PROPAGANDA INFLAMEAZA ROMANIA. Pana unde va ajunge fanatizarea si dezbinarea romanilor? Pana la violente si “razboi civil”? ANALIZE, MECANISME SI MIZE ALE JOCURILOR CU FOCUL PREZIDENTIALELOR

10-11-2014 14 minute Sublinieri

diasporafoto Andrei Dascalescu|Adevarul.ro

Propaganda politica a atins, odata cu apropierea momentului decisiv al alegerilor prezidentiale, cote greu de suportat. Miza e mare, deci scopul scuza mijloacele. Cel mai rau este faptul ca propaganda se bazeaza pe o isterizare a electoratului, lipsita de orice limite sau scrupule. Votul din turul II trebuie sa fie un vot fanatic sau nu va fi deloc. Acest lucru se explica, pe de o parte, prin faptul ca majoritatea mintilor din spatele acestor campanii pleaca de la premisa ca romanul voteaza pe baza de afect, nu pe baza de alegere rationala. Si, atunci, se recurge la panoplia corespunzatoare, la propaganda si manipulare cat incape, iar afectele care sunt cel mai mult vizate sunt cele ale fricii si ale furiei/resentimentului/urii. Pe de alta parte, una din taberele politice se bazeaza in mod special pe incitarea si manipularea furiei: este vorba despre “dreapta”, care nu stie sau nu vrea sa foloseasca alt mijloc de mobilizare a electoratului sau, urban, de clasa mijlocie, preponderent ardelean si din “diaspora”, decat fanatizarea. Este, aici, un (fals) paradox, pentru ca perceptia despre sine a celor din tabara de “dreapta” este ca sunt mai “civilizati”, mai “educati” si “informati” – pe cand comunicarea ce li se adreseaza arata ca motivatia votului lor este una profund irationala, bazata pe lozinci si pe discurs maniheist.

Cealalta tabara, care respira prin toti porii o suficienta si ingamfare perfect stupide, se bazeaza pe forta inertiala a masinii de partid si a alegatorilor sai traditionali, momiti cu traditionalele “pomeni” si promisiuni electorale “fara numar”, precum si pe o ura reziduala (probabil insa supraevaluata in acest moment) fata de “basism”. Totusi, cel putin in aceasta din urma perioada, propaganda poreclita “de dreapta” pare sa acopere in zgomot si eficienta pe cea a falsei “stangi”.

Mai ales in mediul online s-a ajuns demult mult prea departe de orice limita a rezonabilitatii. Mai pe sleau spus: e deja prea gros si scarbos totul, oricata bunavointa ai incerca sa ai inghiti toata retorica manipulativa de campanie, mai acoperita sau mai descoperita.

sursa: Gandul.info

sursa: Gandul.info

Gandul.info ne arata zilnic cat de minunata e “diaspora”, plina de “eroi” care ne salveaza de la pieire pentru ca voteaza cum trebuie (desi analizele sociologice reale arata ca situatia e mult mai nuantata, atat in ceea ce priveste emigratia, cat si Ardeal vs restul Romaniei, insa, ce, mai e timp de analize acum, chiar pentru marii intelectuali ai natiei – intotdeauna incolonati! – cand… “e pe viata si pe moarte!“, “nu mai e timp de nuantari si dubii. Avem de ales intre bine si rau, intre vest si est, intre spatiul multicolor si spatiul gri. Distribuiti cat puteti!“; Acest moment dramatic pe care îl trăim are ceva din claritatea epică a unui basm. Forţele Răului şi Întunericului Moral trebuie spulberate… Este ceasul al doisprezecelea sau cand ne paste Apocalipsa princaderea colectiva într-o prapastie a istoriei“?!), si, “impartial” ca de obicei, ne informeaza ca protestatarii acestor zile se impart in doua: cei care se solidarizeaza cu diaspora (nu conteaza ca e vizibila implicarea aparatului de partid al PDL in aceste mitinguri) si cei care sunt activisti ai PSD (si care sunt si prosti pe deasupra). Naratiunea e condimentata cu exemplificari de votanti PSD irationali, deliranti, reactiile de pe retelele de socializare fiind unanime: doar asa poate sa arate un votant Ponta, si e o calamitate ca are dreptul de a vota. Cu alte cuvinte, iata pe cine se bazeaza premierul si de ce vrea sa limiteze sau sa fure dreptul la vot al romanilor din “diaspora”, (singurii care, alaturi de ardeleni probabil, ar trebui sa mai aiba dreptul de a vota).

Pe de alta parte, Adevarul.ro il popularizeaza pe Sabin Gherman cu mesajele sale secesioniste si cu o potentiala facatura despre implicarea BOR in campania electorala, si ne mai arata arata ca doar Ardealul si Banatul se bat pentru democratie in Romania. Desigur insa ca, desi se apasa pana la refuz pe pedala isteriei votului “eroic” si intrinsec superior al “diasporei” si a diferentei esentiale intre Ardeal si restul Romaniei, tot ceilalti sunt antidemocrati si, culmea tupeului in materie de propaganda, tot ei sunt acuzati ca speculeaza marota pierderii Transilvaniei. Exemplu tipic de hotul striga hotii? Poate, dar mai ales propaganda preventiva, pentru a neutraliza posibilele critici aduse discursului antidemocratic, discriminatoriu si separatist. Adica, daca te scandalizezi ca deja se identifica “Ardealul” cu “diaspora”, asa cum o arata simbolic poza de la inceputul postarii, se cheama ca esti un fel de ceausist.

De cealalta parte, guvernul se da de ceasul mortii sa nu deschida mai multe sectii de votare in strainatate, in tarile unde au fost probleme, aratand ca, de fapt, sub zambetul fals al lui Ponta se cam ascunde frica. Altfel, ce atata tam-tam si munitie data oponentilor politici pentru cateva mii de voturi? In plus, in lipsa de imaginatie legat de temele campaniei electorale sau din suficienta de sine, Ponta arunca din coltul gurii afirmatii neverosimile [mincinoase] de genul: “se pare ca nu avem gaze de sist. Oare chevronistii cheltuiesc asa, de florile marului si ne-au inflamat de pomana de 2 ani incoace?! Sau mai degraba se repeta episodul din 2012, manipularea unei teme sensibile pentru a proceda exact invers dupa alegeri? (Chevron nu a confirmat spusele lui Ponta).

Nimic mai fals decat cea ce auzim si vedem in aceste zile. Cand, in Pungesti, ca tot veni vorba de gaze de sist, unei comunitati intregi i s-au suspendat drepturile elementare cetatenesti, “diaspora” democratica, marii intelectuali, “ardelenii” democrati, ONG-urile, justitiarii statului de drept si anticoruptii ce au facut? NIMIC. De ce? Pentru ca nu le pasa de democratie, de fapt. Pentru ca sunt o falsa societate civila, o falsa elita, false instante morale, sunt doar meschini agenti coloniali si “balize strategice” ale Puterii metropolitane. In realitate, poporul se afla cu totul descoperit in fata abuzului si nedreptatii. Si oare cine a luat acele masuri? Ei bine da, guvernul celor “mandri ca sunt romani si ortodocsi”, guvernul lui Ponta “unificatorul” care nu mai stia, atunci, cum sa dezbine si sa decredibilizeze protestatarii locali, fie preoti, fie tarani.

Redam, mai jos, cateva analize care dezvaluie mecanisme, strategii politice si de comunicare dintre cele mai periculoase nu pentru rezultatul unor alegeri, ci pentru starea de spirit a unui popor intreg si pentru soarta integritatii unei tari. Sa ne amintim ca in 2004 a fost inaugurata naratiunea anticoruptiei, a razboiului Justitiei impotriva politicienilor. Deosebit de eficienta, a pus unul din pilonii de baza ai conceptiilor dominante de astazi. Daca, in anul 2014, zece ani mai tarziu, celalalt pilon de baza va fi Romania ”diasporeana” si ”ardeleana” versus Romania ”sudista”, nu e de bine. Singura intrebare ar fi: pana unde se va merge? Se va incerca, oare, inscenarea unor proteste violente? Precedentele exista.

Cuvantul Ortodox

Piata Universitatii proteste anti-Ponta - Vlad Epurescu, Adevarulsursa: Vlad Epurescu/Adevarul

Noul “cârlig” mediatic folosit ca unealtă de persuasiune din partea politicienilor pare să fie protestul. De ceva vreme încoace cineva insistă să ne obișnuiască cu el.

Cu o zi înaintea alegerilor se anunță din nou proteste așa că mă aștept ca să curgă în presă și pe rețelele de socializare imagini și descrieri cu patos despre abuzurile jandarmeriei față de protestatari (existente în realitate sau nu) și tot atunci este posibil să vedem și cu cine țin serviciile secrete răspuns relevat de acțiunea jandermeriei: va instiga protestatarii sau nu.

Cert este că în cea de-a doua zi, cea a votului, este posibil ca o parte din cetățenii țării să se prezinte la urne sub influența abuzurilor jandarmeriei (guvernului) care au avut loc cu o zi înainte, votul primind în căldura evenimentelor conotația de liberă exprimare și luptă contra opresiunii.

O posibilă poveste de comunicare, structurată narativ în III acte:

Actul I prezintă personajele principale (guvernul opresiv și oamenii de rând), relația dintre ele (sunt în conflict, care conflict) și lumea în care trăiesc (cele două Românii: una în care antagonistul Victor Ponta oprimă libera exprimare și dreptul democratic și cea de-a doua în care Klaus Iohannis sau societatea oferă o alternativă; o lume în care se stă la coadă și nu se poate vota și în care la București se protestează pentru negarea acestui drept în Diasporă).

timisoara3

sursa: Gandul.info

Actul al II-lea ține de ilustrarea unei încercări de soluționare de către protagonist a problemei ridicate anterior. Soluția protestelor e mediatizată, este nevoie ca protagonistul să fie mai slab decât antagonistul, lupta să pară disproporționată, Victor Ponta trebuie să pară mult mai puternic decât mulțimea sau Klaus Iohannis, jandarmeria (Victor Ponta) trebuie să oprime puternic protestul de sâmbăta viitoare.

Actul al III-lea aduce rezolvarea problemei, românii au suficientă motivare emoțională acum pentru a merge la vot, curg imaginile cu românii care merg la vot, votul devine arma din mâna lor cu care ei soluționează conflictul. Protagoniștii (în acest caz românii) capătă o nouă definiție a lor, un nou sens, un nou răspuns la ceea ce sunt.

Statisticile IRES arată că 7% dinte români se hotărăsc cu cine votează înainte cu 2 zile și 10% se hotărăsc chiar în ziua votului. Miza acestei posibile strategii sunt cei 17% + câteva procente dintre cei care nu au fost suficient de motivați emoțional pentru a vota în primul tur.

P.S. La Cluj-Napoca astazi se striga “Fiți eroi, în turul 2“, clarifica din punctul meu de vedere poziția protagonistului.

Unii membri ai PDL din birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate nu s-au mai dus să-și îndeplinească îndatoririle. Ne-a explicat Viorel Badea, senator PDL (acum PNL, după fuziune) de disapora de ce nu s-ar mai fi dus oamenii lor la secțiile de votare:

“Reprezentatii MAE, presedinti de comisie, ar fi trebuit sa-i plateasca pe membrii sectiilor de votare cu cel putin 30 de euro, pentru ca se considera trei zile. Cu toate acestea, facand un abuz mare, care merge in zona penala, unii dintre presedintii sectiilor de votare au decis sa-i plateasca pe oameni cu numai 12 euro pentru intregul proces de votare. Or, cu 12 euro nu mai merge nimeni sa fie membru in comisiile de votare, pentru ca oamneii nu vor sa ajunga sa dea bani si din buzunarul lor pentru un sandvis, o sticla cu apa. Asta ii blocheaza pe oameni sa participe in comisiile de votare”.

E foarte probabil ca nu doar cei de la PDL să nu se fi prezentat la secțiile de votare. Au fost secții de votare unde nu s-a prezentat niciun membru al vreunui partid. Asta practic blochează procesul de vot, pentru că birourile electorale ale secțiilor de votare sunt formate din trei oameni fără afiliere politică și restul reprezentanți ai partidelor sau ONG-urilor. Ca să poată funcționa legal, un birou electoral al unei secții de votare trebui să fie format din minim 5 persoane. Atunci când sunt doar 3 oaemni, teoretic, secția respectivă nu poate funcționa. S-a întâmplat asta la mai multe secții de votare din străinătate, iar în aceste cazuri s-a cerut dispensă de la BEC pentru a putea asigura, totuși, dreptul la vot al cetățenilor români.

Când aceste absențe au loc la o singură secție sau la două, eventual din aceeași țară, e un accident. Când, însă, lipsesc 136 de mebri ai secțiilor de votare în mai multe țări, e dubios. Când se întâmplă acest lucru la New York, la Londra, la Paris și când aceste absențe duc la scăderea numărului de ștampile, pentru că nu pot fi mai multe ștampile decât membri ai secției de votare, indiferent câte cabine de vot sunt, atunci e foarte, da’ foarte dubios.

Să spunem că ești un partid cu vaste cunoștințe despre alegerile prezidențiale. Doar le-ai câștigat pe ultimele două și le-ai organizat pe ultimele câștigate. Știi, așadar, ce se poate întâmpla în anumite orașe din Europa și SUA, la un aflux mai mare de alegători și cu secțiile aproape paralizate de o eventuală absență a oamenilor tăi. Așa că ți-i retragi strategic. Și întemeiat: “noi vrem binele țării, da’ nu pentru doar 12 euro!”.

Pe seară – când strategia, cumulată cu proverbiala incompetență a oamenilor din diplomația românească indiferent de guvernare, dă roade – obții ceea ce ți-ai dorit. Cozi imense la unele secții, oameni care realizează că nu mai pot vota. Da’ la orele dimineții (secțiile s-au deschis la ora 7:00, totuși) se putea vota destul de lejer, dar acum cozile sunt imense și e clar că mulți nu vor mai intra în secție până la ora 21:00. Poze, filmulețe, totul trimis rapid către media din România. Eventual unul-doi simpatizanți pot începe să agite spiritele, căci la nervozitatea prezentă la acele cozi nici nu-i nevoie de mai mult.

Se închid secțiile de votare, la ora 21:00, deși cu alte coazii s-a prelungit programul. Începe scandalul. Atât afară, cât și în țară. La Cluj, de exemplu, cei care protestează sunt membri de partid. Așa zice Adevărul, așa se și vede în poze. E și Papahagi pe acolo, dar e și senatorul PDL Alin Tișe, mai sunt și consilieri locali ai PDL, sunt și susținătorii lui Macovei și cei ai Elenei Udrea.  Este, cum s-ar zice, un protest al societății civile. (Foto Adevărul)

Captură de ecran din 2014.11.08 la 21.06.13

Oameni scoși în stradă în fața MAE, informații puține, dar multă indignare. Vârf de lance al întregii campanii devine, brusc, Gândul lui Adrian Sârbu. Un om care știe ce este aia datorie civică, dar știe și mai abitir ce-s alea datorii la stat. Cum știe și că Ponta a amenințat de nenumărate ori că de data asta nu i le va șterge.

Subiectul este amplificat și rostogolit fără încetare. Prostia lui Corlățean e mană cerească. Contracandiatul lui Ponta atacă din primul minut pe tema asta. Dacă n-ar fi fost împiedicați să voteze românii din străinătate, Johannis spune că-i “rupea din primul tur”. Iar fedainii lui îl cred, deși numărul celor care au votat în străinătate reprezintă cam 1,5-1,8% din totalul votanților. Chiar dacă toți ar fi votat cu el (ceea ce nu s-a întâmplat), această rupere din primul tur ar fi însemnat doar că Iohannis ar fi avut 32% în loc de 30 și ceva.

Și vine week-endul, când oamenii dedicați democrației pot ieși în stradă. Se umplu piețele publice în câteva orașe: mii la Timișoara, Sibiu, Cluj, Arad și Oradea, sute la București. În funcție de numărătoare, manifestanții au fost cel puțin în număr egal sau chiar mai mare decât numărul voturilor din străinătate pentru Iohannis. Mult mai mulți decât cei care n-au apucat să voteze în mod cert. Iar asta e OK. Mai mulți oameni se luptă pentru drepturile a mai puțini oameni. Asta este chintesența unei democrații bine înțelese.

Ar fi și mai OK dacă astea n-ar fi, de fapt, mitinguri electorale. De aici și tăcerea multor televiziuni: nu au voie să transmită mitinguri electorale decât în emisiunile specifice. Oricum, prosteste spontane nu sunt, fiind anunțate cu multă vreme înainte. Dar, revin, sunt mitinguri electorale. Cei care au făcut mobilizarea sunt susținătorii lui Iohannis. Nu e, cum glumeam înainte, o acțiune a societății civile, ci, aproape, o muncă de partid. Nici asta nu e greșit. Și nici n-ar avea cum să fie greșit, dacă nu s-ar vorbi deja despre violențe. De la bannerele care spun “Vino la vot să i-o dai în bot!” până la mesaje propagate de inconștienți precum ăsta, care bântuie rețelele de socializare.

prapad

Când am scris, pe 22 octombrie, că orice scânteie prost tratată (acolo era vorba despre o decizie a ÎCCJ în defavoarea lui Iohannis, pe 18 noiembrie) poate duce la situații precum cele din Ucraina, Georgia, Serbia, țările arabe, de-a lungul timpului, am fost taxat, de unii, drept nebun. Aș fi preferat să fie așa decât să citesc, cu o săptămână și ceva mai devreme decât mă așteptam, îndemnuri la prăpăd și măcel.

Despre asta să fie aceste alegeri, până la urmă? Despre a ne bate între noi de dragul unor politruci? Asta e democrația pe care pretind că o sprijină unii? Asta este unirea pe care o clamează ceilalți?

Oricum, nu s-a terminat. Pe fondul manifestațiilor de săptămâna asta și al rostogolirii în continuare a subiectului, după alegeri se va clama fraudarea scrutinului iar lumea va fi din nou chemată în stradă.

Mulți spuneau că Blaga e cam absent, că nu-l sprijină cu adevărat pe Iohannis, că e blat cu PSD. S-au înșelat. Uitați-vă la ce subiect principal avem de o săptămână, uitați-vă la pozele din stradă de la Tmișoara, Cluj, Sibiu etc. Bulldogul a livrat.

Ne îndreptăm către “căderea colectivă într-o prăpastie a istoriei”. În cazul în care câștigă, Ponta “pune definitiv mâna pe putere”. Sau altfel spus, după aceste alegeri nu mai urmează alte alegeri prezidențiale peste cinci ani și alegeri parlamentare peste doi ani, nu mai există comisia europeană, nu mai există societate civilă, eventuale proteste, ș.a.m.d. Kim Jong Un o să taie și-o sa spânzure pe veci în Românistan. Ca atare, așa cum dau de înțeles liderii de la Noua Republică, neofalangiști cu frică de Dumnezeu, singura soluție, în caz că pierde Iohannis, ar fi declanșarea unui “război civil” https://www.facebook.com/corneliu.berari/posts/1643202665906487?pnref=story.

În cazul în care câștigă Iohannis, fripturiștii care semnează acest apel se vor aciua la curtea neamțului precum odinioară la curtea băsescului. Dar dacă pierde neamțu, acest discurs maniheisto-apocaliptic s-ar putea să dea roade după alegeri, adâncind faliile sociale și regionale din țara noastră și alimentând variile forme de extremism: antiasistați, antinemâncați, antițigani, antiolteni, ș.a.m.d. Abia atunci s-ar putea să vedem ce e aia prăpastia istoriei. Deci fraților, dacă votați, încercați să votați cu capul, nu cu sufletul cuprins de febra pseudoprofetică răspândită de foștii “martori ai lui Băsescu” metamorfozați între timp în “martorii lui Iohannis”. Dacă socotiți că Iohannis este mai bun pentru țara asta, votați cu Iohannis, dar învățați să-i respectați și pe cei care văd lucrurile altfel și să respectați procedurile și instituțiile democratice. Altminteri, trăim într-o geopolitică a haosului și avem la nord un exemplu despre ce anume se întâmplă atunci când diviziunile partizane primează în raport cu unitatea națională și cu procedurile și instituțiile democratice. http://www.revista22.ro/apel-catre-nehotarati-49765.html

Aceste alegeri sunt o mina de aur pentru toate liftele antinationale. Una dintre ele este deja “celebrul” Sabin Gherman, cel care întreține de multi ani in Ardeal ideea secesiunii acestei provincii românești de restul țării, punându-i-se la dispozitie inclusiv o emisiune la o televiziune locala. Ce face acest partizan al lui Iohannis? Ne arata o pagina pe care o poate face oricine acasă la o imprimanta si incropeste un text imund prin care ataca Biserica. Sigur ca o face cum știe el, adica agramat și incult –“acum înțelegi de ce atâția bani pentru popi?” – insa manipularea (acest petic de hartie a fost preluat de sute de creduli care asculta de indemnul “dă mai departe, să vadă toată lumea” a prins.

Un prieten facea urmatoarea supozitie: ce ar fi ca sa producem un text insidios de genul “Iohannis Presedinte daca vrei independenta Ardealului! Sa-i lăsăm pe olteni, moldoveni si mitici, toti niste comunisti, sa-si faca țară cum o vor ei”, sa ne facem o poza tinandu-l in mana si sa-l lansam pe Facebook ca fiind primit de la unul dintre sediile de campanie ale candidatului. Chiar ati crede asta? Cu siguranță însa că ar fi “cetățeni indignați” care l-ar prelua si răspândi. 

E lesne de observat ca o campanie deliranta impotriva BOR este foarte bine orchestrata de indivizi care au ca scop doar slabirea acestei institutii care structurează încă societatea românească, fapt pe care oengistii plutocratiei bancar-corporatiste (“sorosisti” li se spune in mod frecvent, desi Soros nu este singurul sponsor al globalismului) il resimt ca fiind un pericol in planurile lor de pulverizare a Credintei, Familiei si a Statului național. 

Nu va lăsați, totuși, seduși de asemenea făcături ridicole! Putina cumpănire inainte de a crede manipulari ca aceasta si ca aceea ca la Cluj (iarasi acolo, in punctul nevralgic in care se instrumentalizeaza tot acest razboi informational!) ar fi existat o circulara data de Mitropolie ca preotii sa-i indemne pe oameni sa voteze candidatul PSD. Un fals grosier care, asemenea mizeriei propagate de antiromânul Sabin Gherman, a fost foarte bine diseminat in public.

PS: Nu pot sa nu remarc faptul ca, pe langa Laszlo Tokes si Zsolt Szilagyi, cei doi corifei ai extremismului șovin maghiar, Iohannis are si susținerea secesionistului Sabin Gherman, “român” adevarat.

Deşi nu s-au pronunţat în mod oficial şi nici nu aveau cum s-o facă în privinţa preferinţelor electorale, preferinţele Statelor Unite ale Americii în ceea ce priveşte viitorul preşedinte al României pot fi intuite.

În acest sens, cel mai relevant indiciu pentru preferinţa americană este în opinia mea, videoclipul postat de Fundaţia Romania One pe youtube pe 25 octombrie, cu 8 zile înainte de primul tur de scrutin.

Mai înainte, însă, să vedem cine este Fundaţia Romania One. Fondatorul ei este Don Lothrop, Om de afaceri de succes în America”,  care s-a “pensionat” la 40 de ani: Cel mai important scop al său este România, de care este îndrăgostit. A decis să contribuie la modernizarea ţării noastre. A investit deja 1 milion de dolari”, scrie evz. 

“Modernizarea” României, de care vorbeşte Don Lothrop este de fapt “construcţia” unei societăţi civile în ţara noastră. Reţeta nu este nouă, Victoria Nuland recunoscând că SUA a investit 5 miliarde de dolari în societatea civilă din ţara vecină, “în susţinerea opţiunii şi a tendinţei poporului Ucrainei către un guvern mai puternic şi democratic, care să-i reprezinte interesele“.

Dar ce înseamnă, concret, modernizarea societăţii de care vorbeşte Lothrop? Aflăm de pe siteul fundaţiei, unde este expusă Teoria Potcoavei (click pe link pentru VIDEO).

Practic, în filmuleţul respectiv se face o paralelă între situaţia Germaniei după al doilea război mondial şi România după căderea regimului comunist şi metoda care trebuie aplicată: 1În primul rând, spune fundaţia americană, e nevoie de intervenţia unor instituţii democratice străine (unii i-ar zice intervenţie în treburile altei ţări suverane), 2) Întoarcerea românilor care au plecat din ţară pentru a munci în Occident pentru că au “experienţa traiului în libertate” şi 3) Unirea celor nemulţumiţi de modul în care merge ţara pentru a-şi impune propria “agendă democratică”.

interventie in treburile altei tari1 VIDEO Pe cine NU SUSŢIN americanii la alegeri. SUA doresc o Românie cu norme culturale noi

Toate acestea se vor face, pentru a planta “Stejarii libertăţii”. Ce sunt aceşti stejari? “Instituţii noi, norme culturale noi şi chiar noi principiiRe-educare, cu alte cuvinte.

Aceste principii şi deziderate ale fundaţiei Romania One nu sunt nicidecum noi, ci ele au fost transmise repetat atât de foştii ambasadori SUA în România, cât şi de diferitele rapoarte ale Administraţiei de peste Ocean.

Revenind la clipul de pe youtube, promovat cu ocazia alegerilor, acesta se numeşte “Cine votează, conteazăşi începe cu citarea mesajului preşedintelui Obama, care a spus că “Libertatea voastră este şi a noastră, aşadar România nu va fi niciodată singură” şi că Trebuie să vă trageţi guvernul la răspundere pentru ca acesta să vă ridice ţara, în loc să o tragă în jos”.

Don Lothrop enumeră ameninţările externe: Rusia ne vrea petrolul, Viktor Orban vrea Transilvania înapoi, dar afirmă că cel mai mare “duşman” al românilor vine din interior. În acest sens, americanul exemplifică faptul că românii se clasează printre ultimii în ceea ce priveşte încrederea în politicieni. Apoi vine întrebarea pe care afirmă că o pune tuturor candidaţilor: “Cum va restaura acesta încrederea publică şi cum va ridica moralul oamenilor?”

Deşi întrebarea se adresează “fiecărui candidat”, Lothrop citează apoi măsuri sau acţiuni care i se impută, în general, Guvernului Ponta şi PSD: “amnistierea politicienilor corupţi, defrişarea pădurilor şi suspendarea urmăririi penale împotriva companiei Lukoil“, despre care spune “că nu sunt răspunsurile potrivite”.

Lothrop spune că dacă nu mergem la vot, resursele României, cele care ar trebui să ajungă la profesori, doctori şi la pensiile părinţilor voştri sunt furate şi ajung drept în buzunarele politicienilor”.

Despre preşedinte, Lothrop spune că “este cea mai importantă persoană oficială aleasă în România”, pentru că “reprezintă interesele oamenilor de rând şi nu ale partidelor politice”. Mai mult, “preşedintele este o persoană care ne apără de corupţia din interiorul partidelor“.

Filmuleţul se încheie cu întrebare/ameninţare, care în mod ciudat este adresată doar “părinţilor” celor care urmăresc clipul: ”Dacă noi nu luptăm pentru noi înşine, de ce America ar trebui să o facă pentru noi?”.

Indiciile care sugerează că americanii îndeamnă la votul anti-Ponta:

Măsuri pe care le-a luat Victor Ponta sau acuzaţii despre ce ar face acesta dacă ar ajunge preşedinte. La capitolul măsuri este vorba despre adoptatrea noul Cod Silvic, pe care americanii l-au mai mai criticat deja, public.

De asemenea, suspendarea urmăririi penale asupra companiei ruseşti Lukoil, care i se impută în mod direct intervenţiei premierului Victor Ponta.

Relevant pentru mesajul anti-Ponta este faptul că Lothrop începe cu “Amnistierea politicienilor corupţi”, adică acuzaţia care i se aduce, cel mai des de către opoziţie, lui Victor Ponta, ca şi contra-argument pentru alegerea sa în funcţia de preşedinte.

Apropo de funcţia de preşedinte: Don Lothrop defineşte preşedintele ca “o persoană care ne apără de corupţia din interiorul partidelor“, ceea nu corespunde normelor Constituţionale, dar corespunde perfect imaginii pe care şi-a dorit preşedintele Băsescu, acela de preşedinte jucător.

În final, ştiind că principalul segment de votanţi al lui Victor Ponta este format din oameni mai în vârstă, “omul de afaceri îndrăgostit de România le transmite prin copiii acestora, mesajul de a “lupta pentru noi înşine“, altfel America nu o va face”.

Concluzii

În primul rând, e clar de ceva timp că America nu mai intervine făţiş în treburile interne ale unei alte ţări, preferând să “împuternicească”, aşa cum se scrie pe siteul Fundaţiei Romania One, “societatea civilă”. Nu întâmplător este ales cuvântul “împuternici”, care este folosit cu alt sens decât cel uzual, folosit de români. Probabil vine de la englezescul “empowerment”, care a fost folosit cel mai mult în legătură cu mişcarea afro-americanilor sau cea feministă din SUA, dar este tradus, cu “împuternicirea” sau “delegarea” autorităţii către societatea civilă. Cea favorabilă intereselor americane, bineînţeles. De altfel, videoclipul începe cu cuvintele preşedintelui Obama, ca să ştim de la ce autoritate se revendică autorii săi.

Mai mult, nu întâmplătoare este şi vocea naratorului Teoriei Potcoavei, care are un puternic accent ardelenesc, iar cel care expune teoria este un “bătrân negustor german”. Transilvania este, promovată recent, ca model de multi-culturalism şi multi-confesionalism şi principal vector de susţinere a modernizării, de fapt a “occidentalizării” societăţii româneşti. În opoziţie cu românul sudic sau estic, care încă aderă la “vechile” norme culturale şi principii.

Evident, aceste vechi norme culturale şi principii se referă la tradiţiile, credinţa şi acel “modus vivendi” specific românesc.  De asemenea, este important de afirmat că mesajul nu este împotriva lui Victor Ponta, ci împotriva valorilor pe care acesta le-a asumat, declarativ, în campania electorală. Cu siguranţă că dacă Ponta îşi va schimba opţiunile, iar “defrişările ilegale” vor fi uitate cu desăvârşire.

Având în vedere data publicării clipului, probabil că mesajul se potrivea cel mai bine Monicăi Macovei, dar între timp, a intrat sub umbrela lui “Nu Ponta”.

Transilvania pare să fie în centrul acestui mesaj, Ardealul apărând şi la capitolul ameninţări externe. Se înţelege foare clar că dacă nu suntem de acord cu mesajul Americii, “petrolul României” va cădea în mâinile Rusiei, iar Viktor Orban ne va lua “Transilvania înapoi”.

Erwin Albu, luat de jandarmi, în timpul protestului de la Brasovsursa: Adevarul

*


Categorii

1. DIVERSE, Alegeri in Romania, Alexandru Racu, Articolele saptamanii, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Iulian Capsali, PUNGESTI, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

113 Commentarii la “PROPAGANDA INFLAMEAZA ROMANIA. Pana unde va ajunge fanatizarea si dezbinarea romanilor? Pana la violente si “razboi civil”? ANALIZE, MECANISME SI MIZE ALE JOCURILOR CU FOCUL PREZIDENTIALELOR

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

 1. @ K:

  … sau, mai degraba, alegem sa nu alegem 🙂 Din punct de vedere al “sustinatorilor” si mecanismelor din umbra si noi identificam la fel raul cel mare, cel urias, si care nu sta intr-o persoana (oricum, o marioneta). Cu tot discursul si aparatul anti-romanesc si politienesc al macoveistilor talibani si ai oengistilor fals civili,… e clar al cui instrument va fi “holograma” nemteasca. Insa asta nu e de ajuns pentru a pune stampila dincolo, unde nu identificam deloc cele despre care spui, din pacate. Daca nu si-ar fi aratat adevarata fata in ceea ce priveste atitudinea fata de chestiunile esentiale legate de valorile crestine si nationale in acesti 3 ani de putere… mai puteam discuta. Totusi pentru noi acestea primeaza. Trebuie sa existe mai mult decat niste targuri electorale cu Biserica, trebuie sa existe un angajament in directia salvarii familiei si a moralitatii elementare, cat a mai ramas. Oricum am face, tot “lasam sa se decida”. Si cel mai bine este… chiar sa lasam, in situatia asta, mult prea tulbure si cetoasa si sa nu cautionam pe nimeni, tocmai fiindca vedem si stim multe dintre detaliile momentului. Si la fel de bine este sa ne rugam si sa nu ne dezbinam.

  Noi staruim sa va propunem inca o data sa votam… cum ne indeamna Parintele Ciprian:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/11/11/pr-ciprian-gradinaru-noi-cu-cine-votam/

 2. http://www.dcnews.ro/ziua-in-care-am-aflat-cine-este-generalul_459133.html

  Chiar asa… Cum se s-a ajuns la un asemenea “general”?

 3. Va respect algerea, indreptatita de altfel.

 4. Rares Bogdan, facebook:

  Nu trageti in pianist!

  …Ce doreati, distinsi prieteni sa fac mai mult? Eventual sa ma pun eu in locul lui Iohannis sa-i car pumni lui Ponta… Am facut tot ce a fost omeneste posibil sa-l sprijin pe Iohannis, pastrand atat cat se putea echidistanta…nu mai cautati sa-mi aruncati mie in carca faptul ca Lavinia Sandru a pus o intrebare de rahat, care nu-si avea locul. Nu stiam ce intrebare pune, iar imediat ce am auzit intrebarea, am renuntat la a-i mai permite sa adreseze alta intrebare. Nu mai incercati sa nu vedeti padurea din cauza copacilor, respectiv a “copacului” Lavinia Sandru!

  Am intrat cu tema votului din diaspora, pentru ca era una care a creat un val de emotie si in care Iohannis ar fi trebuit sa fie devastator la adresa lui Ponta. Am crezut ca intra mai greu in emisiune, data fiind si agresivitatea lui Ponta din primele 15 minute si am insistat pe tema diasporei si a votului liber pentru romanii din strainatate, aproximativ 40 de minute! Iohannis trebuia sa fie devastator, repet, devastator, avea toate argumentele necesare!

  Apoi, am ridicat tema coruptiei si a modului in care Parlamentul, dominat de PSD, refuza ridicarea imunitatilor. Aici, Iohannis trebuia doar sa-i enumere lui Ponta lista uriasa de corupti din jurul lui. Nu a facut asta, si pur si simplu nu-mi venea sa cred ca a intrat in jocul lui Ponta, care a ajuns sa-i vorbeasca de Akos Mora, Varujan Vosganian si alti PNL-isti infinit mai putin cunoscuti decat Hrebenciuc, Oprisan, Mazare, Duicu, Cozma etc. Adica un subiect la care Iohannis trebuia sa fie primadona a fost intors de Ponta impotriva lui. Absurd si nedrept.

  Am ridicat tema independentei DNA, a marilor parchete si a justitiei, in general. Tema era una mai mult decat favorabila lui Klaus Iohannis. Din pacate, nu a punctat decisiv nici aici.

  Am ridicat tema Rosia Montana, unde PNL si Iohannis au avut cea mai ferma pozitie “ANTI”. Aici trebuia sa-i aminteasca de pozitiile triplicitare, ale premierului, deputatului si sotului Dacianei Sarbu.

  Am ridicat problema relatiilor externe prioritare ale Romaniei, iar aici Iohannis nu trebuia sa-i spuna lui Ponta decat ca a luat apararea oligarhilor rusi de la Lukoil in detrimentul statului roman si a vorbit admirativ de Partidul Comunist Chinez, care a omorat studentii din Piata Tiananmen si care calca in picioare libertatile civile din Tibet si chiar Hong Kong. Din pacate, dl. Klaus Iohannis nu a punctat nici aici asa cum mi-as fi dorit.

  Am adus in discutie avertizarea FMI, facuta cu doar 3 ore inaintea intrarii in emisie si care suna extrem de critic la adresa guvernului Ponta; cu toate astea, desi s-ar fi cuvenit, Klaus Iohannis nu a explicat clar ca toate pomenile electorale ale guvernului Ponta au adus Romania in aceasta situatie critica! Intr-un moment in care se uitau mlilioane de oameni (emisiunea era in direct pe 6 posturi TV si pe cele mai importante site-uri din .ro), l-am intrebat pe Iohannis cum raspunde la acuzatia care i-a adus multa paguba in turul I, cum ca ar dori sa taie pensiile oamenilor. Am incercat sa-l tin cat mai departe de zona cifrelor, pentru ca acolo eram convins ca va fi greu sa faca fata informatiilor pe care un premier le detine, prin natura functiei.

  Doamnelor si domnilor, nu ma mai acuzati pe nedrept pentru momentele de slabiciune ale lui Klaus sau pentru simplul fapt ca el doreste, in general, un alt gen de abordare, un alt gen de politica in Romania si nu intra in aceste clinciuri spectaculoase, dar lipsite de profunzime. Si va mai rog ceva: terminati cu prostiile de tipul insinuarilor ca Victor Ponta ar fi avut acces la intrebari inaintea emisiunii. Revedeti emisiunea si urmariti temele de discutie. Au fost temele fundamentale, cele ale ultimelor zile de campanie, nimic altceva. Nu inteleg nici acum de ce Iohannis nu i-a dat lui Ponta cu Oltchim-ul in cap, cu CFR Marfa peste bot, cu Ordonanta ASF in stomac si cu stergerea celor 380 de milioane de euro pentru Rompetrol-KazMunayGaz peste genunchi! Nu stiu de ce n-a facut-o si nu e treaba mea.

  Oricum, in aceasta campanie am facut mult mai mult decat trebuia sa faca un jurnalist si moderator TV, dar am facut-o si o fac cu credinta ca tara mea si a Dvs. nu ar trebui sa fie dominata de o singura culoare politica. Si ca in tara mea si a Dvs. diferentele de opinie trebuie sa fie respectate si chiar cultivate. Faptul ca ma acuzati pe mine, care am fost si voi ramane in continuare cea mai critica voce impotriva lui Victor Ponta, de pactizare cu el mi se pare o mare netrebnicie si o lipsa totala de decenta fata de mine. Dvs. doriti neaparat sa gasiti orice alt vinovat decat candidatul pe care l-ati votat, il veti vota si pe care l-am votat si il voi vota si eu.

  Nu, problema nu este si nici nu a fost a mea sau a Dvs. Dupa parerea mea, problema este a aceluia care trebuie sa inteleaga ca intr-o astfel de batalie trebuie sa fie asistat, ajutat, sprijinit, consiliat, pregatit. Si ca intr-o astfel de batalie, in care in spatele tau sunt sperantele a milioane de oameni, nu poti sa spui ca problema ta cea mai presanta o reprezinta cele 2 minute pe care nu ti le-a acordat moderatorul sau faptul ca s-a depasit cu cateva minute timpul convenit, dand nervos cu mana peste ceas. Aseara, Klaus a fost in studioul unde a fost invitat de cel mai favorabil moderator si, cu toate astea, a reusit cel mult performanta de a-si pastra electoratul, dar de a nu puncta decisiv macar pentru castigarea catorva din cei 1,5 milioane de romani nehotarati.

  Sa speram ca o va face in seara asta. Eu inca sper ca poate fi presedintele Romaniei, un presedinte altfel.

 5. @ Florin M.:

  Rares Bogdan, facebook:

  Jenant… Sa recunosti ca ai fost un arbitru total partizan, “pentru binele tarii” si jucatorul caruia ii serveai toate pasele, tu, ca arbitru, sa nu fie in stare sa bage in plasa… si sa o tii inca pe-a ta ca tot ala e bun pentru tara, chiar si dupa criteriile astea nerelevante, desi chiar tu spui ca nu e in stare de nimic nici cand totul i se pune pe tava! Cum si-au pierdut toti oamenii astia, in intregime, simtul rusinii si cum au ajuns sa debiteze fara sa clipeasca toate temele impuse de propaganda atlantista… Iar acum vor un fel de replay, dupa ce “loaza” umflata cu pompa si-a invatat lectia si o va papagalici fara greseala, cu ajutorul altui arbitru care ii va servi aceleasi mingi telefonate! Ca sa aiba galeria ocazia sa se bucure macar de un gol, fie si cu mana, fie si din offside! Doamne, vino Doamne… 🙂

 6. @admin

  de fapt, Rareș Bogdan justifică public prestația proprie arătând ca el și-a îndeplinit misiunea iar eșecul aparține în totalitate inabilității lui Iohannis.
  Cred ca nu e îngrijorat atât de acuzele publicului elector cât de cele ale “publicului” plătitor de cecuri către contul dânsului.

  Când ești plătit pentru a face să se întâmple ceva și acel ceva nu numai că NU se întâmplă…dar te trezești cu fix contrariul…

  Ce să zic, împuțită situație să lucri năimit pe plantație, mai ales dacă stăpânii îs mai duri, așa, în spirit atlantist, și analizează performanța numai prin prisma rezultatului final ci nu al efortului depus.
  Ce ironic, amar ii gustul capitalismului neoliberal, eh, toarshu Rareș?

 7. http://www.dcnews.ro/adrian-nastase-il-sfatuie-te-pe-victor-ponta-sa-accepte-propunerea-lui-klaus-iohannis-privind-legea-amnistiei-i-gra-ierii_459218.html

  Si acesta un sfat corect de la un “patit priceput”. Ponta insa pare hotarat sa mearga pe carti pierzatoare pana la sfarsit.

 8. Imi propusesem ca nici in turul doi sa nu ies la vot dar la cum evoluiaza lucrurile mai ca-mi vine ca duminica sa ies din casa pentru a pune stampila pe Ponta 🙂
  Ma mobilizeaza toata ura asta propagata in online si indreptata impotriva acelora care voteaza cu Ponta sau impotriva acelora care refuza sa voteze.

 9. @ Ioan:

  Pe langa acest semn de care zici, al valului de ura online suspect de artificial montata si de unidirectionata mai este unul, inca si mai ingrijorator, apropo de influenta agentei Macovei in campania lui Iohannis si mult dincolo de ea:

  Atacul american la Biserica, via CCR, nu este cumva un inceput “promis” al represaliilor americane fata de “greseala fatala” de sustinere a BOR fata de cine nu trebuia? Nu cumva asta e semnul cel mai ingrijorator al concretizarii acestor AMENINTARI (“Patriarhul se va scufunda odata cu Ponta”) si al INCEPUTULUI prigoanei?

  Sa ne amintim amenintarile recente:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/07/31/cum-a-ajuns-ponta-promotorul-nationalismului-extrem-bor-somata-sa-nu-sa-nu-faca-greseala-fatala-ortodocsii-vinovatii-de-serviciu/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/08/02/daniel-funeriu-atac-delirant-la-ortodoxie-din-cauza-de-ponta-biserica-ortodoxa-e-in-parte-infiltrata-de-oameni-in-solda-sovietoida-care-se-afla-mai-ales-in-moldova-si-oltenia/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/10/24/asur-vrea-sa-puna-curtea-de-conturi-pe-biserica-religie-sau-etica-scade-increderea-in-bor/

  Nu cumva vor urma si alte represalii din seria celor cerute de ASUR & prietenii?

  In orice caz, ca reactie la asa ceva, Patriarhia ar trebui sa ceara expres lui Ponta o sustinere, conditionandu-i ferm sprijinul pentru duminica. Si atunci totul este transat!

 10. @admin, asa este, se acutizeaza lupta. Astazi am vazut ca a aparut si o scrisoare de sustinere de la Merkel pentru Iohannis, “mit Liebe”.

 11. Pingback: Parintele Mihai-Andrei Aldea: “AM INTRAT INTR-O EPOCA DE PERSECUTIE DESCHISA ANTI-ORTODOXA! Si mi se pare mai mult decat evident ca ESTE DOAR INCEPUTUL!” - Recomandari
 12. Treaba nu este terminata inca.Au distrus capitalul productiv, acuma trebuie distrusi si oamenii prin metodele educative din scolii si interzicerea religiei. Se vor face 2 sisteme de invatamant paralele: unul privat care va preda intensiv , avansat si utilizand metoda inductiva de rationament (invatamant privat foarte scump pentru elite ) si altul pentru clasa de jos( invatamnt de stat, ieftin , cu obiective de note mici la limita) cu metoda de predare deductiva.Clasa de jos trebuie configurata rational in asa fel ca sa nu ajunga prin inductie sa inteleaga ce face clasa de sus (pentru a preveni revolutiile )Clasa de jos va trebui s aproduca in viitor soldati pentru armata de ocupatie a regiunii arabesti ca sa ajute imperiul iz-raail acum in faza consolidarii globaliste.Toate natiunile vor munci la treaba asta

 13. Pingback: ALEGERI, POLITICA SI RELIGIE. Cateva opinii calme intr-o maree de spirite incinse electoral - Recomandari
 14. Pingback: REZULTATE ALEGERI PREZIDENTIALE. Iohannis presedinte ales. EXPERIMENT REUSIT AL MOBILIZARII PRIN INTERNET, TARA IMPARTITA, VIOLENTE IN STRAINATATE, PROTESTE IN BUCURESTI - Recomandari
 15. Pingback: UN ALTFEL DE RAZBOI: “O tara apartine persoanei care controleaza mijloacele de comunicare”/ SCOPUL PROPAGANDEI ESTE DE A CONVINGE CA UNII SUNT “BUNI” SI ALTII SUNT “RAI” - Recomandari
 16. Pingback: FAȚA HIDOASĂ A ROMÂNIEI „EUROPENE” ȘI PROGRESISTE. Scene halucinante de gherila a urii fata de participantii la mitingurile PSD din Iasi si Galati (Video, Foto). Pana unde vor merge cu razboiul dus impotriva „SOLDOVENILOR” si „GUNOAIELOR UMA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare