BANII PENTRU “SALVAREA” GRECIEI SE DUC LA CREDITORII SAI

31-05-2012 1 minut Sublinieri


Dearece statutul de membru al zonei euro atârnă de un fir de păr, Grecia primeşte miliarde de euro în asistenţă financiară de urgenţă de la “Troica” formată din creditorii in­ter­naţionali care-i supraveghează salvarea. Însă aproape niciun ban nu ajunge la guvern pentru plata serviciilor publice vitale, fondurile ajungând rapid înapoi în buzunarele “Troicii“, scrie The New York Times.

Bailoutul de 130 miliarde euro stabilit de “Troica” – formată din Comisia Europeană, BCE şi FMI – pentru Grecia şi prin care statul ar fi trebuit să câştige timp pentru a-şi repune pe picioare finanţele publice ajută doar la plata dobânzilor datoriilor pe care ţara le are. Procesul pare logic, având în vedere că banii vin din buzunarele contribuabililor europeni, iar aceştia se tem de incertitudinile care planează asupra Greciei, notează publicaţia americană.

Iar temerile par întemeiate. Săptă­mâna trecută autorităţile elene care contabilizează veniturile bugetare au avertizat că statul ar putea rămâne fără bani în iunie. Dacă aceasta se întâmplă, Grecia intră în incapacitate de plată a datoriilor, cu excepţia celor către Troică. “Grecia nu va intra în incapacitate de plată faţă de Troică, deoarece troica se plăteşte singură”, consideră Thomas Mayer, un con­sultant senior al Deutsche Bank.

Într-un sistem de plată complex pus pe picioare după alegerile legislative de pe 6 mai, în urma cărora Grecia a fost aruncată într-un haos politic care o aduce tot mai aproape de ieşirea din zona euro, cei trei creditori transferă fondurile de salvare într-un cont special din Grecia. Aici, banii stau două sau trei zile, după care o mare parte din ei este trimisă înapoi la creditori sub forma plăţii dobânzilor obligaţiunilor greceşti acceptate de Europa prin termenii acordului de salvare din februarie.

Prin acest sistem, creditorii se asi­gură că Grecia nu se atinge de bani.

Aproximativ trei sferturi din datoria elenă, sau 229 mld. dolari, sunt deţinute de unul din membrii troicii, potrivit unor estimări ale băncii de investiţii UBS. Creanţele deţinute de fiecare membru sunt secrete. “BCE a dat împrumuturi la costuri mari şi acum insistă să recupereze toată datoria”, spune Mayer.

Banii trimişi sub formă de îm­prumut vin înapoi sub formă de do­bândă, potrivit lui Stephane Deo, economist-şef în cadrul UBS. Acesta adaugă că astfel de aranjamente sunt de uz comun atunci când guvernele riscă incapa­citatea de plată. Explicaţia este că o ţară nu dă faliment precum o companie. Creditorii nu pot dezmembra o ţară şi să o “vândă pe bucăţi” ca să-şi recupereze banii. Astfel, interesul creditorilor este să se asigure că plăţile curg în continuare, chiar dacă aceasta presupune noi împrumuturi.


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Grecia

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “BANII PENTRU “SALVAREA” GRECIEI SE DUC LA CREDITORII SAI

  1. daca pricep eu bine, Greciei i se dau bani suplimentari, care nu ajuta deloc Grecia (deoarece se intorc la creditori), ba chiar ii maresc datoria, adica problema pe care ‘ajutorul’ isi propune sa o rezolve

    ce mai cauta Grecia in UE, alte ‘ajutoare’, directive, etc?

  2. CHIAR NICI EU NU STIU,DE CE SE DORESTE ATAT UE,CIND TOTUL TINE DE PUTEREA FIECAREI TARI PRIN PROPRIUL POPOR IN A-SI GESTIONA RESURSELE PROPRII SI DE SE MUNCI CU PATRIOTISM PENTRU BUNASTAREA FIECARUIA IN PARTE.CRED CA INCA NE PUTEM INTOARCE DIN DRUMUL GRESIT SI GRECII SI NOI SI ALTII SA SCHIMBE MACAZUL,FOLOSIND RESURSELE PROPRII(CAZUL ARGENTINEI).

  3. culmea e ca si BCE face profit pe seama grecilor:

    A week ago the bankrupt Greek state borrowed 4.2 billion from Europe’s bailout fund (the EFSF) and immediately passed it on to the European Central Bank (ECB) so as to redeem Greek government bonds that the ECB had previously purchased in a failed attempt to shore up their price. This new loan boosted Greece’s debt substantially but netted the ECB a profit of around 840 million (courtesy of the 20% discount at which the ECB had purchased these bonds).

    http://yanisvaroufakis.eu/2012/05/25/for-europes-sake-greece-must-renege-on-its-bailout-commitments-my-op-ed-in-le-monde/

    20% discount inseamna ca au cumparat bonduri de 4,2 miliarde euro dar au platit doar 80% din suma asta (ca e riscant, deh); in bilant, de fapt BCE a castigat prin faptul ca a facut un profit de 20% (840 milioane); ca orice credit si acesta este un asset si BCE il poate folosi la emiterea de noi credite; cata vreme nu pica Grecia, BCE face afaceri super tari pe seama lor; doar daca Grecia va spune Troicai flit, vor fi probleme, altfel poporul grec va munci din greu si pentru plata acestor “discounturi” super tari

  4. E f simplu, X imprumuta pe Y pt ca Y sa-si plateasca datoriile anterioare catre X, dar datoria nu scade, fiind la mintea cocosului ca ea creste.
    Ce se urmareste e doar stingerea datoriei la termen, dar se sting la termen prin alte imprumuturi, deci de fapt este o amanare a achitare a datoriei initiale, la costuri mai mari. Daca dpv economic poate fi logic, totusi logica asta are ceva probleme, pt ca e clar ca datoria initiala va fi platita cu costuri mai mari si pe termen mai lung (aceeasi datorie initiala prelungita) de catre grecii platitori de taxe si impozite. Totusi, acesti platitori au o limita a suportabilitatii, si cand se va depasi acea limita (sau tocmai pt a evita asta) se poate ajunge la alte cedari. Totul este ca un bulgare de zapada care creste si creste si ia cu el tot ce intalneste in cale – tot ce poate ramane pe loc este ceea ce nu e de aici, ce nu poate bulgarele asta sa ia cu el in prapastie, adica: Credinta, Nadejdea si Dragostea.

  5. corectie pt mai sus:
    “totusi logica asta are ceva probleme, pt ca e clar ca datoria initiala va fi platita cu costuri mai mari si pe termen mai lung (aceeasi datorie initiala prelungita)”

    E vorba de urmatoarea situatie: daca X avea 100 de unitati de platit in 100 de luni, el trebuia sa puna de-o parte (“strans cureaua”) cate 1 unitate pe luna. Prin imprumutul contractat ca sa-si poata respecta angajamentul initial, in final are de platit 200 de unitati in 200 de luni, deci tot cate 1 pe luna, dar pentru o perioada mai mare si aici apar multe alte “costuri” in plus fata de prima situatie. Costuri sociale mult mai mari, secatuirea de resurse..

  6. Scuze, inca ceva:
    Cred ca in mintea oricui om onest ar trebui sa apara intrebarea:
    de ce guvernul grec aproba noi si noi imprumuturi, cand e clar ca lumina zilei ca in final nu vor putea fi onorate decat cu costuri mult mai mari???
    Cred ca incompetenta este usor de scos din discutie, pt ca un simplu calcul aritmetic indica finalul acestor “masuri”. Ce ramane este doar servirea altor interese.
    Dar ca sa intelegi asta trebuie sa fii, cum am spus, ONEST. Dar cand esti “vandut”, cand nu conteaza altceva decat banul, banul si iarasi – BANUL, nu ma mir de ce e aproape imposibil de inteles o situatie atat de simpla.
    Nu spun de cei de aici de pe site, ci de ce vad/aud in jurul meu, cam peste tot: “grecii la munca, grecii puturosi, grecii huligani, grecii invatati sa traiasca pe spinarea statului etc etc”… Iertati!

  7. Pingback: PREMIERUL GREC a cersit indurare si păsuire de la MERKEL/ Cancelarul german, acuzat de instaurarea unui REGIM AUTORITAR si ANTI-PARLAMENTAR - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: GRECIA IN CLESTELE ANTISOCIAL AL TROICII: FMI, CE si BCE cer saptamana de lucru de SASE zile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUSTERITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCET
  10. Pingback: GRECIA SUB TUTELA – o analiza economica. “Nici-o tara nu ar trebui sa intre vreodata intr-o uniune momentara ca zona euro” | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare