LUAREA TEMPERATURII (asa-zisa “termoscanare” obligatorie pentru “triaj”, din magazine, piete si institutii) si LIMITA ARBITRARA DE 37,3 GRADE – MASURI INUTILE, ABERANTE EPIDEMIOLOGIC, INSULTATOARE SI SEGREGATIONISTE. Opiniile unor medici care nu isi bat joc de profesia lor (și VIDEO cu profesorul VASILE ASTĂRĂSTOAE și dr. MONICA POP)

28-05-2020 8 minute Sublinieri

Mircea Voiculescu:

ÎN SFÂRȘIT

Antena 3 „aproape” a auzit de prof.dr. Vasile Astărăstoae (nu Astărăstoaie), nu doar de dna doctor Carmen Dorobăț, care apare zi de zi „pe sticlă”. Domnul profesor ne-a vorbit foarte explicit despre termometrizare (nu termoscanare) și despre „distanțare fizică” (nu „distanțare socială”), discutând în termeni reali despre coronavirus. Dacă tot suntem îndemnați să avem încredere în opiniile specialiștilor, ale medicilor, de ce domnul prof.dr. Vasile Astărăstoae nu poate fi considerat o sursă credibilă, mai ales că atitudinea sa este una echilibrată?

Transcrierea interventiei profesorului Vasile Astărăstoae:

Încă în momentul în care introduci o măsură de sănătate publică trebuie să o evaluezi din trei puncte de vedere. În primul rând eficiența măsurii, în al doilea rând acuratețea rezultatelor și în al treilea rând percepția de către cei care trebuie să suporte acea măsură.

Și s-o luam pe rând: eficiența măsurii. Faceți un calcul și vedeți care este eficiența. Eu am făcut: din 1000, să zicem, de persoane infectate 900 nu au febră, sunt asimptomatici. Rămân 100 care s-ar putea să aibă febră. Raportat la o populație să spunem de 19 milioane – că așa este raportată la OMS de către România – și vedeți care este circuitul prin magazine și instituții publice, ținând cont că mai puțin de jumătate din populație este în mediul rural, combinați cu primele zece afecțiuni care dau febră, cu frecvența lor – adică cu morbiditatea – introduceți-le în teorema lui Bayes a probabilităților și probabilitatea ca într-o zi să fie detectată o persoană cu covid-19 în astfel de instituții este 2×10 la puterea -16. Deci, ar trebui să treacă trei-patru luni de zile când, întâmplare, din hazard, să fie identificată o asemenea persoană. Deci eficiența este zero.

În ceea ce privește acuratețea rezultatelor, vedeți că nu este vorba de termoscanare, ci de termometrizare de la distanță pe tegumente. Ea este influențată foarte mult de n factori: de la factori fiziologici, încât foarte multe persoane au tempetatura tegumentului frontal peste 37.3 fără să aibă vreo boală. Dacă ai făcut un efort fizic, factorii climaterici, dacă ai stat într-o mașină când e cald fără aer condiționat, dacă ai făcut sport, dacă ai alergat, dacă sunt stări fiziologice – de exemplu femeile în perioada de menopauză – sunt peste 120 de factori care pot să influențeze temperatura exterioară tegumentară in regiunea frunții. Deci nu putem să ne bazăm, cu atât mai mult cu cât aparatele cu care se face această termometrizare sunt aparate din aceasta, cum să spun în limbaj colocvial, de duzină – cumpărate cu 100-200 de dolari, care au o marjă de eroare. Și atuncea nu poți să fii sigur de aceste rezultate. Pot să fie cu două-trei grade plus sau minus. O persoană care are, de exemplu, 28 de grade Celsius, când ar trebui să fie în comă; și alte persoane cărora pot sa le apără că au 39 și în realitate nu au această temperatură.

– Domnule profesor, spuneați că oamenii ar trebui lăsați să meargă la mare pentru că ne ajută foarte mult apă sărată.

– Nu numai la mare, ci și la munte. După ce au stat degeaba minimum 60 de zile în casă, consemnați în casă, oamenii, indiferent ce s-ar spune, au nevoie de un sentiment de eliberare și de refacere. Atuncea stagiunile trebuie deschise, cu reguli… Eu nu fac parte din cei care bagatelizează epidemia, dar nici din cei care se gândesc la apocalipsă. Este o pandemie care până în prezent a fost mai puțin periculoasă decât a fost așa zisa pandemie cu gripă porcină, N1H1.

Deci oamenii trebuie ajutați să se refacă și din punct de vedere psihic. Trebuie deschise terasele, trebuie deschise restaurantele, trebuie deschise hotelurile, cu măsuri de distanțare fizică –  nu distanțare socială, că asta este o manipulare – în așa fel încât ei să aibă o speranță, să-și trăiască viața. Pe mine ce m-a impresionat negativ în această epidemie este lipsa de compasiune și de umanitate a celor care au gestionat-o!”

***

Stiri pe surse:

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, spulberă măsura privind termoscanarea, devenită obligatorie prin lege. Acesta spune că majoritatea purtătoilor de virus sunt asimptomatici, deci sunt termoscanați degeaba.

Redăm mai jos textul interviului realizat de Ion Cristoiu cu profesorul Astărăstoae

Ion Cristoiu: Domnule profesor, a două măsură este cu termoscanarea. Este obligatorie. Ia spuneţi-mi dumneavoastră la ce e bun. Dumneavoastră aţi văzut vreodată? Din ce e alcătuit un termoscaner din ăsta?

Vasile Astărăstoae: Nu m-am uitat, că e electronic şi eu sunt cam ateu la chestia asta.

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi dacă această măsură este utilă sau nu, dacă e cu probleme.

Vasile Astărăstoae: Domnul ministru ne-a spus că este triaj epidemiologic. Domnul secretar de stat Raed Arafat ne-a spus că este o măsură normală şi cu ocazia asta ne protejează şi identifică purtătorii asimptomatici. Eu nu înţeleg, că dacă este asimptomatic nu are febră, şi atunci e degeaba. În primul rând, măsura este total inutilă din punct de vedere practic. Repet, 90% sunt asimptomatici. Pe aceştia poate să-i termoscaneze de o mie de ori, că ei poartă virusul în continuare, să spunem aşa, prin contrabandă, că nu le-a dat nimeni voie să-l poarte, şi-l răspândesc Ei şi acum discută dacă asimptomaticii răspândesc sau nu, dar asta e altă discuţie. Deci, pentru 10% din populaţia infectată, care la noi este de 18.000 de oameni, pentru 10% din 18.000 de oameni face acest balamuc, este total ineficient. Mai mult, termoscannerele care sunt, să spunem profesionale, costă foarte scump. Sînt 2-3-4.000 de euro cele care iau temperatura exact. La magazine sunt cele de 100-300 de euro, că am văzut şi eu că am fost la un magazin, n-au vrut să mă scaneze au spus „dumneavoastră, ca doctor, cred că ştiţi, nu trebuie să vă spunem noi”, asta e altă problemă, sunt termoscannere industriale. Ele au o marjă de eroare de plus-minus 3 grade. De aceea, vedeţi că peste tot scrie că cineva s-a găsit cu 32 de grade, când, de fapt, dacă era îi făceam şi înmormîntarea la o hipotermie de 32 de grade. Deci este ineficient total. Şi n-am înţeles, şi eu le-am scris şi le-am spus că nu înţeleg. Pînă la urmă am pus o notiţă cu treaba asta, pentru că m-a enervat că o să vină serviciile secrete şi Ministerul Adevărului, ăla cum se cheamă, Grupul de Comunicare Strategică care să ne pedepsească pentru gândi-crima, cum era în 1984 şi atunci am scris un adevăr mai dur: „Care este eficienţa? De ce?” Nu mi s-a răspuns, bineînţeles, dar am văzut că a rămas în continuare. Şi în aceste condiţii lumea acceptă, pentru că încet, încet, în această istorie a nebuniei lumea acceptă orice măsură şi gradual, gradual, putem să ajungem la o dictatură sau la un regim autoritar politico-medical, care este cel mai periculos.

Ion Cristoiu: Domnule profesor, aţi auzit până acum, de când s-au produs triajele epidemiologice, cineva care să fi avut 38 de grade şi să-l fi dus undeva? Mai e o chestiune, te trimit la medicul de familie. Cine te trimite? Ăla, bodyguardul?

Vasile Astărăstoae: Nu ştiu, că nu explică.

Ion Cristoiu: Dar n-a mai fost pînă acum nici un caz. Pentru o televiziune va fi un breaking news, nu-i aşa? Dacă găseşte unul.

Vasile Astărăstoae: Dacă găseşte unul. Dar atenţie, temperatura peste 37,3 este o barieră care n-am înţeles de ce-a fost pusă, dar care poate fi realizată şi în stări normale de sănătate. Dacă alergaţi, faceţi sport, sau faceţi o muncă fizică mai grea, o să vedeţi că o să aveţi temperatura tegumentară, aici în frunte unde se ia, acolo o să aveţi 37,6, 37,8. Emoţiile puternice, eu mă gândesc la copiii de la Bacalaureat. Au emoţii. Ei pot să găsească că are 37 cu 4, 37 cu 5 şi pierde Bacalaureatul deşi e perfect sănătos. Stări fiziologice, de exemplu menopauza, menstruaţia, femeile au peste 37,3. N-am înţeles de unde au scos şi în ce carte au văzut că această temperatură este caracteristică pentru Sars-Cov 2, deoarece caracteristica lui este febra foarte mare. Aţi văzut toţi spun 39, 40. De ce 37,3, dacă era 38 mai înţelegeam.

Care este criteriul pentru care s-a pus limită temperatura de 37, 3?

Vasile Astărăstoae: Exact, sau 38 sau 39. Care este criteriul? Dacă spune cineva, şi dacă are, într-adevăr, în spate nişte argumente ştiinţifice, atunci îl accept, dar până atunci când nu mi-a spus nimeni şi s-a venit şi s-a decretat că este 37,3, nu pot s-o iau şi s-o înghit chiar aşa, pentru că am nişte îndoieli şi îndoielile sunt normale în ştiinţă. Numai ştiinţa oficială, cea care vrea să se impună prin decrete, prin legi şi prin amenzi şi dosare penale, numai acolo lucrurile sunt clare. De regulă, ştiinţa a fost construită pe îndoială. S-a găsit unul care a avut o îndoială că nu este chiar aşa şi a descoperit un lucru. De ce, în ultimul timp, vedeţi că nu mai sînt mari descoperiri? Sunt numai nişte meşteşugari care lucrează cu aparate tehnice. Că nimeni nu se mai îndoieşte. Dacă s-a spus aşa, a ieşit la aparat aşa, înseamnă că aşa este.

***

Opinia Timișoarei:

‘Temperatura masurata cu termometrele din supermarketuri nu are valoare medicala. Nu orice febra inseamna coronavirus’. Explicatiile specialistilor de la Spitalul Victor Babes din Timisoara, cel mai performant in lupta cu COVID 19 din Romania

TIMISOARA. Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara, aflati in prima linie in lupta cu coronavirusul, trag un semnal de alarma si spun ca termometrele digitale folosite in supermarketuri, pentru masurarea temperaturii corporale, nu dau cele mai precise rezultatele, mai ales daca nu sunt folosite corespunzator.

„Ce vreau sa accentuez este ca aceste termometre digitale, intalnite la intrarea in toate supermarketurile, au o valoare de prognostic in anumite limite, in sensul ca valorile de temperatura pot fluctua de la persoana la persoana. Inclusiv daca termometrul este bine calibrat si daca este sa nu lipit de frunte poate face diferenta. Pe cele pe care le-am cumparat noi scria ca trebuie pozitionate la un centimetru de calota craniana, pe altele scrie ca direct pe frunte. Calitatea de masurare a temperaturii depinde de metoda de masurare, daca este facuta cu termometru digital, cu termometru cu mercur, cu cel de bagat in ureche, cu cel de pus pe frunte. De asta, in functie de ce tip de termometru se utilizeaza, aceste intervale de temperatura trebuie evaluate cu prudenta. Valorile inregistrate cu aceste termometre la supermarket pot sa fie doar orientative, dar nu sunt de luat in calcul din punct de vedere medical”, a spus pentru opiniatimisoarei.ro medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes din Timisoara.

Ba mai mult, medicii indica si situatiile in care o persoana perfect sanatoasa poate prezenta febra si spun ca acest lucru are legatura cu varsta si particularitati ale fiecarui om, si chiar de momentul zilei si anotimpul in care li se masoara temperatura.

„Cert este ca temperatura corporala normala se incadreaza intre 37 si 37,7 grade Celsius, in functie de momentul zilei. Pe timpul verii, in anotimpul canicular, temperatura corporala este mai crescuta in mod fiziologic.

Referitor la varsta, din practica clinica am sesizat ca varstnicii fac rar febra. Putem sa avem bronhopneumonii fara fenomene febrile. Ei se simt obositi, dar nu prezinta febra.

Mai sunt si fluctuatii fiziologice. Este posibil ca gravidele, femeile la ovulatie, sa aiba valori crescute ale temperaturii corporale, putem sa avem sindroame febrile in anumite tipuri de cancer, la anumite medicamente folosite la pacientii psihiatrici, la unele boli autoimune. De asemenea, infectiile virale sau bacteriene pot creste temperatura, la fel ca si stresul, lipsa de odihna, starea de hidratare. Toate acestea pot da stari febrile.

In plus, sunt anumite persoane care functioneaza cu temperatura crescuta.

Dar cand avem febra, aceasta este asociata cu frisoane, mialgii, altragii, transpiratii, migrene, oboseala”, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Cristian Oancea.

In plus, specialistii precizeaza ca, daca o persoana are febra, asta nu inseamna ca este infectata cu coronavirus.

„Sindromul febril nu inseamna neaparat SARS-Cov 2. Nu orice febra inseamna coronavirus”, atrag atentia specialistii.

***

Antena3:

Dr. Monica Pop: “Nu mi se pare normal! Este o jignire să te oblige să-ți ia temperatura”

Monica Pop, unul dintre cei mai cunoscuti oftalmologi din Romania, se arată total indignată de măsura controversată, propusă la intrarea în magazine și instituții, ce presupune măsurarea temperaturii corporale. Ea spune că este o măsură anormală, ce nu trebuie efectuată fără acordul pacientului. Ea reiterează că este o măsură care îi jignește pe români.

„În mod normal, nu ai voie să faci niciun fel de act, de niciun fel, unui om care nu dorește. Este total împotriva oricărei legislații din lume. Se poate doar dacă este vorba despre o boală psihică agresivă. Consider că această idee arată neîncredere în oameni. Fiecare poate să-și ia temperatura acasă. Este o jignire să te oblige să-ți ia temperatura”, a susținut specialista.

Monica Pop a argumentat prin faptul că o măsură atât de controversată nu a fost luată nici măcar în perioada din urgență, când situația epidemiologică era mai gravă.

De asemenea, șefa secției de la Spitalul de Oftalmologie contestă valoarea de 37,3 grade Celsius propusă de autorități, despre care afirmă că poate fi atinsă în perioade fiziologice normale, cu atât mai mult cu cât vine vara. De asemenea, a menționat că „fetele în perioadă menstruală, femeile la ovulație”, pot atinge cu lejeritate această temperatură, fără să fie vorba de coronavirus. 

„Trebuia foarte bine gândit, nu trebuia să fie jignită populația, nu mi se pare normal. Luarea temperaturii este o investigație medicală, nu poate fi făcută fără asentimentul omului”, a reiterat Monica Pop.

Reacția Monicăi Pop vine după ce în spațiul public au apărut controverse în legătură cu măsurarea temperaturii corporale, despre care secretarul de stat Raed Arafat a susținut că este o „măsură normală”.

***

Petre Caluian:

Acum pe bune.. faza cu măsurarea temperaturii corporale e cea mai horror, pentru că, dacă ai – din diferite ale cauze 37,4 grade, ai dat de naiba. Vine izoleta și direct la lagăr cu tine. Păi băi, inteligenților, vine canicula indată, când omul e la limita insolației, ce dracu… v-ați gândit ce temperatură are un om care umblă toată ziua prin caniculă până îi fierbe sângele in vene? Sau apar tot felul de viroze și răceli din cauza aerului condiționat, un abces dentar sau atâtea alte cauze pentru care temperatura corpului uman sare de 37,3 grade cât ați pus voi pragul intre libertate condiționată dată cu porția și internarea in lagăre. Voi chiar ați innebunit de tot?

Păi, fratele meu.. ne impărțiți acum intre „puri” și „contaminați”, ca in filmele postapocaliptice? Asta e segregare de-a dreptul.

Care e diferența intre legile care interzic accesul in anumite zone sau orice incintă pe criterii de rasă, naționalitate sau origine socială să zicem și cele care iți interzic să-ți cumperi alimente sau să mergi la serviciu, pentru că te-a bătut soarele in cap sau te-a luat de sinusuri aerul condiționat și ți-a crescut puțin temperatura? Băăă.. e discriminare, la dracu.. Sau ăsta e planul? Vine vara bine-mi pare, mergem toți la izolare…

Așa ăștia vor avea tot timpul ce raporta „forurilor superioare” de la OMS și un perpetuu pretext să prelungească și să-și consoliddeze dictatura..

***

Apropo de medici care nu isi bat joc de vocatia si de medici-vedete TV in pandemie, care… ei stiu cum stau cu constiinta:

Adriana Vitan Balint

Cum deschid televizorul o tot văd, pe toate posturile de știri, pe doamna aceasta, director la Spitalul de Infecțioase din Iași, care se tot agită, de luni de zile, să ne spună cât de ucigaș e virusul ucigaș si cum o să murim toți daca îndrăznim să ieșim de sub pat. Și, nu știu ce îmi vine să caut pe google numele ei, Carmen Dorobăț, să văd de unde pâna unde a ajuns doamna doctor din Iași cel mai mare guru al Covidului la nivel național.

Și, surpriză, ce sa vezi, tocmai ce a fost condamnată penal, și ea și domnul Dorobăț, pe post de soț, pentru că cereau bani studenților sa îi treacă examenul. Studenți la medicină, viitori medici, care în schimbul a 100 de euro, nici nu trebuiau sa treacă pe la școală în ziua de examen. Pur și simplu dădeau banii și li se trecea nota în carnet. Viitori medici care ne vor trata pe noi mai târziu, care ne vor încarcera la domiciliu, care vor decide asupra vieților noastre, fără ca ei să știe nimic despre medicină. Doamna doctor continuă să fie șef de spital, domnul profesor continuă să predea la facultate.

Asta e țara în care trăim, pe mâna ăstora ne lăsăm copiii. Mai aveți încredere că doamna doctor spune adevărul despre pandemie sau doar cântă cum i se cere in speranța că va fi iertată de pedeapsa penală în apel?

Aveti știrea despre condamnarea din 2019 aici:
https://www.digi24.ro/…/doi-medici-acuzati-ca-au-luat-mita-…

P.S. Apropo, ați auzit pe vreunul din presă să mai pomenească de condamnarea doamnei, de când a început pandemia? Ba din contră, numai dumneaei i se cere părerea. Vedeți ce fac 40 de milioane de euro de la guvern din “presa liberă”?

Legaturi:

DR. VASILE ASTARASTOAE in dialog cu MARIUS TUCA si ION CRISTOIU (video, text). “Nu exista o alta dictatura mai grava decat DICTATURA POLITICO-MEDICALA, pentru ca pe o spoiala de stiinta se justifica orice masura”. CE S-A GRESIT FLAGRANT IN STAREA DE URGENTA, CE MASURI INUTILE SAU ABSURDE SE IAU IN STAREA DE ALERTA?

RAȚIUNE, NU ISTERIE. Dr. Vasile Astărăstoae despre “CALARETII APOCALIPSEI” epidemiologice si DEZVRAJIREA NUMERELOR GENERATOARE DE PSIHOZA si de reactii distructive. CU MASCA SAU FARA MASCA? “Utilizarea corectă a măștii în public corelat cu o igienă strictă sunt mult mai eficiente decât carantina sau izolarea personală”

PANICA omoara DEMOCRATIA. Epidemia de ISTERIE mai periculoasa decat cea de CORONAVIRUS. Cine si in ce scop OPERATIONALIZEAZA PSIHOZA COLECTIVA? Riscul real al provocarii unei CRIZA ECONOMICE/ Directorul general al OMS: Lumea trebuie sa se pregateasca de o ”EVENTUALA PANDEMIE”/ Profesorul VASILE ASTĂRĂSTOAE, mesaj puternic impotriva INCITARII ISTERICE la masuri POLITIENESTI

PAN-ISTERIA COVID-2019 – o criza provocata si un razboi psihologic, ca PAS NECESAR SPRE DICTATURA A “STATULUI GLOBAL”? Care este rolul OMS in aceasta afacere cu SANATATEA si FRICILE oamenilor? Dr. VASILE ASTARASTOAE: “Speriati de epidemie, oamenii par sa se fi resemnat cu noile intruziuni si, uneori, chiar accepta cu bucurie introducerea unui SISTEM DIABOLIC de SUPRAVEGHERE SI CONTROL”

DE CE AU MURIT ATÂT DE MULȚI pacienți cu CORONAVIRUS în ITALIA?/ OPINII CRITICE ale unor experți medicali față de MĂSURILE EXTREME împotriva COVID-19. „Toate aceste măsuri conduc la AUTODISTRUGERE și sinucidere colectivă”

SEMNALE DE ALARMA de pe frontul pandemiei – “SACRIFICAREA” MEDICILOR aruncati in razboi fara arme, IMINENTUL COLAPS AL SISTEMULUI MEDICAL, CRIZA, DISPERARE, SARACIE si… SALVAREA OTRAVITA: “Criza economica fara precedent va dobori orice rezistenta. Omenirea va avea de optat intre SUPRAVIETUIRE si LIBERTATE”

CORONAPOCALIPSA, denunțată de alți experți dizidenți/ Studiu important în THE LANCET despre estimările privind severitatea COVID-19/ Jurnalist italian: virusul, folosit pentru dobândirea PUTERII TOTALITARE?

 

***

ȘI DACĂ MĂȘTILE NU DOAR CĂ NU AJUTĂ, DAR CHIAR DĂUNEAZĂ? Ce spun unele studii și unii medici despre purtarea măștilor pentru combaterea epidemiei/ CUM PROCEDEAZĂ ALTE ȚĂRI CU TERMOSCANAREA?


Categorii

1. DIVERSE, Medici crestini, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Razboiul impotriva sanatatii, Sistemul romanesc de sanatate, Studii, oameni de stiinta, Vasile Astărăstoae, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “LUAREA TEMPERATURII (asa-zisa “termoscanare” obligatorie pentru “triaj”, din magazine, piete si institutii) si LIMITA ARBITRARA DE 37,3 GRADE – MASURI INUTILE, ABERANTE EPIDEMIOLOGIC, INSULTATOARE SI SEGREGATIONISTE. Opiniile unor medici care nu isi bat joc de profesia lor (și VIDEO cu profesorul VASILE ASTĂRĂSTOAE și dr. MONICA POP)

  1. Pingback: RELAXAREA... ÎNCORDATĂ de la terase, GÂȘTELE CREDINCIOASE ALE "TĂTUCULUI" sau LIBERTATE CU RAȚIA și drepturile românilor cu voie de la... DEGETUL sever-amenințător al "dirigintelui" IOHANNIS. Exercițiul permanent al UMILINȚ
  2. Da, dar sclaveții trebuie DRESAȚI! Pas cu pas!
    Acesta e rolul termoscanarii!

  3. Pingback: Președintele COLEGIULUI MEDICILOR, Gheorghe Borcean, justifică dubios IZOLAREA și TRATAMENTUL FORȚAT și atacă dreptul la OPINIE CRITICĂ al medicilor față de politica sanitară a guvernului/ Răspunsul lui Vasile Astărăstoae: „internarea non-v
  4. Pingback: RĂZBOIUL PSIHOLOGIC AL MĂȘTILOR. Un studiu despre EFICIENȚA MĂȘTILOR în stoparea Covid-19 care a stat la baza unor DECIZII PUBLICE este contestat categoric de EPIDEMIOLOGI IMPORTANȚI/ 90% din măștile de protecție verificate de ANPC NU respectă
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare