Mesaj puternic al Adunarii Nationale Bisericesti: PARTICIPAREA LA REFERENDUM ESTE UN ACT DE MARTURISIRE/ IPS Laurentiu Streza cheama la POST si RUGACIUNE in saptamana 1-7 octombrie/ Mesaje video pro-referendum de la tenorul Vlad Mirita, medicul Stefan Mindea si altii (Video)/ DEZBATERE LA RADIO ROMANIA CU ANA SACRIERU SI VASILE BANESCU/ Pentru românii din Diaspora: UNDE SI CUM PUTETI VOTA PE 6-7 OCTOMBRIE? Informatii oficiale/ Emisiuni TV cu HORATIU PEPINE si MIHAI GHEORGHIU (Video)

29-09-2018 37 minute Sublinieri

Basilica:

Să spunem DA familiei binecuvântate de Dumnezeu! – Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti pentru participarea la referendum în 6-7 octombrie 2018

Adunarea Națională Bisericească întrunită în şedinţa din 29 septembrie 2018 a lansat un apel către toţi cetăţenii ortodocși români pentru participarea la Referendumul din 6-7 octombrie 2018 în scopul afirmării, apărării și promovării familiei ca instituție binecuvântată de Dumnezeu.

Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti:

  1. Adunarea Naţională Bisericească, compusă din toţi ierarhii Sfântului Sinod, reprezentanţii clerului şi reprezentanţii credincioşilor mireni din eparhiile Patriarhiei Române, întrunită în şedinţa din 29 septembrie 2018, îndeamnă pe toţi cetăţenii ortodocși români să participe la referendum şi să spună DA clarificării textului articolului 48 din Constituţia României privind definirea căsătoriei, adică înlocuirea expresiei confuze: „uniunea liber consimţită între soţi”, cu formularea clară şi precisă: „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
  2. Prin această precizare clară şi fără echivoc, în Constituţia României, se afirmă, se apără şi se promovează familia ca instituţie umană fundamentală creată şi binecuvântată de Dumnezeu pentru creşterea şi perpetuarea umanității, potrivit cuvintelor Sfintei Scripturi: „Şi a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l stăpâniţi!” (Facere 1, 27-28). Această familie bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie a fost binecuvântată şi cinstită de Mântuitorul Iisus Hristos prin prezenţa Sa, a mamei Sale şi a ucenicilor Săi, la Nunta de la Cana Galileii, unde a săvârşit minunea transformării apei în vin (cf. Ioan 2, 1-11), arătând astfel valoarea sfântă a familiei conjugale pentru viaţa Bisericii. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel recomandă ca iubirea mirelui faţă de mireasă să fie asemenea cu iubirea lui Hristos faţă de Biserică (cf. Efeseni 5, 22-25, 32).
  3. Familia binecuvântată de Dumnezeu, spre a cultiva iubirea reciprocă şi a da naştere la copii, este izvor de viaţă pentru fiecare popor şi pentru întreaga umanitate. Prin urmare, participarea la referendum, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum şi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente şi ideologii efemere.
  4. Cuvântul „referendum” înseamnă: „consultare directă a cetăţenilor chemaţi să se pronunțe prin vot asupra unui proiect de lege de o deosebită importanţă pentru stat sau asupra unor probleme de interes general”(DEX). Aşadar, participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi pentru viitorul copiilor poporului român. De fapt, în articolul 2 din Constituţia României se precizează că prin referendum se exprimă suveranitatea naţională a României.
  5. În pofida multor acţiuni de boicotare agresivă şi denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieţii persoanei umane care se naşte din iubirea conjugală între un bărbat şi o femeie, preţuind astfel şi generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor.

Să cinstim, aşadar, Centenarul Marii Uniri din 1918, printr-o mare unire de cuget şi acţiune naţională în apărarea familiei creştine şi a viitorului poporului român!

Preşedintele Adunării Naţionale Bisericeşti

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


Mesajul va fi citit în toate bisericile în zilele de duminică, 30 septembrie 2018, şi luni, 1 octombrie 2018.

„Ne apărăm pozitiv valorile!” – Mitropolitul Ardealului propune post și rugăciune pentru familie

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului recomandă post, Sfânta Liturghie și Paraclisul Maicii Domnului zilnic în toate bisericile din Eparhie în săptămâna 1-7 octombrie 2018 „pentru ocrotirea familiei creștine și a viitorului copiilor noștri”.

Înaltpreasfinția Sa spune în îndemnul pastoral transmis că Referendumul nu aparține vreunui partid politic ci este al poporului. „Prin acest referendum pe care îl susținem NU discriminăm pe nimeni, NU condamnăm și NU judecăm opțiunile sau faptele altora”:

Ne apărăm pozitiv, prin vot, doar valorile morale ale vieții și sufletul poporului român, pentru care moșii și strămoșii noștri au plătit jertfe spirituale și materiale uriașe.

Ierarhul vorbește și despre textul întrebării de pe buletinul de vot și-i asigură pe credincioși că nu se votează decât exclusiv definirea familiei, nimic altceva ascuns”.

Am ajuns, iată, vremea în care trebuie să reconfirmăm normalitatea și firescul familiei, scrie Părintele Mitropolit.

Mitropolitul Laurențiu constată că „trecem acum printr-o perioadă de luptă duhovnicească” și că „potrivnicii familiei creștine caută să ne înșele semănând multă suspiciune și neîncredere”, dar a evidențiat și susținătorii Referendumului din 6-7 octombrie:

Ne bucurăm că sunt alături de noi toate celelalte confesiuni creștine, oameni de cultură și știință și, mai ales, Academia Română”, a spus IPS Laurențiu.

El a amintit că cel mai înalt for de știință, cultură și educație al României „în urmă cu aproximativ 2 luni a respins cu maximă fermitate «ipotezele educaţionale aşa-zis moderniste» din cercetările ONG-urilor străine, solicitând Ministerului Învățământului să păstreze principiile educației centrate pe specificul naţional românesc, care să dezvolte copilul în spiritul familiei tradiţionale – ca nucleu al vieţii sociale, culturale, morale a românilor și cu implicaţii creştine milenare”.

Nădejdea rămâne la Dumnezeu și Maica Domnului concluzionează Mitropolitul Ardealului:

„Dincolo de toate aceste strădanii omenești ale noastre, de trezire și responsabilizare a conștiințelor credincioșilor, nădejdea cea mare o punem, în primul rând, în milostivirea cea nemărginită a Preabunului Dumnezeu și în ocrotirea cea plină de iubire a Maicii Domnului pentru poporul nostru”.

Vasile Bănescu demontează o parte dintre criticile aduse Referendumului

Invitat de PSNews, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor de săptămâna aceasta, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a demontat câteva critici aduse referendumului care va avea loc în perioada 6-7 octombrie 2018.

Vasile Bănescu a subliniat faptul că într-adevăr Referendumul „este pro-familie, dar nu este pentru redefinirea familiei, cum în mod eronat, sistematic, deliberat, manipulatoriu, a apărut ca versiune în spațiul public”.

„Prin acest Referendum nu se urmărește, în niciun fel, vreo schimbare a noțiunii de familie, sau vreo modificare a drepturilor care există astăzi pentru toți cetățenii români”, a spus Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că referendumul „are ca finalitate pură explicitarea limpede a conținutului noțiunii de căsătorie”.

„Căsătoria fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie. Această instituție venerabilă, perfect validă, fără niciun defect intrinsec, ca să spun așa. Este o instituție care, în jurul României, în spațiul european, a fost și este asaltată din punct de vedere ideologic”, a declarat Vasile Bănescu la Puterea Știrilor.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a precizat că „referendumul a devenit necesar” pentru că „instituția căsătoriei în anumite țări a fost modificată și este accesibilă și persoanelor de același sex”.

El a atras atenţia că „în contextul actual al diversității, al traducerii în cheie ideologică, a așa ziselor drepturi pe care le revendică anumite minorități, a apărut și așa zisul drept la căsătorie” şi a subliniat că „într-o căsătorie intri prin vocație; căsătoria nu reprezintă un drept”.

„Sunt persoane care nu vor să se căsătorească, sunt persoane care au vocația celibatului, dar sunt persoane care doresc să se căsătorească pentru a întemeia o familie, cu perspectiva în cea mai largă majoritate de a avea copii etc”, a mai adăugat acesta.

Fiind întrebat dacă România este pregătită pentru Referendum, Vasile Bănescu spus că este convins că da şi a adus ca argument faptul că această acţiune „a apărut în urma exprimării voinței a peste 3 milioane de oameni”.

De asemenea, Bănescu a precizat că referendumul nu este „orientat împotriva unei minorități, împotriva unui drept al cuiva”.

„Nu există un drept la o căsătorie homosexuală, chiar nu se încalcă niciun drept”, a explicat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române care a adăugat că „cei care protestează împotriva acestui referendum în spațiul mediatic o fac din rațiuni pur ideologice”

Referitor la boicot a spus că „este o probă de lipsă de onestitate”, a conchis acesta.

Doxolgia/ Constantin Sturza:

E clar, nu mai e vorba despre referendum, e altceva. Dar ce?

Cu trecerea anilor, mărturisesc că mă simt din ce în ce mai puţin sensibil la implicarea în treburile cetăţii. Mă văd ajutându-mi semenii, comunitatea, neamul mai mult cu rugăciunea, cu lecturi ziditoare, cu ascultările pe care le am în Biserică, cu puţina nevoinţă pe care o fac şi, mai ales, cu spoveditul celor ce caută a se întoarce (mereu) la Dumnezeu. Consider că şi dacă doar un suflet se lipeşte mai mult de Hristos Domnul, toată societatea are de câştigat. Am trăit prea mult ispita activismului, a risipirii în cele din agora. Am văzut cum ne dă dracul de treabă, iar noi lăsăm metanierul şi Psaltirea alergând fuguţa, ca să ţinem piept la „provocările lumii contemporane”. M-am retras un an în Mănăstirea Vilaller din Pirineii spanioli şi ca să iau distanţă de anumite risipiri. Nu m-am lecuit de tot, asta e clar. Dar caut mereu să discern între ceea ce este esenţial şi ceea ce e pură cronofagie (sau timp pierdut). Când accept invitaţia la o conferinţă sau mă pregătesc să-mi scriu articolul săptămânal – şi chiar înainte de a posta ceva pe Facebook – mă rog să fie ceva de folos şi pentru mine, şi pentru cei cu care interacţionez. Dar, mai presus de toate, mă rog să fiu cu Dumnezeu şi pentru numele Lui implicat în orice lucrare. Altminteri, genial să fiu, copleşit de toată slava lumii, nu numai că nu-mi ajută la nimic, dar mă şi păgubeşte până la ruina inimii.

Am făcut această poate prea lungă introducere, întrucât tot simt nevoia de reflecţie şi luare-aminte în tot iureşul acesta mediatic – ochiul tornadei fiind referendumul din 6-7 octombrie pentru clarificarea definiţiei căsătoriei. Între cei ce nu consideră nici măcar oportună organizarea unui astfel de scrutin se numără nu doar opozanţii de serviciu şi cei ce pică în plasa lor manipulatoare, ci şi unii credincioşi din Biserică. Oameni, de altfel, aşezaţi duhovniceşte, care consideră că armele noastre sunt exclusiv postul, rugăciunea şi celelalte – într-un cuvânt, pocăinţa totală. Conştiinţa îmi cere să mă întreb, la modul foarte serios, dacă au sau nu dreptate.

Cu adevărat, de multe ori mersul lumii a fost „îndreptat” de la distanţă şi în chip nevăzut de pustnici şi de oameni cu viaţă sfântă, mulţi dintre ei rămânându-ne ascunşi până la Judecata de Apoi. Un alt adevăr este şi acela că, de-a lungul istoriei, creştinii s-au implicat în treburi pe care nu se cuveneau să le facă, clădind lucruri omeneşti lipsite de Duhul lui Dumnezeu, spoite cu o credinţă formală sau adaptată duhului lumesc. Al treilea adevăr ar putea fi ilustrat de celebra legendă conform căreia, înainte de căderea Constantinopolului, teologii din cetate erau absorbiţi de o dispută pe marginea „sexului îngerilor” – adică sunt şi momente în care riscăm să ne lansăm în lucrări inutile, ignorând realitatea cea mai cruntă. Trăgând linie, istoria ne învaţă că e nevoie de foarte mult discernământ pentru a decide dacă şi cum se poate implica un credincios în viaţa comunităţii, astfel încât să se-mplinească voia lui Dumnezeu („facă-Se voia Ta, precum în Cer, aşa şi pe pământ”).

Am avut, de-a lungul timpului, şi eu unele rezerve cu privire la oportunitatea unui astfel de referendum, majoritatea fiind alimentate de teama că el va fi permis doar „la pachet” cu legea parteneriatelor civile, care ar fi o catastrofă din punct de vedere spiritual, social şi familial. Într-un astfel de caz, am trăi pe viu ceea ce vrea să spună dictonul: „încă o victorie ca asta şi suntem pierduţi!”. Acest pericol înţeleg că nu a dispărut. Promulgarea unei astfel de legi după ce referendumul ar valida definirea în Constituţie a căsătoriei ca fiind unirea „liber consimţită între un bărbat şi o femeie”, ar fi cea mai mârşavă lovitură dată neamului românesc taman în Anul Centenar. Iar un Parlament care, după ce s-a declarat de acord cu demersul celor 3 milioane de români susţinători ai Coaliţiei pentru Familie, ar vota o astfel de lege ce ar crea o instituţie paralelă cu cea a căsătoriei – „uniune consensuală” sau oricum va fi numită ea –, ar fi cel mai ipocrit şi mai perfid for legislativ din întreaga istorie a României. Dar sunt convins că nu va fi aşa!

Acum nu mai e timp de evocat posibilităţi, variante sau eventuale pericole. Avem în faţă un eveniment ce va avea loc oricum, un referendum la care suntem chemaţi să spunem dacă, prin termenul „soţi”, înţelegem că într-o căsătorie este vorba despre „un bărbat şi o femeie”. Da sau nu? Din perspectiva Bisericii, a spune „da” înseamnă a recunoaşte şi a mărturisi că Dumnezeu aşa l-a şi creat pe om (cf. Facerea 1, 27). E un adevăr de credinţă imuabil. Pot eu, dacă sunt credincios, să nu dau această mărturie? Mai pot filosofa, în astfel de condiţii, despre cât de duhovnicesc este sau nu să merg la vot şi să pun mâna pe o ştampilă?

Categoric, pentru un om credincios nu este vorba despre un simplu referendum. Este vorba despre o mărturisire de credinţă publică, exprimată şi prin vot, dar şi prin susţinerea ei în faţa tuturor celor cu care interacţionează. Tot aşa, pentru un necredincios sau pentru un credincios de faţadă este momentul unei confruntări cu propria-i conştiinţă. Nu e doar vorba despre referendum aici, cum nu era vorba, în cazul Domnului Hristos, înainte de Răstignire, despre un proces oarecare şi despre acuzaţiile de hulă, de încălcare a Legii. Degeaba se ascund în spatele a tot felul de scuze şi invocă tot soiul de motive – toate demontate perfect raţional şi cu argumente – cei ce vor să boicoteze sau să ignore referendumul. Acum se arată credinţa fiecăruia. Nu despre vreun om sau vreun partid politic, nu despre minorităţi sau majorităţi, nu despre a fi tradiţional sau a fi modern, a fi tefelist sau habotnic. Nu. Referendumul este despre credinţa sau necredinţa în Dumnezeu, Creatorul omului ca bărbat şi femeie. Avem libertatea de a vota cum credem sau de a nu merge la vot. Dar nu putem să ignorăm avertismentul Mântuitorului: „Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri” (Marcu 8, 38). Acum se vede cine se ruşinează şi cine nu de cuvântul lui Dumnezeu.

Agerpres:

Preotul Necula: Referendumul este despre nevoia de siguranţă a majorităţii, care e bulversată din toate punctele de vedere

Consilierul de imagine al Mitropoliei Ardealului, preotul Constantin Necula, afirmă că referendumul din 6-7 octombrie este despre “nevoia de siguranţă a majorităţii, care e bulversată din toate punctele de vedere” şi că “nu are nicio legătură cu politicul”.

“Referendumul este despre nevoia de siguranţă a majorităţii care este bulversată din toate punctele de vedere, care este afectată de marele marasm politic în care trăim, de trădarea multora dintre idealurile sociale prin care unele partide şi-au făcut intrarea în viaţa lor “intimă” şi despre modul în care se gestionează la ora actuală o imagine. (…) Nu are nicio legătură cu politicul. Am spus-o şi o repet, dacă mă cunună un primar PSD, la cununia civilă, nu înseamnă că sunt pesedist de a doua zi”, a declarat, pentru AGERPRES, preotul Constantin Necula.

El consideră că a merge şi a vota la referendumul pentru redefinirea familiei înseamnă de fapt a arăta că “îţi iubeşti aproapele şi a spune că uneori nu e OK cum gândeşte”.

“E posibil să ne înrăiască (referendumul n.r.), dar eu sper, nădăjduiesc în toată inima, în dragostea creştinilor pentru Hristos. Să citească şi “Imnul iubirii”, nu doar partea de morală. Vreau să le atrag atenţia şi celor care ne acuză de moralism: da, Biserica este moralistă, că nu are cum să fie altfel, că nu este nici desene animate, nici sindicat, dar ceea ce face, o face cu adâncă evlavie şi cu mare dragoste faţă de oameni. Poate că nu ar fi rău dacă aţi asculta rugăciunile Liturghiei şi dacă aţi vedea că atunci când spunem ‘pace tuturor’, o spunem tuturor, nu o spunem pe segmente sociale. Nu ne adresăm numai unui anumit target de populaţie, ci ne bucurăm că Hristos ne are de partea lui de fiecare dată”, a declarat Constantin Necula.

Preotul Necula spune că “toleranţa nu este întotdeauna iubire”.

“Toleranţa nu este întotdeauna iubire. Şi părinţii care au tolerat prea multe copiilor lor ştiu că e aşa. Profesorii care au tolerat prea multe colectivelor educaţionale ştiu că e aşa. Noi, ca votanţi, când am tolerat partidelor de toate, ştim ce înseamnă asta”, a mai afirmat Necula.

El spune că votul de la referendum reprezintă un mesaj.

“Biserica ştie ce are de spus de 2.000 de ani, e un exerciţiu pe care îl face şi atunci când este atacată, ştie să-l rabde şi în cucernicie să îşi transforme frustrările în iubire (…) Cred personal că a ieşi la referendum înseamnă, de fapt, a-ţi iubi aproapele şi a spune că uneori nu e OK cum gândeşte”, consideră Constantin Necula.

Preotul sibian spune că fiecare poate să facă ce vrea în zilele scrutinului, dar că “asta nu înseamnă că înaintea lui Dumnezeu vom fi nevinovaţi”.

Un om poate să pună ştampila pe “Da”, poate să pună pe “Nu”, poate să stea acasă, poate să facă ce vrea el. Asta nu înseamnă că înaintea lui Dumnezeu vom fi nevinovaţi. E o judecată mult mai presus decât aceea a referendumului şi a noţiunii populare. Nu este cel mai greu moment din istoria noastră, în mod cert”, a mai declarat Constantin Necula.

Potrivit lui Constantin Necula, ortodoxia este “extrem de liberă”, iar ”inteligenţii care analizează spălarea pe creier din Biserica Ortodoxă” ar trebui să ia seama că totuşi Biserica ”este un pic mai deschisă decât cred ei şi mult superioară multora din sursele de informare de care dispun ei”.

“Mi-am văzut poporul gândind, arătând o dată în plus că Ortodoxia este extrem de liberă. Uite, le propun un joc inteligenţilor care analizează spălarea pe creier din Biserica Ortodoxă, să analizeze că în Biserica Ortodoxă unii dintre credincioşii noştri nu sunt de acord cu referendumul, îl leagă de diferite noţiuni politice, în niciun caz de cele morale. Poate ar fi bine să ia seama că biserica asta este un pic mai deschisă decât cred ei şi mult superioară multora din sursele de informare de care dispun ei. Am auzit de câţiva ani cum Biserica este împotriva familiei monoparentale. Şi le explic, le spun de fiecare dată, Hristos trăieşte într-o familie monoparentală. Văduvia este instituţie în Biserica Ortodoxă, chiar dacă ei nu o văd, că nu practică biserica, le spun încă. Văduvele dispun de o serie de ajutoare din partea Bisericii. Acum au început să scoată pe masă tot felul de probleme ale violenţei în familie. Uite, Mitropolia Ardealului a avut inclusiv cu A.L.E.G. un parteneriat prin care am încercat să educăm pe preoţi, cum să întâmpine şi cum să îşi vadă de treabă, inclusiv din acest punct de vedere. Nu ne luaţi de proşti, că nu suntem”, arată Constantin Necula.

El adaugă că a spovedit persoane provenind din rândul minorităţilor sexuale, iar Biserica este prima instituţie din România care le-a asigurat acestora asistenţă psihologică.

“La spovedanie, da. La împărtăşanie, mai greu, dar la spovedanie în mod obişnuit şi nu e niciun fel de secret din asta. Deocamdată, singura instituţie oficială din România care a asigurat, instituţie vorbim acum nu ONG, care a asigurat înainte de a exista ONG-urile, asistenţă psihologică pentru situaţiile de genul acesta, a fost Biserica (…) Ei au nevoie să fie ascultaţi în primul rând. Poate i-am temperat şi le-am spus că în niciun caz nu se va schimba nimic din statutul lor. Îi aud pe foarte mulţi că ne vom băga în patul lor. Nu e cazul. Eu zic să fim temperaţi”, consideră părintele Necula.

Referendumul privind redefinirea familiei va avea loc pe 6 şi 7 octombrie, între orele 7,00 şi 21,00. Întrebarea care le va fi adresată cetăţenilor şi la care aceştia trebuie să răspundă cu “da” sau “nu” va fi: “Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

QMagazine:

Părintele Necula despre Referendum: În România s-a cheltuit enorm pentru educație sexuală!

Am tăcut cuminte câteva săptămâni, privind și ascultând cum poate să decadă cultura unor oameni în zona Zoster a minciunii cu direcție.

Diletantismul informal

Mai întâi, vreme de un an, s-a tocat pe canale de comunicare tema, falsă, a familiei tradiționale. Ca și cum, conform legii, ar fi existat o altfel de familie.

De curând am constatat că circulă un extras din Codul Civil colorat cu markerul galben, neapărat, care ne spune cine alcătuiește familia în România. Deci e limpede: nu putem încălca dreptul nici unei alte familii căci ea nu există sau, oricum, nu e legală în România. Bun. M-am liniștit.

Mă neliniștește când sunt făcut oligofren pentru că încalc drepturi care nu există.

Apoi am aflat că încalc dreptul familiilor monoparentale.

Urât pentru un creștin care are dinaintea lui Icoana Maicii Domnului cu Pruncul în brațe pe iconostas de vreo 2000 de ani, într-o Biserică în care văduvele ori văduvii, copiii orfani ori alungați de prin case și școli (ar merita să vorbim zile despre proiectul „Alege Școala” și sutele de mii de copii în abandon școlar susținut prin el), pentru un om care se ocupă de ceva ani buni de dependenții de alcool și drog tocmai pentru a reda copiilor părinții.

Apoi am descoperit că, vai, de fapt cei care ne înjură nu știu nimic despre toate acestea. Din colțul de diletantism informal în care se zbat nu se vede Biserica.

Apoi am aflat că musai e un demers politic. Stau încă bine cu memoria. Depus sub Guvernul Ponta, referendumul putea fi promovat inclusiv de Guvernul Cioloș.

Desigur că putea și să nu fie promovat, de vreme ce o voce importantă a apărării drepturilor cetățenilor români ne-a descoperit fanatici, iar alții au continuat, pe tot parcursul anului 2017, să ne arunce la gunoiul moralei sociale.

Să ne înțelegem. În familia tradițională, descoperită de ei, persoana care-i deranjează nu sunt membrii ei văzuți, ci Cel Nevăzut, Iisus Hristos. Cel pe care-L batjocoresc. Că e cool, e la modă să-L scuipe deși… e minoritar.

În ciuda batjocoririi familiei, priviți atent la ecranele lor când fac publicitate. Sunt reclame construite pe liniștea familiei cu copiii, cu bunici, cu nepoți zâmbitori…

Cât despre politizarea referendumului…Dacă îmi realizează cununia civilă un primar de la PSD ori ALDE ori PNL ori… ce-o mai fi, asta nu înseamnă că am, ca familie, nuanța politică a autorității de stat care m-a cununat. E ca și cum ai spune că dacă rectorul Iașiului a ajuns ministru în Guvernul PSD, toți studenții și profesorii Universității sunt PSD-iști. Chiar nu pare că e așa!

Un an am fost bruscat de știrea că dacă sunt tată de copii și soțul soției mele devin dușmanul poporului. Ah. Greșit. Oricum eram, că sunt preot ortodox și am luptat pentru ora de religie.

Un tânăr, pe facebook, spațiul democrației absolute, m-a numit BOR-faș! E una dintre marile onoruri pe care mi le-a acordat Țara în care trăiesc.

Ba, am aflat, din cercetări remarcabile, că una din 4 femei din România a fost cel puțin o dată agresată de un partener în Familia Tradițională (adică 2 din 8, 2,5 din 10, adică 25%) . Cred. Dar ce ne facem că nu avem ca bază de comparație, cum e firesc într-o cercetare pertinentă, altă familie. De reper științific.

Este gravă orice acțiune îndreptată cu violență împotriva oricărei persoane, orice rănire a femeii e un atentat. Mă întreb însă câte sunt violentate în concubinaje, paradigma socială pentru care militează tot soiul de vectori de imagine, numindu-le parteneriate civile. Desigur că e o răutate ce scriu, sunt un incult din Evul Mediu când funcționa Inchiziția. Care, apropos, funcționa pe delațiune publică a unei opinii, alta decât cea acceptată ca fiind validă.

Nu am auzit de nicio plângere penală depusă împotriva unei persoane care susține homosexualitatea sau jignirea creștinilor, umilirea lor publică. Asist însă la o avalanșă de plângeri penale împotriva unor oameni care susțin familia. Ba, am aflat, că o uniune politică chiar monitorizează prin filmări realizate pe baza camerei ascunse, predicile preoților, căutând să-i prindă și depunând plângeri penale împotriva lor. Inchiziția ca exercițiu democratic? Nu cred. Filmări fără acordul persoanei filmate, fie și în spațiu privat? Nuuuuu.

La referendum nu-l votăm pe Dumnezeu

Descopăr în schimb libertatea de gândire a multora dintre credincioșii ortodocși. Au tot dreptul din lume să nu participe sau să spună NU la referendum. Și știu asta și vor acționa ca atare. Sunt dilematici, se îndoiesc că e cea mai bună soluție, nu e momentul și altele de acest gen. E dreptul lor, libertatea lor asigurată tocmai de educația creștină unde, contrar necredinței unora, nimic nu se face forțat.

Chiar dacă ne însemnăm cu semnul Crucii, spre disperarea unei voci din public, nu uităm drepturile câștigate de Jertfa Mântuitorului. Cel mai adânc dintre ele este chiar acela de a-I spune NU lui Dumnezeu, ceea ce, să ne înțelegem, nu e cazul la referendum.

Nu, la Referendum nu-l votăm pe Dumnezeu, asta ca nu cumva să se bucure vreunii că, nevotat, Dumnezeu a trecut în atât de iubita de ei, neființă. Nu. E un exercițiu de libertate și democrație. Un exercițiu care poate fi, de ce nu, boicotat. În fond, unii refuzăm invitații în viață mult mai importante decât un referendum.

Costă referendumul? Corect. Și e mult. Sper să reușim, cât mai repede, să punem banii la loc. 3 milioane de români or merita ceva suport pentru un exercițiu democratic de vreme ce voia unui singur român, mai țineți minte, ne-a costat cam la fel, punându-ne să facem referire precisă asupra voinței noastre cu privire la ora de religie.

Cred că, în general, în România s-a cheltuit enorm pentru seminarii și formări pe teme de educație politică, egalitate de gen sau educație sexuală. De multe ori din bugetul țării. Și așa este firesc.

Suntem fii aceleiași Țări. E firesc să beneficiem de educație și dezvoltarea unei culturi și pedagogii sociale cât mai intense. Iar lucrurile dobândite teoretic ne obligă la exersarea lor practică.

Am învățat că a fi mafiot nu e în concordanță cu a fi creștin? Ok. Putem încerca acum să facem o campanie fără penali în funcții publice? Desigur. Un referendum? Sigur. Referendumul, fiind un exercițiu de suveranitate, oferă oricărei națiuni dimensiunea suveranității sale! Poți boicota? Fără îndoială. Suveranitatea este trăsătura națiunii și a fiecărui cetățean. Nu opțională, e drept, ci fundamentală, Dar al celor care au creat Națiunea. Murind pentru ea. Pentru că suveranitate înseamnă și referendum și vot și gândire liberă. Plătite de jertfe  grele.

Recunosc că mă doare cumplit ce se întâmplă în Țară. Unii spun că referendumul a rupt Țara. Nu vă mințiți. Țara e ruptă de mult. Doar că acum, hârtie de turnesol, în ruperea ei s-a aplicat referendumul pentru Familie.

Recunosc cu durere că nu mă identific în creștinii care urăsc, jignesc sau calcă în picioare orice minoritate din multele care ne alcătuiesc viața socială.

Desfid pe oricine crede că Evanghelia îi dă dreptul la înjosirea cuiva. Dacă o face, o face pe cont propriu. Dar am învățat și că Journalism is not Political Activism, cum m-a învățat Mohamed Fahmy (care scrie cu Carol Shaben teribila carte Celula Marriot. Eliberare din Închisoarea Scorpionului, Random House Canada, 2016, publicată și de Rao în 2016 în limba română). Nu. Asta nu înseamnă să nu scrii ce gândești, ci să gândești ceea ce publici, să fii atent la perspectivă, să nu refuzi să vezi adevărul, mai ales când el poate fi urmărit în dezvoltarea sa în spații care ți-s la îndemână.

Recunosc că îmi pare rău, tare rău, că am ajuns la referendum pentru o chestiune de morală. Dar sunt recunoscător creștinilor acestei Țări. Și oamenilor care mărturisesc Cerul  prin alte religii și confesiuni ce ne-au fost alături.

Un Dumnezeu Unic e mai presus decât voințele noastre și fiecare moment din istoria noastră, personală și ca Neam, e o lecție. Am avut lecția noastră de învățat.

RL: Cel mai nou sondaj confirmă: referendumul pentru familie va fi validat

Circa 48% dintre români au declarat că vor participa, cu siguranță, la referendumul familiei, organizat pe 6 și 7 octombrie, potrivit institutului de sondarea opiniei publice Sociopol.

Sondajul, efectuat după desfășurarea Comitetului Exectutiv Național al PSD, arată că, dintre românii care vor merge să voteze la referendumul familiei, aproximativ 85% au declarat că vor vota opțiunea „DA”. Mai precis, Mirel Palada susține pe contul său de Facebook că „despre rezultatul votului, acesta este fără putință de tăgadă. Votul DA este dominant. Singura incertitudine este dacă procentul începe cu 8 sau cu 9. Adică optzeci și ceva sau nouăzeci și ceva.”

Cât privește participarea, Sociopol a folosit două metode. Prima, pe baza propriei intenții, arată că 48% dintre respondenți spun că vor participa cu siguranță, alți 17% că probabil vor merge la vot, în timp ce 5 procente spun că probabil nu vor vota și 11% afirmă că vor boicota referendumul.

După a doua metodă, numită „înțelepciunea mulțimilor”, estimarea medie a participării la vot este de 35% din total populație oficială.

Din totalul populației cu drept de vot, 41% ar vota „DA” la Referendum, 7% ar vota „NU”, iar 34% vor boicota această consultare populară. Dintre cei care au declarat că nu vor boicota referendumul pe 6-7 octombrie, 85% spun că vor vota „DA” și 15% că vor vota „NU”.

Sondajul a fost desfășurat în perioada 22-27 septembrie, pe un eșantion de 1004 persoane, prin interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare este de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%.

Roman Ortodox in Franta:

Unde puteți vota la Referendumul din 6-7 octombrie dacă nu sunteți pe teritoriul României?

Ministerul Afacerilor Externe informează că, prin Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1874/2018, a fost stabilită lista cu sediile secţiilor de votare din străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018. 

MAE va organiza 377 de secţii de votare în străinătate la referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei. 

Lista secțiilor de votare din străinătate este disponibilă AICI.

Potrivit prevederilor legale, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate în zilele votării, pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în alte locaţii. 

Din cele 377 secţii de votare înfiinţate în străinătate, 192 vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 vor fi organizate în alte locaţii, în vederea asigurării unui acces cât mai facil pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate în comunităţi semnificative, situate la distanţe mari faţă de sediile misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. 

Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14). 

Ministerul Afacerilor Externe a început, totodată, distribuirea buletinelor de vot, a ştampilelor electorale şi a celorlalte materiale necesare votării către misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale din străinătate, urmând ca acestea să fie puse la dispoziţia birourilor secţiilor de votare din străinătate.

La referendumul pentru definirea căsătoriei ce va avea loc pe 6-7 octombrie, vor avea drept de vot și românii care se vor afla în acel moment în afara granițelor. 

ActiveNews vă prezintă lista secțiilor de votare, așa cum se vor organiza pe fiecare țară în parte, pentru Referendum. De asemenea, trebuie precizat că românii aflați în țară, dar care nu se vor găsi în localitatea de domiciliu, vor putea vota pe liste suplimentare acolo unde se află.

Reamintim că întrebarea de pe buletinele de vot va fi: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”. Singura lege de revizuire a Constituției adoptată de Parlament este cea care modifică articolul referitor la căsătorie, astfel încât cei care doresc căsătoria drept uniunea dintre un bărbat și o femeie votează DA, iar ceilalți, NU.

Lista secțiilor de votare organizate în afara României este accesibilă AICI.

Consulatul General al României la Lyon va organiza la sediul său din Rue de Bonnel, numărul 29, Lyon-69003, secția de votare pentru Referendumul național privind revizuirea Constituției. La referendum, cetățenii României vor răspunde cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament ? ” 
Demersul are la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015. Inițiativa a strâns 2,8 milioane de semnături care au condus la inițierea unui proiect de lege constituțională, sprijinit activ și de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică
Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost adoptat de cele două Camere ale Parlamentului. Constituţia României, la art. 150 alin (1), prevede că revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot, iar la alin (3) stabileşte cărevizuirea Constituţiei este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.
Potrivit legii, 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale trebuie să participe la referendum pentru a-l valida, iar eventuala redefinire a familiei va trece dacă jumătate plus unu dintre cei prezenți la urne vor vota „pentru”, cu condiția suplimentară ca numărul lor să reprezinte 25% dintre cei cu drept de vot.
Inițiativa vizează înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie” și „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soți» (…) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de «familie». Curtea Constituțională a avizat propunerea de modificare a Constituției, subliniind că ea nu aduce nicio ingerință vreunui drept individual.
Alegătorii sunt chemați să își exprime voința pe parcursul a două zile, după cum urmează :
  • sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00 (ore locale)
  • duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00 (ore locale)
Dreptul de vot în străinătate poate fi exercitat de toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani, împliniţi inclusiv în ziua referendumului, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul/reşedinţa în România, aflaţi la momentul referendumului în străinătate.
Se poate vota la orice secție de votare din străinătate, cu unul din următoarele acte în curs de valabilitate:
  • pașaportul diplomatic,
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pașaportul simplu;
  • pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar;
  • cartea de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • cartea electronică de identitate;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu. 
Consulatul General al României la Lyon va anunța constant și cu celeritate informațiile necesare unei bune desfășurări a referendumului național cu privire la revizuirea Constituției.

SECȚII DE VOTARE ÎN FRANTA

106 Paris 1
Ambasada României, 123, Rue Saint-Dominique, 75007 Paris

107 Paris 2
Ambasada României, 123, Rue Saint-Dominique, 75007 Paris

108 Paris 3
Institutul Cultural Român, 3, Rue de l’Exposition, 75007 Paris

109 Paris 4
Secția Consulară a Ambasadei României, 3, Rue de l’Exposition, 75007 Paris

110 Pantin
L’Auberge du Cheval Noir, 2, Route de Noisy, 93500 Pantin

111 Montrouge 
MERCURE PARIS PORTE D’ORLEANS, 13, rue François Ory 92120 Montrouge

112 Lille
Chambre de Commerce et de l’Industrie Lille – 299, Boulevard de Leeds 59000, Lille

113 Bordeaux
193, Cours de la Marne, 33800 Bordeaux

114 Saint Herblain
MJC de la Bouvardière, avenue Alain Gerbault, 44800 Saint Herblain

115 Lyon
Consulatul General al României, 29, Rue de Bonnel, 69003, Lyon

116 Marsilia
Consulatul General al României, 157 Boulevard Michelet, 13009 Marseillle

117 Nisa
7, Rue Auber, Nice

118 Toulouse
Consulat Honoraire, 80, avenue de Lombez, 31300 Toulouse

119 Strasbourg 1
Consulatul General al României, 41 Rue Schweighaeuser, 67000 Strasbourg

120 Strasbourg 2
Consulatul General al României, 41 Rue Schweighaeuser, 67000 Strasbourg

Radio Romania Actualitati:

Dezbatere RRA: Referendum 2018(TEXT + AUDIO)

Emisiunea: “Dezbatere referendum 2018” – Realizator: Ianna Ioniţă – Bun găsit, stimaţi ascultători. Aşadar, pe 6 şi 7 octombrie suntem chemaţi la referendum. Emisiunea noastră de astăzi este transmisă pe toate canalele Radio România, iar invitaţii noştri sunt: Ana Corina Săcrieru, purtător de cuvânt al Coaliţiei pentru Familie.
Ana Corina Săcrieru: Bună ziua.
Realizator: Iustina Ionescu, avocat pentru drepturile omului din partea Acces. Bine aţi venit la Radio.
Iustina Ionescu: Mulţumim. Bună ziua.
Realizator: Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române.
Vasile Bănescu: Bună ziua, bine v-am găsit. Mulţumesc pentru invitaţie.
Realizator: Părintele Francisc Doboş, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti. Bine aţi venit şi dumneavoastră la Radio.
Francisc Doboş: Bună ziua, bun găsit.
Realizator: Şi prin telefon, domnul Mircea Toma, preşedintele Asociaţiei Active Watch. Urmează să luăm legătura cu domnia sa.

Aşadar, vorbim despre referendum, căsatoria trebuie tratat cu maximă seriozitate, spun iniţiatorii referendumului. Va putea o lege să impună acest lucru, doamna Săcrieru?
Ana Corina Săcrieru: O lege nu impune definiţia căsătoriei, în sensul în care ar reprezenta o prohibiţie, o interdicţie, ci în sensul ocrotirii unei definiţii milenare, o definiţie a căsătoriei ca fiind între un bărbat şi o femeie este mai veche decât orice lege şi de aceea ea nu poate fi impusă de lege. Ea este ocrotită de lege, ea este impus de natură, de biologie şi este ocrotită de lege.
Realizator: Şi avem nevoie de acest referendum pentru a ocroti căsătoria?
Ana Corina Săcrieru: Avem nevoie de acest referendum pentru a ocroti căsătoria la nivelul constituţional. Vedeţi, românii nu concep căsătoria în proporţie de 86% dintre români, potrivit ultimului sondaj curs, nu concep căsătoria decât între un bărbat şi o femeie. O asemenea mentalitate cu asemenea mare număr de oameni, care concep căsătoria ca fiind între un bărbat şi o femeie, are dreptul la ocrotire constituţională. A fi doar în Codul civil această definiţie înseamnă a fi lăsată la posibilitatea modificării ei extrem de facile, în două-trei ore se poate modifica cazul Franţei, cazul Greciei şi nu presupune ocrotirea maximă pe care doar Constituţia o acordă.
Realizator: Doamna Iustina Ionescu, căsătoria trebuie tratată cu maximă seriozitate?
Iustina Ionescu: Legea românească deja este foarte clară în acest domeniu. Codul civil, legislația privind starea civilă stabilește foarte clar definiția căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie. Prin urmare, considerăm acest referendum complet inutil, este o pierdere de timp și de bani, mai ales de bani din bugetul de stat. În plus, riscul pe care o aduce propunerea de modificare a Constituției este să redefinească familia. După referendum, dacă acesta va fi validat, familia va fi înțelească doar ca fiind căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Prin urmare, familiile formate din mame sau tați care își cresc singuri copiii sau bunicii care își cresc copiii fiilor plecați la muncă în străinătate nu ar mai fi familia în înțelegerea statului român, lucru care este ofartae periculos și foarte împotriva demnității cetățenilor români.
Ana Corina Săcrieru: Acest lucru nu e adevărat.
Iustina Ionescu: Din acest punct de vedere, mi se pare un pericol și noi îndemnăm românii să nu participe la referendum și să nu legitimeze un astfel abuz, să boicoteze referendumul.
Realizator: Să vedem ce spun şi reprezentanții Patriarhiei Române.
Vasile Bănescu: Tema acestui referendum este una foarte simplă și absolut clară. Vorbim, în ciuda manipulărilor permanente, constante din spațiul mediatic și promovate de ideologii de serviciu ai ideologiei neomarxiste în spațiul românesc, vorbim despre referendumul pentru definirea, explicitarea noțiunii de căsătorie. Niciodată nu a fost vorba vreun un moment anume, pe parcursul acestui demers, despre familie. Biserica Ortodoxă Română, societatea civilă românească, Coaliția pentru Familie, percepe familia în toate gradele ei de existență, de la familia integrală, părinți-copii, familie monoparentală, familie provenită din adopție. Toate aceste variații în zona familiei rămân neatinse, pentru că scopul acestui referendum nu este familia și redefinirea ei, care este și imposibilă, ci, repet, explicitarea și securizarea în textul constituțional a noțiunii…
Realizator: Securizarea, de cine ne temem?
Vasile Bănescu: Securizarea în fața saltului ideologic declanșat în multe țări din Europa, este un fenomen de care luăm cunoștință, este un fenomen împotriva căruia ne opunem firesc, elegant, dar ferm, pentru că avem o viziune în legătură cu ordinea morală dintr-o societate e diferită de oamenii care au îmbrățișat un anumit tip de ideologie, ideologie care, ca toate ideologiile de altfel, detestă ordinea naturală în societate, ordinea morală, biserica, detestă cerul în general și metafizicul. Așadar, închei prin a spune că scopul fundamental, unic al acestui referendum, nu este nici pe departe legat de familie, care rămâne absolut intactă, neatinsă în toate variațiile ei, ci doar explicarea noțiunii de căsătorie, ca instituție rezervată exclusiv unui bărbat și unei femei, pentru că niciodată în istoria ei căsătoria, ca instituție, nu a fost deschisă unor bărbați sau doar unor femei, niciodată în istoria ei.
Realizator: Dar unui bărbat și mai multor femei?
Vasile Bănescu: Cu atât mai puțin, evident că nu.
Iustina Ionescu: Îmi pare rău, dacă îmi permiteți, se dezinformează și mințiți când spuneți că nu e vorba despre familie; chiar dumnealor…
Vasile Bănescu: Vă propun să vă cântăriți cuvintele și să nu perseverați dumneavoastră într-o minciună!
Iustina Ionescu: La momentul în care au depus…
Realizator: Să vorbim pe rând, vă propun să vorbim pe rând.
Iustina Ionescu: Îmi pare rău, când au depus această inițiativă pentru modificarea Constituției, tocmai dumnealor, prin aceiași reprezentanți, vorbeau despre definiția familiei în Constituție, Articolul 40…
Vasile Bănescu: Niciodată nu a fost vorba despre asta, absolut niciodată!
Iustina Ionescu: Dar dumneavoastră ați spus așa!
Ana Corina Săcrieru: Este reprobabil că această dezinformare vine din partea unui avocat. Este reprobabil!
Iustina Ionescu: Dacă îmi dați, vă rog, sunt declarațiile dumnealor.
Realizator: Vă propun să vedem și punctul de vedere al reprezentantului Bisericii Catolice. Domnule părinte Francisc Doboș, care e punctul dumneavoastră de vedere?
Francisc Doboș: Eu, când tot auzeam redefinire, redefinire… dar cine vrea să o redefinească?
Realizator: Nu știu cine vrea…
Francisc Doboș: Adică nu noi, nu creștinii vrem să redefinim familia, pentru că ni se pune în cârcă: ia uite, creștinii vor să redefinească familia. Nicidecum! Dar nu mi-a trecut prin cap vreodată să redefinesc! Adică, ceea ce nu e cu ‘re’, e cu definire, dar de ce ajunge, de ce suntem puși în situația de a defini familia? Pentru că, dinspre margini sau dinspre minorități se ajunge spre centru. Și, atunci, o minoritate caută centrul. Și caută să fie în centru și orice, orice altă percepție naturală… adică e vorba de redefinirea normalului. Asta este marea miză. Și chiar dacă, aș îndrăzni să spun, nu mă interesează referendumul în sine, chiar dacă mă interesează, chiar dacă mă interesează. Dar spun așa, forțez, nu mă interesează neapărat referendumul, în sensul de lege care spune va stabili exact ce este căsătoria. Pentru că la fel este și cu poruncile lui Dumnezeu. Poruncile lui Dumnezeu sunt date, e ca și cum aș considera că poruncile lui Dumnezeu îmi îngrădesc mie libertatea, drepturile omului, pentru că… Poruncile lui Dumnezeu îmi sunt date ca niște cuvinte de viață. Ele îmi spun care este viața, unde este viața. Noi, creștinii, spunem că viața, normalitatea vieții este aceasta, nu vrem să redefinim nimic, să fie foarte clar. Nici eu nu îmi doresc sau nu mi-aș fi dorit vreodată să se ajungă la punctul acesta, pentru că Constituția era clară: soți, pentru că soți erau înțeleși, Adam și Eva, Yin și Yang.
Ana Corina Săcrieru: Ca să răspund la dezinformarea care tocmai s-a propagat și care este grosieră: Articolul 26 din Constituție ocrotește toate raporturile de fapt de familie, absolut toate. Demersul acesta are drept obiect exclusiv definiţia căsătoriei. Sunt două lucruri diferite.
Realizator: Dăm legătura şi domnului Mircea Toma. Alături de noi prin telefon, preşedintele Asociaţiei ActiveWatch. Căsătoria trebuie tratată cu maximă seriozitate, spun iniţiatorii referendumului. Va putea sau nu o lege să impună acest lucru, i-am întrebat până acum.
Mircea Toma: Eu vă mulţumesc foarte mult şi o să îmi permit să salut cu respect pe toţi cei prezenţi acolo, pe doamna Săcrieru, pe Iustina, pe domnul Bănescu şi pe domnul Doboş, şi să mulţumesc pentru invitaţie. Mai echilibrăm puţin raportul de forţe, că e la 3 pe 1 acolo, şi o să îmi permit să descriu puţin aria privind pe acest subiect, care, din punctul meu de vedere, nu este nici juridic, nici moral. Este un exerciţiu în care este valorificată cu foarte multă ipocrizie ignoranţa, pentru că homosexualitatea există mult înainte de a fi apărut legile, mult înainte de a fi fost definite principii morale, ea există dintotdeauna, de când există omul pe pământ. Au existat ţări, cum a fost China şi Japonia, ţările…, marile ţări asiatice în care homosexualitatea nu a fost niciodată subiect de dezbatere publică, au existat constant oameni homosexuali în acea societate şi, după cum se poate observa, natalitatea n-a fost afectată, dimpotrivă, aş zice. În momentul în care au apărut religii, cum e religia creştină, dar şi islamul, au apărut restricţii pe acest subiect, care au fost nişte restricţii inventate pornind probabil de la frica neexplicată faţă de posibilitatea contaminării populaţiei de la homosexuali. Ăsta este, de fapt, reperul şi trăgaciul pe care îl folosesc cei care fac această campanie. Toate campaniile homofobe sunt construite pe frică, că Doamne fereşte se ia. Nu se ia, şi se pleacă în principiu în construirea acestei frici, pe ignoranţă, pe faptul că nimeni nu ştie de fapt cum devii homosexual. De exemplu, dacă eu l-aş întreba, dar nu îl întreb, ca să nu îi ofer prilejul să intervină, pe domnul Bănescu, dacă este gay o să-mi spună sigur că nu sunt gay, dar dacă v-aş putea invita la o societate cu gay, v-aş face curte, aş fi drăguţ cu dumneavoastră, eu fiind gay, v-aţi lăsa convertit? Şi probabil că o să-mi răspundă, şi n-o să mă contrazică acum, o să-mi răspundă senin că nu ai cum să mă schimbi, pentru că eu aşa sunt, aşa sunt născut./rduinu/avladucu. Ei bine, exact aşa, în oglindă, sunt născuţi şi cei gay, cam 2, 3% din populaţia globului. Nu se modifică, nu creşte, nu scade în funcţie de legi, în funcţie de propagandele diverselor biserici, deci ceea ce se întâmplă este de fapt că nu ştii de ce devii gay şi nu ştii că nu poţi să contaminezi pe nimeni, decât cu forţa, sigur, în închisori sau în mănăstiri. Dar altfel, nu. În aceste condiţii, toată dezbaterea de astăzi seamănă cu un recul uriaş în civilizaţie. Astăzi există studii ştiinţifice. Aş vrea să îi întreb pe cei care participă la discuţie dacă au citit vreo revistă academică din aceea serioasă, şi nu publicaţii accidentale, făcute de diverşi oameni care improvizează, speculează informaţii…
Realizator: Poate ar trebui să răspundem cui îi este frică de aceşti oameni, hai să le spunem, diferiţi? Dar părintele Francisc Doboş vrea să aibă o intervenţie. Vă ascultăm.
Francisc Doboş: Vă salut, domnule Mircea Toma. Spuneaţi de propaganda bisericii. Nu mă regăsesc absolut deloc. Îmi sunteţi foarte drag, dar nu sunt deloc de acord cu acest termen de propagandă a bisericii, îmi pare tare rău. Tocmai pentru că probabil folosiţi sau folosesc şi mulţi alţii aceşti termeni care provin dintr-un militantism, pentru că Biserica sau cel puţin, dacă mă ştiţi pe mine, sau foarte mulţi care mă cunosc, ştiu că nu voi face niciodată propagandă, ci voi mărturisi credinţa, mi voi spune trăirile de conştiinţă, dar niciodată propagandă. Propaganda e în altă parte. Cel puţin, mă refer la cei care trăiesc credinţa, participând la sacramente, trăind aproape. Eu m-am obişnuit… Îmi aduc aminte şi îmi permit, nu mi-e frică de persoanele de altă orientare sexuală. Cu ani în urmă, am fost oaspetele, printr-un alt prieten, am fost oaspetele unui cuplu gay şi m-au primit la ei acasă, am dormit o noapte. Atunci am învăţat să-i privesc pe ceilalţi, mi-am îndepărtat multe prejudecăţi, nu este vorba, nu înseamnă că în interiorul meu am fost de acord cu trăirea lor, dar am stat la masă cu ei, suntem prieteni, nu ne frecventăm foarte des, normal. Am fost aspetele în casa unui cuplu de gay, care adoptaseră un copil la Buenos Aires. Respectivul cuplu nu mai este împreună, s-au despărţit. Copilul de acolo are 14 ani astăzi.
Mircea Toma: Sunt şi ei oameni.
Francisc Doboş: Exact, dar sunt oameni. Dar nu este vorba despre gay. Foarte mulţi îi cunosc, pot să ies, mă întâlnesc cu ei, nu am nicio problemă, dar nu este vorba de relaţia interpersonală cu ei, pe care o avem, e foarte paşnică. Aici este vorba de ce este căsătoria, adică cine doreşte să se apropie mai mult de termenul acesta. Noi nu, pentru că suntem acolo, eu sunt preot celib, evident, dar în creştinism căsătoria se ştie că nu este percepută cum a fost percepută dintotdeauna; de aceea “soţi” era suficient. Astăzi nu mai este suficient să spui “soţi”, de aceea se ajunge aici. Nu mi-am dorit niciodată, repet, să se ajungă aici, dar iată că este nevoie.
Iustina Ionescu: Dacă îmi daţi voie să răspund şi eu la “cui îi este frică”.
Realizator: Da, Iustian Ionescu, şi apoi o să o rog să intervină şi pe dna Săcrieru, pe care postul nostru de radio a invitat-o la radio, pentru că tocmai, este din partea Coaliţiei pentru familie şi aşteptăm un punct de vedere şi din partea domniei sale.
Iustina Ionescu: Mai degrabă vorbim cu aceasta despre frica politicienilor ca românii să fie atenţi la ce se întâmplă în jurul lor, la crizele cu care ne confruntăm, la corupţie, la procesele în instanţă şi aşa mai departe şi atunci, printr-o manevră politicianistă, se organizează, iată, acum, un referendum ca noi să stăm să discutăm despre familie şi căsătorie, lucruri foarte clare şi pentru români şi în legislaţie, în loc să nu uităm la ce se întâmplă în jurul nostru şi la crizele cu care se confruntă societatea românească. De aceea românii nu trebuie să cadă în această capcană şi să…în primul rând să se divizeze societatea în jurul acestor subiecte, să existe manifestări de violenţă împotriva celorlalţi şi românii nu trebuie să meargă la vot.
Mircea Toma: Eu aici, dacă îmi permiteţi foarte scurt să intervin: trebuie să îmi exprim regretul faţă de dna Săcrieru şi faţă de Coaliţia pentru familie, că demersul lor care a fost iniţiat /…/ civică, lucru pe care îl respect, a fost din păcate confiscat politic şi în momentele acestea el alimentează vizibilitatea unor politicieni, dl Dragnea în particular, care va fi sigur foarte mândru dacă acest referendum va trece.
Realizator: Să ştiţi că nu avem reprezentanţi ai partidelor politice în studiou, am avut ieri, am vorbit cu reprezentanţii partidelor politice. Haideţi, dna Săcrieru, răspundeţ-i şi dlui Toma şi spuneţi dacă demersul dvs chiar a fost confiscat de reprezentanţii partidelor politice.
Ana Corina Săcrieru: Demersul acesta a fost, este şi va rămâne până la momentul validării referendumului un demers sută la sută civic. Noi ne-am delimitat de orice tentativă de confiscare a acestei teme de patru ori până în prezent. Nu ne vom face din această delimitare scopul vieţii noastre, deci nu ne vom delimita în fiecare zi doar pentru că asta aşteaptă activiştii LGBT de la noi, în societatea românească. În schimb, ceea ce rog să observaţi este că însăşi clasa politică a dat dovadă de maturitate în ultimul timp şi indiferent de culoarea politică din care a făcut parte un politician sau altul a remarcat importanţa temei. Şi atunci a veni şi astăzi, în al 12-lea ceas, cu aceeaşi dezinformare primitivă că acest referendum este confiscat de un anumit partid politic, în speţă PSD, sau un anumit politician, în speţă Dragnea, este contrazisă această dezinformare de toate declaraţiile politice ale celorlalţi oameni politici, din celelalte partide politice, care au votat – aduc aminte dlui Toma şi dnei Iustina – aduc aminte că au votat în proporţie copleşitoare în Senat şi în Camera Deputaţilor această lege.
Realizator: Oamenii se întreabă dacă era cel mai important lucru pe care trebuia să îl promoveze acum politicienii.
Ana Corina Săcrieru: Este cel mai important lucru în acest moment şi vă voi răspunde foarte concret de ce. În 2013, într-o situaţie perfect similară cu a noastră, Franţa a modificat codul civil deschizând căsătoria pentru toţi. Două milioane de francezi au ieşit atunci în stradă şi au spus “noi nu vrem să fie modificată definiţia căsătoriei”. E un drept al nostru de a ne ocroti această definiţie, repet, mai veche decât orice lege şi mai veche decât organizarea statală, să ştiţi. Cu toate acestea – vă rog să nu mă întrerupeţi – cu toate acestea, parlamentul doar pentru ca era în codul civil şi codul civil este o lege organică ce poate fi modificată în orice moment, în două ore – da? – nu are forţa constituţională a normei constituţionale.
Realizator: Lăsaţi-l şi pe Mircea Toma să vă raspundă. Vă ascultăm, domnule Mircea Toma, şi apoi vreau să dau cuvântul reprezentantului Patriarhiei. Vă ascult, domnule Mircea Toma!
Mircea Toma: Da, vroiam să spun că sprijinul politic este, din păcate, foarte vizibil. Faptul că modificarea legii făcută împotriva tuturor recomandărilor dinspre Comisia de la Veneţia se face în luna în care are loc referendumul şi că se prelungeşte cu o zi votul, asta înseamnă clar un sprijin politic.
Ana Corina Săcrieru: De trei ani aşteptăm acest referendum, domnule Toma. De trei ani am efectuat toate demersurile.
Realizator: O să vă rog să vorbim separat, că nu ne auzim dacă vorbim deodată. Aş dori să aflu de la reprezentantul Patriarhiei Române, biserica sprijină acest demers.
Vasile Bănescu: Bierica – e bine că aţi spus biserica în general, pentru că vorbim de toate bisericile creştine din România, vorbim de toate cultele religioase recunoscute de statul român, care e un stat nu laic – atenţie – ci e un stat neutru, din punct de vedere religios. Nu trăim într-un stat agresiv laicizant, ci într-un stat echilibrat şi neutru din punct de vedere religios. Fireşte că biserica …
Realizator: Mă iertaţi că vă întrerup, lumea se va întreba: “Biserica susţine acest demers, de ce nu suţine biserica şi alte demersuri pentru cetăţenii României? De ce nus eimplică mai mult?”
Vasile Bănescu: E doarte bine că se întreabă lumea asta, pentru că răspunsurile pe care le am eu, ca reprezentant al acestei instituţii, sunt mult mai numeroase decât întrebările care pot să apară. A mai pune o întrebare legată de implicarea social-fialntropică a Bisericii Ortodoxe, mai ale în ultimii zece ani, a te face că nu ştii că s-au cheltuit peste 150 de milioane de euro prin peste 700 de instituţii social-filantropice de pe teritoriul Partriarhiei Române, este o temă care oricum nici nu are legătură cu discuţia noastră. Sper că domnul Toma, distinsul domn Toma, de care mă leagă o veche simpatie, citindu-l de-a lungul anilor şi apreciindu-l ca intelectual, aş vrea să-i transmis următorul lucru: este, cred, cel puţin neinspirat să acuzam instituţii majore într-o societate, precum bisericile, că fac propagandă, n contextul in care tema acestui referendum este realmente boicotată printr-o tăcere elocventă, aş spune, dacă-mi permiteţi expresia, în legătură cu acest rerefendum. Cu dezbaterea aceasta, sigur asistăm la o frumoasă excepţie, vor mai fi dezbateri, poate, şio săptămâna viitoare. În general s-a transferat asupra referndumului o imagine riguros falsă. Am exoicat de la început care este scopul acestui referendum. Nimeni nu vorbeşte despre persoanele cu o altă orientare sexuală, persoane integrabile, chemate spre biserică, persoane care nu sunt ţinute în afara bisericii, persoane care pot veni oricând spre Biserica Ortodoxă, Catolică şi Protestantă. Nimeni nu are aboslut nimic cu aceste persoane, pentru că creştinismul operează o cezură foarte fină şi firească între persoană şi păcatul ei. Eu nu pot să vorbesc în numele Bisericii Ortodoxe despre homosexualitate ca despre ceva care trebuie promovat. Cred că mi s-ar cere prea mult. Eu pot să vorbesc despre biserica mea şi părintele Francisc despre Biserica Romano-Catolică, ca despre spaţii care ne cheamă pe toţi să intrăm în ele, tocmai pentru că toţi avem nevoie de un tip de vindecare morală. Aşadar, referndumul acesta – şi cu asta o să închei – nu are legătură cu niciun drept existent pentru aceste persoane cu orientare sexuală. Nu există un drept la căsătorie …
Realizator: Ce avantaje stricte aduce?
Vasile Bănescu: … care să fie lezat. Vă rog să-mi permiteţi să accentuez că prin finalitatea lui acest referendum nu poate leza pe nimeni cu nimic şi i-aş întreba pe distinşii susţinători ai sabotării referndumului de ce se agită atât de mult, de vreme ce nimeni nu le atinge niciun fel de drept? Homosexualitatea a fost depenalizată şi am aplaudat acest lucru firesc. Nu putem să asistăm în  spţiul democraţiilor civilizate la niciun fel de persecuţie.
Realizator: Haideţi să-i lăsăm să spună de ce se simt lezaţi.
Vasile Bănescu: De ce se simt lezaţi, într-adevăr?
Iustina Ionescu: În calitate de cetăţeni ai României, nu înţelegem de ce 35 – 40 de miioane de euro se dau pentru organziarea unei astfel de mobilizări a cetăţenilor şi mobilizări instituţionale, administrative, deci vorbim despre 30-40 de milioane de euro pentru nimic, pentru că nu se schimbă nici legea, nu se iau nici drepturi, nu sunt nici beneficii pentru oamenii căsătoriţi, pentru familiile din România, deci pentru ce mergem la vot?
Vasile Bănescu: Aşadar, singura dvs nelinişte este cea de natură financiară, înţeleg. E bine că recunoaşteţi asta, e foarte bine…
Iustina Ionescu: Vă rog frumos să mă lăsaţi să răspund. Normal, vorbim despre banii cetăţenilor, despre banii noştri.
Realizator: Cine câştigă banii? Care e câştigul în bani al acestei…
Iustina Ionescu: Dacă-mi daţi voie să-mi duc ideea până la capăt.
Vasile Bănescu: Da, şi eu vreau să explic, evident.
Realizator: Pe rând, vă rog. Doamna Iustina Ionescu.
Iustina Ionescu: Ne întrebăm de ce acei cetăţeni şi organizaţii care au venit cu astfel de iniţiativă şi încearcă să ne scoată pe toţi din casă ca să mergem la vot, de ce nu cei 2,6 milioane de cetăţeni nu i-aţi mobilizat, doamna Săcrieru, pentru a face un demers în sensul ca spitalele să fie mai bine dotate, ca toate grădiniţele şi şcolile să aibă toalete ş.a.m.d…
Vasile Bănescu: Comiteţi nişte sofisme incredibile.
Iustina Ionescu: Şi pentru a da profesori de calitate, şi pentru a da doctori care să ne trateze în spitale.
Realizator: Lăsaţi-o pe doamna Săcrieru să vă răspundă, vă rog frumos.
Ana Corina Săcrieru: Referendumul acesta este despre ocrotirea unei definiţii a căsătoriei pe care 14 state europene înaintea noastră au reuşit să şi-o ocrotească. Deci România este al 15-lea stat care încearcă să-şi apere copiii ocrotind în Constituţia ei această căsătorie ca fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Care e consecinţa teribilă dacă vom trece în Constituţie acest lucru? Copiii noştri la şcoală…
Realizator: Întrebarea era dacă ne costă sau nu prea mult.
Ana Corina Săcrieru: Ascultaţi-mă… Au fost mai multe întrebări, vă rog să nu mă întrerupeţi. Care e consecinţa cea mai importantă? Copiii noştri la şcoală nu vor mai învăţa că e posibilă în  România căsătoria decât între un bărbat şi o femeie. Deci nu vor mai fi supuşi unui tăvălug ideologic ca acela la care sunt supuşi acum. Acest referendum este solicitat de 3 milioane de români. Trei milioane de români sunt suficient de importanţi…
Realizator: Copiii noştri la şcoală se confruntă cu situaţii de /hărţuire/, copiii noştri la şcoală se confruntă cu multe probleme…
Vasile Bănescu: Evident că se confruntă cu multe probleme, dacă-mi permiteţi să intervin… Iertaţi-mă că v-am întrerupt, doamna Săcrieru.
Iustina Ionescu: Şi eu aş vrea să intervin…
Realizator: De la Patriarhia Română…
Ana Corina Săcrieru: Înţeleg că întreruperea este metoda de lucru.
Realizator: Cum adică întreruperea?! Suntem moderatori şi trebuie să dăm…
Ana Corina Săcrieru: Eram în mijlocul unui răspuns. Înţeleg că nu vă interesează.
Realizator: Ba, mă interesează, că noi v-am invitat la radio, ca să ne spuneţi.
Ana Corina Săcrieru: Atunci îl termin imediat, dacă mă lăsaţi.
Realizator: Dădusem cuvântul reprezentantului Patriarhiei Române şi mai sunt şi ceilalţi…
Vasile Bănescu: Vă mulţumesc. Aşadar, îngrijorarea aceasta foarte emoţionantă de altfel în legătură cu cheltuirea banului public: acest referendum costă, eu nu ştiu, n-am acces la nişte date exacte, probabil 20 de milioane de euro – avansez o cifră care mi-a fost şi mie livrată de cineva; ştiţi cât costa acea strategie de educaţie a părinţilor care sunt acuzaţi în România că sunt excesiv de conservatori? 79 de milioane de euro! Iată ce ofertă ideologică ieftină primim pe furiş, ca să spun aşa, că a fost o strategie retrasă de ministerul învăţământului. Acest referendum să zicem că va costa peste 20 de milioane de euro. Democraţia costă, stimaţi oaspeţi în acest studio. Democraţia are costurile ei, iar democraţia are instrumente riguroase, unul dintre ele fiind referendumul. Evident că acest referendum costă ceva, dar consecinţele în planul ordinii morale a acestei societăţi, urmările, mai precis, vor fi unele fertile şi unele care au legătură cu dezvoltarea noastră firească ca popor. Nu vorbim despre progresism… Când aud cuvântul progresism, mie-mi vine în minte cuvântul regresism! Ce ne propune progresismul? Ce drepturi sunt încălcate, în viziunea progresiştilor? Doamna de faţă spune că nu i se încalcă niciun drept prin acest referendum, este doar neliniştită de cheltuirea banului public!
Iustina Ionescu: Eu n-am spus…
Realizator: Lăsaţi-o să răspundă, dacă aţi acuzat-o! Vă rog frumos, doamna Iustina Ionescu!
Iustina Ionescu: Vorbea doamna Săcrieru despre copii. Copilul meu mi-l cresc singură, cu mult ajutor, e adevărat, din partea bunicilor.
Vasile Bănescu: Sunteţi o familie onorabilă. Sunteţi o familie autentică.
Iustina Ionescu: Şi, prin urmare, copilul meu, când va merge la şcoală, i se va spune că noi doi nu suntem o familie. Eu, prin faptul că îmi cresc copilul alături de bunici, nu suntem o familie?
Vasile Bănescu: Nu, exact asta vă spuneam, că sunteţi o familie./gioan
Iustina Ionescu: Spre asta duce referendumul, articolul 48 din Constituţie este intitulat “Familia”.
Vasile Bănescu: Stimată doamnă, aveţi grave probleme de înţelegere dvs.
Iustina Ionescu: Vă rog, dvs sunteţi jurist…
Vasile Bănescu: Nu, este clar lucrul acesta…
Realizator: Vă rog /…/ simultan.
Iustina Ionescu: Mă jigniţi!
Vasile Bănescu: Dacă de atâtea luni de zile dvs nu vă este clar scopul referendumului, înseamnă că puteţi fi suspectată de probleme de înţelegere.
Realizator: Vă rog frumos să nu vă jigniţi şi să nu ridicaţi tonul unul la celălalt…
Vasile Bănescu: Am spus-o de câteva ori, că scopul acestui referendum, şi sper să mi se taie microfonul, este definirea căsătoriei, şi nu a familiei.
Iustina Ionescu: Sunt jignită în emisiune, îmi pare foarte rău.
Realizator: Domnul Bănescu, vă rog să nu ţipaţi…
Vasile Bănescu: Sunteţi o familie respectabilă, dv, copilul dvs, şi aşa veţi şi rămâne. Dar respectabilitatea se şi păstrează.
Iustina Ionescu: Dacă copilul meu va fi hărţuit, umilit la şcoală…
Vasile Bănescu: Nu va fi hărţuit niciodată.
Realizator: De unde ştim dacă va fi sau nu hărţuit? Vă rog să vorbim pe rând…
Iustina Ionescu: … venim de mână la dvs şi o să ne apăraţi dvs?
Vasile Bănescu: Absolut. Contaţi pe ajutorul meu oricând dacă e vorba să apărăm familiile monoparentale.
Iustina Ionescu: Şi fiecare femeie sau bunică care-şi creşte singură copilul să vină la domnul Bănescu, la Patriarhie, dacă este umilită şi hărţuită la şcoală şi în sat?
Vasile Bănescu: Să vină, dacă ajunge până la mine, absolut. Sigur, nu sunt atotputernic…
Iustina Ionescu: Bun, ok, o să facem asta.
Vasile Bănescu: dar puteţi da exemple de hărţuire în acest sens dvs?
Iustina Ionescu: Da, domnule…
Realizator: Există exemple de hărţuire…
Vasile Bănescu: Daţi-ne nişte exemple, vă rugăm.
Iustina Ionescu: Inclusiv exemple de agresiune, chiar agresiune fizică…
Vasile Bănescu: Unde şi cine?
Iustina Ionescu:  … în urma acestei iniţiative şi în urma campaniei pentru acest referendum…
Vasile Bănescu: Puteţi să spuneţi ce doriţi, evident…
Iustina Ionescu: Nu, cu plângeri la poliţie. În autobuz…
Ana Corina Săcrieru: Să înţeleg că asta va fi viitoarea manipulare, că urmare a acestui referendum urmează o campanie de agresiune…
Iustina Ionescu: Doamnă, dvs manipulaţi.
Ana Corina Săcrieru: Noi rugăm…
Mircea Toma: Aştept şi eu răbdător…
Realizator: Da, domnule Toma, imediat vă dau legătura.
Ana Corina Săcrieru: Nu, daţi-i legătura, ca să nu mă întrerupeţi pe parcurs. Daţi-i legătura domnului Toma şi îmi voi continua ideea.
Realizator: Domnule Toma, iată, îmi permite să vă dau legătura.
Mircea Toma: Da, am notat referirile la cuvinte ca ocrotire şi apărare şi îmi oferă prilejul să spun că este vorba din nou despre pedala pe care o apasă cei care promovează acest referendum, pe frică. Frica noastră, a celor mulţi, normali de ceva ce ni se poate întâmpla şi acest ceva este definit /…/ tăvălugul ideologic. Un tăvălug ideologic, asta presupune că ne poate schimba cineva gândurile şi să ne convertească la alt fel de a fi.
/Vasile Bănescu/: Exact.
Mircea Toma: Ăsta este semnul unei crase necunoaşteri a realităţii biologice. De ce interziceţi direct biologia?
Vasile Bănescu: Simate domnule Toma, nu este vorba despre persoanele cu o altă orientare.
Realizator: Lăsaţi-l pe domnul Toma să vorbească. Nu se mai aude…
Vasile Bănescu: Este vorba despre ideologii acestei mişcări.
Realizator: Vă rog frumos, domnule Bănescu, lăsaţi-l pe domnul Toma să răspundă…
Vasile Bănescu: E un diavol.
Realizator: … că nici nu se aude.
Mircea Toma: Nu am spus să fie scoasă educaţia religioasă din şcoli, deşi nu are ce căuta acolo, asta e opinia mea personală.
Vasile Bănescu: Cultura europeană v-ar contrazice, domnule Toma.
Mircea Toma: În virtutea raţionamentului pe care l-a demarat, l-a iniţiat doamna Săcrieru, frica trebuie să fie faţă de ceva. Or, eu am spus nu este nici un motiv de frică faţă de nimic. Nu ne modifică familiile faptul că nişte oameni care nu sunt heterosexuali ar putea să se căsătorească, nu se schimbă nimic. Din păcate, trebuie să recunoaştem cu toţii că pericolul cel mai mare pentru familiile heterosexuale vine tot din zona heterosexuale, că amanţii şi amantele, ăştia sunt, ăştia sparg familiile. Nici un homosexual nu a spart o familie heterosexuală.
Vasile Bănescu: Dar nimeni nu a vorbit despre asta, stimate domnule Toma.
Mircea Toma: Dar care e pericolul atunci, spuneţi-mi care e pericolul care pândeşte familiile noastre heterosexuale? Că nu-l simt, nu-l văd…
Vasile Bănescu: Mutaţi discuţia într-un cadru în care nimeni nu a intervenit pentru a spune că ne paşte un pericol de moarte, nu despre asta e vorba.
Mircea Toma: Dar aşa cum /…/ doamna Săcrieru, “ocrotim”, “apărăm” ce? De ce ocrotim? Cine ne ameninţă? Care e pericolul?
Vasile Bănescu: Pe scurt, există, şi nu cred că puteţi contesta asta, modificări de accente foarte ascuţite în spaţiul european, american şi canadian, modificări legislative, modificări care instrumentalizează instituţii întregi, dictate de o ideologie. Această ideologie este incontestabilă, este ideologia transmisă prin nişte elite privilegiate mediatic şi care au în spate, evident, o ideologie LGBT-istă în care, evident, nu se regăsesc toate persoanele homosexuale. Despre asta e vorba.
Realizator: Aş dori să-i dăm legătura şi doamnei Săcrieru, că rămăsesem datori cu punctul dumneaei de vedere.
Ana Corina Săcrieru: Da. Noi rugăm ca toţi românii să înţeleagă miza fundamentală a acestui demers, şi anume că dacă nu ne vom prezenta la acest referendum şi dacă nu vom vota potrivit conştiinţei noastre, atunci în România termenul de soţi pe care îl conţine în prezent căsătoria aşa cum este ea definită în prezent în Constituţie, nu va asigura ocrotirea necesară a viitorului acestui popor. De ce? Pentru că se vor deschide căile adopţiilor de către persoane de acelaşi sex a copiilor, de către cupluri de acelaşi sex, se va amplifica educaţia în sensul în care copiii sunt încurajaţi… Ştiaţi că în prezent în manualele şcolare noţiunile de ideologie de gen prin care sunt desfiinţate hotarele fireşti dintre un bărbat şi o femeie sunt accentuate în manuale, precum Educaţia civică, în manuale de ciclu primar, vă dau exemple, am exemple concrete. Or, a urca în Constituţia României o definiţie în care femeia şi bărbatul sunt consacraţi constituţional înseamnă a ocroti viitorul acestei ţări. De noi depinde, de fiecare dintre noi, depinde să înţelegem această miză şi să venim la referendum şi să votăm…
Realizator: Mesajul de final, vă rog frumos, ne apropiem de final.
Ana Corina Săcrieru: Şi să votăm potrivit conştiinţei noastre. Şi să nu ne lăsăm manipulaţi de aceleaşi câteva două, trei dezinformări grosiere.
Realizator: Mulţumesc, domnule Toma, mesajul dvs de final.
Ana Corina Săcrieru: După logica că ar costa prea mult referendumul…
Realizator: Nu mai avem timp… Vă rog frumos…
Ana Corina Săcrieru: … la fel ar costa şi alegerile.
Realizator: domnule Mircea Toma, mesajul dvs de final…
Ana Corina Săcrieru: De ce nu desfiinţaţi alegerile? Pentru că şi ele costă.
Realizator: Vă rog să-l lăsaţi să-şi spună mesajul de final. Vă ascult, domnule Mircea Toma.
Mircea Toma: Vă mulţumesc. Vroiam doar să spun că eu de referendum stau acasă. Dar îl invit acasă pe domnul Bănescu, că aş vrea să am o discuţie foarte deschisă, ochi în ochi cu domnia sa, pentru că îl simt ca persoană de bună credinţă şi mi se pare că e păcat să participe la un demers atât de fals.
Vasile Bănescu: Vă mulţuymesc, domnule Toma, primesc cu multă bucurie invitaţia dvs, mai puţin compătimirea dvs. Nu sunt de compătimit că sprijin un demers pe care biserica nu are cum să nu-l sprijine, întrucât finalitatea acestui demers coincide în mod fundamental cu viziunea creştină.
Realizator: Mulţumesc, domnule Bănescu. Părinte Francisc Doboş, mesajul dvs de final.
Francisc Doboş: Zise un papă. Era prin 2009, nu ştia nici de mişcări politice pe scena noastră, nici de nimic altceva. Era Benedict al XVI-lea. În 2009, zicea aşa: Statele usnt chemate să promulge legi care să promoveze centralitatea şi integritatea familiei, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, celula primă şi vitală a societăţii”. Antipatic papa ăsta!
Iustina Ionescu: De referendum stau acasă, nu ne lăsăm manipulaţi nici de politicieni, nici de ideologi.
Ana Corina Săcrieru: Urât boicot, urât şi nedrept faţă de poporul român…
Realizator: Pe 6 şi 7 octombrie suntem chemaţi la referendum. Emisiunea noastră se termină aici. A fost o dezbatere la care noi am invitat reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Familie, avocat din partea drepturilor omului, din partea Fundaţiei Acces, reprezentant de la Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Romano-Catolică. Emisiunea noastră a fost transmisă pe toate canalele Radio România. Vă mulţumim pentru atenţie!


Categorii

IPS Laurentiu Streza, Patriarhul Daniel, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor, Referendum casatorie familie, Revizuirea constitutiei

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “Mesaj puternic al Adunarii Nationale Bisericesti: PARTICIPAREA LA REFERENDUM ESTE UN ACT DE MARTURISIRE/ IPS Laurentiu Streza cheama la POST si RUGACIUNE in saptamana 1-7 octombrie/ Mesaje video pro-referendum de la tenorul Vlad Mirita, medicul Stefan Mindea si altii (Video)/ DEZBATERE LA RADIO ROMANIA CU ANA SACRIERU SI VASILE BANESCU/ Pentru românii din Diaspora: UNDE SI CUM PUTETI VOTA PE 6-7 OCTOMBRIE? Informatii oficiale/ Emisiuni TV cu HORATIU PEPINE si MIHAI GHEORGHIU (Video)

  1. Dupa o saptamana de campanie tinerii care impart materiale despre referendum spun ca exista aceeasi negativitate a populatiei. Aceiasi ‘telectuali progresisti care au dreptul la opinie mai mult decat altii, aceiasi credinciosi de carton care merg la biserica ca sa le mearga bine si nu voteaza pentru ca e referendumul lui Dragnea! Dar si aceiasi pensionari inimosi care spun ca merg sa voteze DA, care au trait vremuri de demult si inteleg ca aceasta este o ideologie noua care trebuie “implementata” de eliberatorii de la Brusel de data aceasta si nu de la Moscova.
    Mai sunt si preoti care impart fluturasi pe strada si stau de vorba cu oamenii, dar sunt si preoti care spun ca trebuie sa respectam opinia celorlalti si sa nu le cerem sa si-o schimbe daca asa gandesc ei. Poate nu inteleg eu acest demers, dar a merge la referendum este si un act de patriotism. Sau poate tocmai de aceea, pentru ca noi suntem indiferenti fata de tara noastra nu este important cat de patriotic este gestul votului.
    S-a format si un grup de rugaciune pentru referendum, pe 14 septembrie, dar eu am aflat abia pe 28. Se citeste Acatistul Sfintei Cruci timp de 40 de zile din momentul cand incepeti. Daca vreti va puteti alatura grupului de rugaciune. Doamne ajuta !

    S-a

  2. Astazi o cunostinta, profesoara de religie, mi-a spus ca noi romanii suntem niste inapoiati sa credem ca o sa ne ia cineva copiii din familie, ca fiica ei care traieste in Spania neaga faptul ca acolo s-ar intampla asa ceva si ca noi suntem dezinformati. Va merge la referendum sa voteze dar doar asa ca de plictiseala. Ma intreb ce le-o fi spus elevilor sau parintilor lor despre referendum, daca are o asemenea atitudine ca profesoara de religie. Am simtit o durere adanca in piept. Ma durea sufletul ! I-am spus ca eu sunt informata din surse bine documentate despre ce se intampla in strainatate si cunosc cazuri de parinti care si-au trimis deja copiii acasa la bunici sau alte rude pentru ca la scoala sau gradinita erau expusi la educatie sexuala abuziva si/sau erau amenintati sa fie luati de protectia copilului pentru ca parintii erau impotriva educatiei respective.
    M-am intalnit pe strada apoi cu alte cunostinte care erau ferm convinse ca trebuie sa mearga si sa voteze DA si mi-a mai venit inima la loc. Deci intelighentia progresista nu ii ocoleste nici pe profesorii de religie nici pe preoti.

  3. Pe cat de tare ma intristeaza ura si atitudinile cu caracter mutagen pe care le-am sesizat in ultimele doua saptamani si din partea multor cunoscuti, colegi si chiar si rude apropiate, pe atat de mult m-a bucurat sa constat ca Biserica mea este VIE. Recunosc ca aveam o strangere de inima in privinta asta pana mai ieri, dar acum s-a risipit. Slava Domnului! Exista oameni vii in Biserica, treji, responsabili. Ierarhii, preotii, calugarii au reactionat viguros astfel ca noi sa avem in jurul cui sa strangem randurile. Si cred ca nu este intamplator ca aceasta alegere ne este pusa in fata in anul centenarului unirii noastre! Dumnezeu iubeste si ocroteste poporul roman!

  4. Referendumul este un act de marturisire in Biserica Cea Vie a LUI IISUS HRISTOS. Caci daca noi nu ne marturisim credinta in Dumnezeu (cum ar fi acest vot ) si ne rusinam , atunci si Fiul Domnului se va rusina de noi, si la judecata ne va Zice:” Plecati de aici ca nu va cunosc”. Ce a zis IIsus Hristos ? “Biruiti lumea, caci Eu am biruit-o”. Daca vom lua gura lumii drept model nu vom ajunge nicaieri, noi trebuie sa il luam pe Iisus modelul nostru.

  5. Doamne ajuta! Al doilea link pus de “Roman Ortodox in Franta” pare a avea greseli. Fata de site-ul MAE, spon.ro mentioneaza cateva sectii in plus, care banuiesc ca nu exista. Cel putin pentru Germania apar in plus sectii la Offenach, Mannheim si Ulm. (Si la Nürnberg e data o alta adresa pentru sectia de votare) Am discutat despre sectiile de votare si azi in parohie, asa ca nu cred ca gresesc… Din pacate singurele optiuni pentru toata regiunea sunt Bonn si Stuttgart.

  6. https://www.youtube.com/watch?v=0JIfyvK2o9w
    o predica foarte puternica a pr Arhim Hrisostom Radasanu despre referendum

  7. Ura! Am mai castigat de partea noastra niste ‘telectuali . Nu este meritul meu. Doar le-am spus sa fie atenti la manipularile din media si sa vada demontarea minciunilor. Au recunoscut ca au fost mintiti grosolan si ca acum au inteles care este adevarul si vor merge la vot cu toata familia lor votanta. Mai am cativa de genul asta, doamne ajuta sa reusesc sa le deschid ochii !
    La altii le-am spus ca nu sunt crestini adevarati decat daca merg la vot si isi marturisesc credinta votand DA, pentru ca sustineau sus si tare ca ei sunt crestini dar nu merg la referendum pentru ca Dumnezeu stie ca ei sunt crestini. Nu stiu daca am gresit in cazul lor, dar le-am spus ca acesta este un pacat in fata lui Dumnezeu, sa te indreptatesti ca esti crestin, dar sa faci pe dos decat iti cere Dumnezeu. Puteti sa ma certati daca credeti ca am facut rau ca le-am spus ca fac un pacat daca nu merg la vot pentru DA. Nu stiu daca sa mai apelaz la aceasta stratagema ?!

  8. Aici s-a ajuns:
    https://www.youtube.com/watch?v=4C6f_HGn338

    Slava Domnului pentru pozitiile clerului, care s-a mobilizat sa atace propaganda si sa explice necesitatea referendumului, doar o parte:

    Înaltpreasfințitul Andrei – Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului
    https://www.youtube.com/watch?v=Xs6s5XZoVAU

    Parintele Arhimandrit Mihail Stanciu – Manastirea Antim, Bucuresti
    https://www.youtube.com/watch?v=0s0mCGb24vI

    Parintele staret Melchisedec de la Putna
    https://www.youtube.com/watch?v=1Gg8Y9iPq3Y

    Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu – Mitropolitul Ardealului
    https://www.youtube.com/watch?v=agAgABw1OcA

    Părintele Petru Irimescu – Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Rădășeni
    https://www.youtube.com/watch?v=-YmmwFb4IeY

    Stareţul Iustin Miron de la Mănăstirea Oaşa
    https://www.youtube.com/watch?v=uh5ffzTk0X4

    Părintele Dinu Pompiliu – Biserica “Şerban Vodă”, Bucureşti
    https://www.youtube.com/watch?v=fZcWJp-iRu8

    IPS Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului
    https://www.youtube.com/watch?v=cBPPT0TKx-E

    Pr. Calin Popovici – Parohia Ortodoxă Sf. Apostol Și Evanghelist ”Ioan”, Cluj-Napoca
    https://www.youtube.com/watch?v=9toFSRwy4iY

    Pr. Florin Stan – Parohia “Inaltarea Domnului”, Tg. Lapus, Maramures
    https://www.youtube.com/watch?v=SKU4mN_iJcw

    Parintele Ghelasie Tepes – “Mănăstirea Sf.Dimitrie”,Sighisoara
    https://www.youtube.com/watch?v=oPTPZNXOyXY

    Arhim. Hrisostom Rădășanu, Catedrala Mitropolitană din Iaşi
    https://www.youtube.com/watch?v=0JIfyvK2o9w

    Înaltpreasfințitul Teofan – Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
    https://www.youtube.com/watch?v=R9do57MMtZo

  9. Prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans spune ca are parinti, copii si rude gay!
    Frans Timmermans: #LGBTI people are our parents, children, siblings, friends, neighbours & our fellow Europeans.
    https://twitter.com/timmermanseu/status/864583849094901761

    Frans Timmermans ne da de inteles ca suntem o gubernie UE si spune ca va aduce in fata instantei guvernul Romaniei!
    “Parlamentul nu a dat curs observațiilor formulate de GRECO și Comisia de la Veneția.”
    “Dacă vom ajunge la concluzia că regulile au fost încălcare, nu vom ezita să aducem în faza instanței Guvernul Român”
    https://www.stiripesurse.ro/romania-desfiintata-in-parlamentul-european-prim-vicepresedintele-ce-ameninta-guvernul-cu-judecata_1293023.html

  10. @miriam : Credinta fara fapte este o credinta moarta. Dumnezeu ne iubeste pe toti, dar ne Binecuvanteaza faptele si mai ales pozitia verticala.
    @nimeni : Sa […] pe UE, noi nu suntem nici ultimii si nici primii, schimband constitutia, la fel au procedat si alte state din […]UE.

  11. Pingback: Foarte grav si fara precedent: SABOTAREA INSTITUTIONALA A REFERENDUMULUI. Coalitia pentru Familie este obstructionata de BEC, comunicarea pe tema referendumului este limitata arbitrar, iar in unele judete inca nu exista Birouri Electorale!
  12. Pingback: Foarte grav si fara precedent: SABOTAREA REFERENDUMULUI LA NIVEL DE INSTITUTII. Coalitia pentru Familie este obstructionata de BEC, comunicarea pe tema referendumului este limitata arbitrar, iar in unele judete inca nu exista Birouri Electorale!
  13. Pingback: CUVINTE ARZATOARE si INSUFLETIT(OAR)E, APELURI EMOTIONANTE si CLARIFICARI NECESARE pentru a sublinia importanta CRUCIALA a votului la REFERENDUMUL pentru NORMALITATE si FAMILIE. Arhim. Hrisostom Rădășanu, Nichifor Horia si Clement Paunescu (video, audi
  14. Pingback: MIHAI NESU PENTRU REFERENDUM: "mă duc prietenii în braţe, aduc toate rampele şi tot merg. Nu zici doar Da' pentru clarificarea în Constituţie, ci este şi o dovadă de credinţă" / „La Referendum vom vota DA, din toată inima”. M
  15. Pingback: PĂRINTELE CIPRIAN GRADINARU (Belgia), NOU INTERVIU INCENDIAR în “Familia ortodoxă”: “Cred că vor mai urma şi alte tulburări în Biserică. Va trebui multă smerenie, rugăciune, discernământ, şi mai ales har pentru a putea răm
  16. Pingback: „Poruncile lui Hristos sunt căi de împlinire a noastră ca oameni, nu condiţionări şi nici constrângeri.” - Ion Coja
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare