COLAPSUL IMINENT AL SISTEMULUI SANITAR: medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau se pregatesc de DEMISIE IN MASA!/ CONDITIILE RUSINOS DE INUMANE DIN ARESTUL PREVENTIV SI PENITENCIARELE ROMANIEI. “Statul de drept” român, condamnat pe banda rulanta la CEDO (video)

27-09-2015 16 minute Sublinieri

medici-1

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, cea mai mare unitate medicală din judeţ, s-ar putea închide, după ce aproape toţi doctorii au semnat pentru demisia în masă. Decizia acestora ar putea fi începutul unei schimbări impotante în sistemul medical românesc.

În ciuda măririlor salariale de 25%, anunţate de Guvern, medicii din Buzău spun că sunt înjosiţi în continuare, desconsideraţi de guvernanţi şi că sistemul public de sănătate din România continuă să se degradeze.

Mai jos de atât nu mai putem coborî. Prin asimilarea ca funcţionari publici, se încearcă şantajarea şi vulnerabilizarea noastră, în condiţiile în care salariile sunt total neacoperitoare pentru volumul muncii pe care o facem. Dorim salarii mai mari, pachete atractive pentru medicii tineri, care să îi motiveze să rămână în ţară, alocarea a cel puţin 7% din PIB pentru Sănătate, dotarea spitalelor şi asigurarea unor condiţii de securitate maximă pentru pacienţi”,

a declarat, pentru Jurnalul Naţional, preşedintele Sindicatului dr. Ioniţă Victor. Dintre medicii Spitalului Judeţean, 80% au semnat pentru demisia în bloc, iar 20% pentru greva generală, dar hotărârea finală privind forma de protest va fi luată peste două săptămâni.

Situaţia de la Buzău s-ar putea extinde cu rapiditate în toată ţara. Cele 30.000 de cadre medicale coalizate pe Facebook spun că acesta este doar începutul.

Ei sunt scânteia modernizarii sistemului de sănătate din România!”,

ne-a spus dr. Ilie George.

Facem un apel către toţi colegii: haideţi să ne dăm la o parte, să-i lăsăm pe politicienii noştri să îngrijească poporul. Haideţi să-i scutim de efortul imens pe care-l fac pentru a-l proteja de actele noastre de corupţie şi de malpraxis”,

este îndemnul făcut pe reţeaua de socializare de dr. Bogdan Tănase.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău este singura unitate medicală din judeţ unde, potrivit DSP Buzău, sunt acoperite toate specialităţile medicale.

Circa 75 la suta dintre medicii Spitalului Judetean Buzau au semnat pentru a-si da demisia in bloc, nemultumiti de nesolutionarea unor revendicari precum cresteri salariale si asigurarea de conditii bune pentru pacienti, iar conducerea unitatii spune ca in acest caz spitalul s-ar inchide, transmite Mediafax.

Potrivit presedintelui Sindicatului Independent al Medicilor Buzau, Victor Ionita, circa 75 la suta dintre medicii de la Spitalul Judetean Buzau au semnat pentru demisia in bloc, nemultumiti ca revendincarile lor, intre care cresteri salariale mai mari, conditii bune pentru pacienti, alocarea a cel putin 7 la suta din PIB pentru Sanatate, plata corecta a orelor de garda, nu au fost solutionate.

Sindicatul a analizat situatia in care ne aflam, faptul ca veniturile ne sunt insuficiente la nivelul societatii, ca fiecare medic trebuie sa mai aiba unu, doua joburi pentru a-si putea asigura traiul, faptul ca majorarile de 25 la suta anuntate de la 1 octombrie sunt insuficiente, sunt perdea de fum care ascund realitatea. De foarte multa vreme suntem singurii care protejam interesele cetatenilor, daca cerem conditii mai bune in spitale, cerem pentru pacienti, faptul ca suntem din ce in ce mai putini – nu vorbesc de centre universitare, desi si ele au lipsa de personal -, migratia generata de veniturile mici, dar si de indemnurile politicienilor ca medicii carora nu le convine ceva sa plece. Toate astea ne-au adus aici. E o lipsa de respect pentru anii nostri de pregatire, pentru pacienti, nu se mai poate continua asa, mai jos statul nu ne poate impinge. Vrem sa recurgem la un protest care sa fie perceput acut de guvernanti, ar putea fi greva generala sau demisia in bloc, pentru care au optat circa 75 la suta din medicii Spitalului Judetean“,

a declarat pentru Mediafax dr. Victor Ionita.

El a adaugat ca Spitalul Judetean Buzau are 93 de medici, iar, daca si-ar da demisia si 10 la suta din ei, unitatea ar fi pe punctul de a fi inchisa. In cazul in care 75 la suta din medici si-ar da demisia, spitalul va fi in mod cert inchis, a spus Ionita.

El a afirmat ca nu se stie deocamdata ce forma de protest va fi, daca va fi greva generala sau demisie in bloc, aceasta decizie urmand a fi luata intr-o intrunire a sindicatului.

Sunt unii care incearca sa ne culpabilizeze si sa arunce repercusiunile asupra unui gest ca demisia in bloc in spatele nostru, dar noi suntem singurii care aparam interesul pacientilor. Cei care ne-au adus in aceasta stare nu suntem noi, ci sistemul de asigurari, ministerul, Guvernul, la nivel local Casa de Asigurari, care nu e o prietena a spitalului, asa cum e in alte judete, unde responsabilii caselor de asigurari se lupta sa atraga fonduri. Nu am instiintat oficial spitalul, vom face o lista cu revendicari punctuale, dupa care in doua saptamani va fi o adunare generala pentru validarea acestei liste, vom vedea atunci ce facem, daca optam pentru demisia in bloc“,

a spus presedintele Sindicatului Medicilor din Buzau.

La randul sau, directorul medical al Spitalului Judetean Buzau, Stanciu Paraschiv, a spus ca, daca toti medicii care au semnat pentru demisia in bloc vor recurge in final la acest gest, unitatea medicala va fi inchisa.

Demisia in bloc a medicilor din unitate este o optiune a Sindicatului Medicilor. Problema directiei e sa avem totusi un dialog cu sindicatul, sa explicam ca la momentul actual cresterea de 25 la suta a salariilor e un efort deosebit pe care unitatea trebuie sa-l faca. La acest moment, si cresterea de 25 la suta este un efort deosebit. Daca isi vor da demisia, spitalul se va inchide, nu se pune problema sa functioneze la cota de avarie pentru ca nu va fi posibil”,

a declarat, joi, directorul medical al Spitalului Judetean Buzau, Stanciu Paraschiv.

Directorul spitalului, economistul Claudiu Damian, a declarat, la randul sau, ca nu este de acord cu intentia cadrelor medicale superioare de a-si da demisia in bloc.

Eu nu sunt de acord cu aceasta masura radicala, vor suferi pacientii si tot Buzaul. Este o forma radicala, daca isi vor da demisia, trebuie sa iau act in 20 de zile lucratoare, apoi vor inceta contractele de munca si atunci, daca se ajunge la aceasta forma, spitalul va trebui inchis, nu putem functiona fara medici”,

a spus Damian.

Sursa citata a adaugat ca, pana in prezent, sindicalistii nu au prezentat conducerii un act oficial privind intentia de a demisiona in bloc, prezicand ca a avut discutii cu liderul sindical caruia i-a transmis sa se “gandeasca bine” la oportunitatea demisiei in bloc a medicilor.

Situaţie disperată în Buzău, unde Spitalul Judeţean de Urgenţă riscă să fie închis. Nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de muncă, medicii vor să recurgă la un protest radical: să-şi dea demisia în bloc.

Trei sferturi din medicii de la Spitalul Judeţean Buzău vor să se alăture protestului.

“Suntem din ce în ce mai puţini prin migraţia masivă a medicilor, migraţie generată atât de veniturile mici, cât şi de îndemnurile unor politicieni care spun că dacă nu sunt mulţumiţi să-şi facă bagajele şi să plece în altă parte. Vrem să recurgem la o modalitate de protest: fie o grevă generală, fie chiar demisia în bloc”, a declarat Victor Ioniţă, președintele Sindicatului Independent al Medicilor, potrivit România TV.

Bolnavii se tem că vor muri pe capete, dacă spitalul se închide. “Ce-o să facem, ce ne facem, ce ştim noi să facem? Luăm noi pastile? Venim la doctor”, spune o pacientă.

“Să le mărească salariile. Cum şi-au făcut miniştrii toţi salarii, să-şi facă şi doctorii, pentru că ăştia sunt viaţa noastră, mamă”, spune o bătrână.

Conducerea spitalului nu are deocamdată nicio soluţie.

“Este o formă radicală. Prin demisia lor va trebui să iau act în 20 de zile vor înceta contractele de muncă. Spitalul va trebui închis”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Judeţean.

Primele negocieri ale medicilor cu conducerea vor avea loc peste două săptămâni. […]/ integral pe rtv.net

Sistemul medical din România are grave probleme. Medicii au ajuns să salveze vieți în situații limită, cu aparatură veche, într-o țară care parcă îi respectă din ce în ce mai puțin. Activitatea lor se află la limita între eroism și sport extrem și cu toate acestea, mulți doctori au rămas în România pentru că pacienții au nevoie de ei.

Vineri, 25 septembrie 2015, o restructurare fără precedent în istoria medicinei românești, a avut loc la Spitalul Universitar de Urgență București. S-a anunțat în Consiliul Medical că se desființează actuala secție Anestezie Terapie Intensivă (din care, întâmplător fac parte trei dintre inițiatorii Alianței Medicilor: conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu Letiția și dr. Ilie George) și se înființează trei noi secții.

Doamna doctor Elena Copaciu, contactată de DC News, ne-a spus care a fost prima sa reacție când a auzit că se desființează actuala secție ATI.

Ce pot să spun… Mi-am lăsat tinerețea și sănătatea în acel loc pentru că de când am venit – ca medic rezident, în februarie 1991, în spital și în secție – am lucrat fără întrerupere. Părerea mea cred că contează mai puțin și oricum cred că nu a contat pentru că în iulie am trimis un memoriu domnului ministru și – am confirmarea că a ajuns la dânsul – în care făceam propuneri de optimizare a activității secției ATI pe care le-am discutat și cu medicii din secție. Nu era o propunere strict personală, ci o propunere agreată de toți medicii secției. Nu am primit niciun răspuns“,

ne-a spus Elena Copaciu.

Noi dorim un altfel de sistem sanitar. Dorim un sistem sanitar la nivelul exigențelor pacientului dintr-o țară europeană de mileniul trei. Noi avem un proiect foarte ambițios: acela de a schimba sistemul sanitar și de a-i aduce îmbunătățiri. Toată lumea are de câștigat“,

a adăugat doamna doctor.

Doctorii din Buzău, printre cei mai curajoși

Elena Copaciu ne-a vorbit și despre medicii de la Spitalul Județean Buzău care au anunțat ca își dau demisia în masă. Doctorii sunt hotărâți să rămână fermi pe poziție, după ce guvernanții ar fi dat semne că nu le pasă de ei. În aceste condiții, începând de luna viitoare, cea mai mare unitate spitalicească din județ s-ar putea închide.

Ca medicii dintr-un spital județean de urgență să decidă într-o asemenea proporție (n.r. – 75%) că doresc să-și dea demisia este un strigăt de disperare adresat autorităților locale și centrale. Eu nu cred că oamenii aceia au pornit cu ușurință într-un astfel de demers. Ei sunt oameni care vor să muncească, vor să-și trateze pacienții, dar nu oricum și nu în orice condiții. Este clar că trebuie altceva în spitalele din România pentru fiecare pacient. Opinia publică trebuie să înțeleagă că sunt probleme grave în Sănătate. Le simțim cu toții când ne lovim, ca pacienți, de sistemul sanitar. Trebuie să găsim soluții, nu există alternativă“,

a mai spus Elena Copaciu.

A avut ocazia să plece din țară, dar a rămas să aibă grijă de români

V-ați gândit vreodată să plecați din țară?”, “De ce nu ați plecat din țară?”, “Ce v-a oprit să plecați din țară?”, sunt întrebările pe care adesea jurnaliștii le adresează medicilor din România. Elena Copaciu se află printre medicii care au rămas în țara noastră în speranța că va salva nu doar pacienții, ci și sistemul.

Este bună întrebarea, mai ales că în anul 2000 am câștigat un concurs pentru un post la un spital de urgență din Paris. Pe vremea aceea, era mai greu să obții o astfel de poziție. Primul motiv pentru care nu am plecat a fost familia. Al doilea motiv este echipa cu care am lucrat și lucrez la Spitalul Universitar. Am fost și sunt într-o echipă tânără, entuziastă, dornică de nou, foarte dedicată activității grele din spital. Cu toții am venit cu plăcere la serviciu. Să nu uităm că reușeam cu greutăți să obținem un act medical de calitate și să facem performanță“,

ne-a mai zis Elena Copaciu.

În încheiere, vă invităm să luptați alături de doctori pentru modernizarea sistemului medical din România și să sprijiniți Alianța Medicilor.

  • EvZ:

ATAC la Revolta Halatelor Albe! Ministerul Sănătății “lovește” în fondatorii Alianței Medicilor, coaliția formată pe Facebook!

Secția Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB), unde lucrează trei dintre inițiatorii mișcării de protest on-line denumită Alianța Medicilor va fi desființată la cererea Ministerului Sănătății. Ea va fi transformată în trei noi secții. Reprezentanții Ministerului Sănătății spun însă că nici vorbă de așa ceva.

O restructurare fără precedent în istoria medicinei românești are loc sub ochii noștri: astăzi, 25.09.2015 la Spitalul Universitar de Urgență București s-a anunțat în Consiliul Medical că se desființează actuala secție Anestezie Terapie Intensivă (din care, întâmplător fac parte trei dintre inițiatorii Alianței Medicilor: conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu Letiția și dr. Ilie George) și se înființează trei noi secții“, anunță reprezentanții Alianței Medicilor într-un comentariu postat pe pagina oficială de Facebook.

Surse din Ministerul Sănătății spun, însă, că reorganizarea respectivă a fost cerută, în repetate rânduri, exact de dr. Elena Copaciu tocmai pentru a-și putea face mai bine treaba și pentru a fi înființat un departament separat pentru chirurgia de cord. Mai mult, noua structură a fost aprobată de Ministerul Săntății încă din luna iunie (cu două luni înainte de apariția grupului protestatar de pe Facebook) iar Consiliul de Administrație al Spitalului a aprobat și el această schimbare, în unanimitate.

Numirea noilor șefi de secție a fost aprobată, de altfel, de Senatul UMF – abia acum, pentru simplul motiv că a fost vacanță universitară, explică aceleași surse.

„Reorganizarea nu are nicio legătură cu niciun fel de grup de pe rețelele de socializare și cu nicio persoană din spital, explică Biroul de Presă al Ministerului Sănătății.

Medicii coalizați online consideră, însă, actul drept un abuz extrem și o încercare a Ministerului Sănătății de a înăbuși protestul lor. Mai mult, explică medicii, decizia este una păguboasă și pentru funcționarea spitalului, a cărui clasificare în categoria 1 e pusă în pericol. Zvonuri ca secția va fi desființată circulau încă din luna iulie, spun surse din SUUB.

“Alianța Medicilor consideră un abuz extrem modul în care Ministerul Sănătății face această modificare de structură menită a reduce la tăcere protestul medicilor. Ne întrebăm cum de conducerea spitalului ia aceste măsuri față de niște medici, de altfel respectați și civilizați, și decide să acționeze, chiar împotriva interesului Spitalului Universitar de Urgență București și a siguranței pacienților? Conform normativelor legale, SUUB trebuie să aibă peste 60 de paturi de terapie intensivă (care pot fi, bineînțeles repartizate pe mai multe secții). Reducerea unei secții de 32 de paturi – când necesarul ar fi cel puțin dublu, la o secție de 15 paturi (minimum permis de lege pentru a fi declarata secție ATI) și două compartimente mai mici, pune în pericol inclusiv clasificarea spitalului din spital de categoria 1 in spital de categorie inferioară, prin reducerea numărului de servicii medicale pe care le poate deservi. O secție mică nu poate acoperi urgențele majore 24 din 24 ore, 7 zile din 7, în condițiile în care numărul de paturi nu este suficient. Compartimentele nu pot asigura urgențele în mod legal, ele sunt forme de organizare provizorie, atunci când nu se pot organiza secții din lipsă de adresabilitate, și nu se justifică angajarea personalului permanent pe o secție”, explică reprezentanții Alianței Medicilor.

Ei atrag atenția că măsura va afecta si financiar spitalul, unde vor fi angajați mai mulți șefi de secție, mai multe asistente-șef și personal care să acopere aceste noi secții, 24 din 24 de ore.

Vom studia temeiul legal în baza căruia a fost emisă decizia Comitetului Director și, dacă vom sesiza elemente care să indice nerespectarea legislației în vigoare, pe formă sau pe fond, ne rezervăm dreptul de a cere revocarea sa în contencios administrativ. Principala noastră preocupare rămâne ca actul medical să fie de calitate și ca pacientul să fie în siguranță indiferent de deciziile luate în birouri, de unde se află mai greu despre realitatea de la patul bolnavului. Îi asigurăm pe pacienții critici ai spitalului și pe cei apropiați lor că aceste decizii nu vor afecta niciun moment îngrijirile acordate”a spus conf. dr. Elena Copaciu, șefa secției ATI care va fi deființată.

REZIDENŢII RUP TĂCEREA: Pe mâinile cui rămâne această țară?

REZIDENȚII RUP TĂCEREA. „Se fură la fiecare nivel al sistemului medical!”

***

Echipa trimisă de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în Arestul Capitalei, pentru a examina condiţiile şi starea medicală a lui Sorin Oprescu, a ajuns la concluzia că autorităţile au întârziat procedurile medicale în cazul fostului primar al Capitalei şi că ar fi trebuit să îl ducă la o secţie de cardiologie a unui spital, unde să fie ţinut sub supraveghere, dat fiind că Oprescu are „o patologie încărcată, înalt susceptibilă de a dezvolta o boală cardio-vasculară destul de gravă”. Echipa Avocatului Poporului mai susţine că Oprescu ar fi fost examinat la Spitalul Sfântul Ioan în prezenţa escortei de poliţie, lucru care ar încălca „dreptul la intimitate”, precum şi că autorităţile nu au pus în aplicare recomandările medicilor de la Sfântul Ioan. Victor Ciorbea a explicat autosesizarea în cazul lui Oprescu prin faptul că a apreciat că este vorba de „o situaţie de urgenţă” şi că instituţia sa se ocupă începând de anul trecut şi de prevenirea tratamentelor inumane şi a torturii.

UPDATE: Profesorul doctor Leonida Gherasim, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, a venit, vineri seară, la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru a-l consulta pe Sorin Oprescu pentru probleme cardiace, în urma unei solicitări făcute de primarul suspendat al Capitalei, prin avocaţii acestuia.

Am la mine un stetoscop şi apartul de tensiune, dar nu sunt echipamentele necesare şi suficiente“,

a declarat medicul Leonida Gherasim, la intrarea în Arestul Central al Capitalei.

Întrebat de jurnalişti cum va evalua starea de sănătate a lui Sorin Oprescu cu aceste instrumente, doctorul a răspuns că pe baza documentaţiei medicale pe care o va vedea şi în urma consultului.

Profesorul Leonida Gherasim a mai precizat că ştie parţial istoricul medical al edilului suspendat al Capitalei.

Orice consult medical se termină cu o recomandare“,

a conchis medicul Leonida Gherasim

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a explicat într-o conferinţă de presă că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat, după ce a aflat din presă că avocaţii lui Sorin Oprescu reclamă problemele de sănătate ale acestuia.

S-a apreciat că suntem în prezenţa unei situaţii de urgenţă. Legea prevede că instituţiile vizate sunt obligate să ţină cont de aceste recomandări”,

a precizat Ciorbea.

Prima recomandare a echipei de specialişti trimise de Avocatul Poporului la Arestul Central al Poliţiei Capitalei pentru a face verificări cu privire la respectarea dreptului la sănătate al lui Sorin Oprescu este

„ţinerea sub observaţie, într-o secţie de cardiologie, cu dotări aferente, în cadrul unei unităţi sanitare, prin prezentarea de urgenţă a persoaneui arestate preventiv la o unitate medicală cardiologică, dotată cu aparatura de specialitate, care să permită investigarea pacientului conform recomandării medicului de la Spitalul Sfântul Ioan, având în vedere agravarea stării de sănătate, în contextul antecedentelor personale patologice, la momentul efectuării vizitei”.

Aceeaşi echipă recomandă conducerii Arestului Central reexaminarea periodicităţii primirii pachetelor de către persoanele arestate preventiv şi a cantităţii de alimente pe care acestea le pot primi în pachete, în cazul persoanelor custodiate aflate în situaţii medicale care impun un regim alimentar special.

Cea de-a treia recomandare cuprinsă în raportul AP se referă la asigurarea confidenţialităţii şi intimităţii examinării medicale a persoanelor arestate preventiv.

O echipă de patru oameni au mers în Arestul Capitalei, unde au evaluat atât condiţiile de arest, cât şi cazul Sorin Oprescu. Ciorbea a ţinut să precizeze că Alina Bica, fosta şefă a DIICOT aflată şi ea arestată preventiv,

„a relevat unele aspecte care vor fi incluse în raportul final”.

Pentru Sorin Oprescu, Avocatul Poporului a elaborat un raport preliminar în regim de urgenţă, a mai explicat Ciorbea.

Am avut acces la fişa medicală a dlui Oprescu, întocmită în arestul preventiv. Am ajuns la concluzia că este vorba de o persoană cu o patologie încărcată, înalt susceptibilă de a dezvolta o boală cardio-vasculară destul de gravă. Concluzia este că în cazul unui pacient trebuia deferit unei secţii de cardiologie, unde trebuia urmărit”,

a declarat doctoriţa care a făcut parte din echipa Avocatului Poporului.

Doctoriţa a explicat că, deşi Oprescu a fost urmărit şi diagnosticat la Spitalul Universitar de urgenţă în legătură cu afecţiunile sale, cabinetul medical din Arestul Capitalei a întârziat să ia măsuri, deşi a existat „un permanent schimb de replici” între cele două instituţii.

Oficialii din echipa Avocatului Poporului au mai constatat că Oprescu a fost dus de poliţiştii din Arest la Spitalul de urgenţă Sfântul Ioan, unde a fost examinat în prezenţa escortei, lucru ce ar încălca dreptul la intimitate. De asemenea, Avocatul Poporului mai arată că nu s-au pus în aplicare nici recomandările medicilor de la Sfântul Ioan, care spuneau că ar fi necesară un EKG şi o coronografie, dacă este cazul.

Aceste prevederi sunt valabile şi pentru persoanele arestate preventiv. Eu îmi imaginez că asta a fost prevederea şi de altfel în toate comunicatele pe care le-a dat Arestul Preventiv, se face referire la această prevedere legală, că ei nu ar avea dreptul să îl scoată (pe Sorin Oprescu – n.r.) din arestul preventiv, ci să meargă cineva să îl vadă. Ori un prim pas s-a făcut, pentru că a fost dus, pe data de 21 septembrie, la Spitalul Sf. Ioan, şi atunci, dacă s-a făcut un prim pas, de ce nu se putea face, al doilea pas, cum recomandase, chiar Spitalul Sf. Ioan, şi anume să fie dus la un spital, nu neapărat Universitar, ci şi Floreasca, Militar, care au toate dotările necesare, să-i facă şi acea coronarografie şi toate investigaţiile care se impun. Asta este problema“,

a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în cadrul unei conferinţe de presă în care au fost prezentat raportul echipei care a făcut verificări la Arestul Capitalei.

Zeci de persoane aflate în Arestul Poliţiei Capitalei spun că Avocatul Poporului a făcut un control de mântuială acolo. Surse din cadrul Poliţiei spun că oamenii sunt revoltaţi pentru că ei nu au fost băgaţi în seamă. Cei din Comisie au vizitat doar trei celule renovate, printre care şi cea a Alinei Bica.

Despre faptul că la Centrul de Arest Preventiv condiţiile nu sunt deloc bune s-a vorbit în spaţul public încă de la jumătatea acestui an. Cea mai vocală a fost Elena Udrea.

“Am fost dusa intr-o camera cu dimensiunea de 3 pe 3, cu 4 paturi suprapuse. Apa calda era doar dimineata si seara, iar wc-ul era de tip turcesc, fara usa. Dotat cu dus pe care il foloseam ca sa tragem apa”, povestea Elena Udrea.

Potrivit România TV, pentru astfel de condiţii sunt zeci de plângeri ale arestaţilor care nu sunt persoane publice. În vară, după ce s-a aflat de situaţie, cei de la conducerea Centrului au decis să renoveze câteva celule.

Potrivit unor surse, deşi au zeci de cereri primite, Avocatul Poporului nu s-au obosit să verifice în amănunt condiţiile de la arest. Au mers în vizită doar la celulele vip-urilor, cea a lui Oprescu şi cea a Alinei Bica, toate recent renovate.

După plecarea Comisiei de la Avocatul Poporului, în urmă au rămas zeci de arestaţi revoltaţi că nu au fost şi ei ascultaţi. Aceştia sunt extrem de supăraţi pentru că au cereri de ajutor înregistrate, dar cei de la Avocatul Poporului s-au sesizat doar în situaţia lui Sorin Oprescu.

Cei de la instituţia Avocatului Poporului se apără în faţa acuzaţiilor şi susţin că în perioada următoare vor continua verificările la Centrul de Arest al Capitalei şi vor ieşi cu un raport amplu despre situaţia de acolo. “Aşteptaţi să vedeţi raportul, este vorba de toate penitenciarele din România”, a declarat Victor Ciorbea la România TV.

Romania este fruntasa in Uniunea Europeana la numarul de condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) din cauza tratamentelor inumane aplicate detinutilor. Desi e condamnata pe banda rulanta la plata de despagubiri, Romania nu face nimic pentru a remedia situatia.

La ora actuala, capacitatea de cazare a sistemului penitenciar romanesc se limiteaza la un numar de 18.983 locuri. Raportat la un efectivul de 29.952 deţinuti (la 10 martie 2015), rezulta un deficit de 10.969 de locuri. Asa se face ca la ora actuala penitenciarele din Romania sunt suprapopulate (indice de ocupare de 157,8%), fapt ce creeaza mari probleme atat detinutilor de drept comun obligati sa “convietuiasca” cate 2-3 in pat, in vreme ce cadrele Administratiei Nationale a Penitenciarelor (A.N.P.) sunt obligate sa lucreze in conditii extrem de grele si insalubre.

Datele oficiale ale A.N.P. arata ca la finele primului trimestru al acestui an in Romania existau un numar de opt penitenciare in care numarul detinutilor incarcerati depasea dublul capacitatii de cazare.

In aceasta situatie se aflau doua inchisori cu regim de maxima siguranta – Iasi (indice de ocupare – 220%) si Craiova (indice de ocupare – 212%) si sase penitenciare cu regim semideschis si deschis – Satu Mare (indice de ocupare – 238%), Botosani (indice de ocupare – 225%), Drobeta Turnu Severin (indice de ocupare – 216%), Codlea (indice de ocupare – 206%), Targu Jiu (indice de ocupare – 202%) si Jilava (indice de ocupare – 201%).

Pentru a cozmetiza situatia existenta in inchisorile din Romania, A.N.P. omite sa aduca in discutie suprapopularea penitenciarelor autohtone si spune ca suprafata aferenta unei persoane privata de libertate pentru cazarea în comun este de circa 4 – 9 m.p. (la stabilirea spatiului minim obligatoriu pentru fiecare detinut, A.N.P. nu ia in considerare volumul de aer, ci doar suprafata celulelor).

In realitate insa, infrastructura sistemului penitenciar nu respecta recomandarile Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) si Ordinul ministrului justiţiei nr. 433/2010 cu privire la spatiul de cazare destinat unui detinut.

Situatiile in care inchisorile respecta Standardele europene CPT de ocupare sunt o exceptie.

Astfel, dintre cele 43 de penitenciare existente in Romania, doar trei unitati centrale si doua sectii auxiliare indeplinesc cerintele de capacitate impuse de Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (CPT) – adica minimum 4 m.p./ detinut in inchisori, respectiv 7 m.p./ detinut in spitale – penitenciare si in centre educative.

Desi accepta ca motivul principal al conditiilor mizerabile din inchisori il reprezinta supraaglomerarea, politicienii nu sunt preocupati de remedierea sistemului, in vreme ce Ministerul Justitiei are doar propuneri de solutii pe termen lung, si acelea extrem de … insipide si incolore.

Din acest motiv este de asteptat ca Romania sa fie condamnata pe banda rulanta la Curtea europeana a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) si obligata la plata unor despagubiri exorbitante, care intr-un final vor fi achitate din taxele si impozitele fiecarui contribuabil din Romania.

ROMANII AU FOST OBLIGATI SA SCOATA DIN BUZUNARE 1,14 MILIOANE EURO SI 10.000 FRANCI ELVETIENI UNOR DETINUTI CARE AU ATACAT CONDITIILE DE DETENTIE LA C.E.D.O.

Desi Romania si-a insusit si asumat atingerea standardelor europene pentru penitenciare si centre de detentie, totusi din cauza conditiilor inumane existente in aceste institutii de “reeducare”, statul roman a fost obligat prin 131 de hotarari C.E.D.O. sa plateasca unor condamnati despagubiri in suma de 1.142.154 euro şi 10.000 franci elvetieni, in intervalul ianuarie 1990 – mai 2015. (facsimil).

Pana la aceasta ora, C.E.D.O. a constatat in cauzele privind statul roman nu mai putin de 211 incalcari ale art. 3 din Conventie, privind interzicerea torturii si a pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. Din acest punct de vedere, Romania se plaseaza pe locul 1 in Uniunea Europeana si pe locul 3, dupa Rusia si Turcia, din totalul celor 47 de state semnatare ale Conventiei de la Strasbourg.
Defalcat, sumele achitate de statul roman ca urmare a conditiilor din inchisori si centre de detentie, arata astfel :
– ianuarie 2004 – decembrie 2010 : 33 hotarari C.E.D.O. in suma de 239.830 euro şi 10.000 franci elveţieni;
– anul 2011 : 19 hotarari CEDO, insumand 278.615 euro;
– anul 2012 : 10 hotarari CEDO, insumand 119.950 euro;
– anul 2013 : 32 hotarari CEDO, insumand 221.819 euro;
– anul 2014 : 29 hotarari CEDO, insumand 196.400 euro;
– ianuarie – mai 2015 : 16 hotarari CEDO, insumand 85.540 euro.

Practic, sumele pe care statul roman a fost obligat de C.E.D.O. sa le plateasca pentru conditiile inumane de detentie din sistemul penitenciar au fost decontate de fiecare roman in parte. Acest lucru s-a intamplat ca urmare a faptului ca Ministerul Finantelor Publice, desi obligat sa o faca, nu a initiat nicio actiune in regres impotriva persoanelor care se fac vinovate de neimplementarea obligatiilor asumate de catre Romania in ceea ce priveste conditiile de detentie.

DOAR MODERNIZAREA PENITENCIARULUI GIURGIU VA COSTA ROMANIA PESTE 18,3 MILIOANE EURO

Modernizarea si dotarea sistemului penitenciar autohton la standardele europene implica insa costuri semnificative, tinand cont de faptul ca Administratia Natională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de unitati (penitenciare pentru femei, penitenciare pentru barbati, penitenciare pentru minori si tineri, penitenciare spital, centre de reeducare, scoali/centre de pregatire si formare a agentilor de penitenciare).

De exemplu, doar modernizarea Penitenciarului Giurgiu si extinderea acestuia cu inca 200 de locuri de cazare va costa statul roman aproximativ 80.449.110 lei (echivalent a 18,3 milioane euro) in urmatorii trei ani.

Conform Ministerului Justitiei, suma mentionata ar fi necesara pentru realizarea a 10 obiective, printre care se numără :

– transformarea popotei Penitenciarului in pavilion de detenţie cu o capacitate de 168 de locuri de cazare;
– transformarea salii de festivitati in pavilion de detentie cu 32 de locuri de cazare;
– realizarea unui poligon de tragere in subsolul pavilionului administrativ;
– sistem integrat de securitate;
– drumuri şi platforme, amenajari exterioare incinta detentie regim deschis;
– racord apă – canal, reţele electrice exterioare.

SUMA PLATITA DE STAT IN FIECARE LUNA PENTRU INTRETINEREA UNUI DETINUT ESTE DE PESTE 28,5 ORI MAI MARE DECAT ALOCATIA ACORDATA UNUI COPIL

Desi conditiile din penitenciare sunt jalnice, totusi cheltuielile cu intretinerea detinutilor sunt extrem de mari. Astfel, costul lunar mediu pentru un detinut este de aproximativ 2.400 lei, suma respectiva fiind de 28,5 ori mai mare decat alocatia lunara acrdata de statul roman unui copil. Din cei 2.400 de lei, cea mai mare parte (1.619 lei) o reprezinta cheltuielile de personal din sistemul penitenciar.

Datele oficiale arata ca suma alocata pentru intretinerea lunara a unui detinut (2.400 lei) este suportata in proportie de peste 91% din bugetul de stat si doar restul din veniturile proprii ale Administratiei nationale a Penitenciarelor.

*


Categorii

1. DIVERSE, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Razboiul impotriva populatiei, Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “COLAPSUL IMINENT AL SISTEMULUI SANITAR: medicii de la Spitalul Judetean de Urgenta din Buzau se pregatesc de DEMISIE IN MASA!/ CONDITIILE RUSINOS DE INUMANE DIN ARESTUL PREVENTIV SI PENITENCIARELE ROMANIEI. “Statul de drept” român, condamnat pe banda rulanta la CEDO (video)

  1. Pingback: Adevarata amenintare la adresa sanatatii publice: 40% DEFICIT DE MEDICI PENTRU SPITALELE DE URGENTA! (Video). Sectii utilate complet, dar nefunctionale din cauza EXODULUI MEDICILOR. Legatura cu CARDURILE si VACCINURILE FORTATE | Cuvântul Ortodox
  2. Pingback: IADUL PENITENCIARELOR SI JUSTITIA PENALA: raportul socant al Avocatului Poporului. SUPRA-AGLOMERAREA DIN INCHISORI, TEROAREA SI TORTURILE APLICATE “NOILOR VENITI” DE CLANURILE DE INFRACTORI. Romania risca EXCLUDEREA din CONSILIUL EUROPEI din c
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare