Asociatia Christiana despre RISCUL SFASIERII BISERICII in urma TULBURARILOR GENERATE DE SINODUL DIN CRETA, nevoia de dialog real IN INTERIORUL ORTODOXIEI si despre atitudinile DUSMANOASE SI ULTIMATIVE la adresa IPS Teofan: “Cele 4 Biserici care nu au venit in Creta si episcopii greci (vezi Hierotheos) care nu au semnat, N-AU AMENINTAT PE NIMENI si AU PASTRAT COMUNIUNEA”

18-08-2016 2 minute Sublinieri

Apus la Valea Plopului - Cezar Machidon foto

Sinodul din Creta a tulburat apele în Moldova, iar în acest context Asociației Christiana a remis un comunicat în care aceștia îșiprezintă punctul de vedere.

Aceștia speră la o rezolvare a problemelor și le cer celor care îl contestă pe Mitropolitul Moldovei să fie mai atenți la câteva aspecte extrem de importante pentru viitorul Bisericii Ortodoxe.

Iată comunicatul integral:

biserica_ziua_crucii-botosani-foto_constantin_comici_11”Vazand oarecare tulburare in Biserica noastra, vazand multimea interventiilor dusmanoase, a cuvintelor grele, incarcate de rautate la adresa Mitropolitului Moldovei, si vazand si putinatatea interventiilor care indeamna la limpezire prin dialog si pace, Asociatia Christiana indrazneste sa-si prezinte punctul de vedere.

Doua pareri si doua rugaminti

Prima parere. Un grup de monahi, preoti de mir si laici, unii bine pregatiti teologic, altii – probabil – straini de usa Bisericii, au semnat si publicat o „Scrisoare deschisa catre arhiereii care au semnat in Creta”.

Autorii scrisorii au castigat increderea duhovnicului de la Sihastria in sensul ca parintele Zaharia a semnat fara sa vada textul care il ameninta pe IPS Teofan cu nepomenirea la sfintele slujbe daca nu se dezice de semnatura din Creta.

Noi amintim acestui grup ca Atanasie si iezuitii au recurs la aceeasi viclenie la sfarsitul secolului al XVII-lea cand au reusit sa sfasie trupul Bisericii Ortodoxe din Transilvania. Iata, dupa 300 de ani aceasta durere savarsita intr-o singura zi, nu s-a mai putut vindeca pana astazi.

Noi suntem o Asociatie medicala crestina si am invatat ca Biserica este un spital nu un tribunal. De aceea, discursul amenintator si ultimativ, mai degraba seamana cu rechizitoriul unui procuror, decat cu strigatul unor oi care vor sa se desparta de pastorul lor.

Cele 4 Biserici care nu au venit in Creta si episcopii greci (vezi Hierotheos) care nu au semnat, n-au amenintat pe nimeni si au pastrat comuniunea cu toti ierahii, clericii si mirenii celorlalte episcopii ortodoxe. Credem ca ati putea invata si de la ei.

vlcsnap-2016-08-16-21h26m01s066Prima rugaminte: Va rugam reganditi scrisoarea in asa fel incat pacea –  nu razboiul – sa limpezeasca lucrurile. Aveti timp mult la dispozitie, pentru ca IPS Teofan are multa rabdare cu voi si nu are resentimente fata de contestatarii lui.

A doua parere: Ierarhii, teologii si clericii tarilor ortodoxe au avut in ultimii 100 de ani mai multe intalniri, dezbateri si impreuna-rugaciune cu neortodocsii decat intre ei. Daca nu ne inselam, o nefericita randuiala face ca patriarhii ortodocsi sa se vada cu totii numai cand moare unul dintre ei. Si atunci, printre plangerile pentru “fratele nostru”, nu este timp nici pentru dezbateri dogmatice, nici pentru analiza practicii pastorale.

Noi mirenii, nefiind teologi, am inteles dupa Sinodul din Creta un lucru sigur (printre putinele lucruri sigure):

A doua rugaminte:

Cu fiasca supunere, ii rugam pe ierarhii nostri sa se intalneasca periodic cu ierarhii din celelalte tari ortodoxe, insotiti cu totii de profesorii teologi si de marii duhovnici, ca sa se poata duce hotararile lor la auzul mirenilor, caci si ei fac parte din Biserica.

Speram cu totii intr-o limpezire, caci versetul aceasta: “Biserica… nici portile iadului nu o pot darama”, este in fiecare clipa vesnic lucrator. Credem cu tarie ca in rai va ajunge Biserica intemeiata in ziua Cincizecimii.”, se arată în comunicatul remis de Asociația Christiana.

canonul_sf_andrei_2014-3


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Comunicate, Doctorul Pavel Chirila, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Asociatia Christiana despre RISCUL SFASIERII BISERICII in urma TULBURARILOR GENERATE DE SINODUL DIN CRETA, nevoia de dialog real IN INTERIORUL ORTODOXIEI si despre atitudinile DUSMANOASE SI ULTIMATIVE la adresa IPS Teofan: “Cele 4 Biserici care nu au venit in Creta si episcopii greci (vezi Hierotheos) care nu au semnat, N-AU AMENINTAT PE NIMENI si AU PASTRAT COMUNIUNEA”

  1. Binevenită această avertizare a Asociației Christiana…
    Cine are urechi de auzit, ochi de văzut și minte de priceput, apăi să înțeleagă!

  2. Bine punctat!

  3. Pingback: “O, de ar fi trăit atunci oarecare super-zeloţi şi super-ortodocşi contemporani! Ar fi aruncat defăimarea de TRĂDĂTOR în obrazul marelui SFÂNT FOTIE”. Fericitul parinte marturisitor EPIFANIE despre PERICOLUL SCHISMEI CARE INCEPE CU NE
  4. Apropo de dezbinari/discordii…

    In urma cu ceva ani, pe vremea cand eram mult prea interesat de conspiratii, illuminati, masonerie s.a., am dat si peste o carte cu titlul “Principia Discordia” – https://en.wikiquote.org/wiki/Principia_Discordia

    Astazi, dupa toate evenimentele petrecute in ultimii ani, tind tot mai mult sa cred ca lumea (vremurile) in care ne regasim a fost cladita pe teoriile/filozofia acestei secte numita “discordianism” si care, printre multe altele, promoveaza negativismul, individualismul, anarhia, dezordinea si tot ce e se afla in opozitie/contradictie cu Dumnezeu. De fapt, aceasta religie, e o alta fata, mult mai vicleana, a satanismului.

    Las mai jos cateva link-uri pentru cei care vor sa citeasca mai mult despre acest curent care de ceva ani a inceput sa acapareze pe tot mai multi dintre tineri:

    “Discordianism” – un adept se prezinta pe un forum catolic http://bit.ly/2bCEw7M
    “Cum renaste cea mai tare secta anti-religie din istorie”: http://bit.ly/2bySR4z

    Si o mama ingrijorata de comportamentul fiului ei, cere ajutorul comunitatii TPU: http://bit.ly/2b6jdtQ

    @admin, daca nu considerati interventia mea utila, va rog sa nu publicati comentariul. Multumesc.

  5. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1672628089730005&id=100009484907272

    Martorii lui Teodot

    Forțodoxia e buba la cap. Bine, poţi să te amuzi, dar e şi extrem de trist să vezi asemenea spectacol delirant prin care tulburaţii cheamă lumea să protesteze la Patriarhie şi Mitropolia Moldovei.

    Mesajul din Sf. mănăstire Vatoped este, pentru cei care cred că oricine vieţuieşte în Sf. Munte este şi un munte de duhovnicie, unul lămuritor:

    “Există într-adevăr în Sfântul Munte monahi singulari sau chiar mici grupuri nestatornice formate în general din monahi cu tendințe vădit anarhiste care din cauza acestor tendințe au plecat sau au fost expulzați de la așezămintele monahale unde sălășluiau (mănăstiri, schituri, chilii). Aceste elemente își arogă titulatura de „Părinții din Sfântul Munte” încercând astfel să ducă în înșelare sufletele nevinovate iubitoare de Hristos. Nu trebuie ascultați pentru că ascultarea acestora îi va vătăma și pe cei care pleacă urechea și pe monahii respectivi prin validarea drumului greșit pe care se află.”

    PS Am fost de zeci de ori în Sf. Munte, dar asemenea calamitate forțodoxă nu am văzut niciodată…


    Stefan Stancu
    18 hrs ·

    Monahul Ioan mărturisitorul din Sfântul Munte Athos
    Anatema tuturor celor care au semnat la Sinodul tâlhăresc din Creta!
    Anatema patriarhilor ecumenişti care au semnat în Creta!
    Anatema patriarhului Daniel şi celor 24 de episcopi care au semnat la Sinodul din Creta!
    Anatema! Anatema! Anatema!

    Distribuie şi vino şi tu pe 30 august 2016 de la ora 9:00 la patriarhie la Bucureşti, la mitropolia Moldovei, mitropolia Oltenei, mitropolia Banatului, la toți cei 24 de episcopi + patriarh care au semnat în Creta la Sinodul eretic!

    Aici este evenimentul pe facebook, distribuie şi invită-ți prietenii în lumea reală: https://www.facebook.com/events/1778826342402623/?ti=cl

  6. “Noi amintim acestui grup ca Atanasie si iezuitii au recurs la aceeasi viclenie la sfarsitul secolului al XVII-lea cand au reusit sa sfasie trupul Bisericii Ortodoxe din Transilvania.”

    Iezuitii sunt in spatele miscarii ecumenice si se gaseste cate un preot ortodox, precum Ioan Florin, care sa-i ajute.

    Interviu cu Superiorul Regional al Iezuiţilor din România, pr. Marius TALOŞ

    A existat pînă acum, există vreo colaborare între Ordinul Iezuit din România şi Biserica Ortodoxă Română? Este dorită, cel puţin de dvs, sau este posibilă o astfel de colaborare?

    – Noi sîntem o prezenţă infimă pe teritoriul României, sîntem 20 de membri ai acestui ordin, aici. Cu toate acestea, cît am fost la Iaşi, la Centrul cultural „Xaverianum”, am iniţiat o serie de conferinţe cu caracter de dialog ecumenic, invitînd şi preoţi ortodocşi, pentru a ne introduce în tainele spiritualităţii liturgice răsăritene, pentru a ne sensibiliza asupra modului ortodox de a privi problemele lumii de astăzi, ale modernităţii. La fel, i-am invitat pentru a dezbate împreună în ce fel se înţelege insolubilitatea căsătoriei într-o Biserică şi în cealaltă. Cartea lui Ignaţiu de Loyola, „Istorisirea Pelerinului. Jurnalul mişcărilor lăuntrice. Exerciţii spirituale”, a apărut la Polirom, la Iaşi, sub îngrijirea unui ortodox, Ioan-Florin Fpărinte lorescu. Deci, au existat mai multe astfel de iniţiative, e drept, foarte punctuale, dar dorinţa din partea noastră este de a asimila şi a ne îmbogăţi, noi, cu ceea ce are de oferit Biserica Ortodoxă.
    http://ziarulfaclia.ro/exclusiv-superiorul-regional-al-iezuitilor-din-romania-pr-marius-talos-iezuitii-au-o-singura-asceza-aceea-a-timpului/

    Parintele Ioan Florin, despre protestele Colectiv: Oamenii scandeaza, dar nu se rafuiesc cu Biserica Ortodoxa, ci cu imaginea arogantei unei institutii
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20561889-parintele-ioan-florin-despre-protestele-colectiv-oamenii-scandeaza-dar-nu-rafuiesc-biserica-ortodoxa-imaginea-arogantei-unei-institutii.htm

    Ecumenism în două minute
    http://www.iezuiti.ro/2015/02/24/web-tv-ecumenism-in-doua-minute/

    Ecumenism prin noile tehnologii
    http://www.iezuiti.ro/2016/01/17/elvetia-ecumenism-prin-noile-tehnologii/

  7. Ca mai sunt unii care au ceva probleme cu capul, e de inteles, dar ca sunt altii care ii aleg ca inaintemergatori ai lor pe drumul spre Imparatia Cerurilor, nu mai pot intelege. Pe unul ca acesta trebuie sa-l ascultam noi??? NU SE POATE “FRATILOR”!

    Eu mi-am permis cateva hohote din toata inima, gandind ca e o facatura.

  8. @ monomahos:

    Cunoastem bine ratacirile preotului Florescu, pe care le-am incodeiat mai de mult si aici. El se comporta, din pacate, ca un dusman al Bisericii Ortodoxe, facand mereu totul pentru a lovi si a se delimita de ea. Deci nu e deloc reprezentativ, dimpotriva. Aici insa era alt subiect. Iar faptul ca o extrema o cheama pe cealalta e un fapt evident, demult demonstrat, dar prima racacire nu e o scuza pentru cealalta (schisma).

  9. @ cititor:

    Da, am impresia ca cineva isi bate joc de bietul bolnav si, prin el, de Ortodoxie, si de noi toti. E prea de tot…

    Altminteri, apropo de Costel Stanciu et co., am impresia, fara gluma, ca “Anatema” devine noul salut al sectei teodotice, in loc de “Doamne, ajuta!”

  10. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2016/08/19/nepomenirea-ierarhilor-schisma-razvratire-parintele-epifanie-sf-anastasie-sinaitul-sa-nu-subestimati-puterea-arhiereasca/

    Cel mai important cuvant de citit pe tema asta (primul din postare), cel mai clar si mai puternic cuvant pe care l-am intalnit pana acum… chiar daca e scris acum 55 de ani!

  11. Pingback: SA PAZIM UNITATEA FAMILIEI BISERICII, tinand si marturisind credinta ortodoxa CU INTELEPCIUNE SI CU DRAGOSTE, “nu cu isterie si cu condamnari irevocabile ale altora”! CINE SE RUPE DE BISERICA, ACELA MOARE! “Slavă lui Dumnezeu, că nu ne
  12. Doamne ajută-ne tuturor românilor dreptcredincioși să ne păstrăm dreaptacredință,în liniște,în pace,în unitate de credință și nu în dezbinare !!! Bunul Dumnezeu să ne lumineze mintea și inima fiecăruia dintre noi,în duhul dragostei,așa încât să nu-L răstignim din nou pe Domnul !!!Să ne rugăm „cu durere și dragoste„ Bunului Dumnezeu,pentru ÎPS Teofan,căci el este ținta !!! Nu vi se pare ciudat ??? Nu că aș vrea neapărat să fie incriminați și alți ierarhi,Doamne ferește,dar de ce doar ÎPS Teofan și PS Ioachim ? Miroase a diversiune de la o poștă !!! Mi-aduce aminte de episodul cu „demisia„ PF Teoctist (Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească cu drepții),din anii 90 !!! Atunci, întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe Surori au luat atitudine în favoarea PF Teoctist,care a revenit asupra deciziei.„Cineva„ dorește să scape de ÎPS Teofan…Să nu fie !!!„Răsăritul„ BOR (ÎPS Teofan,ÎPS Pimen,ÎPS Teodosie) deranjează !!! Și deranjează foarte tare …Dar mare-i Dumnezeu…Părinților și fraților,„nu luați brazda lată,că rămâne negătată„,ne spunea,vrednicul de pomenire,părinte Ilie Cleopa…„marginile (extremele) sunt ale dracilo„,mai spunea el…Deja, după umila mea părere,cei care vreți cu orice chip,să-l comparați pe ÎPS Teofan cu Arie ați „sărit calul„ și vă puteți numi oricum numai drepcredincioși nu !!! Să stăm bine,să stăm cu frică,SĂ LUĂM AMINTE,Sfânta Jertfă în PACE să o aducem !!! Amin și Doamne ajută tuturor românilor dreptcredincioși !!!

  13. Doamne ajuta! Am o intrebare daca puteti sa ma lamuriti(am citit marturia Mitropolitului Teofan in legatura cu sinodul din Creta si ma bucur!)… A semnat acele documente? …daca marturia lui arata ca nu e de acord cu unele puncte atunci de ce a semnat? sau ce inseamna semnaturile celor prezenti?(ma iertati dar in ultimult timp chiar nu am timp de citit toate articolele si nu sunt bine informat)…

  14. @ Denis:

    Daca intr-adevar ai citit marturia IPS Teofan, exact acolo ai si explicatiile direct de la sursa.

  15. Pingback: “Nu ştiţi, oare, fiii cărui Duh sunteţi?” ISPITA “ULTIMATUMURILOR” si PRECIPITAREA RAVNEI FARA CHIBUZINTA/ De ce se pomeneste episcopul la Liturghie?/ SFANTUL SI MARELE SINOD… DIN LAUNTRUL NOSTRU ABANDONAT/ Litera si Duh
  16. Pingback: INTRERUPEREA COMUNIUNII – O MASURA DE LUAT IN ULTIMA INSTANTA/ Talcuirea Canonului 31 Apostolic despre NEPOMENIREA EPISCOPULUI | Cuvântul Ortodox
  17. Pingback: COMUNICAT DUR AL PATRIARHIEI despre manifestarile publice impotriva ierarhilor români semnatari ai documentelor de la Creta. “Aceşti răzvrătiți din Biserică, sub pretextul că apără Ortodoxia, tulbură din interior pacea şi unitatea Biseric
  18. Pingback: Părintele Episcop MACARIE despre SFANTA EUFIMIA, marturisirea credintei, casatoriile homosexuale si cele mixte si PROVOCARILE DE AZI ALE BISERICII: sectarism, secularism, sincretism (VIDEO, tabara ASCOR Cluj de la Ghelari) | Cuvântul Ortodox
  19. Pingback: Teologul DIMITRIOS TSELENGHIDIS isi retrage semnatura de pe SCRISOAREA DESCHISĂ-MĂRTURISIRE DESPRE SINODUL DIN CRETA. Motivul revocarii: NU ESTE DE ACORD CU INTRERUPEREA SOLITARA A POMENIRII EPISCOPILOR | Cuvântul Ortodox
  20. Pingback: “Nu ştiţi, oare, fiii cărui Duh sunteţi?” – ISPITA “ULTIMATUMURILOR” si PRECIPITAREA RAVNEI FARA CHIBUZINTA/ De ce se pomeneste episcopul la Liturghie?/ SFANTUL SI MARELE SINOD… DIN LAUNTRUL NOSTRU ABANDONAT/ Litera
  21. Pingback: Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS in conferinta de la Iasi despre SINODUL DIN CRETA si IESIREA DIN BISERICA, ecumenism si fanatism, diplomatie si discernamant: “AVETI INCREDERE IN MITROPOLITUL TEOFAN, CARE SE LUPTA PENTRU CREDINTA ORTODOXA. E mai bine
  22. Pingback: Mitropolitul IEROTHEOS VLACHOS in conferinta de la Iasi despre SINODUL DIN CRETA si IESIREA DIN BISERICA, ecumenism si fanatism, diplomatie si discernamant: “AVETI DESAVARSITA INCREDERE IN MITROPOLITUL TEOFAN! E mai bine să rămânem în Biserică
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare