PARINTELE IUSTIN evocat la “In premiera” (Antena 3): “Am socotit sa fiu aproape de omul in durere”/ FERICITI CEI PRIGONITI – fragment (VIDEO)

23-06-2013 5 minute Sublinieri

“AM STAT MEREU IN LEGATURA CU SUFERINTA OMULUI”

Fragmente video: cuvintele parintelui Iustin extrase din reportajul “S-A NASCUT UN SFANT” difuzat la emisiunea “In premiera” de Evghenia Kironaki si Denisa Morariu (23 iunie 2013)

***

Fragment din filmul documentar “Fericiti cei prigoniti: Parintele Justin Parvu” de Andrei Barbos, transmis la “Naşul TV”, luni, 17 iunie 2013

Film documentar despre prigoana din temniţele comuniste, cu relatări ale Părintelui stareţ Justin Pârvu, mărturii ale foştilor gardieni şi ofiţeri de securitate, precum şi dezvăluiri din dosarele arhivelor C.N.S.A.S. Poate fi comandat de AICI.

***

Parintele Justin Parvu la Manastirea Aiud Martiri Sfintii Inchisorilor

Lumina de duminica/ Augustin Paunoiu: Mărturisitor al credinţei în vremuri de prigoană

Există în istoria popoarelor oameni care schimbă destine, prin credinţa, curajul şi lupta lor. Un astfel de om a fost şi părintele Justin Pârvu, stareţ al Mănăstirii Petru Vodă, din frumosul ţinut al Neamţului. Dacă am putea să cuprindem în două cuvinte portretul spiritual al arhimandritului Justin, cred că nu am greşi cu nimic socotindu-l un mărturisitor eroic.

Multe din faptele sale ne îndreptăţesc să gândim astfel, dar răspunsul dat după împlinirea anilor de detenţie (12 la număr!) celor veniţi să facă evaluarea întemniţaţilor este cel mai elocvent. Întrebat ce va face după eliberare, părintele Justin a replicat:Mă întorc ca să iau lucrurile de acolo de unde le-am lăsat! Neaşteptat răspuns pentru cei care-l credeau strivit de suferinţe şi complet reeducat la Aiud, Gherla, Baia Sprie sau în Delta Dunării, cuvinte ce l-au costat încă patru ani de puşcărie grea.

Aiudul şi Gherla – şcoli ale suferinţei pentru credinţă

16 ani de temniţă pentru mărturisirea lui Hristos reprezintă un răspuns fără echivoc la pro­punerea de a renunţa la credinţă şi la valorile morale care-ţi ghidează fiinţa. Acrivia cu care părintele Justin Pârvu a ştiut să-şi trăiască viaţa venea din gândul că cea mai mică neluare aminte şi greşeală nepocăită nimicesc puterea de îndreptare a omului.

Suntem res­ponsabili, zicea părintele, pentru moştenirea duhovnicească pe care o lăsăm generaţiei viitoare. Fiecare în parte are un rost temeinic în acest organism care este trupul Bisericii, iar prin nepăsarea ta strici nu numai sufletul tău, ci şi duhul ortodox în genere pe care-l vor moşteni cei de după tine“.

Perioada din închisoare a fost chinuitoare, dar nu a rămas fără rod duhovnicesc:

Cunoscându-te pe tine însuţi, descopereai sensul superior al vieţii, destinul ei înalt, dscf4088mult deasupra nimicului cotidian; te des­copereai pe tine tare în credinţă, sau slab… aşa cum nu te-ai fi cunoscut niciodată în împrejurările obişnuite ale vieţii. De aceea e preţios timpul pe care-l avem în faţă şi greul vieţii. Să ştiţi, poverile pe care le pune Dumnezeu pe umerii noştri, dacă-s purtate cu înţelepciune, odată cu trecerea timpului sfinţesc sufletul, îl curăţesc, îl luminează, şi omul nu se mai încurcă în nimicuri, ci străpun­ge barierele întunericului… După ce am descoperit iconomia lui Dum­ne­zeu, am început să rezistăm. Su­fe­ream cu bucurie acest martiriu, în­du­ram orice nedreptate ca prin jert­fa răbdării noastre să ispăşim din păcatele noastre şi ale neamului. Cu ajutorul harului am înţeles că acele condiţii infecte şi umile erau ade­vă­rate pricini de despătimire. Aiudul şi Gherla erau fabrici de martiri în cel mai adânc sens al cuvântului.

Din acest motiv viaţa unui creştin afară, în libertate, nu putea fi una de confort şi comoditate.

A trăi ca ortodox e o jertfire de sine, nu de un minut, nu de o zi, nu de o săptămână, nu de o lună sau de un an, ci de o viaţă întreagă – zi de zi, ceas de ceas, minut de minut. Noi sun­tem ortodocşi doar prin certificatul de botez, dar am uitat să şi devenim ortodocşi prin modul de vie­ţu­i­re şi păstrare a dreptei credinţe.“

Menirea unui monah, spunea părintele Justin, este aceea de a fi un martor rugător, o lumină ar­ză­toa­re în ochii lumii, un martor care se sacrifică pentru adevăr.Petru voda 2

Mirenii doresc să vadă sfinţenia monahilor acum, aici, de pe pământ. Şi nu exis­tă nici un mod să-i minţi. Trebuie să fim icoane rugătoare arzătoare de dor după Dumnezeu. Pe pământ mi­siunea noastră este să trăim o viaţă sfântă în mijlocul atâtor lucruri la care trebuie să renunţăm.

Din nefericire, suntem lipsiţi de adâncimea credinţei şi nu avem curajul Sfinţilor noştri Părinţi care au coborât din sihăstrie şi au mers pe străzi şi în pieţele Constan­tin­o­po­lu­lui ca să apere cu propria lor viaţă distrugerea sfintelor icoane. Dacă am avea minimum din această cre­din­ţ­ă a sfinţilor, am putea cu siguranţă schimba soarta acestei ţări… Am tăcut prea mult, ne-am făcut prea mult că nu vedem sau nu auzim… Dintr-o societate bolnavă n-ai cum scoate sfinţi peste noapte. Trebuie jertfire de sine“.

„Ne-am născut din negura vremii odată cu stejarii şi cu brazii!“

În cazul părintelui Justin, identificarea sa cu neamul şi ţara în care s-a născut a fost atât de profundă, încât atunci când a plecat în Muntele Athos, deşi impresionat de ce descoperise acolo, după fiecare slujbă, ieşea afară din biserică şi, uitându-se spre Răsărit, zicea cu ini­ma arsă de dor: „Simt că mă aşteaptă ţara mea“. Parintele Justin Parvu Manastirea Petru VodaOrice neam are un patrimoniu fizic sau biologic, un patrimoniu material şi unul spiritual, mărturisea părintele. Toate acestea trei îşi au importanţa lor şi pe toate un neam trebuie să şi le apere. Cea mai mare însemnătate o are patrimoniul spiritual pentru că numai el poartă pecetea eternităţii, numai el străbate veacurile… Toate popoarele din jurul nostru au venit de undeva şi s-au aşezat pe pământul unde trăiesc, istoria ne dă date precise despre venirea bulgarilor, turcilor, maghiarilor, slavilor. Un singur neam nu a venit de nicăieri. Acela suntem noi. Ne-am născut din negura vremii pe acest pământ odată cu stejarii şi cu brazii! De ei suntem legaţi nu numai prin pâinea şi existenţa pe care ne-o dă pământul muncindu-l din greu, dar şi prin toate oasele moşilor şi strămoşilor care dorm în ţărâna lui! Toţi părinţii noştri aici sunt. Toate amintirile noastre, întreaga noastră istorie, în acest pământ stau îngropate, istorie pe care cu siguranţă absolută o vom vedea la Dreapta judecată aşa cum a fost, nu cum este falsificată.

Părintele Justin, în smerenia sa, gândea că, deşi nu a împlinit nimic din cele ale călugăriei, va găsi totuşi Dumnezeu vreun prilej de mântuire şi pentru dânsul.

Toţi vom fi ju­de­caţi după faptele noastre, bune sau rele. Moartea nu anu­lează şi nici mă­car nu simplifică lucrurile şi fap­tele, vorbele sau gândurile noastre de aici, de pe pământ, ci le complică, implicân­du-le în veşnicie. Acolo, la dreapta judecată nu mai este în­drep­tare, faptele tale vor arăta cine ai fost tu pe pământ. Ele ne sunt judecătorii, indiferent că ai fost ie­rarh, preşe­dinte al ţării, parlamentar, preot, călugăr, mirean, poliţist, portar sau altceva…

Acum părintele a lăsat grijile şi neputinţele vie­ţii pă­mânteşti, îndreptându-se către limanul cel lin unde nu este durere, în­tristare, nici suspin.

(Sursă: Ie­ro­mo­nahul Teognost, Părintele Iustin Pârvu şi bogăţia unei vieţi dăruită lui Hristos, vol. I şi II, Editura Credinţa Strămoşească, 2009)

parintele-justin-parvu-a-murit-o-flacara-a-ortodoxiei-si-a-romanismului-s-a-stins-18455151

Legaturi:

***

***


Categorii

1. DIVERSE, Documentare/ Reportaje, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului, Parintele Augustin de la Aiud, Parintele Iustin, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

19 Commentarii la “PARINTELE IUSTIN evocat la “In premiera” (Antena 3): “Am socotit sa fiu aproape de omul in durere”/ FERICITI CEI PRIGONITI – fragment (VIDEO)

 1. Slava lui Dumnezeu pentru toti si pentru toate,in care neancetat lucreaza pentru noi!
  “Fiul meu,suferinta este imparateasa bunatatilor,ea e cununa cununilor!Si dupa cum ea intrece pe toate celelalte fapte bune,tot asa,prin suferinta ajunge mai stralucit chipul celorlalte virtuti.
  Rabdarea suferintelor ne face mai tari ca diamantul si ne aseamana cu Fiul lui Dumnezeu!”
  “Sa cinstesti pe calugari si pe preoti ca pe casnicii lui Dumnezeu!”
  Din cartea:”Maria sa Neagoe Basarab”

 2. Nu stiu cat este de bine sa scormonim dupa minuni (mai vechi sau mai noi) in viata Parintelui Iustin.
  Cred ca cel mai de folos acum, pentru mantuirea noastra ar fi ca Dumnezeu sa ni-l descopere pe adevaratul ucenic al Parinteleui Iustin – pe cel care asemeni lui Elisei a mostenit cojocul lui Ilie. Altfel, vom fi trasi cand incolo cand incoace de te-miri-cine, pentru ca lipsa noastra de discernamant este vadita. Nu se poate sa alergam dupa minuni si dupa senzational mai ceva ca sectantii, si sa avem pretentia ca suntem in Biserica lui Dumnezeu. Sa vedem cine asemeni Sfantului Ion Botezatorul se va micsora pe sine sau dimpotriva, va cauta sa iasa in evidenta.

 3. @ cititor:

  Total de acord. De aceea am si cautat sa focusam asupra cuvintelor si duhului parintelui Iustin, exprimate de catre sine insusi. Cea mai buna marturie este insasi prezenta sa. Nu minunile, ci Duhul il vadeste ca este omul lui Dumnezeu, dar televiziunile au tendinta sa directioneze atentia oamenilor spre facil si senzational, pentru ca functioneaza pe logica marketingului, a comercialului. E dezamagitor ca au lasat deoparte in reportaj o multime de alte cuvinte duhovnicesti ale parintelui, care fusesera oricum filmate pt In premiera si din care am putut vedea cateva secvente doar in mini-reportajele de la unele Stiri. Desigur, de ce sa intereseze pe omul de azi sa asculte un cuvant despre caderea prin egoism, despre schimbarea eului propriu sau despre delicatetea de a umbla printre oameni “ca in dormitor, fara a deranja”…

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/21/parintele-iustin-parvu-invataturi-cuvinte-duhovnicesti-iubire-egoism-rugaciune-fericire-inselare/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2013/06/19/p-iustin/

  Sa vedem cine asemeni Sfantului Ioan Botezatorul se va micsora pe sine sau dimpotriva, va cauta sa iasa in evidenta.

  Tocmai ca primii nu vor fi vazuti…. fiindca nu cauta sa fie vazuti si se dau cat mai in umbra. Iar lumea se duce numai la pomul laudat, la cel care se trambiteaza pe sine. Smerenia nu tipa si se faca cunoscuta numai dupa ani si ani, prin roadele ei tainice, asa cum a fost si in cazul p. Iustin.

 4. Admini,
  Si in emisiunea “Panorama” s-a discutat despre parintele Iustin Parvu, dar si despre parintele Arsenie Boca, Arsenie Papacioc, Cleopa Ilie si cuvintele sfintiilor lor. Emisiunea “Panorama” a fost tot pe Antena 3.

 5. Pingback: “Universul credintei” (TVR) – editie dedicata PARINTELUI IUSTIN PARVU (video) - Recomandari
 6. Pingback: PARINTELE IUSTIN – “Cuvant cu putere multa” despre PERVERTIREA ROMÂNILOR: “Omul nostru se lasa mintit, cauta senzationalul, daca un lucru nu i se prezinta ca iesit din comun, umflat, mincinos, nici nu-l ia in seama” (VIDEO)
 7. Pingback: Grava sminteala a unui ieromonah-blogger care SUSTINE PARTENERIATELE CIVILE INTRE HOMOSEXUALI si HULESTE ORIBIL SI JOSNIC MEMORIA PARINTELUI IUSTIN - Recomandari
 8. Pingback: PARINTELE IUSTIN – 40 de zile de la adormire. MARTURII CALDE DE PARINTI-UCENICI (Ieromonahii Iustin Petre, Augustin si Amfilohie): Puterea duhovniceasca zdrobitoare a tacerii rugatoare si a compasiunii jertfitoare -
 9. Pingback: RECOMANDARE VIDEO: Pr. Ioan Roncea si Ioan Enache (“Credinta ortodoxa”) – CUM A FOST PARINTELE IUSTIN SI CARE ESTE MOSTENIREA SA DUHOVNICEASCA? “Niciodata nu o sa dispara duhovnicii buni” - Recomandari
 10. Pingback: “Familia ortodoxa”: PARINTELE IUSTIN SI-A FACUT DATORIA, ACUM VA VENI RANDUL NOSTRU SA FIM INCERCATI! Semnul prigoanei noastre si chemarea la maturizare duhovniceasca - Recomandari
 11. Pingback: Parastas de 40 de zile pentru PARINTELE IUSTIN PARVU (video, foto). Predica IPS Teofan (audio) despre Parintele Iustin ca MARTURISITOR SI VINDECATOR AL NEAMULUI/ Marele duhovnic, omagiat si in Rusia: “Dragostea toate le rabda” - Recomandari
 12. Pingback: Restituiri: INTERVIU INEDIT, DIN 1993 CU PARINTELE IUSTIN PARVU: “Sa te apropii de om, sa traiesti impreună cu el la nevoile, la necazurile lui. DRAGOSTEA dintre noi i-a inspaimantat pe securisti! Nu ne putem mantui de unii singuri…” -
 13. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU – Interviu inedit din 1991 despre CUMPLITELE PATIMIRI DIN INCHISORILE COMUNISTE, despre metodele satanice de anchetare, reeducare, delatiune si dezbinare si CUM LUCREAZA PROVOCATORII ODIOSI -
 14. Pingback: UN AN DE LA ADORMIREA PARINTELUI IUSTIN PARVU (16 iunie). ”Erou al demnitatii nationale, aparator al dreptei credinte, model al iubirii evanghelice” - Recomandari
 15. Pingback: PARINTELE IUSTIN – o prezenta vie, o legatura neintrerupta: “OGLINDA NOASTRA CEA MAI CURATA” | Cuvântul Ortodox
 16. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU – fotografii de la 29 ani si detalii inedite din DOSARELE SECURITATII | Cuvântul Ortodox
 17. Pingback: 16 iunie – MARTURIE DESPRE PARINTELE IUSTIN, de la un tovaras de patimire in INCHISORILE COMUNISTE: “Să ai grijă să nu te pierzi în tumultul de blăstămății și ticăloșii de afară” | Cuvântul Ortodox
 18. Pingback: PARINTELE IUSTIN PARVU (†16 iunie 2013) – CUVINTE PENTRU VREMURI DE INCERCARE A BISERICII: “Acum, în momentele grele pe care le trăim, cu ispite puternice, harul lui Dumnezeu va creşte. DACĂ NE VOM RUGA! Dacă vom păstra unitatea în Bi
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare