Leon Panetta (Pentagon): Israel ar putea ataca Iranul in aceasta primavara/ “RAZBOIUL SE COACE IN VAILE HERMONULUI”

3-02-2012 3 minute Sublinieri

middle-east-nuclear-war

Secretarul american al apărării, Leon Panetta, consideră că există o “foarte mare probabilitate” ca, în primăvară, Israelul să pornească o intervenţie militară împotriva instalaţiilor militare din Iran, a afirmat joi cotidianul Washington Post într-un editorial.Israelul a făcut cunoscut că are în vedere” lovituri aeriene, iar “noi ne-am exprimat îngrijorarea” din acest motiv, a declarat Leon Panetta, scrie Agerpres.

Potrivit Washington Post, şeful Pentagonului este de părere că loviturile israeliene ar putea avea loc în aprilie, mai sau iunie, înainte ca Iranul să intre într-o “zonă de imunitate” şi să înceapă să producă bombe atomice. Panetta a menţionat duminică, la postul de televiziune CBS, că Teheranul are nevoie de “aproximativ un an” ca să producă suficient uraniu îmbogăţit pentru o bombă atomică, dacă se hotărăşte să deţină arma nucleară, şi de încă un an sau doi pentru ca să o instaleze pe un vector, cum ar fi o rachetă.

Statele Unite susţin că sancţiunile la adresa Iranului trebuie să-şi arate rezultatele şi continuă să privilegieze demersurile diplomatice cu scopul de a convinge Teheranul să renunţe la controversatul său program nuclear. Israelul, care consideră ambiţiile nucleare iraniene ca pe o “ameninţare existenţială”, menţine suspansul în privinţa eventualelor lovituri aeriene asupra instalaţiilor nucleare ale Republicii Islamice.

În octombrie, mass-media din Israel au dat asigurări că premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Ehud Barak, sunt favorabili loviturilor împotriva Iranului, dar că armata şi serviciile secrete, printre care Mossadul, se opun. Cu toate acestea, în cursul unei vizite efectuate la Washington săptămâna trecută, şeful Mossadului, Tamir Pardo, a evocat, potrivit televiziunii israeliene, posibilitatea ca Israelul să atace unilateral Iranul.

[…] Ieri, Washington Post a relatat că secretarul american al apărării Leon Panetta crede că există o probabilitate mare ca Israelul să recurgă la o intervenţie militară în aprilie sau mai împotriva instalaţiilor nucleare din Iran.Chestionat în legătură cu aceste lucruri, Panetta nu a spus, da, dar nici nu a negat că ar fi afirmat sau gândit ceea ce a relatat Washington Post.leonpanettapentagonMai departe: pe un ton aparent neutru, generalul Aviv Kochavi, şeful serviciilor israeliene de informaţii, a susţinut astăzi că Iranul poate produce în prezent patru bombe nucleare, dar că mai are nevoie încă de un an până la a le face funcţionale. Va aştepta Israelul până atunci? Generalul nu a spus, dar a amintiti că Teheranul are 200.000 de rachete care ar putea fi aruncate asupra Israelului. Subiectul “zonei uitate” este reluat de publicaţia britanică The Telegraph care remarcă: întreaga lume vorbeşte de Iran, de un posibil război în zonă, dar a uitat de războiul care se pregăteşte în văile muntelui Hermon.

Uniunea Europeană s-a alăturat SUA şi a impus Iranului un embargou petrolier dur, a suspendat relaţiile cu banca centrală iraniană – măsuri ce s-ar putea dovedi sufocante pentru Teheran care nu mai ştie cum să ţină în frâu devalorizarea monedei naţionale. Uriaşe nave de luptă americane şi britanice patrulează sau se pregătesc să patruleze în strâmtoarea Ormuz, poarta petrolului arab. Ideea ar fi ca revolta împotriva regimului să pornească din interior, iar scânteia să fie chiar prăbuşirea nivelului de trai.

În aceeaşi vreme, războiul se coace “în văile Hermonului”. De o parte a frontierei cu Libanul sunt miliţiile Hezbollah, înarmate de Iran şi susţinute de Siria. De cealaltă parte temuta IDF (Israeli Defense Force). Ţinta Hezbollah este să distrugă Israelul, ţinta IDF să-şi apere ţara. Ultimul război între cele două părţi din 2006 a durat o lună, a făcut 1.200 de morţi, dar s-a terminat indecis. Israelul nu a putut distruge Hezbollah, mai mult, acesta s-a întărit în ultimii ani cu rachete cu rază medie de acţiune.

Armistiţiul între părţi este vegheat de căştile albastre ale ONU dislocate în sudul Libanului. Dar un atac israelian împotriva Iranului, nu numai că ar presupune o intervenţie americană de partea Israelului, dar ar atrage o intervenţie a Hezbollah de partea iranienilor. În Siria, războiul intern a făcut zeci de mii de morţi, fără ca regimul lui Bashar al-Assad, să dea semne că ar dori să predea puterea. Iar ONU este legată de mâini şi de picioare pentru că Rusia, aflată în campanie electorală, nu-şi dă acordul – şi nu şi-l va da- pentru sancţiuni dure împotriva regimului. Cum ar continua o intervenţie israeliană în Iran de care preşedintele Barack Obama s-ar teme atât de mult?

The Telegraph crede că, dacă Teheranul nu răspunde sancţiunilor care i-au fost impuse, Israelul nu va mai aştepta mult până să atace. Replica va fi, cum arătăm, un atac al Hezbollah împotriva Israelului, o coalizare a Siriei, cu un preşedinte considerat acum un criminal, întărit pe plen intern de sentimentele antiisraeliene. Nou instalatul regim islamist de la Cairo nu va mai sta deoparte cum s-a întâmplat pe vremea fostului preşedinte Hosni Mubarak, duşman pentru poporul său, dar aliat al americanilor. Iar războiul ar putea fi unul între Israel şi, dacă nu întreaga lume arabă, cel puţin o parte a ei.

Iată de ce pentru multe cancelarii occidentale, criza din zona euro este o ecuaţie cu mai puţine necunoscute decât războiul care se întrevede la orizont în Orient.

Iranul avertizează că va riposta în cazul oricărui atac militar. “Ne-au ameninţat spunându-ne că nu este excKHAMENEI1lusă nicio opţiune, dar orice război ar fi mai dăunător de zece ori pentru Statele Unite“, avertizează liderul suprem iranian. Iranul va răspunde tuturor ameninţărilor militare sau petroliere, punând în aplicare propriile ameninţări, avertizează liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, citat de AFP. “Ameninţările vor fi în dezavantajul celor care le proferează. Americanii trebuie să ştie, şi ştiu, că pe fondul ameninţărilor militare şi petroliere, avem şi noi propriile ameninţări care vor fi puse în aplicare”, a declarat Khamenei.

“Ne-au ameninţat spunându-ne că nu este exclusă nicio opţiune, dar orice război ar fi mai dăunător de zece ori pentru Statele Unite”, avertizează liderul suprem iranian. Statele Unite şi Israelul au sugerat în mai multe rânduri, în ultimii ani, că nu este exclusă posibilitatea unei acţiuni militare pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme atomice. Statele occidentale au înăsprit sancţiunile împotriva regimului islamist de la Teheran începând cu 2010, pentru a forţa suspendarea programului nuclear iranian.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Iran, Israel, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Leon Panetta (Pentagon): Israel ar putea ataca Iranul in aceasta primavara/ “RAZBOIUL SE COACE IN VAILE HERMONULUI”

  1. Pingback: Razboiul e aproape, iar sfarsitul la usi. CE SA FACEM, DECI? -
  2. Pingback: FLORIN CHILIAN: ”BASESCU SI UNGUREANU NE BAGA IN RAZBOI CU IRANUL!”/ Ambasadele din Israel isi fac planuri de evacuare - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  3. Pingback: Seful Armatei Rusiei: RAZBOIUL CU IRAN AR PUTEA INCEPE PANA LA VARA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: De ce ar fi IMINENTA bombardarea Iranului de catre Israel - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare