nu cumva Romania este abandonata in “no mans land” sau ca trece efectiv in alta sfera de influenta , ceea ce ar fi cu totul ciudat acum , cand cotroceanul votat de tine poarta pe cap , sapca trumpista ! So…

  11. @fane
    “E ceva ce îmi scapă mie sau e vorba doar de ceea ce spune cineva despre un Lukoil care ar fi al serviciilor rusești.”
    “DACĂ SISTEMUL ENERGETIC NU REVINE LA VOI SUNTEȚI SORTIȚI PIEIRII CA ȘI STAT.”
    Am scris aceste cuvinte cu majuscule și mai sus, pentru că reprezintă RĂSPUNSUL pe care zici că tot nu ți l-am dat, fiindcă am bănuit că, dacă nu-l voi scrie cu majuscule, s-ar putea să-ți scape. Dar tot ți-a scăpat…Mi se pare că este normal ca bogățiile subsolului din România să fie exploatate doar de români. Punct. Nici de către americani și nici de către ruși, ci de către români. Punct.
    Am făcut o “derogare” și ți-am răspuns, deși încercând să-ți răspund, acum și cu alte ocazii, am observat că mă OBOSESC aceste comentarii de tip polemic cu frăția ta. Asta pentru că fie nu-mi urmărești comentariile și nu citești de la cap la coadă articolele din linkurile pe care le-am postat aici pe blog, dar îți permiți totuși să mă acuzi nefondat, fiindcă ți-ai format o părere superficială despre mine cândva, fie te distrezi pur și simplu pe seama mea, fie vrei să mă tragi de limbă făcându-te că nu înțelegi ceea ce vreau să spun. Personal, din respect și considerație pentru celălalt frate/soră de aici de pe blog sau de aiurea, mă străduiesc să îi urmăresc postările și stările sufletești, atât cât pot acestea să răzbată până la mine, din rândurile și printre rândurile postate în comentarii, pentru a nu-i RĂNI cumva inima și sufletul prin vreun comentariu de răspuns al meu la comentariul lui/ei. Dacă totuși am rănit cumva dintr-o neatenție, mă străduiesc să îndrept greșeala ulterior, cerând iertare pentru greșeala comisă.
    Pentru că, în mod normal, o discuție cu cineva care este bine intenționat și de bună credință, chiar prin intermediul unui comentariu, te ODIHNEȘTE, nu te obosește. Iar dacă te OBOSEȘTE, ceva nu este în regulă. Dacă interlocutorul are o PĂRERE DE(SPRE) SINE foarte bună, pot să-i dau eu o mie, un milion sau un miliard de răspunsuri la o problemă, că-mi voi irosi degeaba ceea ce Mult Milostivul mi-a încredințat, pentru că el nu-mi va lua în considerare și părerea mea. Și-atunci nu-i păcat să irosesc aiurea talanții pe care mi i-a încredințat Domnul ???
    Așa cum foarte frumos spunea Părintele Nicolae Steinhardt, veșnică fie-i pomenirea, Dumnezeu ne-a învățat să fim smeriți (…), dar nu proști.
    Dacă pe frăția ta te-au smintit comentariile mele aici oe blog, îmi cer iertare, dar n-am avut și nu am nicio clipă intenția de a sminti pe cineva. Ba chiar odată am cerut iertare fraților admini și i-am întrebat dacă nu ar fi mai bine să nu mai comentez pe aici, poate comentariile mele vor fi fiind smintitoare, dar atât frații admini cât și alți frați/surori care comentează aici m-au încurajat să postez în continuare.
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  12. @Romil,
    Mulțumesc pentru derogare dar n-aş vrea să te oboseşti prea tare…! În fond, citeşti dacă vrei sau nu, răspunzi dacă vrei sau nu, te afectează sau ba, fiecare din noi decide, deci nu văd de unde atâta “oboseala” din partea ta, pentru mine…
    Oricum, ca să nu te mai împing şi cu alte ocazii spre fapte împotriva voinței tale, îți promit că ăsta va fi ultimul comentariu/răspuns care te vizează direct, de aici încolo nu voi mai “polemiza” cu tine, cu toate că n-am avut vreodată intenția de a-ți “vâna” comentariile sau de-a căuta “nod în papură”.
    Dacă locul unde ne-am “întâlnit” n-ar fi administrat de nişte oameni pe care îi prețuiesc fără să-i cunosc direct şi cărora le mulțumesc , din nou, pentru răbdarea lor , cu siguranță, ți-aş fi dat replicile mai pe măsura acidității (şi nu numai…) ultimului tău răspuns. Ei vezi , abia acum “polemizăm” , frate Romil !! :-)))

    Tu scrii mai sus , legat de un proces al comunismului “…iar astăzi culegem roadele…”-Dacă asta nu-i ciorbă tfl-isto-pnl-isto-usr+isto-soros-istă , atunci eu nu mai ştiu să citesc . Dacă e propria ta părere , că “astăzi culegem roadele” adică ceea ce avem se datorează faptului că n-am fost în stare să facem un proces complet şi atot-cuprinzător , al comunismului , te rog mult s-o explici că io , unul sunt în ceață… Păi , frate , chiar nu vezi că cei cate strigă cel mai tare , vezi Doamne , împotriva comunismului , sunt chiar cei care manipulează cel mai perfid, care sunt adepții înflăcărați ai unei noi reeducări ai majorității pe principiile minorității, că unuii sunt chiar fiii/ficele/ nepoții/nepoatele celor care au participat/aderat la Experimentul Piteşti dar care nu-şi reneagă strămoşii şi nici principiile vieții lor?

    Postezi apoi link-ul cu Exxon şi punctezi că Lukoil este o firmă a kgb ca şi cum Exxon e “Frumoasa” şi Lukoil “Bestia”! Şi , după ce te întreb eu despre “preferințe”, dai citatul din Bukovski-unul fie nefericit , fie neinspirat- pentru că fie nu prea a circulat prin Romănia ( chiar şi a anului respectiv) , fie vedea cu jumătăți de măsură, altfel trebuia să-i vadă şi pe OMV, şi pe Rompetrol, şi pe MOL si care-or mai fi… Dar legat de ceea ce ai scris cu litere mari te-aş ruga să-mi spui cum crezi că ar fi posibilă o revenire a posesiei sistemului energetic “la noi” ? Adică , vorbim vorbe sau scriem cu litere mari doar pentru că avem caps lock pe tastatură ?

    “Experimentul Piteşti, unic în întreaga lume…”-normal , că de-aia îi spune Piteşti :-)))). Măi , ce ne mai place să ne credem UNICI!!! Reeducări au fost şi înainte , şi dupa Piteşti, pe toate meridianele pământului . Întreagă populația mapamondului este supusă unor procese de reeducare continuă , politică, comercială, militară, dură sau soft dar R E E D U C A R E , începănd cu primii ani de viață şi extinsă până la moarte , doar-doar i se va putea răpi omului şi ultima scânteie , fie prin acceptarea cedării organelor, fie prin acceptarea incinerării trupului. Dar această reeducare este acum parte a Neomarxism-ului care-şi întinde tentaculele flămânde peste întreaga lume şi pe care eu îl văd mult mai periculos decât comunismul care era fățiş şi căruia i te puteai relativ uşor opune , pentru că ştiai din ce parte trebuie să te păzeşti. Acum eşti înconjurat de ideologia noumarxistă încât trebuie “să sufli şi-n iaurt” pentru a nu te arde !

    Doamne , ajută!

  13. Fane , Romil
    Mi-am spus: Ah, Neofite, a venit vremea sa platesti, pentru ca ceva datorii oi fi strans si tu ca om, ai ranit si tu pe cineva, pe cineva ai fi facut si tu sa se intristeze cu tonul tau sever, sa se teama in timpul vreunei anchete sau sa se rusineze, pe cineva oi fi facut sa se simta vinovat. Acum a venit si ceasul tau ca sa te superi, sa te ingrijorezi, sa te amarasti. Pentru ca ai amarat pe altul, fie cu stiinta, fie cu nestiinta. Nu stii altii cum au reactionat si ce psihologie au sau ce sensibilitati au.

    Da înțelegeți va , ca oricum a ți dezbate , lumea cu sistemele ei , cu conducătorii ei e doar o lupta unde voi va nevoiți pe cale . România e așa cum e , a fost așa cum a trebuit si va fi după cum va înțelegeți voi doi .
    🙂

  14. @petru:

    fraza asta imi propun sa o tin minte cat mai mult posibil… 🙂

    “Da înțelegeți va , ca oricum a ți dezbate , lumea cu sistemele ei , cu conducătorii ei e doar o lupta unde voi va nevoiți pe cale . România e așa cum e , a fost așa cum a trebuit si va fi după cum va înțelegeți voi doi .”

    frate, mare adevar: Romania e asa dupa cum ne intelegem. Si pe deasupra m-a si binedispus.

  15. @fane
    Frățioare, mulțumesc pentru atenția acordată. Iertare, dar nu știu unde ai văzut tu aciditate în precedentul meu comentariu… Te asigur că mi-am dorit tot timpul să mă fac cât mai bine înțeles, fără niciun fel de insinuări. Urăsc modul bășcălios de a vorbi sau de a comenta. Fostul meu duhovnic, Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții, tot timpul repeta că glumele dreptcredinciosului trebuie drese cu sare.
    Pe de altă parte, n-am fost decât utc-ist pe vremea răposatului (așa cum ne făceau atunci, fără să ne întrebe) însă n-am fost niciodată membru al vreunui partid până în ziua de azi. Însăși existența unor partide (politice sau de orice fel), a unor ideologii, este toxică pentru orice țară și orice neam. O țară trebuie condusă de un sfat al înțelepților acelei țări, cu binecuvântarea Bisericii. În fruntea țării ar trebui să fie un uns al Lui Dumnezeu, voievod sau domnitor dreptcredincios. Că astăzi în țara noastră nu este posibilă o asemenea conducere, datorită păcatelor noastre, asta-i altă poveste.
    Așa cum aminteam de nenumărate ori aici pe blog, Părintele Iustin Pârvu, veșnică fie-i pomenirea, spunea că : “soluții omenești (pentru problemele țării noastre) nu mai sunt dragii mei.” Deci soluțiile sunt doar duhovnicești, fiecare dintre noi făcându-ne examenul propriei conștiințe și rugându-L pe Domnul să aibă milă de noi toți și să ne ajute să punem început bun.
    Unul dintre “patronii” acestui blog, Sfântul Serafim Rose, spunea încă din anii ’80 : “astăzi în URSS, mâine în SUA”, referindu-se la comunism. Că respectivul comunism s-a numit inițial democrație, apoi socialism, apoi marxism, apoi bolșevism, apoi leninism, apoi comunism, iar după ’89, din nou democrație, fiind una și aceeași ideologie cu o altă pălărie, ce importanță mai are ??? Vladimir Bukovski, veșnică fie-i pomenirea, spunea doar că ideologia și ororile comunismului TREBUIE CONDAMNATE printr-un proces asemănător cu cel de la Nürenberg prin care a fost condamnat nazismul & fascismul. Frații admini explică aici pe site că “bolșevicii s-au întors și nu vor pleca prea curând”. În cheia Sfântului Serafim Rose am înțeles și eu aceste cuvinte. Dacă cineva are inimă bună (după spusa bădiței Ghiță Bărbieru în temnița de la Suceava, citat de fericitul mărturisitor Dumitru Bordeianu), “inimă înfrântă și zdrobită”, cred că la fel înțelege, pentru că dacă face în inima sa cât de puțin loc Duhului Sfânt, Duhul Sfânt nu “vorbește” decât o singură limbă și cuvintele pornite din inima plină de durere pentru semenii noștri ajung la inima semenilor noștri.
    Atunci când dascălul Nicolae Dumitriu, care a murit și a înviat, după văzuse Raiul și iadul, a cărei fotografie se afla la loc de cinste în chilia Părintelui Cleopa Ilie, veșnică fie-i pomenirea, cânta la strană credincioșii plângeau. Iar părinții îl întrebau de ce plânge lumea atunci când cântă el la strană și el răspundea scurt :”Părinte, de la inimă cânți, la inimă merge.”
    Ce-i drept, cel mai lung drum pentru un creștin ortodox este cel de la minte la inimă. Eu am încercat să vorbesc cu frăția ta de la inimă la inimă, dar pe cât îmi pare mie, am vorbit de la inimă (eu) la minte (frăția ta).
    Deci, dorindu-ți din toată inima un colțișor de Rai și toate cele de folos pe Calea mântuirii, îmi cer iertare pentru toate cele ce ți-am cauzat, cu voie sau fără voie și mă retrag în banca mea.

    @petru
    Mulțumesc mult pentru încurajare.

    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  16. @petru, @Titus L
    “România e așa cum după cum ne înțelegem.” Într-adevăr, după cum ne înțelegem noi toți, dacă: ” Acolo unde sunt adunați doi sau trei în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.” Dacă nu suntem adunați, inclusiv aici pe site, în Numele Domnului, nu prea are de unde să fie înțelegere. Însă, chiar dacă nu găsești pe moment înțelegere din partea cuiva, te poți retrage din discuție și te poți ruga pentru el.

    “România (…) va fi după cum vă înțelegeți voi doi.” Am spus în precedentul comentariu că mulțumesc pentru încurajare. Doar atât, pentru că trebuie să mă retrag în banca mea, nefiind eu cu nimic “mai bun decât părinții, moșii și strămoșii mei”, nereușind nici măcar să mă fac înțeles, d-apoi să mai pot ajuta pe cineva cu ceva. Cred că atât timp cât este un pic de bunăvoință, de ambele părți (sau din mai multe părți) implicate, suplinește Domnul lipsurile și se poate ajunge la înțelegere. Dar dacă nu este acel minim de bunăvoință, totul se năruiește.
    Chiar în condițiile grele din temnițele comuniste, unde Fericitul mărturisitor Valeriu Gafencu, alesese Calea dreaptă a mântuirii, înțelegând că prin asta se va salva și neamul românesc, mulți dintre deținuți nu i-au împărtășit convingerile. Oricât ar părea de neverosimil, sunt de părere că Bunul Dumnezeu a lucrat prin Fericitul martir Corneliu Zelea Codreanu și prin Mișcarea legionară (cu toate defectele și neajunsurile ei, pentru că nu toți ierarhii și preoții Bisericii Ortodoxe Române au înțeles lucrarea Lui Dumnezeu prin Corneliu Zelea Codreanu și l-au abandonat sau chiar l-au condamnat unii dintre ei) și după ce au fost condamnați la închisoare, foarte mulți dintre legionari au ajuns la sfințenie. Dumnezeu n-a trecut cu vederea jertfa Căpitanului și cel mai bine au înțeles acest lucru tocmai dușmanii lui (și implicit ai țării noastre), care se tem și tremură la amintirea lui până astăzi. Din păcate, atât noi mirenii cât și ierarhia Bisericii Ortodoxe Române ne temem să mărturisim sfințenia martirilor noștri, care și-au dat viața pentru mărturisirea Drepteicredințe, nefiind vrednici de roadele jertfelor înaintașilor noștri sfinți. Nu trebuie să fim habotnici, nici să așteptăm noi de la alții să ne recunoască vreun merit (căci n-o vor face niciodată !), ci din respect pentru uriașele jertfe ale înaintașilor noștri sfinți, să ne schimbăm și să ne îndreptăm viața noastră. Să începem cu noi înșine și văzând Mult Milostivul Dumnezeu bunăvoința noastră va plini ceea ce ne lipsește nouă. Cu siguranță că și sfinții noștri înaintași, văzând bunăvoința și silința noastră, vor ruga pe Domnul să aibă milă de noi toți și să ne ajute să le descoperim sfintele lor moaște și să fie canonizați și cinstiți cum se cuvine de Sfânta Biserică.
    Nu cred că :” România (…) a fost așa cum a trebuit”… Tocmai faptul că:” România e așa cum e” nu este o dovadă că România n-a fost așa cum a trebuit, ci mai degrabă, așa cum Dumnezeu a îngăduit (să fie) ??? Comunismul a fost îngăduit de Bunul Dumnezeu în România, deși opoziția față de comunism a fost foarte puternică în România postbelică în rândul poporului. Din păcate, conducătorii noștri nu au fost la înălțimea poporului. Însă astăzi nu mai avem ce face, decât să învățăm din greșelile trecutului, pentru că altfel riscăm să le repetăm.
    “România e așa cum e” pentru că nu căutăm “la adânc” din ce cauză este așa. Este din cauza noastră, pentru că dăm mereu vina doar pe cei care ne conduc, fără să ne întrebăm :” ăștia ne conduc rău, dar oare eu pe mine (și familia mea) mă conduc bine ??? Îmi cresc și-mi educ eu copiii (dăruiți de Dumnezeu) bine, astfel încât orice reeducare ar veni, să nu-i poată abate de la Calea mântuirii ??? Poate fi un copil de-al meu preot de nădejde sau preoteasă de nădejde pentru povățuirea aproapelui pe Calea mântuirii ???”
    Și dacă nu putem face aceste lucruri, ne smerim pentru ca măcar, dacă nu putem fi împreună lucrători cu Dumnezeu, să-L lăsăm pe Domnul să lucreze la mântuirea noastră ???
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  17. România a fost așa cum a trebuit , pt ca cât mai mulți oameni sa vie la cunoștiință Adevărului . Care Adevăr i-a făcut liberi , indiferent de sistem , de prigoane , etc . Ca la Domnul calea care o da unui neam e aceea care poate aduce cât mai multe suflete la El .
    Iartă-mă Romile , nu ma pricep la prea multe . Am scris ceea ce am scris . Asta rămâne . Interpretam după cultura .
    Fane , nu te retrage in carapace . Si apostoli au avut momente când nu s au înțeles ….
    Doamne ajuta

  18. @petru
    Nu-ți bate capul cu asta, am înțeles din răspunsul pe care l-ai postat acum, ce ai vrut să spui. Fiecare dintre noi are o părere pe care și-o poate face cunoscută celorlalți. În cazul frăției tale lucrurile sunt clare și ușor de înțeles, pentru că este bunăvoință și disponibilitate de a explica ce ai dorit să spui. Indiferent de părerea pe care o avem fiecare dintre noi, cred că mai important este să ne înțelegem și să ne străduim să fim în același Duh. Restul va (îm)plini Bunul Dumnezeu prin Duhul Sfânt. Spui frăția ta că :” Interpretăm după cultură.” Părintele Rafail Noica chiar a scris o carte, numită “Cultura Duhului”. Cred că într-adevăr trebuie să ne străduim să interpretăm (după) în “Cultura Duhului”, pentru că potrivit Sfântului Serafim de la Sarov, scopul vieții noastre este dobândirea Duhului Sfânt. Întrucât nu este deloc ușor acest lucru, ba chiar este imposibil fără ajutorul și mila Bunului Dumnezeu, nu pot să spun decât că “eu cred că”(gândul îmi spune că) un anumit lucru este așa sau altfel. În niciun caz nu pot să zic că (doar) eu am dreptate într-o problemă sau alta, ci doar că asta este părerea mea despre o anumită problemă.
    Tocmai de aceea pot spune cu mâna pe inimă, că odată cu apariția, în 2006, a blogului “Cuvântul ortodox”(pe atunci “Război întru cuvânt”), care coincide și cu binecuvântatul de a-l cunoaște pe Părintele Iustin Pârvu de la Petru vodă, veșnică fie-i pomenirea, și apoi pe un alt binecuvântat Părinte ucenic al Părintelui Cleopa Ilie, a marcat începutul unui permanent urcuș și a unei permanente dumiriri în plan duhovnicesc, datorită ECHILIBRULUI duhovnicesc, o caracteristică de bază a acestui blog și a părinților de care am amintit mai sus, cât și a părintelui duhovnic pe care îl aveam atunci, veșnică fie-i pomenirea !!! Echilibrul duhovnicesc (dreapta socoteală) este socotit(ă) și de Sfântul Antonie cel Mare cea mai de preț virtute !!! De aceea nu pot decât să fiu deosebit de recunoscător Mult Milostivului Dumnezeu, fraților admini ai acestui blog precum și părinților mai sus pomeniți pentru tot ceea ce ne-au oferit și învățat !!!
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  19. @Romil
    Am observant la dumneavoastra cum tratati subiectele de pe acest site cu multa sensibilitate si seriozitate duhovniceasca. Sa va intareasca Dumnezeu si pe mai departe sa ramaneti in Duhul si cu dreapta socoteala, asa cum ne-au povatuit Sfintii Parinti dintotdeauna.

  20. Elena
    De mine nu ziceti nimic ? Bufonul Curții regale Cuvântul Ortodox nu merita atenție ?

  21. @Elena
    Mulțumesc pentru aprecieri, dar nu am niciun merit, ci este așa cum am spus și mai sus meritul fraților admini pentru acest ECHILIBRU duhovnicesc pe acest site. Eu doar m-am conformat…Se spune că “prieteniile (tovărășiile) rele strică obiceiurile bune”, dar este la fel de adevărat că și prieteniile (tovărășiile) bune îndreaptă obiceiurile rele !!! Bunul Dumnezeu mi-a descoperit practic acest lucru pe vremea când eu nici măcar nu mergeam la Sfânta Biserică, la Sfintele Slujbe. Am reușit la examenul de admitere în facultate la opt ani după terminarea liceului. În cei opt ani căpătasem destule deprinderi rele, dar a rânduit Domnul să locuiesc în cămin, timp de cinci ani de zile, cu aceiași colegi în cameră. Mărturisesc cu mâna pe inimă că am devenit fără să-mi dau seama și cu atât mai puțin, fără să-mi fi pus în gând, mai maleabil și cu mai mult bun simț, deoarece colegii de cameră nu înjurau, nu vorbeau murdar, așa cum se mai obișnuia în mediul muncitoresc de unde proveneam eu și cum eram deja obișnuit și eu. Așa și aici, dacă frații admini au menținut tot timpul acest ECHILIBRU, eu m-am “molipsit” de la ei, pentru că acest ECHILIBRU este dătător de pace.
    Frate Petru nu te mâhni că aici pe site suntem pe mâini bune !!!
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  22. Petru,
    Domnule… n-am cuvinte!
    Dumneavoastra scoateti zambete si din piatra seaca (adica, din inima mea impietrita).

  23. @Petru
    Domnule Petru, sunteti foarte simpatic, in nici nu caz un bufon…:)
    Doamne miluieste!

  24. Cititor
    Bucuria mea e sa zâmbiți . Nu știu cât de împietrită e inima dv , dar sa nu deznădăjduiți niciodată . Bucurați-vă ca sunteți sub soare , si încercați cu răbdare si smerenie sa aduceți Soarele in inima dv

    Elena
    Mulțumesc , eram gata sa pornesc un război sa cuceresc Troia .
    Știu , sunt conștient ca nu ma pot ridica la măsurile lui Paris , pardon Romil . El e ca un zeu , pana si femininul de peste ..80 de ani îl iubește , si aleargă după el ca bărbat ( înțelege cel ce a citit memoriile lui Romil ) ….
    🙂
    Indata vine Romil cu drobul de sare peste zâmbet …

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare