GRECIA – somata de CEDO sa extinda PARTENERIATELE CIVILE si la CUPLURILE HOMOSEXUALE!

9-11-2013 1 minut Sublinieri

gays-homos-grece_4524164

 foto AFP via L’EXPRESS

Grecia are din 2008 un “pact de viata comuna” (parteneriat civil – n.n.), o alternativa civila la casatorie de la care sunt excluse cuplurile homosexuale. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotarat ca excluderea este discriminare. 

Uniunile civile, alternative casatoriei, nu trebuie rezervate doar heterosexualilor, a decis, joi, CEDO, condamnand Grecia pentru crearea unui pact de viata comun de la care a exclus cuplurile gay.

Judecatorii din Strasbourg au estimat ca autoritatile grecesti nu au furnizat “ratiuni solide si convingatoare pentru a justifica excluderea, de catre legea greaca, a cuplurilor de acelasi sex” din aceasta forma de uniune introdusa in 2008.  

Grigoris Vallianatos si Nikolaos Mylonas, doi homosexuali greci, au decis sa duca acest caz la CEDO. Lor li s-au adaugat alte trei cupluri si o asociatie de sustinere a homosexualilor care a fost, insa respinsa din speta, CEDO considerand ca nu se poate constitui in parte vatamata.

Curtea a aratat ca statele europene nu au nicio obligatie de a recunoaste juridic relatiile dintre homosexuali. De altfel, mai putin de jumatate din cele 47 de state semnatare ale conventiei europene a drepturilor omului, al carei garant este CEDO, au introdus astfel de alternative la casatorie.

Paratii au considerat insa ca sunt explicit discriminati de la alternativa casatoriei creata in Grecia si rezervata doar heterosexualilor.

Curtea a estimat ca sunt, “la fel ca in cazul cuplurilor homosexuale, capabili sa se angajeze in relatile stabile”, si ca se gasesc, astfel, in situatii comparabile cu cele ale heterosexualilor “in ce priveste nevoia lor de recunoastere juridica si protectia cuplului.”

Curtea a notat ca “printre cele 19 state care au autorizat forme de parteneriate inregistrate – altele decat casatoria – Lituania si Grecia sunt singurele care le-au rezervat doar uniunii de cupluri de sex opus.”

Chiar daca nu exista un consens in Europa pe acesta tema, “o tendinta se creioneaza in prezent pentru a pune in miscare forme de recunoastere juridica a relatiilor intre persoane de acelasi sex”, au observat judecatorii. 

Adoptata in 2008, “pactul de viata comuna” grec stipuleaza in primul sau articol ca e rezervat doar persoanelor de sex diferit. Adoptarea sa a suscitat o mare dezbatere in Grecia, inclusiv in sanul Bisericii Ortodoxe, din cauza eventualei extinderi catre persoanele de acelasi sex. 

traducere razbointrucuvant

Nota noastra:

In prezent, in Romania nu exista parteneriate civile sau o alternativa la casatorie, asa cum e ea definita in Codul Civil. Dimpotriva, legiuitorul roman a interzis explicit formele de convietuire “alternative”:

Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu casatoria Art. 277

(1) Este interzisa casatoria dintre persoane de acelasi sex.

(2) Casatoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania.

(3) Parteneriatele civile dintre persoane de sex opus sau de acelasi sex incheiate sau contractate in strainatate fie de cetateni romani, fie de cetateni straini nu sunt recunoscute in Romania.

(4) Dispozitiile legale privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European raman aplicabile.

De aceea se agita Cernea sa introduca o lege a parteneriatelor civile, pentru ca, odata introduse, chiar fara a fi explicit destinate cuplurilor homosexuale, vor cadea sub incidenta CEDO si vor fi in mod necesar deschise si cuplurilor gay. 

Cazul Greciei este o lectie pentru noi. Nu trebuie sa existe nicio alternativa juridica la casatorie. 


Categorii

1. DIVERSE, Homosexualitate, Opinii, analize, Traduceri, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “GRECIA – somata de CEDO sa extinda PARTENERIATELE CIVILE si la CUPLURILE HOMOSEXUALE!

  1. Nu exista parteneriate civile dar exista casatorie civila, care poate fi fara cea religioasa, si diavolul se poate strecura si pe aici.

  2. http://www.juridice.ro/290440/cjue-solicitantii-de-azil-homosexuali-pot-constitui-un-grup-social-specific-susceptibil-de-a-fi-persecutat-ca-urmare-a-orientarii-lor-sexuale.html

    Mai exact:

    “Potrivit acestei definiții, un grup este considerat un „anumit grup social” atunci când, în particular, sunt îndeplinite două condiții cumulative. Pe de o parte, membrii săi împărtășesc o caracteristică înnăscută sau o istorie comună ce nu poate fi modificată ori o caracteristică sau o credință atât de fundamentală pentru identitate sau conștiință încât nu ar trebui să i se ceară unei persoane să renunțe la aceasta. Pe de altă parte, respectivul grup are o identitate proprie în țara în cauză întrucât este perceput ca fiind diferit de societatea înconjurătoare.
    46. În ceea ce privește prima dintre condițiile menționate, este cert că orientarea sexuală a unei persoane constituie o caracteristică atât de fundamentală pentru identitatea sa încât nu ar trebui să i se ceară să
    renunțe la aceasta. Interpretarea amintită este confirmată de articolul 10 alineatul (1) litera (d) al doilea paragraf din directivă, din care reiese că, în funcție de condițiile predominante din țara de origine, un grup social specific poate fi un grup ai cărui membri au drept caracteristică comună orientarea sexuala”
    (e, totusi, de notat ca evita sa spuna ca e o caracteristica innascuta)

    Pe langa problema serioasa pe care o ridica recunoasterea homosexualilor ca “grup social” (era si greu sa fie altfel decizia, la cum e formulata legislatia in cauza), sunt alte cateva paragrafe ce merita atentie:

    “simpla existență a unei legislații care incriminează actele de homosexualitate nu poate fi considerată o atingere atât de gravă încât să se aprecieze că reprezintă o persecuție în sensul directivei. În schimb, o pedeapsă privativă de libertate care sancţionează actele de homosexualitate poate, în sine, să constituie un act de persecuție dacă este aplicată în mod efectiv.”

    Si o formulare as spune cu totul neasteptata:

    “În această privință, trebuie precizat mai întâi că, potrivit articolului 10 alineatul (1) litera (d) din directivă, orientarea sexuală nu se poate înțelege ca incluzând acte considerate delicte în conformitate cu legislația internă a statelor membre.”

    Sigur, e vorba de acordarea de azil, care e o procedura mai restrictiva, dar, in caz ca intereseaza pe cineva dintre cei care iau decizii pe tema asta, din ce spune CJUE reiese clar ca asa cum iti asterni, asa dormi, statele avand (inca!) posibilitatea de a nu intra pe toboganul homosexualitatii daca nu vor (o concluzie oarecum similara cu a fratilor admini)

  3. Pingback: Mitropolitul Serafim de Pireu afirma ca ii va EXCOMUNICA pe parlamentarii care vor sustine PARTENERIATELE CIVILE GAY - Recomandari
  4. Pingback: Sinodul Bisericii Greciei condamna FORMELE ”ALTERNATIVE” DE CONVIETUIRE SI PARTENERIATELE GAY - Recomandari
  5. Pingback: Opinia unui FOST JUDECATOR LA CEDO: Curtea Europeana nu are imputernicirea de a târî natiunile in LAICISM sau NEUTRALITATE RELIGIOASA - Recomandari
  6. Pingback: ATENA: candidat homosexual seropozitiv pentru primaria Atenei - Recomandari
  7. Pingback: Grecia: proiect de lege pentru UNIUNI CIVILE ale CUPLURILOR HOMOSEXUALE | Cuvântul Ortodox
  8. Pingback: GRECIA LEGALIZEAZA UNIUNILE CIVILE HOMOSEXUALE | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: Revolutie anti-Troica s-a transformat in “revolutie” gay. GUVERNUL TSIPRAS A MERS PANA LA CAPAT… SI A LEGALIZAT CASATORIILE CIVILE HOMOSEXUALE! Proteste vehemente din partea ierarhilor Bisericii Greciei si a Muntelui Athos. MITROPOLITUL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare