PARINTELE IUSTIN evocat la “In premiera” (Antena 3): “Am socotit sa fiu aproape de omul in durere”/ FERICITI CEI PRIGONITI – fragment (VIDEO)
“AM STAT MEREU IN LEGATURA CU SUFERINTA OMULUI”
Fragmente video: cuvintele parintelui Iustin extrase din reportajul “S-A NASCUT UN SFANT” – difuzat la emisiunea “In premiera” de Evghenia Kironaki si Denisa Morariu (23 iunie 2013)
***
Fragment din filmul documentar “Fericiti cei prigoniti: Parintele Justin Parvu” de Andrei Barbos, transmis la “Naşul TV”, luni, 17 iunie 2013
Film documentar despre prigoana din temniţele comuniste, cu relatări ale Părintelui stareţ Justin Pârvu, mărturii ale foştilor gardieni şi ofiţeri de securitate, precum şi dezvăluiri din dosarele arhivelor C.N.S.A.S. Poate fi comandat de AICI.
***
Lumina de duminica/ Augustin Paunoiu: Mărturisitor al credinţei în vremuri de prigoană
Există în istoria popoarelor oameni care schimbă destine, prin credinţa, curajul şi lupta lor. Un astfel de om a fost şi părintele Justin Pârvu, stareţ al Mănăstirii Petru Vodă, din frumosul ţinut al Neamţului. Dacă am putea să cuprindem în două cuvinte portretul spiritual al arhimandritului Justin, cred că nu am greşi cu nimic socotindu-l un mărturisitor eroic.
Multe din faptele sale ne îndreptăţesc să gândim astfel, dar răspunsul dat după împlinirea anilor de detenţie (12 la număr!) celor veniţi să facă evaluarea întemniţaţilor este cel mai elocvent. Întrebat ce va face după eliberare, părintele Justin a replicat: „Mă întorc ca să iau lucrurile de acolo de unde le-am lăsat!“ Neaşteptat răspuns pentru cei care-l credeau strivit de suferinţe şi complet reeducat la Aiud, Gherla, Baia Sprie sau în Delta Dunării, cuvinte ce l-au costat încă patru ani de puşcărie grea.
Aiudul şi Gherla – şcoli ale suferinţei pentru credinţă
16 ani de temniţă pentru mărturisirea lui Hristos reprezintă un răspuns fără echivoc la propunerea de a renunţa la credinţă şi la valorile morale care-ţi ghidează fiinţa. Acrivia cu care părintele Justin Pârvu a ştiut să-şi trăiască viaţa venea din gândul că cea mai mică neluare aminte şi greşeală nepocăită nimicesc puterea de îndreptare a omului.
„Suntem responsabili, zicea părintele, pentru moştenirea duhovnicească pe care o lăsăm generaţiei viitoare. Fiecare în parte are un rost temeinic în acest organism care este trupul Bisericii, iar prin nepăsarea ta strici nu numai sufletul tău, ci şi duhul ortodox în genere pe care-l vor moşteni cei de după tine“.
Perioada din închisoare a fost chinuitoare, dar nu a rămas fără rod duhovnicesc:
„Cunoscându-te pe tine însuţi, descopereai sensul superior al vieţii, destinul ei înalt, mult deasupra nimicului cotidian; te descopereai pe tine tare în credinţă, sau slab… aşa cum nu te-ai fi cunoscut niciodată în împrejurările obişnuite ale vieţii. De aceea e preţios timpul pe care-l avem în faţă şi greul vieţii. Să ştiţi, poverile pe care le pune Dumnezeu pe umerii noştri, dacă-s purtate cu înţelepciune, odată cu trecerea timpului sfinţesc sufletul, îl curăţesc, îl luminează, şi omul nu se mai încurcă în nimicuri, ci străpunge barierele întunericului… După ce am descoperit iconomia lui Dumnezeu, am început să rezistăm. Sufeream cu bucurie acest martiriu, înduram orice nedreptate ca prin jertfa răbdării noastre să ispăşim din păcatele noastre şi ale neamului. Cu ajutorul harului am înţeles că acele condiţii infecte şi umile erau adevărate pricini de despătimire. Aiudul şi Gherla erau fabrici de martiri în cel mai adânc sens al cuvântului.“
Din acest motiv viaţa unui creştin afară, în libertate, nu putea fi una de confort şi comoditate.
„A trăi ca ortodox e o jertfire de sine, nu de un minut, nu de o zi, nu de o săptămână, nu de o lună sau de un an, ci de o viaţă întreagă – zi de zi, ceas de ceas, minut de minut. Noi suntem ortodocşi doar prin certificatul de botez, dar am uitat să şi devenim ortodocşi prin modul de vieţuire şi păstrare a dreptei credinţe.“
Menirea unui monah, spunea părintele Justin, este aceea de a fi un martor rugător, o lumină arzătoare în ochii lumii, un martor care se sacrifică pentru adevăr.
„Mirenii doresc să vadă sfinţenia monahilor acum, aici, de pe pământ. Şi nu există nici un mod să-i minţi. Trebuie să fim icoane rugătoare arzătoare de dor după Dumnezeu. Pe pământ misiunea noastră este să trăim o viaţă sfântă în mijlocul atâtor lucruri la care trebuie să renunţăm.
„Ne-am născut din negura vremii odată cu stejarii şi cu brazii!“
În cazul părintelui Justin, identificarea sa cu neamul şi ţara în care s-a născut a fost atât de profundă, încât atunci când a plecat în Muntele Athos, deşi impresionat de ce descoperise acolo, după fiecare slujbă, ieşea afară din biserică şi, uitându-se spre Răsărit, zicea cu inima arsă de dor: „Simt că mă aşteaptă ţara mea“. Orice neam are un patrimoniu fizic sau biologic, un patrimoniu material şi unul spiritual, mărturisea părintele. Toate acestea trei îşi au importanţa lor şi pe toate un neam trebuie să şi le apere. Cea mai mare însemnătate o are patrimoniul spiritual pentru că numai el poartă pecetea eternităţii, numai el străbate veacurile… Toate popoarele din jurul nostru au venit de undeva şi s-au aşezat pe pământul unde trăiesc, istoria ne dă date precise despre venirea bulgarilor, turcilor, maghiarilor, slavilor. Un singur neam nu a venit de nicăieri. Acela suntem noi. Ne-am născut din negura vremii pe acest pământ odată cu stejarii şi cu brazii! De ei suntem legaţi nu numai prin pâinea şi existenţa pe care ne-o dă pământul muncindu-l din greu, dar şi prin toate oasele moşilor şi strămoşilor care dorm în ţărâna lui! Toţi părinţii noştri aici sunt. Toate amintirile noastre, întreaga noastră istorie, în acest pământ stau îngropate, istorie pe care cu siguranţă absolută o vom vedea la Dreapta judecată aşa cum a fost, nu cum este falsificată.
Părintele Justin, în smerenia sa, gândea că, deşi nu a împlinit nimic din cele ale călugăriei, va găsi totuşi Dumnezeu vreun prilej de mântuire şi pentru dânsul.
„Toţi vom fi judecaţi după faptele noastre, bune sau rele. Moartea nu anulează şi nici măcar nu simplifică lucrurile şi faptele, vorbele sau gândurile noastre de aici, de pe pământ, ci le complică, implicându-le în veşnicie. Acolo, la dreapta judecată nu mai este îndreptare, faptele tale vor arăta cine ai fost tu pe pământ. Ele ne sunt judecătorii, indiferent că ai fost ierarh, preşedinte al ţării, parlamentar, preot, călugăr, mirean, poliţist, portar sau altceva…“
Acum părintele a lăsat grijile şi neputinţele vieţii pământeşti, îndreptându-se către limanul cel lin unde nu este durere, întristare, nici suspin.
(Sursă: Ieromonahul Teognost, Părintele Iustin Pârvu şi bogăţia unei vieţi dăruită lui Hristos, vol. I şi II, Editura Credinţa Strămoşească, 2009)
Legaturi:
- VIDEO: IPS Teofan la capataiul Parintelui Iustin/ PARINTELE IUSTIN A AJUNS, IN SFARSIT, SI LA TRINITAS TV, numai la adormirea sa intru Domnul…/ Marele duhovnic in REPORTAJUL “SFINTII INCHISORILOR” (pt “In premiera”, Antena 3)
- SFINTII INCHISORILOR (documentar “In premiera” – integral)
- PARINTELE IUSTIN DESPRE MOARTE, JERTFA, PARINTI, TINERETE: “Vreti sa aveti oameni de incredere? Intai, NOI sa ne schimbam!” “Nu moartea e groaznica, groaznic e cand din ea nu intelege nimic cel care ramane in viata” (VIDEO)
- PARINTELE IUSTIN, in primul sau interviu, din 1991, luat de Maica Nina din Alaska: “Vedeti voi, noi am tacut prea mult, ne-am facut prea mult ca nu vedem sau nu auzim. Noi inca dormim”. VIATA IN INCHISORILE COMUNISTE
- PARINTELE IUSTIN PARVU – crampeie din memorialul patimirii sale in temnitele rosii. ARESTAREA, CONDAMNAREA, SUFERINTELE SI INVATAMINTELE DIN INCHISOARE. Ca sa atragi haita de caini, nu pui unul de-al lor sa urle?
***
- STROPI DE LUMINA DIN INVATATURILE PARINTELUI IUSTIN PARVU: “Noi suntem din ce in ce mai potrivnici unul celuilalt si EGOISMUL acesta in care traim e CADEREA noastra… Omul trebuie sa fie JUMATATE DRAGOSTE SI JUMATATE LUPTA si JERTFA pentru a pastra dragostea neatinsa de rau”“
- PARINTELE JUSTIN – ganduri in ziua despartirii pamantesti. “Omul trebuie iubit. Dar ca sa-l iubesti, trebui sa-l intelegi”. CATI IL VOR SI URMA PE ACEASTA CALE?
- La plecarea Parintelui Iustin, duhovnicul sfintit prin patimire si jertfa tacuta. MARTURII CALDE DESPRE O FLACARA CARE A ARS PANA LA CAPAT DIN IUBIRE NEINTELES DE MARE PENTRU OAMENI
- PARINTELE IUSTIN PARVU A TRECUT LA DOMNUL dupa o viata de mucenicie pana in ultima clipa… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA SI SA-I SCRIE NUMELE IN CARTEA VIETII, PRINTRE SFINTI!
- INMORMANTAREA PARINTELUI IUSTIN. Cuvantul IPS Teofan despre TESTAMENTUL DUHOVNICESC al marelui Batran de la Petru-Voda (VIDEO, FOTO)
- CUVINTELE PARINTELUI IUSTIN adresate poporului roman si arhiereilor Bisericii dupa SFANTUL MASLU SLUJIT DE MITROPOLITUL TEOFAN: “Daca nu exista unitate, nu putem face nimic”
- CUVANTUL TESTAMENTAR AL PARINTELUI IUSTIN IN FATA IPS TEOFAN (audio): “Parintele Hariton de la Durau este alegerea de viitor staret la Petru-Voda”
***
- “E o vreme de pustiire a neamului!” – VECHI CUVINTE ALE PARINTELUI IUSTIN MAI ACTUALE CA ORICAND/ Parintele Iustin – sfaturi catre maicile de la Diaconesti, in 2003 (VIDEO): “Nu trebuie sa ne temem! Cand va veni tavalugul de distrugere a crestinatatii, se va intra in matca, nu scapa nicio manastire!”
- “Vai, ce de ingeri aici!” REPORTAJ INEDIT CU PARINTELE IUSTIN PARVU de la Petru-Voda (video)
- PARINTELE IUSTIN PARVU. “Document”– Interviul lui Sorin Dumitrescu din 1997 (video)
- Parintele Iustin Parvu intr-un interviu recent: LA ORA ACTUALA, NU AVEM ALTA CALE DECAT RABDAREA SI RUGACIUNEA
- Parintele Iustin Parvu (VIDEO) despre apropierea sfarsitului, prefatat de un razboi mondial. PLUS: “Generatia actuala este bolnava, handicapata [sufleteste]. TANARUL NOSTRU ESTE IMBOLNAVIT DE ACEASTA TEHNICA”
- Interviul saptamanii: PARINTELE IUSTIN (video) – CUVINTE TARI SI DUREROASE: “Ar trebui sa plangem, sa ne caim, sa vedem ca suntem la marginea prapastiei. Sa luam exemplu de la nenorocirile altora si sa ne indreptam pe noi!“
Slava lui Dumnezeu pentru toti si pentru toate,in care neancetat lucreaza pentru noi!
“Fiul meu,suferinta este imparateasa bunatatilor,ea e cununa cununilor!Si dupa cum ea intrece pe toate celelalte fapte bune,tot asa,prin suferinta ajunge mai stralucit chipul celorlalte virtuti.
Rabdarea suferintelor ne face mai tari ca diamantul si ne aseamana cu Fiul lui Dumnezeu!”
“Sa cinstesti pe calugari si pe preoti ca pe casnicii lui Dumnezeu!”
Din cartea:”Maria sa Neagoe Basarab”
Nu stiu cat este de bine sa scormonim dupa minuni (mai vechi sau mai noi) in viata Parintelui Iustin.
Cred ca cel mai de folos acum, pentru mantuirea noastra ar fi ca Dumnezeu sa ni-l descopere pe adevaratul ucenic al Parinteleui Iustin – pe cel care asemeni lui Elisei a mostenit cojocul lui Ilie. Altfel, vom fi trasi cand incolo cand incoace de te-miri-cine, pentru ca lipsa noastra de discernamant este vadita. Nu se poate sa alergam dupa minuni si dupa senzational mai ceva ca sectantii, si sa avem pretentia ca suntem in Biserica lui Dumnezeu. Sa vedem cine asemeni Sfantului Ion Botezatorul se va micsora pe sine sau dimpotriva, va cauta sa iasa in evidenta.
@ cititor:
Total de acord. De aceea am si cautat sa focusam asupra cuvintelor si duhului parintelui Iustin, exprimate de catre sine insusi. Cea mai buna marturie este insasi prezenta sa. Nu minunile, ci Duhul il vadeste ca este omul lui Dumnezeu, dar televiziunile au tendinta sa directioneze atentia oamenilor spre facil si senzational, pentru ca functioneaza pe logica marketingului, a comercialului. E dezamagitor ca au lasat deoparte in reportaj o multime de alte cuvinte duhovnicesti ale parintelui, care fusesera oricum filmate pt In premiera si din care am putut vedea cateva secvente doar in mini-reportajele de la unele Stiri. Desigur, de ce sa intereseze pe omul de azi sa asculte un cuvant despre caderea prin egoism, despre schimbarea eului propriu sau despre delicatetea de a umbla printre oameni “ca in dormitor, fara a deranja”…
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/21/parintele-iustin-parvu-invataturi-cuvinte-duhovnicesti-iubire-egoism-rugaciune-fericire-inselare/
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/19/p-iustin/
Tocmai ca primii nu vor fi vazuti…. fiindca nu cauta sa fie vazuti si se dau cat mai in umbra. Iar lumea se duce numai la pomul laudat, la cel care se trambiteaza pe sine. Smerenia nu tipa si se faca cunoscuta numai dupa ani si ani, prin roadele ei tainice, asa cum a fost si in cazul p. Iustin.
Admini,
Si in emisiunea “Panorama” s-a discutat despre parintele Iustin Parvu, dar si despre parintele Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Cleopa Ilie si cuvintele sfintiilor lor. Emisiunea “Panorama” a fost tot pe Antena 3.
@ George:
Am discutat aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/21/parintele-iustin-parvu-invataturi-cuvinte-duhovnicesti-iubire-egoism-rugaciune-fericire-inselare/#comment-221029