Cardinalul Kurt Koch re-afirma scopul ecumenismului catolic: ACCEPTAREA PRIMATULUI PAPAL DE CATRE ORTODOCSI

15-06-2013 1 minut Sublinieri

Cardinal_Kurt_Koch_2011_Keynote_Speaker

In comunicarea sustinuta la universitatea ucrainiana romano-catolica din Lviv, Cardinalul Koch, Presedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor, a lansat o provocare intregii lumi ortodoxe orientale, chemand-o la un examen curajos a problemei sale ecleziologice majore, si anume autocefalia Bisericilor nationale si inclinarea lor la nationalism“.

Din punct de vedere ortodox, Biserica este prezenta in fiecare Biserica locala in care se slujeste Taina Euharistiei, asa incat fiecare comunitate euharistica este Biserica in plenitudinea ei“, a declarat cardinalul Koch. “Din contra, din punct de vedere catolic, o comunitate euharistica particulara/locala nu este Biserica completa. Astfel, fundamentul bisericii catolice este data de unitatea comunitatilor euharistice locale unele cu altele si cu episcopul Romei. Astfel, biserica catolica exista la intersectia reciproca a Bisericilor locale in sanul Bisericii universale“, a declarat Cardinalul. Astfel, biserica catolica “trebuie sa sprijine argumentele in favoarea primatului papal al Romei in activitatea si viata bisericii“, a adaugat prelatul.

Principalul este sa nu se piarda din vedere scopul dialogului ecumenic intre Bisericile catolice si ortodoxe, care, cel putin din punct de vedere catolic, nu poate consta decat in restabilirea comunitatii vizibile a Bisericilor“, a concluzionat Cardinalul Kock.

Avand in vedere aceste declaratii, site-ul ortodox rusesc Sedmitza.ru face comentariul urmator:

In acest mod, seful departamentului ecumenismului defineste in mod clar obiectivul dialogului ecumenic, asa cum il concepe Vaticanul: de a aduce Bisericile locale ortodoxe la unirea cu scaunul de la Roma. Adica, in mod substantial, conceperea unirii ramane, ca inainte, strategia Sfantului Scaun in relatiile cu lumea ortodoxa. Este curios ca acuzatia de nationalism cu privire la ortodocsi sa fie pronuntata de Cardinalul Koch in timp ce se afla in Galtia care, dupa cum stim, nu a fost libera de tendintele nationaliste prin trecerea la uniatism“.

*


Categorii

1. DIVERSE, Ecumenism, Papa (Papism), Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “Cardinalul Kurt Koch re-afirma scopul ecumenismului catolic: ACCEPTAREA PRIMATULUI PAPAL DE CATRE ORTODOCSI

 1. “Astfel, biserica catolica “trebuie sa sprijine argumentele in favoarea primatului papal al Romei in activitatea si viata bisericii“, a ajutat prelatul.”

  Asta e scopul lor, visul lor! Pentru cine nu era clar pana acum, scopul e acelasi. Le uram drum bun si cale batuta! Dar problema noastra nu sunt ei, ci unii ierarhi si preoti de-ai nostri care inclina spre ceea ce vor ei. De la acestia va veni tulburarea.

  (Ar trebui facuta aici o corectura: In loc de “a ajutat prelatul” trebuie scris “a adaugat prelatul”. E o greseala de traducere cu siguranta).

 2. @daniela:

  Am corectat, multumim.

 3. “Din contra, din punct de vedere catolic, o comunitate euharistica particulara/locala nu este Biserica completa. Astfel, fundamentul bisericii catolice este data de unitatea comunitatilor euharistice locale unele cu altele si cu episcopul Romei.”

  Hai, că au găsit chichița ca să ”dovedească” care este Biserică ”completă”. Ei, și legând-o de Roma arată iarăși că tot pământesc gândesc. N-au treabă nici cu Dumnezeu, nici cu sfinții; biserica lor e completă dacă-l au pe papa, asta e.

 4. Catolicii astia sunt pur si simplu … politicieni. Pentru ei nu conteaza mentinerea legaturii depline cu Adevarul mantuitor de catre Biserica, adica cu Hristos, ci doar pastrarea unei unitati a cat mai multe biserici locale. Ei vad lipsa unui dictator religios in biserica ca fiind un pericol pentru unitate, adica daca o biserica locala ortodoxa cade din Adevar cade bineinteles si din Biserica, caci la ortodosi primeaza Adevarul ( El, Hristos are primat de drept, nu papa ). Ei prefera sa ramana o comunitate cat mai mare unita de papa prin minciuna ( papa renunta la Adevar de dragul unitatii ), decat sa fie mai putini dar uniti cu Hristos ( adica cei capabili ). Pana la urma la ei are primat omul ( minciuna – ” tot omul este mincinos ” ), iar la noi are primat Hristos, adica Adevarul. Ei cred ca Hristos este in papa in mod obligatoriu, pentru ca pentru ei Hristos este dragoste fara Adevar, iar la noi Hristos este dragostea in Adevar. La ei ramane valabila doar a doua porunca – a iubirii de aproapele, iar la noi iubirea de aproapele izvoraste din iubirea de Dumnezeu. Interesant este ca tocmai ei au legalizat si facut crimele inchizitiei, si nu noi ” fundamentalistii si traditionalii ” ortodocsi. Pentru ca traditia ortodoxa nu este ca celelalte traditii ale omenirii, generatoare de violenta. Daca generalizezi si spui ca orice fundamentalism naste violenta ajungi sa crezi ca salvarea este atihristul ( catolicismul a demonstrat cu prisosinta ca este generator de violenta ), dar ortodoxia in 2000 de ani, cu tot nationalismul ei, nu a sprijinit sau generat niciodata violenta. Dar o dictatura antihristica va genera si mai multa violenta decat catolicismul, singura iubire adevarata de aproapele ramane cea ortodoxa, pentru ca e izvorata din Adevar. Adevarul e simplitatea ultima, cea dumnezeiasca, iar fara simplitatea desavarsita e imposibila armonia deplina a omenirii, iubirea de aproapele.

 5. Capul Bisericii -nu ,,bisericilor,,- ortodoxe este Domnul Nostru Iisus Hristos;al lor-este papa.Ei au desfiintat sfintenia asa-zisei lor biserici(ca sa nu mai amintesc de restul ereziilor lor).La ortodocsi,la Sfinta Liturghie,la Spovedanie,la Sfintul Maslu,etc,este prezent Domnul Nostru Iisus Hristos-si de aceea noi sintem in Biserica Lui,Una-cu El,cu Tatal Si cu Duhul Sfint-noi fiind madulare ale Sfintei Lui Biserici,asa cum s-a rugat pe piatra din gradina Ghetsimani- sa fim Una.Noi Stim cui ne rugam,in miinile cui dam sufletul si mintuirea noastra,viata si toate ale noastre.Ei se inchina la un om…care se crede dumnezeu.Fereasca-ne Dumnezeu!!!
  Un crestin adevarat nu poate face rau semenului sau,nu-l obliga la nimic impotriva acestuia caci isi pierde asemanarea cu Domnul Sau;ei,catolicii si protestantii astia ecumenisti daca nu-l au cu adevarat pe Hristos in ei,se straduiesc cu virulenta sa te convinga sa zici si sa faci ca ei,lor sa le fie bine si sa fie indreptatiti si de ortodocsi in eroarea lor.Asa ar vrea ei.La fel ca si homosexualii si la fel cu toti cei care se complac in greseala si mint cu insistenta ca au dreptate -dar au nevoie sa fie intariti si de altii,oficial.
  Si acum ne acuza si de nationalism ( de care?Ortodox?!)ca oricum nu mai e la moda.Au avut ei gija sa- compromita conceptul.Ca sa ne simtim rusinati si demodati.Adevarul nu se demodeaza.
  Eu atit le-as zice:nu sinteti informati corect sau deloc despre Adevar.Sinteti in grava eroare.Mai aveti timp -din mila si rabdarea cea mare ale Lui Dumnezeu-sa cercetati ca sa va reveniti.Atunci discutam
  Niciodata nu se va putea uni Biserica ortodoxa cu …celelalte,daca ele nu-si vin in fire.Nu are cum -caci este mireasa Lui Hristos,Una,Soborniceasca Si Apostoleasca.E nascuta din jertfa Lui Hristos,pe calea spre Golgota.Ei nu recunosc aceste sfinte taine asa cum le-a instaurat Mintuitorul.Ei i-au sfisiat camasa cu ereziile lor-fiecare are,poate, o fisie,saracii de ei…Doar Ortodoxia a pastrat camasa Lui Hristos(=Biserica)intreaga.In istotie s-a murit pe capete pentru marturisirea acestui Adevar.Si ei ne acuza de nationalism,deturnind subiectul eventualei discutii.
  Dumnezeu sa-i intoarca la bunatate,la Adevar si la rugaciune.

 6. S-au mai trezit preotii si de pe la noi in ce priveste ecumenismul, unii mai devreme altii mai tarziu… Dumnezeu sa ne lumineza!

 7. E o falsa problema “nationalismul ortodocsilor”, fiindca si catolicii sunt nationalisti rau de tot 🙂 !
  Insa eu ma gandeam azi, ca a fost Duminica Sfintilor Parinti de la Primul Sinod Ecumenic, cum s-a pervertit sensul ecumenic in…ecumenism…pentru ca multi sunt inselati din cauza acestei confuzii…
  Nationalismul este cu siguranta daunator crestinismului, caci cei ce-am fost botezati in Hristos Una suntem si numai conteaza ca suntem de natii diferite, insa si Vaticanul este daunator crestinismului pentru ca in Numele Domnului a facut crime si a dus la ruperea Bisericii pentru pofta de putere a papilor…
  Ce bine ar fi ca inainte de-ai judeca pe ortodocsi, romano-catolicii sa se repuna putin in cauza !?
  Sigur, ultimii Papi au tot cerut scuze pentru crimele Vaticanului, dar din cate se vede, totul a fost de fatada, fiindca a cere iertare pentru “politica corecta” si fara pocainta adevarata, nu serveste decat dusmanilor crestinismului !

 8. “Din punct de vedere ortodox, Biserica este prezenta in fiecare Biserica locala in care se slujeste Taina Euharistiei, asa incat fiecare comunitate euharistica este Biserica in plenitudinea ei“

  Oare nu a zis Domnul ca unde sunt 2 sau 3 adunati in numele Sau, va fi si El prezent acolo? Ce aberant lucru e sa vezi Biserica ca pe o ierarhie omeneasca. Biserica este Biserica chiar daca ierarhii cad in erezie. Doar cum ar supravietui Biserica altfel, daca ar fi dependenta de infaibilitatea unui singur om? Daca papa maine trece la o secta, toti catolicii trec la acea secta?

 9. Iată, fraților, credința catolicilor – îmbibată cu „activităţi cu caracter ludic” – http://www.cotidianul.ro/papa-a-binecuvantat-motociclete-si-piloti-215946/.

  Mâine vor integra în adunarea lor pe parașutiști, parașute și alți demenți dornici de adrenalină… dar fără Hristos.

 10. Bra’o, to’arse cardinal talmudist Coci !In sfarsit,ne-ai spus ce prevede planul cincinal al celor 300 !

 11. Este de tot rasul interpretarea pe care o da dumnealui eclesiologiei ortodoxe! Dar nu mai putin de ras decat eclesiologia pe care ne-o propune, si care spune ca Biserica are nevoie sa se uneasca in jurul papei. Crestinii ortodocsi se unesc cu Hristos prin Sfintele Taine, si de aceea sunt un singur Trup, strans unit in jurul Capului. Iar ceilalti imi spune gandul ca simt ei ca nu sunt cu adevarat uniti cu Hristos si de aceea considera ca au nevoie de un cap lumesc care sa-i uneasca in jurul lui cu metode lumesti, mai cu zaharelul, mai cu ciomagul. (Dpdv istoric sigur ca nu e chiar asa, adica eclesiologia aceasta eretica au scornit-o incetul cu incetul papii ca sa-si consolideze puterea lumeasca, dar gandesc ca cei care in ziua de azi o iau de buna s-ar putea sa “functioneze” asa cum am spus.)

 12. Pingback: Parintele Porfirie despre CREDINTA ADEVARATA, PAPALITATEA ERETICA, teoria “toate religiile sunt adevarate” si MINUNILE MINCINOASE ALE DIAVOLULUI -
 13. Pingback: “Moment istoric” de gravitate antihristica: PAPA FRANCISC si PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU pledeaza, la Fanar, pentru UNIREA BISERICII ORTODOXE CU CATOLICII! [VIDEO]. Inselaciunea “noii ere a dragostei” - Recomandari
 14. Pingback: Declaratia comuna a PAPEI FRANCISC si a PATRIARHULUI KIRILL. Partea controversata – CORECTITUDINEA ECUMENISTA: reducerea diferentelor dogmatice la “DIVERGENTE ISTORICE”. Partile bune: MARTURIE COMUNA PENTRU FAMILIE, CRITICA SECULARISMULU
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare