UCRAINA TAIATA CU VRAJBA (video) – reportaj In Premiera despre razboiul fratricid de langa Romania/ Porosenko vrea sa puna capat CONFRUNTARILOR din EST in aceasta saptamana/ MOLDOVA – amenintata din nou de RUSIA si TRANSNISTRIA pentru Acordul cu UE/ Senatori americani in Romania: LOBBY PENTRU GAZELE DE SIST CU PUTIN PE POST DE SPERIETOARE

8-06-2014 15 minute Sublinieri


In premiera: UCRAINA taiata cu VRAJBA… de medialert

“Sub steagurile ambelor tabere exista oameni capabili de crime si acesti oameni sunt foarte activi. In acelasi timp, nu exista nicio garantie ca un om care ucide sub un steag ucrainean lupta pentru Ucraina si invers, cel care omoara fluturand un steag rusesc, e de partea Rusiei. In ambele tabere sunt provocatori care creeaza conflicte intre oameni obisnuiti” (Dmitri Soin).

“Mi-e frica… Ca o sa ajungem la un razboi de gherila si fiecare va fi terorizat… Vei iesi din casa cu teama, fara sa stii peste ce dai. Daca vom ajunge aici, va fi un razboi fara o linie a frontului clar definita” (Artjem Filipenco).

Asistăm cu toţii, îngrijoraţi, la conflictul ucrainean care a schimbat deja harta ţării vecine şi care a adus războiul foarte aproape de graniţele României. Zeci de oameni au murit până în prezent în urma luptelor sângeroase din Donetk, regiunea populată inclusiv de etnici români.

Violenţele din Ucraina s-au declanşat după ce, la sfârşitul anului trecut, fostul preşedinte ucrainean, Victor Ianukovici, a schimbat brusc macazul, dinspre vest spre est. Pe atunci, la Kiev au izbucnit luptele între simpatizanţii şi opozanţii ideii.

Apoi a devenit brusc populară o hartă veche, din secolul al XVIII-lea, de pe vremea când aproape jumătate din Ucraina era parte a imperiul rus şi se numea NovoRossia. În traducere, Noua Rusie. Cincidenţă sau nu, luptele sângeroase au cuprins exact acele zone care apar pe hartă: Crimeea – care a fost deja anexată, Doneţk şi Lugansc – care s-au autoproclamat republică, Mariupol, Harkov şi Slavyansk.

Reporterii „În premieră” s-au întâlnit cu liderii taberelor beligerante care au vorbit în exclusivitate pentru Antena 3 despre viitorul Ucrainei, dar şi dacă va fi pace sau nu la frontierele ţării noastre.

Yevgeniy Losinsky, actorul murea pentru ţară în filmul produs tot de el. Ilustrase atunci o bucată din cel de-al Doilea Război Mondial o poveste pe care o ştia de la bunicii săi, ofiţeri pe frontul sovietic. Şi de când o auzise, copil fiind, se visase eroul ei. Astăzi, el nu mai există decât în imagini şi în memoria celor care l-au iubit şi care, cu o zi înaintea filmării îl conduseseră pe ultimul drum.

“Astăzi, mi se pare că acest film a fost ca o prevestite. Doar că, noi trăim. Dar, pentru Jenya, viaţa s-a terminat ca-n film”, povesteşte Luka losinsky, tatăl eroului care a murit pentru ţara sa.

Yevgeniy Losinsky a fost împuşcat pe 2 mai 2014 în timpul turbulenţelor de pe străzile Odesei. Au murit atunci zeci de oameni. Unii au fost împuşcaţi, alţi înjunghiaţi şi mulţi arşi de vii. Toate însă, victime ale bătăliei dintre activiştii ucrainieni şi cei pro-ruşi.

La înmormântare, tatăl i-a rugat pe jurnalişti să nu filmeze şi să nu fotografieze. Pentru că pur şi simplu nu a vrut să existe pe lume vre-o imagine cu Jenya mort. A fost una dintre cele mai stranii ceremonii. De parcă pentru ea s-a născut expresia “tăcere mormântală”. Nu s-a vorbit şi nici nu s-a plâns în hohote. Erau toţii cu pumnii încordaţi şi dinţii încleştaţi. Voiau un vinovat.

Într-o ţară în care prietenii au devenit duşmani de moarte, în care vecinul te poate aştepta în scara blocului cu arma în mână, în care ai impresia că numai există niciun civil, iar poporul întreg s-a împărţit în două armate, ce se va întâmpla cu ucigaşul lui Jenya este foarte greu de spus.

“Primul meu gând a fost să îl găsesc pe criminal şi să îl pedepsesc singur. Apoi m-am gândit că ar fi mai bine, pur şi simplu, să îl pun să înfrunte privirile celor care au suferit din cauza lui”, sunt vorbele unui tată care şi-a pierdut fiul într-un război care nu era al lui, dar Jenya şi-a apărat ţara.

Convingerea că trăiesc într-o ţară civilizată i-a pierdut pe Jenya şi pe alţii ca el. O ţară fără ură, fără arme, fără răzbunări sângeroase pornite de la o idee. O siguranţă care s-a spulberat peste noapte.

“Aş vrea să vă spun un lucrur: oameni buni, reveniţi-vă! Cea mai mare tragedie este să îţi pierzi copiii, să trăieşti mai mult decât ei. Mi-e indiferent sub ce steag a murit copilul meu. Eu consider că astăzi este foarte multă răutate în oameni. Este o răutate fără margini şi sens. Oamenii nu se mai aud între ei!”, a transmis mesajul cu lacrimi în ochi, un tată care şi-a dus copilul pe ultimul drum, un tată care nu îşi va mai strânge băiatul în braţe niciodată, pentru un război care nu este al lor.

Uniunea Europeana nu este pregatita sa integreze Ucrainei, a reiterat sambata seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, la revenirea de la ceremonia de investire a presedintelui ucrainean Petro Porosenko ocazie cu care noul lider la Kiev a insistat asupra vointei de aderare a tarii sale la UE, transmite AFP.

Porosenko a sustinut “un discurs foarte pro-UE, poate mai mult decat sunt pregatite sa accepte statele UE”, a declarat Fabius pentru I-tele.

“Atunci cand Porosenko spune ca (Acordul de Asociere cu UE – n.red.) este prima etapa a unei Ucraine membre UE, atunci cand discut cu partenerii mei europeni nu exista o majoritate pentru asta, este clar”, a insistat Fabius.

“Convingerea noastra este sa spunem ca Ucraina este in Europa, dar ca Ucraina ar trebui sa aiba relatii bune atat cu UE, cat si cu Rusia”, a adaugat el.

Presedintele ucrainean s-a angajat sambata, in discursul de investire sustinut in Parlamentul de la Kiev, sa mentina unitatea tarii, a carei parte de est este devastata de o insurectie separatista prorusa, si sa conduca aceasta fosta republica sovietica spre UE.

Porosenko a promis “semnarea cat mai rapid posibil” a sectiunii economice a Acordului de Asociere cu UE si introducerea unui regim de calatorie fara vize pentru ucraineni. “Consideram acest lucru drept un prim pas catre aderarea la UE”, a spus noul presedinte ucrainean.

Fabius a mai apreciat ca ultimele evenimente – intanirea Putin-Porosenko desfasurata vineri in Normandia si investirea presedintelui ucrainean sambata – reprezinta “posibilul inceput al unei detensionari” a crizei si a dat asigurari ca negocierile pentru un armistitiu intre autoritatile ucrainene si separatisti prorusi “trebuie sa inceapa in orele urmatoare”.

Ales la 25 mai cu 54,7% din voturile exprimate, Porosenko, un miliardar prooccidental in varsta de 48 de ani, a depus sambata juramantul in Parlament si a fost declarat al cincilea presedinte al Ucrainei independente. Fost ministru al Economiei si de Externe, magnatul ciocolatei i-a succedat lui Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie, in urma unei bai de sange in piata Independentei din Kiev, dupa trei luni de contestare proeuropeana.

Considerat o personalitate de consens, Porosenko va avea dificila sarcina sa concretizeze aspiratiile europene, sa scoata tara dintr-o profunda recesiune, agravata de criza actuala. Insa cea mai urgenta provocare pe care o are de infruntat este sa reuneasca o tara care se afla pe marginea razboiului civil.

  • Mediafax:

CRIZA DIN UCRAINA: Aeroportul de la Lugansk, atacat de rebeli proruşi

Separatişti proruşi au atacat sâmbătă seara şi duminică dimineaţa aeroportul internaţional de la Lugansk, în estul Ucrainei, aflat în prezent sub controlul forţelor ucrainene, a declarat duminică o sursă militară ucraineană de la aeroport pentru AFP.

“Rebelii au atacat ieri (sâmbătă) seara şi în această (duminică) dimineaţa. Era clar că încercau să distrugă clădirea care asigură alimentarea cu electricitate a aeroportului. Nu s-au înregistrat răniţi în rândul nostru”, a declarat unul dintre paraşutiştii ucraineni care apără aeroportul, Serghei, contactat telefonic.

“Este prima dată când are loc un atac de acest fel împotriva aeroportului. Până în prezent au avut loc doar încăierări”, a adăugat el.

Separatiştii proruşi au proclamat “republica” de la Lugansk în mai, odată cu proclamarea “republicii” de la Doneţk, în regiunea vecină.

Confruntări armate sângeroase opun forţe ucrainene şi rebeli proruşi în mai multe oraşe din aceste două regiuni.

Contactat de către AFP, serviciul de presă al “republicii” de la Lugansk nu a confirmat aceste atacuri împotriva aeroportului, care este închis de o lună din cauza instabilităţii din zonă.

Aeroportul este unul dintre puţinele locuri din “republica” autoproclamată la Lugansk care nu se află sub controlul separatiştilor. Ei deţin controlul asupra celor mai multe dintre oraşe, au ridicat baraje pe drumuri şi au ocupat, în ultimele zile, mai multe posturi de frontieră la graniţa cu Rusia.

Aeroportul internaţional de la Doneţk a fost scena unor confruntări armate sângeroase la sfârşitul lui mai. Câteva zeci de insurgenţi, majoritatea cetăţeni ruşi, au fost ucişi, potrivit unui bilanţ furnizat de către “republica” de la Doneţk, când forţele ucrainene au preluat controlul asupra aeroportului, care s-a aflat pentru o scurtă perioadă de timp pe mâna separatiştilor.

Poroşenko vrea să pună capăt confruntărilor din estul Ucrainei “săptămâna aceasta”

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat că vrea să pună capăt în această spătămână confruntărilor din estul Ucrainei, o zonă devastată de o insurecţie armată prorusă, a anunţat preşedinţia ucraineană duminică, la finalul primelor negocieri cu ambasadorul Rusiei la Kiev.

Trebuie să punem capăt tirurilor săptămâna aceasta”, a declarat Poroşenko, citat înntr-un comunicat, la finalul unei întâlniri, la Kiev, cu ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov, ambasadorul Ucrainei în Germania Pavlo Klimkin şi o reprezentantă OSCE, Heidi Tagliavini.

Preşedintele ucrainean, care a preluat în mod oficial funcţia sâmbătă, a anunţat că aceste negocieri tripartite vor continua zilnic, cu scopul de crea un plan de pacificare a estului ţării sale.

“Fiecare zi în care mor oameni, fiecare zi în care Ucraina plăteşte un preţ atât de mare este un preţ inacceptabil”, a subliniat Poroşenko, citat în comunicatul emis de preşedinţie.

“De aceea, trebuie ca mai întâi să restabilim funcţionarea frontierei Ucrainei, pentru a garanta securitatea tuturor cetăţenilor Ucrainei care trăiesc în Donbas, indiferent de simpatiile lor politice”, a adăugat el.

Insurecţia prorusă din estul Ucrainei – orchestrată potrivit Kievului de către Moscova – şi “operaţiunea antiteroristă” lansată de către forţele ucrainene pentru a o înăbuşi s-au soldat, în aproape două luni, cu peste 200 de victime – rebeli, militari ucraineni şi civili.

Separatişti proruşi deţin controlul asupra oraşelor Doneţk şi Lugansk, cele mai importante din bazinul minier Donbas, un adevărat “plămân” industrial al ţării, iar de câteva zile asupra unei părţi a frontierei cu Rusia.

Într-o scurtă întrevedere, vineri, la ceremoniile de sărbătorire a Debarcării din Normandia, Poroşenko şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să înceapă rapid negocieri la Kiev, o evoluţie fără precedent în contextul escaladării crizei în ultimele luni. […]

Republica Moldova, AVERTIZATĂ de Moscova: Semnarea Acordului de asociere va afecta relaţiile comerciale cu Rusia

Semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE va afecta în mod “inevitabil” relaţiile cu Rusia, a avertizat duminică adjunctul ministrului rus de Externe Grigori Karasin înainte să plece într-o vizită la Chişinău şi Tiraspol, relatează agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

Karasin, care este totodată secretar de stat, a apreciat că, în acest sens, sunt necesare măsuri în vederea reducerii riscurilor la adresa relaţiilor comerciale între cele două părţi.

“Semnarea de către (Republica) Moldova a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană programată la 27 iunie are o importanţă uriaşă pentru relaţiile ruso-moldovene”, a declarat el, apreciind că “este un eveniment major atât pentru (Republica) Moldova, cât şi pentru relaţiile noastre bilaterale”.

“Noi considerăm decizia părţii moldovene drept o decizie suverană, care are efecte pe termen lung”, a subliniat diplomatul rus.

Dar, “fără îndoială, acest pas va afecta relaţiile noastre cu (Republica) Moldova, iar (Republica) Moldova este pentru noi un partener apropiat şi important, un lucru valabil în toate sferele – politică, economică, culturală, spirituală”, a continuat el.

De aceea, în opinia lui Karasin, sarcina comună a celor două părţi este să reducă “potenţiale impacturi negative, în primul rând în zona comerţului bilateral şi cooperării economice”.

Oficiali din cadrul ministerelor cu atribuţii economice ruse şi moldovene urmează să se întâlnească în perioada 10-11 iunie la Chişinău, pentru a discuta despre o posibilă “neutralizare a consecinţelor negative” ale asocierii Republicii Moldova cu UE, a anunţat Karasin. “Economişti profesionişti din cele două ţări vor participa la o rundă specială de consultări în periioada 10-11 iunie. Runda va fi dedicată neutralizării impacturilor negative ale ascierii (Republicii) Moldova cu UE”, a subliniat el.

“Acest lucru este important. Noi sperăm că lucrurile vor deveni clare şi pe înţeles pentru ambele părţi”, a apreciat adjunctul diplomaţiei ruse,

Alt subiect de discuţie va fi situaţia din Ucraina. “Desigur, cel mai important şi sensibil subiect atât pentru (Republica) Moldova, cât şi pentru Transnistria este Ucraina”, a anunţat el, notând că “toate acestea se întâmplă în directa vecinătate şi influenţează atmosfera politică, motiv pentru care vor fi discutate aceste probleme politice”.

Evgheni Şevciuk, liderul regimului de la Tiraspol: Cea mai bună soluţie este un “DIVORŢ civilizat” între Transnistria şi Republica Moldova

Liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că semnarea Acordului de Liber Schimb între Chişinău şi Bruxelles va avea consecinţe negative pentru Transnistria şi, în acest context, un “divorţ civilizat” de Republica Moldova ar fi “cea mai bună soluţie”.

“Semnarea Acordului de Liber Schimb va avea un impact negativ pentru noi”, a avertizat liderul transnistrean, susţinându-şi afirmaţia prin faptul că Tiraspolul nu a participat la negocierile dintre Chişinău şi Bruxelles, potrivit unui interviu difuzat sâmbătă de Euronews.

Republica Moldova urmează să semneze Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE la 27 iunie, într-o ceremonie care va avea loc la Bruxelles.

În acest context, Evgheni Şevciuk a reiterat că “cea mai bună soluţie” ar fi un “divorţ civilizat” între Transnistria şi Republica Moldova.

Întrebat dacă ia în calcul o eventuală reintegrare, liderul transnistrean a declarat că “reunificarea ar fi o idee bună dacă nu ar exista unele contradicţii”. Totodată, el a precizat că locuitorii regiunii transnistrene nu vor reunificarea cu Republica Moldova, prezentând drept argument referendumul din 2006 pentru independenţa Transnistriei, la care peste 96% dintre votanţi au respins o eventuală reintegrare.

“Primul nostru obiectiv este, bineînţeles, (obţinerea) independenţei şi recunoaşterea acesteia de către comunitatea internaţională. Vrem ca voinţa poporului Transnistriei să fie luată în considerare“, a afirmat Şevciuk.

Pe de altă parte, liderul transnistrean a respins informaţiile potrivit cărora bărbaţi înarmaţi din Transnistria ar participa la operaţiunile din Ucraina.

“Aceste informaţii, răspândite de presa ucraineană şi chiar de autorităţile ucrainene, sunt false. M-am întâlnit cu ambasadorul Ucrainei în (Republica) Moldova şi cu reprezentantul special ucrainean pentru negocierile între R.Moldova şi Transnistria şi ei au dezminţit în mod oficial aceste informaţii”, a declarat el.

“Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu ceea ce întâmplă în Ucraina şi sperăm că nu vor exista consecinţe pentru noi”, a adăugat el, cerând autorităţilor de la Kiev să renunţe la “utilizarea forţei”.

Transnistria, un teritoriu de 4.163 de kilometri pătraţi situat în estul Republicii Moldova, şi-a proclamat independenţa în 1990, concretizând-o de facto în 1992, după un conflict soldat cu aproximativ 1.500 de morţi. Independenţa sa nu este recunoscută de niciun stat membru al Naţiunilor Unite.

Bulgaria suspendă pregătirile pentru construirea gazoductului South Stream

Sofia a suspendat pregătirile pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream care urmau să înceapă în această vară, în Bulgaria, în urma criticilor exprimate de către Bruxelles şi Washington, a anunţat duminică premierul Plamen Oreşarski.

“Am ordonat oprirea lucrărilor (de lansare a construirii South Stream). Vom decide ce va urma în funcţie de viitoarele noastre consultări cu Bruxelles-ul”, a declarat Oreşarski după o întâlnire cu senatori americani.

Comisia Europeană (CE) a cerut marţi Sofiei să suspende construirea gazoductului South Stream pe teritoriul bulgar, argumentând că Bulgaria nu a respectat reglementările europene în domeniul pieţelor publice.

CE a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor bulgare, prima etapă a unei proceduri de infringement. Experţi de la Bruxelles sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Sofia pentru a discuta cu Guvernul.

Senatorul american John McCain a declarat duminică faptul că Statele Unite “susţin eforturile Guvernului bulgar în căutarea, cu mare prioritate, a unei independenţe energetice faţă de orice ţară”. În privinţa gazoductului South Stream, el şi-a exprimat dorinţa ca proiectul să fie realizat de către “organizaţii independente din Rusia”.

Un consorţiul condus de către societatea rusă Stroytransgaz, care face obiectul unor sancţiuni americane, a fost ales pe 27 mai în vederea construirii tronsonului bulgar al South Stream, o alegere care a provocat o reacţie americană dură.

“Suntem profund îngrijoraţi cu privire la decizia recentă a Bulgariei de a acorda Stroytransgaz contractul de construire a gazoductului South Stream. Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Rusia”, a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite Marcie Ries.

Condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, proiectul South Stream urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, ocolind Ucraina, după care să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria.

Bulgaria, care depinde integral de livrări de gaze naturale ruseşti via Ucraina, contează pe South Stream pentru a-şi “diversifica căile” de livrare.

  • Gandul:

În seara aceasta, Gândul publică un INTERVIU-EVENIMENT cu senatorii americani John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy. „Rusia e o benzinărie mafiotă care se dă drept ţară”

La finalul vizitei în România, senatorii americani John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy i-au acordat un interviu în exclusivitate redactorului-şef Gândul, Florin Negruţiu. Cei trei senatori au vorbit, între altele, despre cât de puternică este ameninţarea Rusiei la adresa României, despre care ar putea cel mai rău scenariu pentru ţara noastră şi despre cât de funcţională este astăzi NATO. Printre temele de discuţie din timpul interviului s-au numărat posibilitatea ridicării vizelor pentru români, problema dependenţei energetice a Europei faţă de Rusia, dar şi aceea a corupţiei

Senatorii americani John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy, la INTERVIURILE GÂNDUL: „Dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să restricţioneze lupta anticorupţie, asta ne afectează relaţiile cu România”

Trei dintre cei mai influenţi senatori americani au venit în România pentru a transmite mesajul SUA de susţinere faţă de progresele înregistrate aici în domeniul militar şi al indepedenţei energetice, dar mai ales faţă de lupta anticorupţie. Republicanul John McCain a spus că restricţionarea de către Parlament a anchetelor de corupţie „afectează relaţia României cu SUA”, democratul Christopher Murphy a arătat că un Parlament care îşi protejează membrii de anchetele procurorilor este de neconceput în SUA şi ar fi „luat în râs” la Washington, iar republicanul Ron Johnson a spus că un sistem corupt împiedică investiţiile şi nu permite independenţa energetică faţă de Rusia.

Sosiţi sâmbătă în România, trei dintre cei mai influenţi senatori americani au avut întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu, cu şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul de Externe Titus Corlăţean, cu care au discutat probleme privind securitatea în Europa de Est şi la Marea Neagră, parteneriatul strategic SUA-România şi relocarea resurselor NATO către Est. Duminică, republicanii John McCain, Ron Johnson şi democratul Christopher Murphy au venit la gândul, pentru un interviu în exclusivitate în România, realizat de Florin Negruţiu, redactor şef gândul.

Principalul mesaj pentru Româniaeste importanţa continuării luptei anticorupţie. Republicanul John McCain a spus că restricţionarea de către Parlament a anchetelor de corupţie afectează relaţia României cu SUA, democratul Christopher Murphy a arătat că un Parlament care îşi protejează membrii de anchetele procurorilor este de neconceput în SUA şi ar fi luat în râs la Washington, iar republicanul Ron Johnson a spus că un sistem corupt împiedică investiţiile şi nu permite independenţa energetică faţă de Rusia.

„Respectăm enorm persoana care conduce instituţia anticorupţie (Laura Codruţa Kovesi – n.r), cred că este un adevărat erou şi evident, dacă Parlamentul a acţionat în aşa fel încât să-i restricţioneze activitatea şi să o dea înapoi, asta ne afectează relaţiile, a spus John McCain, pentru gândul.

„Singura cale prin care un om de afaceri, străin sau de aici, îşi va asuma riscul să investească un capital este dacă va realiza că aveţi legi care se aplică tuturor în mod corect şi că există un sistem necorupt, a declarat la rândul senatorul Ron Johnson.

„Ideea că Parlamentul poate proteja pe unii din membrii săi de anchetare este complet străină pentru noi, în SUA. Dacă un procuror decide să deschidă un caz pe numele unui membru al Congresului, Congresul nu poate face nimic să protejeze acea persoană. Şi aşa este corect şi este un mesaj pe care îl susţinem. Vedem că se fac progrese şi vrem să sprijinim acest progres, dar această discuţie de a continua să permitem Parlamentului să se protejeze prin vot asupra propriei imunităţi ar fi o dezbatere de tot râsul în SUA, a adăugat senatorul democrat Christopher Murphy.

Cei trei senatori au misiunea de a-şi convinge colegii din Congres să susţină angajamentul financiar al SUA faţă de întărirea apărării în cadrul NATO şi al relocării unor capabilităţi militare aflate în prezent mai ales în Vest, către centrul şi Estul Europei, inclusiv în România. În interviul pentru Gândul, senatorii americani au criticat dur reacţia prea slabă a puterilor europene în faţa agresiunii Rusiei în Ucraina, reproşând Franţei că a livrat nave de război Rusiei sau Germaniei că nu a reacţionat, pentru a-şi proteja interesele economice. Republicanii au criticat şi administraţia Obama pentru aceeaşi slăbiciune în faţa lui Putin. Cei trei au vorbit despre necesitatea de a reinvesti în puterea militară a NATO şi de a aloca inteligent resursele Alianţei în raport cu mişcările Rusiei.

De asemenea, senatorii au arătat că Rusia nu poate fi combătută eficient dacă statele europene nu îşi recâştigă independenţa energetică, iar subiectul exploatării propriilor resurse naturale, inclusiv a gazelor de şist, chiar dacă este delicat, trebuie dezbătut şi pus în balanţa geopolitică. McCain a numit Rusia „o benzinărie mafiotă care se dă drept ţară”. Totodată, americanii au arătat că întărirea NATO pe flancul estic nu presupune crearea de noi baze militare, ci exploatarea mai puternică a celor existente. Nu în ultimul rând, senatorii au vorbit despre lupta anticorupţie ca fiind esenţială pentru investiţiile necesare atingerii independenţei faţă de Rusia, ei spunând printre altele că ideea unui Parlament care să îşi protejeze propriii membri în faţa unor anchete ale procurorilor ar fi luată în râs în SUA, unde nu există niciun fel de imunitate în faţa legii.

Cei trei oficiali au vorbit la gândul despre cinci mari probleme:

agresiunea Rusiei, care cu Vladimir Putin la cârmă încearcă să restabilească influenţa Imperiului Rus şi a URSS în străinătatea apropiată şi să destabilizeze Estul Europei şi reacţia dezamăgitor de slabă a puterilor europene şi a administraţiei Obama faţă de această agresiune.

necesitatea ca SUA, dar mai ales Europa să reinvestească fonduri în puterea militară a NATO şi să relocheze inteligent resursele şi capabilităţile militare ale Alianţei din Vest către centrul şi Estul Europei, pentru a contracara agresiunile Rusiei. Dacă fiecare stat NATO şi-ar atinge cota de 2% din PIB pentru apărare, ar însemna un plus anual de 82 de miliarde de dolari pentru apărarea NATO, a spus senatorul Ron Johnson. Acest lucru nu implică stabilirea de noi baze militare în ţări ca România, ci folosirea mult mai accentuată a celor deja existente, prin exerciţii comune şi rotaţii permanente de trupe, aşa cum se întâmplă deja în România.

necesitatea de a atinge independenţa energetică a Europei faţă de gazul şi petrolul Rusiei, acest lucru implicând cel puţin dezbaterea privind cum ar trebui exploatate, respectând normele de mediu, propriile resurse naturale, inclusiv gazele de şist. McCain a numit Rusia „o benzinărie mafiotă care se dă drept ţară”.

lupta anticorupţie care trebuie susţinută în România şi în Europa, pentru a permite astfel investitorilor să vină aici şi astfel să spargă monopolul energetic rusesc, lucru care ar contracara agresiunile Rusiei. John McCain s-a referit la şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ca la „un veritabil erou”, iar senatorul Murphy a spus că ideea ca Parlamentul să poată să-şi protejeze membrii în faţa anchetelor procurorilor, votând asupra imunităţii lor, ar fi „de tot râsul” în SUA.

eliminarea vizelor SUA pentru români şi trimiterea unui ambasador cu puteri depline la Bucureşti au fost de asemenea subiecte abordate de senatorii americani. Cei trei au promovat la Washington legislaţia nouă privind imigraţia, incluzând şi posibilitatea ca România să intre în Visa Waiver, însă acum legea se află în Camerea Reprezentanţilor. În ce priveşte faptul că administraţia Obama întârzie de un an şi jumătate să nominalizeze un ambasador deplin la Bucureşti, McCain a fost tranşant: „Ne este jenă!”. […]

Senatori SUA, despre beneficiile gazelor de şist pentru români: Uitaţi-vă la ce face Putin în Crimeea

Senatori SUA au explicat, duminică, într-un interviu acordat gandul.info, că exploatarea gazelor de şist este o soluţie viabilă pentru independenţa energetică faţă de Rusia, unul dintre aceştia transmiţându-le românilor să se uite la modul în care Vladimir Putin acţionează în Ucraina şi Transnistria

Cei trei senatori americani, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, John McCain, Ron Johnson şi Christopher Murphy au abordat subiectul exploatării gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice în contextul dezbaterii necesităţii independenţei energetice a statelor europene faţă de Rusia.

Senatorul Murphy a susţinut că în problema independenţei energetice “există semnale pe termen scurt, dar nu există soluţii pe termen scurt”.

“Va fi un angajament pe termen lung în problema independenţie energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL. Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-şi creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial, dar Germania îşi închidă centralele nucleare, alte ţări din Europa refuză chiar să aibă o discuţie despre fracturarea hidraulică. Deci acesta trebuie să fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez, n.r.) pentru o cooperare colectivă pe energie în Europa este foarte importantă”, a afirmat Murphy.

Acestuia i s-a precizat că în România au fost proteste împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică.

“Şi în America au fost”, a replicat Murphy.

În acelaşi timp, senatorul Ron Johnson a fost întrebat cum le-ar explica românilor beneficiile exploatării gazelor de şist, în condiţiile în care în România resursele aparţin statului şi nu proprietarului de teren.

“Le-aş spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, ameninţarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Şi apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanţă aceste obiective”, a afirmat Johnson.

Pe de altă parte, Murphy a susţinut că “nu este totul sau nimic”.

“Există o dezbatere în SUA despre cum să facem fracturarea şi cred că este foarte potrivit să limităm tehnicile şi chimicalele folosite, să sugerăm că există zone din apropierea resurselor de apă sau a aglomerărilor de populaţie, care ar trebui protejate [nu vor onor senatorii sa sugereze Chevron-ului aceasta idee? Compania americana exploreaza dupa gaze de sist chiar langa raul Tutova – n.n.], există o dezbatere foarte raţională pe care o poţi avea despre această nouă tehnologie”, a explicat senatorul american, în interviul pentru gandul.info

TIFF 2014: Debra Winger: Aveţi o problemă serioasă în România cu exploatarea gazelor de şist

Actriţa americană Debra Winger, care va primi premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că România are o problemă serioasă cu exploatarea gazelor de şist.

“Aveţi o problemă serioasă aici, în România, cu gazele de şist. Singura (ţară, n.r.) care a interzis exploatarea în această zonă este Bulgaria. Trebuie să ne amintim faptul că gazul natural este o sintagmă foarte bună pentru vânzare, pentru brand, dar de fapt este combustibil fosil (…). Dacă îi ascultăm pe oamenii de ştiinţă, schimbările climatice au nevoie de atenţia noastră imediată şi nu mai putem să ne jucăm cu combustibilii fosili. Cu ani în urmă, când eram copil, făceau reclamă gazului natural cu imaginea unei flăcări albastre şi spuneau «gaz natural curat». Este ardere curată, dar este murdar să ajungi să îl extragi. În anii ’50- ’60 aceste straturi se aflau foarte sus sub scoarţa pământească, iar acum este sub straturi stâncoase şi acestea sunt străpunse şi se folosesc chimicale să aducă gazul. Nu cred că trebuie să vă spun cât de uşor se pot otrăvi apele prin acest procedeu”, a afirmat Debra Winger, fiind întrebată ce părere are despre exploatarea gazelor de şist, în contextul în care în Europa există o dezbatere privind acest subiect.

Debra Winger a fost consultant al documentarului “GasLand”, care prezintă exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Folosind pretextul că fiind pe teritoriul Statelor Unite ale Americii sunt mult mai ieftine decât cele de import, firmele au început extragerea masivă de pe proprietaţile oamenilor, folosind în proces sute de chimicale ce au dus la poluarea apei.[…]


Categorii

1. DIVERSE, America, Basarabia, Documentare/ Reportaje, Gazele de sist, Rusia, Transnistria, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “UCRAINA TAIATA CU VRAJBA (video) – reportaj In Premiera despre razboiul fratricid de langa Romania/ Porosenko vrea sa puna capat CONFRUNTARILOR din EST in aceasta saptamana/ MOLDOVA – amenintata din nou de RUSIA si TRANSNISTRIA pentru Acordul cu UE/ Senatori americani in Romania: LOBBY PENTRU GAZELE DE SIST CU PUTIN PE POST DE SPERIETOARE

  1. acel cineva are interes ca sa intretina aceasta vrajba, vedem si in alte cazuri similare depe planeta

  2. Pingback: Europa in viziunea Rusiei: ESTUL UCRAINEAN RUS, ROMANIA UNITA CU MOLDOVA, UNGARIA MARE CU O PARTE DIN ARDEAL/ “Sfanta” Alianta a dughinistilor si nationalistilor europeni/ CINISMUL APUSEAN CONDAMNA UCRAINA/ Rusia avertizeaza Europa de Est si N
  3. Pingback: Biolog si activist american: FRACTURAREA HIDRAULICA UCIDE [video]/ REFERENDUMUL privitor la gazele de sist din BAILE FELIX – legal, dar formal - Recomandari
  4. Pingback: Moldova semneaza ACORDUL CU UE/ Secesionistii din GAGAUZIA, “Patriotii Moldovei” si Episcopul Markel cheama la LUPTA impotriva UNIONISTILOR/ Rogozin despre destramarea URSS-ului: SA STRANGEM INAPOI PIETRELE/ - Recomandari
  5. Pingback: Moldova semneaza ACORDUL cu UE/ Secesionistii din GAGAUZIA, “Patriotii Moldovei” si Episcopul Markel cheama la LUPTA impotriva UNIONISTILOR/ Rogozin despre destramarea “stâncii” URSS-ului: SA STRANGEM INAPOI PIETRELE - Recomandari
  6. Pingback: Gest incalificabil al sefului NATO: acuza organizatiile ECOLOGISTE anti-gaze de sist ca sunt MANIPULATE de RUSIA - Recomandari
  7. Pingback: Razboiul a inceput deja pentru unii dintre noi. REPORTAJ Digi 24 DESPRE INROLAREA IN ARMATA A ROMÂNILOR DIN UCRAINA [video]/ Destabilizarea Ucrainei sau tradarea Romaniei?/ RUSIA ISI MOBILIZEAZA REZERVISTII, Putin tine prelegeri despre PACEA AMENINTATA a
  8. Pingback: ZELENSKI, actor de comedie, castiga zdrobitor alegerile in UCRAINA in fata lui Porosenko/ "UKRAINIAN COLLUSION" la orizont?
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare