FMI SI C.E. NE OBLIGA SA RIDICAM ULTIMELE RESTRICTII FATA DE SUPERMARKETURI, sa vindem din ultimele companii romanesti SI FACEM CONCEDIERI COLECTIVE

11-12-2011 4 minute Sublinieri

Scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) la ultimele negocieri, din toamna acestui an, prevede numeroase condiţii pentru statul român. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea. Condiţiile Fondului Monetar Internaţional, prevăzute în scrisoarea de intenţie convenită de Guvernul României vizează o serie de obiective importante. Câteva dintre acestea, potrivit Mediafax:

Să vândă minim 20% din acţiunile Poştei Române

Poşta Română a înregistrat pierderi de 29 de milioane de euro în 2010. Compania naţională este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor (75%) şi de Fondul Proprietatea (25%).  FMI impune guvernului ca termen limită pentru vânzarea a minim 20% din acţiuni luna aprilie 2012. Totuşi, statul român s-a angajat chiar la mai mult: să vândă 33% din acţiunile pe care le deţine la Poştă.

Astă-vară, Poşta Româna anunţa că va desfiinţa 1.400 de posturi. Numărul de oficii poştale va scădea de la 7.100 la 5.800.

Să vândă  Oltchim şi să blocheze cumpărarea Arpechim

Arpechim este principalul furnizor al Oltchim, iar FMI spune că statul român nu trebuie să cumpere Arpechimul de la OMV înainte de a vinde Oltchim. Privatizarea Oltchim trebuie realizată până în aprilie 2012. Oltchim are 3.454 angajaţi. Combinatul chimic este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 54,8% din capital. Potrivit celor mai recente raportări, compania germană PCC SE controlează 17,47% din acţiunile Oltchim, iar fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, deţine 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Să elimine restricţiile pentru hipermarketuri

Guvernul s-a angajat ca până în luna septembrie 2011 să elimine restricţiile impuse celor care vor să deschidă hipermarketuri în ţară.

Aceste restricţii, impuse încă de statul român, sunt:

– cerinţe legate de acordul magazinelor concurente la emiterea autorizaţiei

– prezentarea unui studiu de impact de către investitorul care solicită avizul.

“Suntem hotărâţi să îmbunătăţim intrările pe piaţa de retail pentru a menţine un mediu concurenţial, a încuraja inovaţia şi a creşte eficienţa. În acest sens, vom elimina până la sfârşitul lunii ianuarie 2012 barierele în deschiderea magazinelor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare”, se arată în ultima scrisoare a Guvernului cu FMI şi CE.

Să listeze pe Bursă 15% din acţiunile Romgaz

Procedurile în acest sens trebuie finalizate până în iunie 2012, cere FMI. În prezent, Romgaz este controlat în proporţie de 85% de Ministerul Economiei, iar 15% dintre acţiuni sunt la Fondul Proprietatea. Anul trecut, Romgaz a înregistrat un profit de circa jumătate de miliard de lei.

Să vândă Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional au convenit să amâne cu şase luni, până la sfârşitul anului viitor, termenul până la care să fie privatizate cele două mari companii energetice, Oltenia şi Hunedoara. Guvernul intenţiona iniţial să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica, însă a renunţat la acest proiect din cauza problemelor juridice şi a decis să creeze două companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari.

Crearea complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara a fost inclusă şi în scrisoarea de intenţie încheiată de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, dar termenul stabilit atunci pentru finalizarea operaţiunii era sfârşitul lunii iunie 2012.

Să preia ELCEN de la Termoelectrica şi să o privatizeze

Începerea procedurilor de privatizare ar trebui să aibă loc la sfârşitul lui 2012. Electrocentrale Bucureşti figurează pe lista datornicilor la buget, cu obligaţii neachitate de 43 milioane lei. ELCEN este cel mai important producător de energie termică din România

Scrisoare permite Guvernului român să încerce să reducă temporar rata de cofinanţare a proiectelor derulate în principal din bani europeni.

Guvernul reduce rata de cofinanţare

Executivul român doreşte să reducă temporar rata de cofinanţare a proiectelor acoperite şi din surse UE, iar măsura este acceptată de FMI, arată scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul. Statul român vrea să îşi reducă această contribuţie cu circa 10%.  La sfârşitul lunii octombrie, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, declara că există o propunere “foarte avansată” de creştere a nivelului contribuţiei UE cu 10 puncte procentuale, de la 85% la 95%, pentru cofinanţarea proiectelor, ceea ce ar reduce impactul bugetar asupra bugetului de stat pe anul viitor.

  • Money.ro:

FMI: vindeţi 20% din acţiunile Poştei, începeţi concedierile colective

FMI a impus Guvernului ca până la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor să găsească un investitor strategic care să preia cel puţin 20% din acţiunile deţinute la Poşta Română, în urma unei majorări a capitalului social, şi să înceapă procedurile de concediere colectivă a angajaţilor din companie.

Managerul privat va fi numit la Poşta Română la scurt timp după majorarea capitalului social, dar numai în “strânsă colaborare” cu noul acţionar, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la ultimele negocieri, din toamna acestui an.

Cu pierderi de 29 milioane euro în 2010, Compania Naţională Poşta Română este controlată în prezent de Ministerul Comunicaţiilor, care deţine 75% din acţiuni, şi de Fondul Proprietatea, cu 25%.

Potrivit unui document guvernamental, publicat de MEDIAFAX în luna octombrie, statul va păstra pachetul majoritar de acţiuni la Poşta Română, dar şi-ar putea reduce participaţia până la 51% din titluri. În acelaşi timp, Fondul Proprietatea şi-ar putea reduce cota de participare la Poşta Română la 15% dacă nu va participa la majorarea capitalului.

Investitorul va avea dreptul să propună o echipă care să asigure managementul companiei pe o perioadă de minimum 10 ani.

“Guvernul a aprobat un memorandum prin care îşi propune cedarea a 33% din acţiuni la Poşta Română, fără să fie stabilită şi o limită minimă. Acest plafon maxim de 33% este un deziderat, iar FMI a impus Guvernului ca în scrisoarea de intenţie să se oblige să vândă măcar 20% din titluri către un investitor strategic”, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Investitorul care va intra în acţionariatul Poşta Română va fi identificat de către un consorţiu format dintr-o bancă de investiţii şi o casă de avocatură, selectat până la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

Scrisoarea de intenţie cu FMI, obţinută de MEDIAFAX, mai relevă că numărul oficiilor poştale va scădea de la 7.100 la 5.800 unităţi.

Planul Guvern-FMI pentru companii feroviare: Noi concedieri, zile fără plată şi închideri de linii

Guvernul a convenit cu FMI să continue concedierile la companiile feroviare, să impună patru zile de concediu fără plată pentru angajaţii societăţii Intervenţii Feroviare, să închidă liniile de cale ferată care nu pot fi vândute la licitaţii şi să încheie contracte PPP pentru spaţiile comerciale CFR.

Toate aceste măsuri sunt pregătite să fie aplicate pe parcursul anului viitor, relevă scrisoarea de intenţie convenită de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional la ultimele negocieri, din toamna acestui an.

Astfel, conform documentului obţinut de MEDIAFAX, Guvernul va desfiinţa până la finele anului viitor alte 85 posturi la societatea Electrificare CFR şi 28 locuri în perioada imediată la Intervenţii Feroviare. În acelaşi timp, angajaţilor rămaşi la Intervenţii Feroviare li se va impune patru zile de concediu fără plată.

Intervenţii Feroviare, care anul trecut a avut un număr mediu de 304 angajaţi, a fost inclusă în primăvara acestui an pe lista companiilor de stat monitorizate de FMI.

La Electrificare CFR lucrează aproximativ 3.000 angajaţi.

Numărul total al liniilor de căi ferate aflate în administrarea CFR SA va fi redus substanţial în următorii ani, la maximum 15.500 kilometri, ceea ce va conduce la concedierea a 2.000 angajaţi ai companiei până la sfârşitul lunii aprilie 2012, comparativ cu numărul de salariaţi din septembrie 2011. Nu vor fi însă disponibilizaţi angajaţii care lucrează cu fonduri UE.

În acest sens, vor continua licitaţiile pentru închirierea a 1.600 kilometri de linii cale ferată, astfel încât numărul total al liniilor aflate sub management privat să ajungă la un total de 4.000 kilometri. Liniile de cale ferată pentru care licitaţiile vor eşua vor fi închise până la sfârşitul lunii aprilie.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Batalia pentru resurse, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “FMI SI C.E. NE OBLIGA SA RIDICAM ULTIMELE RESTRICTII FATA DE SUPERMARKETURI, sa vindem din ultimele companii romanesti SI FACEM CONCEDIERI COLECTIVE

  1. Pingback: Vania Atudorei: Romania, COBAI PENTRU FMI. O CONFIRMA SI SEFUL ERSTE BANK: Austeritatea in Romania a fost BRUTALA, de neimaginat in Occident. Dar oamenii, in Est, sunt obisnuiti cu brutalitatea...
  2. oare gresim daca luam atitudine prin forta fata de FMI SI frank jeffrey liderul lor in romania?dar fata de basecu &company?astept un raspund din partea redactiei!Asa nu se mai poate,….

  3. @astia sunt tradatorii tarii:

    Bineinteles ca gresim! Asa cum se stie de cei care ne citesc in mod constant, am respins si respingem mereu solutiile “revolutionare”, stradale, ilegale care deseori sunt manevrele ale serviciilor pentru a putea justifica apoi represiunea. Singurul nostru razboi este INTRU CUVANT, si spre pocainta si indreptarea vietii noastre. Daca am face acest mic pas… cu siguranta s-ar indrepta si lucrurile din jur sau macar ne-ar gasi pregatiti sa rezistam grelelor vremi ce deja au venit.

  4. dar dar parintele Iustin Parvu ,indeamna chiar la mai mult decat doar a ne ruga si a astepta!

  5. Pingback: Hidroelectrica scoasa la mezat. PRIVATIZARILE CONTINUA NEABATUT, PE PRINCIPIUL “VINDEM TOT” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Guvernul vinde ultimele companii strategice si PROFITABILE pe o suma DERIZORIE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Guvernul a inlaturat ultimele RESTRICTII din calea supermarketurilor, la PRESIUNEA Comisiei Europene si a FMI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare