Confruntări armate între RUSIA și TURCIA în provincia Idlib, Siria. Erdogan șantajează, din nou, UE cu refugiații, pentru a obține sprijinul NATO/ Discuții în comisia de apărare a Senatului SUA. Urmează plasarea de rachete nucleare cu rază medie în EUROPA?

28-02-2020 4 minute Sublinieri

Sursa foto: https://www.france24.com/en/20200227-turkish-troops-killed-in-air-strike-in-syria-s-idlib

Digi24:

Zeci de militari turci, uciși într-un atac aerian în Siria

Cel puțin 33 de soldați turci au fost uciși într-un atac aerian întreprins de forțele regimului de la Damasc în nord-vestul Turciei, în provincia Idlib, relatează BBC.

Actualizare 8.20. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a convocat joi un consiliu extraordinar de securitate cu privire la situaţia din nord-vestul Siriei, au anunţat media turce în momentul anunţării unor victime de partea turcă.

Potrivit canalelor de televiziune NTV şi CNN-Türk, Erdogan a prezidat joi seara la Ankara o reuniune la care au participat înalţi oficiali.

Purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ a spus că regimul de la Damasc a devenit acum inamicul Turciei.

Statele Unite au anunțat că sunt alături de aliatul lor din NATO și au cerut Damascului să oprească ostilitățile.

Ministrul de externe al Turciei a avut o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Alianța Nord-Atlantică a făcut apel la evitarea agravării situației.


Surse din armată susțin că în jur de 70 de militari turci ar fi fost uciși joi seara, în urma un raid aerian. O clădire situată în satul Balioun ar fi fost lovită din plin, aceasta fiind folosită drept centru de operațiuni după ce Turcia a trimis întăriri în zonă pentru a ajuta grupurile de rebeli, la începutul lunii februarie, scrie Mediafax, care citează The Guardian.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunțat inițial un bilanț de 34 de morți.

La rândul său, Rahmi Dogan, guvernatorul provinciei Hatay de la granița cu Idlib, a confirmat că cel puțin 22 de militari turci au fost uciși.

În orice caz, Turcia a declanșat o acțiune de răspuns împotriva trupelor guvernamentale siriene. Acestea sunt sprijinite însă de Rusia.

Surse din Turcia au dat vina pe regimul din Siria pentru atac, dar mai multe surse din Idlib, precum și filmări neverificate care au surprins raidul aerian sugerează că atacul ar fi fost efectuat de către forțele aeriene ale Rusiei. (…)/ integral pe digi24.ro

Hotnews:

Turcia nu va mai opri refugiații din Siria să ajungă în Europa, după ce 33 de soldați turci au fost uciși

Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat un înalt oficial turc, în timp ce Ankara a răspuns vineri la uciderea a 33 de soldaţi turci într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei. De altfel, sute de migranți au trecut granița de nord-vest a Turciei către Grecia și Bulgaria, potrivit presei turce citate de Reuters.

În cursul nopţii, preşedintele Tayyip Erdogan a prezidat o reuniune de urgenţă consacrată acestui atac la Ankara, în timp ce ministrul apărării Hulusi Akar şi comandanţii forţelor turce au condus operaţiuni în Siria la graniţa turcă, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu.

Turcia a trimis mii de militari şi armament greu în Siria, iar Erdogan a avertizat că Ankara va lansa o ofensivă la scară largă pentru a respinge forţele siriene dacă ele nu se retrag din faţa posturilor de observaţie turce instalate în regiune.

Uciderea a 33 de soldaţi turci şi rănirea altor 32, anunţată de guvernator în provincia turcă Hatay la graniţa cu Siria, a ridicat bilanţul militarilor turci ucişi în regiune în această lună la 54.

Directorul de comunicaţii turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate ţintele “cunoscute” ale guvernului sirian au fost bombardate de unităţile turce de sprijin aerian şi terestru.

Detaliile represaliilor nu au fost imediat clare.

Aproximativ un milion de civili au fost strămutaţi în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susţinut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniţi de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.

În aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din Idlib, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă pe uscat şi mare în Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

“Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare”, a precizat oficialul, care a cerut anonimatul.

“Toţi refugiaţii, inclusiv sirieni, sunt bineveniţi acum să traverseze (marea) spre Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Nota noastra

Contextul noii crize din Siria: Turcia controlează ultima fâșie teritorială din Siria, în provincia Idlib, în care se mai află grupări înarmate ale „opoziției” siriene față de al-Assad. Din fâșie fac parte unele orașe, dar și două autostrăzi care leagă direct Damascul de Idlib, ceea ce le face obiective strategice.

Potrivit acordului de la Astana, Rusia, Iranul și Turcia ar fi trebuit să fie garanții unui proces de de-escaladare a conflictului dintre armata Damascului și diversele grupări ale „opoziției” în aceste zone-tampon, precum provincia Idlib.

Din varii motive, dintre care nu lipsesc și veleitățile de jucător de poker geopolitic ale lui Erdogan, care ba face înțelegeri cu rușii, ba cu americanii, pentru a-și lărgi sfera de influență în regiune, în Idlib s-a ajuns la un conflict acut nu doar între turci și sirieni, ci între turci și ruși.

Fondul acestui conflict îl reprezintă avansul armatei siriene în provincia Idlib. Au reușit să recucerească unele orașe și să controleze cele două autostrăzi strategice. Între timp, Turcia a decis să se implice mult mai agresiv, de partea „opoziției”, înarmând rebelii și participând direct la conflict, ceea ce a dus inclusiv la țintirea unor avioane rusești. Asta în timp ce în armata siriană sunt consilieri militari ruși, aflați, așadar, sub tirul direct al artileriei turcești, iar loviturile aeriene împotriva rebelilor și, deci, a soldaților turci, sunt date de aviața rusă.

Așadar, rușii și turcii se află în conflict militar în provincia Ildib din Siria. Pierderile armatei turcești sunt provocate, cel mai probabil, de aviația rusă. Deocamdată, însă, niciuna din părți nu acuză oficial cealaltă de agresiune militară. Pentru că dacă ar face-o, ar deveni casus belli între Turcia și Rusia. Erdogan declară regimul din Damasc inamic, tocmai pentru a nu face asta cu Rusia. 

Turcia pretinde că susținerea „opoziției” înarmate din Idlib face parte din acordurile încheiate cu Rusia și regimul din Damasc. De partea cealaltă, Rusia și Siria acuză Turcia că s-a aliat cu teroriștii.

Acum Erdogan șantajează Europa – iar – cu refugiații și așteaptă de la NATO ajutor direct împotriva Rusiei în Siria. Cum spuneam, un jucător de poker nu foarte subtil. Ba cu Rusia, ba cu NATO. Oare până când?

Anghel Buturugă:

Niște mai multe arme nucleare în Europa

Fură audieri la Senatul SUA la una din comisiile de apărare de s-a speriat Twitterul.

Comandantul NATO pe Europa, generalul Tod Wolters, poartă o conversație cu șefa comisiei, sen. Fischer (rep.) despre deterrence și arme nucleare. Că țările participante NATO știu și susțin tot mai mult rolul armelor nucleare în descurajarea inamicului (se discută explicit despre Rusia). Că aceste țări membre NATO vor susține/transmite opiniei publice interne importanța întreținerii unei „umbrele” nucleare în Europa.

Întrebat ce părere are despre politica „no first use” (doctrină militară care prevede utilizarea armelor nucleare strict în termeni defensivi, ca răspuns la o agresiune inițiată – n.n.), generalul răspunde rânjit că el este pentru „flexible first use policy”. Cu alte cuvinte, NATO să poată folosi „flexibil” armele nucleare, să lovească eventual preventiv, prima, înainte să lovească inamicul. Dacă politica „no first use” ar însemna o atitudine defensivă, care spune, în esență, să folosești arsenalul nuclear doar dacă vei fi atacat, cea „flexibilă” asumă o atitudine ofensivă și pro-activă.

Ca să ne facem o idee, dpdv oficial, doctrina militară a Rusiei spune – deocamdată – că folosirea armelor nucleare se face doar în cazul în care Rusia este atacată nuclear sau convențional și existența sa este pusă în pericol. Sen. Fischer continua audierile întrebând dacă nu o să fie „ground launch conventional arms” de ajutor în descurajarea inamicului – întrebare retorică, de fapt, un fel „vrei calule ovăz” sau minge la fileu ridicată generalului de 4 stele.

Aceste arme înseamnă, practic, proliferarea de rachete nucleare cu rază intermediară, anterior interzise sub un tratat (INF) încheiat în 1987, dar devenit caduc după ce SUA s-a retras în august anul trecut, acuzând Rusia că nu mai respecta prevederile INF. Deci pare că se pregătește o mare vânzare de astfel de rachete nucleare cu raze medii de acțiune pe care statele membre NATO să le achiționeze și să le găzduiască pentru a descuraja, desigur, inamicul Rusia. Care o să se bucure mult, mai ales când are de-a face cu generali care sunt ”flexibili” când vorba să apese pe trăgaciul nuclear.

Eu mă întreb – noi deja ne-am înscris pe listă, să fim siguri? Că poate n-ajung la toată lumea…


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Siria, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Confruntări armate între RUSIA și TURCIA în provincia Idlib, Siria. Erdogan șantajează, din nou, UE cu refugiații, pentru a obține sprijinul NATO/ Discuții în comisia de apărare a Senatului SUA. Urmează plasarea de rachete nucleare cu rază medie în EUROPA?

  1. Ca sa traverseze Marea Neagra spre Stambul si apoi spre Ierusaliml,rusii au trei variante:debarcare direct in Turcia-un D Day,rusesc;prin Dobrogea si Bulgaria-cel mai scurt si mai usor drum;prin Georgia si sudul Caucazului apoi Siria si langa Ierusalim popas-cel mai greu drum.Dupa cum spun profetiile,cel mai probabil va fi a doua varianta:prin tara noastra.

  2. Nu cred ca e cazul – deocamdata – de un conflict direct asumat intre turci si rusi, din mai multe motive.
    Herrdogan a deschis in ultimii ani vreo 4 fronturi in zona orientului mijlociu si nu le poate sustine pe toate (nici militar, nici financiar, nici ca influenta, mai ales ca pe toate pozitia militara este extrem de precara – unde mai pui ca e si ilegala cf. cu legile internationale):
    – Irak, in nord, zona Kurdinstanului irakian
    – Siria, in nord, zona in care sunt si kurzi, si unde au stabilit o zona de buffer in acord cu rusii (si unde inca patrulele mixte turco-ruse sunt functionale)
    – Libia, cel mai recent, unde au si transferat cateva mii din jihadistii alcaiezi aflati sub aripa lor in Idleb, Siria (probabil cei mai periculosi ca sa ii tina cat mai departe de Turcia)
    – Siria, in Idleb, unde arde acum. si unde isi sprijina teroristii pe care i-au inarmat si sustinut inca de la inceputul conflictului cu ajutorul statelor europene si al americanilor (militari) si al petrodolarilor arabi (financiar).
    Zona asta e o pozitie foarte subtire pentru Herrdogan pentru ca ar fi trebuit sa separe pe cei din alcaieda de cei turkmeni si fosta opozitie siriaca (acum curata de elementele reale opozante regimului si de eventuali lideri nealiniati Ankarei) si sa faciliteze – alaturi de rusi – o reconfigurare a pozitiilor in regiunea Idleb a.i. AlAssad si armata siriana sa preia controlul autostrazilor M4 si M5 care leaga Alepo de Damasc si Latakia (zona de coasta). Asta conform acordurilor semnate cu rusii si iranienii pe la Astana acu cativa ani. Turcii nu au facut nimic 2 ani de zile, sperand ca o sa ii joace pe degete atat pe americani cat si pe rusi, asa ca rusii au dat ok-ul sirienilor pentru a rezolva militar acest aspect. Campania a inceput in decembrie anul trecut si e aproape de finalizare (Alepo si periferiile sunt eliberate, idem autostrada M5, acum e in faza finala recucerirea sudului Idlibului la pachetu cu autostrada M4 care leaga Latakia de Alepo). Herrdogan se gaseste acum intre ciocan si nicovala pentru ca vrea sa evite influxul de teroristi in Turcia (care ii pot crea mari probleme la el acasa cand isi vor da seama ca turcul i’a folosit pentru propriile interese in zona si nu pentru jihadismele si califatele visate de ei) dar sa si pastreze teritoriu buffer in interiorul Siriei, lucru care deja e aproape imposibil in conditiile din teren (armia de teroristi a fost decimata serios si chiar si cu suport militar, logistic si forte speciale turce in teren nu mai poate opri armata siriana sprijinita aerian de rusi). Unde mai pui ca e sub presiune si acasa, atat economic cat si politic (mai ales acum ca sunt zeci, daca nu sute, de soldati turci morti, lucru pe care nu il mai poate ascunde publicului turc), atat din interior cat si din exterior.

    Totusi, sansele par reduse ca un conflict direct (si asumat ca atare) sa poata izbucni in interiorul Siriei, in Idleb, intre turci si rusi, in acest moment. Zona respectiva este controlata la sol de armata siriana si gruparile afiliate, iar in aer de rusi (care au sistemele S400 active in regiunea Latakia plus o flotila de avioane de ultima generatia acolo a.i. nimeni nu le poate contesta suprematia aeriana decat cu riscul izbucnirii unui conflict major care sa implice NATO; iar NATO, deunazi, nu le-a oferit turcilor decat consolarea unor cuvinte frumoase si nimic mai mult). Militar vorbind, pozitia turco-terorista nu mai este demult sustenabila in teren (aka au pierdut razboiul pe care l-au dorit atat de mult).

    Last but not least, Herrdogan are un deal cu rusii pentru sistemele defensive S400 (deja s-a facut o prima livrare de catre rusi), deal care bate ca importanta ceea ce mai poate obtine turcul in Siria (daca mai poate obtine ceva, realist vorbind). Ar mai fi si impactul economic semnificativ asupra Turciei (la vara, pentru ca majoritatea turistilor care vin sunt rusi; acum, pentru ca tone de leguminoase turcesti se imputeau deunazi la granitele Rusiei – si asta ar fi doar un inceput).

  3. Pingback: PAN-ISTERIA COVID-2019 - o criza provocata si un razboi psihologic, ca PAS NECESAR SPRE DICTATURA A "STATULUI GLOBAL"? Care este rolul OMS in aceasta afacere cu SANATATEA si FRICILE oamenilor? Dr. VASILE ASTARASTOAE: "Speriati de epidemie,
  4. https://m.activenews.ro/externe/Moscheile-si-bisericile-din-Betleem-vor-fi-inchise-pe-motiv-de-coronavirus.-Masura-vizeaza-si-Biserica-Nasterii-Domnului-160393

    Nădăjduiesc să nu se întâmple ceea ce mă gândesc eu că s-ar putea, Doamne ferește, să se întâmple sub această ,,acoperire” a coronavirusului !!!
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  5. La ce te gandesti Romile??!! Ca vor interzice slujba de Pastile Ortodoxe la Biserica Sf Mormant, pe motiv de virusuri plimbarete in mintea unora si nu vom mai primi Lumina ???!!!

  6. Pingback: ARMISTITIU intre Rusia si Turcia privind confruntarile din Siria. Situatia ramane tensionata. Apune steaua lui Erdogan?/ CRIZA DELIBERATA A REFUGIATILOR CONTINUA. Turcia si-a trimis trupele sa impinga imigrantii spre Grecia. România ia „măsuri special
  7. @Moca

    https://m.activenews.ro/stiri/Biserica-Sfantului-Mormant-din-Ierusalim-s-a-inchis-160721

    Ți-am răspuns abia acum, pentru că nu puteai înțelege atunci. Dar, nu la asta mă gândeam atunci, ci la ceva care străbate printre rândurile acestei știri, din linkul de mai sus. Ferească Bunul Dumnezeu și Măicuța Domnului și toți Sfinții să fie ceea ce m-am gândit atunci !!! Însă toate acestea sunt consecința păcatelor noastre și dacă s-o fi umplut paharul…
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare