Dictat american catre guvern: ACORD CU FMI SI EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Revolta anti-Chevron in Polonia dupa ce EXPLORAREA dupa gazele de sist a dus la CONTAMINAREA APEI!

5-07-2013 6 minute Sublinieri

CHEVRON A PROMIS SI IN POLONIA INDEPENDENTA ENERGETICA. DUPA CE AU INCEPUT PRIMELE TESTE SEISMICE APA A FOST CONTAMINATA! 

DUPA REVOLTA LOCUITORILOR DIN ZURAWLOW CHEVRON S-A REINTORS CU FORTE DE ORDINE! 

usambvp

Atenta la tot ce misca in ceea ce considera ca e ograda ei, SUA a transmis Romaniei doua mesaje clare, fara tablite ajutatoare: investitorii americani vor veni la noi daca vom avea un nou acord cu FMI si o legislatie permisiva pentru exploatarea gazelor de sist.

Insarcinatul cu afaceri ad interim al Ambasadei SUA la Bucuresti, Duane Butcher, a trasat, e drept in termeni diplomatici, parcursul pe care il au de urmat autoritatile romane, daca vrem sa mai „pupam” investitii straine, in general, respectiv americane, in special. Butcher a inceput sa descrie cum ar arata „cercul increderii” cu Romania in interior, povestind ce bine s-ar simti investitorii, inclusiv cei americani, daca ar exista predictibilitate si stabilitate legislativa, aceste deziderate fiind realizabile exclusiv – se pare – cu FMI. „De aceea, credem ca un nou acord ar trebui probabil incheiat, a spus ofcicialul SUA. Asadar, aceasta ar fi o conditie obligatorie pentru atragerea afaceristilor americani la noi, dar nu singura.

Ce Nabucco? Chevron!

Butcher a fost de parere ca Romania nu trebuie sa-si planga in pumni din cauza nerealizarii proiectului Nabucco, prin care ar fi intrat in tara gaze mai ieftine. Oficialul SUA crede ca avem destule gaze in Marea Neagra, nemaivorbind de cele de sist, de a caror explorare  – si, in curand, exploatare – in Romania se ocupa americanii de la Chevron. Butcher s-a aratat extrem de mandru de tehnologiile utilizate de firmele americane din domeniu, trecand insa sub tacere faptul ca autoritatile SUA au avertizat Washingtonul ca fracturarea hidraulica poate afecta grav mediul. „Firmele americane sunt parte a solutiei combinate pentru a asigura viitorul energetic al acestei tari”, a decretat Butcher, referindu-se la Romania. In cocnluzie, ordinele au fost transmise, mai ramane sa fie puse in opera, intru profitul si bunastarea oamenilor de afaceri americani.

Credite refuzate

Banca olandeza Rabobank a anuntat, ieri, ca refuza sa ofere credite agricultorilor si companiilor implicate in industria gazelor de sist. Reprezentantii bancii avertizeaza, astfel, asupra efectelor negative pe care exploatarea hidrocarburilor de sist prin tehnologia fracturarii hidraulice le au asupra mediului inconjurator. Mai mult, Rabobank a restrictionat accesul la credite si pentru fermierii care si-au inchiriat terenurile companiilor care se ocupa de explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, inainte ca acesta sa participe la emisiunea in care i-a adus critici referitoare la modul in care s-a desfasurat vizita sa in mai multe tari asiatice, si au discutat despre acordul cu FMI. Ponta a adaugat ca a fost trimisa deja catre Fondul Monetar International scrisoarea in vederea incheierii unui nou acord de tip preventiv.

“Am discutat ieri (n.r. joi) cu domnia sa, inainte de emisiunea de la Digi 24. (…) Nu ne-am certat deloc, am avut o discutie foarte buna, am discutat despre lucruri importante, acordul cu FMI, pentru ca ieri am trimis scrisoarea catre Comisie. Dvs. credeti ca nu discutam? Discutam. Ne-am vazut, am discutat despre acordul cu FMI”, a spus primul ministru, la Palatul Parlamentului, dupa ce a participat la o intalnire cu delegatia Comisiei de la Venetia.

El a mentionat ca a trebuit sa discute cu presedintele despre decizia incheierii unui nou acord cu FMI si CE.

Totodata, Ponta considera ca nu a fost incalcat pactul de coabitare. “Ce, mi-a facut ceva la Guvern? Dansul poate sa spuna ce vrea la televizor. Si daca spune, ce se intampla? Nu se intampla nimic. (…) Nu ne certam, pentru ca pe mine nu ma intereseaza ce spune dansul. (…) Daca nu are treaba dansul sta pe la televizor. Eu am foarte multa treaba”, a aratat Ponta.

Premierul a mai precizat ca nu s-a simtit atacat prin declaratii facute de presedintele Traian Basescu.

“Il inteleg pe domnul presedinte, dansul e trecutul si, atunci, ca orice om din trecut, normal ca ii e mai greu sa accepte ca si in Europa si in Asia si in restul lumii oamenii vorbesc. Nu m-a intrebat nimeni de domnul Basescu, sa fiu foarte sincer, pe nicaieri. (…) E om liber, e o tara libera, poate sa declare ce vrea”, a conchis primul-ministru. “Am si trimis scrisoarea. A fost aprobata de toata lumea, de guvernator, de Guvern si de presedinte. Ministrul de Finante, domnul Chitoiu, si cu guvernatorul au semnat deja scrisoarea catre Comisia Europeana si catre Fondul Monetar International. (…) Evident, pentru un acord preventiv. Nu avem nevoie de bani”, a adaugat Ponta.

Memorandumul vizeaza “aprobarea Proiectelor de scrisori prin care se solicita Uniunii Europene si Fondului Monetar International un nou Acord de tip preventiv si aprobarea semnarii acestor scrisori de catre ministrul Finantelor Publice, ministrul delegat pentru buget si guvernatorul Bancii Nationale”, informa Biroul de presa al Guvernului.

“Avem astazi un memorandum prin care in mod oficial luam act de incheierea cu bine a acordului cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Eu cred ca este un lucru bun pentru Romania ca am incheiat cu bine si va multumesc tuturor celor care ati facut eforturi, vorbesc de toti ministrii care ati fost implicati, si nu stiu de ce s-ar fi bucurat atatia sa dam gres, de parca murea doar capra noastra, nu murea toata capra tarii. Ma bucur ca s-a incheiat cu bine si o sa va autorizam in mod oficial sa facem cererea pentru un nou acord, in acelasi conditii, adica nu luam bani, nu ne trebuie bani, avem posibilitatea sa ne imprumutam pe pietele private, dar pentru niste scopuri si niste obiective pe care dupa aceea le veti negocia, probabil, dupa vizita doamnei presedinte Lagarde”, a precizat premierul Victor Ponta, joi, la inceputul sedintei de Guvern.

Fracturarea hidraulică şi posibila distrugere ireversibilă a mediului i-a făcut pe locuitorii unui oraş polonez să protesteze cu vehemenţă împotriva zw zw4companiei americane Chevron. Şi nu în zadar. Împrejurimile oraşului Zurawlow, situat în estul Poloniei, sunt o adevărată bijuterie verde, cu o floră extraordinar de bogată. Prin urmare, oamenii de aici vor ca locul în care trăiesc să rămână aşa cum este: frumos şi nedistrus de interesele companiilor multinaţionale.

Acum doi ani, specialiştii americani au apreciat că în acest oraş s-ar afla peste 5 mii de miliarde de metri cub de gaz. Gaz care ar putea fi exploatat folosindu-se controversata metodă a fracturării hidraulice. Rezerva de gaz ar fi atât de mare, spuneau americanii, încât ar asigura necesarul de energie al Poloniei pentru următorii 300 de ani.

Neimpresionaţi de perspectivele mult promisei independenţe energetice, locuitorii din Zurawlow au fost extrem de scandalizaţi când s-au trezit cu gigantul american Chevron la uşă, cu atât mai mult cu cât, compania americană doreşte extragerea gazului utilizând metoda numită fracking, binecunoscuta fracturare hidraulică. Prin urmare, revolta s-a transformat în teama că împrejurimile oraşului, încă verzi, ar putea fi distruse, iar pânza freatică iremediabil otrăvită.

Pani Stopa, o localnică din Zurawlow a arătat deja ce s-a întâmplat cu apa de la robinet, de când Chevron a început să efectueze în regiune teste seismice: a căpătat o culoare închisă, e aproape neagră, deci nu mai poate fi băută. “Apa aceasta era apă bună, acum arată ca uleiul. Au trecut trei ani de când au fost pornite aceste teste”, spune doamna Stopa.

Anul trecut, invocând o lege de protecţie a păsărilor în timpul incubaţiei, locuitorii micului oraş au creat o blocadă umană împotriva reprezentanţilor Chevron. Cu succes.

Proteste zilnice

Reprezentanţii Chevron s-au întors, însă, la Zurawlow, anul acesta. Şi n-au venit deloc singuri, ci cu forţe de ordine cu tot. Au ridicat un gard despărţitor, menit a-i ţine departe pe locuitori, care protestează zilnic împotriva companiei americane. Peste 100 de persoane demonstrează la Zurawlow zi de zi, încercând să oprească acţiunile companiei Chevron în regiunea lor aşa cum pot – cu tractoare care blochează accesul camioanelor acestui concern în zona ce ar urma să fie exploatată.

Oamenii spun că pământul a fost concesionat strict pentru teste seismice, iar aprobarea de forare a fost anulată în 2012. Spusele lor sunt susţinute de numeroase documente, care ar atesta faptul că Chevron nu are nici un drept oficial de a începe să foreze. “Chevron nu va recunoaşte acest fapt, câtă vreme guvernul nu face presiuni în acest sens”, acuză una dintre localnice.

De cealaltă parte, concernul american este sigur că posedă aprobarea şi celelalte documente necesare demarării procesului de forare. Pentru a scăpa de protestatari, compania Chevron a decis să construiască rapid o stradă nouă, pentru a avea acces la o altă zonă de exploatare, aflată la 10 km distanţă.

Oamenii şi-au continuat însă protestul, cerând companiei americane să plece nu doar din regiunea lor, ci şi din Polonia. În plus, locuitorii din Zurawlow au angajat avocaţi care să le ofere sprijin juridic şi au reuşit să atragă de partea lor militanţi ecologişti din Statele Unite, Cehia sau Letonia.

“Drill baby drill” 

Regizorul Lech Kowalski s-a documentat extrem de atent cu privire la situaţia din micul oraş polonez. Cea mai recentă producţie a sa, intitulată “Drill Baby Drill”, compară situaţia ţăranilor polonezi din Zurawlow cu problemele similare din Pennsylvania, Statele Unite. “Aceşti ţărani suntzw1 primii care au reşit să împiedice o companie multinaţională să exploateze gaze de şist. Este un lucru fără precedent, foarte important. Aceşti oameni vor să decidă singuri ce se întâmplă cu ţara lor“, a declarat regizorul pentru DW.

“De altfel, acest lucru este cu atât mai important, cu cât ei locuiesc aici de generaţii. Au rădăcini adânci în aceste locuri şi nu pot exista fără ţara lor. Ar putea vinde pământul, apoi şi-ar putea cumpăra un apartament la oraş, însă sufletul lor ar fi distrus. Tocmai de aceea luptă cu atâta ardoare”, spune Lech Kowalski.

Doar propagandă?

Acum doi ani, când au apărut primele veşti despre binecuvântările solului din Zurawlow, unii localnici au reacţionat cu entuziasm. Gândul că rezervele de gaze de şist ar putea asigura necesarul de energie al ţării timp de trei secole şi perspectiva independenţei de gazele ruseşti erau, evident, tentante. Însă testele efectuate până în prezent au spulberat masiv aşteptările peste măsură de optimiste ale multora.

Conform unor noi estimări, se pare că rezervele de gaze de şist de la Zurawlow ar urma să acopere necesarul de energie al Poloniei între 26 şi 70 de ani, aşadar mult mai puţin decât se crezuse anterior. În context, alte mari companii precum Exxon, Talisman şi Marathon au renunţat la planurile de exploatare din cauza nerentabilităţii.

Momentan, două treimi din importurile de gaz ale Poloniei sunt asigurate de compania rusească Gazprom, iar tarifele ar fi printre cele mai ridicate din Europa. În opinia unora dintre protestatari, guvernul de la Varşovia foloseşte dependenţa de gazele ruseşti ca argument în favoarea fracturării hidraulice.

Oamenii mai spun că fracking-ul n-ar asigura pe termen scurt absolut deloc independenţa faţă de Rusia. “Polonia are un contract încheiat cu Rusia care expiră abia în 2037”, spune Andrze Bak, unul dintre protestatari. În plus, gazul reprezintă doar o mică parte din necesarul energetic al ţării.zw3

“Avem energie pe bază de cărbune, apă şi vânt. Politica oficială nu este decât propagandă, folosită pentru a-i determina pe oameni să sprijine fracturarea hidraulică”, este convins Andrze.

*


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Gazele de sist

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Dictat american catre guvern: ACORD CU FMI SI EXPLORAREA GAZELOR DE SIST/ Revolta anti-Chevron in Polonia dupa ce EXPLORAREA dupa gazele de sist a dus la CONTAMINAREA APEI!

  1. Butcher (macelarul), semnificativ nume pt un reprezentant al SUA la noi in tara. Sa nu cumva sa devenim independenti. Astia chiar nu au nicio rusine, ne dicteaza fara perdea sa le dam resursele noastre. Se zice ca puterea sminteste, detinatorii si reprezentantii puterii in SUA si-au luat-o in cap rau de tot, lumea e a lor, jandarmul mondial, molohul ne cheama la ordine… Atitudinea si actiunile SUA, prin conducerea ei, poate fi comparata cu cea a un roi de lacuste, se hranesc cu resursele (planetei) si lasa doar pustiu in urma lor. E doar o forma moderna de talharie, la o scara ceva mai mare.

  2. Adica, nu doar ca ne cer asta, dar nici macar nu au grija sa o faca la un mod ceva mai subtil, cum se proceda odinioara, doar in intrevederile personale cu premierul, presedintele sau alti reprzentanti ai tarii, ci ne comunica (dicteaza) in conferinta de presa, comportandu-se ca niste veritabili satrapi, umilindu-ne, fara nicio retinere, de aceea afirmam ca s-au smintit de tot, asa e cand te crezi puternic, tii sa si umilesti pe cei mai mici, nu doar sa ordoni. Oribil.

  3. @Mirela
    S-or purta ei cum se poarta, dar si pt ca li se permite. Cine are curaj sa sufle? Ajunge vreunul “acolo” fara girul lor?

    Multe chestii secrete, la inceput, au devenit apoi discrete, iar acum, din ce in ce mai la vedere.
    In primul rand… PACATUL, vedem cum in zilele noastre a devenit/devine LEGE – de aici pleaca totul, asta e miezul: pervertirea totala, adormirea constiintelor si impotrivirea fata de Dumnezeu, spre care suntem atrasi tot timpul, fiecare.

    Or fi lucruri cunoscute – cele de mai sus – le-am scris ca nu cumva sa le omitem si apoi sa deznadajduim. Ce se intampla este firesc, lumea primeste rasplata faptelor sale.

  4. “Banca olandeza Rabobank a anuntat, ieri, ca refuza sa ofere credite agricultorilor si companiilor implicate in industria gazelor de sist. Reprezentantii bancii avertizeaza, astfel, asupra efectelor negative pe care exploatarea hidrocarburilor de sist prin tehnologia fracturarii hidraulice le au asupra mediului inconjurator. Mai mult, Rabobank a restrictionat accesul la credite si pentru fermierii care si-au inchiriat terenurile companiilor care se ocupa de explorarea si exploatarea gazelor de sist.”

    Asa da! Felicitari!

  5. Pingback: Traian Basescu mai vrea doi ani de ROBIE FMI. Viktor Orban a cerut aceluiasi FMI sa-si INCHIDA REPREZENTANTA DE LA BUDAPESTA - Recomandari
  6. Pingback: “Deasupra gazelor de sist” [Reportaj VIDEO din Pungesti]/ CHEVRON a primit autorizatiile pentru prima SONDA DE EXPLORARE a GAZELOR DE SIST din Vaslui/ Explorari dupa gaze de sist au avut loc si in CAHUL (Rep. Moldova)/ CUTREMURELE DIN GALATI:
  7. Pingback: Aviz euforicilor: CHEVRON ISI REAFIRMA POZITIA CATEGORICA DE A CONTINUA EXPLOATARILE LA PUNGESTI. SUSPENDAREA ACTIVITATILOR – STICT PROVIZORIE/ Ce se mai intampla la Pungesti si care e lectia “RASCOALEI” POLONEZE impotriva CHEVRON? - Rec
  8. Pingback: Vizita lui Ponta in SUA. Pe agenda: CHEVRON SI GAZELE DE SIST, PRIVATIZARILE SI BAZELE MILITARE AMERICANE. Manipularile si sofismele “progresist-industriale” ale ACOPERITILOR, PROPAGANDISTILOR si INCHINATORILOR la Zeul America si la Zeul Corpo
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare