DEZINCRIMINAREA PROSTITUTIEI in noul Cod Penal: o forma incipienta a LEGALIZARII acesteia?

4-01-2014 6 minute Sublinieri

no prostitution prostitutes sign

Intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, la 1 februarie 2014, readuce în discuţie legalizarea prostituţiei, un subiect delicat în jurul căruia se vorbeşte mult. Prin noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie.

Potrivit articolului 328 din actualul Cod penal din România, prostituţia reprezintă fapta persoanei care îşi procură mijloacele de existenţă sau principalele mijloace de existenţă, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, faptă care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Altfel spus, în codul ce va intra în vigoare de la anul, prostituţia va fi pe picior de egalitate cu trecerea unui pieton pe culoarea roşie a semaforului. Mai mult decât atât, prostituţia nu este nici interzisă, nici admisă, această activitate fiind catalogată doar o contravenţie şi se pedepseşte cu amendă. În cazul în care amenda nu este plătită, persoana respectivă trebuie să ”presteze” muncă în folosul comunității, sub supravegherea primăriei.

Cu toate că mai mulţi politicieni au cerut legalizarea prostituţiei, cei care au lucrat la elaborarea Noului Cod Penal (NCP) nu au vrut nici în ruptul capului acest lucru, drept pentru care fetele care doresc să-şi vândă trupul pentru o bucată de pâine o pot face liniştite începând din februarie 2014.

Greblă: “Vreţi să exploatăm sexual femeia ca să avem venituri la buget?”

Poziţia senatorului PSD Toni Greblă, şefului Comisiei Juridice din Senat, privind prostituţia nu lasă loc de întors: „Repudiez ideea în sine. Dacă vrem să ne întoarcem în secolul XIX, putem să ne întoarcem”. Juristul susţine că nici argumentele precum scăderea incidenţei bolilor venerice sau scăderea infracţionalităţii nu s-au dovedit reale în ţările care au legiferat prostituţia, scrie romanialibera.ro.

Urban: statul a dat deja un imbold, prostituţia nu mai e infracţiune

Senatorul PDL Iulian Urban, vicepreşedintele Comisiei Juridice din Senat, e de acord că prostituţia trebuie reglementată, dar nu în modul în care au încercat până acum colegii săi parlamentari. „Domnul Prigoană a făcut acest proiect pentru a-şi creşte notorietatea personală. Până şi termenii folosiţi, precum casă de toleranţă, au rezonanţă la public, dar nu şi juridic. Ar fi nevoie de o iniţiativă a Guvernului, care să aibă în spate studii şi note de fundamentare”, spune Urban.

Ce cred românii despre LEGALIZAREA PROSTITUŢIEI

In septembrie 2009, un studiu al eResearch Corp, citat de HotNews.ro, mentiona ca sunt de-acord cu legalizarea prostitutiei 56% dintre romanii intervievati. Cercetarea s-a desfasurat online, in perioada 24-25 Septembrie 2009, fiind de tip cantitativ, pe un esantion de 1197 de persoane, cu varsta intre 18 si 64 de ani, din mediul urban.
[…]

La inceputul lunii septembrie 2010, deputatul Silviu Prigoana a propus un proiect de lege privind legalizarea prostitutiei, care a fost respins la sfarsitul lunii iunie 2011 de Camera Deputatilor, dupa ce a primit aviz negativ din partea tuturor comisiilor din Camera si fusese respins de Senat.   

Argumentele PRO LEGALIZARE PROSTITUŢIE 

Cei care practica aceasta meserie ar avea o situatie mai buna. Sustinatorii afirma ca legalizarea prostitutiei ar stopa agresiunile, de la cele morale la cele fizice, asupra practicantilor sexului comercial. De cele mai multe ori, cand se pune in discutie legalizarea prostitutiei, se vorbeste despre situatia femeilor, dar, pentru o discutie echilibrata, este nevoie sa recunoastem ca sunt si barbati care o practica, desi situatia este mult mai putin discutata in societate.

Reduce prostitutia ilegala. Sustinatorii afirma ca legalizarea prostitutiei i-ar face pe cei care practica sexul comercial sa fie mai putin tentati sa ascunda meseria pe care o practica, deoarece ar avea beneficii medicale si drepturi sociale. In plus, nici clientii nu ar mai fi tentati sa apeleze la servicii sexuale ilegale, deoarece riscurile ar fi mai mari decat daca ar apela la cele legale.

Scade cererea de servicii sexuale platite. Prostitutia legala i-ar determina pe clienti sa fie mai reticienti in a solicita astfel de servicii.

S-ar tine sub control bolile cu transmitere sexuala. Atata timp cat autoritatile vor obliga practicantii de servicii sexuale comerciale sa-si faca periodic un anumit set de analize medicale, atunci ar fi depistate la timp bolile cu transmitere sexuala si ar putea fi controlata extinderea lor sau chiar s-ar putea stopa proliferarea lor. 

Fiscalizarea prostitutiei ar contribui la cresterea veniturilor la bugetul de stat. Nu exista studii care sa arate cat ar avea de castigat bugetul de stat in urma taxarii si impozitarii serviciilor sexuale, dar sustinatorii argumenteaza ca statul ar trebui sa ia in calcul nu doar obtinerea de venituri, ci si faptul ca prin legalizarea prostutiei s-ar reduce din cheltuielile pe care le are in prezent cu cei care ofera servicii sexuale platite, precum raspandirea bolilor cu transmitere sexuala si cresterea consumului de droguri.

Argumentele CONTRA LEGALIZĂRII PROSTITUŢIEI

Ar dezvolta prostitutia ilegala. Cei care sunt anti legalizarea prostitutiei afirma ca practicantii de servicii sexuale platite ar beneficia de putine avantaje, iar obligatia de a face controale medicale si de a plati taxe, de fapt, i-ar face sa nu-si recunoasca activitatea. In plus, cei care intermediaza in prezent servicii sexuale i-ar opri sa le declare, deoarece in acest mod ei si-ar pierde castigurile.
S-ar inmulti bolile cu transmitere sexuala. Legalizarea prostitutiei ar duce la proliferarea bolilor cu transmitere sexuala, deoarece practicantii sexului comercial nu vor declara daca sufera de vreo astfel de boala, ca sa nu li se interzica practicarea meseriei.
Prostitutia influenteaza negativ societatea. Cei care sunt impotriva legalizarii prostitutiei afirma ca legalizarea acesteia ar creste consumul de droguri si de alcool, divorturile, adulterul si cazurile de violenta.

Prostitutia legala ar costa mai mult decat impozitele incasate de la stat. Cresterea consumului de droguri, de alcool, inmultirea cazurilor de violenta si a bolilor cu transmitere sexuala, precum si solicitarea de tot mai multe servicii sexuale platite ar costa statul mai mult decat valoarea taxelor colectate de la cei care practica sexul comercial.

Putine tari au reusit sa opreasca traficul de carne vie. Dupa ce s-a legalizat prostitutia, in unele tari nu s-a redus traficul de carne vie nici dupa cinci – zece ani de la intrarea in vigoare a legii. Totusi, reusita unei astfel de legalizari depinde de abordarea autoritatilor. Unul dintre cazurile de succes, des citat de cei care sunt contra legalizarii prostitutiei, este cel al Suediei, unde nu este pedepsit cel care practica servicii sexuale comerciale, ci clientul, cel care solicita.

Am părăsit 2013 şi am intrat în 2014, dezbătând pe la televiziune despre modificările noului Cod Penal asupra prostituţiei. Dezbaterilor au fost uneori furtunoase şi n-am apucat să spun esenţialul. O spun în premieră la Adevărul: Legalizarea prostituţiei este o consecinţă nefastă a tendinţei de generalizare a ei în toate mediile sociale. Iar viaţa devine un uriaş film porno.

De la 1 februarie, noul Cod Penal va dezincrimina prostituţia, în sensul în care practicarea ei nu va mai fi infracţiune ci doar contravenţie, fiind sancţionată doar cu amendă. În schimb,  proxenetismul şi traficul de persoane în scopul exploatării sexuale rămân sancţionate cu dosar penal şi închisoare. În acest fel, începutul acestui an va aduce şi relansarea dezbaterii privind legalizarea prostituţiei.

Patriarhia Română a reafirmat, ori de câte ori au apărut dezbateri despre prostituţie, faptul că legalizarea ei nu poate aduce nimic bun în societate, nici măcar când vine vorba de latura fiscală. Ultima dată a fost în luna mai a anului trecut. Există chiar şi un document amplu, intitulat Faţa nevăzută a prostituţiei legalizate

Ceea ce mă îngrijorează, însă, este superficialitatea argumentelor pro-legalizare.

  1. Legalizarea prostituţiei elimină sau reduce semnificativ prostituţia ilegală;
  2. Legalizarea bordelurilor înseamnă „sex sigur” şi aducerea sub control a bolilor cu transmitere sexuală;
  3. Statul are de câştigat din impozitarea prostituţiei;
  4. Reglementarea prostituţiei îmbunătăţeşte situaţia femeilor care lucrează în această „meserie”;
  5. Reglementarea prostituţiei duce la scăderea cererii de astfel de servicii;
  6. Prostituatele doresc legalizarea prostituţiei;
  7. Existenţa bordelurilor duce la relaţii de cuplu şi familie mai bune;
  8. Prostituţia oricum există, fiind socotită cea mai veche „meserie” ce nu va dispărea niciodată.

Practic,  pentru fiecare dintre ele se pot aduce în discuţie serioase argumente contra. Acestea sunt: 

  1. Legalizarea bordelurilor nu elimină prostituţia ilegală, ci duce la dezvoltarea ei;
  2. Legalizarea bordelurilor conduce la proliferarea bolilor cu transmitere sexuală, inclusiv a HIV;
  3. Costurile sociale ale prostituţiei depăşesc cu mult impozitele încasate de stat;
  4. Legalizarea bordelurilor legitimează şi amplifică discriminarea, abuzurile şi violenţa la care sunt supuse femeile, inclusiv „traficul de carne vie”;
  5. Legalizarea prostituţiei creşte cererea de prostituţie;
  6. Prima dorinţă a peste 90% din prostituate este să părăsească prostituţia;
  7. Prostituţia este un atentat la familie şi are un impact catastrofal asupra comunităţilor, a copiilor, mai ales prin divorţ, adulter, violenţă, alcool, droguri etc. ;
  8. Cele mai vechi „meserii” sunt minciuna şi crima, dar asta nu înseamnă că ar trebui să le legalizăm, cum tot aşa există şi zoofilie, necrofilie, pedofilie, incest etc.  

Cel mai vehiculat argument, controlul medical al fenomenului, se încăpăţânează să nu ia în calcul, cu cinism, dezumanizarea celor ce o practică. Chiar de ar exista control medical 100% asupra transmiterii bolilor, sunt studii clare care demonstrează că prostituţia uzează biologic şi psihic. Din nefericire, falşii umanişti care doresc legalizarea numesc aceste persoane „lucrători sexuali”, iar bolile datorate acestei uzuri, „boli profesionale”. Cum ar veni, un fel de „pierderi colaterale” aşa cum numesc uneori politicienii şi militarii suferinţa semenilor, provocată de războaie sau jocuri politico-economice. E grav când plăcerile sau interesele financiare din domeniu întunecă raţiunea, iar unii visează beneficii prin exploatarea sexuală a semenului. E ca şi cum viaţa ar trebui să semene neapărat cu un uriaş film porno de coşmar.

Cel mai bun exemplu de insucces al legalizării prostituţiei a venit tot anul trecut, când Ministerul Familiei din Germania a recunoscut public faptul că legalizarea ei a fost un eşec. Nu s-a redus nici traficul de fiinţe umane, nici proxenetismul şi nici măcar riscurile medicale nu au fost eliminate total. Sintagma „controlul autorităţilor asupra fenomenului” s-a transformat, din păcate, în „asistenţă neputincioasă a autorităţilor în faţa prostituţiei. La aceeaşi concluzie a ajuns şi Scoţia, în anul 2004, pe baza datelor din Australia, Irlanda, Olanda şi Suedia. 

Mai interesantă a fost atitudinea Suediei, care a decis, în 1999,  să nu sancţioneze prostituatele, ci pe clienţi, alături de proxeneţi şi traficanţi. Cumpărarea unui serviciu sexual, fie doar şi pentru o singură ocazie, este suficientă pentru acuzare. Reglementarea a avut un real succes, fenomenul reducându-se la mai mult de jumătate, iar alte ţări i-au urmat modelul. Ideea are la bază o logică foarte simplă: n-ar exista prostituate dacă nu ar exista clienţi. Iar aceştia nu pot scăpa de responsabilitatea existenţei acestui flagel doar prin plată.

Cred că fenomenul poate fi şi mai bine gestionat în România dacă autorităţile vor lua în calcul faptul că prostituţia este de două mari categorii: prostituţia de subzistenţă, în care cei ce se practică prostituţia caută un venit minim şi prostituţia de lux, unde motivul practicării este cu totul altul. Câtă vreme nu se va face această diferenţiere, lupta contra prostituţiei nu va avea un succes real ci, dimpotrivă, vom încuraja existenţa uneia prin argumente contra alteia. Dacă mai există dorinţa acestei lupte din partea autorităţilor, pentru că am o senzaţie neplăcută…

Marea mea teamă este că, de fapt, trăim o dramă la un alt nivel, pe care nimeni nu mai vrea să-l ia în calcul. Este vorba de tendinţa de generalizare a prostituţiei în toate straturile sociale, prin corupere. De câte ori nu întâlnim, în viaţa de zi cu zi, situaţii în care sunt evidente celelalte forme ale prostituţiei: intelectuală, financiară, legislativă, mediatică, etc. Toate pleacă din acelaşi filon: prostituţia morală. Este acel act prin care îţi reprimi principiile moralităţii, de dragul unor beneficii, fie ele financiare, de poziţie socială, de imagine etc. Iar practicarea lui zi de zi nu duce decât la ciopârţirea demnităţii şi a moralităţii, astfel încât vom ajunge să numim binele rău, iar răul bine.

Unii demnitari încercă să mascheze această realitate crudă a vremurilor noastre, prin încercarea de a redefini morala prin atitudini anti-creştine sau chiar contra legislaţiei în vigoare. Câţi parlamentari ştiu oare că România este parte a Convenţiei ONU pentru reprimarea traficului de fiinţe umane şi a exploatării prostituţiei semenilor? Ei se uită cu ochii pe la anumite ţări vecine, dar nu se mai uită şi pe legislaţia în vigoare.

Am avut ocazia de a auzi replici halucinante ale unor deputaţi care, (nu dau numele, pentru că mă interesează principiile, nu persoana) deşi au fost votaţi de o majoritate creştină a acestei ţări, încearcă să-i redefinească morala creştină, prin dezinformări şi opinii anticlericale. Oricine are dreptul la opinie, dar când eşti în slujba celor ce te-au ales, e bine să laşi interesele proprii deoparte şi să îi reprezinţi. Altfel, nu eşti decât un om care practică o altă formă gravă a prostituţiei, sub masca democraţiei: prostituţia politică.


Categorii

1. DIVERSE, Cultura desfraului, Pornografie, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “DEZINCRIMINAREA PROSTITUTIEI in noul Cod Penal: o forma incipienta a LEGALIZARII acesteia?

  1. ma gandesc la copii nostri cu groaza ce vremuri ai asteapta si cate spurcaciuni se legifereaza pe banda rulanta

  2. “Nu ştiu cum gândeau oamenii, dar măicuţele gândeau aşa: «Toate acestea sunt pedeapsa lui Dumnezeu. Domnul a îngăduit această stăpânire».”
    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2014/01/03/cum-a-trecut-maica-eufrosina-de-la-diveevo-prin-iadul-bolsevic-toate-acestea-sunt-pedeapsa-lui-dumnezeu-domnul-a-ingaduit-aceasta-stapanire/#more-72882

    Nu vreau sa ofensez pe nimeni, dar gandesc ca nu ar fi avut ei ce legaliza daca noi nu ne prostituam. Zic noi, dupa cuvantul Parintelui Sofronie Saharov (si nu numai) ca pacatul aproapelui este si pacatul meu.
    Doamne, fereste-ne de mai rau!

  3. Pingback: NOUL COD PENAL intra in vigoare. PROSTITUATELE SI PEDOFILII, PRINCIPALII AVANTAJATI? - Recomandari
  4. Pingback: Ministresa ”Harvard” a Finantelor, Ioana Petrescu, este de acord cu LEGALIZAREA PROSTITUTIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare