Arhiepiscopul Ieronim al Greciei s-a intalnit cu Patriarhul Kirill la Moscova (VIDEO)

24-05-2012 1 minut Sublinieri

Arhiepiscopul Atenei si a toata Grecia, Ieronim, a sosit in capitala Rusiei in cursul zilei de ieri (23 mai), fiind intampinat la aeroport de Mitropolitul Ilarion, seful Departamentului de Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei si alti arhierei.

Patriarhul Kirill l-a primit pe Arhiepiscopul Ieronim la Manastirea Sfantul Daniil, unde a fost organizata si o ceremonie. Patriarhul rus a afirmat ca e fericit sa il primeasca pe intaistatatorul Bisericii Greciei in Moscova, exprimandu-si speranta ca relatiile fraterne dintre cele biserici se vor intari. De asemenea, Patriarhul Kirill a mai facut referire la ”glorioasa Grecie” unde Apostolul Pavel a predicat paganilor si de unde, din Tesalonic, si-au inceput misiunea apostolica in randul popoarelor slave Sfintii Chiril si Metodiu. De asemenea, a evocat influenta spiritualitatii, teologiei si artei religioase grecesti asupra Rusiei. In incheiere, Patriarhul Kirill a evocat lucrarea Bisericilor rusa si greaca in vederea unitatii pan-ortodoxe.

Arhiepiscopul Ieronim, printre altele, a raspuns ca este prima vizita de la alegerea sa pe tronul arhiepiscopal al Bisericii Greciei efectuata pe teritoriul Bisericii Rusiei.

Pe 24 mai cei doi intai-statatori au participat la liturghie cu ocazia sarbatorii Inaltarii si a comemorarii Sfintilor Chiril si Metodiu. Patriarhul Kirill, in cuvantarea sa, a evocat credinta datatoare de viata a sfintilor celor doua biserici, unite prin rugaciunile lor. In aceasta credinta isi gaseste poporul sprijinul cand trece prin vremuri grele. ”Nu am nicio indoiala ca doar prin aceste valori autentice, datorita carora popoarele noastre isi au existenta, vor fi depasite greutatile din prezent provocate de criza economica si spirituala”, a adaugat Patriarhul Kirill.

Arhiepiscopul Ieronim, in cuvantul sau, a evocat suferintele martirice ale Bisericii Rusiei.”Biserica, a adaugat Arhiepiscopul Ieronim, nu are niciun sens fara cruce si suferinta, iar Invierea nu poate fi separata de Cruce”. Mai departe, intai-statatorul Bisericii Greciei a evocat lucrarea Sfintilor Chiril si Metodiu, trimisi de Patriarhul Fotie cel Mare al Constantinopolului, care au creat aflabetul chirilic, bazat pe cel grec, au tradus Biblia si cartile canonice si au lasat lucrari originale in slava dupa tiparele grecesti si bizantine de scris.

Dupa liturghie a avut loc o procesiune intre Biserica cu hramul Inaltarii din Kremlin si Biserica Sfantul Vasile cel Mare; pe o platforma special amenajata a avut loc o ceremonie religioasa si s-a citit mesajul presedintelui Vladimir Putin.

Arhiepiscopul Ieronim, in discursul sau, printre altele, aafirmat ca “astazi mostenirea culturii rusesti detine unul din cele mai prestigioase locuri pe plan universal, luminand intreaga lume”. “Realizarile tarii dvs nu pot fi sintetizate in cateva randuri. Am incercat sa descriu cate ceva din acest traseu cultural si, prin aceste putine cuvinte, sa multumesc tuturor pentru contributiile lor dar, de asemnea, sa arat ca multe de facut va stau in fata pentru viitor, ca o continuare fireasca si dezvoltare a natiunii voastre slavite, intru slava lui Dumnezeu”, a incheiat Arhiepiscopul Ieronim.

Traducere si adaptare dupa romfea.gr

 


Categorii

1. DIVERSE, Arhiepiscopul Ieronim al Atenei, Mitropolitul Ilarion, Patriarhul Kirill, Traduceri, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Arhiepiscopul Ieronim al Greciei s-a intalnit cu Patriarhul Kirill la Moscova (VIDEO)

 1. Patriarhul Daniel a fost vreodata in vizita canonica in Rusia?

 2. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim al Greciei la intalnirea cu Putin: PUTETI CONTRIBUI LA UNITATEA POPOARELOR ORTODOXE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 3. http://www.romfea.gr/epikairotita/12669-sinomilies-patriarxeio-mosxas-me-ekklisia-tis-ellados

  Colaborarea dintre Biserica Rusiei si cea a Greciei:

  Patriarhul Kirill a mentionat un ajutor de 450 000 euro pentru opera caritabila a Bisericii Greciei (mesele pentru saraci).

  S-a discutat si despre turismul religios intre cele doua tari. Arhiepiscoul Ieronim a facut trimitere la relatia afectiva speciala intre greci si rusi care dateaza inca din epoca otomana.

  Pe langa aspectele spirituale si materiale ale colaborarii dintre cele doua Biserici, Arhiepiscopul Ieronim a facut apel si la dezvoltarea colaborarii economice dintre cele doua tari.

 4. Pingback: Arhiepiscopul Ieronim: L-am rugat pe Putin sa dezvolte relatiile dintre Grecia si Rusia. Tara noastra are mare nevoie - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 5. Pingback: Patriarhul KIRILL viziteaza GRECIA si Muntele Athos [video+foto] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare