Vizita lui Iohannis la Ankara. ERDOGAN ANUNTA PUBLIC ”DEZVOLTAREA” PROIECTULUI MOSCHEII DIN BUCURESTI. In plus, presedintele României a criticat RUSIA in presa turceasca/ Erdogan socheaza: unul din TERORISTII din Bruxelles fusese EXPULZAT recent, iar autoritatile belgiene AVERTIZATE

23-03-2016 7 minute Sublinieri

erdogan-iohannis

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Klaus Iohannis, ca autoritatile romane au oferit Muftiatului Cultului Musulman din Romania un teren in Bucuresti pentru construirea unei moschei. La randul lor, autoritatile turce au stabilit si ele cateva terenuri in Istanbul unde vor putea fi construite o capela si un loc de cazare pentru pelerinii romani. Presedintele Klaus Iohannis a completat ca in acest moment ca se lucreaza la documentatia pentru obtinerea autorizatiilor necesare.

Principalele declaratii ale lui Recep Tayyip Erdogan:

  • Aniversam 130 de ani de relatii dipomatice Turcia – Romania.
  • Consider ca discutiile pe care le-am purtat au consolidat aceasta legatura puternica dintre tarile noastre.
  • Am examinat relatiile bilaterale, din mai multe aspecte. Am examinat problemele regionale, criza refugiatilor, Ucraina etc.
  • Am constatat ca Romania si Turcia impartasesc pareri similare asupra problemelor de astazi.
  • Suntem fermi decisi sa consolidam relatiile bilaterale in toate domeniile in baza acordului semnat in 2011.
  • Turcia si Romania sunt 2 tari intre care relatii de schimburi comerciale sunt la un nivel deosebit de important.
  • Dupa UE, Turcia este cel mai important partener economic al Romaniei.
  • In 2015 volumul schimburilor comerciale intre tarile noastre a fost de 5,4 mld dolari. Obiectivul nostru este sa incurajam schimburile comerciale astfel incat sa ajunga anul acesta pana la 10 mld dolari.
  • A fost oferit un teren in Bucuresti Muftiatului Cultului Musulman din Romania pentru construirea unei moschei. Muftiatul se ocupa de obtinerea autorizatiilor necesare. Turcia este gata sa acorde tot sprijinul pe care il poate acorda acestui proiect.
  • Vocile contra se pot auzi in orice tara. In timpul vizitei la Bucuresti am discutat aceasta chestiune cu domnul presedinte. In momentul de fata, colegii nostri lucreaza pentru a obtine autorizatiile. Avem si un proiect definitivat, dar in momentul de fata vrem sa-l dezvoltam. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasa a dialogului si a solidaritatii dintre cele doua tari (sursa: Agerpres)
  • La randul nostru si noi am stabilit cateva terenuri in Istanbul unde vor putea fi construite o capela si un loc de cazare pentru pelerinii romani.

Declaratia de presa a lui Klaus Iohannis (sursa: Presedintie)

“Ma bucur sa ma aflu aici, in Turcia, in vizita de stat si va multumesc pentru ospitalitate si deschidere.

Aceasta vizita ne gaseste intr-un context geopolitic si regional complicat, cu numeroase riscuri de securitate si provocari la care trebuie sa gasim solutii. Convingerea mea este ca impreuna, in virtutea unui Parteneriat Strategic puternic intre Romania si Turcia, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetatenii nostri isi doresc securitate si prosperitate, iar prin eforturi comune incercam sa raspundem acestor asteptari.

I-am transmis omologului meu condoleante pentru victimele atentatelor din ultimele luni. Raspunsul nostru trebuie sa fie unul comun si ferm la acest val de atentate, pe care le condamn cu fermitate.

In urma cu aproape un an am avut placerea de a-l primi la Bucuresti pe domnul presedinte Erdogan, iar vizita de astazi reprezinta o continuare fireasca a acelui dialog, in cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic.

Relatia cu Turcia are o importanta deosebita pentru Romania, atat in virtutea traditiei noastre de colaborare, cat si a obiectivelor comune in plan bilateral, regional si transatlantic.

Pe agenda discutiilor s-au aflat chestiuni care privesc dialogul politic bilateral, probleme de securitate, cooperarea economica, legaturile socio-culturale, precum si teme regionale si internationale.

In materie de securitate si aparare, ne leaga o stransa cooperare, precum si parteneriatul in cadrul NATO. Dupa cum stiti, Romania considera ca Marea Neagra este de importanta strategica nu doar pentru securitatea in regiune, ci si pentru cea euro-atlantica si trebuie sa beneficieze de o atentie sporita. Am discutat despre aceste lucruri, inclusiv in perspectiva Summitului NATO de la Varsovia din vara acestui an.

In plan economic, Romania si Turcia au deja o cooperare de succes, pe care dorim, insa, sa o extindem, atat din punctul de vedere al schimburilor comerciale, cat si al investitiilor, dar si in ceea ce priveste domeniile vizate.

Turcia este primul partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene si al 5-lea partener la nivel global. Obiectivul nostru comun este ca in anii urmatori sa atingem tinta de 10 miliarde dolari anual ca nivel al schimburilor comerciale. Am discutat despre modalitatile in care putem avansa diferite proiecte si in care putem creste accesul investitorilor pe ambele piete.

Nu in ultimul rand, intre cele doua tari exista legaturi in zona socio-culturala si de educatie. Cred ca prezenta unei importante comunitati de origine turca in Romania este un liant puternic intre cele doua state.

In contextul relatiei bilaterale am discutat si despre temele majore de pe agenda europeana: migratia si terorismul. Uniunea Europeana se confrunta in prezent cu o serie de provocari cu implicatii multiple, iar Turcia este un partener important in identificarea raspunsului la o parte importanta dintre acestea.

Turcia, in calitate de tara care gazduieste pe teritoriul sau un numar foarte mare de refugiati, joaca un rol cheie in solutionarea actualei crize, atat din punct de vedere umanitar, cat si al controlului fluxului migratiei si al combaterii retelelor de trafic de persoane.

In acest sens, am salutat intelegerea la care s-a ajuns saptamana trecuta la Consiliul European si sper ca aceasta va contribui la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxului de migranti ilegali care patrund din Turcia in Uniunea Europeana. Romania a fost un sustinator puternic pentru ajungerea  la aceasta intelegere.

Am toata convingerea ca astazi am facut pasi importanti in vederea consolidarii si extinderii Parteneriatului Strategic dintre Romania si Turcia. Cred ca acest dialog direct sustinut, la cel mai inalt nivel, este dovada limpede a faptului ca avem obiective si interese comune.”

In ceea ce priveste terenul acordat Muftiatului pentru constructia unei moschei la Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca se lucreaza la documentatia pentru obtinerea autorizatiilor necesare.

“S-a ajuns in faza solicitarii autorizatiei de constructie. Chestiunea e de competenta primariei si se lucreaza la aceste documentatii”, a aratat Iohannis, citat de Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a criticat într-un interviu pentru presa turcă acțiunile militare ale Rusiei și a avertizat că regiunea Mării Negre se confruntă cu amenințări la adresa securității. El a spus că la summitul NATO de la Varșovia Româna va explora, împreună cu Turcia, posibilitățile de consolidare a cooperării în materie de securitate maritimă la Marea Neagră.

Discuţiile pentru o prezenţă militară NATO în Marea Neagră avansează. Ministrul român al Apărării s-a întânit luni cu omologul său bulgar şi au decis crearea unui grup de lucru comun care să stabilească detaliile acestui proiect. Din el va face parte şi Turcia.

Potrivit tratatelor internaţionale, în Marea Neagră pot naviga doar navele de luptă ale ţărilor riverane membre NATO – România, Bulgaria şi Turcia. Rusia a criticat un astfel de demers şi a anunţat că va pregăti o reacţie pe măsură. O decizie pentru crearea unei flote NATO la Marea Neagră poate fi luată doar la summitul din vară, de la Varșovia.

Turcia și România au un interes comun în zona Mării Negre: să asigure securitatea și stabilitatea acestei regiuni, a declarat președintele Klaus Iohannis, într-un interviu acordat agenției Anadolu.

„România și Turcia împărtățesc obiectivul consolidării contribuției lor la asigurarea securității și stabilității regiunii. Prin urmare, dialogul nostru pe teme de securitate este intens și caută soluții pentru a atinge acest obiectiv”, a spus șeful statului.

El a avertizat că regiunea se confruntă cu amenințări la adresa securității. „Securitatea în regiunea Mării Negre a fost în ultima vreme afectată de nesocotirea legislației internaționale, de ignorarea aranjamentelor aranjamentelor și angajamentelor europene fundamentale și de o înarmare constantă”, a declarat președintele român.

Klaus Iohannis a adăugat că Turcia și România vor încerca la summitul NATO din iulie, de la Varșovia, să vadă ce oportunități sunt ca să consolideze cooperarea în materie de securitate maritimă la Marea Neagră.

El a făcut o legătură între anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și situația din Siria: „În Est, am fost martori la anexarea ilegală a Crimeei și la o consolidare militară constantă ce a urmărit proiectarea puterii în regiune, dar și dincolo de ea, așa cum s-a întâmplat în Siria”.

„Țările noastre (România și Turcia – n.r.) conlucrează strâns pentru a furniza stabilitate și a asigura o abordare coerentă la nivel regional”, a subliniat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis despre criza refugiaților: comunitatea internațională trebuie să ajute Turcia

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită în Turcia, a lăudat tratamentul umanitar pe care această țară îl acordă refugiaților sirieni și a cerut comunității internaționale să-și asume responsabilitatea colectivă pentru această criză, scrie agenția de stat Anadolu, căreia președintele României i-a acordat un interviu.

Apreciem eforturile importante pe care le face Turcia în privința refugiaților sirieni, găzduind un număr impresionant de oameni, precum și modul în care Turcia contribuie la stăvilirea imigrației ilegale și la combaterea rețelelor de trafic cu oameni”, a declarat Klaus Iohannis în interviul acordat Anadolu.

Președintele a subliniat că actuala criză a refugiaților sirieni nu este numai responsabilitatea Turciei, ci și a întregii comunități internaționale.

„Suntem conștienți că Turcia nu poate și nu ar trebui să poarte singură povara găzduirii refugiaților care au nevoie de protecție internațională. Oferirea de ajutor umanitar celor care pleacă din țările de origine din cauza conflictelor este o responsabilitate globală, colectivă”, a explicat el.

Șeful statului a mai spus că România dorește să contribuie la asigurarea stabilității în Siria. „Alături de o cooperare efectivă cu Turcia, noi considerăm că ar trebui să fie implicată mai activ comunitatea internațională pentru a găsi soluții la conflictele care au legătură direct cu afluxurile masive de imigranți. Stabilizarea Siriei trebuie să fie o prioritate”, a declarat președintele Iohannis.

În privința cooperării economice bilaterale, Klaus Iohannis a spus că ținta este de a ajunge în anii următori la un volum al schimburilor comerciale de 10 miliarde de dolari.

„Cooperarea noastră este foarte dinamică. Împărtășim o serie de proiecte în câteva domenii. Privind la datele cooperării noastre economice și la nivelul investițiilor pe care le au companiile turcești în România, rezultatele sunt impresionante”, consideră președintele Iohannis.

„Avem un parteneriat strategic, suntem țări riverane Mării Negre, prietene și aliate, avem o cooperare bilaterală robustă. Avem, de asemenea, legături politice și conomice stânse și puternice legături interumane”, a spus șeful statului. El a reiterat că România sprijină drumul Turciei către Uniunea Europeană: „Sprijinim noul nivel al relațiilor dintre Ankara și Bruxelles. Credem că Turcia are un rol important ca partener-cheie pentru Uniunea Europeană”, a declarat președintele României.

Unul dintre cei trei kamikaze care au participat marti la atacurile mortale din Bruxelles a fost arestat in iunie 2015 in sudul Turciei, expulzat si trimis in Belgia, apui pus in libertate de belgieni, a declarat miercuri presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de AFP. Un responsabil turc a declarat pentru agentia de presa franceza ca este vorba despre Ibrahim El Bakraoui, unul dintre cei doi frati care s-au aruncat in aer in aeroportul Zaventem.

“Unul dintre cei care au participat la atacul de la Bruxelles a fost arestat in iunie 2015 in Gaziantep. El a fost expulzat pe 14 iulie 2015, dupa informarea Ambasadei Belgiei”, a declarat Erdogan intr-o conferinta de presa, adaugand ca autoritatile belgiene nu au confirmat legaturile sale cu jihadistii “in pofida avertismentelor noastre”.

“Desi i-am informat ca acest individ era un luptator terorist strain, autoritatile belgiene nu au fost in masura sa identifice legaturi cu terorismul”, a subliniat Erdogan.

Presedintele turc a precizat ca si Olanda a fost implicata in mod egal in aceasta procedura pentru ca Ibrahim El Bakraoui a solicitat initial sa fie expulzat din Turcia si trimis in aceasta tara.

Turcia s-a plans in mai multe randuri ca tarile occidentale ignora avertismentele cu privire la jihadistii care au fost expulzati sau reperati.

Dupa atacurile din Paris din noiembrie, Turcia a afirmat ca a semnalat in doua reprize autoritatilor franceze prezenta pe teritoriul sau al lui Omar Ismail Mostefai, unul dintre jihadistii care a participat la atacul de la Bataclan.

“Nu am avut in niciunul din cazuri un raspuns din partea Frantei”, a declarat un inalt responsabil turc pentru AFP sub conditia anonimatului.

La randul lor, europenii au denuntat in repetate randuri lipsa de cooperare a Ankarei in urmarirea ucenicilor jihadisti straini, in conditiile in care multi dintre acestia se alatura gruparii teroriste Stat Islamic trecand pe teritoriul turc.

Nota noastra

Ca si in cazul precedentelor vizite strategice din Turcia, facute de presedintele Basescu, politica externa e facuta in asa fel incat nu se vede nicaieri, de camuflat ce e, interesul national.

Ce interes national impinge Romania in proiectul marii moschei, mai ales astazi, cand se agita pericolul islamizarii? Care-i interesul national care ne dicteaza alinierea fata de interesele Turciei in raport cu Rusia, pare, fara niciun fel de rezerva? Care e contributia Turciei la ”furnizarea stabilitatii” in Siria, de pilda?

Cel putin proiectul moscheii, reactualizat la nivel de declaratii prezidentiale, pica atat de prost in contextul actual, incat mai ca iti vine a crede ca cineva a vrut sa isi bata joc de Iohannis.

OK, intelegem interesul strategic euroatlantic de consolidare a legaturilor cu Turcia, insa ce ne iese la treaba asta? Faptul ca ii enervam suplimentar pe rusi, cu care turcii au facut tot felul de ghesefturi pana recent?

In privinta informatiei date de Erdogan, daca trecem in revista ultimele atentate rasunatoare, de la cel de la Boston, trecand prin cel de la redactia Charlie Hebdo si ajungand la cele din Paris si Bruxelles, practic avem de-a face cu teroristi care, intr-un fel sau altul, au avut de-a face cu serviciile secrete si/sau politia, in unele cazuri existand avertismente clare ca cel de fata. Interesanta cazuistica, nu?


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, Teroarea "terorismului", Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

35 Commentarii la “Vizita lui Iohannis la Ankara. ERDOGAN ANUNTA PUBLIC ”DEZVOLTAREA” PROIECTULUI MOSCHEII DIN BUCURESTI. In plus, presedintele României a criticat RUSIA in presa turceasca/ Erdogan socheaza: unul din TERORISTII din Bruxelles fusese EXPULZAT recent, iar autoritatile belgiene AVERTIZATE

  1. Cred ca ar trebui si ei, ca si noi sa aniverseze un pic mai mult de 130 de ani. Ar trebui sa aniverseze 145 de ani de cand i-am ajutat sa se regaseasca in pamantul lor natal. Adica de la razboiul de independenta de la 1877!

  2. Interesul național ne-ar fi dictat, ca să avem cel puțin aceeași atitudine față de Rusia, precum o avem față de Turcia. Echidistanța ar fi fost cea mai bună abordare aici. Avem nevoie de afaceri bune cu turcii, precum am avea nevoie de ele și cu rușii. Iar și față de turci și față de ruși ar tb să fim cu luare aminte în ceea ce privește militarismul. Periculos din ambele părți, chiar dacă acum suntem aliați NATO cu unii.
    În ceea ce privește moscheia din București- catastrofă totală!! Dar nu i se poate imputa numai lui Johannis- el a preluat cartoful fierbinte de la predecesor!
    Oricum ar fi, noi românii nu putem avea o politică externă impetuoasă decât numai după ce ne vom face ordine în politica internă; unde suntem din păcate foarte departe de interesul național și- se pare- ne îndepărtăm și mai mult.

  3. Probabil ca lipeala rusilor cu americanii in ceea ce priveste sprijinul pentru un eventual stat curd ii pune mai tare pe ganduri pe turci, dar si pe romanii care au tunat si au trambitat impotriva Rusiei si acum vad ca rusii si americanii bat palma pe la spate. Posibil sa existe un sentiment de ambele parti, cea turca si cea romana, ca au fost folositi pentru un teatru in care li s-au dat niste roluri fara ca ei sa-si dea prea bine seama ca mai nou nu mai e pe bune treaba. Cam in barca asta se afla si Ucraina si ea folosita la maxim. Le-a mai tras un sut in fund si papa cand a spus, la brateta cu Patriarhul rus, ca unirea ortodocsilor cu Roma a fost o greseala si poate si foamea mai da si ea lectii si produce revelatia ca s-au incaierat absolut inutil la fluierul altora. Acum au si mortii de ingropat si Crimeea luata, dar s-au plimbat prin palatul lui Ianukovici drept recompensa. Eu nu ii judec pe nicicare, dar si aici, ca sa se ajunga la scindare, s-a pedalat pe diferentele religioase dintre vest si est, care au fost facute sa conteze mai mult decat diferentele dintre dialectele foarte apropiate intre ele (rusa si ucraineana) vorbite de cetatenii din fosta Ucraina.

  4. “gheorghe si ion asupriti de straini / 24 Mar 2016 12:16pm #

    IATA CE INSEAMNA LUPTA STRAMOSILOR NOSTRI, APARATORI DE NEAM SI CREDINTA, IN RAPORT CU STRAINII, TRADATORII SI COZILE DE TOPOR DIN ZIUA DE AZI :

    Capitulatia de la 1460 semnată la Adrianopol între Vlad Voievod Țepeș si Mahomed II Cuceritorul :
    Art. 10. Nici un otoman nu este autorizat să ducă cu el unul sau mai multi servitori născuti în Valahia, de orice sex ar fi ei; si nu va exista niciodată nici o moschee în nici o parte a teritoriului valah.

    Capitulatia de la 1511 între Bogdan cel Orb si Baiazid II :
    Art. 8. Turcii nu vor putea avea, nici să cumpere, pământuri în Moldova; nu vor putea nici să construiască acolo moscheie, nici să se stabilească acolo în vreun fel.

    Capitulatia de la 1529 între Petru Rareș si Soliman I Legislatorul :
    Art. 6. Exercitarea cultului musulman este interzisă pe întregul teritoriu moldovenesc.
    Art. 7. Nici un musulman nu va putea avea în Moldova, cu titlu de proprietate, nici pământ, nici casă, nici prăvălie; el nu va putea nici să stea în tară pentru afaceri negustoresti decât atâta timp cât va fi autorizat de către domn.”

    http://www.1812.md/capitulatiile-tarii-romanesti-si-moldovei-incheiate-cu-poarta-otomana/

    Sursa: http://www.napocanews.ro/2016/03/plansul-lui-mogherini-sau-capitularea-uniunii-europene-in-fata-islamizarii-brutale.html#comment-668577

  5. In plus e si momentul excelent ales sa faci o moschee mare in Bucuresti… Ce sa mai zic… Sa ne rugam sa gasesca Domnul cai si sa le zadarniceasca planurile.

  6. Credeam ca Iohanis are ceva pricepere, dar m-am inselat…

  7. @Doroteea

    Tot Domnul ? El se pregateste sa bea paharul cel amar, dar noi ce facem ? Hai sa facem o petitie semnata de cat mai multi care sa fie prezentata in Parlament de cineva care este roman crestin, apoi poate intelege si Iohaniot ca in Turcia a cipcirit pe post de papagal, nu de prezident. A mai si latrat lunatic la Rusia,care-i enteresu’ national in toate acestea ? Sa faca o dare de seama, sa inteleaga tot cetazanu’.

  8. @GeluS:

    Da, cred ca tr atacata in contencios administrativ decizia aia de atribuire a terenului sau eventualul acord al Primariei. Petitiile astea nu prea duc la nimic, nu stiu sa existe un cadru legal al petitiilor in cazul asta.

    Trebuie urmarita procedura. Nu stiu, daca adminii ne pot pune in legatura pe juristii de aici, eu sunt gata sa colaborez. Am si eu colegi, dar nu stiu personal prea multi dispusi sa se bage in genul asta de proiect. Piperea ar trebui cooptat. Nu stiu, mi se pare ca e nevoie de mai multe creiere.

  9. Deci: inteleg ca proiectul e in faza obtinerii autorizatiilor. Ar tr adresata o cerere Primariei (de catre mai multe ong-uri si pf etc) prin care, invocandu-se un interes legitim public, sa se solicite refuzul eliberarii autorizatiei. Iar apoi mers in instanta. Chestie de contencios administrativ cum vad eu lucrurile, dar nu stiu exact ce pasi legali s-au facut pana acum, analizez cam ‘pe uscat’…

  10. ps: interesul legitim public ar putea fi bine sustinut acum, pe fondul tragediei de marti si al schimbarii traseelor imigrantilor…zic..

  11. @Doroteea

    Nu ma pricep la chitibusariile de legi, insa parafrazand ce ne bagau pe gat in ’90 la TVR – “daca vrei,poti” – acum zic si eu, daca vrem cu Hristos, PUTEM !

  12. @GeluS

    Da mai, asa e :). Mingea e la admini in teren, ei sunt cu networkingul. Sigur, ne straduim si noi, ne straduim..

  13. Cei care locuiesc in Bucuresti, nu se poate sa nu vada ca in ultima vreme, din ce in ce mai accelerat, apar din ce in ce mai multe persoane arabe. Ii vezi, pe strada, ii vezi in metrou, ii vezi la mall. Si nu arata a refugiati deloc. Dar nici a turisti. Nu au acea curiozitate pe care o vezi la turisti, nu au acea sfiala pe care te astepti sa o vezi la refugiati, niste oameni plecati in bejenie printre straini din nevoie. Par ca au treburi, fie afaceri, fie studenti (aproape toti sunt tineri si foarte tineri, fara copii la vedere), femei sau barbati deopotriva. Nu par saraci. Se simt bine, se simt ca la ei acasa. Adica stapani, mai stapani parca decat noi.
    S-ar putea ca moscheea sa fie un santaj, la care conducatorii nostri, despre care ne-am lamurit ca sunt fie slabi, fie tradatori, cedeaza cu mare usurinta. Nu cred ca putem face ceva, nici cu o petitie, nici cu porci omorati pe terenul moscheei. Sincer, ar trebui ca prelatii nostri sa aiba alte preocupari la nivelul practicii sociale si fata de noi mirenii, ca sa mai putem face ceva in al doisprezecelea ceas. Pur si simplu ar trebui sa isi asume rolul pe care il gasim in versurile imnului nostru. Dar acest lucru trebuia sa se fi intamplat mai demult, acum mie imi pare ca este prea tarziu si, oricum, nu cred ca in afara de cativa rataciti pe internet este cineva dispus sa faca ceva, in masura in care exista oameni constienti de pericol. Am toata convingerea, ca dupa felul in care vorbesc, subiectele pe care le abordeaza si actiunile lor, toti cei care ne conduc astazi, laici sau clerici, sunt rupti de orice realitate si nu simt nimic in afara de ce pipaie intr-un anumit moment. De preferinta bani, indiferent pentru ce scopuri.
    Desigur, nadejdea in mantuire mi-e neclintita, dar nadejdea ca ceva bun se mai poate intampla in timpul de aici, in afara de mantuirea cea de veci, la mine e prabusita si facuta praf. Daca crede cineva ca exita solutii la nivelul realitatii, sa vorbeasca. Dumnezeu poate face minuni si, cine stie? Poate ca cei care pot pune astfel de solutii in practica, aterizeaza cu cititul pe aici.
    Ma iertati de tulburare.

  14. Pingback: TERORISMUL – PRETEXTUL PERFECT PENTRU CONTROL SOCIAL sau… EUROPEI CAT MAI MULT “BIG BROTHER” si CAT MAI PUTINA LIBERTATE! Atentatele de la Bruxelles – “operatiune interna sub steag fals” sau VESNICA, TICALOASA SI
  15. Apropo de cauze:

    http://www.nasul.tv/romania-raiul-vrajitoarelor-cum-este-vazuta-tara-noastra-de-jurnaistii-de-la-lexpress-singura-tara-din-europa-care-recunoaste-oficial-meseria-de-vrajitoare/

    1 din 10 bucuresteni???? In conditiile in care f multi sunt copii si in conditiile in care barbatii suspectez ca apeleaza mai rar la astfel de practici. Si in conditiile in care e vorba de Capitala! Ce sa mai vorbim de sate… Prin urmare, femeile noastre in mare procent cu asta se ocupa!

    Pai atunci ce sa mai zici… Si eu cred ca si Titus ca bine ar fi ca preotii nostri sa isi faca auzita vocea intr-un mod mult mai raspicat, ca nu mai e vremea flirturilor. Eu nu zic sa se apuce acum sa afuriseasca si sa bubuie inchizitorial dar sa avertizeze si lamureasca turma bolnava si ratacita in mod cat mai limpede, repetat, explicit. Adica sa faca ceea trebuia facut demult.

    Apropo de confuzia asta care dainuie in mintea multora. Eu cred asta cu vrajile pt ca am avut de-a face in viata de vreo doua ori cu cucoane de-astea (altfel, femei de cariera, distinse, foarte `demne`). Culmea este ca unul din cazuri era profesional (era vorba de adversara dintr-un dosar…da, stiu, suna dement, asa cum si e). Dar absurdul nu se opreste aici. Stiu ca am fost absolut socata cand am dat nas in nas cu una din aceste persoane…ghici unde!?…la Biserica Sf. Ciprian, unde sunt moastele Sf. Ciprian! Fata se inchina evlavioasa, cu baticut pe cap si tot tacamul! :)))

    Deci pe undeva e o varza in capul lor. Intr-o tara ortodoxa asta nu e in regula deloc, si clerul ar trebui sa reflecteze zic eu un pic asupra acestor confuzii mentale ale enoriasilor.

  16. @ doroteea: ultima oara cand Parintele Patriarh a atras atentia asupra caii inselatoare pe care se afla nu doar tagma vrajitoarelor & comp ci si alte deprinderi conexe (bioenergia, falsa psihologie) s-a lasat cu scandal in presa si orgolii ranite mortal. Se stie, dar mai comod e sa ai si o varianta de rezerva, vorba ceea: “daca crezi in Dumnezeu si nu exista, n-ai nimic de pierdut; insa daca nu crezi iar el exista, atunci ai pierdut totul”.

  17. @Carmen:

    Ce vorbesti? S-a lasat cu scandal in presa??

    Da, probabil ca asta e mentalitatea. Eu mi-as dori ca la predici sa aud mai des informari clare de la preoti, pt ca nu sunt sigura ca oamenii astia sunt constienti ca se vand pe ei si pe copiii lor cand fac asta. si ca nu exista cale de mijloc cand te joci cu astfel de lucruri.

    Dar eu nu sunt sigura ca preotii constientizeaza cat de acut e fenomenul, cel putin la orase.

  18. @Doroteea: am avut odata in viata mea nevoie de avocat. Si am cautat printre cunostintele mele, ca deh, sunt absolvent de universitate. Si din cunostinta in cunostinta, am tot gasit avocati, cu care m-am sfatuit, cu care am iesit la masa sa discutam si, din vorba in vorba, la mine a fost asa: doi din cinci cu care am avut ocazia sa vorbesc, mergeau la vrajitoare, ca aveau nevoie la procese, sa-i ajute; sa le ajute, erau femei. Dar, asta e doar o parte din problema, e un simptom ca e boala multa in Biserica.
    Si, da, sunt si barbati. Dar ei sunt un pic mai intelectuali. Ei se lipesc de niste indivizi din asta tip guru. Eram tot asa cu ceva vreme in urma cu unul dintre copii in spital si medicii nu-I dadeau de cap bolii. Si am vorbit cu fratii de la biserica, stii cum, se interesau, le raspundeam. Si un domn respectabil pe care nu-l stiusem pana atunci mi-a zis ca stie un vindecator pe undeva pe la Baia Mare, mi-a dat adresa, telefon, tot. Cred ca si tarifele.
    Stii ce-mi spune mie asta? Ca fiecare e cu ale lui. Fiecare simte ca e singur si trebuie sa se descurce cum poate, cu cine gaseste si il poate plati. Si atunci ce BIserica, madulare ale lui Hristos, suntem? Suntem doar o adunatura de atomi care se intampla sa ne adunam impreuna din inertie. Ca atractie nu mai exista.
    Eu n-as da vina pe cei care merg la vrajitoare sau vindecatori. In invatamant, cand confuzia e generala (cum este astazi), elevii sunt ultimii vinovati, iar materiile de studiu chiar n-au nici o vina. De vina e programa si corpul profesoral, incepand cu ministrul, inspectorii si directorii de scoala. Iar nervii si acuzele se arunca mereu in capul profesorilor de la clasa, cei care isi fac de cele mai multe ori treaba cum se cuvine, chiar daca cedeaza uneori din cauza presiunilor care vin si de sus si de jos si dinauntru si dinafara. Pe aceia ii vedem dati la stiri.

  19. @Titus L.

    Culmea ca la cate stiu si tot ma socheaza ce-mi spui tu de cele doua avocate…

    Problema dupa mine nu e ca ei nu gasesc ajutor in comunitate (desi aceasta lipsa de intrajutorare e reala), ci ca nu il cauta la Dumnezeu. Pt ca daca apelezi la Dumnezeu cu toata credinta, El iti trimite si oameni, si ocazii, chiar cand lumeste ar parea ca nici una nici alta nu exista. Nu e vorba ca ii judec, dar constat o necredinta generalizata intr-o tara in care lucrurile astea ar fi trebuit demult depasite. Profesorii probabil ar trebui sa se roage inainte de fiecare lectie sa ii lumineze Dumnezeu ce sa faca si cum sa se poarte cu copiii. Cred ca nu ne punem suficient nadejdea in Dumnezeu, nu colaboram cu El pe o baza cotidiana, permanneta, in lucrurile `marunte`, de zi cu zi – iar asta e necredinta, oricate cruci ti-ai face cand treci pe langa o biserica. Ori aceste `tehnici` si `strategii` de colaborare cu Domnul ierarhii sunt cei care trebuie sa le faca cunoscute – prin predici, la Spovedanie, prin fapta proprie etc. Sigur, o fac, unul sau doi sau 14. Dar poate ca e loc de mai mult si mai bine. E vorba de a face credinta vie, aplicata – nu simpla vorbaraie, ca noi oamenii obisnuiti, mirenii, nu suntem teologi, ci oite ce trebuie indrumate si invatate in primul rand CUM, CONCRET, sa ne vedem in viata de zi cu zi de treaba noastra intr-un mod cat mai crestin posibil.

    Ni se spune de pilda `rugati-va`, dar trebuie dumirit si ce ceri cand te rogi. Nu poti doar sa ceri sa te mantuiesti si sa fii iertat, e prea abstract. Trebuie intrebat Dumnezeu si CUM, concret, fata de ecuatia de la momentul respectiv. Si apoi, asteptat raspunsul cu ochii, inima si urechile deschise. Stiu ca par. Paisie spunea la un mom dat: voi cereti smerenie – de pilda – dar cand vin ocaziile de smerire va revoltati. Ori exact atunci Dumnezeu a raspuns de fapt rugaciunii. dar tu, in loc sa pricepi, il judeci pe celalalt. Un exemplu..

    Ce vreau sa spun este ca s-ar putea sa existe un anume scurtcircuit intre discurs si practica. Iar aceasta sincopa preotii nostri trebuie sa invete sa o acopere, ar trebui sa devina un fel de politica la nivelul clerului EDUCATIA DE A TRAI CRESTIN, nu doar cateheze abstracte, pur teologice. Si atunci poate nici oamenii nu ar mai apela la vrajitori si nici nu ar mai fi depasiti de situatii, ci ar intelege ca pot sa Il implice pe Dumnezeu in viata lor de zi cu zi, in detaliile mai mult sau mai putin marunte. Si atunci, incep sa se deschida cai, sa apara solutii, oameni, oportunitati. Si toate acestea curate, bune, nu mizerabile.

    @carmen: mersi pt link. Da, mi-am adus aminte…

  20. @Doroteea: preoții de mir sunt cei care au legătura directă cu poporul de oițe. Ei fac – chiar fac – tot ce pot omenește și duhovnicește face, atât cât li se dă voie să facă. Dar ei nu pot face totul. De exemplu, ei nu pot face sfinți în calendar pe sfinții închisorilor. Dar noi avem nevoie să-i avem sfinți. Dar nu se aude acolo unde trebuie. Și tot așa nu se aude nimic altceva.
    Pentru că omul are nevoi mici, concrete și imediate la care vrea răspunsuri asemenea. Dar omul are și altfel de nevoi, cum zic sociologii, nevoi de status, de reprezentare, de identitate. Abia la acest nivel se produce apropierea dintre oameni, la nivelul de status, de reprezentare, de identitate. Și dacă aici nu se aud nevoile, atunci pe cele mici le vom rezolva repede cu ce găsim la îndemână, pentru că nu mai e coeziune, deci nici plinătate în Biserică. Când în realitatea de astăzi identitățile personale sunt construite programatic în afara Bisericii, lipsa de răspunsuri la acest nivel de identitate, status și reprezentare grăbește fuga de Biserică. Și dacă fugi de Biserică, oricum și oricât ai căuta pe Dumnezeu, unde crezi că l-ai putea găsi?

  21. @Titus L

    Buna observatia cu “neturistii”, nu stiu cum este in Bucuresti, insa i-am notat si eu in alte orase europene, fac jogging, n-au deloc figuri de refugiati si nici de excursionisti, cel mai grav este “ca se uita urat in jur la lume, parca sunt veniti din padure”, asa cum imi spunea un coleg din Azerbaidjan care i-a notat el insusi.
    Referitor la treaba cu vrajitorile, stiam ca exista clar in mediul rural unde lumea este mai “inapoiata”, insa nu credeam ca este intalnita si in orase ,la cei cu “scoale inalte”.
    Acesta este un detaliu, daca s-ar mai verifica si altele, rezultatul n-ar fi foarte imbucurator: suntem o natiunea majoritar ortodoxa, pe hartie, la nivel de recensamant, insa daca suntem luati la intrebari, “Doamne, Doamne, cine va putea suferi?”

  22. @Titus L.

    pana la urma, Biserica, `de la vladica la opinca`, este un corp unitar. Schimbarea poate incepe de oriunde (nu in sensul de reinnoire dogmatica, pt cei mai suspiciosi la nuante), e de asteptat sa se resimta si in restul structurii. Tragi de o haina de o maneca, se va clatina toata.

    Cred totusi ca preotii de mir sunt in mai mare masura cheia, pt ca ei sunt in contact direct cu sufletele enoriasilor. Iar daca noi incepem sa ne reconstruim, inseamna ca reformularea, insanatosirea identitatii noastre ortodoxe si nationale porneste chiar de acolo de unde a fost afectata: radacinile. Sigur ca si rolul colectiv diriguitor al ierarhilor este esential – oricum, o mana spala pe alta (apropo: canonizarea sfintilor inchisorilor este un subiect cheie si dureros si pt mine. Sincer nu inteleg ce se mai asteapta, mai ales in situatia absurda la care s-a ajuns, ca reputatia acestor oameni extraordinari si rolul lor de modele nationale sa fie contestata!!!)

    Cred ca noi, romanii ortodocsi (mai ales cei aflati intr-o legatura asumata cu Biserica), vrem sincer sa traim crestineste, dar nu stim cum. Facem lucruri care credem ca sunt bune, si de fapt sunt strambe. Da, preotii de mir se straduiesc, am vazut si eu asta, dar cred ca e nevoie de ceva mai mult. Noi trebuie sa reinvatam abc-ul comportamentului crestin pt ca, nu stiu de ce – poate ca urmare a multelor caderi si vicisitudini – pare ca ne-am pierdut busola la nivelul cel mai elementar posibil. Ori leacul pt aceasta boala il are `medicul specialist` (duhovnicul).

    Nu vreau sa fiu critica, ci auto-critica. Iata, de exemplu si la mine observ cat pot fi de acida uneori, de impietrita, de evaluatorie, cum inlocuiesc prea adesea mila cu judecata, fapta cu vorba, sacrificiul cu comoditatea, trairea cu morala. Si, culmea, cand o fac mi se pare ca e bine. Este nevoie aproape de fiecare data sa dau un `refresh ` cu vietile sfintilor ca sa imi amintesc de cat de sfios, delicat, modest si bland trebuie traite virtutile crestine.

  23. Mai Doroteea:), daca ai idei, te ascult si daca pot sa ajut cu ceva legat de topic, sigur o voi face.

  24. @Doroteea: de la vlădică până la opincă Biserica ar trebui să fie un corp unitar, dar nu e. Dovada, e că nu simțim aceleași nevoi. Noi, turma, simțim ca avem nevoie de sfinții închisorilor în calendar, avem nevoie de sfîntul Ardealului în calendar, dar păstorii nu simt la fel cu noi. Și atunci se lasă loc de dezordine și necurățenie la Prislop, se lasă loc de subminarea identității noastre prin defăimarea Sighetului și a Piteștiului și a celorlalte locuri de martiraj. În schimb, se preocupă de colaborarea inter-religioasă, dar nu știu sigur câtă nevoie avem noi de așa ceva. Dacă e vreun mirean pe aici sau aiurea care simte o mare nevoie să i se spună cum trebuie să coopereze inter-religios, să o spună.

    În schimb ce simt eu este că avem o mare problemă cu cooperarea intra-religioasă. Când apar unii care au curaj să ia atitudine, pe ei Biserica îi lasă singuri, e ca și inexistentă (vezi acuzele aruncate Oanei Stănciulescu, vezi discursul extraordinar al Anei Blandiana, doar ca exemple recente: nici o reacție). Și probleme ar mai fi, de la vaccin la moschee, dar dacă cineva ar încerca să ia atitudine, credeți că ar avea sprijinul măcar al parohiei din care face parte? Eu spun că nu, dacă nu spune preotul ceva, nimeni nu va mișca nimic, și e și corect așa, până la urmă. De ce însă preoții din parohii nu se pot implica în viața reală acelor pe care îi păstoresc, altfel decât la nivelul unei relații personale, este o întrebare cu răspunsul mai sus. E suficient să vedeți că nici mai sus nu se înghesuie (doar mai scapă câte un cuvânt pe la vreun discurs).

    Cred că toți oamenii din orice religie caută îndrumare în viață. Și știu că fiecare generație o ia de la început, nu am auzit până acum ca cineva să învețe din greșelile părinților, poate doar ocazional și în măsura în care a fost implicat. La fel, în orice loc din lumea asta vom găsi în istorie eroi mânați de idealuri înălțătoare. La noi însă aceste idealuri s-au împletit cu viața Bisericii. Doar că acum viața Bisericii nu se mai împletește cu aceste idealuri.

    Deci nu ține soluția pe care o propui cu schimbarea din orice parte. Tragi de mânecă, dar cineva o descoase de la subțiori și cine trage rămâne cu mâneca în mână. Și apoi să nu uităm că nu se poate și n-avem voie să ne conducem noi, mirenii, sau să inițiem noi ceva în Biserică. Avem însă voie să cerem precum behăie oile ca să audă păstorul ca le este frig, foame sau a dat iama ursul. Și dacă păstorii de acum or fi plecați în vacanță în Creta, o auzi poate păstorul cel mare și i-o chema înapoi.

  25. @TitusL

    Iti dau dreptate.

  26. @GeluS:

    Pai mai Gelu :), din cate inteleg terenul a fost dat printr-o hotarare de guvern iar acum sunt in faza obtinerii autorizatiei de constructie de la primarie – care, se pare, n-ar fi obtinut-o inca, deudc eu, dar nu mi-e f clar pt ca nu se scriu multe despre asta).

    In conditiile in care alegerile locale sunt in iunie si candidatii fac promisiuni ca nu ar acorda autorizatia, este de asteptat ca ACUM este momentul fierului cald, si ca pana in iunie cumva va trebui ca autorizatie sa iasa. Zic ‘va trebui’ din punctul de vedere al `factorilor de decizie` implicati (a se citi `vanduti`). Valeriu Zgonea chiar ieri declara ca nu vede nici o problema in construirea moscheei, ca `toleranta naste toleranta` si inca cateva tampenii de-astea monumentale contrazise flagrant si ironic de evenimente, dar care macar au calitatea de a ne arata cine sunt tradatorii.

    Revenind: da, solutia pe care o vad si eu ca fiind cea mai eficienta ar fi referendum-ul. Legea referendum-ului (cred ca 3/2000) zice ca referendum-ul local se poate organiza de catre Consiliul Local la cererea primarului. Prin urmare, trebuie facute presiuni asupra primarului ca sa organizeze rapid referendum-ul si sa suspende orice procedura pana atunci.

    Cum s-ar face asta? Nu sunt experta in mobilizari colective, dar ma gandesc ca tot `secretul` (si eficienta) sta in listele de semnaturi. Nu ca ar trebui strans un anumit numar de semnaturi, ci ca factor de presiune asupra Primarului. Aici e chestie de organizare. Cred ca ar trebui facute niste liste gen tabel (numar de ordine, CI, nume, adresa, semnatura) – un model – difuzat pe fb modelul (exista de ex. un cont de fb `Nu vrem moschee`) sau pe diverse site-uri (ca CO sau altele) si stabilite niste centre de colectare in fiecare sector/biserica/cartier…in fine…. Listele ar trebui sa nu aiba mai mult de 10 nume (am observat de ex ca la strangerea semnaturilor pt revizuirea constitutiei la noi l a biserica cel putin au facut niste tabele cu vreo 20 de spatii pt semnaturi, iar unii care nu au izbutit sa competeze lista se jenau sa o aduca. Plus ca nu pica bine sa fie pe jumatate semnata. Plus ca da bine sa anexezi petitiei un morman cat casa de liste.

    Sigur, primul pas este formularea petitiei de organizare a referendum-ului – care trebuie adresata, zic eu, Primarului in primul rand (el tr sa faca cererea de referendumull in Consiliul Local), prefectulul Bucurestiului, Avocatului Poporului (astia pot face presiuni asupra consiliului – in sens legal, desigur). Cererea ar fi bine sa fie conceputa de o personalitate culturala, un istoric, sa fie argumentata logic, juridic, istoric, sa nu fie prea mare si sa fie penetranta. Sa fie semnata si de o serie de alte personalitati publice. Iar cei care strang semnaturile ar trebui sa faca tabelele in 3 exemplare, astfel incat peste tot pe unde e depusa petitia sa fie insotita de maldarele de liste – asta asa, pt impresia artistica. Bine ar fi, desigur, ca presa sa nu doarma.

    Lucrurile astea ar tr facute dupa mine repede, nu e important numarul de semnaturi decat simbolic (teoretic ele nici nu sunt necesare, ar putea face cerera catre Primar si un grup de ONG-uri, dar semnaturile dau bine, sunt de efect, reprezinta de fapt presiunea reala a comunitatii). Important e sa nu apara autorizatia, pt ca apoi va fi mai greu, trebuie anulata in instanta…in fine…

    Daca e ca demersul sa aiba efect si rezonanta, cred ca tr si proportiile sa fie ample, o initiativa individuala se fasaie de la sine cand sunt interese atat de mari in joc (pt ca sunt, fii sigur, dovada declaratia lui Zgonea de ex, sau lipsa de recatie in Parlament, sau a Primariei etc.). O fac astia pe madam Firea cu ou si cu otet, dar uite, ea de exemplu este una dintre cei care se opun proiectului. Or mai fi si altii, si astia au ei insisi parghiile lor de presiune. Bref: unde-s multi piuterea creste si dusmanul nu razbeste! 🙂

  27. Iata ca se recunoaste santajul Turciei privind megamoscheea:

    http://www.activenews.ro/stiri-politic/Anunt-de-ultima-ORA-al-administratiei-prezidentiale-in-legatura-cu-Moscheea-de-la-Bucuresti-131733

    “Nu respingem ideea unei moschei la București pentru că oferă mai multe garanții de securitate. (…) Momentul este prost din cauza contextului privind imigranții și terorismul”.

  28. @Doroteea
    Am inteles, solutia este buna,mai ramane sa fie pusa in practica.
    Presiunile vin de undeva de sus si primarul nu se va opune…
    Pana la referendum, cei care l-au ales trebuie sa-l impiedice, direct sau prin consilieri.
    Daca n-o fac, inseamna ca sunt de acord cu construirea moscheii si asta nu este bine.

  29. Pingback: VA FI RAZBOI CIVIL IN TURCIA? Supozitii despre o eventuala DEBARCARE a lui ERDOGAN de la putere in urma unei intelegeri RUSIA – SUA. Armata turca dezminte …pregatirea unei LOVITURI DE STAT/ CRIZA VIOLENTA IN NAGORNO-KARABAH/ Strategia RUSIEI i
  30. Pingback: MAREA MOSCHEE, AGRESIUNEA ASUPRA “SURORILOR MUSULMANE”… CU AUTORI NECUNOSCUTI SI MANUFACTURAREA UNUI NOU RAZBOI CULTURAL. Cum gestioneaza puterea reala societatea: PRIN TRIBALIZARE CATRE LEVIATHANUL TOTALITAR | Cuvântul Ortodox
  31. Pingback: MAREA MOSCHEE, AGRESIUNEA ASUPRA “SURORILOR MUSULMANE”… CU AUTORI NECUNOSCUTI SI MANUFACTURAREA UNUI NOU RAZBOI CULTURAL. Mecanismul de gestionare a societatii de catre puterea reala: PRIN TRIBALIZARE CATRE LEVIATHANUL TOTALITAR | Cuvân
  32. Pingback: ATENTAT LA AEROPORTUL DIN ISTANBUL. Vreo legatura cu RELUAREA IGNORATA A RELATIILOR dintre RUSIA si TURCIA? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare