Se anunta un “SEPTEMBRIE NEGRU” pentru Biserica Greciei. Asezamintele sociale in pericol de FALIMENT

16-08-2012 3 minute Sublinieri

 Vine ”un septembrie negru” pentru așezămintele sociale ale Bisericii

sursa: romfea.gr

Multe așezăminte sociale și grădinițe ale Bisericii (Greciei) sunt pe roșu (în criză).

Mitropoliții avertizează că dacă nu sunt plătite curând datoriile instituțiilor de asigurări sociale, atunci din septembrie vor fi obligați să le închidă.

Povara pe care sunt chemate să o ridice mitropoliile e greu de suportat, spun mulți episcopi, din Tracia până în Peloponez. Cantinele sociale s-au înmulțit. Ajutoarele financiare pentru familiile care nu au bani să își plătească curentul și alte nevoi de bază au crescut. Cheltuielile pentru acestea se fac din casieriile mitropoliilor și ale parohiilor. Funcționarea creșelor și grădinițelor a devenit deja un lux.

Așezămintele sociale ale Bisericii își epuizează resursele și casieriile mitropoliilor nu pot să acopere nevoile (existente). Rețeaua socială pe care au dezvoltat-o mitropoliile prin așezăminte sociale și alte structuri a fost literalmente îngenuncheată de criza economică.

În Ilia, mitropolitul a închis de curând unul din așezămintele sale. Nu mai putea să acopere cheltuielile de funcționare și salariile personalului insuficient pe care îl avea.

Probleme asemănătoare întâmpină și azilul de bătrâni al Mitropoliei de Kalavrita.

În Mitropolia de Mesinia și în orașul Alexandroupoli, EΟΠΠΥ (Organizația Națională de Acordare a Serviciilor de Sănătate – adică serviciul de asigurări de stat) nu și-a plătit datoriile sale de anul trecut.

Ca un joc de domino, unul după altul, așezămintele sociale ale Bisericii (din Sparta, Livadia etc) care cândva erau puternice economic și modele de structuri de asistență socială, prezintă semne de declin. Cauza principală este neputința instituțiilor de asistență socială de a-și acoperi îndatoririle lor.

”De obicei mitropoliile acopereau diferența, când un așezământ sau un azil de bătrâni avea probleme economice. Nu mai există această posibilitate. Dacă situația va continua așa, vor fi obligate să le închidă” spune directorul unui așezământ al unei mitropolii mari.

Consecințe dezastruoase

Consecințele, dacă se închid așezămintele Bisericii, vor fi dezastruoase, remarcă un funcționar de asistență socială al Arhiepiscopiei Atenei.

”Dacă vârstnicii sau persoanele cu probleme psihice au rude, atunci se vor întoarce la casele lor. În caz contrar, nu este exclus chiar să ajungă în stradă.”

Numărul așezămintelor sociale care funcționează sub protecția mitropoliilor nu este deloc de neglijat. În Arhiepiscopia Atenei, 10 creșe, 10 grădinițe, 19 case de bătrâni (și 66 în mitropolii) 13 sanatorii pentru bolnavii cronici, 8 așezăminte pentru persoanele cu nevoi speciale, 10 spitale-policlinici, 7 așezăminte de sănătate sufletească (spitale de psihiatrie), 6 case pentru oameni fără adăpost, un hotel pentru găzduirea însoțitorilor bolnavilor, 36 internate-orfelinate și multe așezăminte de ocrotire a copiilor depind direct de Biserică.

Și grădinițele mitropoliilor întâmpină multe probleme. Grădinițele de stat, încărcate de personal și de cheltuieli, nu pot să primească copii și mulți (părinții) se adresează instituțiilor Bisericii.

Nu pot să ridice această povară, nici (să aibă grijă) de numărul de copii care rămân pe dinafară. Iar suma simbolică lunară pe care o depun părinții care pot să facă aceasta nu mai este suficientă, în vreme ce primăriile pline de datorii nu pot să îi susțină.

Datoriile statului și ale ierarhilor

Pentru impasul care s-a creat nu sunt lipsiți de răspundere nici guvernanții, nici episcopii.

Nici un om politic”, susține un cleric cu experiență în lucrarea de asistență socială și în programele sociale, ”nu a pus accent  pe creșterea economiei sociale de către Biserică. Nu au susținut niciodată serios dezvoltarea lucrării sociale și de asistență în Grecia din partea Bisericii, așa cum se întâmplă în alte țări, unde Biserica săvârșește lucrarea socială pe care este dator să o facă un stat”, a remarcat acesta.

”În mitropolii”, a adăugat el, ”funcționează așezăminte cu personalul strict necesar și cheltuielile de funcționare stabilite. Nu îi interesează câștigul, ci doar să își poată plăti cheltuielile. Acestea nu sunt încărcate cu angajări prin mituire, nici prin risipe inutile. Îndeplinirea de Biserică a ajutorului social de stat al cetățenilor oferă locuri de muncă și soluții la grupe sociale sensibile.”

”Este o soluție indicată care este practicată și în Germania de către biserica evanghelică. Politicienii nu au sprijinit economia socială, cu toate că mulți au promis-o, temându-se că va crește puterea Bisericii. Au retezat, însă, în acest fel, o pârghie de dezvoltare care astăzi ar fi fost foarte utilă. Sunt bune și cantinele sociale pe care le oferă mitropoliile. Însă ele sunt neproductive și dau soluții doar în ultimul moment. Trebuia ca banii să fie cheltuiți pentru a fi create locuri de muncă și în același timp, prin lucrarea de asistență socială, să aibă loc și dezvoltarea în zonă.”

”Răspunderi au însă și mitropoliții care nu au acordat importanța necesară în a-și obține autonomia economică. Sunt puțini cei care dezvoltă lucrări sociale și infrastructuri serioase în mitropoliile lor. În loc să se cheltuie bani pe veșmintele pe care le vor purta și pe mașinile pe care le vor cumpăra, să își suflece mânecile, să vorbească cu conducătorii locali care nu îi subminează de obicei, să câștige subvenții comunitare și să participe la programe sociale. Câți însă au făcut aceasta în ultimii ani ?” susține o persoană cu mare experiență în spațiul ecleziastic.

Majoritatea arhiereilor se ocupă, în Sinod și în afara lui, cu subiecte lipsite de importanță, cu diferențe din secole … trecute și pe cine vor alege în cutare sau în cutare mitropolie. Când toate Bisericile Ortodoxe din jurul nostru fac lucruri, mari, Biserica Greciei se stinge încetul cu încetul. Episcopii nu au nici o dorință de dezvoltare a economiei locale se învârt în jurul propriului sine, scufundând într-o situație fără ieșire Biserica și societatea …

traducere din neogreacă de pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu, consilier cultural


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, Ierarhi greci, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Se anunta un “SEPTEMBRIE NEGRU” pentru Biserica Greciei. Asezamintele sociale in pericol de FALIMENT

  1. “Când toate Bisericile Ortodoxe din jurul nostru fac lucruri, mari, Biserica Greciei se stinge încetul cu încetul.”
    Probabil ne regasim si noi pe aici cu marea Catedrala a Manturii Neamului 🙁

  2. Pingback: GRECIA IN CLESTELE ANTISOCIAL AL TROICII: FMI, CE si BCE cer saptamana de lucru de SASE zile - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: NEONAZISTII din Grecia fac POLITIE in Atena/ Der Spiegel ataca Biserica Ortodoxa Greaca - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Biserica Greciei in IMPAS FINANCIAR AGRAVAT - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare