PATRIARHIA ECUMENICA acorda canonicitate schismaticilor din Ucraina

12-10-2018 1 minut Sublinieri

Anghel Buturuga:

Patriarhia Ecumenica acorda oficial canonicitate strucurilor schismatice din Ucraina

Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice a decis sa acorde canonicitate structurilor schismatice ortodoxe din Ucraina.

In comunicat, Sinodul afirma ca “accepta si revizuieste petitiile inaintate de Filaret Denisenko, Makarie Maletych si adeptii lor, care se afla in schisma nu din motive dogmatice, in conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhiei Constantinopolului de a accepta astfel de petitii ale ierarhilor si altor clerici din toate Bisericile Autocefale. Astfel, cei mentionati au fost repusi canonic in rangurile lor preotesti, iar adeptii lor reprimiti in comuniune cu Biserica”.

De asemenea, Sinodul Ecumenic a decis anularea scrisorii patriarhale din 1686, prin care Patriarhiei Moscovei i se delega prerogativa de a numi mitropolitul Kievului.

Nu reiese din comunicatul Sinodului ce fel de raporturi exista intre Patriarhia Kievului, condusa de Filaret, si Biserica Autocefala Ucraineana, condusa de Makarie, de vreme ce acestia exista ca structuri diferite si autonome.

Mitropolitul Ilarion a caracterizat decizia drept ilegala si a aratat ca raspunsul Patriarhiei Moscovei va fi dat pe 15 oct, cand va avea loc Sinodul, la Minsk. Vladimir Legodia, purtator de cuvant al PM, a declarat, la randu-i, ca decizia este “ilegala si fara precedent”, o decizie care “distruge fundamentele uno reguli sacre”.

De asemenea, nu este clar deloc in ce masura decizia Patriarhiei Ecumenice va fi acceptata de celelalte Biserici Autocefale. O parte din ele deja s-au pronuntat impotriva demersului.

Va invit sa cititi o analiza despre conflictul bisericesc din Ucraina realizata recent, pentru fondul chestiunii.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice s-a întrunit în ședință de lucru săptămâna aceasta la Constantinopol sub președinția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru a discuta mai multe teme de pe ordinea de zi, inclusiv problema bisericească din Ucraina.

La finalul sesiunii de lucru, Secretariatul General al Sfântului Sinod a făcut public un comunicat pe care îl redăm integral în limba română.


Comunicat

Prezidat de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic, Sfântul Sinod a fost convocat în şedinţa sa periodică din 9-11 noiembrie 2018, pentru a examina şi a delibera asupra subiectelor înscrise pe ordinea de zi.

Sfântul Sinod a discutat în profunzime şi pe larg problema bisericească din Ucraina, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Daniel de Pamfilon şi a Preasfințitului Părinte Episcopul Ilarion de Edmonton, Exarhii Patriarhali în Ucraina, şi, în urma unor deliberări îndelungate, a hotărât:

1) Reînnoirea deciziei luată deja ca Patriarhia Ecumenică să continue în direcţia acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei.

2) Restabilirea, în acest moment, a Stavropighiei Patriarhului Ecumenic la Kiev, ca una dintre numeroasele sale Stavropighii care au existat din secolele trecute în Ucraina.

3) În conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhului Constantinopolului de a primi astfel de petiţii de la ierarhi şi clerici din toate Bisericile autocefale, să accepte solicitările de recurs ale lui Filaret Denisenko, Makarie Maletych şi cei dimpreună cu ei, care s-au aflat în schismă nu din motive dogmatice. Astfel, cei menţionaţi mai sus au fost restabiliţi canonic în rangul lor ierarhic sau preoţesc, iar credincioşii lor au fost reaşezaţi în comuniune cu Biserica.

4) Revocarea validității Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanţele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului şi a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă, proclamând şi afirmând dependenţa sa canonică faţă de Biserica Mamă a Constantinopolului.

5) Să apeleze la toate părţile implicate pentru a se evita însuşirea bisericilor, a mănăstirilor şi a altor proprietăţi, precum şi orice alt act de violenţă şi represalii, astfel încât pacea şi iubirea lui Hristos să prevaleze.

La Patriarhia Ecumenică, 11 octombrie 2018

De la Secretariatul general al Sfântului Sinod


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi rusi, Mitropolitul Ilarion, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “PATRIARHIA ECUMENICA acorda canonicitate schismaticilor din Ucraina

  1. Asta e un precedent periculos. Daca efectul Creta, sau altul, la fel de daunator, era mai intens decat deja este, si daca unul ca Bartolomeu mai traia sa-i adulmece roadele, putea sa se “indure” si de altii mai incolo si sa spuna tot el ca merita o biserica a lor, ca cea oficiala nu-i mai reprezinta. Cateva orase foste austro-ungare deja vor sa traga direct fonduri de la Bruxelles. Stai sa vezi cand o sa mai vrea sa faca si alte lucruri pe barba lor si sa by-passeze Bucurestiul! Daca PSD ar fi fost neutru, si nu s-ar fi implicat direct in boicotare, poate lasa o sansa se se atinga cvorumul si n-ar fi suflat atat vant in panzele dezbinatorilor de orice fel si aveam si noi sentimentul ca suntem mai uniti. Lgbt-istii sunt doar carnea de tun a altora si creeaza dezbinarea necesara unei alte reorganizari. La Timisoara au defilat in vara intr-o duminica foarte mandri o ceata de secui cu steagul in frunte prin centru. Poate erau la un festival folcloric, poate erau la o intrunire confesionala, pentru ca erau si multi preoti catolici sau reformati in apropiere, nu stiu. Dar stiu ca, in aceeasi formatie secui+clerul lor au boicotat referendumul. Din motive nationaliste aiurea, pentru ca ei tot niste unelte sunt si tot o civilizatie de tip vasluian cultiva in zona. Nimeni nu pune la socoteala la Bucuresti nevoia de ordine si disciplina a banatenilor si ardelenilor si fascinatia lor din subconstient fata de Austria si mai nou fata de Germania si tot ce e nemtesc, dar ea exista si, din cauza haosului politic si administrativ, a atins noi cote. Iar votul lui Iohannis la ceas tarziu, a fost o declaratie de iubire fata de sinceritatea romanilor. Si Dragnea, cu reteritorializarea lui, mergea in aceeasi directie si chiar ma mir ca nu ai face cu mana lui descentralizarea.

  2. Pingback: Patriarhia Moscovei intrerupre TOTAL, inclusiv la nivel de mireni, COMUNIUNEA EUHARISTICA cu Patriarhia Constantinopolului
  3. Pingback: AUTOCEFALIA UCRAINEI - TACIUNELE FIERBINTE CARE RISCA SA INCENDIEZE INTREAGA ORTODOXIE. Decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Rusiei - TEXT INTEGRAL/ Analize si comentarii despre implicatiile conflictului dintre Patriarhia Constantinopolelui si Patriarhi
  4. Pingback: Noi evolutii in dosarul autocefaliei Ucrainei. Acord intre Patriarhul Bartolomeu si Porosenko. Presedintele Ucrainei: REPREZENTANTII PATRIARHIEI MOSCOVEI SA PLECE DIN TARA!/ Interviu halucinant al unui ierarh ecumenic: Constantinopol NU a recunoscut Patri
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare