IDENTITATEA ELECTRONICA revine in PRIM-PLAN: Ministrul comunicatiilor pregateste pentru 2012 identitati electronice pentru fiecare roman… in regim de… “URGENTA MAXIMA”! Dar de ce arde atat de tare?!

17-06-2011 3 minute Sublinieri

Aveți portofelul plin de carduri și hâr­tiuțe cu parole? Ministrul comunicațiilor și-a propus să le înlocuiască cu un singur card, lansând o aplicație de management al identității electronice.

Pe măsură ce instituțiile statului lansează tot mai multe servicii eGuvernare, de la plata taxelor la cardul de sănătate, autentificarea utilizatorilor devine o problemă din ce în ce mai acută. Astfel, noua strategie a Ministerului Comunicațiilor va pune accent și pe necesitatea implementării unui sistem centralizat de management al identității electronice. Ce înseamnă acest lucru?

Acum, avem un sistem de identificare pentru plățile electronice, reprezentat de userul și parola pe care oamenii le primesc“, explică pentru Capital Valerian Vreme, ministrul comunicațiilor. „Cei de la CNAS au și ei propriul lor sistem de management al identității, acel card de sănătate care este acum în lucru, iar alte instituții au sistemele lor. Noi vrem să dezvoltăm o aplicație majoră care, în final, să reprezinte un management al identității unic pentru statul român“, a mai spus el.

Practic, este vorba de realizarea unei platforme centrale, care va conține datele de identificare ale cetățenilor, care va putea fi accesată prin mai multe modalități, de la cardul electronic la chiar telefonul mobil, explică ministrul.

Nu reinventăm roata. Și telefonul este un mijloc de identificare. Am văzut sistemul în Estonia și mă duc în Austria să-l mai văd. Sistemul trimite un SMS pe numărul de telefon înregistrat la ei cu un cod de verificare. Este un element în plus de securitate“, explică Vreme.

Demersurile pentru crearea platformei au început deja, cu înființarea unei comisii inter-ministeriale, conduse de Ministerul Comunicațiilor, dar în care Ministerul Afacerilor Interne are, practic, cel mai important rol.

Urmează să rezolvăm problema fondurilor“, spune ministrul Vreme. „Eu intenționez să dezvolt aplicația pe fonduri europene, cu beneficiar unic, așa cum a făcut CNAS. Va trebui să găsim un culoar astfel încât o entitate să poată aplica și apoi să dezvolte sistemul“, mai spune el. Studiile sunt deja făcute și, odată rezolvată problema accesării fondurilor, se va putea trece la faza următoare, organizarea lici­tației pentru realizarea platformei, până la finele anului. Valerian Vreme nu a dorit să facă o estimare a valorii la care ar putea ajunge acest proiect. „Mergem pe licitații, și prețul final poate fi de zece ori mai mic“, a argumentat el.

Lansarea programată pentru 2012

Ministrul spune că, în opinia lui, platforma ar putea fi realizată în 12 luni, fiind gata înainte de anul 2013. Implementarea modalităților de identificare ar putea dura însă mai mult, deoarece sunt implicate mai multe tipuri de instituții. „În ceea ce priveşte autentificarea cu telefonul, este necesară o sincronizare cu bazele de date ale operatorilor, dar astea sunt aspecte tehnice care se vor rezolva ulterior“, exemplifică el. „Eu o tratez ca fiind o aplicație de urgență maximă pentru România, subliniază Vreme.

Odată lansată, platforma va permite autorităților locale să lanseze mai rapid anumite aplicații pe care le consideră necesare. Pentru că autentificarea va respecta în totalitate legea protecției cu caracter personal, spre deosebire de alte aplicații care funcționează în prezent. „Spre exemplu, sunt platforme în care accesul se face pe bază de CNP, iar legea nu permite acest lucru“, a mai spus el.

Exemple europene

Germania – Cardul electronic de identitate este folosit din noiembrie 2010 și poate fi folosit pentru aplicații de eGuvernare, autentificarea făcându-se cu ajutorul unui PIN. Costul unui card este de 28,8 euro.

Estonia – Cardul a fost introdus în sep­tembrie 2007, utilizarea sa fiind destul de diversificată: servicii de eGuvernare, plata transportului în comun, vot electronic, document de călătorie, instrument de identificare pe forumurile unor site-uri de știri. Costul cardului este de 24,28 euro.

Belgia – Cardul electronic de identitate a fost introdus în 2005 și poate fi folosit pentru accesarea unor servicii precum eGuvernare, eBanking sau eHealth. Autentificarea unei tranzacții, a posesorului sau folosirea semnăturii digitale necesită introducerea unui PIN. Costul unui card este de aproximativ 12,5 euro.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Era Big Brother, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “IDENTITATEA ELECTRONICA revine in PRIM-PLAN: Ministrul comunicatiilor pregateste pentru 2012 identitati electronice pentru fiecare roman… in regim de… “URGENTA MAXIMA”! Dar de ce arde atat de tare?!

 1. Documentele electronice au devenit o continua sperietoare.Nu ne mai sperie pacatele noastre care au devenit obisnuinta.Mult trambitatul card de sanatate nu a aparut inca,buletinele cica apar la anul,sfarsitul lumii il vad unii la orizont,cutremurul vine zilele astea,iar macelul din Ardeal e garantat…
  Si pentru ca veni vorba de pacate traim cu impresia ca solidaritatea cu cei distrusi de sistem sau de propriile pacate consta numai in ajutorarea lor materiala sau trecerea intr-un pomelnic.Dar oare cum putem sa radem la emisiuni de divertisment cand frati de-ai nostri plang,cum putem manca pe pofte cand cei de linga noi sufera in foame crunta.
  Doamne ajuta-ma!Doamne ajuta-ne!

 2. @ Cristi G.:

  Toate sunt importante, dar cu siguranta INCEPAND cu pacatele noastre… care sunt si cauza principala a toate… Tocmai de aceea pagina noastra principala A RAMAS cea duhovniceasca, desi, daca am fi dorit ratinguri “traznet”, am fi inversat-o cu pagina de stiri…

 3. @admin
  Distragerea atentiei nu o practicati voi ci avalansa deloc intamplatoare a informatiilor…

 4. Pagina duhovniceasca este foarte importanta, dar si pagina de stiri are rolul ei, pentru ca in egala masura trebuie petrecut timpul in rugaciune, dar si in continua informare asupra a ce ni se pregateste pentru a fi “blanzi ca porumbeii, dar intelepti ca serpii”. Inca o data multumesc fratilor Admini pentru tot efortul depus! Fratele Cristi_G are dreptate, foarte des uiti si te lasi purtat de valul vietii si razi, mananci, etc…..mi se intampla si mie deci inteleg lupta, dar cand revin la lecturile duhovnicesti si in Biserica regret…sau am impresia ca regret nici nu mai stiu doar Bunul Dumnezeu are raspunsul, iata ca suntem intr-un sistem in care e greu sa-ti tii sfintenia, sau sa tinzi catre ea, construit in asa fel incat cazi zilnic..Solutia Ar fi poate retragerea intr-o zona linistita…Doamne ajuta-ne!!!!! Nu trebuie sa disperam sa ne bucuram caci Dumnezeu ii pedepseste pe cei pe care ii iubeste, dar in privinta identitatilor electronice trebuie discutat cu preotii duhovnici, daca e o lapadare, in orice caz nu miroase a bine, chiar daca nu e lepadare e o preegatire pentru aceasta plus ca inseamna un control nejustificat asupra persoanei!

 5. @Dana:

  Da, trebuie discutat cu parintii duhovnici.

  Pe tema asta ti-am mai raspuns odata, dand trimiteri care sunt esentiale pentru intelegerea duhovniceasca a subiectului (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/06/09/bucurestiul-este-singura-capitala-europeana-unde-nu-mai-exista-bilete-de-hartie-protest-impotriva-rabt-ului-de-tip-big-brother/#comment-27120 ). E bine daca iti poti lua un pic de timp sa le cercetezi; le reluam si mai jos, adaugite.

  Problema lepadarii, de o gravitate ultima, se pune in legatura cu pecetea lui antihrist si va consta in recunoasterea acestuia drept dumnezeu, asa cum scrie si in Apocalipsa. Problema actelor de identitate electronice, care sunt premergatoare ale pecetii, asa cum spun parintii, dar care NU sunt si nu au cum sa fie pecetea in sine (care va fi pe mana sau frunte, fara discutie), tine de alt registru: cel al robiei in care suntem tarati, ca altada evreii in Babilon, de pilda. Nu se poate vorbi despre lepadare, asa cum au spus Pr. Arsenie Papacioc, Dionisie Ignat, Proclu, Efrem Filotheitul, Metodie de la Optina, etc., daca nu exista o lepadare explicita, marturisita, de credinta, de Hristos. Asadar, nu are cum sa existe propriu-zis lepadare in cazul actelor de identitate electronice asa cum sunt ele acum, fara sa aiba in mod explicit codul 666 si fara sa te oblige la un act anti-credinta. Si nu exista nicio pre-lepadare, fiindca este o erezie, o aberatie teologica cu consecinte serioase, precum a argumentat Pr. Mucenic Daniil Sasoev. DAR ASTA NU INSEAMNA CA NU E NICIUN PERICOL SAU CA PUTM DORMI LINISTITI. Sub nicio forma! Dar nici obsedati, cum sunt unii, numai de asta, si nici agitati si ravasiti… Fiindca prin acestea cadem sigur in tulburarea dorita de vrajmasul si ajungem sa punem litera si cele exterioare inaintea Duhului si a celor launtrice.

  Putem vorbi despre un compromis serios, despre lipsirea aproape totala de libertate, despre un sistem al robiei, insa nu de un act de apostazie care te lipseste de harul botezului si de capacitatea de a te mantui, prin har. Desigur, rauvoitorii si extremistii interpreteaza aceste precizari in felul lor caracteristic, pentru a discredita pe oricine se opune provocarilor lor cu iz sectar. Dar am mai spus-o, a afirma toate acestea nu inseamna in niciun caz a accepta acest gen de totalitarism electronic sau a indemna la primirea actelor de identitate de acest fel. Cine sustine ca asta inseamna sa fii pro-cip, este de o ingrozitoare si flagranta rea-credinta!

  Te rugam sa citesti si aceste atitudini exprimate pe marginea acestui subiect de Parinti, ca si de noi in comentarii la postarile:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/07/06/cuviosul-dionisie-de-la-colciu-risipeste-tulburarea-cu-privire-la-actele-electronice-pecetluire-si-vinovatie-totul-este-vointa-omului-numai-cand-ti-se-cere-o-lepadare-de-hristos-atuncea-e-prim/

  – Parinte, e lucru simplu. Cand ti-or pune pe mana sau ti-or da: „Uite, aici e 666, primeste-l!”, si tu vei primi, atuncea esti vinovat, fiindca stim de mici copii ca acela-i Antihristul. Dar, daca el, fara sa te intrebe, fara nimica, nu-ti spune: „Uite, iti dau pasaportul, da’ inauntru am pus stampila lui Antihrist”, nu-ti spune, nu stii nimic, si ai tu ideea ca nu cumva sa fie scris, atuncea n-avem pacat. Avem pacat cand tu singur o ceri: „Da-mi stampila, 666, ca eu ma dau cu voi”. Atuncea-i pacat! Dar daca el ti-o da fara sa stii tu, fara sa iti ceara ideile tale, atuncea nu e. Ca la Dumnezeu nu este nedreptate. Numai Dumnezeu este adevarul.

  Eu asa cred, Dumnezeu stie cum, dar adevarul asta este – cand cu gura ta te lepezi, cand cu gura ta spui: „Vreau sa iau 666, sa fiu ucenicul lui Antihrist”, atuncea esti vinovat. Aceea da.

  Numai cand ti se cere o lepadare de Hristos, atuncea e primejdie. Dar noi, fiindca stim din Sfintele Scripturi ca 666 este pecetea lui Antihrist, sa fim atenti.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/03/31/parintele-efrem-filotheitul-arizona-pecetea-va-fi-impusa-dupa-cel-de-al-treilea-razboi-mondial/

  În timpul spovedaniei mele recente i-am transmis Părintelui Efrem de la Sfântul Antonie îngrijorările fraţilor (…) dacă acceptarea acestor cipuri biometrice RFID îi înstrăinează de Biserica lui Hristos. Răspunsul Părintelui a fost categoric: „Nu, în nici un caz! Aceasta nu este pecetea fiarei. Pecetea va fi impusă după cel de al treilea război mondial! Preoţii greşesc dacă îndepărtează credincioşii de la sfântul potir pentru folosirea acestei tehnologii!

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/16/cuvantul-parintelui-pustnic-proclu-despre-ispitele-grele-ale-lumii-si-ale-bisericii-de-astazi-cum-va-fi-sfarsitul-lumii-si-ce-avem-noi-de-facut-fara-sfatul-duhovnicului-sa-nu-faca-niciun-pas-ca/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/09/merita-macar-putina-atentie-si-opinia-unui-mucenic-real-al-zilelor-noastre-parintele-daniil-sasoev-despre-actele-biometrice-pecetluire-si-antihrist-se-poate-reedita-in-romania-fenomenul-sectar-de-l/

  Şi pecetea lui antihrist, care este descrisă în Apocalipsă, în capitolul al treisprezecelea, după cum este interpretată de Părinţii Bisericii — Sfântul Ipolit Romanul, Sfântul Andrei al Cezareei, Sfântul Irineu de Lyon —, aceasta este o chestiune de acord personal cu antihrist. Acesta este, de asemenea, un legământ, dar diferit. Nu în zadar Sfântul Andrei al Cezareei spune că, aşa cum noi primim pecetea Duhului Sfânt prin miruire, la fel şi antihrist va da pecetea cea rea, necurată. Şi aici problema nu este de mijloace tehnice – asta este o gândire îndreptată în direcţie greşită. Pentru că o pecete poate fi aplicată şi cu o mână obişnuită, cu orice. Sensul acestei peceţi nu constă în mijloacele tehnice, ci în faptul că oamenii de bunăvoie trec de partea duşmanului. Acest lucru este foarte important!

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/06/parintele-arsenie-papacioc-despre-problema-actelor-cu-cip-31-august-2010-se-face-zgomot-prea-devreme-si-asta-este-in-favoarea-dusmanului/

  – Parintele Mihail: Unii spun ca ar fi chiar lepadare de Hristos daca primesti actele cu cip.

  – Parintele Arsenie: Parinte draga, lepadare inseamna lepadare. Nu este insa departe de lepadarea despre care spuneti. Lepadarea e: eu nu cred in Domnul Hristos, asta e lepadarea.

  – Parintele Mihail: Da, o marturie anti-Hristos.

  – Parintele Arsenie: Anti-Hristos. Sa nu fim cu conceptia asta antihristica…

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2010/08/16/parintele-metodie-de-la-optina-despre-actele-cu-cip-si-lucrarea-tainei-faradelegii-oricine-traieste-in-pacat-are-deja-semnul-lui-antihrist-pe-frunte-si-pe-mana-dreapta-chiar-daca-refuza-docume/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/09/15/un-punct-de-vedere-la-care-subscriem-ierom-teofan-popescu-man-putna-despre-cipuri-intre-pericolul-controlului-total-si-cel-al-atitudinilor-dezechilibrate-si-agresive/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/02/09/scurta-omilie-recenta-a-avvei-moise-aghioritul-chemare-la-trezvie-si-echilibru/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/08/27/arhimandritul-gheorghios-kapsanis-despre-noua-carte-de-asigurare-nmas/

  In acelasi sens merg si atitudinile Sinodului Greciei, ale Sfintei Chinotote a Sf. Munte si a Pr. Prof. Theodor Zisis:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/05/11/sfanta-chinotita-a-sfantului-munte-athos-se-pronunta-pe-tema-cardului-cetateanului-si-cere-guvernului-sa-renunte-la-proiect/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/28/semne-promitatoare-in-bisericile-surori-greaca-si-rusa-critici-la-nivelul-cel-mai-inalt-al-ierarhiei-bisericii-ruse-fata-de-proiectul-cardului-electronic-parintele-theodor-zisis-si-ips-serafim-din-p/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/04/11/2010/11/09/atitudine-pe-tema-actelor-cu-cip-in-biserica-greciei-respingerea-noilor-acte-fara-extremisme-si-zelotisme-din-cauza-primejdiilor-indosarierii-electronice/

 6. @admin: trebuie discutate aceste framantari si tulburari cauzate de cipuri cu parintii duhovnici, desigur. dara ca sa ne dam sama de unde vin si ce le cauzeaza mai degraba decat din cauza cipurilor sau a fricii “evlavioase” de lepadare. Observ ca a devenit deja o moda si un lait motiv tema asta a cipurilor (ca si altele, de altfel). Sunt unii care se tulbura la fel de “evlavios” asa cum se infricoseaza. Ajung obsedati, in final, de un raspuns. Si, daca duhovnicul nu le va da acel raspuns, ghici ce se va intampla…
  Bag sama ca orice tema are potentialul asta “agatatoriu”, numa tema propriilor gresale si pacate nu prinde, domle, “trendul” sau trenul.

  Acu, multi vorbim de lepadare dar nu avem habar ce este, in esenta, lepadarea. Ce inima se leapada oare?
  Tot asa nu prea avem habar nici cine este Hristos. Sigur, sunt unii plini de cateheze si dogme. Teologhisesc si discuta d’ale duhovniciei non-stop. Impart canoane cu darnicie si emit judecati pe banda rulanta chiar si asupra celor care nu’s de nasul lor. Ba inca, le stiu si pre cele ale lumii asteia, sunt “doxa” de informatie, au Internetul la deshtul mic, de la NOM la fNOM si la GNOME.

  Numai o intelegere obiectiva, cu mintea, a acestor aspecte si a pericolelor ce ne pasc, in lume sau launtric, NU ESTE DE AJUNS. N-A FOST NICIODATA.

  Cine nu se straduie sa fie si nu va fi un purtator de Hristos, acela va avea mereu lepadarea drept tovaras de drum. Pana cand va ramanea numa drumul.

  P.S. treaba cu GNOME e o gluma subtire. dara nu va spariatz, n-o sa treaca niciodata de-un obraz gros.

 7. Cel mai bun remediu:
  Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul !

 8. seamana intai-statatorul BOR cu guru-zeus de la Cotroceni ? Am avut de cateva ori senzatia asta, parca din ce avea mai multe manifestari samavolnice guru’ de la Cotroceni, se crea tot asa un “model”, pt unii sau altii din societatea romaneasca – pusi sefi peste mase de oameni.. , si care de asemenea se comportau dupa acelasi “calapod”, incurajati fiind dupa modelul “de sus” – cum ca “se poate” ! se poate face aproape orice in tara asta, daca vrea “muschii tai”, daca vrei cu adevarat si doar dai cu pumnu’n masa, ca sa arati ca esti “tare”, esti un “conducator adevarat”, trecand peste legi, C.C. sau alte instante de drept, eh !, astea-s asa …, ca sa fie ! , eu arat ca pot face orice in tara asta ! caci sunt CONDUCATORU’ , sa stie lumea bine cine e ! si ca sa se vada asta !

  sunt momente cand, nu neaparat dupa “detaliile” descrise mai sus, intai-statatorul BOR parca tanjeste sau copiaza “modelul” foarte mediatizat de la noi. Sau poate nu chiar atat, fiindca se stia de IPS Daniel inca de cand era la Mitropolia Moldovei de “chemarea” lui de “sef”, de “comandant”, de “mare strateg” (d.p.d.v regional sau confesional etc ), apetenta ce i s-a dat in vileag inca din ’90, cand a avansat fulminant si a si dorit, “coaguland” siret figuri si nume remarcabile ale spiritualitatii si intelectualitatii romanesti de atunci, sa schimbe patriarhul …si eventual, sa “puna” pe cineva in numele lui (vezi “colaboratorul” de la Timisoara), ca el sa conduca de fapt, din umbra.

  in sfarsit, astazi pare ca poate conduce de unul singur BOR-ul. Si ca aproape ca nu mai e nevoie de Sf. Sinod, ca oricum pare ca tot aia e. Vezi cazul colaboratorului drag corneanu, judecat, iertat si para-iertat, in ciuda atator abateri si recidive. A influentat emotional si “pe fata” Sf Sinod in votul sau, pozand intr-o ipostaza de om “trist” si afectat, cum ca saracu’ om ii fusese profesor, ca nu se cade sa se lepede de el tocmai acum, ca e batran si nu prea isi mai da seama de face … . Si asa s-a “votat” gratierea etc. (stiu asta dintr-o sursa f credibila, si care a fost prezent acolo si a auzit toate acestea)

  Oh, si tot asa , cate nu s-au mai schimbat…?

  Cum a venit la putere in BOR, a si schimbat regulamentul cu cei ce “trebuie” sa participe la votarea “inaltilor” de acum incolo, scotand rolul la vot al mirenilor, oricum unul mai mult simbolic, dar care isi avea rostul sau in iconomia “alegerii”. Se vede treaba unde i-a stat “oful”, teama …, sa nu cumva sa se intample pe viitor vreo chestiune “anormala” din partea mirenilor, in drumul “dreeeept” si programat pe care il are de parcurs PF-ul.

  sau cate nu mai sunt? Organizari si reorganizari s.a.m.d. ..

  ultima dintre ele, si parca cea mai “revolutionara” este .. :

  (dupa modelul “de sus”, subconstient sau nu …, se vrea o “reorganizare” si reforma teritoriala si administrativa a BOR. “Valetul” Bichir tine sa ne informeze asta..)

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/mitropolia-ardealului-si-noua-harta-a-bor-934367.html

  (se tinde spre disparitia episcopiilor, aproape totul bazandu-se pe motropolii. Asa o fi iesit “la calcul”? Ca ii sunt mai “utile” regiunile impartite astfel, impreuna ca “deposedarea” unor episcopi sau arhi-episcopi. Sa fie “neprietenoasa” lucrarea unor episcopi ca PS Sebastian, PS Galaction sau IPS Justinian Chira.. ? Fara ei, ce ar mai ramane cu adevarat ??

 9. […]Repet, implementarea este foarte simpla si poate fi facuta maine! Cred ca deja exista prototipuri, daca nu cumva deja liniile de productie sunt incalzite pentru asta. […]
  […]Cand se va ajunge ca accesul la internet sa fie controlat la nivel de ID unic per persoana, […]
  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2009/09/24/politia-online-si-guvernul-internetului-la-orizont-in-curand-adio-libertate-pe-internet/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare