ERDOGAN LA “PRIETENUL SAU DRAG”, PUTIN. Turcia, Rusia si Iran – O TRIPLA ALIANTA in Siria?/ Demonstratie de forta a lui Erdogan – 1 MILION SUSTINATORI la Istanbul (Video)/ “Exercitiu militar”: tancurile din Transnistria au trecut Nistrul

9-08-2016 10 minute Sublinieri

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cel al Turciei Recep Taypp Erdogan s-au întâlnit la Sankt Petersburg. Este prima întrevedere din ultimele nouă luni, după incidentul militar de anul trecut, când armata turcă a doborât un avion militar rusesc.

Președintele Rusiei a precizat, referitor la relațiile dintre cele două țări, că „bunul simț a învins”. De asemenea, Vladimir Putin a declarat că a discutat cu omologul său turc că despre cooperarea comercială și economică dintre cele două țări.

„Relaţiile dintre ţările noastre au trecut prin diverse etape de-a lungul timpului, inclusiv prin perioade mai tulburi, dar bunul simţ a învins. Aş vrea să se ştie că, în pofida situaţiei politice dificile de la el acasă, preşedintele Erdogan a găsit timp să vină la Sankt Petersburg, iar acest lucru e o dovadă a hotărârii partenerilor noştri turci de a restabili relaţiile cu Rusia. Am subliniat obiectivele esenţiale pentru o restabilire pe termen lung a relaţiilor noastre. Obiectivul nostru este de a atinge nivelul dinaintea izbucnirii crizei a cooperării dintre ţările noastre.

Este o misiune importantă pentru că doar în primele cinci luni ale acestui an, schimburile comerciale dintre Rusia şi Turcia au scăzut cu peste 35 la sută. Şi, dacă ne aducem aminte, anul trecut au scăzut cu peste 24 la sută şi privim la multe lucruri pe care le avem de făcut, trebuie să relansăm cooperarea şi să aplicăm foarte multe măsuri. De asemenea, am discutat posibilităţile pentru ridicarea sancţiunilor economice impuse de ţările noastre unele altora. Un rol cheie pentru cooperarea comercială şi economică dintre Rusia şi Turcia este jucat de către energie. Aşadar, am discutat proiecte comune mari din acest domeniu. Pentru a le continua este necesară luarea unor decizii politice. Şi aş dori să subliniez că Turcia a luat deja anumite decizii pentru proiecte economice importante, inclusiv construirea unei centrale nucleare şi a conductei Turkish Stream”, a spus Vladimir Putin.

La rândul său, președintele Turc i-a mulțumit lui Vladimir Putin pe care l-a numit „prietenul” său „drag” pentru primire și a precizat că cei doi au purtat negocieri „substanțiale” privind relațiile economice ruso-turce.

 „Aş vrea să îmi ofer salutările cele mai pline de consideraţie, respectul şi mulţumirile mele dragului meu prieten, preşedintele Putin, îi mulţumesc pentru ospitalitate şi primirea călduroasă pe care mi-a arătat-o. Împreună cu preşedintele Putin am avut negocieri substanţiale şi comprehensive.

După cum ştiţi, a fost prima noastră întâlnire şi primele negocieri după o lungă perioadă de timp, după anumite evenimente, de asemenea, după lovitura de stat eşuată din 15 iulie. E important să restabilim zborurile charter de călătorie între ţările noastre, să înlăturăm sancţiunile economice faţă de produsele agricole turceşti, să deschidem calea companiilor de construcţii turceşti, pentru a putea lucra în Rusia şi să fie implicate în proiecte. De asemenea, intenţionăm să promovăm cooperarea în industria apărării şi Rusia, Turcia şi Azerbaidjan au lansat deja un mecanism trilateral, primit foarte pozitiv”, a declarat și Recep Erdogan.

Aceasta este şi prima vizită în străinătate pe care o face preşedintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat militară din iunie. Comentatorii politici spun că este un pas foarte important pentru reluarea relaţiilor dintre cele două ţări şi că această apropiere ar fi în devafoarea Occidentului. Şi pentru Rusia şi pentru Turcia, principalul inamic pare să fie acum Vestul. După discuţii, cei doi lideri vor face declaraţii de presă şi vom vedea atunci ce au de spus.    

Cei doi lideri ar urma să discute despre problema ridicării embargoului rusesc asupra produselor alimentare, reluarea zborurilor charter, construcția gazoductului TurkStream, situația din Siria sau lupta împotriva terorismului, potrivit Agerpres.

Relațiile dintre cele două țări au fost extrem de tensionate, fiind afectate de doborârea unui bombardier rusesc Su-24 de către aviația turcă la granița cu Siria în noiembrie anul trecut.

La 29 iunie, Putin și Erdogan au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au convenit să ia măsuri pentru normalizarea relațiilor dintre țările lor, precum și asupra unei întâlniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan că mesajul său de la 27 iunie, când președintele turc a cerut scuze pentru moartea pilotului Su-24, a creat condițiile prealabile pentru reluarea colaborării.

Rusia si Turcia au un obiectiv comun in ce priveste solutionarea crizei din Siria si este posibil ca cele doua tari sa isi rezolve divergentele privind modul in care acesta poate fi atins, a declarat marti presedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

La finalul intalnirii pe care a avut-o marti cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat ca punctele de vedere ale Rusiei cu privire la Siria nu au coincis intotdeauna cu cele ale Turciei, dar ca cele doua tari au convenit sa continue discutiile si sa gaseasca solutii.

“Cred ca este posibil sa ne aliniem punctele de vedere si abordarile“, le-a spus Putin reporterilor.

Vladimir Putin se asteapta la o “munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice” ruso-turce

Presedintele rus Vladimir Putin a mai declarat marti, la finalul intalnirii avute cu omologul sau turc, ca se asteapta la o “munca dificila pentru reanimarea cooperarii economice” cu Turcia, dupa noua luni de criza diplomatica, relateaza AFP.

“Tendinta este foarte trista. Avem o munca dificila de facut pentru a reanima cooperarea economica si comerciala”, a spus Putin in cadrul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu Erdogan.

“Acest proces a fost demarat deja, dar va dura ceva timp”, a precizat el.

Vizita lui Erdogan in orasul natal al lui Putin, Sankt Petersburg, este prima sa deplasare in strainatate dupa tentativa esuata de lovitura de stat de luna trecuta, ce a dus la o eliminare in masa a opozantilor presedintelui turc din toate structurile statului si a umbrit relatiile Ankarei cu Occidentul.

“Aceasta vizita mi se pare un nou punct important in relatiile bilaterale (…), iar eu, personal, cu toata inima si in numele poporului turc, ii salut pe Putin si pe toti rusii”, a spus Erdogan intr-un interviu pentru presa rusa.

Doborarea unui avion de lupta rus de catre aeronave F-16 turce, la granita cu Siria, in noiembrie 2015, l-a infuriat pe Putin, care a impus sanctiuni economice Ankarei si a lansat un adevarat razboi al declaratiilor cu Erdogan, ce a parut sa distruga irevocabil relatiile dintre cele doua tari.

Insa, intr-o schimbare brusca de atitudine la sfarsitul lunii iunie, Putin a acceptat scuzele prezentate de Erdogan si a anulat imediat interdictia de vanzare a pachetelor de vacanta catre Turcia in Rusia.

Mai mult, el a semnalat ca va anula masurile impuse impotriva importurilor de produse alimentare si pe cele care vizau firmele de constructii din tara. Dupa tentativa esuata de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia, stat membru NATO, relatiile dintre cele doua tari ar putea fi consolidate si mai mult – in conditiile in care Erdogan a spus clar ca se simte dezamagit de Statele Unite si de Uniunea Europeana. Putin a fost unul dintre primii lideri straini care l-a sunat pe presedintele turc pentru a-si exprima sustinerea si, asa cum era de asteptat, nu a impartasit scrupulele de care au dat dovada liderii UE fata de masurile de represiune care au urmat.

“Desi relatiile turco-ruse sunt vizate de propriile incertitudini, aceasta deteriorare a relatiilor cu puterile occidentale ar putea accelera o apropiere turco-rusa”, au declarat analisti de la Consiliul European pentru Relatii Externe.

Relatiile dintre Turcia si Rusia “ doua puteri care se lupta pentru influenta in regiunea strategica a Marii Negre si in Orientul Mijlociu” nu au fost niciodata usoare.

Imperiul Otoman si cel Rus, predecesorii celor doua state moderne, s-au aflat in razboi timp de trei secole.

Preşedintele Turciei a promis în faţa unui milion de oameni că va reinstitui pedeapsa cu moartea dacă Parlamentul va vota această lege. Turci din toate colţurile ţării au venit să-l asculte pe liderul lor la Istanbul, la un uriaş miting prodemocraţie organizat la apelul lui Recep Erdogan. În faţa mulţimii premierul şi şeful statului major al armatei au declarat că cei vinovaţi pentru plănuirea şi comiterea loviturii de stat de acum trei săptămâni vor fi pedepsiţi pe măsura faptelor, iar că presupusul artizan al întregului complot, clericul Fethullah Gulen, va fi adus în Turcia şi va răspunde în faţa justiţiei.

Preşedintele turc a păşit triumfător pe scena amplasată la Istanbul în faţa unei mulţimi impresionante. I-au fost alături, pe lângă soţie, nelipsitele gărzi de corp care au vegheat la siguranţa celui mai puternic om din Turcia. Din gradene, oamenii au fluturat tot timpul steagul naţional. Manifestaţia a strâns susţinători ai tuturor partidelor, dar participanţii au avut voie doar cu însemnele naţionale, fără sloganuri şi mesaje politice care să-i divizeze. Totuşi oamenii au părut că au venit cu un singur scop: să-şi arate loialitatea faţă de preşedintele Recep Erdogan.

Dezbaterea controversată despre reintroducerea pedepsei cu moartea i-a cuprins şi pe mulţi dintre cei prezenţi la mitingul din Istanbul.

„Ar trebui reintrodusă pedeapsa cu moartea şi ar trebui să fie aplicată şi pentru faptele deja comise. Preşedintele nu se va mai bucura de aceeaşi susţinere dacă nu este reintrodusă pedeapsa cu moartea. Ce vom face? Ascultăm ordinele lui Dumnezeu sau ale Uniunii Europene?”

O prezenţă atât de mare la mitingul convocat de Recep Erdogan a necesitat şi măsuri stricte de securitate. Ministerul de Interne a scos pe străzi 15 mii de poliţişti la Istanbul şi nimeni nu a ajuns în gradene fără o verificare temeinică prealabilă. Cei care nu au putut merge până la Istanbul au avut totuşi posibilitatea să asculte discursurile. Manifestaţia a fost transmisă pe ecrane uriaşe în toate cele 81 de provincii turce.

Peste 60.000 de soldaţi, poliţişti, judecători, profesori, funcţionari au fost arestaţi, reţinuţi şi suspendaţi din funcţie după puciul eşuat de pe 15 iulie. Au fost închise, totodată, peste o mie de şcoli şi universităţi private, peste 1.200 de fundaţii şi asociaţii şi 35 de instituţii medicale. În plus, garda prezidenţială, care avea în sarcină printre altele şi paza palatului în care locuieşte Recep Erdogan, va fi desfiinţată. Totul, după ce 300 dintre cei 2.500 de militari care o alcătuiau au fost reţinuţi pentru implicare în lovitura de stat eşuată.

Între timp, Turcia plăteşte după puciul eşuat. În ultimele trei săptămâni, economia ţării a pierdut 90 de miliarde de euro, sumă căreia i se vor adăuga şi pierderile din turism, după ce peste un milion de rezervări au fost anulate.

Astăzi, toată ziua, cu prioritate, am citit presa siriană.

Dis-de-dimineaţă, înainte ca Ţarul şi Sultanul să-şi dea îmbrăţişarea frăţească în somptuosul Palat Constantin de lângă Sankt Petersburg, oraşul natal al Putin, presa siriană titra: “Putin a declarat că va discuta cu Erdoğan  tema anti-terorismului”.

La rându-i, agenţia Tass s-a grăbit să-l citeze pe Erdoğan: “O soluţie la criza siriană nu poate fi identificată fără Rusia. Putem rezolva criza siriană doar având cooperarea Rusiei”.

Faptul că lupta contra terorismului e instrumentalizată politic din chiar clipa când a fost lansată nu e o noutate.

O noutate absolută se va produce curând, când o înţelegere Rusia-Turcia în chestiunea Siriei, va răsturna realitatea pe care o ştim şi va face din Erdoğan  un aliat al lui Bashar Al-Assad. Răsucire nu imposibilă moralmente, dacă ne gândim că, până în august 2011, başbakanul de atunci i se adresa preşedintelui sirian cu apelativul “fratele meu”.

Altfel spus, Sultanul va trebui să închidă rutele de contrabandă cu petrol, de finanţare şi înarmare a jihadiştilor care luptă contra regimului de la Damasc, primind în schimb o înţelegere convenabilă cu Ţarul asupra kurzilor.

Cine mai are a se bucura de restabilirea relaţiilor dintre ruşi şi turci? Regimul de la Tehran. Astăzi e clar ceea ce în urmă cu câteva săptămâni lansam ca ipoteză: serviciile secrete iraniene au fost alături de Erdoğan în noaptea de pomină a straniei lovituri de stat. Iar în Siria, Rusia şi Iranul sunt de aceeaşi parte a baricadei.

Retorica provocatoare antiamericană în legătură cu puciul eșuat din Turcia “nu ajută pe nimeni”, a declarat marți o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, informează Reuters citată de Agerpres.

Declarația acesteia a fost o replică la acuzațiile din presa turcă potrivit cărora un think-tank din Washington s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat.

“Genul ăsta de teorie a conspirației, retorică provocatoare, nu ajută pe nimeni absolut deloc”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Elizabeth Trudeau, într-un briefing de presă, întrebată despre acuzațiile din presa turcă conform cărora Centrul Woodrow Wilson s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat.

“Am discutat cu omologii noștri turci despre acest tip de retorică care nu ajută pe nimeni”, a adăugat ea.

Oficialii think-tank-ului au infirmat și ei acuzațiile din presa turcă, potrivit Washington Times.

Puciul eșuat din Turcia soldat cu peste 200 de morți a coincis cu o conferință de trei zile pentru mediul academic, organizată de think-tank pe insula Buyukada, din apropiere de Istanbul.

Oficialii centrului Wilson au precizat că respectiva conferință, organizată de directorul de programe pentru Orientul Mijlociu Henri Barkey, a fost planificată din decembrie, în colaborare cu universitatea Kultur din Istanbul și nu a avut nimic de a face cu tentativa de puci.

Mai multe ziare pro-Erdogan au scris în weekend pe primele pagini despre această presupusă implicare, prezentând fotografii cu Henri Barkey și alți participanți la conferință și sugerând că aceștia sunt agenți CIA care au instigat la declanșarea puciului, notează Washington Times.

Tancuri din Transnistria au trecut Nistrul pe sub apă și au simulat un atac împotriva „inamicului” de pe malul drept al râului, în cadrul unor exerciții militare comune ale unităților Grupului Operativ de Trupe Ruse și cele ale așa-ziselor structuri de forță de la Tiraspol.

La exercițiile militare a participat și pretinsul premier transnistrean, Pavel Prokudin, care a declarat că „republica moldovenească nistreană” ar fi amenințată militar de Republica Moldova și Ucraina. Aplicațiile nu au fost coordonate nici cu Forțele de Menținere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control de la Nistru. Conform planului elaborat de Districtul Militar Sud-Vest al Federației Ruse, unitățile motorizate ale Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria au realizat „aplicații de trecere a obstacolelor acvatice” pentru a bloca și a lichida niște presupuși „teroriști”.

Atașatul militar al Ambasadei Ruse a sfidat autoritățile

Ministrul moldovean al Apărării, Anatol Șalaru, l-a convocat pe atașatul militar al Federației Ruse pentru explicații. Acesta, însă, nu s-a prezentat, invocând că ar avea o altă agendă. A urmat reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Diplomația de la Chișinău a apreciat exercițiile militare din Transnistria cu implicarea unor „forţe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova” drept „sfidătoare și inadmisibile”: „Judecând după declaraţiile făcute de către unii oficiali în cadrul acestor exerciţii militare, dar mai ales după modul în care acestea s-au desfăşurat, inclusiv forţarea râului Nistru cu utilizarea tehnicii blindate, se poate conchide fără echivoc că scopul real al acestora este altul decât cel declarat”, se arată în declarația diplomației de la Chișinău. (…) „Astfel de acţiuni subminează în mod flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, principii în favoarea respectării cărora conducerea Federaţiei Ruse s-a pronunţat deschis şi univoc în repetate rânduri. În context, diplomația de la Chișinău a reiterat necesitatea relansării dialogului, inclusiv în formatul „5+2”, cu privire la reluarea retragerii forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova şi transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Moldova nu vede pârghiile pe care le are ca stat

Reprezentanții societății civile au criticat MAEIE pentru această reacție, în opinia lor, timidă. Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, director executiv IDIS „Viitorul”, „pentru aceste fapte, MAEIE ar trebui să suspende imediat viza de intrare pe teritoriul Republicii Moldova tuturor militarilor ruşi, care-au participat la aceste manevre ilegale, investigând statutul juridic al militarilor transnistreni implicați în aceste exerciţii de forțare a Nistrului”. La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti ar trebui „să retragă cetățenia Republicii Moldova oficialilor și militarilor transnistreni care au participat la aceste provocări militare”, susține fostul ambasador. „Totodată, atașatul militar al Ambasadei Federației Rruse, mult prea ocupat ca să se înfățișeze la cererea Ministrului Apărării, ar trebui să fie declarat „persona non grata” și rugat să părăsească Moldova în 24 de ore”. „Aceasta e „foaia de parcurs” pe care sfidarea ordinii constituționale o cere autorităților responsabile la 25 ani de independență, nu discursuri sforăitoare și ghirlande de flori pe la busturile istorice”, a conchis Igor Munteanu.

La rândul său, Ion Manole, director executiv „Promo-Lex” (organizaţie preocupată de promovarea și apărarea drepturilor omului) a comentat pentru DW că „orice conflict militar înseamnă grave încălcări și abuzuri împotriva drepturilor omului. Din aceste considerente, exercițiile militare, efectuate cu grave încălcări ale normelor dreptului internațional și într-o zonă de conflict reprezintă în mod clar o sfidare la adresa păcii în regiune. Tancurile străine, într-o țară pe timp de pace, nu pot aduce prosperitate, dezvoltare sau drepturi respectate. O știm din experiența anului 1992”, a spus Manole.

Forțarea Nistrului de către militarii ruși și transnistreni are loc în timp ce președinția germană a OSCE încearcă să convingă Chișinăul să accepte anumite cedări în raport cu regiunea transnistreană (pentru sporirea măsurilor de încredere) – efort criticat de reprezentanții societății civile de la Chișinău și de unii analiști politici americani.


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, Siria, Transnistria, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

96 Commentarii la “ERDOGAN LA “PRIETENUL SAU DRAG”, PUTIN. Turcia, Rusia si Iran – O TRIPLA ALIANTA in Siria?/ Demonstratie de forta a lui Erdogan – 1 MILION SUSTINATORI la Istanbul (Video)/ “Exercitiu militar”: tancurile din Transnistria au trecut Nistrul

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

  1. 62 mlitari sirieni au fost ucisi de aviatia SUA.
    Rusia avertizeaza ca acodrul de la Geneva poate fi in pericol.

    US strike on Syrian Army borders between negligence & assisting ISIS – Moscow

    The air strike that killed 62 Syrian soldiers outside the eastern city of Deir ez-Zor on Saturday was “inevitable given the stubborn refusal by the US to cooperate with Russia in combatting IS, Jabhat al-Nusra and other affiliated terrorist groups,” it states.
    Russia is gravely concerned by the fact that the air strikes took place amid multiple documented cases of the nationwide ceasefire being violated by the Syrian rebels, the Foreign Ministry added.

    “Again, we call on Washington to put pressure on the US-controlled militants to ensure that they respect the ceasefire conditions. Otherwise, the entire set of Russia-US arrangements made in Geneva on September 9 might be endangered, which is contrary to the interests of the international community.”
    https://www.rt.com/news/359732-us-syria-strike-moscow/

  2. Armata siriana a decretat luni “sfarsitul” armistitiului decretat in 12 septembrie pentru 7 zile, acuzand rebelii ca nu l-au respectat
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21299370-siria-armata-anunta-sfarsitul-armistitiului.htm

  3. Syria asks Turkey to withdraw from its territory
    https://www.turkishminute.com/2016/09/24/syria-asks-turkey-withdraw-territory/

    Militants in Syria say they are about to receive new types of heavy weapons from
    their foreign supporters
    http://www.presstv.us/Detail/2016/09/24/486210/Syria-militants-heavy-weapons-FSA-alBayoush-truce-Aleppo

  4. Astazi are loc o reuniune de urgenta a consiliului de securitate ONU, solicitata de SUA si Franta, cu privire la Siria.

    UNITED NATIONS – The UN Security Council is scheduled to have an emergency meeting on the current situation in Syria on Sunday morning, diplomatic sources told Xinhua Saturday night.

    The meeting is scheduled to start at 11:00 EDT (1500 GMT) at the request of the United States and France, two of the five permanent members of the 15-nation UN body, the sources said.

    The last emergency council meeting was held last Saturday evening at the request of Russia in response to the airstrikes staged by the US-led coalition on Syrian military positions.

    The Sunday council meeting will be held to disucss the latest military escalation in Syria’s northern city of Aleppo.
    http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/25/content_26889208.htm

    Turkey condemned Sunday recent airstrikes by the Syrian regime and “its supporters” on residential areas in opposition-held parts of Syria’s northwestern city of Aleppo.
    http://www.dailysabah.com/syrian-crisis/2016/09/25/turkey-condemns-regime-airstrikes-on-syrias-aleppo

  5. In declaratia comuna a Frantei, Italiei, Germaniei, Angliei, SUA si UE cu privire la situatia din Siria se da vina pe Rusia! Este clar ca se pune de razboi!

    The foreign ministers of France, Italy, Germany, the United Kingdom, the United States and the High Representative of the European Union have released the following joint statement:

    The devastating events in Syria this week underscore what we have been saying for some time: the burden is on Russia to prove it is willing and able to take extraordinary steps to salvage diplomatic efforts to restore a cessation of hostilities (CoH), allow unfettered humanitarian assistance and create the conditions necessary for the resumption of UN-led talks about a political transition.

    The outrageous bombing of a humanitarian convoy, the Syrian regime’s public denunciation of the CoH, continuing reports that the regime is using chemical weapons, and the unacceptable ongoing regime offensive on eastern Aleppo, supported by Russia, blatantly contradicts Russia’s claim that it supports a diplomatic resolution.
    http://www.esteri.it/MAE/en/sala_stampa/archivionotizie/approfondimenti/joint-statement-on-syria-by-the.html

  6. Niste camioane cu “ajutoare umanitare” au fost incendiate si au fost prezentate ca fiind lovite de bombe rusesti, din care ar fi rezultat fiare contorsionate, resturi imprastiate si cratere! Acum Anglia acuza Rusia de prelungirea razboiului si de crime de razboi!

    Russia is guilty of prolonging the war in Syria and may have committed war crimes by targeting an aid convoy, British Foreign Secretary Boris Johnson said.
    https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-johnson-idUSKCN11V07V?il=0

  7. Daesh’s European recruits are packing their bags, as the situation is rapidly deteriorating.
    Today, some of the 40 Norwegian Daesh supporters in Syria are striving to return to Norway in order to flee “Raqqa’s hell,” Norwegian newspaper Dagbladet reported, citing internal reports.

    Of late, many Norwegian citizens or holders of residence permits in Norway have communicated with both family members and people in Norway’s Islamic community, sharing their opinion of Daesh’s bleak future.

    Many of the 150 Norwegians who have joined Daesh are huddled together in Raqqa, Dagbladet reported, citing confirmations from Daesh-related Norwegian sources in Syria. Additionally, more female Daesh sympathizers from the Oslo area live in Raqqa too as “Daesh wives.” Many of them are believed to be scared to death and ready to flee back to Norway.
    According to the head of the Norwegian Intelligence Service, Kjell Grandhagen, some of the 150 Norwegians in Daesh have been promoted to middle-management functions.

    “We can see that ethnic Norwegian converts are over-represented and when we look at the profile of these people, we see the same vulnerability factors. Poor labor market attachment, poor school achievement and a low rate of high school completion, substance abuse and criminality have obviously made these people vulnerable to radicalization,” PST chief Benedicte Bjørnland said.
    https://sputniknews.com/middleeast/20160926/1045712220/norwegian-jihadists-syria-bombing.html

  8. Norvegia are o problema cu “maltratarea” copiilor care trebuie luati din sanul familiei, dar nu are nici o problema cu propria pepiniera de teroristi ISIS/Daesh care ajung in Siria si apoi se intorc, fara nici o problema, pe post de refugiati.

  9. Pepiniera islamica norvegiana: prima scoala primara islamica se poate deschide in Oslo!

    Oslo may get its first Islamic school
    This fall, Oslo may get its first Islamic primary school.
    Now the Directorate of Education has approved the application, and the new school may be accepting students already this fall.
    http://www.norwaynews.no/oslo-may-get-its-first-islamic-school/

  10. Pingback: ERDOGAN CONTESTA GRECIEI AUTORITATEA ASUPRA UNOR INSULE/ Clericul Fethullah Gulen il acuza pe Erdogan de MANIPULAREA LOVITURII DE STAT/ Represiunea continua in Turcia/ DIVERGENTE PUTERNICE INTRE RUSIA SI SUA PE FRONTUL SIRIAN. Catastrofa umanitara in Alep
  11. Turcia ajuta Rusia impotriva ISIS/Daesh

    Turkish military hit more than 100 Daesh targets in northern Syria on Friday
    http://www.newsmedialive.com/turkish-jets-destroy-6-daesh-command-posts-99-terrorist-targets-syria/

    Putin merge in vizita in Turcia. Se pregateste o cooperare militara in Siria.

    With Putin’s visit to Turkey approaching, officials from Turkey and Russia spoke of a possible cease-fire deal between the countries for Aleppo or even a joint military operation in Syria
    http://www.newsmedialive.com/turkish-russian-cease-fire-deal-military-cooperation-syria-likely/

  12. Russia says U.S. ‘aggression’ in Syria would mean ‘tectonic shifts’

    MOSCOW “Direct aggression” by the United States toward the Syrian government and armed forces would lead to “frightening, tectonic shifts” in the Middle East, RIA news agency cited Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova as saying on Saturday.
    https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-russia-usa-idUSKCN121360?il=0

  13. Situatia din Transnistria a devenit exploziva!

    Transnistria condamnă apelul Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din regiune
    http://www.mediafax.ro/externe/transnistria-condamna-apelul-republicii-moldova-de-retragere-a-trupelor-ruse-din-regiune-16618149

    Republica Moldova cere Rusiei să renunțe la manifestațiile organizate pentru împlinirea a 25 de ani de prezență a trupelor ruse în Transnistria
    Președintele moldovean Igor Dodon, care intenționează să fie primul șef de stat din Republica Moldova care participă la aceste manifestații, a primit o replică dură din partea președintelui Parlamentului de la Chișinău, Adrian Candu.
    http://www.activenews.ro/stiri-basarabia/Republica-Moldova-cere-Rusiei-sa-renunte-la-manifestatiile-organizate-pentru-implinirea-a-25-de-ani-de-prezenta-a-trupelor-ruse-in-Transnistria-144970

    Krasnoselski despre retragerea forțelor militare ruse din Transnistria: „Niciun militar rus nu va părăsi regiunea”
    “Putem compara unii politicieni moldoveni cu jonglerii de foc în butoiul cu pulbere. O ocupație foarte periculoasă. Prin urmare, în mod tradițional facem apel la negociere și la evitarea acțiunilor unilaterale împotriva Transnistriei”, a declarat Krasnoselski.
    http://www.evzmd.md/politica/268-politic/63291-krasnoselski-despre-retragerea-for%C8%9Belor-militare-ruse-din-transnistria-%E2%80%9Eniciun-militar-rus-nu-va-parasi-regiunea%E2%80%9D.html

    Datoriile la salarii depășesc în Transnistria suma de 2 milioane de dolari
    Cele mai mari restanțe salariale se înregistrează în domeniul industrial – 15, 3 milioane de ruble și în construcții – 8,8 milioane de ruble.
    În total, sunt angajați circa 87,4 de mii de oameni, din cei aproximativ 470 mii de locuitori ai regiunii.
    https://www.timpul.md/articol/datoriile-la-salarii-depaesc-in-transnistria-suma-de-2-milioane-de-dolari-113504.html

  14. R. Moldova a cerut la ONU retragerea soldatilor rusi. Lavrov spune ca cei care i-au sugerat asta vor razboi intre noi si Moldova
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21982352-lavrov-sugereaza-occidentul-pus-moldova-ceara-onu-retragerea-soldatilor-rusi-teritoriul-sau-cei-care-sugerat-asta-vor-razboi-intre-noi-ucraina-intre-noi-moldova.htm

    Rogozin felicită transnistrenii cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la „proclamarea independenței” RMN
    https://www.timpul.md/articol/sfidare-rogozin-felicita-transnistrenii-cu-ocazia-implinirii-a-27-de-ani-de-la-proclamarea-independenei-rmn-117211.html

    Directorii școlilor românești din Transnistria, AMENINȚAȚI să nu intoneze imnul sau să arboreze tricolorul
    https://www.timpul.md/articol/directorii-colilor-romaneti-din-transnistria-ameninai-sa-nu-intoneze-imnul-sau-sa-arboreze-tricolorul-117212.html

  15. Oligarhul moldovean Anatolie Stati a dat o lovitura zdravana Kazahstanului, iar Vlad Plahotniuc este urmărit pentru tentativă de crimă in Rusia. S-ar putea sa avem surprize neplacute in Transnistria.

    Grupul Bank of New York Mellon a decis să îngheţe active în valoare de 22 de miliarde de dolari aparţinând Fondului Naţional Suveran din Kazahstan, ca urmare a unui proces demarat de Anatolie Stati, considerat cel mai bogat om din Republica Moldova, şi companiile sale împotriva Guvernului kazah
    Fondul Naţional Suveran din Kazahstan este alimentat de veniturile realizate din exporturile de petrol ale Kazahstanului şi poate fi utilizat ca un instrument de finanţare a statului în cazuri de urgenţă. Activele îngheţate de BNY Mellon reprezintă aproximativ 40% din totalul activelor fondului.
    http://www.economica.net/bny-mellon-a-inghetat-active-in-valoare-de-22-de-miliarde-de-dolari-apartinand-kazahstanului-din-cauza-unui-om-de-afaceri-moldovean_147910.html

    Hoandră: R. Moldova, într-un pericol grav. Există posibilitatea unui conflict armat în Transnistria
    Se știa că Plahotniuc are o relație bună cu Moscova și cu Putin, subliniază jurnalistul, iar ceea ce evdem acum ne dovedește că nu este chiar așa, el fiind urmărit pentru tentativă de crimă.
    https://www.realitatea.net/hoandra-r-moldova-intr-un-pericol-grav-exista-posibilitatea-unui-conflict-armat-in-transnistria_2126661.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare