Cum a fost de Anul Nou la ROSIA MONTANA si PUNGESTI: PROTESTE SI GREVA FOAMEI (video)/ CHEVRON – data in judecata in Lousiana (SUA) pentru DEVERSAREA DESEURILOR IN OCEAN

3-01-2014 4 minute Sublinieri


Revelion cu proteste la Roșia Montană și Pungești de medialert

200 de oameni care se opun proiectului au petrecut noaptea dintre ani chiar în comuna Roșia Montană, în casele localnicilor care, ca și ei, nu vor exploatarea cu cianuri. Asta în timp ce locuitorii care susţin proiectul s-au distrat la Căminul Cultural, alături de primar. Iar la Pungeşti, în Vaslui, cei 13 localnici intraţi în greva foamei, în semn de protest faţă de explorarea gazelor de şist au continuat protestul şi în noaptea de revelion.

„Haideţi să intrăm în noul an cu aceeaşi urare care ne-a unit în ultimele patru luni: Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, a fost îndemnul celor prezenți. Printre cei care şi-au petrecut Revelionul la Roşia Montană sunt şi români din străinătate. „De fiecare dată când venim în România venim în Roşia Montană. I-am întrebat ce faceţi când nu o să mai puteţi face minerit – găsim soluţii. Haideţi să găsim acum, înainte să distrugem locul”, a spus Miruna, opozant al proiectului Roșia Montană.

Cei aflaţi pentru prima dată în localitatea din Apuseni au fost încântaţi de zonă. „Sentimentul este copleșitor, este minunat, este cel mai frumos loc din România în care am fost vreodată”, a spus unul dintre turiști. Turiştii au fost cazaţi la localnicii care se opun exploatării. Oamenii mărturisesc că proiectul a împărţit comunitatea în două. „Suntem oameni care nu ne mai salutăm, care suntem indiferenți unul de altul, deși suntem prieteni de viață”, a spus una dintre gazde. De altfel, localnicii care vor începerea exploatării au sărbătorit revelionul la căminul cultural din Roşia Montană, alături de primar, de asemenea un susţinător al proiectului.

„Și dacă nu se va realiza acest proiect, Roșia tot se va depopula”, a spus primarul Eugen Furdui.

În greva foamei, de revelion

La Pungeşti în Vaslui, 13 oameni sunt în greva foamei de mai bine de o săptămână, nemulţumiţi de proiectul explorării gazelor de şist.

„Nu doresc la nimeni revelionul pe care l-am făcut eu şi chiar toţi împreună. Cu ceai. Mâncare, nu”, a povestit Ioan Gâza, protestatar. Câţiva copii au venit să-i colinde, în aşa numita tabără de rezistenţă, şi să le aducă lemne pentru foc şi ceai cald. Plecaţi de acasă înainte de Crăciun, oamenii s-au întors la familii doar câteva minute, înainte de miezul nopţii. Ei cer retragerea utilajelor Chevron de la Pungeşti şi spun că nu vor renunţa la protest până când exploatarea şi explorarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice nu va fi interzisă de Guvern.

Peste 200 de persoane, majoritatea localnici, au protestat, joi după-amiază, în faţa primăriei din localitatea vasluiană Pungeşti faţă de primarul din localitatea care a concesionat propriul teren către compania Chevron în vederea explorării gazelor de şist în zona localităţii Siliştea.

Sediul Primăriei Pungeşti, judeţul Vaslui, a fost ţinta unor noi proteste din partea localnicilor, majoritatea din satul Siliştea, faţă de activităţile desfăşurate în zonă de compania Chevron, care deţine în concesiune o suprafaţă de două hectare de teren de la primarul comunei, Mircea Vlasă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

pungestiDe altfel, mitingul organizat de activiştii de mediu şi cu sprijinul localnicilor a fost îndreptat, cu precădere, împotriva primarului Vlasă, protestatarii scandând în faţa primăriei lozinci la adresa edilului, precum: „Mircea Vlasă de sărbători, să-ţi Dumnezeu să mori” şi „Toată lumea vrea să ştie, pe Mircea Vlasă pe năsălie” [?! – totusi, asta e intolerabil…n.n.].

„Oamenii nu au făcut nimic altceva decât să-şi exprime năduful. Protestul a durat aproximativ jumătate de oră, însă pentru a ajunge de la Siliştea, unde este noua tabără de rezistenţă, până la Pungeşti ne-a luat o oră şi jumătate, deşi între cele două localităţi este doar un kilometru. Am fost nevoiţi să ocolim pe dealuri, departe de locaţia unde Chevron îşi desfăşoară activitatea, pentru că ne-a fost interzis accesul de către Jandarmerie pe drumul judeţean ce leagă localităţile Siliştea de Pungeşti”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX Marius Ignat, unul dintre protestatari.

Potrivit sursei citate, în zona Siliştea-Pungeşti ar mai fi prezenţi aproximativ 150 de jandarmi, o treime dintre aceştia însoţindu-i în permanenţă pe protestatari în cursul zilei de joi până la Primăria Pungeşti. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere legat de protestele desfăşurate, joi, la Pungeşti.

Un număr de 13 persoane, din care 11 localnici şi doi activişti de mediu, se află în continuare în greva foamei, pentru a noua zi consecutiv, în tabără improvizată pe islazul comunal din Siliştea.

Un număr de 19 persoane – cinci activişti de mediu şi 14 localnici din comuna Pungeşti – au intrat, pe 24 decembrie 2013, în greva foamei, pe termen nelimitat, şase dintre ei renunţând la câteva zile la această formă de protest. Ei spun că vor protesta astfel până când compania Chevron va opri activităţile de explorare a gazelor de şist în zonă, dar şi până când va fi ridicată interdicţia de circulaţie pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti.

“Am decis să intrăm în greva foamei în semn de nemulţumire faţă de activităţile desfăşurate în zonă de Chevron. Suntem hotărâţi să nu renunţăm până când compania petrolieră nu va renunţa la activitatea de explorare din zonă. De asemenea, protestăm şi faţă de măsura luată de Poliţie, de restricţionare a traficului pe drumul judeţean Vaslui-Gârceni, în localităţile Siliştea şi Pungeşti”, a spus Alexandru Lupe, unul dintre cei cinci activişti de mediu care au intrat în greva foamei. […]

Comunităţi din statul american Louisiana au deschis mai multe procese împotriva companiilor petroliere BP (British Petroleum) şi Chevron pe motiv că acestea ar fi deversat deşeuri, inclusiv radioactive, în apele costale ale Louisianei, deşeuri care proveneau de la operaţiunile de forare derulate de cele două companii, informează EU Times.

Parohia Plaquemines, una dintre comunităţile care au intentat procese, susţine că BP şi Chevron au deversat deşeuri în ocean „fără limite”, încălcând, astfel, o lege în vigoare din anul 1978 – Louisiana State and Local Coastal Resources Management Act. Legea solicită companiilor să cureţe, replanteze, detoxifice ori să refacă zonele poluate. Iar cele două companii nu au făcut niciunul din lucrurile cerute de lege, susţin iniţiatorii procesului. Nu doar poluarea este lousianaimputată celor două companii, ci şi lipsa de mentenanţă adecvată la câmpurile lor petrolifere, ceea ce a dus la eroziunea serioasă a coastei şi contaminarea pânzei freatice, mai susţine motivarea procesului. Procesele au fost deschise încă din luna noiembrie a anului trecut, de către parohiile Plaquemines şi Jefferson – în total, ele au deschis 30 de astfel de procese, îndreptate împotriva unei duzini de companii energetice şi a subcontractorilor acestora, pe motive de poluare şi distrugere a zonei costale oceanice.

Reclamanţii impută companiilor petroliere BP şi Chevron că materialele deversate în ape conţineau materialele radioactive Radium 226 şi Radium 228; că spaţiile de depozitare pentru deşeuri erau simple gropi făcute direct în pământ, care nu au fost nici realizate, nici sigilate corespunzător, iar companiile nu au făcut demersurile legale pentru obţinerea permiselor necesare de a le închide. Reprezentanţii companiilor, însă, susţin că astfel de procese sunt doar încercări ale comunităţilor de a „stoarce bani” de la industria petrolieră şi de gaze, din care „profită o mână de avocaţi”.

Mai multe detalii, aici.


Categorii

1. DIVERSE, PUNGESTI, ROSIA MONTANA, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Cum a fost de Anul Nou la ROSIA MONTANA si PUNGESTI: PROTESTE SI GREVA FOAMEI (video)/ CHEVRON – data in judecata in Lousiana (SUA) pentru DEVERSAREA DESEURILOR IN OCEAN

  1. In satul Izvoarele panza freatica a fost deja otravita. Apa din fantani nu mai poate fi folosita, locuitorii trebuind sa cumpere apa imbuteliata la pet-uri. Pasarile si animalele mor, iar oamenii au inceput sa se imbolnaveasca.

    “Dupa cum probabil stiti, la Izvoarele, pasarile satenilor mor pe capete. Mirelei i-au murit subit doi catelusi. Mai mult, Mirela acuza simptome asemanatoare celor din Gasland, deoarece continua sa foloseasca apa de la fantana din curte (deoarece familia sa nu dispune de mijloace pentru a cumpara apa necesara). Mai ia apa de la dispensarul satesc, unde se pare ca apa este mai buna. Initial, cand apa a inceput sa isi schimbe aspectul, pe marginea galetii ramanea un strat alb. Buletinul de analize care nu a fost dat publicitatii indica valori ridicate ale nitratilor, niritilor, amoniacului, precum si prezenta hidrogenului sulfurat.”

    Sursa: https://www.facebook.com/notes/maria-olteanu/sos-izvoarele-un-sat-pe-marginea-prapastiei-un-sat-amutit-raport-vizita-izvoarel/714944061851745

  2. Pingback: PUNGESTI. Rascoala din 1907, comemorata printr-o slujba religioasa si MITING. Implicarea satului in revoltele taranesti din 1907: DOCUMENTE ISTORICE - Recomandari
  3. Pingback: APA CONTAMINATA prin exploatarea gazelor de sist in 4 state din SUA/ PROTESTE LA PUNGESTI – amplasarea SONDEI CHEVRON continua - Recomandari
  4. Nu suntem civilizatia consumerismului, ci civilizatia gunoaielor.
    Peste 79.000 de tone de plastic din ocean plutesc acumulate în Marea Zonă de Gunoi din Pacific, care se întinde pe o suprafata de 1,6 milioane de kilometri pătraţi – de peste patru ori mai mare decât cea a Germaniei – cu până la 16 ori mai mare decât se estimase anterior.
    https://www.stiripesurse.ro/dimensiuni-terifiante-marea-zona-de-gunoi-din-pacific-de-patru-ori-mai-mare-decat-germania-video_1256233.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare