Propaganda lobby-ului american? REZERVELE GAZELOR DE SIST ale Romaniei ar fi mai mari decat cele de gaze naturale/ SUCEAVA pe harta CORPORATIILOR de gaze si petrol

11-06-2013 3 minute Sublinieri

gaze_de_sist

România deține rezerve de gaze de șist nedovedite, însă recuperabile din punct de vedere tehnic, în valoare de 1,44 mii de miliarde metri cubi, în condițiile în care în prezent rezervele de gaze naturale dovedite ale statului român sunt de 113 miliarde de metri cubi, se estimează în ultimul raport al Administrației de Informație a Energiei (EIA) a Statelor Unite ale Americii, publicat luni, referitor la situația resurselor de gaze neconvenționale la nivel global.

Dacă rezervele ar fi recuperabile și din punct de vedere economic, nu numai tehnic, acestea ar putea acoperi consumul României pe următoarea sută de ani, anual consumându-se în România aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.

Resursele globale de șist sunt suficient de mari pentru a acoperi mai mult consumul de petrol pe următorul deceniu , susține raportul, după ce, pentru prima dată de la lansarea sa, au fost incluse și evaluări ale rezervelor de petrol și gaze de șist din Rusia și Argentina.

Departamentul de Energie al SUA estimează resursele de petrol și gaze de șist “recuperabile punct de vedere tehnic” la aproximativ 10 miliarde de barili în cele 42 de state incluse în studiu, volum echivalent cu 10% din livrările efectuate la nivel global. Rezervele SUA au fost revizuite în creștere, de la 32 miliarde de barili la 58 miliarde.

Evaluarea de ieri a indicat că Rusia are cele mai mari resurse de petrol obținut din exploatarea zăcămintelor de șist, estimate la 75 miliarde de barili. După Rusia și SUA, urmează China, cu 32 miliarde, Argentina cu 27 miliarde și Libia cu 26 miliarde.

Raportul a majorat și estimarea privind rezervele de gaze naturale la nivel global cu numai puțin de 47% față de cifrele de anul trecut, acestea ajungând la 648 trilioane de metri cubi. Dintre acestea, rezervele de gaze de șist sunt estimate cu 10% peste prognoza anterioară din 2011, la 206 trilioane de metri cubi, o treime din rezerva totală de gaze naturale recuperabile din punct de vedere tehnic.

“Resursele de șist au fost de obicei subevaluate de către jucătorii de pe piețele din afara SUA, deoarece cercetarea geologică este una nouă, iar tehnologia se dezvoltă rapid”, a declarat Edward Morse, director de cercetare la Citigroup.

Producția de șist a contribuit la menținerea unui preț accesibil al petrolului, sub 120 de dolari pe baril, oferind țările occidentale spațiul de manevră necesar impunerii de sancțiuni Iranului, până acum un furnizor cheie al Occidentului. Cererea mondială de țiței este de aproximativ 90 de milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă că resursele din zăcămintele de șist pot acoperi consumul pe zece ani și jumătate, susține Financial Times.

Adam Sieminski, șeful departamentului de Energy al EIA susține că “acest raport indică un potențial semnificativ al petrolului și gazelor de șist, deși modul în care resursele de șist recuperabile punct de vedere tehnic se vor dovedi recuperabile și din punct de vedere economic nu este încă clar”.

Compania australiană de petrol și gaze Zeta Petroleum a anunțat că testele derulate pe concesiunea deținută la Suceava au dus la descoperirea unui zăcământ de gaze naturale exploatabil comercial, cu un potențial de producție de 26.000 de metri cubi pe zi. La sfârșitul lunii aprilie, Zeta Petroleum a încheiat cu americanii de la Chevron un acord privind schimbul reciproc de informații și date legate de concesiunile de gaze naturale din România ale celor două companii, respectiv perimetrul de la Bârlad al Chevron, de 6.284 de kilometri pătrați, și cel de la Suceava, de 2.403 kilometri pătrați, deținut de Zeta Petroleum în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy.

Zeta Petroleum a anunțat finalizarea cu succes a unui test de producție derulat la sonda Dornești Sud-1 de pe concesiunea de la Suceava, potențialul de producție testat fiind de 26.000 de metri cubi de gaze naturale pe zi. Potrivit companiei, după testare, sonda a fost temporar suspendată, fiind gata pentru începerea producției. Concesiunea este operată de partenerii celor de la Zeta, firma din Singapore Raffles Energy, care deține celelalte 50% din drepturi.

„În continuare, alături de partenerii noștri de la Raffles, intenționăm să adoptăm o strategie rapidă, low cost, de majorarea a producției pe concesiunea de la Suceava. Ne vom concentra pe punerea în producției și a sondei SE-1. La asta se adaugă producția curentă de pe câmpul de gaze naturale de la Climăuți. Toate acestea ne vor ajuta să ne majorăm semnificativ veniturile nete generate de concesiunea de la Suceava”, a declarat directorul executiv al Zeta Petroleum, Stephen West.

La sfârșitul lunii aprilie, Zeta Petroleum a încheiat cu americanii de la Chevron un acord privind schimbul reciproc de informații și date legate de concesiunile de gaze naturale din România ale celor două companii, respectiv perimetrul de la Bârlad al Chevron, de 6.284 de kilometri pătrați, și cel de la Suceava, de 2.403 kilometri pătrați, deținut de Zeta Petroleum în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy.

Acordul dă acces părților implicate la anumite informații cu privire la concesiunile respective, printre care se numără date istorice legate de foraj și de prospecțiunile seismice executate. Cele două perimetre, de la Suceava și Bârlad, se află unul în prelungirea celuilalt. Chevron intenţionează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad. Consiliul Judeţean Vaslui a eliberat, în lunile decembrie 2012 şi ianuarie 2013, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judeţul Vaslui unde Chevron intenţionează să facă prospecţiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de şist.

La data semnării, cei de la Zeta spuneau că acordul privind schimbul de date cu Chevron deschide noi potențialuri pentru companie, pe lângă rezervele convenționale deja dovedite de la Suceava, unde se produc gaze din câmpul de la Climăuți.

„Credem deja că există un potențial de până la circa 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale convenționale situate la mică adâncime (între 400 și 1.000 de metri), pe baza probelor și prospecțiunilor derulate până în prezent, și așteptăm să primim informații și despre descoperirile Chevron. În același timp, prin acest acord, Zeta Petroleum capătă acces la o cantitate considerabilă de date seismice și de foraj cu privire la concesiunea de la Bârlad, o altă zonă cu rezerve certe de hidrocarburi”, declara atunci directorul executiv al Zeta Petroleum.

Nota noastra:

E demn de retinut ca estimarile cu privire la Polonia erau, initial, foarte umflate fata de cele din prezent. E posibil, prin urmare, sa fie si o manipulare pentru jocurile de la bursa sau, mai simplu si eficient, pentru accentuarea propagandei lobby-ului gazelor de sist, pentru concesionarea rapida a tuturor zacamintelor, pentru redevente ridicol de mici, pentru grabirea procesului de avizare etc.

Pe de alta parte, chiar si daca ar fi realista estimarea, chiar daca ar ajunge si pentru 100 de ani si facand abstractie de faptul ca, in prezent, oricum nu ar fi exploatate de si pentru romani, Romania ar trebui sa-si fi invatat lectia din sec. XX legata de rezervele de petrol. Adica: avand printre cele mai mari rezerve de petrol din Europa, economia Romaniei tot nu s-a descurcat prea bine, tocmai pentru ca nu din exploatarea si exportul unor materii prime se ridica o tara cu datele noastre (pe atunci, grau si petrol) ci prin dezvoltarea unei agriculturi intensive si a unei industrii mici si mijlocii... In plus, rezervele noastre de petrol, de care germanii aveau nevoie, nu ne-au ajutat prea mult nici in raporturile de “alianta” cu al Treilea Reich.


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Propaganda lobby-ului american? REZERVELE GAZELOR DE SIST ale Romaniei ar fi mai mari decat cele de gaze naturale/ SUCEAVA pe harta CORPORATIILOR de gaze si petrol

  1. http://energyreport.ro/index.php/2013-petrol-si-gaze/2013-stiri-petrol-si-gaze/2013-explorare-si-productie/859-bruxelles-ul-neaga-orice-implicare-in-esuarea-privatizarii-companiei-de-gaze-elene-depa-care-ar-fi-urmat-sa-fie-preluata-de-gazprom

    După principiul “cine se scuză, se acuză”, Comisia Europeană a negat orice implicare în procesul de privatizare a companiei de explorare și producere a gazelor din Grecia, DEPA, proces eșuat în urma retragerii principalului candidat, gigantul rus Gazprom.
    Deși ar fi vrut să strângă 1,8 miliarde de dolari din privatizarea DEPA și DESFA (compania de transport de gaze elenă), bani absolut necesari acoperirii deficitului bugetar aflat în continuare la un nivel extrem de ridicat, guvernul grec, după mai multe săptămâni de negocieri bilaterale cu Gazprom, nu a primit nici o ofertă până la expirarea termenului, din lunea aceasta. Oficialii greci au acuzat, de altfel, Bruxelles-ul pentru eșuarea negocierilor cu Gazprom, susținând că UE a făcut presiuni, temându-se că gigantul rus își va spori influența, și așa extrem de mare, pe piața europeană.

  2. Rezervele de gaze de șist ale României, vor fi ale altora!

  3. Ing. Justin Andrei, cercetător ştiinţific gr.I, pensionar,

    Director ştiinţific al Institutului Geologic al României

    în perioada 08.01.1990- 15.06. 1999

    “După opinia mea, posibilitatea valorificării gazelor neconvenţionale din România, este mult mai mică decât estimările recente (Veliciu, Popescu, 2013). De altfel, rezervele noastre de gaze naturale sunt atât de mari încât valorificarea gazelor noastre neconvenţionale nu va fi pentru deceniile viitoare o problemă presantă.”

    “gazele neconvenţionale din zona central-vestică a Platformei Moesice (Turnu Severin-Bucureşti) nu prezintă interes economic (Paraschiv, 1979). În sfârşit, în zona Bârlad (Platforma Scitică) nu există formaţiuni siluriene (Neaga, în Visarion et al. 1993) şi, în consecinţă, nici gaze neconvenţionale. Drept urmare, aria respectivă este plasată într-un domeniu în care fluxul termic are valori mai mici de 40 mW/m2.”

    http://www.cotidianul.ro/excelentei-sale-victor-ponta-prim-ministru-al-guvernului-romaniei-213386/

  4. Pingback: Romania ciuruita de CHEVRON: PESTE 30 DE ZONE NOI PENTRU EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST! Basescu da de gol MINCIUNA ca ar exista EXPLORARE fara EXPLOATARE, Ponta "NU MAI ARE DUBII" cu privire la EXPLOATARE [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomand
  5. Minciuna, bluf…

  6. Pingback: Prospectiuni dupa GAZELE DE SIST pe terenul MANASTIRII PUTNA, cu afectarea panzei freatice! [video] Se incearca distrugerea, bucata cu bucata, a tuturor zonelor importante, inclusiv spiritual, ale României? - Război întru Cuvânt
  7. Pingback: GAZELE DE SIST – dezvaluiri la “Punctul de intalnire” cu Radu Tudor (VIDEO)/ Ponta anunta unde se vor duce banii din redevente: LA DIVERSE PROIECTE… precum “informatizarea intregii tari”!/ REZISTENTA FERMIERILOR POLONEZ
  8. Pingback: Explorarea GAZELOR DE SIST in Vaslui dureaza doar pana in 2014. Demontarea MINCIUNII CELOR 5 ANI de explorari si lista SUBSTANTELOR CHMICE CANCERIGENE folosite deja in prospectiuni - Recomandari
  9. Pingback: NABUCCO A MURIT, TRAIASCA GAZELE DE SIST?! Instrumentarea propagandistica a unui ESEC GEOPOLITIC PROGRAMAT/ Romania: victima a concurentei IMPERIILOR ENERGETICE/ Vom fi teren “desert” de exploatare a PETROLULUI si GAZELOR la schimb cu o REDEVE
  10. Pingback: Cum minte Ministrul Mediului, Rovana Plumb: NU EXISTA RISCURI DE MEDIU LA EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Cum CONTAMINEAZA APA gazele de sist: STUDIU AMERICAN/ Tara-ntreaga teren de explorare: grupul ungar MOL e gata sa exploreze HIDROCARBURI IN VESTUL ROMANI
  11. Pingback: APOCALIPSA CHEVRON. Amplu reportaj din Formula As/ Cum s-a ajuns la EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST DIN SUA: nu tehnica performanta, ci LOBBY-UL INDUSTRIEI/ Poluare, contaminare, cutremure, animale moarte, substante cancerigene: LISTA “EFECTELOR”
  12. Compania Chevron nu si-a respectat obligatiile de respectare a mediului in Ecuador, unde a deversat deseuri pana au murit plantele, animalele iar oamenii au inceput sa moara de cancer si sa nu mai aiba ce manca. Iata insa ca indienii amazonieni au obtinut (dupa un lung proces) despagubiri de 19 miliarde de dolari.
    http://nazone.ro/2013_08_01_archive.html
    La noi, insa, cine ne-ar apara?

  13. Pingback: Apa, gazele şi ruşii | Daciana
  14. Pingback: AUSTRALIA FRACTURATA – O INVAZIE NECONVENTIONALA [film documentar - Video]/ Geologii “prietenosi” cu industria gazelor: REZERVELE ROMANIEI IN GAZE DE SIST AR AJUNGE PENTRU 120 ANI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare