TENSIUNI INTRE TURCIA SI RUSIA dupa ce un avion rus de lupta a violat spatiul aerian al Ankarei/ ERDOGAN: VOM CONTINUA POLITICA USILOR DESCHISE (CATRE EUROPA) PENTRU REFUGIATI

6-10-2015 6 minute Sublinieri

SUKHOI

  • Hotnews: 

John Kerry: Avioanele rusesti care au intrat in spatiul aerian al Turciei ar fi putut fi doborate

Secretarul american de Stat John Kerry a criticat luni violarea spatiului aerian al Turciei de catre avioane rusesti de lupta, apreciind ca acestea ar fi putut fi doborate, scrie AFP.

“Suntem foarte preocupati de aceasta pentru ca este exact genul de lucruri pentru care Turcia isi apara drepturile si acest lucru ar fi putut conduce ca (aceste avioane) sa fie doborate”, a declarat acesta.

Kerry a precizat ca a discutat indelung cu omologul sau turc, Feridun Sinirlioglu, si a spus ca va incuraja Rusia sa isi comunice mai bine operatiunile militare.

“Este exact genul de lucruri asupra caruia am avertizat” si “din aceasta cauza am inceput discutii cu rusii pentru a fi siguri ca nu exista posibilitatea unui conflict accidental”, a spus secretarul american de stat.

In cursul zilei, un inalt oficial al apararii americane apreciase ca nu poate fi vorba de un accident.

“Confirma profunda noastra ingrijorare legata de ce fac. Ridica intrebari asupra intentiilor lor si ridica evident semne de intrebare legate de comportamentul si profesionalismul lor in cer”, a spus acest oficial.

Turcia sustine ca un avion de lupta rus a incalcat spatiul sau aerian/ Ankara avertizeaza: Fortele armate au ordin sa intercepteze chiar si o pasare/ NATO cere Moscovei explicatii imediate/ Rusia anunta ca avioanele sale au lovit 9 obiective ale Statului Islamic in Siria

Un avion de lupta rus a intrat sambata in spatiul aerian turc, in apropiere de granita siriana, fapt ce a determinat fortele aeriene turce sa trimita doua avioane F-16 pentru a intercepta aeronava rusa, a anuntat luni Ministerul de Externe de la Ankara, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul Moscovei in Turcia pentru a protesta fata de aceasta incalcare, potrivit unei declaratii. Turcia a solicitat Rusiei sa evite repetarea incidentului, avertizand ca, in caz contrar, va fi considerata “responsabila pentru orice incident nedorit care ar putea sa apara”. Ministrul de Externe Feridun Sinirlioglu a vorbit cu omologul sau rus Serghei Lavrov, precum si cu principalii sai parteneri NATO, se mai arata in declaratie.

Amintim ca Rusia a lansat saptamana trecuta lovituri aeriene in Siria impotriva oponentilor presedintelui sirian Bashar al-Assad.

—————————-

22:15 “Prezenta avioanelor coalitiei condusa de SUA si a celor rusesti in spatiul aerian al Siriei creeaza o situatie plina de pericole”, a declarat, luni, purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric.

21:18: Rusia recunoaste ca un avion de lupta a intrat “pentru cateva secunde” in spatiul aerian al Turciei, dar sustine ca acest lucru s-a intamplat din cauza “conditiilor meteo dificile”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, generalul Igor Konachenkov. (AFP)

20:05 Rusia se opune crearii unei zone de excludere aeriana in Siria, asa cum propune Turcia, a declarat un ministru adjunct al Afacerilor externe, Mihaïl Bogdanov.

19:15 NATO considera “extrem de periculoase” incursiunile aeriene ruse in Turcia si califica acest comportament ca fiind “iresponsabil”, cerand Moscovei “explicatii imediate”, potrivit unei declaratii adoptate luni seara de reprezentantii celor 28 de state membre ale Aliantei, reuniti de urgenta la Bruxelles, informeaza AFP.

17:42 Loviturile aeriene ruse au fost planificate in urma cu mai multe luni, sustine un ministru sirian (Reuters)

Loviturile aeriene ruse in Siria au fost planificate in urma cu mai multe luni si vor avea succes pentru ca sunt coordonate cu actiunile armatei siriene, a declarat luni ministrul de Externe al Siriei, citat de agentia oficiala de presa SANA.

Fara nicio indoiala , Rusia va castiga aceasta cursa”, a declarat Walid al-Moualem intr-un interviu acordat postului TV libanez al-Mayadeen, cateva dintre declaratii fiind prezentat in avand de SANA.

“Nu am nicio indoiala ca motivul din spate este practic si simplu, Rusia se coordoneaza cu Armata Siriana Araba, singura forta din Siria care lupta impotriva terorismului”, a adugat ministrul Moualem.

16:15 Violarea spatiului aerian al Turciei de catre Rusia nu este accidentala, afirma un inalt responsabil american din domeniul Apararii, sub protectia anonimatului, potrivit AFP.

“Acest lucru pune sub semnul intrebarii intentiile Rusiei. Este exact genul de comportament pe care noi incercam sa il evitam”, a adaugat oficialul american.

16:05 Berlinul pune la indoiala obiectivul loviturilor aeriene ruse, asa cum a fost el anuntat de Moscova

Berlinul si-a exprimat luni indoiala asupra faptului ca aviatia rusa tinteste obiective din Siria apartinand Statului Islamic, dupa cum sustine Moscova, acuzata de Occident ca interventia sa este menita mai degraba sa apere regimul lui Bashar al Assad, transmite AFP.

“Consideram ca este important ca actiunile sa corespunda vorbelor” a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Martin Schafer, in timpul unei conferinte de presa.

15:07
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, critica “violarea inacceptabila” a spatiului aerian turc de catre avioane de lupta ale Rusiei si anunta o reuniune de urgenta a reprezentantilor celor 28 de tari ale Aliantei luni seara.

“Actiunile Rusiei in Siria nu contribuie la securitatea si stabilitatea in regiune”, considera Stoltenberg, citat de AFP.

14:45 Turcia avertizeaza: Fortele armate au ordin sa intercepteze chiar si o pasare

Turcia isi va activa propriile reguli de angajare in cazul in care spatiul sau aerian este incalcat, a avertizat premierul turc Ahmet Davutoglu luni, dupa inicdentul din zona frontierei sale cu Siria provocat de un avion rus, informeaza AFP.

“Regulile noastre de angajare sunt clare pentru oricine incalca spatiul nostru aerian”, a declarat premierul Davutoglu in cadrul unui interviu acordat postului privat de televiziune Haber-Turk.

Prim-ministrul de la Ankara a mai afirmat ca fortele armate turce au primit ordin pentru a intercepta “chiar si o pasare”.

14:40 Pentagonul: Rusia adopta o strategie perdanta in Siria

13:00 Doua avioane turcesti au fost “hartuite” de aeronave MiG-29 neidentificate, duminica, la granita siriana (armata siriana, citata de AFP)

12:20
Secretarul general al NATO se va intalni luni cu seful diplomatiei turce pentru a discuta despre Siria

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg il va primi luni pe seful diplomatiei turce Feridun Sinirlioglu pentru a discuta despre situatia din Siria, dupa interceptarea unui avion de vanatoare rus in spatiul aerian al Turciei, a declarat o sursa oficiala pentru AFP.

Intalnirea, care se va desfasura in miezul zilei, va fi “consacrata evenimenteleor din weekend si situatiei din Siria”, a declarat pentru AFP un responsabil al NATO, precizand ca aceasta intrevedere a fost solicitata de Turcia.

12:15 Secretarul american al Apararii acuza Rusia escaladeaza razboiul civil din Siria atacand gruparile moderate (Reuters)

12:07 Rusia anunta ca a fortele sale aeriene au lovit 9 obiective ale Statului Islamic in Siria in ultimele 24 de ore, informeaza Reuters citand RIA Novosti. […]

Avioane de vânătoare F-16 turcești au interceptat sâmbătă un avion de luptă rusesc ce intrase în spațiul aerian turc, la granița cu Siria, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Ankara. Avionul rusesc a fost constrâns să se întoarcă și să părăsească spațiul aerian al Turciei.

ACTUALIZARE 13:40 Turcia își va reactiva regulile sale de angajament, dacă nu îi va fi respectat spațiul aerian, a avertizat luni premierul turc, Ahmet Davutoglu, după incidentul de la granița siriană provocat de un avion rus.

Regulile noastre de angajament sunt clare pentru oricine ne violează spațiul aerian”, a declarat Davutoglu într-un interviu la o televiziune privată. El a mai spus că forțele armate turce au primit ordin să intercepteze „chiar și o pasăre”.

A fost convocat ambasadorul Rusiei la Ankara, iar autoritățile turce i-au comunicat faptul că „protestează cu tărie” față de acest incident, subliniază un comunicat al MAE turc.

Ankara a cerut Rusiei să evite repetarea unui astfel de incident, avertizând că, în caz contrar, Federația Rusă „va fi considerată responsabilă pentru orice eveniment nedorit” care ar putea avea loc.

Ministrul turc al afacerilor externe, Feridun Sinirlioglu, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, și i-a transmis acest punct de vedere, precizează comunicatul MAE turc.

De asemenea, șeful diplomației turce va discuta pe acest subiect cu secretarul general al NATO.

Regimul de la Ankara se împotrivește intervenției Rusiei în Siria.

Campania de bombardamente ruse în Siria este „inacceptabilă”, declarase duminică președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a apreciat că Moscova comite „o gravă eroare”.

Rusia și Turcia au puncte diferite în ceea ce privește conflictul din Siria, izbucnit în 2011. Ankara cere plecarea președintelui Bashar al-Assad, care beneficiază, în schimb, de sprijinul Moscovei.

Actuala campanie de raiduri a Rusiei în Siria este inacceptabilă, a declarat duminică președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în opinia căruia Moscova comite o „gravă eroare”.

Acțiunile Rusiei și campania sa de bombardamente din Siria sunt total inacceptabile”, iar Rusia „comite o gravă eroare”, le-a spus Erdogan jurnaliștilor înainte de a pleca într-o vizită în Franța.

Moscova tocmai a anunțat că a întreprins în ultimele 24 de ore noi lovituri aeriene care au avut drept țintă zece obiective ale Statului Islamic. Totodată, Rusia a anunțat că își va continua și extinde campania din Siria.

Chiar dacă a ieşit din prim-planul atenţiei publice, criza refugiaţilor nu este nici pe departe încheiată. Preşedintele Turciei, ţară care face legătura dintre Orientul Mijlociu şi Europa, va discuta acest subiect mâine, la Bruxelles, cu preşedinţii Comisiei şi Consiliului European. Astăzi, Recep Erdogan s-a întâlnit la Strasbourg cu mii de turci stabiliţi în vestul continentului, în timp ce în oraş avea loc un miting al contestatarilor săi.

Sute de oameni s-au adunat în centrul Strasbourgului ca să protesteze. Aleviţii şi kurzii care trăiesc în vestul continentului spun că politicile lui Recep Erdogan au fost un dezastru pentru Turcia şi minorităţile din această ţară.

Trebuie să plece de aici, nu are ce căuta aici. Este destul ce a făcut în Turcia. Ce caută într-o ţară democratică? Nu este loc pentru el aici”,

a spus un protestatar.

Vrea să-şi mobilizeze suporterii împotriva noastră, împotriva celor care vorbesc despre secularism, despre democraţie. Pentru ei, aceste cuvinte sunt înjurături”,

a spus și Erdal Kibickaya, preşedintele Federaţiei Uniunii Aleviţilor.

Protestul a avut loc chiar în timp ce liderul de la Ankara ţinea un discurs în faţa a mii de simpatizanţi turci. El a criticat sistemul de cote obligatorii prin care Uniunea Europeană vrea să rezolve criza refugiaţilor şi a spus că Turcia va continua să-i ajute pe toţi cei care vor să plece din Orientul Mijlociu spre vestul Europei.

Avem o politică a uşilor deschise, iar această politică va continua. Fac un apel către Uniunea Europeană de aici. Nu se spune nimic despre aceşti oameni în Carta Drepturilor Omului? Oare nu aţi citit Carta Drepturilor? Ei spun: Nu vrem să avem un număr mare de musulmani în ţara noastră. Dar eu cred că am dat Uniunii Europene şi întregii lumi o lecţie de umanitate”,

a spus Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

Liderul de la Ankara va avea întâlniri la Bruxelles cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Discuţiile nu vor fi unele uşoare, pentru că liderii europeni vor să-l convingă pe Recep Erdogan să oprească fluxul de imigranţi. În schimb, promit Turciei un ajutor financiar de un miliard de euro.

Președintele sirian, Bashar Al-Assad, a avertizat duminică în legătură cu riscul distrugerii întregii regiuni a Orientului Mijlociu, în cazul unui eșec al Rusiei și al aliaților săi care luptă împotriva „grupărilor teroriste” din țara sa, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Într-un interviu acordat televiziunii iraniene Khabar, care l-a întrebat despre șansele de succes ale coaliției dintre Rusia, regimul sirian, Iran și Irak împotriva „terorismului”, Bashar Al-Assad a răspuns:

Trebuie să reușească, în caz contrar întreaga regiune va fi distrusă, și nu doar una sau două țări”.

Prețul ce trebuie plătit va fi, desigur, mare”,

a mai spus el, potrivit unui text difuzat de agenția oficială de presă SANA, preluat de Președinția siriană pe Twitter. Bashar Al-Assad și-a exprimat convingerea că

această coaliție va obține rezultate reale”.

Șansele de succes ale acestei coaliții sunt mari”,

a apreciat președintele sirian, ale cărui trupe sunt în război împotriva rebelilor de patru ani și jumătate. El a făcut apel la țările occidentale să se alăture acestei coaliții, reiterând criticile la adresa Statelor Unite și a aliaților lor.

Rusia întreprinde de miercuri lovituri aeriene împotriva jihadiștilor Statului Islamic, dar și asupra unor grupuri rebele în Siria, afirmând că vrea să combată terorismul. Țările occidentale, care vor plecarea lui Bashar Al-Assad de la putere, suspectează Moscova că vrea mai ales să-l sprijine pe președintele sirian bombardându-i pe inamicii săi, după numeroase înfrângeri suferite de armata siriană în ultimele luni.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “TENSIUNI INTRE TURCIA SI RUSIA dupa ce un avion rus de lupta a violat spatiul aerian al Ankarei/ ERDOGAN: VOM CONTINUA POLITICA USILOR DESCHISE (CATRE EUROPA) PENTRU REFUGIATI

  1. mare smecherie… a intrat avionul putin pe langa frontiera… daca erau americanii bombardau niste chestii prin Turcia (sau tara prin care se bagau) si apoi explicau bine-mersi ca a fost vina chestiilor bombardate ca nu erau bine identificabile… (vezi bombardarea ambasadei Chinei in Belgrad)

  2. Cred ca aceste “tensiuni” intre Turcia si Rusia sunt artificiale si nu au nici-o insemnatate pentru conflictul din Siria.
    Turcia nu inseamna nimic nici la nivel european, dar ce sa mai vorbim la nivel mondial! Ifosele lui Erdogan ar putea fi comparate cu declaratiile lui Iohanis. Isi ia mutra aia care sa exprime o atitudine de seriozitate si incepe sa vorbeasca aiureli.
    Turcia este doar o curva politica, care “mananca” si din palma americanilor si din a europenilor si din a popoarelor islamice, inclusiv de la teroristi.
    A fost umflata artificial prin propaganda, pentru a i se da o oarecare greutate in zona.
    Dar la nivel de puteri mondiale … sa fim seriosi, este doar un purice. Rusia termina Turcia doar ca o incalzire pentru un conflict mondial.
    Asa ca … ori amenintarile lui Erdogan, ori amenintarile lui Iohanis sunt cam acelasi lucru: vorbarie de 2 bani.

  3. Pingback: CARE E STRATEGIA RUSIEI IN SIRIA?/ Rusia a atacat tintele ISIS si de pe mare (Video)/ IRAKUL AR PUTEA CERE INTERVENTIA MILITARA A RUSILOR/ SUA refuza cooperarea cu Rusia/ Ambasadorul SUA la NATO despre ROLUL ROMÂNIEI in conflictul din Siria | Cuvântul O
  4. Pingback: ATENTAT LA ANKARA, CEL MAI GRAV DIN ISTORIA CAPITALEI TURCIEI (Video). Demonstrantii anti-Erdogan/ SUA RENUNTA LA SPRIJINIREA REBELILOR “MODERATI”/ Discurs-surpriza al sefului Comisiei Europene. JUNKER VREA CA RUSIA SA FIE TRATATA “CUM T
  5. Pingback: ATENTAT LA ANKARA, CEL MAI GRAV DIN ISTORIA CAPITALEI TURCIEI (Video). Demonstratii anti-Erdogan/ SUA RENUNTA LA SPRIJINIREA REBELILOR “MODERATI”/ Discurs-surpriza al sefului Comisiei Europene. JUNKER VREA CA RUSIA SA FIE TRATATA “CUM TR
  6. Pingback: SUA EVOCA POSIBILITATEA UNUI RASPUNS MILITAR LA ADRESA RUSIEI/ Efectivele fortei de reactie rapida NATO din Europa de Est se DUBLEAZA/ Din nou despre ROLUL ROMANIEI in CONFLICTUL SIRIAN/ TENSIUNI SUA – RUSIA – TURCIA | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: REFUGIAȚII CA O ARMĂ. TURCIA santajeaza fatis Europa cu cresterea FLUXULUI de REFUGIATI din cauza INTERVENTIEI RUSIEI/ FIDESZ, partidul lui ORBAN, il acuza pe GEORGE SOROS de finantare a IMIGRATIEI ILEGALE/ | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: REFUGIAȚII CA O ARMĂ. TURCIA santajeaza fatis Europa cu cresterea FLUXULUI de REFUGIATI din cauza INTERVENTIEI RUSIEI/ FIDESZ, partidul lui ORBAN, il acuza pe GEORGE SOROS de finantare a IMIGRATIEI ILEGALE/ Merkel critica tarile europene care NU vor COT
  9. Pingback: PUTIN IN OFENSIVA: Scutul antiracheta din Romania si Polonia – o AMENINTARE pentru RUSIA/ Liderul rus acuza OCCIDENTUL de JOC DUBLU cu TERORISTII/ SUA si-a trimis NAVE MILITARE in MAREA CHINEI/ Netanyahu pune Holocaustul pe seama unui muftiu palesti
  10. Pingback: PERICULOS, POSIBIL CASUS BELLI: TURCIA DOBOARA UN AVION RUS | Cuvântul Ortodox
  11. Pingback: Confruntarea marturiilor: TURCIA PUNE LA DISPOZITIE PRESUPUSE INREGSTRARI CU AVERTISMENTELE, PILOTUL SUPRAVIETUITOR NEAGA EXISTENTA LOR/ Fiul lui ERDOGAN, acuzat de afaceri cu ISIS/ MIZELE MAJORE ALE CORIDORULUI SIRIAN PE CARE SE INFRUNTA RUSIA CU TURCIA.
  12. Pingback: PUTIN: TURCIA VA REGRETA NU ODATA CE A FACUT. Presedintele rus a exclus un raspuns militar. RETORICA INFLAMATA INTRE MOSCOVA SI ANKARA/ SUA trimite trupe “speciale” in IRAK/ SCUTUL DE LA DEVESELU – operational din 18 decembrie/ SUA trimi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare