Ponta cu mandat american: SUNTEM DECISI SA CONTINUAM EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST. Si sa dam (si) ROMGAZUL…/ Chevron ne ia de prosti: activitatile sunt suspendate pana cand VOM INTELEGE BINEFACERILE METODELOR COMPANIEI/ Socanta HARTA a EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST in Romania

21-10-2013 7 minute Sublinieri

image-2013-10-18-15833971-41-victor-ponta

  • Mediafax:

Ponta susţine că a primit “intenţii foarte clare” de investiţii din partea companiilor americane. Ponta a discutat şi de listarea Romgaz

Semnalele primite de către reprezentanţii Guvernului din partea companiilor americane, în discuţiile de la Washington, au fost de intenţii foarte clare pentru investiţii în România, oamenii de afaceri cerând stabilitate şi predictibilitate, nu neapărat scăderi de taxe, a afirmat premierul Victor Ponta.

“Am dorit foarte mult ca prima zi a vizitei să fie dedicată în mod special întâlnirilor economice. Am avut ocazia să prezint situaţia actuală a României, o ţară care iese după câţiva ani de crize şi de dificultăţi şi care poate fi pentru companiile americane nu doar o piaţă naţională, ci şi un partener regional. Sincer, toate reacţiile pe care le-am primit de la companiile care au participat la această întâlnire – companii care, adunate, au o cifră de afaceri de vreo 5-6 ori Produsul Intern Brut al României – au fost de încredere şi de satisfacţie pentru stadiul actual al investiiilor şi de intenţii foarte clare pentru viitor”, a spus Ponta.

El s-a întâlnit la Washington cu reprezentanţii companiilor Motorola, Hewlett-Packard, HP, ExxonMobil, Chevron, IBM.

La finalul discuţiilor, Ponta a arătat că reprezentanţii Exxon l-au asigurat că la explorările pregătite pentru anul viitor vor folosi o tehnologie foarte modernă, de ultim nivel, şi că în special în IT vor fi angajaţi tineri din România.

Intenţia mea a fost de a da un anumit mesaj de stabilitate şi predictibilitate pentru aceste companii. Cred că a fost foarte bine primit acest mesaj şi rămâne ca în perioada următoare să se confirme acest lucru”, a arătat Ponta.

El a susţinut de altfel că reprezentanţii acestor companii nu i-au cerut “neapărat” scăderi de taxe, ci stabilitate şi predictibilitate.

Premierul Victor Ponta se află în vizită oficială la Washington.

Ponta a discutat în SUA şi de listarea Romgaz: Va conta mesajul de acceptare a capitalului privat

Vânzarea a 15% din acţiunile Romgaz nu va conta doar prin prisma sumei care va fi obţinută, ci mai ales ca mesaj foarte clar de acceptare şi implicare a capitalului privat în piaţa energiei, a declarat premierul Ponta, precizând că a discutat cu firmele americane din domeniu şi despre acest subiect.

“Despre listarea Romgaz am vorbit, pentru că este un domeniu în care şi companiile americane activează în România. Mi-am exprimat speranţa – şi informţaiile lor erau în acest sens – legat de faptul că va fi o listare de succes. Nu e vorba doar de suma pe care o vom obţine pentru 15% din companie, ci mai ales de mesaj, că după listările de succes de la Transgaz şi Nuclearelectrica, Romgaz va fi de asemenea un mesaj foarte clar de acceptare, de implicare a capitalului privat şi de dezvoltare a pieţei energiei din România”, a spus Ponta, aflat în SUA.

El s-a întâlnit la Washington inclusiv cu reprezentanţii companiilor ExxonMobil şi Chevron.

Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra.

Romgaz este controlat de Departamentul pentru Energie, care deţine 85% din acţiuni. Fondul Proprietatea are o participaţie de 14,99%. Premierul Victor Ponta se află în vizită oficială la Washington.

Ponta, după întâlnirea cu Chevron: Guvernul sprijină gazele de şist. În final, va rămâne doar o minoritate radicală. Ce spune compania americană despre discuţii

Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămâne o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie, a declarat premierul Ponta.

Şeful Guvernului a susţinut declaraţia la Washington, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii companiei americane Chevron.

El a arătat din nou că, pentru România, independenţa energetică este un obiectiv strategic naţional, care poate fi atins prin folosirea resurselor convenţionale, inclusiv cele din Marea Neagră, dar şi printr-un sprijin pe care Guvernul este foarte hotărât să îl acorde tuturor explorărilor de resurse neconvenţionale, de gaze de şist, efectuate în România nu doar de compania americană Chevron, ci şi de alte companii, atât timp cât sunt respectate toate standardele de mediu.

“Avantajele economice sunt uriaşe. Mi s-a confirmat încă o dată că Statele Unite ale Americii sunt pe cale de a câştiga o mare bătălie în economia mondială prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine – gazul Statelor Unite este la o treime faţă de preţul din Europa -, în ultimii ani aproape un milion de noi locuri de muncă au fost create în Statele Unite ale Americii în domeniul exploatării gazelor şi a petrolului de şist şi aflam cu mare invidie – pentru că ştiu că e un subect care în România a generat atâtea probleme sociale şi economice, chiar şi politice – că se construiesc şapte noi combinate de îngrăşăminte chimice, adică ceea ce în România şi în toată Europa se cam închide, tocmai pentru că preţul gazului este deja cel mai competitiv pe plan mondial. Mă gândeam că mi-aş dori ca şi în România să putem să ne păstrăm combinatele de îngrăşăminte, toate acele facilităţi industriale care folosesc gaz, fără a mai avea probleme miniştrii sau cei care aprobă astfel de lucruri, printr-un mod foarte simplu: preţuri mai ieftine”, a sus Ponta.

El a precizat că reprezentanţii Chevron i-au comunicat că nu intenţionează să se retragă din România, ci să comunice mai clar atât condiţiile de protecţie a mediului şi cele tehnologice, cât şi avantajele economice.

“Eu sunt absolut convins – şi ei sunt convinşi – că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional”, a adăugat Ponta.

Premierul a precizat că toate companiile care investesc în România trebuie să ştie că nu au motive de teamă şi că legea este respectată, iar persoanele care încalcă aceste legi şi atentează la integritatea altei persoane sau a proprietăţilor sunt sancţionate.

Chevron, după discuţia cu Ponta: Vom consolida fundaţia pentru dezvoltare prin explorarea gazelor

Guvernul român şi Chevron vor consolida “fundaţia” pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare prin explorarea gazelor, oferind comunităţilor un dialog bazat pe date ştiinţifice, a comunicat firma americană către MEDIAFAX după discuţia cu premierul Ponta

“În timpul întâlnirii, ambele părţi şi-au reiterat intenţia comună de a consolida fundaţia pentru îmbunătăţirea securităţii energetice a României şi a oportunităţilor de dezvoltare economică prin explorarea gazelor naturale. De asemenea, a fost accentuată importanţa derulării activităţilor într-un mod responsabil şi sigur pentru mediu, oferind în acelaşi timp comunităţilor oportunitatea de a purta un dialog fundamentat pe date ştiinţifice. Ambele părţi şi-au exprimat dorinţa de a continua colaborarea pentru a susţine obiectivele României de îmbunătăţire a securităţii energetice şi de dezvoltare economică”, au trasmis agenţiei MEDIAFAX reprezentanţii Chevron România.

La finalul întâlnirii, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul va sprijini toate explorările de resurse neconvenţionale, respectiv gaze de şist, convins că mulţi protestatari sunt deschişi la explicaţii, iar în final va rămâne o minoritate radicală care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majorităţii o decizie.

La rândul său, Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Chevron a decis sa suspende activitatea de la Pungesti pentru a se asigura, alaturi de Guvernul roman, ca activitatea de acolo se desfasoara in siguranta si va continua pe termen lung, a declarat Tom Holst, country manager pentru Romania al companiei americane, luni, la o masa rotunda organizata de AMRO si Business Roundtable. “As dori sa fac precizari cu privire la motivele suspendarii activitatii in zona localitatii Pungesti. Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a actiona in siguranta sau de a nu face deloc. Prioritatea noastra numarul 1 este aceea de a dezvolta operatiunile in siguranta pentru angajati, subcontractori si comunitate. La Pungesti, noi si Guvernul credem ca activitatea trebuie sa se desfasoare in siguranta“, spune Tom Holst. Explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune, a aratat Tom Holst managerul Chevron pentru Romania, citat de Mediafax.

El a sustinut declaratia la Washington, in contextul unei intalniri cu premierul Victor Ponta, aflat intr-o vizita oficiala in Statele Unite. El a precizat ca explorarea va reincepe atunci cand se va intelege ca metodele companiei sunt cele mai sigure:

“La Pungesti, noi si Guvernul credem ca activitatea trebuie sa se desfasoare in siguranta, munca acolo trebuie sa se bazeze pe o interrelationare pe termen de lunga durata, ce se poate extinde peste 30 de ani. Ei trebuie sa inceapa sa aiba incredere. Noi vom reinitia, vom reporni operatiunile in Pungesti atunci cand standardele de siguranta sunt indeplinite si cand se va intelege mai bine ca avem cele mai bune practici si ca pe acestea le dezvoltam in proiectul din Romania”, a spus Holst.

Aproximativ 500 de persoane din Silistea, comuna Pungesti, judetul Vaslui, au protestat, miercuri, in perimetrul unde compania Chevron ar urma sa amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist, iar in timpul manifestatiei cinci localnici au lesinat, fiind transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui, unde au ramas internati.

Pe 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritatile statului pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea. Reprezentantii companiei Chevron au anuntat, joi, ca suspenda activitatea privind explorarea gazelor de sist in localitatea vasluiana Silistea, in urma protestelor din ultimele zile.

Cu începere din anul 2000, guvernele care s-au succedat la conducerea ţării au semnat nu mai puţin de 59 de acorduri petroliere ce fac posibilă, în viitor şi în anumite condiţii, exploatarea gazelor de şist.

Dezbaterile ce au început zilele acestea, după ce localnicii din comuna Pungeşti din judeţul Vaslui s-au revoltat împotriva companiei americane Chevron, s-ar putea extinde în viitor în multe din judeţele ţării, în condiţiile în care lucrări de explorare ce au loc în 60 de perimetre vor indica prezenţa gazelor de şist şi se va apela la metoda fracturării hidraulice pentru extragerea acestora. Suprafaţa perimetrelor în cauză nu e mică. Unele din acestea au suprafeţe ce ocupă cam cât 1-2 judeţe.

Beneficiarii: multinaţionale şi off-shore-uri

Cu începere din 1997, Agenţia Naţională de Resurse Minerale a semnat cu 30 de firme acorduri de concesiune pentru explorare-dezvoltare şi exploatare a resurselor de hidrocarburi. Trebuie precizat că nu în toate perimetrele vor fi descoperite gaze naturale şi, nici nu este obligatoriu să fie folosită fracturarea hidraulică în extragerea acestora. Lista beneficiarilor de concesiuni cuprinde companii de stat precum Romgaz şi Compania Naţională a Huilei (actuală Societatea Naţională a Huilei), firme private importante precum OMV Petrom, Lukoil şi Rompetrol, dar şi multe firme de apartament sau off-shore-uri necunoscute cu acţionari ascunşi de ochii publici.

Lista ANRM include 59 de acorduri petroliere semnate (gaze sau ţiţei). Un număr de zece dintre acestea sunt amplasate în bazinul Mării Negre. Restul sunt teoretic candidate în categoria posibilelor explorări de gaze prin fracturare hidraulică. Multe locuri, precum cele de la graniţa judeţelor Vaslui şi Galaţi sau zona 2 Mai-Vama Veche, ce aparţin Chevron, se află fie în zone turistice, fie în arealuri protejate pin proiectul Natura 2000.

Legal, există un singur fel de gaze

Impresia că ANRM acordă de la bun început, prin acordul concesiune petrolieră, un aviz de explorare a perimetrului prin metoda clasică sau prin cea a fracturării hidraulice este forţată. Totuşi, ceea ce aprobă ANRM este însă destul de neclar deoarece toate acorduriele de concesiune petrolieră sunt incluse în anexe secrete la hotărârile de guvern prin care acestea sunt aprobate. Legea petrolului din 2004, care stă la baza acestor acorduri, nu conţine noţiunea de gaze de şist. Sintagma face referire la procedura de exploatare, nu la tipul resursei din sol extrase. Legea petrolului defineşte gazele ca fiind cele ”libere din zăcăminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”.

Hotărârile propriu-zise ale Guvernului sunt şi ele vagi. ”Prin explorarea perimetrului (…) situat într-o zonă caracterizată printr-un grad de cercetare mai redus, condiţii morfologice dificile şi o structură geologică cu un grad mare de risc, sunt create premizele evidenţierii unor noi zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale. Lucrările de explorare sunt necesare pentru descoperirea unor resurse şi rezerve de hidrocarburi, în zone neexplorate sau în zone situate la adâncimi mari în vederea cercetării”, explică Guvernul Victor Ponta necesitatea aprobării unui astfel de acord.

Numai în luna decembrie 2012 acesta a aprobat cinci acorduri de concesiune petrolieră, perimetrele find amplasate în judeţele Bihor, Arad şi Timişoara.

Acordurile petroliere permit orice, dar sunt urmate de tot soiul de avize, acorduri ale ANRM, certificate de mediu, acorduri de construcţie etc. De exemplu am înţeles că Chevron a obţinut aviz pentru tehnica clasică de explorare. Dacă vor dori să folosească tehnologii de fracturare vor trebui să ia din nou acorduri”, spune Otilia Nuţu, expert în domeniul energiei.

Solicitată de către „România liberă“, ANRM a refuzat ieri să explice dacă acordurile şi actele adiţionale semnate cu cele 30 de firme beneficiare prevăd tehnologia de explorare folosită, posibilitatea ca aceasta să fie cea a fracturării hidraulice, în câte perimetre s-a dat acceptul extragerii de gaze naturale. Neoficial însă reprezentanţi ai ANRM au încercat ieri să liniştească lucrurile. Potrivit lor, întreaga procedură de explorare este sub controlul agenţiei, iar trecerea la fazele ulterioare de exploatare presupun organizarea unor noi licitaţii.

resurse-gaze-de-sist


Categorii

1. DIVERSE, America, Batalia pentru resurse, Gazele de sist, Razboiul impotriva Romaniei, Tradatori si lichele

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “Ponta cu mandat american: SUNTEM DECISI SA CONTINUAM EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST. Si sa dam (si) ROMGAZUL…/ Chevron ne ia de prosti: activitatile sunt suspendate pana cand VOM INTELEGE BINEFACERILE METODELOR COMPANIEI/ Socanta HARTA a EXPLOATARILOR GAZELOR DE SIST in Romania

  1. Oare cum putem iesi din aceasta situatie pontoasa, luati la bascalie mereu, dar cu consecinte mai putin hazlii, ci cat se poate de usturatoare pt buzunar si piele? Ei fac haz de necazul nostru, dar sper ca noi sa putem plange, caci numai prin plans vine izbavirea de sus, caci de la oameni…

  2. Daca se vor incepe exploatari asa cum arata harta, pe toate aceste zone, atunci… ne vom ajunge sa mancam din legume otravite cultivate pe soluri infestate si sa ne spalam cu apa radioactiva, vom ajunge o societatea de cancerosi, mai ceva ca supravietuitorii de la Hiroshima si Nagasaki. Prevad totusi ca urgia care va urma va fi una legata de proteste violente inabusite in sange, urmate de razboaie civile. Nu se vor putea face aceste exploatari, nu cred ca populatia va inghiti asa ceva, otravirea apei pe tot teritoriul tarii practic. Este un scenariu demn de cele mai negre cosmaruri, mai mare amenintare la adresa acestui popor (si a sigurantei nationale) nu a existat nicicand pana acum, pt ca e vorba de insasi viata noastra. E o oroare ce ni se pregateste, chiar ca va veni Apocalipsa peste noi, mai repede decat credeam.

  3. Hotărârea este politică și nu se ascunde aceasta. Se dorește o producție masivă și rapidă de gaz metan pentru a motiva decuplarea Europei de la gazul metan rusesc. Nu are importanță costurile de producție sau poluarea mediului înconjurător și oricum nu vor face publice datele reale în această privință. Rusia trebuie slăbită înainte de a putea fi cucerită.

    Gazele de șist devin ideologie de stat pentru că așa s-a hotărât, în aceeași categorie cu vaccinurile, aderarea la N.A.T.O., democrația de tip occidental, ”piața liberă”, ”eficientizare” prin privatizare.

    De fapt nu este doar că extrag resursele și poluează pânza de apă freatică ci că s-a pregătit legea exproprierilor și a ”relocărilor” masive. Așa începe deci planul de relocare către orașe și eliberarea terenurilor de ”useless eaters”. Protestele de acum, cu cât mai violente cu atât mai bine. Se va folosi forța și scoaterea din zona de exploatare a tuturor pentru ”siguranța lucrărilor”. Chiar dacă peste 2-3 ani exploatarea va fi abandonată, oamenii nu vor mai putea reveni.

  4. Este ca nu le-a cazut foarte bine pozitia Rusiei in cazul Siria? Adica, nu credeti ca ar trebui urgentata prabusirea economica a Rusiei prin orice mijloace si cu orice pret? Mai ales cand pretul e atat de scazut…

  5. Mda, gazul va fi fooaarte ieftin si apa potabila mai scumpa decat carnea!

  6. @admin:

    Din nefericire, cand americanii isi fac planuri – si ei nu si le fac pe termen scurt – nu tin prea mult cont de oameni. N-au tinut niciodata in istoria lor, singurii oameni care conteaza pentru ei sunt cei din comunitatea lor, in rest nu mai conteaza. Daca sunt mai slabi sau prinsi intr-o conjunctura nefericita, dar care lor le aduce un avantaj, atunci piara, nu conteaza.
    Dar din nefericire, planurile lor nu sunt perfecte, ei si le ajusteaza mereu pe parcurs. Tactic, survin modificari, strategic, isi urmaresc tinta cu cerbicie. Mai tineti minte probabil ca v-am aratat cum insusi petrolistul sef George W. Bush sustinea energiile alternative ca politica a statului american. Mai tineti minte probabil ca prin 2005-2006 pe pagina de home de la Yahoo aveau un fel de promo la biodiesel: faceai click pe o imagine, treceai modelul de masina pe care il ai si anul de fabricatie si iti dadeau o estimare la cati stiuleti de porumb consuma masina la 100 de mile. Biodieselul a fost o prima incercare, dar au lasat-o balta pentru ca pretul la porumb incepuse sa creasca foarte mult iar porumbul este principalul ingredient al mancarii de pe masa americanului mediu. Cum spuneam, pentru ei doar ei sunt importanti, sa cresti pretul macarii pe care o consuma americanii ar fi fost o catastrofa politica pentru administratia americana, indiferent care ar fi fost ea. Acum ni se spune, si este foarte posibil sa fie adevarat, ca America nu mai depinde de altii pentru resursele de hidrocarburi. Ce conteaza daca sunt in profit sau in pierdere atat timp cat banii se tiparesc la ei? Nu mai am acum exemplele, dar semne ca tehnologiile care conduc la independenta energetica fata de gazul rusesc sau petrolul arab vor fi exportate de americani catre Europa au fost inca de atunci, din 2005-2006, de pe vremea lui Bush jr. Astazi am vazut cu totii cum s-au impiedicat de Rusia in chestiunea siriana, mie mi se pare firesc ca americanii sa faca toate demersurile posibile pentru a izola din punct de vedere economic Rusia cat mai repede, pentru ca este o tara care ii incurca teribil.

  7. “Eu sunt absolut convins – şi ei sunt convinşi – că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional”, a adăugat Ponta.

    În anul 2008 a apărut la editura Humanitas cartea Gândirea captivă, un eseu extrem de actual despre degradarea conştiinţelor integrate în sistemele totalitare, o carte pe care o recomand deschis oricărui ortodox, pentru că surprinde foarte bine, printre altele, mecanismele (politice, administrative, sociale, culturale etc) sistemului politic totalitar (comunist) şi efectele acestor mecanisme asupra gândirii umane. O carte genială, asemeni autorului.

    Prefaţa acestei cărţi a fost scrisă de Vladimir Tismăneanu şi surprinde una dintre tezele principale ale eseului în următorul pasaj:

    Pentru marxişti, libertatea nu este o valoare autonomă, ci “necesitatea înţeleasă”. Adică explicată în funcţie de interesele partidului. Cum scrie Miłosz: “Omul trebuie făcut să înţeleagă, pentru ca apoi să accepte. Cine sunt inamicii noului sistem? Cei care nu înţeleg.” p.6

    Cei care nu înţeleg “explicaţiile” primite sunt aşadar mereu inamicii sistemului politic totalitar şi privind prin această lentilă vedem că viaţa creştinului este indisolubil legată de această constantă reacţionară, fiind în consecinţă catalogat ca: obscurantist, bigot, mistic, apocaliptic, antiştiinţific, suferind de fobie tehnologică etc. Despre libertate iarăşi nu putem vorbi decât dacă înţelegem “necesitatea”! Bine-înţeles, necesitatea.. istorică, pentru că iată, ţara se află în pragul unui nou ev, cel al independenţei energetice, chiar al polului exportator. Câte abuzuri a justificat “imperativul istoric” probabil nu vom afla decât la Judecată. Dar asta nu-l împiedică pe Ponta&comp. să-l invoce cu degajare.

    Contextul evenimenteleor de la Pungeşti însă se pretează fidel pe o altă operă literară, anume cartea Nişte ţărani, de Dinu Săraru, a cărei naraţiune se referă (în general) la comunitatea unui sat tradiţional ce este supusă presiunii autorităţilor în vederea colectivizării. În prefaţa la cea de-a doua ediţie (cred) a cărţii ce mi-a trecut mai demult prin mână, D.Săraru pare că scuză abordarea sa realistă a procesului de colectivizare şi a metodelor folosite (deşi prezentate preponderent contextual şi edulcorat), arătând că respectiva colectivizare a reprezentat o.. necesitate istorică, de o utilitate incontestabilă, vina ţăranilor dar şi a socialismului acelor vremuri fiind că ţăranii nu au înţeles beneficiile reformelor iar socialismul nu a găsit explicaţiile potrivite. Am reprodus din memorie respectiva precizare a autorului.

    „Nişte ţărani” însă, privită prin prisma evenimentelor de la Pungeşti, pare la fel de actuală ca eseul lui Miłosz, pentru că are în vedere exact activitatea autorităţilor de convingere a comunității ţărănești despre “beneficii”.. Ţăranii sunt descrişi ca fiind, practic, de la coada vacii, neinformaţi, speriaţi fără rost, tributari unor concepţii învechite, refractari la tehnologiile agriculturii mecanizate, primitivi în gândire, abrutizaţi şi fără dimensiune spirituală etc. deci în linia ţăranilor lui Zaharia Stancu. Coincidenţele cu Pungeştiul zilelor noastre nu se opresc aici. În carte este descrisă propaganda activiștilor și contextul psihologic al colectivității, de comunitate aflată sub asediul brigăzilor mobile de jandarmi, hmmhh..pardon.. securiști, modul în care au căutat să corupă vârfurile comunității prin cointeresare sau prin alte căi. Mesajul intrinsec al acestei activități era că rezistența este inutilă, că reforma se aplică la nivel național și deci nu poate fi oprită de.. niște țărani, așa cum au fost descriși mai sus. Totul, de la oameni, violenţele suferite, şedinţele explicative, atitudinea satrapilor.. hmmhh.. autorităţilor locale şi regionale şi până la condiţiile atmosferice în care se desfăşoară acţiunea, pare o copie fidelă a Pungeştiului de azi, aşa cum este reflectat în presa centrală. Se pare că în România, invariabil, ţăranul trebuie să fie obligat să renunţe la pământ…

    Dar să revenim la “explicaţii”. În ultimele zile, anticipând spusele premierului, o majoritate consistentă a vectorilor de opinie activi pe tema gazelor de şist s-au grăbit să pună eşecul Chevronului de la Pungeşti pe seama comunicării deficitare, atât din partea companiei, dar şi a Guvernului, riscând iată.. să ne aflăm ca naţiune în pragul respingerii definitive a expoatărilor gazelor de şist, ceea ce ne-ar afecta irecuperabil şansele pe termen lung. Deşi mi-aş dori să fie adevărată partea cu respingerea, nu împărtăşesc temerea acestora că suntem în pragul mazilirii Chevronului şi a restului celor interesaţi de şisturi. Din contră, Chevronul a anunţat expres că îşi suspendă activitatea de la Pungeşti doar până când se va înţelege

    La ce dar să fie de folos această atitudine a „factorilor de opinie”, dacă nu la crearea şi justificarea unui cadru de dialog, a unei platforme.. necesare (nu-i aşa?) prin care vor fi portate argumentele “oricât de raţionale” ale domnului Ponta, pe care sunt pe cale să le respingă radicalii (eco-anarhişti, neolegionari etc) din Pungeşti şi de aiurea. În mai anul acesta, pe când Chevron încerca să facă prezentări în bisericile din zona Bîrladului, acţiuni pe care le-am considerat ca fiind provocări, spunem că: Se pare că respingerea este încă puternică, pentru că altfel, o astfel de provocare ar fi fost urmată de o reacţie de victimizare în faţa “obtuzităţii protestatarilor care refuză dialogul“. Chestia asta cu refuzul dialogului o vom auzi din ce în ce mai des.

    Dialogul ce pare că se va impune, pe calea necesităţii, pare să fie perfect descris într-un alt pasaj al cărţii lui Miłosz:

    Presiunea maşinii de stat organizate nu este nimic în comparaţie cu presiunea argumentelor convingătoare. Am participat în Polonia la congresele reprezentanţilor din diferite domenii ale artei, unde pentru prima oară se discuta teoria realismului socialist. Atitudinea sălii faţă de vorbitorii care rosteau comunicările ce respectau normele era categoric ostilă. Toţi considerau realismul socialist o teorie impusă în mod birocratic, ce conduce la rezultate deplorabile, aşa cum arată exemplul artei ruse. Încercările de a stârni discuţii nu reuşeau. Sala tăcea. Ca de obicei, se găsea unul curajos care-şi permitea un atac plin de sarcasm reţinut, în susţinerea tăcută – dar vizibilă – a întregii săli. Răspunsul referenţilor îl făcea praf pe atacant, printr-o argumentaţie şi mai bine desfăşurată, iar pentru a izbuti pe deplin conţinea ameninţări concrete cu privire la cariera şi viitorul individului protestatar. Iată schema: a argumenta şi a crea condiţiile indispensabile cu forţa. Iasca şi amnarul. Ciocanul şi nicovala. Scânteia dorită va apărea. Este o certitudine matematică. (…)
    Se putea însă observa uşor schimbarea stărilor de spirit. Mânia, teama, admiraţia, uluirea, îngândurarea treceau în valuri. Aveam impresia că iau parte la un spectacol de hipnoză în grup. Pe culoare, mai târziu, oamenii puteau râde şi face glume. Dar harponul fusese aruncat şi îşi atinsese ţinta. Oriunde s-ar îndrepta, ei vor duce cu sine tăişul acestuia. Cred oare că dialectica folosită de autorii referatelor era de neînlăturat? Da, era imposibil de înlăturat câtă vreme nu se purta o discuţie absolut de fond despre metodă. Pentru o asemenea discuţie nimeni din cei prezenţi nu era pregătit. (…)
    Aceste congrese artistice dezvăluie disproporţiile dintre înarmarea teoreticianului şi a acelora pe care ei trebuie să-i formeze în mod adecvat. Este confruntarea dintre un tanc şi un infanterist. Nu fiindcă toţi teoreticienii ar fi foarte inteligenţi şi instruiţi. Totuşi afirmaţiile susţinute de ei sunt îmbogăţite de experienţa cumulată a maeştrilor şi comentatorilor. Fiecare propoziţie are coerenţă şi finalitate, ceea ce nu reprezintă meritul teoreticianului respectiv, ci a operelor din care a învăţat. Ce-i drept, ei ar putea să prezinte argumente luate din viaţă, dar acest lucru este la fel de neindicat ca şi lansarea în problemele esenţiale rezervate Celor de Sus.. Confruntarea teoreticianului cu publicul are loc la nenumărate şedinţe ale sindicatelor, organizaţiilor de tineret, în cluburi, fabrici, birouri, cămine culturale, pe tot teritoriul convertit al Europei. Nu încape îndoială, teoreticianul iese victorios din aceste confruntări. p.32-34

    A se schimba „realismul socialist” cu „gazele de şist”, „artei ruse” şi „argumente luate din viaţă” cu „suprafeţele deja exploatate” şi cred că vom obţine enunţuri perfect valabile sitaţiei noastre. Mecanismele de persuasiune se preconizează a fi identice, fiind vorba, după cum spune şi autorul, de certitudine matematică. Tocmai având în vedere acest model de dialog şi de informare publică, am scris cu ceva timp în urmă despre necesitatea ca protestatarii să devină o sursă credibilă de informare:

    Ideea e însă ca fiecare etapă să fie finalizată printr-un document. De pildă “GISC a făcut public astăzi 30.05.2013 Raportul Nr. 1 al departamentului economic cu privire la costuri/preţuri etc”. Dacă apar greşeli pot fi îndreptate, similar dacă e contrazis cu argumente. Dar pe baza acestuia se poate construi mai departe, căci altfel o să apară mereu câte unul care să mai trimită un link, să mai publice un articol despre această temă, redundant şi inutil, consumând timp şi resurse. Raportul ăsta economic poate avea versiune v.1.0, v1.1. etc. Pe baza lui poţi denunţa ca fiind minciuni celelalte surse de informare ale adversarilor şi poţi refuza dialogul sau dezbaterea pe teme unde este evidentă minciuna, căci în condiţiile în care insişti să mă contrazici înseamnă că mă insulţi şi mă numeşti mincinos. Dacă nu eşti de acord cu conţinutul raportului, tu lobist Chevron, te rog contactează-l pe dl.X de la departamentul economic care, dacă se impune, va rectifica raportul. După asta putem participa la “dezbateri”, dar nu înainte, că pierdem timpul de pomană cu voi. Trebuie securizată o sursă credibilă de informaţii, iar GISC să devină el însuşi cel mai relevant punct de informare pe temele de interes, cu materiale de calitate, adaptate scopului pentru care sunt emise.

    Modelul prezentat mai sus este prea.. nemţesc pentru firea noastră, însă discuţia rămâne valabilă şi bănuiesc că va deveni cea mai importantă temă a confruntării privind gazele de şist, în etapa următoare, întrucât populaţia „trebuie să înţeleagă!” iar pentru asta nu se vor precupeţi resurse. Cadrul discuţiilor este deja dominat de ameninţări implicite şi sugestii transparente. Pe fond, se încearcă precipitarea protestatarilor în aşa fel încât să existe reacţii exagerate care să necesite.. restabilirea „normalităţii”. Pare din ce în ce mai probabil ca protestele împotriva Roşiei şi cele împotriva gazelor de şist să se despartă, să se individualizeze şi să se localizeze. Într-un asemenea scenariu, este plauzibilă o concesie majoră şi surprinzătoare a guvernului pentru Roşia Montană, în cursul anului următor, pentru a delegitima protestul de la Bîrlad şi pentru a beneficia de un plus de capital electoral la momentul potrivit.

    Însă în oricare scenariu, ne aflăm în faţa unor derive totalitare evidente (nu doar de discurs!), la care îşi dau concursul larg şi elemente care altfel, nu se mai opresc din tămâiat „statul de drept”. Informările publice, comunicarea şi dialogul ce se vor purta pe tema gazelor de şist par să urmeze aceste porniri şi cred că ar fi naiv din partea noastră, mai ales după momentul inervenţiei în (ne?)forţă a jandarmilor de la Pungeşti împotriva „eco-anarhiştilor” şi a modului în care sunt portretizaţi moldovenii protestatari, să ne imaginăm condiţii de bună credinţă din partea guvernului. Având în vedere provocările inerente, este necesar ca protestatarii să continue promovarea unui model de unitate, „căutând pacea şi sfinţenia”, asta şi pentru a se preveni excesul autorităţilor. De pildă, teoretic, nu consider că ar fi rău dacă primarul Vlase din Pungeşti ar fi ajutat să se reabiliteze faţă de propria sa comunitate prin grija părintelui Lăiu, indiferent de reparaţiile concrete la care s-ar putea angaja imediat.

    Şi, în final, pare că la acuzele de încăpăţânare în a primi „explicaţiile oricât de raţionale”, ale domnului Ponta, răspunsul potrivit ar trebui să vină în forma: „Da dialogului dar NU propagandei!”. Pare necesar aşadar ca cei din Bîrlad să manifeste iniţiativă în stabilirea direcţiilor de comunicare, să ceară explicaţiile pe care le doresc ei şi să refuze „explicaţiile” oferite gratuit de „teoreticienii” propagandei şistsişte. Cum scria Miłosz, trebuie vorbit despre „argumente luate din viaţă” şi despre „problemele esenţiale rezervate Celor de Sus”, iar nu din cărţile maeştrilor şi comentatorilor! În faţa păcatului, obiectivul nostru rămâne în veac să NU înţelegem!

    Iertaţi-mi vă rog finalul lozincard şi.. restul 🙂 Doamne, ajută!

  8. Pingback: “Cine sunt inamicii noului sistem? Cei care nu înţeleg”. MAJORITATEA RATIONALA VS MINORITATEA RADICALA in chestiunea GAZELOR DE SIST - Recomandari
  9. Pingback: Gazele de sist: APARAREA APEI, HIMERA INDEPENDENTEI ENERGETICE, DENIGRAREA MANIFESTANTILOR si nostalgia negociatorilor demni ai Legii Minelor din 1924 (video)/ Mai multe ONG-uri dau in judecata CHEVRON/ Cine sunt PRIMITIVII SI DEMAGOGII in materie de dezv
  10. Pingback: EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST: prevazuta la pachet cu scutul de la Deveselu in PARTENERIATUL STRATEGIC CU SUA incheiat in 2011. Increngaturile lobby-ului american in Romania/ Fracturarea hidraulica produce si alte EFECTE NEGATIVE decat contaminarea apei - R
  11. Pingback: PUNGESTIUL – “ZONA SPECIALA” A ROMANIEI ASEDIATE. TERFELIREA OAMENILOR SIMPLI DE CATRE STATUL ROMAN IN NUMELE CORPORATIEI. Pana unde merg bataia de joc si abuzurile? Ce poate fi facut? - Recomandari
  12. Pingback: Jandarmeria: documentele referitoare la MISIUNEA DE LA PUNGESTI SUNT CLASIFICATE/ Seful CHEVRON Romania si “jumatatile de adevar” - Recomandari
  13. Pingback: Pungesti – live video: PROTESTATARII AU RUPT GARDUL CHEVRON [FOTO+stream live]. Casa Regala se declara ”PROFUND INTRISTATA” de situatia din PUNGESTI, cere CONSULTAREA LOCALNICILOR si INCETAREA VIOLENTELOR! - Recomandari
  14. Pingback: PUNGESTI S(T)AT POLITIENESC! O sa devenim cu totii “pungesteni” legitimati si supravegheati non-stop… - Recomandari
  15. Pingback: CHEVRON REIA OPERATIUNILE. MOARTEA DEMOCRATIEI LA PUNGESTI? Tabara de rezistenta declarata ”CAMP INFRACTIONAL”, satul ”ZONA SPECIALA DE SIGURANTA PUBLICA”[VIDEO]. O analiza critica a miscarii de rezistenta antifraking de la Pungesti - Recomandari
  16. Guvernul trebuie sa faca publica lista substantelor care se introduc in pamant.
    Si sa primeasca inainte o mostra pentru analiza.
    Altfel nu trebuie sa dea avizul/licenta, daca lista e secreta.
    Ar inseamna ca isi da acordul si pentru amplasarea unei bombe, daca nimeni nu verifica ce presupune acea operatiune de explorare.

  17. Pingback: Ministrul Mediului, ATTILA KORODI, despre GAZELE DE SIST: Daca nu isi da acordul comunitatea locala, aceste proiecte industriale n-au nicio sansa/ BASESCU a schimbat placa: acum GAZELE DE SIST nu mai sunt necesare pentru INDEPENDENTA ENERGETICA a Romaniei
  18. Pingback: Ministrul Mediului, ATTILA KORODI, despre GAZELE DE SIST: Daca nu isi da acordul comunitatea locala, aceste proiecte industriale n-au nicio sansa/ BASESCU a schimbat placa: acum GAZELE DE SIST nu mai sunt necesare pentru INDEPENDENTA ENERGETICA a Romaniei
  19. Pingback: Ar putea sa opreasca U.E. tavalugul EXPLOATARII GAZELOR DE SIST? Se face legatura intre fracturare hidraulica, contaminarea apei si cutremure. RADU TUDOR si MIRCEA DIACONU sparg omerta pontista de la Antena 3, avertizand: “Tensiunea legata de gazele
  20. Pingback: Corlatean ne aduce si mai multa “ASISTENTA” AMERICANA PENTRU GAZELE DE SIST, Ponta militeaza in continuare pentru corporatistul PARTENERIAT TRANS-ATLANTIC - Recomandari
  21. Pingback: GAZELE DE SIST: otravirea pamantului pentru o BULA SPECULATIVA? Cum a functionat LOBBYUL AMERICAN de promovare a FRACTURARII HIDRAULICE/ Iulian Iancu: rusii au finantat miscarile anti-sist cu 82 mil. euro - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare