Guvernul scoate bani din FONDUL DE REZERVA pentru morfina bolnavilor de cancer. Au sanse doar cei care isi pot striga DUREREA la televizor?

24-02-2012 4 minute Sublinieri

cancer-morfina


Criza de morfină a băgat Guvernul într-o şedinţă de urgenţă, în urma căreia s-au alocat 750.000 de lei pentru achiziţionarea tratamentului bolnavilor de cancer. “Această sumă va fi ulterior rectificată din fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. S-a recurs la decizia de a accesa fondul de rezervă pentru rezolvarea rapidă a acestei situaţii. Medicamentele cumpărate cu aceşti bani vor ajunge maxim 15 zile, timp în care situaţia va reveni la normal“, a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Reprezentantul MS a spus că, odată cu alocarea acestei sume de bani, pacienţii vor putea beneficia de tratament în maxim trei zile. Cabinetul Ungureanu a fost convocat astăzi într-o şedinţă specială de guvern, după ce firma care producea morfina pentru pacienţii bolnavi de cancer din România a renunţat la contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În România sunt înregistraţi în peste de 450.000 de bolnavi de cancer.

Mundipharma, firma care producea morfina s-a retras din România, motivându-şi decizia prin faptul că termenele de plată ale medicamentelor sunt mult prelungite, dar şi introducerea taxei de clawback. “România are o datorie de două milioane de euro la compania noastră, iar introducerea taxei de clawback ne-a determinat să ne retragem de pe piaţa farmaceutică din România. Produsele noastre nu vor dispărea din această ţară, ele urmând să fie preluate de o altă multinaţională. Astfel că pacienţii bolnavi de cancer nu vor rămâne fără tratament. În maxim 8-9 zile produsele noastre se vor găsi din nou în farmacii“, a declarat pentru gândul Mihai Bundoi, directorul pentru România al Mundipharma.

Bundoi a precizat că problemele cu morfina au apărut în urmă cu două-trei săptămâni. Am luat această decizie de a ne retrage încă de la sfârşitul anului trecut. Nu este vina noastră că pacienţii îşi găsesc foarte greu tratament”, a mai spus el. Reprezentantul companiei producătoare ne-a mai spus că decizia luată este una pur comercială. “Retragerea noastră este un efect al taxei de claw-back. Nu suntem singura companie din România care produce tratamente pentru bolnavii de cancer. Deţinem 60% din piaţa acestor tratamente. Restul de 40% produc cantităţi foarte mici sau chiar deloc”, a mai spus Bundoi.

Astăzi, în urma unei şedinţe de urgenţă, Guvernul a alocat 750.000 de lei pentru achiziţionarea de morfină, indispensabilă în terapia durerii la bolnavii de cancer. Prof. univ. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie UMF „Carol Davila“, explică în ce condiţii şi cum se administrează corect morfina.

„Morfina este cel mai puternic analgezic de care dispune medicina la ora actuală. Acest medicament se administrează în tratarea durerilor care îndeplinesc concomitent două condiţii: sunt foarte puternice şi nu pot fi calmate cu alte medicamente. Morfina se administrează atât în cazul durerii acute (infarct miocardic acut, colici, intervenţii chirurgicale), cât şi în durerea cronică (bolnavii de cancer).

În cazul bolnavilor de cancer cu dureri morfina este indispensabilă şi nu dă dependenţă. Se poate administra sub formă injectabilă (câte 10 ml, din şase în şase ore) ori pe cale orală. Deşi preparatele orale se absorb mai lent, există şi varianta de medicament cu o doză mai mare (160 ml) care se poate administra tot din şase în şase ore. Deşi morfina este standardul de aur în terapia durerii care nu răspunde la tratamentele alternative, există medicamente care stricto senso o pot înlocui. Printre ele se numără metadona, hidromorfona etc”.

Morfina ajunge numai pentru o lună

Guvernul a alocat 750.000 de lei din fondul de rezervă pentru acoperirea necesarului de analgezice opioide cu eliberare rapidă (morfină). Suma însă acoperă necesarul mediu pe o lună al medicamentelor opioide cu efect imediat. Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus la finalul şedinţei că pe piaţă există morfină, dar nu din cea cu efect imediat, ci doar cu efect retard, adică în câteva ore.

Cu ocazia şedinţei de Guvern, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Sănătăţii, Ladislau Ritli, ca în circa o săptămână să-i prezinte o listă cu medicamentele care ar trebui să existe într-o rezervă naţională, alta decât lista pentru situaţii excepţionale.

Multe medicamente pentru tratarea canceruluilipsesc

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, spune că scandalul din jurul morfinei reprezintă doar o mică parte din problemele reale cu care se confruntă bolnavii de cancer din România.

„În acest moment, asistăm la un genocid. Morfina nu face parte efectiv din tratamentul cancerului, dar este indispensabilă bolnavlor, deoarece le alină durerea care trece de limita suportabilului. Însă probleme grave sunt şi cu medicamentele necesare în tratamentul cancerului. Trebuie subliniat faptul că pe lista genericelor gratuite se află medicamente care nu mai există în România de cinci ani. Iar din cauza introducerii coplăţii, un bolnav trebuie să scoată din buzunar între 238 lei şi 3.747 lei, ceea ce este inadmisibil, explică Cezar Irimia.

Ieri, Cezar Irimia, a anunţat demararea unei iniţiative legislative care prevede eliminarea discriminării bolnavilor de cancer. Mai multe informaţii puteţi citi aici: Iniţiativă legislativă favorabilă pentru bolnavii de cancer din România

  • Antena3:

“Şeful CNAS este copilul cuiva de sus. A distrus tot şi a rămas în funcţie”, acuză preşedintele Asociaţiilor bolnavilor de cancer

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia, l-a acuzat joi, la Antena 3, pe şeful CNAS, Lucian Duţă, că el este cel care a generat toate aceste neajunsuri în viaţa bolnavilor de cancer şi, în plus, a rămas încă în funcţie. Este copilul cuiva de sus (Lucian Duţă – n.r.), cineva îl iubeşte. El a generat toate aceste neajunsuri în viaţa pacienţilor. Toată lumea spune că acest om a distrus tot, dar el sfidează şi ne ignoră şi, în continuare, rămâne şi în funcţie”, a declarat, joi, preşedintele FABC, Cezar Irimia, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Irimia a mai spus că, în prezent, circa 100.000 de bolnavi de cancer sunt în tratament continuu în România, iar numărul total al persoanelor care suferă de această boală necruţătoare ajunge la 500.000.

În urmă cu câteva zile, şeful FABC atenţiona, tot la Antena 3, că aproape 50.000 de români îşi pierd viaţa, în fiecare an, din cauza cancerului şi că au dispărut circa 40% din medicamentele necesare pentru tratamentul acesti boli.

Scandalul medicamentelor pentru bolnavii de cancer a fost dezbătut şi în cadrul emisiunii Sinteza Zilei, de miercuri seară. Întrebat de Mihai Gâdea despre lipsa cantităţilor necesare de morfină pentru tratarea pacienţilor, şeful CNAS, Lucian Duţă, a explicat căsingurei firme care făcea importul de morfină în România, nu i-a mai convenit să stea în ţara noastră în actualele condiţii de piaţă“.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA COMPLETĂ A EMISIUNII SINTEZA ZILEI

Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer a atras atenţia că, în prezent, sunt aproximativ 10.000 de pacienţi înscrişi pe liste, în aşteptarea medicamentelor oncologice, fără de care viaţa lor este pusă în pericol.

Badea: S-a făcut şedinţă de Guvern pentru că s-a strigat la televizor. DE DURERE s-a strigat!

Mircea Badea a vorbit în ediţia de joi seară a emisiunii „În gura presei“ despre mobilizarea inedită a guvernanţilor din ultimele 12 ore, care în urma unei şedinţe pe fugă, au alocat, din Fondul de rezervă, 750.000 lei pentru cumpărarea de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului bolnavilor de cancer. Realizatorul „În gura presei“ subliniază faptul că această şedinţă de Guvern vine în urma unei campanii declanşate de Antena 3 referitoare la drama celor 500.000 de bolnavi de cancer care nu îşi găsesc medicamentele necesare în România.

“Sigur că Guvernul, astăzi, după două zile de emisiuni crâncene, s-a întrunit de urgenţă. A fost făcută şedinţa de Guvern. Credeţi că fără emisiuni la televizor s-ar fi întâmplat ceva? Mai ales că situaţia nu e de azi de ieri. S-a făcut şedinţă pe tema asta pentru că s-a strigat la televizor..şi ştii de ce s-a strigat.. DE DURERE s-a strigat!” a precizat Mircea Badea.

Legaturi:

*


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Guvernul scoate bani din FONDUL DE REZERVA pentru morfina bolnavilor de cancer. Au sanse doar cei care isi pot striga DUREREA la televizor?

  1. Cititi si va cruciti despre ce “beneficii” poate aduce CNAS-ul si legislatia din sanatate pavilionului cancerosilor dragii noastre patrii. Pai sa nu iti vina sa versi si sa il iei pe cretinul patentat Duta Laurentiu Lucian [Laurentiu Duta e un fost cantaret, n.n.] la palme?

    ANALIZĂ ADEVĂRUL Un spital din Craiova a distrus citostatice de aproape 200.000 de lei, cel mai mare spital din Oltenia nu are citostatice vitale

    La Spitalul Filantropia din Craiova au fost distruse citostatice expirate, în valoare de 180.000 de lei. În acelaşi oraş, Spitalul Judeţean de Urgenţă nu are două citostice de bază pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice.

    Citostaticele de la Spitalul Filantropia din Craiova, în valoare de 180.000 de lei, au expirat în luna martie a anului trecut. “După ce am obţinut toate aprobările necesare, citostaticele au fost distruse în această iarnă de către o firmă specializată“, a declarat în această dimineaţă asistentul universitar doctor George Bogdan Ungureanu (foto jos), managerul Spitalului Nr. 2 din Craiova.

    Citostaticele de la Spitalul Filantropia au expirat anul trecut în farmacia unităţii medicale. Doctorii nu le-au putut prescrie din cauză că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au blocat programul naţional de oncologie la instituţia spitalicească menţionată. Reprezentanţii Casei au acuzat mai mulţi medici de la Secţia de Hematologie că au eliberat tratament unor bolnavi fără a cere avizul CNAS. Pe de altă parte, hematologii spun că nu au ştiut de acest regulament şi că au prescris tratament pacienţilor pentru că erau în stare gravă şi că orice amânare le putea înrăutăţi sănătatea. Fosta conducere a spitalului a susţinut că specialiştii în hematologie au solicitat CNAS stocuri prea mari medicamente.

    Între timp, la cel mai mare spital din Oltenia s-au terminat rezervele a două citostatice de bază pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice. De trei luni, medicii nu au 5-Fluorouracil şi Cisplatin, citostatice despre care specialiştii spun că nu pot fi înlocuite. “Legislaţia nu ne-a dat voie să achiziţionăm a doua zi de la un alt distribuitor, după ce s-au terminat. Cred că nu există lună în care să nu întocmesc hârtii scrise către toate conducerile, numai că percepţia la aproape 90% dintre funcţionarii spitalului este alta decât a noastră, a medicilor oncologi“, a declarat pentru Adevărul profesorul universitar doctor Florinel Bădulescu (foto jos), preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie (SNO) şi şeful Clinicii de Oncologie Medicală de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.

    http://www.adevarul.ro/locale/craiova/ANALIZA_ADEVARUL_Un_spital_din_Craiova_a_distrus_citostatice_de_aproape_200-000_de_lei-cel_mai_mare_spital_din_Oltenia_nu_are_citostatice_pentru_bolnavii_de_cancer_0_652134925.html

  2. Pingback: BOLNAVUL CA O PRADA. Debutul “reformei” in sanatate: RATIONALIZAREA listei de medicamente COMPENSATE si a duratei SPITALIZARII - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: CRIZA de iod radioactiv necesar bolnavilor de cancer tiroidian/ Privatizarea asigurarilor medicale duce la INECHITATE SI INEFICIENTA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: PRIVATIZAREA SANATATII CONTINUA SI CU GUVERNUL USL - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: COPLATA MINISTRULUI CEPOI sau Legea genocidului celor saraci merge mai departe din ce in ce mai halucinant si sub guvernul USL! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare