COALITIA PENTRU FAMILIE – PESTE 1 MILION DE SEMNATURI STRANSE. Avertizare: NU SUNT SUFICIENTE! Sunt necesare semnaturi din TOATE JUDETELE tarii/ “INAPOI LA MUNCA, AVETI RATE DE PLATIT!” Adevaratul obstacol in calea protejarii constitutionale a familiei: STAREA DE IOBAGIE POLITICA IN FATA STAPANIRII

28-01-2016 10 minute Sublinieri

Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă Constituțională al Coaliției pentru Familie, prezent în cadrul emisiunii Universul Credinței a Televiziunii Române, a vorbit despre inițiativa Coaliției pentru revizuirea Constituției, în sensul definirii familiei ca fiind “întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

“Trebuie să înțelegem că există o imensă presiune pentru ambiguizarea noțiunii de familie, pentru multiplicarea formelor de familie, pentru slăbirea expresiei și definiției juridice a familiei ca uniune dintre un bărbat și o femeie. În acest context, cred că trebuie apărată această valoare”, a spus Mihai Gheorghiu.

În cadrul emisiunii a intervenit telefonic Mircea Toma, președintele ONG-ului Activewatch, care, întrebat de moderatorul Corneliu Vlad Matache dacă inițiativa de modificare a Constituției ar restrânge drepturile vreunei minorități sau ale unul grup etnic, a declarat că această schimbare nu ar supăra cuplurile heterosexuale, ci “agresează flagrant libertățile altor oameni, care sunt diferiți”.

Ca răspuns, Mihai Gheorghiu a precizat că inițiativa “nu lezează sau modifică drepturi deja câștigate”. “Nu schimbăm situația de drept existentă în România. Definiția căsătoriei este cea din Codul Civil, nu există o altă definiție acceptată în interiorul angrenajului constituțional și juridic românesc. Ceea ce unii își închipuie că ar putea obține, sau că ar fi dezirabil, ține de fantezia lor, e problema lor personală”, a spus Mihai Gheorghiu.

„Coaliția pentru Familie” privește cu îngrijorare situația critică în care se află mai multe familii de cetățeni români din Norvegia, din cauza separării forțate a copiilor de părinții lor, în urma deciziei autorităților norvegiene.

“Afirmând că respingem abuzul atât în familie, cât și asupra familiei, fără să calificăm în niciun fel procedurile administrative și juridice ale autorităților norvegiene în cazurile respective, ținem să afirmăm că și aici trebuie să primeze principiul prezumpției de nevinovăție până la pronunțarea unei condamnări definitive, într-o instanță care să decidă asupra responsabilităților celor acuzați.

De asemenea, ținem să afirmăm că slujirea interesului superior al copilului trebuie să însemne aplicarea, în mod echilibrat, gradual și proporțional cu responsabilitatea prezumată a părinților, a dreptului autorităților statului de intervenție în mediul familial în cazul constatării unor abuzuri certe.”

Comitetul de inițiativă cetățenească al „Coaliției pentru Familie” își exprimă speranța că familiile de români vor fi reîntregite, iar copiii vor crește alături de părinții lor naturali.

“Rolul familiei naturale în creșterea copiilor nu poate fi înlocuit de nimeni și de nimic, de aceea susținem și ne dorim ca, în funcție de soluțiile juridice pe care instanțele le vor da și în cazurile în care abuzurile nu pot fi dovedite în mod cert, familiile să fie reîntregite, copiii regăsindu-și astfel mediul cel mai potrivit pentru devenirea lor ca ființe umane depline, fără handicapul unei traume ireversibile, aceea de a crește fără părinții naturali.

Comitetul de inițiativă cetățenească își exprimă și pe această cale susținerea pentru afirmarea familiei, ca fiind cadrul unic pentru nașterea, creșterea și educarea copiilor în spiritul valorilor fundamentale ale civilizației europene cu rădăcini creștine.”, se arată în comunicatul Comitetului de inițiativă cetățenească al „Coaliției pentru Familie”.

La sfârşitul anului trecut, Coaliţia pentru Familie a început strângerea de semnături pentru revizuirea Constituţiei, în sensul modificării definiţiei familiei (art.47) prin înlocuirea termenului “soţi” cu “bărbat şi femeie”. Scopul evident al acţiunii este de a zădărnici orice încercare viitoare de legalizare a căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. Trebuie precizat că asemenea căsătorii sunt şi acum interzise prin Codul Civil, care, la art.258(4), precizează: “În sensul prezentului Cod, prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniţi prin căsătorie”. Dar, nu-i aşa?, o lege e mult mai uşor de amendat decât Constituţia.

Iniţiativa cetăţenească a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 25 noiembrie 2015, aproape simultan cu înregistrarea la Comisia Europeană a unei iniţiative (“Mama, tata şi copiii”), de data asta europene, cu obiectiv şi argumentaţie aproape identice. De menţionat că demersul european este iniţiat de un comitet cetăţenesc de orientare catolică, şi că printre membrii acestuia nu se numără niciun român.

Iniţiativele civice vin în contextul în care, în ultimii ani, căsătoriile între persoane de acelaşi sex au devenit legale în mai multe state europene, cel mai recent în Franţa, dar şi în Statele Unite ale Americii. În prezent, cuplurile homosexuale au drepturi egale cu cele heterosexuale în 10 state europene. La fel de adevărat e că există opt state ale căror Constituţii precizează că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat şi o femeie.

Cele două iniţiative au la bază argumente similare. La noi, Coaliţia pentru Familie spune: “Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este singura relație interumană ce asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației generațiilor viitoare”. Catolicii de la „Mama, tata şi copiii“ spun: “Dacă Statul recunoaşte căsătoria, nu este pentru că îi pasă de sentimente, ci pentru că reînnoirea generaţiilor şi creşterea copiilor garantează viitorul naţiunii”. Aşadar, ambele texte pornesc de la ideea că familia ar fi legitimată exclusiv de funcţia reproductivă (în sens biologic, căci e greu de susţinut că un cuplu homosexual nu poate educa copiii la fel de bine ca unul heterosexual). Urmând această logică, un bărbat şi o femeie care nu pot sau nu doresc să aibă copii nu ar avea dreptul să se căsătorească, iar căsătoria ar trebui desfiinţată după ce copiii ajung la maturitate, devenind independenţi.

Totuşi, familia are şi alte rosturi, în afara celor reproductive. A recunoscut-o în repetate rânduri, cel mai recent în vara trecută, Curtea Europeană a Drepturilor Omului: “Relaţia de coabitare în cupluri de acelaşi sex care trăiesc într-un parteneriat de facto stabil se încadrează în noţiunea de «viaţă de familie», în înţelesul Articolului 8 [al Convenţiei europene a drepturilor omului]”. În acelaşi timp, CEDO precizează că nu este obligatoriu ca statele membre ale Consiliului Europei să legalizeze căsătoriile homosexuale, această decizie rămânând la latitudinea statelor. Dar e important că, prin decizia respectivă, argumentul adus în favoarea celor două ini­ţiative cetățeneşti este invalidat.

Autorii iniţiativei de revizuire a Constituţiei, susţinuţi activ de Biserica Ortodoxă, ne anunţă că au strâns deja peste 800.000 de semnături (minimul legal este 500.000) şi că le vor depune în Parlament în martie. Cel mai probabil, procedurile parlamentare vor duce dezbaterile până în sesiunea din toamnă, astfel încât este de aşteptat ca tema să devină principalul subiect al campaniei electorale pentru Parlament, nefiind exclus să avem un referendum simultan cu alegerile. Având în vedere că majoritatea populaţiei este ostilă drepturilor homosexualilor1, politicienilor aflaţi în goana după voturi le va fi extrem de greu să se poziţioneze împotriva amendării Constituţiei.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă (căci despre ea este vorba, în proporţie covârşitoare, când discuţi în România despre “biserică”) cunoaşte un proces lent, dar constant, de pierdere a încrederii în rândul populaţiei. De la nivelul de 80% înregistrat de regulă în anii ’90 s-a ajuns acum la oscilaţii în jurul a 60%, iar comunicarea lamentabilă din perioada tragediei de la Colectiv i-a adus o pierdere suplimentară de 5 puncte procentuale2. Era nevoie de o acţiune spectaculoasă de recâştigare a punctelor pierdute. Or, plasarea în centrul dezbaterii publice a unui subiect care întruneşte adeziunea unei majorităţi substanţiale pare să fie cel mai bun mijloc de atingere a acestui scop.

Note:

1. Conform Eurobarometrului realizat în mai 2015, doar 36% dintre concetăţenii noştri consideră că “persoanele homosexuale, lesbiene şi bisexuale ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca persoanele heterosexuale”.

2. Conform sondajelor INSCOP din 10-15 septembrie, respectiv 26 noiembrie-2 decembrie 2015, încrederea în Biserică a scăzut de la 61% la 56%.

Coaliţia pentru Familie care, cu sprijinul Bisericii Ortodoxe Române, vrea modificare Constituţiei astfel încât în legea fundamentală să scrie că familia se întemeiază pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, a strâns deja 900.000 de semnături de susţinere [peste 1 milion, deja – n.n.]. Deocamdată, însă, nu poate depune proiectul la Parlament neavând câte 20.000 de semnături din jumătate din judeţele ţării, aşa cum prevede legea. Au fost însă şi judeţe fruntaşe, susţine Eduard Dumitrache, unul dintre liderii Coaliţiei pentru Familie. La Iaşi s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, în Neamţ peste 80.000, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000. Până se va depune la Parlament iniţiativa, termenul fiind mai 2016, Dumitrache spune că „din punct de vedere al entuziasmului şi sinergiei realizate la nivelul societăţii civile putem spune că Iniţiativa pentru Familie este un succes”.

Prima iniţiativă cetăţenească de anvergură pentru modificarea Constituţiei este justificată de susţinătorii demersului prin faptul că familia tradiţională este în pericol şi trebuie apărată. De cine? „De elementele de disoluţie ce sunt cultivate în prezent în societate”, spune Eduard Dumitrache, coordonatorul pentru Bucureşti al Coaliţiei pentru Familie. Printre acestea, menţionează el, sunt „sexualizarea excesivă a mediului social, lipsa unor politici de încurajare a constituirii familiei, a dezvoltării ei, a naşterii şi creşterii copiilor”. Nu în ultimul rând, Dumitrache vorbeşte despre „dizolvarea familiei prin aparenta deschidere către minorităţile sexuale, poligamie”.

„De fapt, pretinsa lărgire a familiei prin accesul minorităţilor sexuale înseamnă modificarea integrală a noţiunii de familie şi desfiinţarea ideii de familie aşa cum a fost înţeleasă ea din cele mai vechi timpuri. Iniţiativa nu este în contratimp cu evoluţiile europene, ci dimpotrivă, mai multe ţări au consacrat constituţional familia ca fiind întemeiată pe căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. În fapt, iniţiativa noastră civică creează necesitatea obiectivă a unui referendum în care întreg poporul român, titularul suveranităţii, să se pronunţe democratic asupra unei chestiuni ce afectează identitatea noastră colectivă”, a declarat el pentru gândul.

De altfel, aceasta este şi miza. Dacă acest demers fără precedent ar avea şanse de succes, atunci în România căsătoriile între persoane de acelaşi sex ar fi fie imposibile într-un viitor apropiat.

„Din punct de vedere al entuziasmului campania este un succes”

Dumitrache consideră că, la două luni de la demararea procesului de strângere de semnături, campania este „din punct de vedere al entuziasmului un succes”. El a  precizat că există comitete locale de iniţiativă în toate judeţele ţării şi că „din punct de vedere al numărului de semnături poate părea că demersul civic şi-a îndeplinit  ţinta”.

„Procedura ce reglementează în România o iniţiativă civică este însă deosebit de complexă, cu multe chichiţe legislative, făcută parcă să împiedice finalizarea ei cu succes. De aceea am abordat un algoritm în cascadă, cu paşi mărunţi, astfel încât dacă în unele judeţe campania este avansată, în altele abia debutează. Am primit astăzi informaţia că în Iaşi s-a depăşit numărul de 100.000 de semnături”, a spus Dumitrache, precizând că în cazul Bucureştiului campania a început în ianuarie şi se va finaliza la sfârşitul lui martie. La Suceava şi Botoşani s-a încheiat însă, semnăturile intrând în procesul de validare.

Potrivit informaţiilor publice ale Coaliţiei,  la Iaşi s-au strâns deja peste 100.000 de semnături, la Suceava peste 60.000, la Bihor peste 50.000, iar în Neamţ peste 80.000.

Chiar dacă pentru declanşarea procedurii de revizuire prin iniţiativă cetăţenească este nevoie de 500.000 de semnături, cele 900.000 raportate până acum nu fac să fie îndeplinite toate condiţiile legale depunerii la parlament a proiectului, deoarece este nevoie ca în jumătate dintre judeţele ţării să fie înregistraţi câte 20.000 de susţinători.

„Probabil la sfârşitul lunii martie vom putea evalua situaţia la nivel naţional şi avansa o dată pentru depunerea dosarelor la Parlament” a spus Dumitrache.

Fără a avea un termen clar fixat, potrivit legii, până la finalul lui mai 2016, proiectul trebuie să fie înregistrat la Parlament.

Coaliţia afirmă că demersul său nu vizează doar clarificarea definiţiei familiei în Constituţie, ci şi asumarea de către autorităţi a unui pachet de politici publice care să îi ajute pe cei care vor să-şi întemeieze o familie.”Un asemenea program ar putea fi motorul redresării crizei demografice din România”, a comentat Dumitrache.

Acest punct de vedere este împărtăşit şi de către Biserica Ortodoxă care, alaturi de celelalte culte religioase din România, susţine deschis această campanie. ”Instituţia familiei tradiţionale trebuie apărată din raţiuni morale, spirituale şi demografice”, a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al BOR, părintele Vasile Bănescu. BOR, a precizat el, nu s-a implicat concret în strângerea de semnături pentru modificarea Constituţiei, dar „sprijină acţiunea prin cuvânt”, la nivelul discursului său public şi speră ca demersul Coaliţiei  să se finalizeze prin ”modificarea textului constituţional care să apere astfel în mod explicit şi deplin familia autentică”.

  • Coalitia pentru Familie (facebook):

Să mai și râdem: exercițiul de manipulare al juranlistului Teodor Tită, pe scurt concluziile articolului:

1. Cine susține Familia în România nu este cu „noi”, este în Evul Mediu. Are și internet.
2. De asemenea are neamuri cel puțin în Irak, Rusia sau Arabia Saudită smile emoticon
3. „Expresia politică a libertății” este obligatoriu să excludă orice referință spirituală, pentru familie.

Se face abstracție de țări europene precum Slovenia sau Polonia care precizează clar definiția Familiei, Se face abstracție de faptul că Inițiativa pentru Familie nu modifică nimic, practic mută definiția din Codul Civil în Constituție. Și bineînțeles de faptul că avem de-a face cu o inițiativă civică la firul ierbii, făcută cu tonere aduse de acasă…

Vestea celor 1 milion de semnături deja strânse îmi amintește de îndemnul lui Avram Iancu, adresat zecilor de mii de iobagi români adunați pe Câmpia Libertății de la Blaj:

“Uitaţi-vă pe câmp românilor, suntem mulţi, ca cucuruzul brazilor, suntem mulţi si tari, că Dumnezeu e cu noi”.

Rapiditatea cu care s-a strâns milionul de semnături arată ce se poate înfăptui atunci când se reface, fie și pentru o clipă, simfonia istorică dintre Biserică și elementele active și conștiente civic/politic ale poporului român creștin (atâta și așa cum e el în acest ceas istoric, după mai bine de un veac și jumătate de guvernări seculare).

Aceste elemente nu sunt și nu au cum să fie actualele așa-zisele partide politice, conduse în general de îndivizi care, atunci când n-au niciun Dumnezeu, fiind cel mult închinători la orice altceva decât la Dumnezeul poporului român (mai ales câ atâția dintre ei, dacă nu chiar majoritatea, s-au băgat ucenici la nu știu care “mare arhitect” – nu e teoria conspirației: e o realitate care s-ar devoala instantaneu dacă legea ar fi una pentru toți în țara asta iar în declarațiile de interese depuse la ANI de politicieni s-ar menționa apartenența la absolut toate organizațiile, chiar și la cele de “utilitate publică”).

Reprezentanții autentici ai poporului român creștin sunt cei care, deja de ani de zile, jertfesc timp, bani, nervi, răbdare și multe altele ca să țină în viață câte o mică inițiativă autentic creștină: un portal de știri și opinii, un șir de conferințe, o tabără, o școală creștină, etc. Aceasta e adevărata societate civilă românească, și nu oengheurile cu trei oameni și cu bugete de milioane de euro din granturile sponsorilor din afară.

Mă tem însă că, în ciuda milionului de semnături strânse, noi, românii creștini din generația de acum vom face o experiență întru totul asemănătoare cu cea pe care au trăit-o atâtea generații de iobagi români, care, cu căciula în mână și dând toată cinstea cuvenită stăpânirii, au iscălit nenumărate cereri, jalbe, plângeri, diverse Suplex Libellus Valahorum, etc. În cele din urmă, stăpânirea a aruncat la coșul de gunoi cu toate cererile, jalbele și suplexurile și apoi a mai strâns șurubul ca să-i învețe minte pe obraznicii valahi, care trebuiau să știe că lor li se cuvine un singur drept: să muncească fără să crâcnească și să plătească dările.

Așa că, deși m-aș bucura să fie altfel, știind ce știu despre cum funcționează stăpânirea de acum eu unul estimez că și ispravnicii de la București vor primi semnăturile, le vor analiza, le vor dezbate, dar la urmă vor face tot cum poruncește stăpânirea. Vor fi suficiente miorlăiturile de rigoare ale ONG-urilor cu trei membri, articolele și dezbaterile panicate despre soarta drepturilor omului ale năimiților din presă, ba poate și câte o mică însenare, un accident, un caz grav de “discriminare” și să veți vedea cum se schimbă placa ce-o să ne cânte neîncetat menestrelii stăpânirii:

‘Români, ne pare rău, dar voi sunteți chiar rău înapoiați! Ce v-a apucat, vă lăsați manipulați de popi și nu mai vreți să fiți în rând cu lumea? Nu ziceați voi că vreți să aveți o țară ca afară? Păi dacă vreți așa, atunci hai să uităm de milioanele de semnături și lăsați Constituția pe mâna noastră, cei care știm cum să o interpretăm corect politic, ca să vă bucurați și voi de nediscriminare și de diverse forme de familie “ca afară”. Înapoi la muncă, că aveți rate de plătit!”

Până nu ieșim din starea de iobăgie politică, nu vom reuși nimic serios în țara românească. Experiența iobăgiei economice și sociale din trecut ar fi trebuit să ne fie de învățătura de minte. Până nu ne vom deștepta din somnul de moarte al iobăgiei politice și al iluziilor și nădejdilor deșarte în milostivirea stăpânirii de acum, nu vom izbândi nimic, oricâte milioane de semnături vom mai strânge.

“Preoți cu crucea în mână, căci oastea e creștină”! Așa a fost atunci și nici acum nu se poate face altfel decât prin simfonie și deplină împreună lucrare între cei care se roagă și cei care luptă în cetate.

*

*


Categorii

Homosexualitate, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Revizuirea constitutiei, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “COALITIA PENTRU FAMILIE – PESTE 1 MILION DE SEMNATURI STRANSE. Avertizare: NU SUNT SUFICIENTE! Sunt necesare semnaturi din TOATE JUDETELE tarii/ “INAPOI LA MUNCA, AVETI RATE DE PLATIT!” Adevaratul obstacol in calea protejarii constitutionale a familiei: STAREA DE IOBAGIE POLITICA IN FATA STAPANIRII

  1. Trebuie doua milioane de semnaturi (cel putin!), ca a aiba comisia parlamentara de unde da jos, de unde anula. Vor anula orice semnatura (sau chiar toata foaia) unde se constata atingerea unei linii din chenarul de completare. Asa ca nu mai stati, fratilor! La treaba! Ar trebui sa nu poata ei anula, cat putem noi semna!

  2. “Până nu ieșim din starea de iobăgie politică, nu vom reuși nimic serios în țara românească. Experiența iobăgiei economice și sociale din trecut ar fi trebuit să ne fie de învățătura de minte. Până nu ne vom deștepta din somnul de moarte al iobăgiei politice și al iluziilor și nădejdilor deșarte în milostivirea stăpânirii de acum, nu vom izbândi nimic, oricâte milioane de semnături vom mai strânge.

    “Preoți cu crucea în mână, căci oastea e creștină”! Așa a fost atunci și nici acum nu se poate face altfel decât prin simfonie și deplină împreună lucrare între cei care se roagă și cei care luptă în cetate.”
    Mare dreptate are Corneliu Berari! Aici este locul în care tb ca să acționăm. În simfonie, cu mult entuziasm și fără nicio frică, adică bărbătește. Iară celelalte vor veni automat și lin. Nu zic să nu mergem să semnăm, ba dimpotrivă, căci la nivelul acesta suntem noi acum. Dar nici nu cred să rezolvăm ceva, dacă nu strângem măcar 5 milioane de semnături de la 99% cetățeni cu drept de vot autodeclarați creștini. Căci dacă va deveni într-adevăr un fenomen de masă, politicienii vor avea mare frică să lupte împotrivă, iar semnăturile date îi vor mobiliza și obliga pe semnatari și încă pe câțiva dintre apropiații semnatarilor la referendum.

  3. Nu este nevoie de nimic altceva decât să părăsească fiecare dintre noi păcatul,să ne pocăim,să-L rugăm apoi cu durere-n suflet pe Domnul să nu ne lase pe mâna vrămaşului neamului omenesc şi a slugilor lui,ci să ne miluiască ca un Bun şi de oameni iubitor!!!Să ne îndreptăm viața și să credem cu toată inima,cu toată ființa că ceea ce-I cerem Domnului vom şi primi de la Dânsul!!!Dacă nu vom fi noi înşine convinşi de justețea cererii noastre şi de biruința finală,bătălia va fi pierdută înainte de a…începe !!!

  4. Sunt de acord cu parintele Calistrat care spunea intr-o predica imediat dupa anuntul strangerii a peste 800 000 de semnaturi: “E o rusine ca s-au strans numai atatea semnaturi intr-o tara cu peste 80% ortodocsi declarati”.
    Mi se pare mie, sau ceva nu e in regula cu campania de strans semnaturi? Cred ca ar trebui ca fiecare parohie din tara sa contribuie. In ciuda minciunilor din media, Biserica se bucura de o mare incredere in popor. Ce te faci cu oamenii care nu au acces la internet (nu au, n-au habar), insa merg la Liturghie si asculta de parintele lor?
    Procedura pusa la punct de Coalitie este greoaie, stiu despre ce vorbesc. Unii se lasa lehamite sau devin suspiciosi. Sit-ul lor nu este actualizat, astfel incat chiar la doua dintre judetele fruntase nu apare nici o adresa a vreunui punc fix de colectare a semnaturilor!

  5. Pingback: Aproape TREI MILIOANE de semnaturi PENTRU OCROTIREA FAMILIEI IN CONSTITUTIE. Conferinta Coalitiei pentru Familie si lansarea unor propuneri de masuri privind familia (Video)/ Raport despre copiii rapiti de BARNAVERNERT: 76% dintre acestia ar fi dezvoltat
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare