EFECTUL TERORII. Imensa majoritate a francezilor ACCEPTA LIMITAREA LIBERTATII IN SCHIMBUL “SECURITATII”/ Stare de panica la Paris/ DROGUL DEZUMANIZANT AL ATENTATORILOR/ RUSIA va trimite TRUPE ARMATE in SIRIA? Imagini care sugereaza ca sunt deja acolo/ Reactia fanilor turci la meciul TURCIA-GRECIA fata de minutul de reculegere (Video)

18-11-2015 14 minute Sublinieri

CUM “IEFTINESTE” RUSIA RAZBOIUL IMPOTRIVA TERORISMULUI

CA DIN INTAMPLARE, AU RASARIT TERORISTI SI LA GRANITELE NOASTRE

saint-denis

Cei mai mulți dintre francezi sunt dispuși să accepte limitarea unor libertăți în vederea creșterii nivelului de securitate, arată un sondaj Ifop, citat de Le Figaro.

84% dintre francezi sunt de acord să accepte mai multe controale şi o limitare a drepturilor și libertăților până la un anumit nivel dacă acest lucru va însemna o sporire a nivelului de securitate.

98% dintre cei chestionați consideră că nivelul ameninţării teroriste rămâne ridicat. În jur de 50% au încredere în măsurile adoptate de Administrația Hollande în domeniul securității.

Recentele atentate teroriste de la Paris au dus la măsuri fără precedent.

Astfel, Franţa a început să acumuleze stocuri de medicamente specifice contracarării unui atac chimic, conform presei din Hexagon.

Administraţia Francois Hollande a ordonat spitalelor să achiziţioneze stocuri de medicamente antidot la afecţiuni neurotoxice.

În acest sens, a fost publicat în Jurnalul Oficial un decret prin care Ministerul francez al Sănătăţii le cere spitalelor să acumuleze stocuri de sulfat de atropină, singurul antidot eficient împotriva substanţelor neurotoxice.

Decizia a fost luată pentru că autorităţile se tem de un atac cu arme chimice precum gaze VX şi VR.

În cazul unui atac cu substanţe neurotoxice, victimele ar trebui să îşi injecteze doze de câte 2 mg de sulfat de atropină la fiecare cinci minute, până la dispariţia simptomelor.

Cel puţin 129 de persoane au fost ucise în atacurile teroriste, iar aproximativ 400 au fost rănite în atacurile de la Paris.

Operaţiunea forţelor franceze la Saint-Denis, declanşată miercuri dimineaţă, în cazul atentatelor teroriste de la Paris de vineri seară, s-a încheiat, două persoane, printre care o femeie-kamikaze, fiind ucise (deşi iniţial se vorbea de trei victime), iar şapte persoane fiind reţinute, potrivit unei surse din poliţie, citată de agenţia de presă AFP. Potrivit Le Figaro, Abdelhamid Abaaoud, considerat „creierul” din spatele atentatelor de la Paris, nu a fost găsit în apartamentul vizat de poliţie.

UPDATE. Abdelhamid Abaaoud nu a fost găsit de forţele antiteroriste franceze, în apartamentul din Saint-Denis, aflându-se în centrul operaţiunii desfăşurate miercuri, soldate cu moartea a doi islamişti şi cu reţinerea a şapte persoane, informează site-ul publicaţiei Le Figaro.

Abdelhamid Abaaoud, cel care ar fi plănuit atentatele teroriste din Paris de vineri seară, fiind căutat de autorităţile franceze, nu a fost găsit în urma intervenţiei din Saint-Denis de miercuri dimineaţă.

Înainte de finalizarea operaţiunii poliţiştii considerau că este “foarte posibil” ca Abdelhamid Abaaoud să fie baricadat în apartamentul încercuit de forţele franceze, întrucât nu figura printre persoanele arestate.

Procurorul din Paris, Francois Molins, a confirmat că “trei persoane care se aflau în apartament au fost reţinute”. În plus, o femeie aflată în curs de identificare s-a detonat singură în timpul operaţiunii autorităţilor franceze. Un alt doilea terorist mort a fost descoperit la finalul operaţiunii. Alte două persoane au fost descoperite “ascunse în moloz”.

Două persoane în plus, pe lângă cele cinci anunţate anterior, au fost reţinute“cel care a închiriat apartamentul şi unul dintre apropiaţii acestuia”, a precizat procurorul.

“Operaţiunea (de la Saint-Denis) s-a încheiat”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Stéphane Le Foll.
“Datorită stării de urgenţă decretate au fost posibile reţinerile din această noapte (noaptea de marţi spre miercuri)”, a precizat Le Foll.

“Şapte persoane au fost reţinute, două persoane au murit, dintre care o femeie care s-a detonat”, a confirmat informaţiile anterioare Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne, prezent la faţa locului unde a avut loc operaţiunea forţelor antiteroriste franceze în Saint-Denis.

“Ţin să adresez sincerele mele salutări oamenilor participanţi la raid, 110 în total, care au intervenit într-o manieră extrem de curajoasă, în condiţii cu care nu s-au mai confruntat până acum”, a adăugat Cazeneuve.

“Vom continua, în zilele următoare, în cadrul anchetei, acţiunile împotriva teroriştilor”, a precizat ministrul francez de Interne.

Procurorul din Paris, Francois Molins, a confirmat că “trei persoane care se aflau în apartament au fost reţinute”. În plus, o femeie aflată în curs de identificare s-a detonat singură în timpul operaţiunii autorităţilor franceze. Un alt treilea terorist mort a fost descoperit la finalul operaţiunii. Alte două persoane au fost descoperite “ascunse în moloz”.

Două persoane în plus, pe lângă cele cinci anunţate anterior, au fost reţinute”cel care a închiriat apartamentul şi unul dintre apropiaţii acestuia”, a precizat procurorul.

Le Foll a precizat că prim-ministrul Manuel Valls a prezentat proiectul de lege privind prelungirea stării de urgenţă în Franţa la trei luni.

UPDATE. “Forţele de ordine căutau teroriştii care pregăteau un atentat în viitor, potrivit informaţiilor primite de SDAT (serviciile antiteroriste NDLR) şi din străinătate”, a declarat o sursă apropiată anchetei pentru agenţia de presă Reuters.

“Este vorba de o nouă echipă care pregătea un atentat în cartierul La Defense”, a mai precizat aceeaşi sursă.

Surse apropiate anchetei au precizat că în centrul operaţiunii forţelor antiteroriste franceze desfăşurate miercuri dimineaţă în Saint-Denis se afla Abdelhamid Abaaoud, cel care ar fi plănuit atentatele teroriste din Paris de vinerea trecută, soldate cu moartea a 129 de persoane.

 

[…]/ integral pe gandul.info

Principalul suspect în plănuirea atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, a fost ucis la Paris. Abdelhamid Abaaoud era “creierul” atentatelor din Franţa.

Principalul suspect în plănuirea atacurilor de la Paris, Abdelhamid Abaaoud, a fost ucis, relatează miercuri Washington Post, care citează două surse din cadrul serviciilor secrete, potrivit Reuters.

Procurorul general al Franței, Francois Molins, a susținut o conferință de presă în care a declarat că o nouă echipă de teroriști a fost neutralizată după raidul de la Saint Denis.

În total opt persoane au fost arestate, în urma raidurilor, iar trei persoane încă nu au fost indentificate. Totodată, procurorul a precizat că nu poate spune câte persoane au fost ucise în raid și nici nu poate dezvălui identitatea lor.

Belgianul Abdelhamid Abaaoud, presupusul planificator al atacurilor sângeroase comise sâmbătă la Paris şi Saint-Denis, este o figură din cadrul Statului Islamic (SI) cunoscută justiţiilor franceză şi belgiană, relatează Reuters online.

Potrivit unei surse din Franţa apropiate dosarului, acest bărbat în vârstă de 27 de ani de origine marocană s-ar afla la originea mai multor atentate sau planuri de atentat în Europa. […]/ integral pe realitatea.net

Persoanele arestate sau ucise miercuri dimineața în cursul descinderii la un apartament din Saint-Denis, nord de Paris, ‘ar fi putut trece la fapte’ pentru a comite un nou atentat, a declarat procurorul François Molins, relatează AFP.

Operațiunea poliției a fost lansată în baza unei mărturii luni ‘privind prezența în Franța’ a lui Abdelhamid Abaaoud’ — presupusul autor intelectual al atentatelor de la Paris, cetățean belgian de origine marocană.

Circa 50 de militari au fost desfășurați miercuri dimineața la Saint-Denis, unde un asalt al poliției a fost în curs de desfășurare, în contextul atentatelor teroriste de vinerea trecută, soldate cu cel puțin 129 de morți.

Captagonul, drog euforizant şi dezumanizant, pare să fie folosit din ce în ce mai mult în rândul jihadiştilor şi mai ales a candidaţilor pentru comiterea de atacuri sinucigaşe.

Autorul atacului din staţiunea Sousse din Tunisia din iunie era sub efectul captagonului. Potrivit publicaţiei Le Point, seringi impregnate cu acest drog au fost găsite în diferitele locuri unde a stat şi Salah Abdeslam, creierul presuspus al atacurilor sângeroase comise vineri, 13 noiembrie, la Paris, dar şi o parte dintre complicii săi.

Captagonul conţine fenetilamină, o amfetamină înscrisă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de substanţe psihotrope de mai bine de 30 de ani. Produsul este cunoscut pentru senzaţia de forţă extraordinară pe care o induce, de invincibilitate. „Ca toate amfetaminele, acest drog induce o rezistenţă la oboseală, o vigilenţă crescută dublată de o pierdere a discernământului. Ea dă consumatorului senzaţia că este un super om, „regele lumii” într-un fel”, explică profesorul Jean paul Tassin, neurobiolog la INSERM şi specialist în problemele de dependenţă în revista de specialitate „Sciences et avenir”.

Imediat după ce efectele dispar, apare o formă de psihoză, o alterare a funcţiilor mentale şi o stare de depresie care ia locul euforiei. În acest interval nicio durere şi nicio frică nu mai sunt resimţite de consumator. Aşa se face că un terorist interceptat cât este sub efectul acestui drog nu va fi în niciun caz sensibil la niciun fel de presiuni sau ameninţări, psihice sau fizice.

Dezumanizare totală

Cei care au supravieţuit masacrului de la Bataclan povestesc că atacatorii aveau aerul că sunt complet dezumanizaţi, comportament care corespunde efectelor produse de acest drog. Nimeni nu a uitat ănsă nici imaginile cu atacatorul de la Sousse, Seifeddine Rezgui, cu arma în mână, mergând surâzător pe plajă. Aceasta pentru că, sub efectul unui astfel de drog, a ucide un om este un act fără însemnătate.

Captagonul este vândut în prezent luptătorilor din Armata Siriană Liberă, combatanţilor Frontului al Nosra şi grupării Statul islamic iar comercializarea lui merge extraordinar de bine pentru traficanţii din regiune care sunt ajutaţi de haosul din Siria. „Azi nimanui nu-i pasă cu adevărat de religie”, spune unul dintre jihadişti comentând faptul că Islamul interzice de fapt orice consum de droguri.

Drog popular în lumea arabă

Dacă azi captagonul a devenit apanajul luptătorilor kamikaze, trebuie spus că el a fost folosit de ceva mai mult timp în lumea arabă. În urmă cu cincizeci de ani, aceste pasile albe produse în Turcia şi Siria aveau drept destinaţie principală statele din Peninsula Arabă. Potrivit unui raport al Biroului ONU pentru combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii, pastila costa câteva centime în Liban dar se revinde cu câteva zeci de dolari în ţările din Golful Persic. […]/ integral pe rfi.ro

Doi britanici condamnați pentru terorism au fost reținuți de polițiștii ungari, într-un tren spre București.

Doi cetățeni britanici condamnați în trecut pentru finanțarea teorismului au fost reținuți de polițiștii ungari la bordul unui tren internațional care circula spre capitala României.

Aceștia au antecedente penale, petrecând 18 luni, respectiv trei ani și jumătate în închisoare pentru finnațarea actelor teroriste.

Ei au fost eliberaţi în 2009, cu condiţia să nu părăsească teritoriul Marii Britanii în următorii zece ani decât cu permisiunea specială a autorităţilor, notează Mediafax.

Cei doi nu au putut prezenta documentele de dovedire a cetățeniei sau dreptul de ședere în Ungaria, unul având un permis de conducere britanic, iar celălalt Coranul.

Suspecții figurau marţi în sistemul informatic Schengen, fiind căutaţi pentru că au părăsit teritoriul britanic fără autorizaţie.

Doi moldoveni care intentionau sa ajunga clandestin in Romania au fost retinuti de politistii de frontiera din Republica Moldova, avand asupra lor obiecte islamice si carti ce propovaduiesc ideologia islamica, scrie publika.md.

Potrivit sursei citate, barbatii au fost observati in zona de responsabilitate a Sectorului Politiei de Frontiera Toceni. Cand au vazut politistii, una dintre persoane a incercat sa fuga dar s-a predat dupa ce au fost trase trei focuri de avertisment.

Tinerii sunt cetateni moldoveni, cu varsta de 19 si, respectiv, 26 de ani, ambii din raionul Cahul. Cei doi aveau antecedente penale, unul fiind condamnat pentru omor. Acesta s-ar fi convertit la islam in inchisoare.

La verificarea lucrurilor personale, politistii de frontiera au depistat mai multe obiecte islamice, precum si carti ce propovaduiesc ideologia islamica. Totodata, persoanele respective detineau si unele inscrisuri, care indicau faptul ca cei doi tineri voiau sa ajunga in Franta.

O hartă cu operațiuni militare ale Rusiei în Siria, prezentată într-un reportaj al televiziunii publice ruse, sugerează prezența la sol a unor unități de artilerie ruse în provincia Homs (centru), în timp ce Vladimir Putin a exclus întotdeauna orice desfășurare de trupe la sol, relatează AFP.

Contactat miercuri seara de către AFP, Kremlinul a dezmințit prezența de trupe ruse la sol.

Canalul de televiziune Russia Today (RT) a difuzat marți un reportaj despre o reuniune a Statului major al armatei ruse, desfășurată în aceeași zi, în prezența lui Vladimir Putin, consacrată operațiunilor în curs de desfășurare în Siria.

În reportajul de 15 minute, o hartă cu ‘‘deplasările forțelor armate siriene în sectorul Mahin”, în provincia Homs, apare timp de câteva secunde. O poziție a ”Gărzii republicane”, altfel zis a armatei siriene, este marcată Sadad, în provincia Homs.

Dar, la sud de acest oraș și la nord-vest, în apropiere de localitatea Hamrat, sunt menționate două poziții purtând acronime ale armatei ruse: piese de artilerie cu calibru de 152 mm, Msta 2A65, aparținând Brigăzii de artilerie 120-a. Această brigadă își are sediul de obicei în Kemerovo, în Siberia.

Luptele sunt frecvente în apropiere de Sadad între armata siriană și jihadiștii Statului Islamic.

O sursă militară siriană a declarat pentru AFP că în Sadad se află consilieri ruși pentru a oferi consultanță armatei siriene în utilizarea artileriei”.

Cele două camere ale parlamentului rus – Duma (camera inferioară) și Consiliul Federației (camera superioară) – se vor reuni, vineri, 20 noiembrie, în ședință comună, pentru a discuta probleme legate de lupta împotriva terorismului, potrivit unui comunicat al legislativului rus, preluat de newsru.com.

Comunicatul nu oferă mai multe detalii, dar, potrivit presei ruse, în cadrul reuniunii ar putea fi luată în discuție problema trimiterii de trupe terestre în Siria.

Moscova, care a lansat la sfârșitul lunii septembrie o campanie aeriană în Siria, a exclus până în prezent o operațiune terestră a armatei ruse în această țară, dar este posibil ca poziția conducerii ruse în această privință să se fi schimbat, după ce Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) a stabilit că tragedia aviatică de la 31 octombrie din Egipt, în care a fost implicat un avion rus având la bord 224 de persoane, a fost provocată de un act terorist, notează sursa citată.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat miercuri să comenteze informațiile legate de faptul că una din temele reuniunii de vineri a celor două camere ale parlamentului rus ar putea fi legată de începerea unei operațiuni terestre în Siria, amintind că președintele Vladimir Putin a afirmat în repetate rânduri că Rusia nu intenționează să efectueze o astfel de operațiune.

Dupa atentatele din Paris, este “inacceptabil” sa ceri plecarea presedintelui sirian Bashar al-Assad ca o “conditie prealabila pentru orice uniune impotriva terorismului”, a declarat miercuri seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa, scrie AFP.

“Sper ca va exista o schimbare de pozitie in randul partenerilor nostri occidentali, asa cum a avut loc, din pacate cu pretul unor teribile acte teroriste, la colegii nostri occidentali”, a declarat Lavrov, referindu-se la Franta.

“Este inacceptabil sa ceri conditii prealabile pentru orice alianta impotriva terorismului”, a spus acesta, referindu-se la americani, care continua sa solicite plecarea presedintelui sirian inainte de orice discutie.

Ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, a afirmat miercuri ca un acord cu presedintele sirian Bashar al-Assad reprezinta in prezent “raul cel mai mic” in fata amenintarii teroriste din Europa, scrie AFP.

“Raul cel mai mic este un acord cu Bashar al-Assad pentru a ajunge la o incetare a focului, permitand astfel trimiterea de ajutoare pentru refugiati (…) si in special atacarea dusmanului comun: Daesh” (acronimul arab al gruparii teroriste Statul Islamic), a declarat el, la televiziunea publica TVE.

Ministrul, care a mai pledat in trecut in acest sens, dar mai putin direct, a subliniat: “Trebuie sa inlocuim dialectica ‘Bashar da sau Bashar nu’ cu cea pacii sau a razboiului. Daca vreti pacea, trebuie sa te intelegi cel putin de maniera tranzitorie cu Assad”.

“Roosevelt a trebuit sa cada de acord cu Stalin pentru a termina cu nazistii deoarece era raul cel mai mic la acel moment”, a argumentat acesta.

Unde rămăsesem? V-am atras atenţia că lumea s-a schimbat, iar ieri aţi avut dovada spectaculoasă: Putin şi Hollande (Rusia şi coaliţia condusă de Statele Unite) şi-au dat mâna în Mediterana.

După cum teroriştilor le trebuie bani ca să-şi realizeze atacurile (structurile administrative ale autointitulatul Stat Islamic exploatează zone petrolifere şi vând barilul la preţ de dumping chiar unor state din coaliţia anti-teroristă, Turciei de exemplu), tot astfel şi lupta contra teroriştilor costă. Înghite anual sume ameţitoare.

Fiecare dolar “investit” de Daesh aduce un “profit” de vizibilitate şi spaimă, precum şi cohorte de prozeliţi. Autointitulatul Stat Islamic încasează deja “dividendele” terorii: a ajuns unde şi-a propus – lider al terorismului global.

Din 2001, când Bush jr. a declanşat războiul împotriva terorismului (“cruciada” i-a spus iniţial, ceea ce a adus apă la moara propagandei islamiste), până în 2010, s-au cheltuit 850 miliarde de dolari, potrivit rapoartelor oficiale. Din 2010 în 2015, în timpul mandatelor lui Obama, războiul contra terorismului a înghiţit 642,2 miliarde de dolari. În total, aproape 1.5 trilioane. Calculele experţilor independenţi trec însă sensibil de 3 trilioane de dolari.

O zi de bombardamente asupra Daesh îi costă pe americani aproximativ 10 milioane de dolari, în timp ce pe ruşi – în jur de 4 milioane. (Statele Unite au un buget pentru Apărare de 598.5 miliarde dolari, Rusia – echivalentul a 50 de miliarde).

În ambele cazuri – de o amploare a desfăşurării militare diferită şi la distanţe diferite de teatrul de operaţii, dar cu rezultate quasi-similare – “investiţia” aduce beneficii. Unele de imagine, care le proiectează ca superputeri, altele  ţinând de testarea echipamentelor şi instruirea operaţională a personalului. În fine, orice astfel de războaie sunt adevărate expoziţii de tehnică militară, care atrag importatori din ţările putred de bogate. Analiştii militari judecă în felul următor: “Rusia a exportat anul trecut echipamente de apărare în valoare de 15,5 miliarde dolari. Dacă exportul ar creşte cu un singur procent, suma ar echivala cu costurile a peste o lună de bombardamente în Siria”.

Prima concluzie ar fi că ruşii  au ieftinit războiul contra ISIS în Siria. A doua concluzie e pe cale s-o tragă Congresul Statelor  Unite, când va primi răspunsul la întrebarea de ce suportă contribuabilul american un preţ dublu pentru obţinerea aceloraşi rezultate. Atunci se va pune în discuţie criteriul eficienţei şi vom fi uimiţi să aflăm nu doar cum s-au îmbogăţit reprezentanţi ai complexului militaro-industrial (ca să folosim sintagma lui Eisenhower), ceea ce deja ştim, ci şi ce sume exorbitante au fost sifonate din aceste sume exorbitante.

 • Agerpres: 

Negocierile privind Siria: Putin este un partener “constructiv” (Obama)

Președintele american, Barack Obama, a salutat miercuri în marja summitului APEC desfășurat în Filipine rolul Rusiei la discuțiile pentru încetarea crizei din Siria, transmite AFP.

Rusia a fost “un partener constructiv la Viena încercând să creeze o tranziție politică” în Siria, a declarat Barack Obama referindu-se la recentele negocieri internaționale din Austria, în pofida divergențelor persistente în legătură cu viitorul președintelui Bashar Al-Assad.

Kerry: Siria s-ar putea afla la ‘câteva săptămâni’ distanță de o tranziție politică

Siria s-ar putea afla la doar ‘câteva săptămâni‘ distanță de o ‘tranziție politică majoră’ între regimul de la Damasc și opoziție, a declarat marți, la Paris, secretarul de stat american John Kerry, după ce sâmbătă, la Viena, o reuniune internațională a reușit să convină asupra unui calendar de tranziție politică în Siria, relatează AFP.

‘Ne află la câteva săptămâni distanță, în teorie, de posibilitatea unei tranziții majore în Siria și vom menține presiunea asupra acestui proces. Nu vorbim de luni, vorbim de săptămâni, să sperăm’, le-a spus Kerry jurnaliștilor care îl însoțesc în capitala franceză, la patru zile după atacurile de la Paris.

‘Acum, tot ce avem nevoie este începutul unui proces politic și instaurarea încetării focului. Acesta este un pas uriaș’, a adăugat Kerry, referindu-se la textul de la Viena, care prevede o reuniune până la 1 ianuarie 2016 între regimul sirian al președintelui Bashar al-Assad și membri ai opoziției siriene.

O eventuală încetare a focului, alegeri și o nouă Constituție sunt de asemenea prevăzute de acordul de compromis semnat sâmbătă la Viena de circa 20 de state, între care Rusia, Statele Unite ale Americii, Iranul, țări arabe și europene.

John Kerry a salutat faptul că ‘Iranul și Rusia se află la masa negocierilor, pentru prima dată în patru ani și jumătate’ de la declanșarea războiului din Siria, care a făcut cel puțin 250.000 de morți și milioane de refugiați și persoane strămutate.

El a cerut de asemenea Arabiei Saudite, care sprijină grupurile de opoziție siriene, să le reunească în viitorul apropiat sub auspiciile ONU, pentru ca acestea să se poată întâlni apoi cu reprezentanți ai guvernului sirian.

Putin și Hollande, pentru ‘o coordonare mai strânsă’ între serviciile secrete în privința Siriei (Kremlin)

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez François Hollande s-au pronunțat marți, în timpul unei convorbiri telefonice, pentru ‘o coordonare mai strânsă’ între agențiile lor de informații în privința conflictului sirian, după atacurile teroriste de vineri de la Paris, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului, potrivit AFP.

Cei doi lideri ‘au convenit să aibă contacte și o coordonare mai strânsă între militari și agențiile de informații din cele două țări în acțiunile lor împotriva grupărilor teroriste în Siria’, a indicat președinția rusă într-un comunicat.

La rândul său, Palatul Elysee a informat că președintele Hollande a discutat telefonic cu Vladimir Putin despre ‘coordonarea eforturilor’ în lupta împotriva jihadiștilor.

Președinții Francois Hollande și Vladimir Putin urmează să se întâlnească la 26 noiembrie la Moscova, a precizat președinția franceză. Cu două zile înainte de întâlnirea cu liderul de la Kremlin, președintele francez se va deplasa la Washington pentru a se întâlni cu Barack Obama.

 • Hotnews: 

Cine este ‘vocea’ atentatelor din Paris: Fabian Clain, un veteran al jihadismului francez, discipol al “Emirului Alb” si prieten cu Mohamed Merah

Fabien Clain, a carui voce a fost identificata in anuntul de revendicare de catre Statul Islamic a atentatelor din Paris, este un veteran al jihadismului francez, prieten cu Mohamed Merah, cel care, in numele jihadului, a ucis sapte persoane in sud-vestul Frantei, in 2012, scrie AFP.

Tonul nu este nici martial, nici agresiv, vocea este blanda. Cuvintele sunt insa de o violenta rara, laudand moartea “idolatrilor” din Bataclan, sala de concerte vizata de atentate. Si de amenintari: acest atac, soldat cu 129 de morti, “nu este decat inceputul furtunii si un avertisment pentru cei care doresc sa mediteze si sa traga invataminte”.

Fabien Clain, 37 de ani, nu apartine generatiei de “jihadisti Facebook” plecati in Siria dupa indoctrinarea pe internet si cu un bagaj religios sumar. Profilul si trecutul sau creioneaza un mentor natural pentru cei mai tineri dintre cei circa 850 de francezi si belgieni care s-ar afla in prezent in Siria.

Convertit la islam in anii 1990, acest barbat originar din insula Reunion (in oceanul Indian) pare sa se fi radicalizat in anii 2000, la fel ca si fratele sau Jean-Michel, 35 de ani. El facea parte atunci dintr-un grup de tineri salafisti radicali care frecventau o sala de rugaciuni din cartierul sensibil Mirail din Toulouse (sud-est). “Era o persoana blanda, amabila, surazatoare”, isi aminteste imamul, Mamadou Daffe. La mijlocul anilor 2000, imamul afla ca este tinta criticilor tinerilor salafisti. Iar in 2005 Clain inceteaza sa mai vina la aceasta sala “deoarece nu era de acord cu predica”, crede Mamadou Daffe.

Grupul este regasit intr-un sat la sud de Toulouse, Artigat, in jurul unul “guru”, Olivier Corel. De origine siriana, “Emirul Alb”, astazi septuagenar, era considerat un “savant in religie” pentru acesti tineri care vin in mod regulat in mica locuinta, pentru a asculta predicile acestuia.

“Ura fata de necredincisi”

La fel ca un alt convertit, Thomas Barnouin, Fabien Clain, alias “fratele Omar”, exercita un ascendent intelectual asupra grupului, in special asupra a doi frati, Abdelkader si Mohamed Merah, si a unui prieten al lor, Sabri Essid.

Supravegheat din ce in ce mai atent, grupul Toulouse-Artigat intra in vizorul politiei la finele lui 2006. In 12 decembrie, Essid si Barnouin sunt interceptati de armata siriana, in timp ce se indreptau spre Irak, pentru a lupta cu trupele americane. Dupa cateva luni de inchisoare, sunt predati justitiei franceze. Corel si Abdelkader Merah sunt audiati fara a fi condamnati dar Essid, Barnouin si Clain, prezentat ca un “organizator” al filierei jihadiste, sunt condamnati. Parchetul acuza “ura fata de necredinciosi” care anima membrii filierei.

Fabien Clain era in inchisoare in momentul campaniei de asasinate comise de Mohamed Merah, care a ucis trei militari, un profesor si trei copii in fata unei scoli evreiesti, la Toulouse si Montauban in martie 2012. Dar cei doi barbati au corespondat in perioada detentiei lui Mohamed Merah in trei dosare de drept comun, ca si in anii de inchisoare ai lui Clain.

Acesta se va desolidariza public de crimele ucigasului pe scooter si, la eliberarea sa, cateva luni mai tarziu, nu se stabileste in Toulouse. Urma sa este regasita in Siria. Cand a plecat? Posibil in aceeasi perioada in care clanul din Toulouse pleaca, esalonat, in primul trimestru din 2014, inseland supravegherea serviciilor secrete franceze. In acest an, numele lui Fabien Clain a aparut in ancheta unui proiect ratat de atac asupra unei biserici din Villejuif, in regiunea pariziana, in aprilie.

Sambata, este auzita din nou vocea sa, potrivit serviciilor secrete, pentru a revendica in numele Statului Islamic carnagiul din Paris. In aceasta inregistrare, glorifica teroristii kamikaze, “soldatii califatului” care au “luat drept tinta capitala abominatiilor si a perversiunii”. “Fie ca Allah sa ii accepte in randul martirilor si sa ne permita sa ne alaturiam lor”, spune vocea sa.

Statul Islamic a publicat imagini cu bomba improvizata care ar fi provocat prabusirea avionului rus in Egipt

Statul Islamic a publicat in revista sa imagini cu elemente care, sustine gruparea terorista, ar fi fost folosite pentru a crea dispozitivul explozibil improvizat ce ar fi provocat prabusirea unui avion de linie rus in Peninsula Sinai din Egipt in luna octombrie, catastrofa soldata cu moartea celor 224 de persoane aflate la bord, relateaza Mashable citand Associated Press.

Imaginea a fost publicata in cel mai recent numar al revistei in limba engleza a gruparii teroriste, Dabiq, insotita de titlul “EXCLUSIV – Imaginea dispozitivului explozibil improvizat folosit pentru a provoca pradusirea avionului de linie rus”.

In fotografie se pot vedea o cutie galben-aurie de suc Schweppes Gold si elemente ce par a reprezenta alte componente ale bombei.

Grupul extremist a afirmat anterior ca a provocat prabusirea avionului, insa nu a dat detalii la acea vreme. Serviciul rus de securitate FSB a anuntat marti ca o bomba a provocat prabusirea avionului. Cei mai multi pasageri aflati la bordul aeronavei erau turisti rusi.

Egiptul a anuntat ca investigheaza in continuare cauzele prabusirii.

VIDEO Suporterii turci striga “Allahu Akbar” in momentul de reculegere in memoria victimelor atentatelor din Paris, la meciul de fotbal Turcia-Grecia

Suporterii turci au strigat “Allahu Akbar” si au huiduit in timpul momentului de reculegere in memoria victimelor atentatelor din Paris, marti seara, inaintea loviturii de incepere a meciului amical de fotbal Turcia – Grecia, transmite AFP.

In timpul momentului de reculegere, suporterii au strigat “Allahu Akbar” si slogane in favoarea presedintelui Recep Tayyip Erdogan pe stadionul Basaksehir din Istanbul, sub privirile premierului turc Ahmet Davutoglu si ale omologului sau grec Alexis Tsipras.

Suporterii turci scandeaza in mod frecvent slogane nationaliste in timpul meciurilor de fotbal. Nu se stie daca huiduielile erau indreptate impotriva rivalului istoric al Turciei, Grecia, sau in onoarea victimelor atentatului.

In octombrie, la meciul de calificare pentru Euro-2016 din orasul Konya (centrul tarii), suporterii au scandat de asemenea “Allah Akhbar” in timpul momentului de reculegere in memoria celor 102 victime ale atentatelor sinucigase de la Ankara.

Meciul s-a terminat 0-0.


Categorii

Rusia, Siria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “EFECTUL TERORII. Imensa majoritate a francezilor ACCEPTA LIMITAREA LIBERTATII IN SCHIMBUL “SECURITATII”/ Stare de panica la Paris/ DROGUL DEZUMANIZANT AL ATENTATORILOR/ RUSIA va trimite TRUPE ARMATE in SIRIA? Imagini care sugereaza ca sunt deja acolo/ Reactia fanilor turci la meciul TURCIA-GRECIA fata de minutul de reculegere (Video)

 1. Pingback: Cum a luptat Franta in “razboiul impotriva terorismului”. LAURENT FABIUS, ministrul de externe, despre JIHADISTII AL NUSRA, factiune AL QAIDA: “fac o treaba excelenta” | Cuvântul Ortodox
 2. “9/11″a inceput in America a trecut pe la noi, este in Franta si se va termina in……..Dumnezeu stie cand si unde.Interesant cum de le vine unora ca o manusa pt. a “implementa”noua ordine mondiala,totalitarismul “democratic”(haosul).DOAMNE AJUTA!

 3. Paris France “Terrorist Attack” Psyop Hoax – Cafe Suicide Bombing Scene “Forensic Experts” Exposed
  https://www.youtube.com/watch?v=t_QH0WkBeP0

 4. Ca masuri de securitate se vor inregistra legal convorbirile oamenilor si eventual nu va fi expulzat nici un islamist din Franta… Merkel tace, nu stiu cat s-o simti de vinovata, nu mai aduce vorba de umanitatea europei si de necesitatea primirii acestor salbatici invatati sa faca rau altora.
  Spuneau romanii care au mai muncit inainte de 89 pe la arabi ca ei nu fac nimic si toate muncile le fac altii. Se vorbea prosteste la noi de refugiatii cu meserii care vor fi integrati in munca. De ce meserii sa fie vorba, oare a fost angajat careva? Cei de la noi care au plecat, cu greu obtineau drept de munca si multi stiau sa faca ceva, erau dispusi sa munceasca ceea ce nu se vede la imigranti dar acestia au un statut mult mai bun si sunt favorizati. Intra in alta categorie care le confera drepturi obtinute greu de cei de la noi care munceau bine.
  Degeaba ne miram de ce se intampla, acesta e planul de aducere a acestor musulmani in europa. Nu se stie daca mai pleaca de aici in tara lor. E un sociolog care a avut aceasta idee, nu se vorbeste de acesta si se pare ca cu orice pret sunt tinuti aici acei musulmani care au creat zone de secesiune in multe orase occidentale (poate stie cineva numele acelui sociolog).
  Politicienii se fac ca nu vad, nu se comenteaza deloc asa ceva, si de aici ideea ca politicienii votati de oameni, sunt de fapt nistre tradatori ai propriilor popoare, ei avand grija sa fie adusi aici acei dusmani ai crestinilor, In multe situatii politicienii actioneaza aberant sfidand nemultumirea oamenilor. Trebuie inteles ca unii alesi sunt de fapt niste tradatori ai celor care i-au votat.
  Asa se intampla si cu guvernul actual, de tehnocrati, in care nu exista riscul ca un partid sa piarda voturi, deci vor fi luate masuti rele de privatizare adica instrainare a celor cateva obiective care ne mai apartin. Sintagma de tradatori de tara ar trebui sa apara mai des, motivata de faptele care nu sunt in interesul oamenilor, ci al unor cumparatori. Acestia sunt favorizati, dar trebuie sa dea si ei ceva, cam asta e problema, cat si cum sa nu te vada.
  Cei care se bucura prosteste ca si-au exercitat dreptul de vot nu au nici un beneficiu.
  Ce veseli erau ca acum e timpul lor sa “decida”…
  Cu ce ne ajuta sa fie vandut ceva? Productivitatea muncii poate creste prin tehnologizare, optimizare, nu e nevoie sa fie vandut, pt ca profitul obtinut este dus in alta tara… Politicienii vad asta si nu zic nimic… inchid ochii cand vad rauri de bani care pleaca spre alte tari, prin atatea supernarketuri, banci, multinationale care fac iaurt.

 5. Nimeni nu observa cat de predispus la radicalizare e crestinismul apusean. In special cel catolic. In cehia slovacia polonia ungaria manifestatiile si masurile efective antislam sunt la ordinea zilei. E limpede ce exprima sau e altceva in spatele lor? Daca Romania si romanii ortodocsi s ar fi exprimat asa in spatiul public care ar fi fost oare atitudinea ong urilor ambasadelor troicii departamentului de stat presei aservite etc ?

 6. politica FB fata de postarile cu continut jihadist:

  http://www.lemonde.fr/pixels/article/2015/11/19/face-aux-contenus-djihadistes-les-voies-de-facebook-sont-impenetrables_4813735_4408996.html

  Interesant, nu? Cenzurarea acestor postari poate fi considerata o limitare legitima a libertatilor? Eu zic ca da.

  Si o parere interesanta despre GAFA si cei 4 cavaleri ai Apocalipsei 🙂

  http://www.lemonde.fr/emploi/article/2015/11/19/bernard-stiegler-ce-n-est-qu-en-projetant-un-veritable-avenir-qu-on-pourra-combattre-daech_4813660_1698637.html

  La disruption est un phénomène d’accélération de l’innovation qui est à la base de la stratégie développée dans la Silicon Valley : il s’agit d’aller plus vite que les sociétés pour leur imposer des modèles qui détruisent les structures sociales et rendent la puissance publique impuissante. C’est une stratégie de tétanisation de l’adversaire.

  Je compare cette stratégie à celle du site Les barbares attaquent, fondé par Nicolas Colin, un ancien inspecteur des finances, connu pour son rapport sur la fiscalité du numérique, où il mettait en évidence l’inadéquation du système fiscal face à l’industrie numérique, qu’il décrivait comme des « cavaliers de l’Apocalypse », en l’occurrence les GAFA [acronyme pour Google, Apple, Facebook et Amazon].
  Il est désormais passé de l’autre côté, du service public à l’économie dont il décrivait les dégâts, pour créer un fonds d’investissement qui collecte de l’argent pour pratiquer la disruption à la française. Mais qui, répétant la stratégie des GAFA, ne peut qu’étendre leur écosystème et intensifier la colonisation de l’Europe : faire exploser les transports, l’immobilier, l’éducation, toutes les filières, via de nouveaux modèles type Uber. Or cette pratique disruptive détruit les équilibres sociaux – ce que [le philosophe allemand] Theodor W. Adorno anticipait en parlant dès 1944 de « nouvelle forme de barbarie » à propos des industries culturelles.

  Si mai interesant, dupa mine. Mai ales daca legam toate astea de fenomenul fb de la noi (alegerile noi. 2014 si „revolutia” (pff!) post-colectiv).

  Paradigma nww e cu totul alta se vede treaba. Bun, ca nu mai vorbim acum de „interese nationale” si actori statali asta cred ca unii dintre noi au inteles-o demult. Harta conflictului iese tot mai clar la iveala si e clar ca e o naivitate sa ne imaginam ca avem de-a face aici cu vechea balanta de putere europeana, cu razboiul rece, cu Nordul vs. Sudul si alte povesti care se declina la trecut. E vorba de niste actori obscuri – „elitele” – care se folosesc de parghiile statale (si nu numai) pentru a parazita omenirea. Ca sa parazitezi omenirea nu e suficient sa ii devalizezi resursele (asta faci cu cei slabi, pe care ii si distrugi pt ca setea de sange serveste acestor „elite”), dar trebuie sa ii distrugi parghiile de coagulare, structurile sociale (asta e valabil pt cei „puternici”, mai greu de supus). Unii sunt macelariti, iar altii devin roboti pe care ii manipulezi cum vrei (v. experimentul fb de la noi).

  SF curat, nu? Din pacate despre multe pe care le traim acum am fi zis la fel in urma cu vreo 20 de ani…

 7. sensul cuvintelor…

  http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2015/11/19/prix-massacres-et-jours-explosifs-le-marketing-fait-profil-bas-apres-les-attentats/

  Cred ca in Franta Black Friday nu va mai exista vreodata. Noua nu ne-a dat prin cap asta. Cred ca oricum s-ar fi suparat ambasadorul Olandei.

 8. Pingback: Adunarea Nationala a FRANTEI a votat pentru PRELUNGIREA STARII DE URGENTA. Printre masuri – posibilitatea BLOCARII SITEURILOR/ “Solutia” liderilor lumii: PERSECUTAREA VICTIMELOR-CIVILI PRIN LEGI BIG BROTHER/ Politica NEOCOLONIALISTA a Oc
 9. Un român a fost vecin cu teroristul care a organizat atentatele din Paris! :

  https://youtu.be/jvvl_A6390E

 10. Pingback: MILITARIZAREA EUROPEI. Starea de alerta se prelungeste in Bruxelles/ PARISUL: MAI MULTA POLITIE INARMATA, MAI MULTE CAMERE DE SUPRAVEGHERE/ Rusia si Franta coopereaza in MEDITERANA/ Biserica Rusiei e de acord cu uciderea teroristilor FARA judecata si vrea
 11. Pingback: Opinii despre consecintele atentatelor teroriste. IN FAȚA LEVIATHANULUI MONDIAL/ Era suspendarii drepturilor si libertatilor/ STRATEGIA HAOSULUI BINE CONTROLAT/ Decivilizarea si nihilismul apocaliptic | Cuvântul Ortodox
 12. Pingback: ATENTATE IN SERIE LA BRUXELLES (Video). In plina epoca de RESTRANGERE A DREPTURILOR si de expansiune a SERVICIILOR SECRETE… | Cuvântul Ortodox
 13. Pingback: TERORISMUL – PRETEXTUL PERFECT PENTRU CONTROL SOCIAL sau… EUROPEI CAT MAI MULT “BIG BROTHER” si CAT MAI PUTINA LIBERTATE! Atentatele de la Bruxelles – “operatiune interna sub steag fals” sau VESNICA, TICALOASA SI
 14. Pingback: ATACURILE TERORISTE – CAPITAL NEPRETUIT PENTRU INSTITUTIILE DE TIP POLITIENESC, CARE VOR SA NE BAGE IN CAMASILE DE FORTA ALE NOII LUMI. “Toleranta” dubioasa a serviciilor secrete belgiene – tot mai vadita. Agentii de influenta ai n
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare