Atentie la Transnistria!/ Propaganda de razboi ruseasca: ROMANIA AR ANALIZA O INTERVENTIE MILITARA IN TRANSNISTRIA/ Rusia si Ucraina se acuza reciproc de ESCALADAREA CONFLICTULUI si PROVOCARI/ SOROS – implicat in strategia puterii kievene/ FMI cere Greciei TAIERI DE PENSII, majorare TVA la medicamente si privatizarea unor companii strategice

4-06-2015 9 minute Sublinieri

  • Digi24.ro:

Emil Hurezeanu: Rușii au nevoie de crearea unor adversari ca să justifice propriile măsuri

Românii sunt transformaţi în duşmani de către propaganda rusă. Declaraţia a fost făcută de Emil Hurezeanu, la Jurnalul de Seară. Jurnalistul susţine că acesta este modul în care Moscova încearcă să îşi justifice acţiunile.

Am discutat, cred că acum o săptămână sau două, despre planurile, manevrele militare ale rușilor în Transnistria, care porneau de la ideea că adversarii sunt moldovenii, ucrainenii şi românii. Suntem în aceeași ecuaţie în care românii sunt transformaţi preemtiv de către propaganda rusă în duşmani. Rușii au nevoie de crearea unor adversari ca să justifice propriile măsuri, a spus Emil Hurezeanu.

Nu cred că, dincolo de zonele de conflict de acum, rușii vor recurge la provocări noi cel puțin pentru o perioadă previzibilă. Dar sunt situații care slăbesc în interior statele respective. Situații de amenințare, război hibrid, nesiguranță, tensiuni politice interne. Între Chișinău și Tiraspol, între Kiev și Donbas. Toate acestea slăbesc statele. Ucraina e confruntată cu problema corupției, a inflației, a lipsei de investiții. Şi rușii știu asta”, a adăugat Emil Hurezeanu.

  • Hotnews:

Un post al armatei ruse sustine ca Romania analizeaza posibilitatea unei interventii in Transnistria

Un post de televiziune al Ministerului rus al Apararii sustine ca Romania ar analiza posibilitatea lansarii unei operatiuni militare in regiunea separatista moldoveana Transnistria, un expert de la Tiraspol avertizand ca regimul Evgheni Sevciuc poate mobiliza rapid pana la 50.000 de rezervisti, potrivit Mediafax.

“Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania”, sustine analistul Ernest Vardanian intr-o declaratie facuta pentru Zvezda TV, un post de televiziune apartinand Ministerului rus al Apararii.

“In conducerea Romaniei exista doua opinii privind posibilitatea unei interventii in R.Moldova si in Transnistria”, crede Vardanean, un analist moldovean de origine armeana. “Premierul Ponta este nerabadator sa gaseasca o provocare care sa ii permita sa trimita trupe in R. Moldova. Presedintele Klaus Iohannis este mai moderat, deoarece Angela Merkel l-a convins personal sa nu faca nimic inca. Cuvantul-cheie este ‘inca'”, adauga analistul.

Vardanean sugereaza ca Romania si Occidentul nu exclud un scenariu militar in Transnistria, care insa nu ar ingrijora Rusia, dat fiind ca Moscova nu s-ar implica intr-un conflict in Republica Moldova.

Scenariul prezentat de Zvezda TV nu a ramas fara ecou la Tiraspol. Expertul militar Viktor Kravtov a atras atentia, potrivit site-ului Tiras.ru, ca regimul separatist condus de Evgheni Sevciuc este capabil sa mobilizeze 50.000 de militari rezervisti in doar cateva zile, pentru a face fata unui conflict cu Ucraina sau cu armata Republicii Moldova. Situatia s-ar schimba in cazul unui conflict cu Romania, stat membru NATO, adauga Kravtov, subliniind insa ca, intr-o astfel de situatie, se poate miza pe sustinerea militara a Rusiei.

Informatiile vehiculate de postul Zvezda TV, apartinand Ministerului rus al Apararii, nu au fost confirmate din nicio alta sursa.

Bogdan Aurescu: Informatia ca Romania analizeaza o interventie militara in Transnistria, “profund ridicola”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a calificat joi drept “profund ridicola” informatia aparuta la un post de televiziune rus potrivit careia Romania ar analiza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria. 

Aurescu a declarat ca o continuare a eforturilor de solutionare a dosarului transnistrean in formatul 5+2 este foarte importanta si ca acesta este “unicul format care poate sa aduca o solutie cuprinzatoare”.

“Este insa nevoie de continuarea discutiilor pe fond, pe (…) cosul trei al dosarului transnistrean si de o abordare cuprinzatoare care sa aiba in vedere mai multe dimensiuni: de la cea militara si de securitate, la cea economica, sociala si de reconciliere, la cea de dezvoltare democratica, pana la cea politica, la aranjamentele de tip constitutional care trebuie sa duca la o solutie durabila. Si, daca vorbim despre dimensiunea militara si de securitate, atrag atentia si asupra provocarilor care pot aparea, cum este, de exemplu, cea de ieri cand un post al armatei ruse a sustinut ca Romania analizeaza posibilitatea unei interventii militare in Transnistria. Nu pot sa spun decat ceea ce este evident si anume ca o astfel de afirmatie este profund ridicola”, a punctat Aurescu, in cadrul unei dezbateri organizate de MAE cu ocazia implinirii a 40 de ani de la semnarea Actului Final de la Helsinki.

Aurescu si-a exprimat preocuparea totodata pentru reluarea “substantiala” a violentelor in estul Ucrainei, aratand ca acest lucru reprezinta “o incalcare serioasa” a aranjamentelor de la Minsk.

Seful diplomatiei romane a facut apel la incetarea “de indata” a incalcarii acordurilor de la Minsk, remarcand, pe de alta parte, ca, in timp ce sunt aniversati 40 de ani de la adoptarea Actului Final de la Helsinki, principiile fundamentale ale documentului sunt incalcate.

“Din pacate, in timp ce noi aniversam cei 40 de ani de la adoptarea Actului Final, tocmai principiile fundamentale ale acestuia – in special suveranitatea, integritatea teritoriala, interdictia recurgerii la forta sau la amenintarea cu forta – sunt flagrant incalcate in conflictul in derulare din Ucraina, dar si in situatiile de conflicte prelungite din spatiul Marii Negre”, a afirmat ministrul.

El a amintit ca OSCE si-a asumat recent un “rol-cheie” in eforturile de solutionare a conflictului din Ucraina, dar si-a exprimat ingrijorarea si fata de “impactul destabilizator” al crizei din aceasta tara asupra altor state din organizatie confruntate cu conflicte prelungite, in special Republica Moldova.

“Ca si in cazul Republicii Moldova si al Georgiei, prezenta trupelor si armamentelor straine pe teritoriul Ucrainei fara consimtamantul explicit al statului gazda este absolut inacceptabila, contrara principiilor de drept international si angajamentelor asumate in cadrul organizatiei”, a adaugat Bogdan Aurescu.

Jurnalist Financial Times: “Atentie la Transnistria” / Semnalele presei ruse ca regiunea separatista ar putea fi urmatorul punct fierbinte in conflictul Ucraina-Rusia​

“Atentie la Transnistria”, avertizeaza Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, intr-un articol publicat miercuri pe blogurile FT referitor la faptul ca regiunea separatista a Republicii Moldova “se contureaza ca urmatorul punct fierbinte in relatia RUsia-Ucraina”. Buckley citeaza semnale trase de publicatia pro-Kremlin Izvestia si un tweet recent al unuia dintre cei mai cunoscuti analisti de politica externa ai Rusiei, Dmitri Trenin, cum ca “la Moscova creste ingrijorarea ca Ucraina si Moldova vor incerca sa preseze puternic Transnistria, provocand un conflict cu Rusia”.

Buckley face trimitere la avertizarea facuta marti de un editorialist al ziarului Izvestia, cum ca Rusia “se confrunta in mod serios cu posibilitatea repetarii situatiei [din 2008, cand Rusia a intrat in razboi impotriva Georgiei], de data aceasta in Transnistria”.

Potrivit sursei citate, tensiunile legate de regiunea separatista au fost declansate de votul din 21 mai al Parlamentului Ucrainean, de a suspenda cooperarea militara cu Rusia, vot ce a pus capat acordului din 1995 prin care Rusia primea drepturi de tranzitare a Ucrainei pentru a ajunge in Transnistria. Blocarea tranzitului prin Ucraina inseamna ca Rusia isi poate aproviziona baza militara din acest teritoriu pe cale aeriana, prin Chisinau, apoi traversand teritoriul Moldovei.

Situatia vine in conditiile in care Rusia se plange ca Moldova a retinut recent si a deportat mai multi soldati rusi, iar analistul Dmitri Trenin a pretins, pentru Financial Times, ca Ucraina ar fi desfasurat sisteme antiaeriene langa frontiera.

Jurnalistul FT trece in revista apelul facut saptamana trecuta de lideri ai societatii civile din Transnistria, ca presedintele rus Vladimir Putin sa ii protejeze “in caz de urgenta”, dar si faptul ca, luni, vicepremierul rus Dimitri Rogozin a asigurat conducerea Transnistriei ca “Rusia va fi mereu acolo” pentru a asigura securitatea regionala.

Pe de alta parte, un oficial al ministerului ucrainean de Externe e citat de Neil Buckley spunand ca nu ar fi vorba de o blocada a Transnistriei, ci doar de o “decizie politica de suspendare a cooperarii militare si tehnice cu Rusia, din cauza agresiunii ruse impotriva Ucrainei. Pentru noi e o problema de principiu”.

Acelasi oficial e citat spunand ca e treaba Moscovei sa se asigure, in discutii cu autoritatile din Moldova, ca va avea in continuare acces la Transnistria. Si acelasi reprezentant al MAE ucrainean afirma, citat de FT, ca orice sugestie ca tara sa ar putea dobori avioane rusesti care aprovizioneaza baza din Transnistria ar fi “absurda”.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova și Ucraina de faptul că ar fi impus „o blocadă social-economică foarte dură” regiunii transnistrene și a promis, la Tiraspol, că Rusia va fi „întotdeauna alături de Transnistria”.

Vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat marți, la rândul său, că s-ar putea ca Rusia „să fie nevoită” să înceapă războiul în Transnistria și a sugerat că de data aceasta armele vor fi îndreptate împotriva Ucrainei.

Serghei Jelezniak a făcut declarațiile în cadrul unui interviu televizat. El s-a arătat iritat de numirea ex-președintelui georgian, Mihail Saakașvili în calitate de guvernator al regiunii Odessa de către președintele Poroșenko. Oficialul rus a spus că aceasta a nemulțumit și Tiraspolul, insinuând că Saakașvili și-ar dori să atace, cu mâna Ucrainei, forțele ruse de pacificare din regiunea transnistreană. „În cazul unui pericol de atac contra pacificatorilor ruși din Transnistria, Rusia va fi nevoită să înceapă războiul”, a spus Jelezniak. „Ei au înțeles că nu pot implica Rusia într-un conflict militar și au început să se uite spre Transnistria. Un nou conflict militar în Transnistria face parte din planul lor de mai mult timp. Dar acolo locuiesc peste 160 de mii de cetățeni ruși, plus pacificatorii noștri. Anume într-o situație asemănătoare, Saakașvili a decis să omoare oameni în 2008. Acum, el nu are nimic de pierdut” , a menționat vicepreședintele Dumei ruse.

Militarii ucraineni de la graniță irită Tiraspolul

Pretinsul „ministru” transnistrean de externe, Nina Ștanski, de asemenea a reacționat la numirea lui Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odessa. Într-un interviu pentru televiziunea „RBK” ea a menționat că numirea lui Saakașvili „este dureroasă pentru Transnistria” și că „evenimentele din Ucraina generează efecte periculoase” pentru regiunea transnistreană: ”La ora actuală, accesul mărfurilor, inclusiv a celor de primă necesitate, este blocat în totalitate. Ne putem pomeni cu deficit de alimente din cauza sancțiunilor impuse de Ucraina”, a spus Nina Ștanski. De asemenea, ea s-a declarat îngrijorată de creșterea continuă a numărului militarilor ucraineni în preajma segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

La rândul său, vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, a menționat în cadrul unei teleconferințe cu șefii administrației separatiste de la Tiraspol că Rusia își va spori eforturile pentru a ajuta Tiraspolul să iasă din „blocada social-economică impusă de vecini”. El a asigurat autoritățile separatiste de faptul că Rusia nu va abandona niciodată Transnistria.

Chișinăul nu a reacționat în nici un fel la declarațiile oficialilor ruși și transnistreni. Directorul Serviciului naţional ucrainean de grăniceri, Viktor Nazarenko, susține, însă, că „situația pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene s-a complicat esențial în ultima vreme”. Mai mult, el vorbește chiar de „amenințări militare și tehnologice” și despre probleme serioase în ceea ce privește securitatea frontierelor.

  • Hotnews: 

Noi tensiuni in Ucraina: Presedintele Poroshenko vorbeste de un risc urias de reluare a luptelor, Kremlinul acuza Kievul de acte provocatoare

Amenintarea unei reluari la scara mare a atacurilor rebelilor pro-rusi este “urias” in estul Ucrainei, unde cel putin 24 de persoane au murit in ultimele 24 de ore, spune presedintele ucrainean Petro Poroshenko, in timp ce Rusia arata cu degetul al autoritatile de la Kiev.

“Amenintarea unei reluari a actiunilor militare de mare anvergura de catre gruparile teroriste ruse ramane uriasa”, a declarat Poroshenko, in cadrul discursului anual sustinut in fata Parlamentului.

Acesta a afirmat ca in estul Ucrainei se afla in prezent 9.000 de soldati rusi.

Pe de alta parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuza Kievul ca, din cauza actiunilor sale, procesul de pace din estul Ucrainei risca sa fie “spulberat”.

Acordurile de pace Minsk 2, semnate in 12 februarie, “sunt in permanenta amenintate sa fie spulberate din cauza autoritatilor de la Kiev care incearca sa scape de obligatiile lor de a stabili un dialog direct” cu separatistii, a spus Lavrov, citat de agentia Interfax, in cadrul unei conferinte privind securitate desfasurata la Moscova.

“Tentativele de destabilizare a situatiei si de provocare de tensiuni sunt evidente”, a declarat si purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmand ca “actele provocatoare sunt organizate de fortele ucrainene”.

Rusia exprima preocupare privind confruntarile din Ucraina, denuntand “provocarile” armatei ucrainene

Presedintia Rusiei acuza Administratia prooccidentala de la Kiev de “provocari”, atribuindu-i situatia actuala din estul Ucrainei, unde confruntarile militare s-au intensificat miercuri, potrivit Mediafax.

“La Moscova, urmarim evenimentele si simtim o preocupare profunda in legatura cu provocarile armatei ucrainene, care, din ceea ce putem evalua, este responsabila in mare masura de situatia actuala”, a declarat, potrivit TASS, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin.

“Suntem profund preocupati de atacurile cu obuze comise in zone populate din regiunea Donbas, unde mor copii si adulti”, precizeaza oficialul rus.

Confruntarile militare s-au intensificat, miercuri, in estul Ucrainei, intre serviciile de securitate ucrainene si insurgentii separatisti prorusi. Statul Major al armatei ucrainene a anuntat ca separatistii au lansat obuze de artilerie din orasul Donetk spre Mariinka, o zona aflata sub controlul armatei ucrainene. Potrivit armatei ucrainene, aproximativ 200 de rebeli separatisti au atacat pozitii ucrainene, iar schimburile de focuri au durat sase ore. Eduard Basurin, purtatorul de cuvant al autoproclamatei Republici Populare Donetk, a confirmat ca exista confruntari in zona Mariinka, denuntand “provocarile” armatei ucrainene, careia i-a atribuit atacuri in zonele Petrovski si Kirovski.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu peste 6.200 de morti, potrivit estimarilor ONU.

  • ActiveNews: 

Ghici cine decide soarta Ucrainei? Hackerii au spart e-mailul lui George Soros. ”Sunt gata să-l chem pe șeful Trezoreriei din America!”

George Soros a devenit consilierul noului regim de la Kiev, caruia îi traseaza directiile politice si economice

Adresa de e-mail a miliardarului de origine maghiară George Soros a fost spartă de un grup de hackeri, susține site-ul Zero hedge, care publică mai multe e-mailuri ale magnatului american. Și care dovedesc ceea ce se spune încă de la izbucnirea conflictului din Ucraina:el este omul care trage toate sforile în fosta republică sovietică.

Grupul de hackeri denumit CyberBerkut, care susține că a spart corespondența electronică dintre George Soros și președintele ucrainean Petro Poroșenko, a dat publicat trei documente din care reiese cum pune la cale miliardarul american ”o strategie globală pe termen scurt și mediu pentru noua Ucraină”.

În plus, Soros își manifestă încrederea că Statele Unite vor trebui să furnizeze asistență militară ”non letală” Ucrainei, cu ”același nivel de complexitate al armelor de apărare astfel încât să poată să se adapteze armelor adversarilor”.

”Susținătorii occidentali vor ca guvernul de la Kiev să restabilească rapid capacitatea de luptă a Ucrainei, fără încălcarea acordului de la Minsk”, scria Soros. El explică, de asemenea, că generalul american în retragere Wesley Clark, care s-a aflat la comanda NATO pe timpul bombardării Iugoslaviei, și fostul general polonez Waldemar Skrzypczak, vor fi cei care îl vor consilia pe Poroșenko în îndeplinirea acestei misiuni, relatează Russia Today.

Nu în ultimul rând, el îi explică președintelui ucrainean cum ”cea dintâi prioritate trebuie să fie aceea de a relua controlul piețelor financiare”, garantându-i sprijinul Trezoreriei SUA: ”Sunt gata să-l chem pe Jack Lew, șeful Trezoreriei, din America”.

Aceste documente datează din 12 martie 2015, iar un altul, o scrisoare a lui Soros către Poroșenko și premierul Arseni Iațeniuk, este datat 23 decembrie 2014.

Blogul Zero hedge publică toate documentele în format PDF interceptate de grupul de hackeri. Conform aceleiași corespondențe dintre Poroșenko și Soros, acesta din urmă susține poziția lui Barack Obama în ceea ce privește Ucraina, dar crede că Statele Unite ar trebui să facă mai mult. Printre altele, în documente, se se spune că autoritățile de la Kiev au cerut ”restabilirea unei stabilități monetare și funcționarea sistemului bancar” .

Tot în docuementele menționate, Soros spune că ajutoarele financiare pentru Kiev depind de UE și subliniază că ”Europa trebuie să ajungă la un nou acord cadru care va permite Comisiei Europene să aloce peste un miliard de dolari anual Ucrainei”.

Corespondența publicată de Zero hedge demonstrează că magnatul american, considerat susținătorul ”revoluțiilor portocalii” din mai multe foste state sovietice, se află în permanență în contact cu autoritățile de la Kiev.

Soros este implicat în Ucraina încă din 1989, când a fondat aici Fundația Renașterii Internaționale Ucrainene (IRF), care a finanțat ci peste 100 de milioane de dolari o serie de ONG-uri ucrainene, cu 2 ani înainte de destrămarea Uniunii Sovietice. Tot el este cel care a finanțat mișcarea Euro Maidan de la Kiev, de la începutul lui 2014, care a dus la căderea regimului Ianucovici.

Grecia amenință FMI: Nu vom achita rata de 300 de milioane de euro

Atena a avertizat creditorii internaţionali că, în lipsa unui acord rapid, nu va plăti rata de 300 de milioane de euro către FMI, scadentă vineri.

Creditorii internaţionali au semnalat că sunt dispuşi la compromisuri în negocierile cu Guvernul de la Atena, în scopul evitării intrării Greciei în incapacitate de plăţi. Premierul Alexis Tsipras merge miercuri seară la Bruxelles, unde va avea discuţii cu oficiali ai Uniunii Europene.

Grecia trebuie să plătească o rată de 300 de milioane de euro către FMI până vineri, dar un reprezentant al Syriza, principalul partid de guvernământ din Grecia, a declarat că banii nu vor fi viraţi dacă nu se va ajunge rapid la un acord cu creditorii internaţionali.

“Dacă nu există perspectiva unui acord până vineri sau cel târziu până luni, nu vom plăti”, a spus Nikos Filis, purtătorul de cuvânt al formaţiunii de centru-stânga Syriza, citat de Wall Street Journal.

Creditorii internaţionali au semnalat miercuri că sunt dispuşi la compromisuri în negocierile cu Guvernul de la Atena, în scopul evitării intrării Greciei în incapacitate de plăţi.

FMI si UE au cerut Greciei sa vanda active de stat, sa taie pensiile si reformeze piata muncii, au declarat Reuters doua surse familiare cu planul. Solicitarile depasesc “linia rosie” pe care a stabilit-o pana acum executivul elen.

Daca Grecia accepta planul, creditorii sai vor debloca 10,9 mld euro, fonduri de bail-out pentru banci nefolosite ce au fost returnate Fondului de Stabilitate Financiara.

Aceasta finantare  ar permite Greciei sa-si achite obligatiile financiare in iulie si august, au spus sursele citate.

Intr-o propunere de cinci pagini inaintata premierului elen Alexis Tsipras in Bruxelles miercuri, creditorii UE si FMI au cerut Atenei reducerea cheltuielilor cu pensiilor cu 1% din PIB si promisiunea ca nu vor renunta la reformele care au devenit deja legi.

De asemenea, au cerut Greciei sa stranga 1,8 mld. euro (1% din PIB) prin majorarea TVA la 11% pentru produse precum medicamentele si la 23 puncte procentuale pentru electricitate si alte bunuri, au spus sursele Reuters.

Creditorii internationali vor ca Atena sa renunte la o facilitate pentru pensionarii cu venituri mici denumita EKAS pentru a economisi 800 mil. euro pana in 2016, o masura ce ar incalca promisiunea facuta de Tsipras de a evita noi taieri de pensii.

Propunerea prezentata include si o majorare a contributiilor pentru sanatate si o taiere a subventiilor pentru combustibili.

Creditorii i-au cerut lui Tsipras si sa nu ia vreo masura unilaterala de restaurare a drepturilor colective prin cresterea salariului minim la nivelul de dinaintea crizei, lucru pe care premierul grec l-a promis inainte sa vina la putere in ianuarie.

Atenei i se solicita si sa se angajeze sa privatizeze operatorul de retea electrica ADMIE, porturile majore ale Greciei – Pireu si Salonic, fostul complex Aeroportuar Hellenikon, cea mai mare rafinarie din tara, Hellenic Petroleum si operatorul telecom national OTE.

Partidul Syriza al premierului Tsipras s-a opus constant vanzarii unor dintre activele mentionate, precum ADMIE si Hellenicon.

Propunerea nu face nicio referire la oferirea de bani pentru plata datoriilor, au spus sursele, desi acest lucru este una din solicitarile majore ale Atenei. Totusi, cele doua parti au sugerat ca acest punct ar putea fi rezolvat ulterior.


Categorii

1. DIVERSE, Basarabia, Grecia, Rusia, Transnistria, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “Atentie la Transnistria!/ Propaganda de razboi ruseasca: ROMANIA AR ANALIZA O INTERVENTIE MILITARA IN TRANSNISTRIA/ Rusia si Ucraina se acuza reciproc de ESCALADAREA CONFLICTULUI si PROVOCARI/ SOROS – implicat in strategia puterii kievene/ FMI cere Greciei TAIERI DE PENSII, majorare TVA la medicamente si privatizarea unor companii strategice

  1. “a speech of hope for Greece” sau ce vor grecii in schimb (se pare ca vor semna oricum si au nevoie doar de indulcirea pastilei):

    As I write these lines, the Greek government is presenting the European Union with a set of proposals for deep reforms, debt management, and an investment plan to kick-start the economy. Greece is indeed ready and willing to enter into a compact with Europe that will eliminate the deformities that caused it to be the first domino to fall in 2010.

    But, if Greece is to implement these reforms successfully, its citizens need a missing ingredient: Hope. A “Speech of Hope” for Greece would make all the difference now – not only for us, but also for our creditors, as our renaissance would terminate the default risk.

    What should such a declaration include? Just as Byrnes’ address was short on detail but long on symbolism, a “Speech of Hope” for Greece does not have to be technical. It should simply mark a sea change, a break with the past five years of adding new loans on top of already unsustainable debt, conditional on further doses of punitive austerity.

    Who should deliver it? In my mind, the speaker should be German Chancellor Angela Merkel, addressing an audience in Athens or Thessaloniki or any Greek city of her choice. She could use the opportunity to hint at a new approach to European integration, one that starts in the country that has suffered the most, a victim both of the eurozone’s faulty monetary design and of its society’s own failings.

    http://www.project-syndicate.org/commentary/speech-of-hope-for-greece-by-yanis-varoufakis-2015-06

  2. Chiar si fara sa fii specialist in economie, fara sa stii mai nimic despre ce inseamna finantele unui stat poti sa-ti dai seama ca “taierile” in sine nu -si au rostul, ca sint absurde din punct de vedere economic. Asta daca s-ar aplica logica economica. Aceste taieri sociale sint facute ca sa…..se dea niste …imprumuturi …pentru scutirea bancilor!! Ca parca asa scrie: cei 109 mil. sint pentru “bail out banks”. Si unde se fac taierile? Exact, dar exact la sectoarele cele mai vulnerabile ale populatiei: pensionarii cu pensii mici, si la produsele de uz vital: medicamente, electricitate…
    Este clar ca scopul acestor imprumuturi nu este numai de a reduce puterea statului national in general, de a promova marile corporatii, de a transforma populatia intr-o masa de sclavi a acestor coporatii si de a pune in loc un o putere unica ne-inradacinata in conceptul national. Aceste imprumuturi si politicile care le urmeaza au o motivatie clar maltusiana- de reducere a popualtiei prin scaderea drastica a nivelulul de trai exact pentru acele sectoare ale populatiei care sint mai vulnerabile.

    Asta este cazul si aici.

  3. “Guvernul nostru are mandat să menţină ţara în zona euro şi să obţină un acord mai bun…, să modifice condiţiile acordului cu partenerii europeni. Grecia trebuie să rămână în zona euro”, a precizat Stathakis.
    http://m.mediafax.ro/economic/alexis-tsipras-indeamna-creditorii-internationali-sa-evite-umilirea-greciei-14413420

  4. Negocierile din Grecia imi seamana a blat.
    Ambele parti stiu deznodamantul : Grecia va ramane in zona euro dar se joaca pentru spectatori.
    Grexitul ar scufunda definitiv partidul lui Tsipras ( cam ca PNȚ-cd…nici 2% nu mai pupa) iar UE nu ar concepe sa piarda un membru Nato. Turcia abia asteapta sa profite de iesirea greciei. Eu zic mizele sunt prea mari pentru un grexit.
    Alegerile anticipate ar fi sinucidere pentru socialistii greci. Doar ca au promis in campanie marea cu sarea.

  5. Pingback: TURCIA INSTABILA: partidul “sultanului” ERDOGAN, rezultate slabe la alegeri/ Orban nu vrea cote de imigranti/ PUTIN se va intalni cu Papa Francisc/ G7: fara Rusia, dar cu SANCTIUNI/ GRUPUL BILDERBERG SE REUNESTE | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: TURCIA INSTABILA: partidul “sultanului” ERDOGAN, rezultate slabe la alegeri/ Orban nu vrea cote de imigranti/ PUTIN se va intalni cu Papa Francisc/ G7: fara Rusia, dar cu SANCTIUNI/ GRUPUL BILDERBERG SE REUNESTE/ “Expert militar” r
  7. Pingback: SUA SI RUSIA SE AMENINTA RECIPROC CU SUPLIMENTAREA FORTELOR ARMATE IN ESTUL EUROPEI. MAE rus: ”situatia ar putea degenera intr-o confruntare militara”/ Grecia – din nou pe marginea prapastiei/ REPUBLICA MOLDOVA INCOTRO? Rezultate bulversante la
  8. Pingback: LIDERII EUROPENI DISCUTA DESPRE IESIREA GRECIEI DIN UE. In timpul negocierilor, premierul grec a vizitat Rusia. CUM SE VA RESIMTI GREXITUL IN ROMANIA? | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: HAOS LA CHISINAU. Proteste vehemente impotriva GUVERNULUI OLIGARHIC sustinut de SUA si UE (Video). Limitele “europenizarii” prin RETELE MAFIOTE si incercarea RUSIEI de a provoca propriile “REVOLUTII PORTOCALII”. “Adică mafio
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare