EVENIMENT SINCRETIST FARA PRECEDENT INTR-O SINAGOGA DIN BELGRAD: Irineu, intai-statatorul Bisericii Ortodoxe Sarbe si inca un episcop Irineu, prigonitor al PS Artemie, aprind lumanari la o ceremonie religioasa iudaica

11-12-2010 3 minute Sublinieri

CUM ARE LOC REEDUCAREA UNEI BISERICI

Faptele:

Celebration of Hanukkah in Jewish Community Belgrade

Sanctitatea Sa Irineu, Patriarhul Sarb, a vizitat noaptea trecuta Sinagoga Sukat Shalom din Belgrad, si cu aceasta ocazie a aprins una din cele 8 lumanari, in cadrul unei ceremonii traditionale privitoare la Hanukah – sarbatoare evreiasca “a libertatii si luminilor”.

Alaturi de Sanctitatea Sa, au aprins lumanari, de asemenea, Presedintele Republicii Serbiei Boris Tadici, Sfintia Sa Irineu de Backa, Muftiul din Serbia Haji Efendi Jusufspahic, Excelenta Sa Nuntiul Apostolic Orlando Antonini, ministrul Cultelor Dr. Bogoljub Sijakovic, Presedintele Tineretului evereiesc din Serbia, Danijel Bogunovic, si Presedintele Onorific al Asociatiei Comunitatilor Evreiesti din Serbia, Aca Singer.

Sursa: site-ul oficial al Patriarhiei Sarbesti

Vezi si materialele de pe

Pelerin Ortodox:

Contextul:

Vizita si, chiar mai mult decat atat, participarea Patriarhului Serbiei si a episcopului Irineu de Backa, unul dintre fostii ucenici ai Sf. Iustin Popovici (!) la ceremonia religioasa evreiasca Hanuka, in dispretul flagrant si ostentativ (cu fotografiile postate pe siteul oficial al BOS) al canoanelor Bisericii Ortodoxe, are loc dupa ce Sinodul condus de acelasi personaj a caterisit, invocand, in mod fals, motive canonice, pe Episcopul traditionalist si patriot Artemie, intr-un caz scandalos de abuz ce aduce aminte de grave precedente istorice cum ar fi cel al alungarii Sf. Ioan Gura de Aur de pe tronul episcopal al Constantinopolului.

Cum am mai aratat in alte analize ale noastre, banuim ca in cazul Episcopului Artemie au cantarit greu pentru prigoana ce s-a starnit impotriva sa nu doar atitudinea traditionalista si anti-ecumenista, cat si cea potrivnica, in mod categoric, independentei Kosovo si impotriva oricarei slabiri a statului sarb. Contextul geopolitic si interesele subterane ale masonilor euro-atlantici legate de Serbia se impletesc, precum împrelestirile Leviathanului vazut de Iov, cu presiunile ecumeniste. Doar din aceasta perspectiva se poate intelege alegerea unui patriarh probabil foarte santajabil si slab (patriarhul Irineu este raportat in unele cazuri de pedofilie ca acoperitor al celor vinovati) care, imediat dupa alegerea sa, a aratat cu degetul spre Papa ca spre un far calauzitor.

Evident ca structurile euro-atlantice au cautat sa-si infiltreze proprii oameni atat in Statul, cat si in Biserica Serbiei. Si este la fel de evident ca Episcopul Artemie a ramas nu doar in afara acestor structuri, ci si ca un ghimpe in fata proiectelor lor.

Intorcandu-ne la evenimentul creat la sinagoga Sukat Shalom, ceea ce surprinde este participarea activa la ceremonia religioasa de acolo a reprezentantilor ortodocsi, si nu numai, ceea ce, in mod normal, se soldeaza cu afurisirea sau chiar caterisirea imediata. Nu stim daca a avut loc un eveniment echivalent in cadrul celorlalte confesiuni sau in cadrul Bisericii Ortodoxe. Evident ca si in acel caz ar fi fost tot anti-canonic, insa aici este vorba despre mesajul simbolic emis.

Este un mesaj care denota puterea si intaietatea unui cult anume, atunci cand toate celelalte, la nivelul cel mai inalt, plus reprezentantii statului, se reunesc in “staulul” sau.

Poate gresim in interpretarea noastra, insa o participare activa atat de inalta la o ceremonie religioasa eterodoxa, a sefului statului sarb si a “conducatorului” Bisericii, denota faptul ca “impacarea” Serbiei, pacificarea ei, are loc “in deplasare” – chiar intr-o sinagoga. Sinagoga devine locul semnificativ in care Serbia altadata in razboi civil, in conflicte inter-etnice suprapuse peste conflicte inter-religioase, se reuneste. In plus, un eveniment de acest gen denota si o anume pozitie de umilinta, de injosire pe care Biserica Serbiei o “primeste”, in constructia noii Serbii. Vinovata si invinovatita de “crimele sarbesti”, conform propagandei euro-atlantice, Biserica trebuia sa fie pusa la respect, astfel incat este – efectiv ca intr-un fenomen Pitesti ridicat la scara “diplomatica” – “reeducata” si silita sa se prostitueze, sa se renege pe sine, sa se auto-devoreze si sa apostazieze, prin cele mai reprezentative simboluri ale sale. Este o mostra si o prefigurare de ce va insemna, practic, o biserica  pusa in slujba antihristului.

Sau credeti ca strigatul Sf. Nicolae Velimirovici referitor la iudaizarea si apostazia Europei nu starneste si acum furia celor responsabilizati pentru nenorocirile totalitare ale secolului?

Mesajul acestui eveniment, voit sau nevoit, este ca cei infierati de Sf. Nicolae si-au luat revansa, simbolic, cu varf si indesat. S-au razbunat. Bietii de ei nu au auzit de la proprii lor profeti cand, unde si a Cui va fi Razbunarea finala.

Si o ultima problema: afurisirea Patriarhului

Evident, conform Canoanelor, Patriarhul si episcopul participanti la ceremonia evreiasca ar trebui caterisiti sau afurisiti.

Canonul 71 Apostolic

Oprirea comuniunii cultice cu păgânii şi iudeii

Dacă vreun creştin ar duce untelemn sau ar aprinde lumânări la templul păgânilor sau la sinagoga iudeilor, în sărbătorile lor, să se afurisească.

Canonul 70 Apostolic

Oprirea comuniunii religioase cu iudeii

Dacă vreun episcop sau presbiter sau diacon, sau oricare din catalogul clericilor ar posti cu iudeii, sau ar prăznui sărbătorile cu ei, sau ar primi de la ei darurile de sărbătoare, precum azimele sau ceva de acest fel, să se caterisească, iar dacă ar fi laic, să se afurisească.

Canonul 64 Apostolic

Oprirea comuniunii cu necreştinii şi ereticii

Dacă vreun cleric sau laic ar intra în sinagogă (adunarea iudeilor sau a ereticilor) spre a se ruga, să se şi caterisească şi să se afurisească.

Insa Canoanele acestea nu se aplica automat, abstract. Ele trebuie aplicate intr-o judecata sinodala. Abia atunci devin valabile caterisirea si afurisirea. Sau, daca nu, printr-o iesire de bunavoie a respectivului din Biserica pentru a-si infiinta propria congregatie, desi si atunci iesirea acestuia este confirmata de Biserica prin anatemizarea lui. Nu au cum mirenii sau restul corpului eclezial sa dea pedepse canonice sau sa decida asupra caderii din har a unui ierarh sau altul. Decat daca doresc sa faca schisma, ceea ce este la fel de grav ca si erezia sau apostazia de care se fac vinovati acesti inalti tradatori ai lui Hristos care stau pe scaunul Apostolilor.

In absenta unei astfel de judecati canonice, in absenta unei decizii de rupere a comuniunii cu Biserica Sarba din partea bisericilor surori, patriarhul respectiv, vrem sau nu vrem, ramane, din pacate, patriarh cu drepturi depline si afurisenia, care l-ar fi absolvit de pacatul calcarii canoanelor in aceasta viata, o va plati la Judecata Cea Mare.

Noua ne ramane numai o intrebare si o ingrijorare foarte mare… Ceea ce se intampla acum la fratii sarbi este o exceptie sau un precedent? S-a dat cumva inceputul unei prigoane si ale unei injosiri a intregii Biserici Ortodoxe de catre anumite cercuri globaliste care tin fraiele lumii? Sa ne asteptam sa urmeze un efect de domino? Cu alte cuvinte: AZI IN SERBIA, MAINE IN TOATA ORTODOXIA?! Doamne, miluieste-ne!

Pana atunci, si lor, sarbilor traditionalisti, nu le ramane altceva de facut decat sa aiba rabdarea sfintilor si sa aplice cuvantul Sf. Ioan Gura de Aur citat de pr. Mihai Valica:

„trebuie să fie prea mare primejdia din afara corabiei, ca să poţi suporta putoarea din interiorul corabiei apele mari au invadat totul, necazul şi moartea planează peste o lume vinovată. O singură scăpare rămâne, o unică mântuire, celor care nu  vor să piară: să intre în corabia protectoare! Toţi cei care nu sunt cuprinşi în ea sunt pierduţi fără nădejde…

 

Legaturi:


Categorii

Ecumenism, Kosovo, Serbia, Opinii, analize, Patriarhul Irineu al Serbiei

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “EVENIMENT SINCRETIST FARA PRECEDENT INTR-O SINAGOGA DIN BELGRAD: Irineu, intai-statatorul Bisericii Ortodoxe Sarbe si inca un episcop Irineu, prigonitor al PS Artemie, aprind lumanari la o ceremonie religioasa iudaica

 1. ..” – Părinte, anul viitor, la Sibiu va fi o mare întâlnire ecumenică…

  Părintele îşi face cruce şi rosteşte încet, dar grav:

  – Să nu le ajute Dumnezeu!

  – Dar noi ce atitudine trebuie să avem?

  – Nu demonstraţii, zice Părintele liniştit. Dar să ne rugăm pentru asta, să nu le ajute Dumnezeu. ”

  parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa

 2. Pingback: Patriarhul Irineu al Serbiei a participat la sarbatoarea Hanuka intr-o sinagoga din Belgrad « Theologhia
 3. Este grav ce se intampla dar nu surprinzator…anul trecut aceeasi “celebrare” a facut-o intr-o sinagoga din NY “patriarhul ecumenic” Bartolomeu. Cuvintele pr Mihai Valica au venit la timp providential, ca nimic nu este intamplator la Dumnezeu si tot El va trimite drepti care sa propovaduiasca Adevarul pana la sfarsitul veacurilor, numai inimile noastre sa fie deschise. Si cu cat se vor inmulti ispitele si smintelile cu atat trebuie si noi sa intetim lupta interioara cu propriile patimi ca sa putem sa ramanem in Adevar pana la ultima noastra suflare.

 4. @ Ellaina:

  Patriarhul ecumenic a fost prezent si a vorbit in sinagoga, dar nu stim sa fi participat propriu-zis la vreo ceremonie religioasa a evreilor. Am dat linkul la postarea cu pricina, la final.

 5. Domnul sa aiba in paza Biserica Serbiei

 6. Ecumenismul are loc de cinste! Se vrea unitate, dar in ce fel de duh? Sa nu ne pierdem credinta indiferent de ispite, de cate ori cadem sa ne ridicam fara a ne pierde nadejdea in mila Domnului.

 7. Oamenii astia (intai statatori in Biserica Sarba) au uitat cui slujesc?
  Nu-mi vine sa cred ochilor.
  Aprind lumanari si fac pace cu cei care l-au rastignit pe Domnul? Caci cam asta inseamna ca faci cand intri in sinagoga si te rogi cu ei.
  Pace cu lupii numai in rai se face, in Adevar, in Raiul Sfintei Treimi, al credintei Adevarate, numai acolo fiarele pot trai cu restul animalelor fara sa sfasie.
  De unde ideea asta teribila ca putem crea aici raiul fara Adevar si Hristos, asa…cu puterile noastre, ducandu-ne in padurea cu fiare salbatice sau chemand lupii in staulul nostru…vom sfarsi rau si nu se va putea chema mucenicie, nici vorba de asta.
  Intr-un astfel de caz, as putea spune ca suntem pusi in sah, caci nici afara nu putem iesi din Biserica si nici nu se intrezareste ca acestia sa vrea sa iasa din Biserica; dimpotriva vor sa tarasca dupa ei multa turma.
  Grele vremuri Doamne, grele de tot.
  Doamne apara si pazeste!

 8. Cel putin personal vad, ca cea mai agresiva politica sincretist/ecumenista este cea a patriarhiei ecumenice, ea a dat startul si intretine smintelile, iar ceilalti ii cad prada din prea multa “dragoste frateasca”. Intrunirile Consiliului Mondial al Bisericilor sunt cea mai mare blasfemie din intreaga istorie a crestinismului, adusa Duhului Sfant si Mantuitorului, si acolo nu este vorba asa sa aprinzi niste lumanari sau sa ti o predica la o sarbatoare etnica …muzica rock, ritualuri pagane, hinduiste, budiste…in acelasi cort/altar unde ortodocsii isi celebreaza jerfa sfanta a Mantuitorului…Domnul Hristos este numit “our brother Jesus”, Duhul Sfant “the spirit of the liberator” adica cel ce te elibereaza din incatusarea traditiei si a dogme, blasfemii la care reprezentantii patriarhiei ecumenice participa, tac si zambesc… deci sunt ok cu ele…numai antihrist mai lipseste din mijlocul lor si tabloul ar fi complet.
  Doamne ai mila de noi toti, chair daca ne meritam de multe ori soarta, si mai dane vreme de pocainta.

 9. Astazi 13 decembrie praznuim pomenirea Sfântului Mucenic Gavriil, arhiepiscopul Serbiei, care a suferit mucenicia în anul 1659.

  Din Proloagele de la Ohrida scrise de catre Sfantul Ierarh Nicolae Velimirovici iata ce aflam despre acest Sfant Intai Statator al Bisericii Serbiei :

  ..” Pomenirea Sfantului Sfintit Mucenic Gavriil , Patriarhul Serbiei .
  In cumplitele vremuri ale stapanirii turcesti asupra Serbiei , acest mare ierarh a calatorit in Rusia , unde a fost unul din Parintii de la Sinodul de la Moscova , din 1655. La intoarcerea acasa, el a fost acuzat de inalta tradare. Un evreu plin de rautate l-a mai acuzat si pentru aceea ca adusese mai multi evrei la credinta crestina , Ortodoxa , in acuzatia lor , evreii au scris ca Sfantul avea in plan sa ii converteasca la crestinism si pe turci . Evreii au facut aceasta tocmai spre a starni ura bestiala a autoritatilor turcesti impotriva Sfantului . Adus inaintea tribunalului , Sfantul a fost condamnat si osandit sa treaca la islam. Dar cum Sfantul Gavriil nu a putut fi coborat pana la aceasta , dupa o perioada de intemnitare a fost condamnat la moarte si spanzurat la Brusa ,in anul 1659.
  Astfel el s-a incununat de catre Domnul Hristos cu o indoita cununa : a arhieriei si a sangeroasei mucenicii.”

 10. Ma miram de ce la magazinul de obiecte bisericesti, deschis in locul magazinului Vasiliada, vis-a-vis de Biserica Sf. Gheorghe si mormant al Sf. martir Constantin Brancoveanu, troneaza in vitrina de cam 2 luni un mare sfesnic evreiesc.
  E primul, in geam, dominand voit restul de candele, sfesnice, vase sfinte.

  Nu l-au putut pune “ucenicii” nici in stanga, nici in dreapta, nici dupa nimic.
  Tipul asta sarb macar e sincer si actioneaza fara nicio jena. Sa-i dea Dumnezeu sa se mai poata pocai.

 11. Pingback: Razboi întru Cuvânt » “Sa fim oameni chiar in vremuri inumane!” PASTORALA DE CRACIUN (1999) SI TESTAMENTUL PROFETIC AL PATRIARHULUI PAVLE, calcat cu totul in picioare, in modul cel mai tragic, dupa mutarea sa la ceruri. DAR VESNIC VALABIL!
 12. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CAZUL GRAV DE TRADARE DIN BISERICA SERBIEI: Patriarhul Irineu afirma ca il vor excomunica pe Episcopul Artemie. ISTORICUL CAZULUI PRIGOANEI DECLANSATE IMPOTRIVA EPISCOPULUI KOSOVO-ULUI
 13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PATRIARHIA SERBIEI SE RALIAZA IERUSALIMULUI SI DA ULTIMATUM PATRIARHIEI ROMANIEI. Se confirma, astfel, presiunea Moscovei in “jocul” periculos de a rupe comuniunea?
 14. Pingback: Angela Merkel la Belgrad: INTRAREA SERBIEI IN UE, CONDITIONATA DE "NORMALIZAREA" RELATIILOR CU KOSOVO
 15. Pingback: Serbia: Episcopul Irineu Bulovici si presedintele Boris Tadici au participat la CELEBRAREA HANUKA IN SINAGOGA [video si foto]
 16. Pingback: CU CE A DERANJAT STARETUL EFREM PE STAPANII LUMII? (I) “Puterile intunericului, sionistii, vor sa loveasca in Ortodoxie! Kissinger, om intunecos” (VIDEO)
 17. Pingback: Patriarhul Irineu al Serbiei: SUNT MAI MULTE CELE CE NE UNESC DE CATOLICISM DECAT CELE CE NE DESPART - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare