”GRUPUL VIITORULUI”, compus din ministri de externe ai 11 state europene, propune ALEGERI pentru LIDERII UE si FOND MONETAR EUROPEAN

18-09-2012 3 minute Sublinieri


Germania şi Polonia au susţinut, luni, ideea alegerii directe a liderilor Uniunii Europene de către cetăţeni, pentru a face faţă euroscepticismului alimentat în special de criza datoriilor.

“Ne-am gândit la o modalitate prin care să restabilim încrederea în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care a participat la Varşovia la o întâlnire a grupului de reflecţie privind viitorul UE.

Acest grup, format din miniştri de Externe din 11 ţări europene, se pregăteşte să prezinte o serie de recomandări preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, două organisme europene în care liderii nu sunt aleşi în mod democratic.

“Trebuie să înţelegem că suntem o comunitate de valori şi trebuie să ne apărăm modelul european”, a declarat Westerwelle. “Criza datoriilor a devenit din ce în ce mai mult o criză a încrederii”, a spus el.

Cred că este decisiv şi esenţial să aducem mai multă transparenţă şi democraţie în instituţiile noastre şi mă bucură ideea alegerilor directe în Uniunea Europeană. Cred că ar fi un răspuns bun la lipsa de încredere cu care ne confruntăm în prezent în UE”, a adăugat el.

Ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, l-a susţinut pe omologul său german.

“Analizăm cum să facem Europa mai democratică”, a declarat el. “Avem propuneri concrete şi instituţionale. Alegerea directă a înalţilor responsabili este una dintre aceste posibilităţi”, a adăugat acesta. În afară de Germania şi Polonia, la întâlnire au participat Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Luxemburgul, Italia, Olanda, Portugalia şi Spania.

Euroscepticismul îşi atinge punctul culminant în Germania. Dar un grup de miniştri de Afaceri Externe Europene, condus de Berlin, pledează pentru mai multă integrare europeană pentru “o mai bună Europă”, anunţă Süddeutsche Zeitung. Lansat la începutul anului de germanul Guido Westerwelle, “grupul viitorului” format din unsprezece miniştri ai Afacerilor Externe (german, austriac, belgian, danez, italian, luxemburghez, olandez, polonez, portughez şi spaniol, căror li s-a alăturat recent omologul lor francez) s-a întâlnit pentru ultima dată pe 17 septembrie la Varşovia, pentru a-şi prezenta ideile viitoarelor instituţii europene:

S-a prevăzut construcţia unui Fond Monetar European (FME) pentru a întări uniunea economică şi monetară. Este de asemenea prevăzut să întărească rolul Comisiei când este vorba de a răspunde unor “violări ale valorilor europene”. În sfârşit, cu scopul de a proteja frontierele externe europene, este propusă crearea unei poliţii frontaliere comune.

Westerwelle, care a declarat că vrea să combată criza de încredere în Europa “cu o determinare pro-europeană” asigură publicaţia Süddeutsche Zeitung că vede “o lumină la capătul tunelului” crizei. Propunerile “grupului viitorului” ar trebui să le alimenteze pe cele pe care preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, trebuie să le prezinte în câteva săptămâni pentru a reforma UE.

Nota noastra:

1. Este de remarcat ca Grupul Viitorului este un club select. Participa doar tarile apusene si centrale ale Europei, lipsind complet tarile rasaritene si tarile baltice. Ele nu trebuie sa participe in niciun fel la constructia europeana, ele trebuie doar sa o indure si sa multumeasca in genunchi pentru acest “privilegiu”.

2. Ideea alegerii directe a liderilor europeni este praf in ochii euroscepticului. Deficitul democratic al Uniunii Europene nu tine nicidecum doar de faptul ca Barroso (adica seful Comisiei Europene) sau Van Rompuy (presedintele UE) nu sunt alesi, ci tine de intregul construct institutional al UE. Tine de faptul ca Parlamentul European este lipsit de puteri legislative reale si ca nu poate trage, in mod real, la raspundere, Comisia. Tine de faptul ca insusi Parlamentul European este cumplit de nereprezentativ pentru cetatenii statelor membre UE, daca ne uitam la gradul de participare la alegerile europene. Tine de existenta unor institutii decisive pentru mecanismul de decizie al UE (BCE, CJ, Eurogrup, MES, ca si Comisia Europeana) in care functioneaza o elita tehnocrata bancara, juridica si politica dar, peste toate, cam trilaterala si bilderbergiana care nu a dat, nu da si nici nu va da vreodata socoteala poporului. Chiar asa… care popor? Cel european? Avand in vedere inexistenta unui asemenea popor, e lesne de inteles de ce aceste elite vor da socoteala numai grupurilor bancaro-industriale, mult mai definite si conturate fata de un ipotetic popor existent doar in abstract.

Dar, revenind, chiar daca s-ar realiza alegerea directa a unora din eurocrati, mecanismul decizional nu va suferi mari schimbari, ci va fi doar o fatada pentru a perpetua acelasi aranjament elitist ca si cel de acum si aceeasi dominatie de facto a Germaniei (apropo, Germania este initiatorul acestui Grup al Viitorului). Apoi, va conta foarte mult si ce fel de rol vor avea functionarii alesi – daca vor putea fi trasi la raspundere pentru mandatele cu care ar candida, daca vor juca un rol real sau vor fi doar decorativi etc. Pentru a se evita tensiunile provocate de UE si criza economica provocata de euro, ar trebui desfiintata moneda unica si redus substantial (sau eliminat cu totul) rolul institutiilor supranationale europene, facand locul unei confederatii de state suverane in care exista posibilitatea de a circula mai usor si de a avea schimburi economice rezonabile.

3. Valorile europene: acestea, ca si poporul european, sunt o abstractiune in spatele careia se ascund adevaratele “valori” promovate, de care ne putem da seama contempland “modelul european“: opacitatea si jocurile de culise care duc la decizii aplicate unui continent intreg; austeritatea, transformarea tarilor slabe si periferice in colonii si poligoane de exersat experimente sociale; preceptele malthusiene legate de demografie, economice, productivitate si consum; conducere centralizata, planificata si dictatoriala, a cetatenilor de catre grupuri decizionale imposibil de supus controlului democratic sau cenzurii opiniei publice.

Altfel, ideea nu e noua:

Alte idei “reformiste” ale lui Van Rompuy: Van Rompuy, presedintele UE, isi arata coltii: COMISIA EUROPEANA SA IMPUNA AUSTERITATEA DIRECT, IN LOCUL GUVERNELOR!

Vezi si:


Categorii

1. DIVERSE, Criza datoriilor suverane, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “”GRUPUL VIITORULUI”, compus din ministri de externe ai 11 state europene, propune ALEGERI pentru LIDERII UE si FOND MONETAR EUROPEAN

  1. Au ajuns sodomiţii gen Guido W. s-o conducă pe tanti Europa… cred că n-are nimeni dubii, încotro!!!

  2. pentru a face faţă euroscepticismului,oare incepe sa se sperie de anumite esecuri? Ei la ce se asteptau din partea cetatenilor ca le vor saruta mainile asa cum o fac cei de la bucuresti care conduce Romania impotriva intereselor romanilor.

  3. Pingback: Germania pluseaza: vrea ARMATA a Uniunii Europene - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: Din seria nici usturoi…: economistul-sef al FMI: AUSTERITATEA DAUNEAZA CRESTERII ECONOMICE/ Cavalerul Jedi Van ROMPUY pentru UNIUNEA EURO si contra SUVERANITATII NATIONALE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Ce nu spune Traian Basescu despre UNIUNEA BANCARA/ Germania isi oficializeaza DOMINATIA asupra EUROPEI/ Bulgarii si romanii, CETATENI DE MANA A DOUA IN UE - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare