BLESTEME INTRE FRATI: Eparhia de Balti a Mitropoliei Moldovei anatemizeaza sarbatorirea Craciunului pe stil nou!/ CUVANT EXCEPTIONAL AL JURNALISTULUI PAVEL PADURARU: ”Minciuna este numele noului dumnezeu”

6-01-2013 3 minute Sublinieri

Un grup de preoți de la Eparhia de Bălți și Fălești și-au exprimat astăzi, 4 ianuarie, nemulțumirea în cadrul unei conferințe de presă în legătură proiectul de lege înaintat de liberali privind declararea zilei de 25 decembrie drept zi de sărbătoare națională și includerea acesteia în lista zilelor de odihnă care nu se recuperează, transmite UNIMEDIA.

Potrivit fețelor bisericești, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, iar cei care marchează această sărbătoare cu două săptămâni mai devreme săvârșesc un mare păcat. „Unii parlamentari au manifestat ingerință în treburile Bisericii, dorind să schimbe data noastră strămoșească de sărbătorire a Crăciunului pe 7 ianuarie. Este un păcat și o profanare să-ți faci PR politic pe tradiții care dăinuie de mai bine de 2 mii de ani și a valorile noastre strămoșești”, a declarat Maxim Guzun, reprezentantul Eparhiei de Bălți și Fălești.

Preoții au declarat că Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos nu poate fi sărbătorită de două ori pe an și i-au îndemnat pe credincioși să revină la sărbătorirea Crăciunului pe 7 ianuarie, conform stilului vechi. Fețele bisericești afirmă că bisericile în care s-a slujit pe stil nou ar trebui sfințite cu apă sfântă. Totodată, aceștia au adus aminte de blestemele la care vor fi supuși cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil nou. „Acei care vor sărbători Crăciunul nu pe ziua indicată de Hristos, atunci ei vor fi dați anatemei conform canoanelor și blestemelor date în 1756 de Patriarhului Chiril al V-lea, pe care nimeni până astăzi nu le-a anulat. Acei care vor sărbători Crăciunul pe 25 decembrie să aibă lepra lui Ghezie, strangularea lui Iuda și îngerul Domnului să fie la spatele lui cu sabia, au adăugat reprezentanții Eparhiei de Bălți și Fălești.

Observ că, deși ne tot văietăm că trăim zile grele, în subconștientul nostru refuzăm să vedem de unde ni se trag toate ponoasele. Nouă ne place să-i învinuim pe alții de toate relele, fără să ne scoatem paiele din ochii noștri. (…). Nu mai gândim dintr-un simplu raționament – de-am accepta realitatea, am fi nevoiți să ne condamnăm mai întâi pe noi și să avem mustrări de conștiință. Dar cui îi trebuie asemenea bătaie de cap? Nimănui și de aceea nu ne vom găsi liniștea niciodată. 

Cuiva, sau mai bine zis spiritului care conduce lumea modernă, îi suntem dragi anume așa, fiindcă ne poate manipula mai lesne. Este de ajuns să ni se întindă tava plină de vicii și nonvalori și să ni se spună că astea sunt culese din lumea civilizată. Și noi nu mai apelăm la minte, ne repezim ca griveii, înghițind cu nesaț momeala. Reacționăm ca și câinii, cărora li se aruncă o bucată frumoasă de carne, injectată cu otravă. Iar petrecându-ne viața doar în deșertăciunile cotidianului: hrană, bani, distracții, sex și somn, nu ne mai deosebim de animale.

Noul dumnezeu al lumii moderne

Dumnezeu încă nu a murit în această lume, chiar dacă toate tunurile lumii moderne sunt îndreptate contra Lui. Exact ca în vremea prigoanei bolșevice, astăzi toți te aplaudă și te admiră, dacă umpli de noroi biserica și preoții și dacă ești supus păcatului. Serioase instituții străine, în loc să ajute financiar flămânzii, orfanii și bolnavii, investesc sume amețitoare în susținerea unor evenimente de rutină și a unor ONG-uri care contribuie la moartea lui Dumnezeu. În locul Dumnezeului nostru, în laboratoarele modernității a fost creat dumnezeul lor, pe care lumea – naivă și tristă – îl venerează deja.

Minciuna este numele noului dumnezeu, iar strategia divinizării acestuia presupune o miopie totală a ucenicilor săi. Majoritatea acestora chiar nu conștientizează cui îi slujesc. Pe bună dreptate, noi toți ne-am deprins să ne apărăm și să atacăm prin minciună. Iar amăgindu-i pe alții, am ajuns să ne ducem în rătăcire pe noi înșine.

Fiecare să-și aleagă Crăciunul său

După o polemică aprinsă din ultimii ani cu privire la data Crăciunului, am ajuns să-l sărbătorim de două ori pe an. Cât ai zice pește, s-a creat și o nouă tradiție a Crăciunului moldovenesc: pe 25 decembrie se bea și se mănâncă în orașe, iar pe 7 ianuarie se tăie porcul la sate. În fond, prea puțini se mai arată interesați de Nașterea Domnului. Astăzi, pentru oamenii noștri, porcul a ajuns să aibă o însemnătate mai sacră decât Hristos, pe seama nașterii căruia, dar și a Maicii Domnului, se fac cele mai porcoase și pline de sudălmi glume…

Balansarea noastră cu fundul în două luntri scade substanțial din importanța și sensul Crăciunului, dându-i o coloratură rudimentară. Sărbătorirea dublă a acestei zile fiind imposibilă prin esență, tot mai puțini creștini țin postul premergător Crăciunului. Ei fie că încalcă postul, fie că mai sărbătoresc o dată, spre bucuria exclusivă a pântecelui lor și pentru a fi pe plac și rușilor, și românilor. Iar cei care ne conduc profită din plin de rătăcirea noastră. Pe de o parte, mai au o sărbătoare comercială, iar pe de altă parte, distanțarea noastră de valorile creștine îi ajută să ne îngenuncheze în fața noului dumnezeu.

În familia în care m-am născut, Crăciunul a fost sărbătorit întotdeauna pe 7 ianuarie. Că așa sărbătoresc rușii, românii sau americanii, pe mine nu mă interesează deloc, fiindcă Hristos nu este european, nici belarus. De-aș face Crăciunul și în decembrie, eu mi-aș trăda familia și mi-aș bate joc, ca un tâmpit, de Creatorul meu. O poziție la fel de fermă ar trebui să aibă și cei pentru care Crăciunul este la 25 decembrie. De dragul celor care provoacă dezbinarea noastră, nu merită să facem asemenea sacrificii și să le intrăm în voie. Căci, odată ce vom ceda, ei ar putea să ne mai creeze vreo cinci-șase mitropolii și stiluri noi, fiecare cu Crăciunul său. Vor avea de câștigat doar ei. Dar nici nu știi cum se întâmplă și Hristos într-adevăr ne va aștepta după moarte. Cu ce-o să apărem atunci în fața Lui? Cu porcii noștri și bancurile despre Maica Domnului? (…)

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Mitropolitul Vladimir Cantarean, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “BLESTEME INTRE FRATI: Eparhia de Balti a Mitropoliei Moldovei anatemizeaza sarbatorirea Craciunului pe stil nou!/ CUVANT EXCEPTIONAL AL JURNALISTULUI PAVEL PADURARU: ”Minciuna este numele noului dumnezeu”

 1. Doua lucruri am de spus: moldovenii sint Romani si unde a spus Iisus ca nasterea Lui e pe Ianuarie 7?

 2. Iata un fragment dintr-o Pastorala a Patriarhului Ecumenic Chiril al Constantinopolului din anul 1756:
  „Cei ce se vor alipi la Pashalia gregoriană şi călindarul nou papistăşesc, fie el Preot sau mirean, să fie îndepărtat de la Dumnezeu şi blestemat: pentru ca după moarte să nu putrezească, ci să rămână în veşnicile munci. Pietrele şi fierul să se desfacă şi să se risipească, iar acelaşi niciodată şi nicidecum Să moştenească el lepra lui Ghezie şi să se gâtuie ca Iuda. Să fie pre pământ ca odinioară Cain, în tot locul tremurând şi oftându-se; mânia lui Dumnezeu să fie preste capul lor, iar soarta lor să fie cu Iuda vânzătorul şi cu tăgăduitorii de Dumnezeu, iudeii; pământul, desfăcându-se să i înghită pre ei, cum au înghiţit pre Adrian (Aviron) şi Datan.
  Îngerul Domnului să-i gonească pre ei cu sabiea în toate zilele vieţii lor, să stea el sub toate anatemele Patriarhilor şi a Soboarelor, sub veşnica lepădare de la biserică şi aruncaţi în nestinsa gheenă a focului. Amin

 3. @Mariana

  Nu cred ca Domnul si Imparatul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, a spus ca nasterea lui este pe 7 ianuarie.
  Dar a lasat in lume un indiciu, prin sfanta lui lumina care vine la Ierusalim la fiecare sarbatoare pascala dupa calendarul vechi.

  Noi, toti ortodocsii pe stil nou, sarbatorim Pastele dupa calendarul vechi.
  Toate celelalte sarbatori le tinem dupa calendarul nou, in afara de Paste.

  Nu putem sarbatori Pastele dupa calendarul nou, pentru ca ne-am face de ras. Sfanta lumina de la Ierusalim nu vine decat la data calendarului vechi.

  Si daca ne-am raporta la ziua in care vine sfanta lumina a Domnului nostru Iisus Hristos si am calcula zilele, saptamanile, lunile … am ajunge la concluzia ca nasterea Domnului ar trebui sarbatorita pe 7 ianuarie.

  Sunt crestin ortodox pe stil nou, dar ii consider frati si pe crestinii ortodocsi care tin calendarul vechi.

  In urma cu aproximativ 100 de ani, prin uneltiri ale occidentului in frunte cu papa, am fost fortati sa trecem la calendarul nou. Au fost prigoniti, arestati, torturati si omorati episcopii, preotii si mirenii care nu vroiau sa accepte calendarul nou.

  Eu cred cu tarie ca Harul lui Dumnezeu este atat la noi, cat si la ei. Si mai cred ca Dumnezeu a ingaduit sa fim despartiti doar pentru putin timp si pana la urma va randui sa ne intoarcem la calendarul sfintilor parinti.

  Pentru ca Sfanta Lumina de Paste vine tot dupa calendarul vechi, calendarul sfintilor parinti.

  Sa ne traim vietile in mod ortodox si Dumnezeu ne va milui pe toti si le va randui pe toate dupa intelepciunea Lui.

 4. of, of cate cai nascoceste cel rau ca sa ne dezbine! Daca nu sunt de stanga sunt de dreapta, numai sa ne vada ca suntem in dusmanie si in dihonie.
  Daca acum, cand inca nu s-au arata vremurile cu adevarat grele, suntem asa de usor de invrajbit, ma cutremur cand ma gandesc ce vom deveni cand ne va ajunge cu adevarat cutitul la os.

 5. @gabriel, un crestin ortodox:

  Biserica este Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Si tot ce este in afara ei, inclusiv diferitele factiuni stiliste, sunt rupte de Adevar, Duh si Sfintenie. Este un singur Trup, iar in acest Trup sunt toate bisericile care alcatuiesc pe cea ”una”. Din Trup nu fac parte factiunile stiliste schismatice, dar fac parte, cu sfintenie nestirbita, bisericile care, prin greseala sau slabiciunea unor mai-mari ai lor, au adoptat calendarul gregorian partial.

  In afara acestui adevar de importanta covarsitoare, tot restul sunt certuri de vorbe, iar blestemele, pietrele unor litere fara Duh, aruncate in vazduh si care vor cadea in capul celor care le arunca fara discernamant.

 6. Nimeni nu sarbatoreste si nu a sarbatorit niciodata Craciunul pe 7 ianuarie deci sa spui ca aceasta data este “stramoseasca” este absolut stupid.

  Faptul ca cei de pe stil vechi cred asta, sau, oricum, se exprima in acest mod, nu face altceva decat sa confirme CONFUZIA si COMPORTAMENTUL SCHIZOID pe care il genereaza ruperea calendarului bisericesc de cel asa-zis civil sau astronomic, de zi cu zi.

  Toata crestinatatea sarbatoreste Craciunul pe 25 decembrie. Singura diferenta este ca pe stil vechi data de 25 decembrie corespunde datei de 7 ianuarie pe stil nou.

 7. @admin si Lucian

  Iertati-ma, dar cred ca am fost inteles gresit.

  Eu nu am spus ca mantuieste calendarul.Am spus ca, daca luam in considerare data sarbatorii pascale, nasterea Domnului ar trebui sarbatorita pe 7 ianuarie.
  Si nu sarbatoreste toata crestinatatea in aceeasi zi, pentru ca 7 ianuarie nu este tot una cu 25 decembrie.

  Ceea ce am vrut eu sa spun, este ca avem 2 posibilitati:

  1. Nu luam in considerare sfanta lumina care vine de Pasti la Ierusalim si o consideram o facatura si o mascarada;

  2. O luam in considerare ca pe o minune adevarata a Domnului nostru Iisus Hristos.
  Daca tinem cont de venirea sfintei lumini la mormantul Domnului Iisus Hristos, trebuie sa acceptam si faptul ca aceasta data se calculeaza dupa calendarul vechi.
  Si mai trebuie sa tinem cont ca aceasta lumina vine la oficierea slujbei de catre patriarhul ortodox pe stil vechi (nu al celor pe nou).
  Patriarhia ortodoxa a Ierusalimului este pe stil vechi.

  Toate patriarhiile ortodoxe pe stil nou, iau sfanta lumina de la patriarhul ortodox pe stil vechi.

  Bineinteles ca, intentionat, niciodata nu se spune nici in media, nici pe vre-o alta cale, ca lumina sfanta pe care o luam cu totii de Pasti, vine la data calendarului vechi si mai ales, la slujba oficiata de patriarhul ortodox pe stil vechi.

  S-ar putea sa fiu eu ratacit, inselat sau … dar nu cred ca sunt singurul ortodox pe stil nou, care ia lumina sfanta de la ortodocsii pe stil vechi.

  Lucrurile pe care nu le cunoastem, sau le ascundem sau pur si simplu nu vrem sa vorbim despre ele nu inseamna ca nu exista.
  Lumina sfanta vine la mormantul Domnului Iisus Hristos la data calculata dupa calendarul vechi si in timpul oficierii slujbei de catre un patriarh ortodox pe stil vechi.
  Si exact aceasta lumina o ia si BOR, iar prin Bor, o luam si noi, toti ortodocsii pe stil nou.

  Inca odata va rog sa ma iertati, dar acesta este un fapt real si cred ca trebuie sa tinem cont de el.

 8. NU cumva sta in spate mana de fier in manusa de catifea a KGB-ului ?

  “9. Iar de intrebarile nebunesti si de insirari de neamuri si de certuri si de sfadirile pentru lege, fereste-te, caci sunt nefolositoare si desarte.” Pavel-apostol catre Tit

 9. @Un crestin ortodox:

  Modul de a pune problema e, pe undeva, gresit. E gresit sa spunem ca cei pe de stil nou iau lumina de la cei de pe stil vechi, pur si simplu. Praznuim impreuna, nu ia nimeni lumina de la altcineva decat de la Hristos Insusi. De aceea e si foarte delicat sa vorbim cu usurinta despre astfel de lucruri, aflandu-ne mereu in primejdia de a gresi fata de harul Bisericii prin astfel de diferentieri. E una a spune ca unele decizii ale unor episcopi ai Bisericii (ai INTREGII Biserici!) au fost si sunt gresite. E altceva a pune pe crestinii de stil nou sub cei de stil vechi sau a face clasamente de biserici.

 10. Exact asta am vrut sa spun si eu. Nu exista mai multe Biserici ortodoxe, ci doar Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Este un singur Trup, iar in acest Trup sunt toate bisericile care alcatuiesc pe cea ”una”. In acest trup sunt inclusiv ortodocsii pe stil vechi.

  Nu am intentionat sa ii pun pe ortodocsii “stil nou” sub ortodocsii “stil vechi” sau invers.
  Vroiam doar sa atrag atentia asupra pericolului de a cadea in capcana, din cauza unor persoane sau grupuri de persoane apartinatoare de clericii “noi” sau “vechi” care, cu intentie sau fara intentie, incearca sa rupa pe unii sau pe altii de trupul lui Hristos.

  Harul lui Dumnezeu este in toate bisericile “noi” sau “vechi”, atata timp cat suntem acelasi trup, in aceeasi credinta mantuitoare, ortodoxia.

 11. Pentru mine “semnul” adevarului este Athosul. Daca parintii atoniti raman in comuniune cu Patriarhul Ecumenic, cu Biserica Ortodoxa Greaca care este pe stil nou, ca si BOR, inseamna ca problema calendarului este o falsa problema, ca deh, aghiuta sa stea degeaba ?!

 12. @ Un crestin ortodox

  Nu vreau sa prelungesc neaparat discutia dar daca tii stilul vechi este stupid sa vorbesti despre data unei sarbatori raportandu-o la calendarul nou despre care chiar tu insuti sustii cu mai multa sau putina frenezie ca este gresit (nu ma refer la tine personal, spun asa, generic).

  Deci, inca o data, cei de pe stil vechi NU sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie decat daca, poate, au decis si ei sa tina calendarul nou dar dintr-un motiv bizar decaleaza sarbatorile cu doua saptamani sau cat vine.

  Pentru ei ASTAZI ESTE 25 DECEMBRIE. Intelegi ?

  Asta daca intr-adevar tin stilul vechi. Dar in cazul multora dintre ei, cum spuneam, intervine o schizofrenie d-asta bizara intre calendarul pe care il folosesc zi de zi si cel de cult => genul acesta de afirmatii, cum ca sarbatorirea Craciunului pe 7 ianuarie ar fi o “datina stramoseasca”.

  In fine, nu mai insist pe chestia asta. As mai spune doar ca mie, cel putin, nu imi place sa tin sarbatorile “simbolic” sau la o data “simbolica” doar asa, de dragul de a le tine, asa cum fac cei pe stil vechi. Mie imi place sa le tin CAT MAI APROAPE de data la care evenimentele respective s-au petrecut cu adevarat, lucru care este imposibil de facut daca te raportezi la un calendar astronomic iesit din uz care are o eroare de 2 saptamani. Eu unul d-asta tin calendarul nou iar daca si papa de la roma face la fel, sa fie sanatos. N-am eu treaba cu el si nici el cu mine. Daca merg prin ploaie si papa de la roma isi deschide umbrela, mi-o voi deschide si eu, nu voi sta ca prostul cu ea inchisa sa ma ploua numai pentru a-i face impotriva sau pentru a nu fi considerat ecumenist.

  Apoi, daca de maine patriarhia CANONICA de Iersulim ar trece pe stil nou, poti sa fii convins (eu unu sunt) de faptul ca Sfanta Lumina s-ar pogora la data care ar fi calculata si sarbatorita asa.

  Nu vad niciun motiv (dar absolut niciun motiv) pentru care acest fapt nu s-ar petrece.

  Poate o sa apucam si o sa traim si acest moment. Sau poate nu. Sau poate vom trai mai degraba momentul in care Sfanta Lumina nu se va mai pogora DELOC, nici pe stil vechi nici pe stil nou ! Asta asa, de sfinti si vrednici ce suntem cu totii !

 13. @Lucian

  Te rog frumos iarta-ma, dar nu inteleg ce legatura este intre acest comentariu al tau si comentariile mele.

 14. Problema principala este una duhovniceasca, a dihoniei. Europa cam asta a stiut mereu. De la implementarea calendarului civil si in Bisericile Rasaritului pana la… bombardarea sarbilor ortodocsi. Iar dihonia consta in a alinia Biserica Ortodoxa la duhul catolic, occidental.

  @un crestin ortodox
  Daca exista un consens intre Bisericile locale de a praznui Pastile la aceeasi data nu inseamna ca unii au ceva in plus, adica Ierusalimul sau cei pe vechi. Mai ales tinand cont de minunea cu serpii de la Adormirea Maicii Domnului.
  Deci nu este ascuns nimic sub pres, ci in consens pan-ortodox, asa pestrit cum este.

 15. ceea ce e important e ca sunt destul de multi preoti si mireni in moldova de peste prut care nu vor accepta usor mizeriile uniunii europene.
  noi romanii, daca am dormit in papuci la nivel clerical camd ni s-a bagat pe gat legea homalailor,macar sa respectam pe cei care au demnitate crestina si nu mai accepta nimic de la masoni.
  a acuza ca sunt oamenii KGB -ului este o mizerie, dupa parerea mea.
  Cu adevarat comunistii au uitat sa ne implementeze si legea antidiscriminare in anii 5o,dar revin azi in forta. ii lasa pe cei mai tineri sa o faca.

 16. @gabriel:

  De dormit in papuci poate ca ai dat dovada chiar tu, frate. Ca altfel nu se explica faptul ca nu stii ca Patriarhia Romana s-a opus dezincriminarii articolului penal despre homosexualitate, asa cum s-a opus si legalizarii prostitutiei. Dar, cum poate se intampla sa stii, Patriarhia nu e stat si nici politie, deci nu avea cum sa oblige niste parlamentari sa voteze altceva. Adica s-a petrecut cu noi exact ce se petrece in Rep. Moldova acum, unde sunt trecute legi impotriva discriminarii homosexualilor, cu toata opozitia Mitropoliei Chisinaului dar si a Basarabiei (care tine de BOR).

  Cat priveste blesteme de acest gen, ele pur si simplu nu pot fi opera unui om al Bisericii. Asa ca mai bine sa nu pacatuim atribuind asemenea ticalosii unor oameni duhovnicesti, ci atribuindu-le unora care nu stiu cui Duh apartin.

 17. Problemele sunt foarte incurcate si stai sa te intrebi cum oameni invatati, cu acces la atatea informatii, se pot comporta in acest fel.

  Si eu am avut intrebari cu privire la calendarul vechi/nou si am gasit un raspuns simplu la Cleopa Ilie: sa ne supunem mai marilor nostri, ca nu asta face diferenta, nu calendarul mantuieste. Stie Dumnezeu de ce s-au randuit lucrurile asa si de ce a intervenit aceasta ruptura in Ortodoxie.

  Intr-adevar este dureros, insa trebuie sa dam dovada de discernamant, iar mai-marii nostri trebuie sa ia deciziile in Adevar. Fiecare va da socoteala pentru sminteala pe care a pricinuit-o.

  Doamne ajuta!

 18. http://ephbalti.md/noutati/preotii-ramand-indignati-de-provocarile-unor-oficiali.2013.01.04

  (pare mai curand o neintelegere jurnalistica decat o facatura politica)

 19. Sfantul Ioan Gura de Aur dovedeste clar ca Nasterea Domnului s-a petrecut pe 25 Decembrie, de aceea s-a si inceput de pe vremea lui ( de fapt putin mai devreme) sa se praznuiasca aceasta sarbatoare in 25 ( in apus ea se praznuia de ceva timp la aceasta data).
  Atata doar ca inainte de sfarsitul secolului IV , in Biserica de Rasarit se praznuiau atat Boboteaza cat si Nasterea Domnului impreuna la 6 Ianuarie.

 20. Sf. Munte tine calendarul vechi, dar nu slujesc cu preotii de stil vechi din Romania, stiati asta? Nu si-a pus nimeni intrebarea de ce? Cei din romania sunt numiti stilisti… e vorba de ascultare , supunere etc. mai interesati-va.

 21. Este intr-adevar o problema controversata. Oare de ce nu se ajunge la o intelegere? Cu siguranta numai Dumnezeu stie de ce si cand se va rezolva aceasta ruptura in interiorul Bisericii.

 22. Intotdeauna se vor gasi oameni sa comenteze impotriva deciziilor Bisericii, ca ei , chipurile stiu mai bine, ca de ce nu fac ceva. Dar daca ar fi ei acolo nu s-ar fi discurcat nici atat. Nu e atat de simplu sa conduci oamenii la mantuire. Faceti ascultare de duhovnicii vostri si va veti mantui…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare