ATENTAT LA ANKARA, CEL MAI GRAV DIN ISTORIA CAPITALEI TURCIEI (Video). Demonstratii anti-Erdogan/ SUA RENUNTA LA SPRIJINIREA REBELILOR “MODERATI”/ Discurs-surpriza al sefului Comisiei Europene. JUNKER VREA CA RUSIA SA FIE TRATATA “CUM TREBUIE” SI CA UE SA NU MAI URMEZE “DICTATUL” SUA/ Demonstratie masiva anti-TTIP la Berlin

10-10-2015 10 minute Sublinieri

86 de morti si 186 de raniti este cel mai recent bilant anuntat de autoritatile turce dupa atentatul terorist de sambata dimineata din apropierea garii centrale din Ankara, cel mai grav comis vreodata in capitala Turciei si cel mai sangeros atac din istoria acestei tari in ultimii 35 de ani.

Doua explozii succesive s-au produs sambata dimineata in capitala Turciei, Ankara, la ora locala 10:05 (10:05, ora Romaniei). Guvernul Turciei a anuntat ca este vorba despre un atentat terorist si ancheteaza pista ca acesta sa fi fost comis de unul sau mai multi atacatori sinucigasi. La Ankara era programat, sambata dimineata, un mars al pacii, organizat de opozitia de stanga si de cateva ONG-uri pentru a cere incetarea conflictului dintre PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) si statul turc, iar exploziile s-au produs in momentul in care participantii la manifestatia ce urma sa aiba loc in Piata Sihhiye se adunasera langa gara centrala din Ankara. Momentul primei explozii a fost surprins de camerele video, iar inregistrarea a fost postata pe internet. Atentatul nu a fost pana acum revendicat.

Ora 20:30 Surse: Erdogan isi anuleaza vizita in Turkmenistan dupa exploziile de la Ankara

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a anulat vizita oficiala in Turkmenistan dupa cele doua explozii produse sambata dimineata in capitala Ankara, au declarat surse din biroul sau pentru Reuters.

Ora 19:10: Washingtonul condamna “atacul oribil de la Ankara”: “Faptul ca atentatul a fost comis in timpul unei manifestatii pentru pace subliniaza perversiunea autorilor si necesitatea de a aborda provocarile comune de securitate din regiune”, a declarat Ned Pret, purtatorul de cuvant al Consiliul National de Securitate de la Casa Alba. (AFP)

Ora 19:00: Turcia decreteaza trei zile de doliu national pentru victimele atentatului. (AFP)

Ora 18:50: Atentatele au fost comise de doi kamikaze, anunta premierul Ahmet Davutoglu. (AFP)

Ora 18:40: Statul Islamic, militantii PKK si miscarea radicala Partidul Revolutionar pentru Eliberarea Poporului (DHKP-C) sunt cei trei potentiali suspecti pentru comiterea atentatelor de la Ankara, iar ancheta continua, a anuntat premierul turc Ahmet Davutoglu. (Reuters)

Ora 18:30: Sute de protestatari care scandeaza sloganuri anti-guvernamentale s-au adunat sambata dupa-amiaza la Istanbul si incearca sa marsaluiasca spre Piata Taksim din centrul orasului, dupa atacurile cu bomba din aceasta dimineata de la Ankara. “Erdogan, demisia!” si “Criminalii AKP” (Partidul Justitie si Dezvoltare al presedintelui turc – n.red.), scandeaza protestatarii. Politia turca a evacuat centrul Ankarei dupa atentate, de teama unui posibil al treilea atac. (Reuters)

Ora 18:20: Victor Ponta condamna, pe Twitter, atentatul de la Ankara: “Atacuri oribile si inacceptabile. Sunt solidar cu poporul si Guvernul turc in aceasta incercare dificila.”

Ora 18:04: Autoritatile turce ii indeamna pe cetateni sa doneze sange pentru a ajuta victimele atentatului. (Reuters)

Ora 17:14: Atentatul de sambata este cel mai grav comis vreodata in capitala Turciei si cel mai sangeros atac din ultimii 35 de ani in aceasta tara. (AFP)

Ora 16:12: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, condamna atacul terorist, afirmand ca “nu exista nicio justificare pentru un astfel de atac oribil care a vizat oameni ce manifestau pentru pace”. (AFP)

Ora 15:55: 86 de morti este cel mai nou bilant anuntat de autoritatile turce dupa atentat. (Reuters)

[…]/ integral pe hotnews.ro

Circa 10.000 de persoane au denunțat sâmbătă seara, la Istanbul, responsabilitatea regimului președintelui Recep Tayyip Erdogan în dublul atentat sângeros care a vizat o manifestație pentru pace a opoziției la Ankara.

În spatele unei largi pancarte pe care scria „Noi îi cunoaștem pe ucigași”, manifestanții l-au huiduit președintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan.

„Erdogan ucigaș”, au scandat ei pe bulevardul Istikal, marea arteră pietonală situată în inima părții europene a celui mai mare oraș din Turcia, informează Agerpres.

Importante efective ale poliției au încadrat coloana manifestanților, care a mărșăluit fără incidente.

Adunări similare au fost semnalate în cursul după-amiezii în special la Diyarbakir, marele oraș din sud-est cu majoritate kurdă din Turcia, unde incidente au izbucnit între manifestanți și poliție, aceasta făcând uz de grenade lacrimogene.

Agenția de presă turcă Dogan a semnalat de asemenea marșuri de protest la Izmir (vest), Batman, Urfa și Van (sud-est).

Premierul turc Ahmet Davutoglu declarase anterior că dublul atentat care a vizat sâmbătă manifestația pentru pace la Ankara a fost comisă cel mai probabil de doi kamikaze. „Ne confruntăm cu una din acțiunile teroriste cele mai dureroase din istoria republicii noastre”, a spus premierul, denunțând autorii atacului ca fiind „inamici ai umanității”.

Întrebat despre eventuale neglijențe în dispozitivul de securitate al manifestației, Davutoglu a asigurat că toate măsurile fuseseră luate și a anunțat că poliția a reținut doi kamikaze la Istanbul și Ankara. Șeful guvernului a indicat că nicio revendicare nu i-a parvenit până acum.

Fortele aeriene ruse au lovit 60 de pozitii ale Statului Islamic in Siria in ultimele 24 de ore, a anuntat vineri ministerul rus al Apararii, citat de RIA Novosti. Avioane SU-34M si SU-25SM au efectuat 67 de misiuni in acest interval, a precizat ministerul, potrivit Reuters.

Ministerul a mai anuntat vineri ca avioanele sale au lovit cartierul general al grupului militant Liwa al-Haqq, Siria, omorand 200 de insurgenti, inclusiv doi comandanti ai Statului Islamic.

Trupele aeriene ruse au efectuat si mai multe atacuri in regiunea Alep, in care a omorat 100 de insugenti.

Administraţia Obama va renunţa la sprijinirea logistică a unor facţiuni rebele din Siria, care se opun regimului Bashar al Assad, a anunţat secretarul Apărării Ashton Carter vineri. Programul în valoare de 500 de milioane de dolari prin care mii de rebeli sirieni erau antrenaţi în Iordania, Arabia Saudită sau Emirate ar urma să fie transformat şi redus la o scară mult mai mică, pentru a urma modelul de succes al sprijinirii formaţiunilor kurde peshmerga.

SUA renunţă la programul în valoare de 500 de milioane de dolari prin care antrenau şi sprijineau logisitic unele facţiuni de opoziţie siriene, care luptau împotriva regimului Bashar al Assad, a anunţat vineri secretarul Apărării Ashton Carter, precizând că astăzi preşedintele Barack Obama va da mai multe detalii.

SUA iau această măsură în contextul în care Rusia a declanşat o campanie aeriană de atacuri în Siria, care vizează atât ţinte ale Statului Islamic, cât şi ale grupărilor rebele care se opun regimului Bashar al Assad. Americanii au declarat că nu au de gând să colaboreze cu Rusia în lupta împotriva Statului Islamic, pentru că strategia lor de a susţine regimul de la Damasc este greşită, iar faptul că atacă şi grupările rebele, unele dintre ele susţinute logistic şi financiar chiar de SUA, nu face decât să alimenteze şi mai mult războiul civil din Siria.

Măsura vine din cauză că programul nu a dat rezultatele scontate până acum, urmând să fie transformat pentru a urma modelul de succes al sprijinirii kurzilor peshmerga, din nordul Siriei. „Munca pe care am dus-o cu kurzii din nordul Siriei este un exemplu de abordare eficientă, unde ai un grup care este capabil, motivat în teren, al cărui succes îl poţi face posibil. Este exact exemplul pe care am dori să îl urmăm cu alte grupări din alte părţi ale Siriei. Acesta va fi nucleul conceptului prezidenţial”, a preciza Ash Carter, la Londra, conform Reuters.

Un oficial al Departamentului Apărării din SUA, citat de New York Times, a explicat că nu vor mai exista recrutări de aşa-zişi rebeli moderaţi în Siria, care să fie antrenaţi în taberele din Iordania, Arabia Saudită sau Emiratele Arabe Unite. În locul acestei abordări, va fi înfiinţat un centru mult mai mic în Turcia, unde vor fi antrenaţi grupuri mici de lideri ai grupărilor de opoziţie, care vor fi învăţaţi manevre operaţionale de luptă.

În luna mai, armata SUA a început să antreneze în jur de 5.400 de luptători pe an, ca mijloc de a crea parteneri locali în lupta împotriva Statului Islamic. Programul s-a desfăşurat însă de la început cu dificultate, primii rebeli antrenaţi fiind atacaţi de Frontul Al Nusra, aripa siriană a Al Qaeda, conform Reuters.

În schimb, sprijinirea logistică a kurzilor peshmerga din nordul Siriei a dat rezultate mult mai bune. Un alt oficial american a declarat pentru New York Times că un alt exemplu de succes a fost sprijinirea luptătorilor arabi sunniţi din Estul Siriei, americanii concentrându-se mai degrabă pe grupări care deja luptau cu Statul Islamic, în loc să încerce să antreneze şi să creeze noi brigăzi anti-SI.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, spune că vorbește din când în când cu președintele rus, Vladimir Putin, și crede că a sosit momentul ca marile puteri de pe continent să se „împrietenească” din nou cu Rusia. Acum, Uniunea Europeană ţine Moscova sub un tir de sancţiuni economice ca represalii după ce Federaţia Rusă a luat Crimeea de la Ucraina.

– Părerea mea este că trebuie să ne îmbunătăţim relaţia cu Rusia. Vorbesc din când în când cu preşedintele Putin.

– Cum decurge o discuţie cu el?

– Durează mereu foarte mult. Ultima discuţie am avut-o în Australia.

– Am fost şi eu acolo.

– Ai fost acolo, dar nu chiar acolo. Am stat patru ore la discuţii în mijlocul nopţii. Am avut multe de povestit.

– Câtă votcă s-a băut?

– Nu dau niciodată în vileag informaţii „din casă”. Chiar trebuie să avem o relaţie serioasă cu Rusia şi pentru că Rusia evoluează repede. Dar aşa cum s-a purtat Rusia în chestiunea Crimeea sau în chestiunea estului Ucrainei, aşa nu merge. Dar trebuie să încercăm să reintrăm pe un făgaş al normalităţii cu Rusia. Dacă doar tăcem, dacă doar vorbim unul despre celălalt în loc să vorbim unul cu altul, atunci Europei şi lumii nu-i va fi bine. Rusia este un factor important la structura de securitate a Europei. Acest lucru nu trebuie să-l uităm. Şi trebuie să ne purtăm cu ruşii cum trebuie.

– Ştiu din discuţiile mele cu Putin că nu gustă declaraţii precum cele făcute de Barack Obama: Rusia este o putere regională. Ce înseamnă asta? Nu se vorbeşte aşa despre Rusia. Rusia vrea să fie tratată pe picior de egalitate şi ruşii au dreptate cu asta. Ruşii sunt un popor mândru, Rusia este o ţară mare, nu avem voie să o eliminăm din poză, pentru că ea dă semn extrem de repede, aşa cum am văzut recent . Nu putem să ne lăsăm dictate relaţiile de la Washington, a conchis Jean-Claude Juncker într-o conferință publică.

Discursul pronunţat la Passau, în Germania, de Jean Claude Juncker, Preşedintele Comisiei Europene, poate fi considerat, în actualele condiţii geo-politice, drept Discursul Mileniului. Anunţă o etapă nouă ce poate fi decisivă şi cu consecinţe pe termen lung, nu numai în relaţia UE-Rusia ci şi, ceea ce într-adevăr poate fi fundamental, poate determina o resetare majoră a raporturilor de putere pe plan internaţional.

«Europa ar trebui să trateze Moscova cu mai mult respect şi să lucreze pentru ameliorarea relaţiilor cu Rusia, asta în loc să cedeze diktatelor venite de la Washington…Trebuie să facem eforturi pentru a avea o relaţie concretă cu Rusia. Nu este o chestiune sexy dar aşa trebuie să se întâmple, lucrurile nu mai pot continua astfel...Trebuie să înceteze influenţa SUA asupra relaţiilor dintre UE şi alte ţări…Da, spun cu mare sinceritate acest lucru, trebuie să-i tratăm pe ruşi în mod corect. Din conversaţiile mele cu Putin ştiu că nu acceptă fraze precum cele în care Barak Obama a afirmat că Rusia este o putere regională. Ce vrea să spună asta? Rusia nu poate fi tratată astfel!… Rusia vrea să fie tratată de la egal la egal şi, în această privinţă, ruşii au dreptate…nu trebuie să-i împingem din rândul întâi al scenei deoarece, aşa cum am văzut, vor face foarte repede să se vorbească despre ei..».

Adăugând însă şi că Rusia este obligată să «facă progrese masive». «Modul în care a acţionat în problema Crimeei, este ceva care nu poate fi acceptat».

Demult, foarte demult nu s-au mai auzit asemenea vorbe la Bruxelles.

Demult nu a mai devenit oficial un asemenea vânt de revoltă împotriva «diktatelor» impuse de Washington, acuzat acum, la modul cel mai direct de către şeful executivului european, că intervine şi vrea să controleze politica europeană în raport cu alte state, în acest caz cu Rusia.

Demult nu am mai auzit o cerere atât de directă de recalibrare în urgenţă a relaţiilor cu Rusia, fapt care are, în acest moment, o conotaţie strategică cu totul specială în contextul evenimentelor din Siria şi, mai general, în cadrul repoziţionării de putere care are loc între marii actori internaţionali în ce priveşte Orientul Apropiat. Şi nu numai.

Şi acum, ce urmează să se întâmple?

Scenariul prim, minimal, priveşte regimul sancţiunilor, cele care ar trebui reînnoite la finele acestui an, continuând o reacţie de forţă comună SUA-UE după invadarea Crimeei şi implicarea Rusiei în Ucraina. Vor fi anulate sancţiunile? Vor fi restrânse la un nivel simbolic? Încă prea devreme pentru un răspuns definitiv, dar avem deja un semnal foarte important economic şi politic, recentul acord pentru reluarea livrării de gaze din Rusia către UE pe tranzitul prin Ucraina, acord intervenit cu nu mult timp în urmă la Bruxelles.

Scenariul secund, deja cu mult mai mai important, ar presupune crearea unei poziţii de forţă cu totul noi a europenilor care, întăriţi printr-o nouă «relaţie concretă» cu Rusia, ar deveni actori care să poată acţiona în teren în zonele fierbinţi ale Orientului Apropiat, de data asta cu acordul şi eventuala susţinere, mai ales la nivelul informaţiilor militare, a Federaţiei Ruse.

Al treilea scenariu este cu mult mai amplu şi presupune o întoarcere la discuţii, proiecte şi negocieri mai vechi, generate, toate, pe vremea Comisiei Prodi. Dacă vă mai amintiţi, atunci când UE şi-a anunţat proiectul «Politicii de vecinătate», cea din care a evoluat mai apoi Parteneriatul Estic, Rusia a decis să nu adere la sistemul propus de europeni, solicitând statutul de «partener egal», alegând însă, atunci, să coopereze în mai multe domenii, acum toate îngheţate din cauzele binecunoscute: un spaţiu economic comun (desfiinţarea barierelor comerciale), un spaţiu comun de libertăţi, securitate şi justiţie (facilitarea obţinerii vizelor, lupta coună împotriva terorismului, traficului de droguri, spălării de bani), un spaţiu comun de securitate externă (multilateralism, neprokiferarea armelor nucleare şi non-ingerenţa rusă în conflictele-războaie «îngheţate» din Transnistria, Ossetia de Sud, Abhazia şi Karabahul de Nord), un spaţiu comun al cercetării ştiinţifice, educaţiei şi culturii (programul TEMPUS).

În fine, ca opţiune teoretică maximală, ar mai exista un al patrulea scenariu, de foarte multe ori şi foarte serios evocat de personalităţi remarcabile ale scenei politice europene, rezultat al unor proiecţii (pe dimeniunile politic, economic, social şi de securitate) realizate în ideea unei posibile aderări a Rusiei la UE. Nu uitaţi ce afirma Silvio Berlusconi (la acea vreme Preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei) în mai 2002: etapa următoare a integrării Rusiei cu Occidentul va trebui s-o reprezinte aderarea acesteia la UE. A repetat acest lucru în noiembrie 2005 când s-a referit la perspectiva acestei aderări «fiind convins că, chiar dacă nu este vorba decât despre un vis, nu este foarte departe şi se va petrece într-o bună zi». Repetând, mai recent  (octombrie 2008):

«consider Rusia drept un stat occidental şi planul meu pentru Federaţia Rusă este ca ea să devină membru UE în anii următori». În acelaşi sens a pledat, mulţi ani de-a rândul, fostul cancelar german Gerhard Schröder care a spus că «într-o perspectivă pe termen lung, Rusia trebuie să-şi găsească locul atât în NATO, cât şi în UE şi, cu toate că toate condiţiile sunt create pentru ca aşa ceva să fie posibil, un asemenea lucru nu poate fi considerat viabil economic în viitorul imediat».

Semnale au venit şi din partea Rusiei. Aveţi aici un text care a circult mult la Bruxelles, studiu elaborat în 2013 sub egida foarte influentului Consiliu rus pentru afaceri internaţionale vorbind despre potenţialul de cooperare economică între Federaţia Rusă şi UE, etapa considerată cea mai importantă pentru o nouă «relaţie concretă».

Posibil oare ca toate aceste scenarii să fie parte a unuia nou, de acumulare în trepte a elementelor care ar permite o resetare completă a jocurilor şi crearea condiţiilor unui nou spaţiu geo-strategic de dimensiuni enorme şi cu o influenţă pe măsură? S-a discutat despre asta, este una dintre variantele demult desenate ale unui Mare Plan al epocii post-mondializare. Este însă şi o variantă de lucru care să aibă şi oarece şanse realiste de implementare?

Mai este o variantă de scenariu. Un contra-scenariu care ar spune că repoziţionarea anunţată de Jean Claude Juncker nu ar fi altceva decât o parte a unui joc complex de presiuni şi contra-presiuni din spaţiul euro-atlantic, vizând obţinerea unui spaţiu mai larg de joc pentru europeni în negocierile pentru Tratatul care ar trebui să dimensioneze puterea reunită a SUA şi Europei. Şi asta e posibil, chiar probabil, dar având în contrapartidă un real sentiment anti-american în continuă creştere pe Vechiul Continent în contextul amplificării forţei de influenţă a partidelor naţionaliste şi extremiste.

În fine, poate este o combinaţie a toate acestea, determinată direct de nevoia urgentă a Europei de a ieşi, iată, prin mijloace chiar surprinzătoare, din starea de aşteptare şi lipsă de decizii concrete care a dus-o în criza actuală. Şi aceasta este, din punctul meu de vedere, cea mai probabilă dintre variante, reconsiderarea relaţiilor cu Rusia fiind doar o primă etapă din acţiunea pe termen lung demarată de Juncker.

Şi noi în tot acest tablou? Ne-am poziţionat ferm ca marele aliat strategic al SUA pe marginea «lacului rusesc» al Mării Negre (pentru a relua imaginea folosită odinioară de Traian Băsescu, pe atunci preşedintele României), construindu-ne alte parteneriate strategice sau relaţii speciale care ne-au adus în poziţia de acum în raport cu instituţiile europene, priviţi şi criticaţi ca parte a grupului «statelor refuzului». Relaţia cu Federaţia Rusă este la un stadiu politicos, dar nu se integrează, nici măcar de foarte departe, în priorităţile anunţate de Comisia Europeană.

Este opţiunea noastră naţională care trebuie respectată ca atare. Să vedem cum va evolua în noul context. Vom alege să intrăm în linia principală de joc sau, dimpotrivă, vom refuza ceea ce se anunţă ca mainstream şi vom încerca să ne valorizăm cărţile cum ştim şi, mai ales, cum putem mai bine, încercând o formulă de supravieţuire de cont popriu? Foarte grea decizie. Dar, după cum se vede, va trebui luată, căci Noua Europă îşi formează acum structurile de forţă. Surprinzătoare, dar tot structuri de forţă se numesc.

Cel putin 150.000 de persoane au marsaluit sambata la Berlin in cadrul unui protest fata de acordul de liber schimb negociat intre Statele Unite si Uniunea Europeana, manifestantii sustinand ca este anti-democratic si ca va diminua standardele de siguranta alimentara, ale muncii si ale mediului, transmite Reuters.

Organizatorii – o alianta formata din organizatii pentru mediu, organizatii caritabile si partide de opozitie – sustin ca 250.000 de oameni au luat parte la marsul impotriva acordurilor de liber schimb atat cu SUA cat si cu Canada, cu mult peste asteptari.

“Este cel mai mare protest pe care aceasta tara l-a vazut de multi, multi ani”, le-a spus pro Christoph Bautz, director organizatiei Campact pentru libera miscare a cetatenilor, declarat protestatari intr-un discurs.

Potrivit politiei, 150.000 de persoane au luat parte la demonstratia care s-a desfasurat fara probleme. 1.000 de ofiteri de politie au supravegheat marsul.

Opozitia fata Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) a crescut in Germania pe parcursul anului trecut, criticii temandu-se ca acordul va acorda prea multa putere multinationalelor in detrimentul consumatorilor si a angajatilor.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, SUA versus Rusia, Teroarea "terorismului", Turcia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “ATENTAT LA ANKARA, CEL MAI GRAV DIN ISTORIA CAPITALEI TURCIEI (Video). Demonstratii anti-Erdogan/ SUA RENUNTA LA SPRIJINIREA REBELILOR “MODERATI”/ Discurs-surpriza al sefului Comisiei Europene. JUNKER VREA CA RUSIA SA FIE TRATATA “CUM TREBUIE” SI CA UE SA NU MAI URMEZE “DICTATUL” SUA/ Demonstratie masiva anti-TTIP la Berlin

  1. Ce face Juncker este raspunsul pentru Volkswagen Gate, care a fost pedeapsa pentru ca Germania a ocolit prin Turcia sanctiunile impotriva Rusiei, avand nevoie de gazul rusesc.

    Oricum, lumea nu mai are stare.

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2012/06/27/profetie-siria-incepe-raul-grecia-foamete-episcop-grec-antonie/

    http://www.dcnews.ro/avion-de-vanatoare-rus-doborat-de-avia-ia-turca_486399.html

    http://www.wsj.com/articles/iranian-general-killed-by-isis-in-aleppo-1444384644

  2. @Titus:

    Da, foarte probabil.

    Insa aia cu avionul de vanatoare rus pare hoax.

  3. Da…..foaaaaarte interesanta evolutia situatiei. Din ce ince mai multa lume il adora pe Putin si Rusia. Pe facebook este o nebunie generala : tot mapamondul geme de slava la adresa Rusiei si din Rusia lumea asteapta salvarea in fata dezastrului . In occident , surprinzator toata lumea , indifferent de coloratura politica, religioasa, culturala, aduce slava si ode maritei Rusia.
    Iata ca acum este randul vocilor oficiale sa recunoasca maretia lui Putin si chiar se propune a se da mult mai multa incredere si putere acestuia.
    In sfarsit, ”lumea se trezeste” si intelege jocurile ”ocultei mondiale”. Lumea incepe ” sa inteleaga lupta dreapta a Rusiei impotriva puterilor intunericului ( evrei, masoni, SUA)” si se alatura treptat acesteia. Offff, in sfarsit vom scapa de raul suprem. Cu totii vom aplauda Rusia si o vom privi cu multa admiratie si recunostinta. Ea va pune capat tuturor nedreptatilor si odata cu izbanda ei ne asteapta de acum zile frumoase, o pace si o armonie mondiala alaturi sau poate chiar sub slavita putere a Rusiei, asa cum si Junker isi doreste. Poate ca si credinta ortodoxa va domina pe pamant sub conducerea multiubitei Rusia. Merkel, Holande, Junker , aproape toata suflarea de la Bruxelles se trezeste din somn si ne transmite ce vrea de fapt sa ne spuna Putin.
    Se cam termina cu vechea ordine mondiala care dicteaza de la Washington. Nu, nu…..nu vine nici noua ordine mondiala caci Putin lupta impotriva acesteia. Si pe linga Putin, toata suflarea planetei se trezeste si va lupta alaturi de el si Rusia . Noua ordine mondiala de fapt nu va mai veni. Ce frumos ! si ce urat din partea noastra a celor care ne contraziceam si ne certam cu comentatorii slavitori de Rusia si pe care noi cu nesimtire i-am numit prorusi sau dughinisti. Ei aveau dreptate. Noi ne-am inselat. Si iata ca toate convingerile lor prind chiar si la mai marii lumii : din Rusia vine salvarea !!
    Pai cred ca de acum, toti slavitorii Rusiei au motive de bucurie. Doamne ce minune….Junker si toti ai lui de pe la Bruxelles se fac prietenii Rusiei dorind chiar sa-i dea acesteia puterile binemeritate. De acum prorusii vor striga la unison impreuna cu occidentalii, poate chiar cu musulmanii si in fine, cu tot mapamondul . Vine pacea si armonia mondiala.
    Ps : a construi moschei in tara Voievozilor este ceva de neiertat si pe buna dreptate. Dar a construi cea mai mare moschee din Europe exact in inima Moscovei asa cum a facut Putin, asta este doar o inginerie diplomatica, Putin fiind un foarte intelligent sahist ( asa spun slavitorii Rusiei). Asa o fi. In definitiv ceea ce nu au reusit altii sa faca (sa adune mai multe treburi la un loc) se pare ca Rusiei ii reuseste de minune.
    Il salut pe comentatorul Sherlock Holmes. Sper ca se bucura enorm la aflarea acestor vesti minunate : Junker are dreptate. Si in sfarsit, cred ca de acum inainte, Sherlock nu va mai numi Europa occidentala ca fiind satanica si decazuta. Aceasta s-a trezit si il iubeste pe Putin. Uraciunea pustiiri nu va mai veni 🙂

  4. @ Spartacus

    Cred ca marea majoritate a celor “slavitori ai Rusiei”, nu-si fac deloc sperante in directia maretiei si dainuirii ortodoxiei. Majoritatea asteapta o alta forta care sa se opuna macar pentru o perioada SUA.
    Cei mai multi cred ca doresc o pauza in ceea ce priveste “maretia” SUA, o pauza in ceea ce priveste expansiunea fortelor teroriste din Siria, Irak … o pauza si poate chiar o stopare a cotropirii Europei de catre milioane de jihadisti fanatici deghizati in “refugiati sirieni” … cei mai multi isi doresc doar o pauza. Si asta nu este posibil decat prin existenta uneia sau a mai multor forte care sa discute la celasi nivel militar si economic. Asta ar putea echilibra balanta si ne-ar da un ragaz noua, astora mai mici sa ne intarim duhovniceste.

    Noua ordine mondiala nu o poate opri nimeni, caci ea nu este un scop, ci este un efect al necredintei noastre, a tuturor.

    Rusia, China, SUA, Europa … toti sunt la fel. Acelasi sistem ideologic aplicat in forme diferite. Cu totii stim asta.

    Razboiul mondial, instaurarea Noii Ordini Mondiale si intronarea antihristului nu le putem impiedica decat noi insine, noi toti, prin schimbarea personala a fiecaruia dintre noi.

    Existenta a mai multor puteri mondiale si calcarea pe bataturi intre ele din diverse motive este o posibilitate de ragaz pentru trezirea a cat mai multi dintre noi.
    Macar pentru asta si tot ar trebui sa-l slavim pe Putin.

  5. Pingback: SUA EVOCA POSIBILITATEA UNUI RASPUNS MILITAR LA ADRESA RUSIEI/ Efectivele fortei de reactie rapida NATO din Europa de Est se DUBLEAZA/ Din nou despre ROLUL ROMANIEI in CONFLICTUL SIRIAN/ TENSIUNI SUA – RUSIA – TURCIA | Cuvântul Ortodox
  6. @sluga:

    Macar pentru asta si tot ar trebui sa-l slavim pe Putin.

    Nu va incredeti in fiii oamenilor, in cei puternici…

    Si chiar nu se cuvine sa slavim pe niciunul din conducatorii lumesti.

  7. @spartacus:

    Prietene, analizele politice, daca le dorim analize (asadar, evaluari obiective) nu se fac pe baze sentimentale. Actorii statali nu sunt niste persoane pe care le iubim sau le detestam. Sunt, pur si simplu, niste entitati cu interese proprii. Ce putem face este sa evaluam in ce masura aceste interese sunt rezonabile din punctul lor de vedere (1) si acceptbile dintr-al nostru (2).

    Iarta-ma, nu vreau sa dau lectii, dar genul tau de discurs exprima perfect mania asta de a face politica inflamat si emotional, in genul suetelor intre femei (nu vrei sa stii cum sunt, crede-ma!) in care tabara ca termitele pe cate una (obligatoriu absenta) si o asasineaza prin varii prezumtii malitioase.

    Discursul tau este unul pur prezumptiv. Aici discutam despre FAPTE, nu de emotiile pe care, chipurile, le va starni sau nu Rusia la nivelul afectului colectiv. Ne convin faptele ei sau nu ne convin? Mie imi convin, pana una alta, din motivele subliniate si de „Sluga netrebnica”: este vorba de restabilirea, fie si temporara, a echilibrului intr-o situatie pe care SUA au facut-o pur si simplu sa iasa din matca, din grafic. Cum sa nu apreciez ca in sfarsit cineva face ceva CONCRET in privinta ISIS-ului?? Iar daca Rusia vrea, inter alia, sa obtina ovatiile si adulatia mondiala pe chestia asta (lucru discutabil daca ma intrebi), e treaba ei si mi se pare rezonabil dpdv al interesului EI national, in conditiile in care in momentul de fata este temeinic izolata si ostracizata. Cata vreme actiunile unui stat, intemeiate pe interesul sau national, sunt rezonabile si nu ma deranjeaza, nu vad de ce ar trebui sa ma basic!

    Apropo de Putin (pe care nu, nu il slavesc, dar il admir si il consider salutar si unic ca lider politic in acest moment), hai sa il auzim chiar pe el:

    https://www.youtube.com/watch?v=-KHCNk9BYy4

    Greseste cu ceva? Eu una nu gasesc cusururi logice in discursul lui. Restul…gargara muiereasca,scuza-ma ca iti zic. In stilul asta emotional nu avem nicio sansa sa evaluam obiectiv conjuncturle politice ale momentului si propriile noastre interese nationale.

  8. @ Doroteea netrebnica si sluga cea…sau cum va mai souneti voi !
    Despre ce vorbesc eu si pe unde hoinariti voi !!!!
    Serios, chiar doresc sa discut cu Sherlock Holmes. El macar nu are un discurs talibanic si este un adevarat prorus 🙂 . Voi mai aveti de invatat dughinismul , imi pare rau.

  9. Vorbind serios acum…nu va mai faceti ca nu ati inteles ce am vrut sa spun , minunatilor.

  10. @Doroteea, Spartacus:

    Lupta de clasa s-a ascutit ceva de speriat…

  11. @ admin

    Aveti dreptate. Din graba am uitat sa pun ghilimelele de rigoare: “slavim”.

  12. “Avioane militare cargo ale SUA au livrat, duminica noapte, 50 de tone de munitie rebelilor care lupta in nordul Siriei.
    Sectiunea face parte din eforturile de urgenta ale administratiei Obama de a gasi noi cai de sustinere a acestor grupari, mentioneaza CNN. Misiunea a fost confirmata de oficiali ai guvernului american.”
    […]

    Sursa: http://vremuritulburi.com/2015/10/12/sua-au-livrat-duminica-noapte-50-de-tone-de-munitie-rebelilor-atacati-de-rusia-si-ne-mai-intrebam-de-ce-nu-nu-se-mai-termina-razboiul-cu-isis/

  13. @admin (@s.n., @spartacus, @sherlock h. s.a.):

    pai asta-i tot farmecul, s-o recunoastem cinstit! 🙂

  14. Pingback: RUSIA AMENINTA ROMANIA. Moscova cere renuntarea la SCUTUL ANTIRACHETA “CAT NU E PREA TARZIU”/ Conflictul din Siria: RAZBOI INTRE SIRIA SI SUA PRIN INTERPUSI/ Concluziile anchetei prabusirii avionului MH17 in Estul Ucrainei. CE CAUTA AVIONUL IN
  15. Pingback: RUSIA SARACESTE SI INCEARCA SA DEVINA AUTARHICA/ Propaganda americana: CINE E IMPOTRIVA TTIP E CU RUSIA/ Resortul geopolitic al scandalurilor de coruptie ce vizeaza Germania/ INEGALITATI EXTREME SCAPATE DE SUB CONTROL: 1% din populatia lumii detine peste
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare