NSA si-a construit propriul motor de cautare “GOOGLE”

27-08-2014 1 minut Sublinieri

icereach-schema-functionaresursa foto: The Intercept

Agentia americana de securitate NSA si-a construit propriul “Google”, un motor de cautare numit ICReach care permitea cautarea rapida in giganticele cantitati de date colectate de agentie, arata cele mai noi documente secrete ale lui Edward Snowden. Le Monde, care citeaza informatiile site-ului The Intercept. noteaza ca datele puteau fi accesate si de agentii partenere din alte tari, iar programul a fost operational incepand cu anul 2007.Datele se refereau la comunicatiile telefonice si online facute de cetatenii monitorizati de agentie.

ICReach este practic un motor de cautare care sa usureze accesul la giganticele cantitati de date colectate de NSA. E vorba mai precis de “metadate”, adica nu continutul propriu-zis al comunicarilor dintre diverse persoane , ci de informatii conexe despre comunicari: cine cu cine a vorbit la telefon sau pe e-mail, cand a vorbit, cat a durat conversatia, dar si numarul unic IMEI al telefonului.

In total sunt 850 de miliarde de date despre e-mail-uri, internet chat si convorbiri telefonice. Documentele arata ca in 2010 peste 1.000 de analisti de la 23 de agentii americane aveau acces la acest motor secret de cautare. Mai mult, informatiile erau si la dispozitia agentiilor secrete din patru tari partenere: Marea Britanie, Canada, Australia si Noua Zeelanda. […]

The Intercept , care a obtinut documentele lui Edward Snowden, spune ca e prima dovada extrem de clara ca NSA a pus de ani buni cantitati uriase de date la dispozitia altor agentii americane precum FBI si Drug Enforcement Administration. […]/integral pe hotnews.ro

***

*


Categorii

1. DIVERSE, America, Panopticon

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “NSA si-a construit propriul motor de cautare “GOOGLE”

  1. Pentru cei interesati, raportul original de pe site-ul The Intercept:

    https://firstlook.org/theintercept/article/2014/08/25/icreach-nsa-cia-secret-google-crisscross-proton/

    Pe aceeasi tema:

    NSA Creates Google-Like Search Engine to Help Other Agencies Access Collected Phone, Email Records
    http://www.democracynow.org/2014/8/27/nsa_creates_google_like_search_engine

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare