COMUNICATUL FINAL SI INTEGRAL al Comisiei pentru “dialogul” dintre CATOLICI si ORTODOCSI (Amman, 2014)

2-10-2014 3 minute Sublinieri

catolic-ortodox-amman

A 13-a reuniune a Comisiei Mixte Internationale pentru Dialogul Teologic intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica a avut loc intre 15 si 23 septembrie 2014 la Amman, in Iordania, un oras cu o istorie incarcata in ceea ce priveste radacinile crestinismului. Intalnirea a fost gazduita cu generozitate si fraternitate de catre Preafericitul Parinte Teofil III, Patriarhul Ierusalimului.

La intalnire au fost prezenti 23 de membri catolici, cativa nu au avut posibilitatea de a participa. Toate Bisericile Ortodoxe, cu exceptia Patriarhiei din Bulgaria, au fost reprezentate, mai exact: Patriarhia Ecumenica, Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Moscovei, Patriarhia Serbiei, Patriarhia Romaniei, Patriarhia Georgiei, Biserica din Cipru, Biserica Greciei, Biserica Ortodoxa a Poloniei, Biserica Albaniei si Biserica Ortodoxa a Cehiei si Slovaciei.

Comisia a lucrat sub indrumarea a doi co-presedinti, Cardinalul Kurt Koch si Mitropolitul Ioan de Pergam, asistati de co-secretarii Mitropolitul Gennadios de Sassima (Patriarhia Ecumenica) si Monseniorul Andrea Palmeri (Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor).

La sesiunea plenara de deschidere ce a avut loc miercuri, 17 Septembrie in al-Maktas, locul de botez al Domnului Iisus Hristos, Preafericitul Parinte Teofil al III le-a urat bun venit celor din Comisie si a subliniat “ca nu poate exista dialog autentic fara prezenta si inspiratia Duhului Sfant, deoarece doar Duhul Sfant ne conduce catre adevar.” (Ioan 16:3)

Ca raspuns, cei doi copresedinsi si-au exprimat multumirile pentru ospitalitatea oferita de catre Patriarhia Ierusalimului si au evidentiat situatia dificila din Orientul Mijlociu precum si importanta organizarii acestei reuniuni in Iordania, la Amman.

Sambata, 20 septembrie, membrii catolici au slujit Sfanta Euharistie in parohia Fecioarei din Nazaret prezitata de Cardinalul Kurt Koch. In predica pe care a tinut-o, el a spus ca “crestinii sunt deja uniti in multe feluri dar mai ales in martiriul fratilor si surorilor noastre care apartin diferitelor Biserici si Comuniuni Eclesiologice“. Mai tarziu, s-a organizat o intrunire de catre Arhiepiscopul Giorgio Lingua, Nuntiu Apostolic in Iordania si Irak.

Duminica, 21 septembrie, membrii ortodocsi au oficiat Sfanta Liturghie in Catedrala Intrarea lui Hristos in Templu, a Patriahiei Ortodoxe Grecesti a Ierusalimului. Slujba a fost condusa de Mitropolitul Hrisostom de Messinia, in prezenta membrilor catolici. Adresandu-se celor prezenti, Mitropolitul Benedictos din Philadelphia a transmis un “bun venit membrilor Comisiei prezenti la Sfanta Liturghie in aceasta biserica istorica si s-a rugat pentru o coexistenta pasnica a tututor crestinilor si a comunitatilor religioase din regiunile aflate in suferinta”. Dupa amiaza, membrii au efectuat o vizita la Biserica Hartii si la Muntele Nebo.

Luni, 22 septembrie Preafericitul Parinte Patriarh Teofil III si Alteta Sa Regala Printul Ghazi bin Muhammad au intrat in sesiunea plenara de dupa-amiaza. Printul Ghazi a transmis salutul sau Majestatii Sale Regele Abdullah al II-lea ib al-Hussein al Iordaniei si si-a exprimat interesul personal si special pentru progresul dialogului. El a subliniat ca orice dialog spiritual, intelectual si teologic nu poate fi intrerupt de o criza. El a reamintit despre vizita recenta a Sanctitatii Sale Papa Francisc si a invitat Comisia comuna sa se intalneasca din nou in viitorul apropiat tot in Iordania. El a extins, de asemenea, o invitatie si Sanctitatii Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu pentru a vizita Iordania. Preafericitul Parinte Patriarh Teofil, precum si cei doi copresedinti si-au exprimat multumirile fata de Alteta Sa Regala Principele Ghazi bin Muhammad, care a facilitat organizarea acestei reuniuni. Spre seara, Parintele Teofil III a oferit membrilor Comisiei un dineu de ramas bun.

In prima zi a intalnirii, dupa cum se obisnuieste, membrii romano-catolici si ortodocsi s-au intalnit separat pentru a-si organiza activitatea.In cadrul reuniunii ortodoxe s-a discutat, printre altele despre proiectul de text realizat de Comitetul de coordonare la Paris-Franta, in 2012, respectiv “Sinodalitate si primat” asa cum a fost mandatat de catre a 12-a Comisie mixta la Viena. La randul sau si reuniunea catolica a discutat despre proiectul de text respectiv, incercand sa gaseasca modalitati concrete de imbunatarire a textului si sa raspunda la preocuparile de ordin metodologic.

Din cauza numeroaselor nemultumiri legate de formularea textului, Comisia a decis sa elaboreze un nou text, care a fost apoi discutat si revizuit in detaliu. Comisia a decis ca textul sa fie discutat la urmatoarea Comisie de Coordonare pentru elaborare si imbunatarire in vederea urmatoarei sesiuni plenare a Comisiei Mixte.

Aflandu-se aproape de locurile sfinte legate de botezul lui Hristos, membrii Comisiei au discutat intens pentru a-si exprima profunda ingrijorare pentru crestinii si membrii altor traditii religioase din aceasta intreaga regiune care sunt persecutati, stramutati si ucisi. Ei au respins in unanimitate ideea potrivit careia aceste crime ingrozitoare ar fi justificate in numele lui Dumnezeu sau al religiei. S-au rugat cu ardoare pentru acesti frati si surori. Si-au exprimat profunda recunostinta pentru toti cei care ii ajuta pe milioane de refugiati si stramutati. Ei si-au exprimat multumirile, in special Majestatii Sale Regele Abdullah II ibn al-Hussein al Iordaniei in ceea ce priveste angajamentul sau exemplar fata de aceasta situatie. Membrii s-au rugat pentru toti liderii religiosi din regiune ca sa continue sa-i ajute pe oameni si sa le pastreze vie dorinta de intoarcere la terenurile si casele lor care au fost ocupate de curand si de multe ori chiar profanate. Comisia implora comunitatea internationala sa-i ia in serios pe acesti lideri in ceea ce priveste modalitatile cele mai potrivite pentru a interveni si pentru a-i proteja pe cei persecutati, cu scopul de a asigura prezenta vitala continua a crestinismului in Orientul Mijlociu. De asemenea, ei au reinnoit apelul pentru eliberarea mitropolitilor Alep, Mar Gregorios Yohhana Ibrahim si Boulos Yazigi, a preotilor si altor lideri religiosi, precum si a tututor persoanelor care au fost rapite. Fie ca Dumnezeu sa scurteze aceste vremuri dificile, sa aduca pacea, dreptatea si reconcilierea in intreaga regiune.

Pentru a sublinia acest sentiment de solidaritate cu popoarele care sufera in regiune, pe 20 septembrie, copresedintii, insotiti de alti membri ai Comisiei au vizitat centrul de refugiati de la Amman, unde au putut vedea care sunt nevoile urgente ale refugiatilor si au putut asculta povestile lor triste din spatele situatiei tragice care i-a cuprins.

Reuniunea Comisiei mixte a fost marcata de un spirit de prietenie si colaborare de incredere. Membrii au apreciat foarte mult ospitalitatea generoasa a Bisericii gazda si au intarit importanta continuarii activitatii dialogului in rugaciunile credinciosilor.

Comisia Comuna Internationala pentru Dialogul Teologic intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica

traducere pentru Cuvantul Ortodox de L.F.


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Ierarhi din Cipru, Ierarhi greci, Ierarhi ortodocsi din alte tari, Ierarhi romani, Ierarhi rusi, Ierarhi sarbi, Papa (Papism), Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “COMUNICATUL FINAL SI INTEGRAL al Comisiei pentru “dialogul” dintre CATOLICI si ORTODOCSI (Amman, 2014)

  1. Duminica, 21 septembrie, membrii ortodocsi au oficiat Sfanta Liturghie in Catedrala Intrarea lui Hristos in Templu, a Patriahiei Ortodoxe Grecesti a Ierusalimului. Slujba a fost condusa de Mitropolitul Hrisostom de Messinia, in prezenta membrilor catolici.

    Toti cei chemati iesiti, ca nimenea dintre cei chemati sa nu ramana. Inteleg ca Sfintele Taine au fost savarsite cu buna stiinta in prezenta celor eretici. Sau nu sunt eretici? Dar vorbesc si eu…

  2. Titus,
    Dragostea… (sărmana de ea).
    Zic şi eu. De…
    Nu accepți dogmatica ortodoxiei dar iei parte la slujba ortodoxă…
    Dragostea, când e pământească (doar), poate fi …(ruşine) şi vină, adică păcat.

  3. @Titus L

    Da, asta e, in general, placa “ecumenista”: nu sunt eretici doar, cel mult, un fel de schismatici.

  4. Vorbim de “dogmatica ortodoxiei” fara ca sa avem habar de ea, asa, ca sa ne aflam in treaba. “Zic si eu, de…”

    Parintele Ioanichie Balan:

    – Care este diferenta dogmatica si liturgica intre Liturghia orto­doxa, cea catolica si cele protestante si neoprotestante?

    Parintele Dumitru Staniloae:

    – Diferenta intre Liturghia ortodoxa si cea catolica este ca in Litur­ghia ortodoxa Domnul se face prezent cu Trupul si Sangele Sau prin chema­rea Sfantului Duh, pe cand in cea catolica prin cuvintele: “Luati, mancati…, Beti dintru acesta toti …” in liturghia catolica nu se afirma decat o legatura prin amintire, nu prin Duhul Sfant, intre ceea ce s-a facut la Cina cea de Taina si ceea ce se face acum. Nu se afirma lucrarea prezenta a Duhului Sfant. Pe cand in Ortodoxie, credinta in lucrarea prezenta a Du­hului Sfant, care prelungeste prezenta si lucrarea lui Hristos este foarte puternica. Este puternica credinta in Duhul Sfant ca Persoana distincta, si in lucrarea Lui mereu prezenta in orice timp. Se tine seama de faptul ca Hristos Si-a inceput si-Si continua lucrarea in oameni, dupa inaltare prin Duhul Sfant. Nu exista tendinta de a confunda pe Duhul Sfant ca Per­soana prin care se prelungesc actele mantuitoare ale lui Hristos cu Hris­tos insusi care S-a inaltat de la noi.

    http://www.crestinortodox.ro/credinta/parintele-dumitru-staniloae-despre-sfanta-liturghie-69819.html

    Catolicii sa-si ia talpasita cand se citeste “Ectenia pentru cei chemati”, nu au voie sa stea la Sfanta Jertfa.

  5. Ce ne mai putem intrebari (fie ele retorice…) cand Adevarul este Unul.

    Sfantul Parinte Paisie (de la Neamt):

    http://www.credo.ro/despre-catolici.php

  6. Pingback: “Moment istoric”. PAPA FRANCISC si Patriarhul Bartolomeu pledeaza, la Fanar, pentru UNIREA BISERICII ORTODOXE CU CATOLICII - Recomandari
  7. Pingback: Schitul romanesc PRODROMU (Muntele Athos): MARTURISIRE PENTRU DREAPTA CREDINTA. Mustrarea Patriarhului Bartolomeu si a ierarhilor implicati in actiuni ecumeniste/ CONDAMNAREA RUGACIUNILOR IN COMUN/ “Nu noi suntem salvatori ai Bisericii, ci Biserica
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare