GULAG – film documentar BBC (video). MARTURII ZGUDUITOARE ALE VICTIMELOR SI TORTIONARILOR DIN LUMEA DE COSMAR A LAGARELOR SOVIETICE

29-09-2014 4 minute Sublinieri


Gulag – partea I (subtitrat în română)

Gulag – partea II (subtitrat în română)

Gulag – partea III (subtitrat în română)

Nu vom sti niciodatã câte persoane au fost victimele Comunismului de la Revolutia din octombrie 1917 pânã la moartea lui Stalin, în martie 1953. Unii istorici afirmã cã au murit 20 de milioane, altii peste 50 de milioane. Mai multe milioane au muncit ca sclavi în Gulag, un sistem de mine, fabrici si santiere care se întindeau în centrul uriasei masinãrii sovietice a industrializãrii. Un documentar despre sistemul lagarelor de munca rusesti.

Acest film documentar din anul 1999 despre Gulagul sovietic este absolut zguduitor si tulburator prin cruzimea realitatilor dezvaluite in detaliu fotografic si autentic, adica adevarul gol-golut, cum le-a vazut camera de filmat. Ce a fost Gulagul sovietic?

Gulagul era de fapt un ,arhipelag’ de gulaguri, sau lagare izolate, de concentrare sovietice conceput de Stalin si Beria pentru exterminarea fizica si spirituala a detinutilor politici de pe tot intinsul imens al fostului imperiu sovietic. Gulagul a fost si o anticipare a lagarelor similare naziste. Gulagurile sovietice au servit drept “model” si gulagurilor din tarile ocupate in Europa de armatele sovietice dupa WWII. In majoritatea cazurilor cei condamnati si trimisi in Gulag n-au fost vinovati de absolut nimic: ei au fost acuzati fals de ,crime impotriva statului’ sovietic, pe care nici acuzatii si nici acuzatorii n-au stiut care ar fi fost. De ce ar fi fost atunci arestati si condamnati aceste zeci de milioane de oameni nevinovati care au murit in conditii groaznice in Gulag din ordinul dictatorului sovietic Stalin? Un raspuns ar fi pentru ca paranoicul Stalin a vrut sa inspire teroarea in tot imperiului sovietic, fiindu-i teama de comploturi.

Insa, atunci, se pune intrebarea de ce n-au stiut cei mai multi oameni despre existenta Gulagului sovietic pina la aparitia cartii lui Alexander Soljenitin, 40 de ani mai tarziu de la inceputul operatiei nefaste a Gulagului sovietic. Adevaratul raspuns despre motivul genocidului sau ,,holocaustului”, conceput de Stalin il veti obtine vazand acest film documentar. Gulagul din Romania a avut aceleasi motive, cu Gheorghiu-Dej numit direct de Stalin.

Nota noastra:

Intr-o prezentare a documentarului se arata ca:

GULAG este o calatorie de la un canal din imprejurimile Moscovei pana in deserturile din Asia Centrala si intinderile inzapezite ale Arcticului, trecand prin inima societatii si istoriei Rusiei. Nu este doar o simpla povestire a represiunii – ci o explorare a modului in care sistemul lagarelor era o metafora a Rusiei Sovietice – pentru ca lagarele combinau represiunea cu obiective uriase economice legate de nucleul planurilor de industrializare ale lui Stalin

GULAG este o tragedie ce a avut loc pe o scara infioratoare. Povesti dintr-o lume de cosmar, spuse atat in cuvintele victimelor cat si ale perpetuatorilor (terorii), ce continua sa bantuie societatea si astazi. Lagarele de sclavi au ridicat Parlamentul Rusiei si jumatate din Moscova. Legendarul Canal al Volgai a fost construit prin GULAG si, daca mureau oamenii in timpul lucrurilor, acestia erau aruncati in cimentul folosit in constructii.

Intr-adevar, sunt multe evocari zguduitoare, enumeram doar cateva:

Un detinut de la Canalul Volgai povesteste cu ce a fost astupata o crapatura in baraj de catre un supraveghetor: cu OAMENI.

Un preot prezinta campul mortilor din Butovo, unde zeci de mii de oameni au fost executati in 1937-38, in transe zilnice de cateva sute.

Este marturia unei supravietuitoare care, copil fiind, si-a vazut parintii arestati ca “dusmani ai poporului”; obligata, la casa de copii, sa semneze un formular prin care se lepada de parintii sai, refuza si e internata intr-un spital de boli psihice si supusa tratamentelor…

Sau marturia unei prizoniere din Lituania, care rememora drumul deportarii – momentul in care tot grupul de arestati incepe sa cante o rugaciune locala, “Maria, Maria”, si trecatorii, din solidaritate, se alatura acelei rugaciuni-cant, in ciuda zbieretelor soldatilor-gardieni. Aceeasi apuca sa vada cum, de la o fereastra, un preot face semnul binecuvantarii asupra tuturor. Semnul o va urmari si intari pana departe, in Norilsk, in Gulag.

Sau marturia gardianului care a desenat ororile din lagare si care explica faptul ca acestea erau planificate si construite metodic, “stiintific“, pana la ultimul detaliu, pana la spatiul (minim) care trebuia alocat fiecarui detinut.

Hannah Arendt a folosit, aplicat lagarelor naziste, conceptul de “banalitate a raului” pentru a descrie modul in care oamenii participa la crime ingrozitoare, colective, nu atat pentru ca sunt manati de zel ideologic sau pentru ca ar fi monstri insetati de sange, ci pentru ca indeplineau ordine sau sarcini administrative, pentru ca participau la un sistem birocratic. Sunt multe astfel de exemple in documentar, de soferi si anchetatori KGB, de gardieni si comandanti de lagar care spun ca unica justificare ca “nu era treaba lor” sa stie ce se intampla cu detinutii… Si, totusi, majoritatea dintre ei nu doar ca stiau foarte bine ce se intampla cu detinutii, ci profitau direct de pe urma lor. Caci detinutii erau folositi literalmente ca sclavi pentru industrializarea Rusiei si ca iobagi ai “elitei”, cum spune chiar un gardian din Norilsk. De aceea, raspunsul aceluiasi nu este convingator:

“nu ma simt vinovat pentru ca asa am fost crescuti si asa facea toata lumea.”

Da, asa o fi fost propaganda, insa a folosi sclavi si a chinui oameni, oricine ar fi ei, nu este rezultatul direct al propagandei sau al “sistemului”, ci mai intai al unei inimi care alege sa fie partasa rautatii. Nicio educatie, nicio propaganda nu poate crea oameni intr-atat de lipsiti de constiinta si de inima astfel incat sa nu vada, sa nu inteleaga faptul ca-si omoara semenul sau ca-l foloseste ca sclav, sau ca-l chinuieste doar pentru a se distra.

In documentar apare si si comandantul KGB al lagarului din Norilsk care este, practic, socotit un fel de fondator al orasului, a carui industrie si ale carui blocuri au fost ridicate de detinuti. In 1995 inca era celebrat ca atare. Intrebat ce parere are despre Gulag, nu e incercat nicio clipa de vreun sentiment de regret, nici macar de fatada, sau sa aiba vreo stinghereala mascata sub raspunsuri-pretexte, ca ceilalti, mai mici. Singura sa durere este ca ceea ce a fost construit prin sistemul Gulagului fusese privatizat pe o nimica toata. Vazand acestea, nu poti sa nu te intrebi care Rusie a fost restaurata, totusi, de Putin? Cea care se gaseste in cimentul din Canalul Volgai, cea care a ridicat orase ca Norilsk, sau cea a “elitei” care a beneficiat de pe urma Gulagului? Au fost constientizate, oare, in intreaga lor dimensiune, la adevarata lor amploare, crimele trectului? Si nu e vorba aici de “comunism”, ci de o criza profunda de umanitate ce trebuie inteleasa. A existat acea cainta colectiva necesara? A existat vreo reconciliere autentica intre calai si victime? Sau, cumva, Rusia actuala a mers din inertie inainte in istorie, calai amestecati cu victime, cu raul in organism vlaguind tot binele, cu negare si lacrimi inghitite? Intrebari perfect de valabile si in cazul nostru, al Romaniei, mai ales ca la noi, oficial, crimele comunismului au fost “condamnate” si, de curand, se spune ca ar incepe chiar Nurembergul” romanesc. Oare?

Cat de usor este sa determini oamenii sa devina complici ai terorii si ai crimei odata ce ai setat spre astfel de obiective intreaga structura a puterii! Mai ales daca perpetuatorii terorii sunt cointeresati economic si social...

gulag-stalin

*


Categorii

1. Slider, Documentare/ Reportaje, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Istorie, Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “GULAG – film documentar BBC (video). MARTURII ZGUDUITOARE ALE VICTIMELOR SI TORTIONARILOR DIN LUMEA DE COSMAR A LAGARELOR SOVIETICE

  1. O analiza Stratfor din 2 septembrie despre Romania
    “The Centrality of Romania

    The second critical country is Romania. The Montreux Convention prohibits the unlimited transit of a naval force into the Black Sea through the Bosporus, controlled by Turkey. Romania, however, is a Black Sea nation, and no limitations apply to it, although its naval combat power is centered on a few aging frigates backed up by a half-dozen corvettes. Apart from being a potential base for aircraft for operations in the region, particularly in Ukraine, supporting Romania in building a significant naval force in the Black Sea — potentially including amphibious ships — would provide a deterrent force against the Russians and also shape affairs in the Black Sea that might motivate Turkey to cooperate with Romania and thereby work with the United States. The traditional NATO structure can survive this evolution, even though most of NATO is irrelevant to the problems facing the Black Sea Basin. Regardless of how the Syria-Iraq drama ends, it is secondary to the future of Russia’s relationship with Ukraine and the European Peninsula. Poland anchors the North European Plain, but the action for now is in the Black Sea, and that makes Romania the critical partner in the European Peninsula. It will feel the first pressure if Russia regains its position in Ukraine.”

    http://www.stratfor.com/weekly/ukraine-iraq-and-black-sea-strategy#axzz3Eh69xr7u

  2. Partile 2 si 3 pe care le-ai pus nu sunt complete. Pune-le pe acestea:

    Gulag Ep. 2 Timp 1:38:00

    https://www.youtube.com/watch?v=4AFGYB10GFg

    Gulag Ep. 3 Timp 1:35:07

    https://www.youtube.com/watch?v=V6z3b6jZqTI

  3. @any:

    Ca si in Gulag E. 1 de pe youtube, videourile de pe acel canal pur si simplu par ca au replicat episoadele. Adica e cate un video cu acelasi episod rulat de doua ori (dulbura). Noi am dat partile 2 si 3 fara dublura, de aceea e timpul mai scurt, insa e timpul real.

  4. Pingback: CALAUL DIN NOI. Studiu psihologic despre “BANALITATEA RAULUI”. Oamenii obisnuiti pot executa crime nu neaparat din obedienta, ci ADERAND LA O CAUZA “SUPERIOARA” - Recomandari
  5. !!!!!!!!!! ce mai poti comenta dupa ce vezi asa ceva ? nimic. Fantoma lui Stalin, cel mai mare criminal al omenirii, bantuie azi prin Rusia si nu numai. Ma tem ca peste putin timp , Putin va reinstaura teroarea in tara aceea. Ca si la noi, fostii criminali care ar fi trebuit arestati pe viata , stau bine mersi ascunsi pe niste pensii bune. Viitorii criminali de maine apara criminalii de ieri. Lenin – Stalin si Dughin – Putin. In tara noastra exista mai multe sanse totusi ca pleava comunista care ocarmuieste si acum sa fie la un moment dat demascata in totalitate si data la o parte definitiv. Dar asta depinde si de noi, daca am invatat lectia trecutului si daca vrem intradevar sa ne debarasam odata pentru totdeauna de fantomele comunismului. Societatea civila romaneasca este mult mai diferita decat cea rusa chiar daca ambele au trecut prin comunism. La noi exista mai multa dorinta de libertate, mult mai mult spirit critic. Ma tem ca Rusia nu mai are nici o sansa de a mai scapa de fantomele comunismului. Mai ales ca acum la ei ideile comuniste se amesteca gretos cu credinta ortodoxa (mixajul lui Dughin) spre a crea un monstru comunist inca si mai hidos.

  6. @Spartacus:

    In tara noastra exista mai multe sanse totusi ca pleava comunista care ocarmuieste si acum sa fie la un moment dat demascata in totalitate si data la o parte definitiv.

    Chiar in totalitate? Mascarada asta tarzie cu Visinescu este facuta in asa fel incat sa mai inteleaga si altceva cei care au, astazi, 20, 25 de ani, in afara de placa “e rau comunismu'”?

    Dar asta depinde si de noi, daca am invatat lectia trecutului si daca vrem intradevar sa ne debarasam odata pentru totdeauna de fantomele comunismului.

    Ar trebui reinventat alt cuvant decat cel de comunism. Pentru ca ecraneaza ceea ce conteaza. E foarte simplu sa istoricizam discutia despre ce a fost posibil in comunism, insa ceea ce s-a intamplat, in primul rand, a fost o criza in realitatea nevazuta, in inima celor care au participat la acea istorie, ceva care s-a repercutat si in istoria si realitatea cea vazuta. Or exact asta nu se constientizeaza si, prin urmare, exact pentru ce a fost mai grav nu se plange, nu se constientizeaza, nu se VINDECA oamenii, individual si/sau colectiv. Si de aceea vedem ca se perpetueaza aceleasi rautati, aceeasi meschinarie, de sus pana jos, chit ca sub o poleiala de “anticomunism” sau de “civilitate europeana”. Iar la noi sansa spiritului critic a fost spulberata tocmai de societatea civila “organizata” pe linie de servicii si de finantatori, care a ocupat spatiul public cu tehnici de manipulare si de control care n-au de-a face cu libertatea gandirii si cu ratiunea.

  7. “Tacerea si ascunzisul au prioritate si greu patrundem afundurile lor.
    Valorile democratiei sunt departe,oricat democratii zilelor noastre le vor impodobi in zdrente lacuite.
    Simbriasii de ieri si de azi stau ascunsi dupa paravanul portilor iadului.
    Adevarul este ascuns si osandit sa taca,dar din adancul pamantului el striga precum sangele lui Abel.
    Comunismul a distrus si daramat tot ceea ce a fost national,crestin si maret,precum si Biserica.
    Corbii zilelor noastre,ca si cei din trecut,porniti pe jaf si stricaciune,grasi si rotofei,doldora de euro,nemunciti,pierduti in fabuloase averi,buimaciti de grija cum sa-si mai doseasca jaful,in tainice cotloane,rod din carnea bietului roman saracit,macina si doboara temeiurile noii randuieli umane pentru care s-a dat sange si morminte.”-Petru C. Baciu-“Vesnic osanditi”

  8. Da, corect. Criza de credinta sau mai bine zis caderea in nesimtire definitiva, duce inevitabil acolo. Pina la urma Dumnezeu ne caleste in suferinta prin calaii nostrii (sa ne fereasca Dumnezeu sa nu ajungem noi calaii reali) si aici mi-am adus aminte de filmul ‘Binecuvantata sa fi Inchisoare). Din punct de vedere fizic, privind la Gulag si la tot ce a fost, totul pare ireal, ilogic, desprins dintr-un film de groaza. Si lucrul cel mai apasatora (asa cum spune si o rusoaica in imagini) este intrebarea DE CE ? PENTRU CE ? insa din punct de vedere duhovnicesc, totul capata sens si logica. Oricum , este dureros si terifiant. Nu sti unde sa arati cu degetul , la calai si tortionari, la criminalii din frunte sau la pacatele si decaderea spirituala a oamenilor care i-au adus la un astfel de regim al terorii ??
    In tara noastra, nu stiu, eu asa am senzatia si perceptia mea aceasta este ca spiritul critic este mult mai puternic decat in Rusia . Bine, daca vorbim despre media, in speta internet si tv, aici sigur totul este controlat. Vorbesc in general despre oamenii de rand si mai ales tinerii.
    Ma duc la culcare acum. Dupa ce am ras astazi cu tovarasii comentatori de la celalalt articol, documentarul acesta m-a zdruncinat din temelii si m-a intristat peste masura. Nu vreau decat sa dorm acum, sa multumesc Domnului ca sunt in viata, liber,ca astazi am paine (Doamne Iisuse, femeia aceea care a ramas cu trauma painii !!!!!), ca pot sa vorbesc si ca nu mi-e frig si ca stiu de familia mea si ca totusi dorm intr-un pat bun ma invelesc cu o cuvertura buna, am perna mea , nu gasesc pana dimineata vreun mort in camera mea si nici nu-mi bate un gardian la 4 dimineata sa ma duca la munca la spart piatra inghetata. Si ca ma pot spala si imi pot spala rufele sa nu puta si ca nu prea stiu ce este foamea.Vreau sa dorm si sa ma trezesc dimineata si sa uit ce am vazut, adica as vrea sa cred ca nu exista asa ceva. Doamne, cat de nemultumitori suntem, ma ingrozesc. Binecuvantati sa fie acei oameni SUPRAOAMENI si Dumnezeu sa-i pomeneasca in Imparatia Sa pe cei morti in Gulagul numit URSS precum si in inchisorile din tara noastra. Noapte buna, Maica Domnului si Sfanta Cruce sa va apere in timpul somnului si totdeauna.

  9. Amin, asemenea.

  10. Pingback: PSIHIATRIA POLITICA. O forma de TORTURA din comunism mai putin cunoscuta - Recomandari
  11. Pingback: 100 DE ANI DE COMUNISM. Si inca numaram... REVOLUTIA BOLSEVICA DIN 7 NOIEMBRIE 1917 - REZULTATUL UNUI PLAN OCULT OCCIDENTAL/ "Lenin e mort, dar leninismul traiește". IDEOLOGIA TERORII REVOLUTIONARE, A LUPTEI DE CLASA "PROGRESISTE" SI
  12. Pingback: ANIȚA NANDRIȘ – suferința mucenicească de neînchipuit a unei sfinte contemporane din Bucovina, deportată 20 DE ANI ÎN SIBERIA: “Prin câte nu poate trece o ființă ominiască fără să-și dea siama…”. MEMENTO NECESAR PRIV
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare