BASILICA se transforma in AGENTIA DE PRESA A FANARULUI, preluandu-i AGENDA PROVOCATOARE? Siteul Patriarhiei popularizeaza in mod iresponsabil opinia unui teolog slugarnic al PATRIARHIEI ECUMENICE care cere CATERISIREA, respectiv AFURISIREA marilor teologi ZISIS si TSELENGIDIS si a altor patru clerici, invocand articolul 22 al documentului ecumenist CRETAN!

31-08-2016 3 minute Sublinieri

Pana la urma, ce vrea Patriarhia noastra? Sa se inhame la agenda iresponsabila si de origine suspecta a Fanarului, dand apa la moara zelotistilor sau sa apere unitatea Bisericii Ortodoxe Române?

basilica-fanar

Un grup de preoți ai Bisericii Greciei și un profesor al Facultății de Teologie din Cadrul Universității Aristotel din Tesalonic (U.A.T.) s-a deplasat în urmă cu câteva zile în Georgia, cu scopul de a influența Biserica Ortodoxă Autocefală a Georgiei împotriva Sfântului și Marelui Sinod al Ortodoxiei, pe baza faptului că această Biserică nu a participat la Sinod.

Grupul – un conventicul din Grecia este alcătuit din: un cleric și profesor emerit de Patrologie al Facultății de Teologie din cadrul U.A.T., Theodoros Zisis, profesorul de Teologie Dogmatică al Facultății de Teologie din cadrul U.A.T.,Dimitrios Tselenghidis, parohul parohiei Sfântul Nicolae al Mitropoliei de Patra, Anastasios Gotsopoulos, parohul parohiei Sfântul Proroc Ilie – Petrokerasa din Tesalonic, din cadrul Mitropoliei de Ierissos și Sfântul Munte, Peter Heers, parohul parohiei Maica Domnului Povățuitoarea, Dealul Vokou, din cadrul Mitropoliei de Pireu, Matei Vulcănescu, și monahul Serafim Zisis.

Acest grup a făcut și continuă să facă acțiuni violente similare împotriva Sfântului și Marelui Sinod, în Grecia și în străinătate.

Dat fiind faptul că acest grup acționează antiecleziologic și întru totul antieclezial[1]spre scandalizarea credincioșilor, îndemnându-i spre neascultare, spre disprețuirea Bisericii Canonice și a rânduielii tradiționale din interiorul acesteia” și pe baza articolului 22 al documentului aprobat de Sfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei Relațiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creștine, în care se afirmă că: Biserica Ortodoxă condamnă orice tentativă de dezbinare a unităţii Bisericii, din partea unor persoane individuale sau a unor grupuri, sub pretextul păstrării sau a unei presupuse apărări a Ortodoxiei autentice. După cum mărturiseşte întreaga viaţă a Bisericii Ortodoxe, păstrarea credinţei ortodoxe autentice este asigurată numai prin sistemul sinodal, care constituie dintotdeauna, în sânul Bisericii, cea mai înaltă autoritate în aspecte de credinţă şi reguli canonice (canonul 6 al Sinodului II Ecumenic), clericilor mai sus menționați trebuie să li se aplice pedeapsa caterisirii, iar laicului teolog epitimia afurisirii (n.n. oprirea de la împărtăşirea euharistică).

[1] αντιεκκλησιολογικά και όλως αντιεκκλησιαστικά.

Sursa: Fos Fanariou

Nota noastra

Se pare ca, din pacate, raspunsurile si atitudinea corecte ale IPS Teofan si ale PS Macarie nu intrunesc consensul in BOR. Unii ierarhi, in ciuda situatiei vizibil inflamate, continua sa prezinte Sinodul de la Creta ca unul reusit, cu documente care ar apara ortodoxia, in ciuda evidentelor si criticilor intemeiate. Astfel, recent, IPS Laurentiu Streza a facut apologia Sinodului de la Creta, apreciind ca au fost …“dezbateri sfinte” (oare presiunile denuntate de IPS Hierotheos or fi fost sfinte?!) prin care ortodoxia a fost aparata. O apologie stangace, in care nu a fost in stare sa explice coerent de ce era nevoie intr-un document sinodal sa fie folosit termenul de “biserica” pentru confesiuni, in conditiile in care chiar delegatia romana a avut, in mandatul sau, un cu totul alt tip de formulare la acelasi paragraf!

Aceasta divergenta razbate si in instrumentele mediatice ale BOR. Astfel, agentia patriarhala Basilica a preluat opinia unui teolog al Patriarhiei Ecumenice care cere, nici mai mult, nici mai putin, caterisirea unor clerici si teologi, printre care se gasesc si nume reputate ca Tselenghidis si Zisis, pe baza documentului 6 aprobat la Sinodul din Creta!

Cu alte cuvinte, Basilica nu face altceva decat sa alimenteze toate teoriile agitatorilor anti-ierarhie de la noi, care invoca, deja, existenta unei prigoane in temeiul documentelor votate la Creta si al articolului 22 din sus-mentionatul document! Fie si din punctul de vedere al comunicarii publice, greseala Basilica e atat de grava incat s-ar impune sanctionarea urgenta a celor responsabili de asa ceva! A pune gaz pe foc, dupa ce oricum acesta a fost domolit cu mainile altora, este pur si simplu criminal de iresponsabil!

Revenind la sursa preluata de Basilica: autorul parerii respective este un teolog specialist in ode ridicate Patriarhului Bartolomeu. De pilda, intr-unul din texte patriarhul ecumenic este descris dreptcampion al unitatii ortodoxe”. Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans. Campion al unitatii sa fie patriarhul care raspunde la comenzile CIA si ale unui lobby care e orice numai prieten al ortodoxiei nu, patriarhul care a creat cea mai mare dezbinare in sanul ortodoxiei de o suta de ani incoace? Oare chiar crede Patriarhia Română asa ceva? 

Prin urmare, avem de-a face cu o dorinta exprimata de Fanar, adica de Patriarhia Ecumenica. Cu totul nefireasca si abuziva. Nu e prima oara cand Patriarhia Ecumenica face acest lucru, conflictul acesteia cu pr. Th. Zisis si teologul Tselenghidis fiind mai vechi. Si toate demersurile de pana acum ale Fanarului au ramas fara raspuns din partea Bisericii Greciei. Deci, ceea ce grecii au considerat nelegitim, de vreme ce nu au dat curs, popularizeaza acum Basilica?

Pentru conformitate, iata precedentele acestui conflict:

Asadar, disputele sunt mai vechi, au existat raspunsuri la pretentiile dictatoriale ale Patriarhului Ecumenic, iar ambitia nemasurata a acestuia din urma, precum si “ravna” teribila de razbunare explica, practic, si originile articolului 22 din documentul 6 de la Creta. 

Cu totul lepadata de la bunul simt si de la dreptate este, insa, invocarea art. 22 al documentului 6 ca baza pentru aceste acte de pedepsire. S-a intamplat ceva cu canoanele Bisericii Ortodoxe de avem nevoie de un articolas dintr-un document care NU este recunoscut unanim in interiorul acesteia pentru astfel de situatii? O fi inteligent, dragi redactori de la Basilica, sa contrapui unui canon al unui Sinod Ecumenic invocat de radicalii zilelor noastre un articol dintr-un document atat de controversat, incat este deja compromis? Stiu, oare, redactorii de la Basilica, ca delegatia romana a vrut sa revizuiasca chiar respectivul articol? Si-a schimbat intre timp opinia PF Daniel?

Pana la urma, ce vrea Patriarhia noastra? Sa se inhame la agenda iresponsabila si de origine suspecta a Fanarului, care provoca dezbinare si schisma, dand apa la moara factiunilor zelotiste, sau sa apere unitatea Bisericii Ortodoxe Române? 


Categorii

"Marele Sinod Panortodox" (de la Creta - inainte si dupa), 1. DIVERSE, Ecumenism, IPS Laurentiu Streza, Opinii, analize, Părintele Theodoros Zisis, Patriarhul ecumenic Bartolomeu, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “BASILICA se transforma in AGENTIA DE PRESA A FANARULUI, preluandu-i AGENDA PROVOCATOARE? Siteul Patriarhiei popularizeaza in mod iresponsabil opinia unui teolog slugarnic al PATRIARHIEI ECUMENICE care cere CATERISIREA, respectiv AFURISIREA marilor teologi ZISIS si TSELENGIDIS si a altor patru clerici, invocand articolul 22 al documentului ecumenist CRETAN!

 1. Foarte grav.

  Dumnezeu să ne ierte și să ne scape la mântuirea Sa.

 2. Cand si-au dat adeziunea toate Bisericile care au lipsit?! Mi-a scapat mie ceva?
  Apoi, sa nu admiti ca sunt greseli in documentele acestui sinod, mai ales in documentul 6 mi se pare o miopie care va costa enorm. Chiar asa?! In loc sa stingi focul torni gaz!

 3. Cred ca era de ajuns precizarea din articolul:
  http://basilica.ro/precizarea-mitropoliei-munteniei-si-dobrogei-cu-privire-la-situatia-parintelui-matei-vulcanescu/

  […] Având în vedere intervențiile următorilor ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului;

  În urma discuțiilor care au avut loc,

  Sinodul mitropolitan hotărăște ca preotul Matei Vulcănescu de la Parohia „Panaghia Odighitria” – Pireu, Grecia, să nu fie primit în comuniune în nici o parohie, mănăstire sau schit din cuprinsul eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei (în cadrul unor evenimente bisericești sau pentru slujire).

 4. ”teoriile agitatorilor anti-ierarhie de la noi, care invoca… existenta unei prigoane in temeiul documentelor votate la Creta si al articolului 22 ”?
  ESTE STRIGATOR LA CER CEEA CE SE INTAMPLA!DAR, ”FERICITI CEI PRIGONITI”!

 5. @ Maria:

  Mda, dar nefericiti cei inselati si vai de o mie de ori celor vicleni si mincinosi care profita de naivitatea multora, care ii mai si promoveaza, ii mai si caineaza… Sa ne rugam Domnului sa ne lumineze si sa ne arate pe cine sa urmam si de cine sa ne ferim! Fara discernamant, nu o sa mai putem deosebi nici macar martirii de calai, cu atat mai putin de impostori si provocatori infiltrati. Of, Doamne!

 6. imi pare ca se va merge din cadere in cadere…

 7. https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=2WaAb4zSn-A

  Primit pe e-mail, cu comentariul (pertinent):

  S-au îndârjit „mărturisitorii” huliganismului… Unde vom ajunge cu tribunalele astea gestapovisto-bolșevice întrunite ad-hoc?

 8. In definitiv, asa cum ati spus si voi, ramane doar opinia unui teolog publicata pe unul din cele doua bloguri ale sale, unde are posibilitatea sa spuna orice doreste.

 9. Eu deja nu mai stiu ce sa cred si in cine sa ma incred!Nu tin nici cu agitatorii,care urla ca descreieratii in fata bisericilor,dar nu pot sa tin nici cu smecheriile ierarhilor,care se pare ca ne cred prosti(unii dintre ei)
  Doamne da-ne discernamant si trimite-ne Harul tau,ca ne ratacim!

 10. @ Anca:

  Amin! Pai sa ne incredem in Hristos, nu in oameni si sa tinem calea Duhului, calea imparateasca, intotdeauna cea mai ingusta si cea mai prigonita si din stanga, si din dreapta. Dintotdeauna a fost asa. Dar sa nu generalizam legat de ierarhi, ca nu chiar toti sunt asa.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/23/fanatism-sau-relativism-extremele-pierzarii-ravna-care-ne-insala-versus-calea-cea-stramta-si-de-toti-prigonita/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/04/08/o-astfel-de-%e2%80%9ecorectitudine%e2%80%9d-va-produce-mereu-numai-schisme-si-in-cele-din-urma-ajuta-numai-miscarea-ecumenica/

 11. Inca o lectie in plus,daca mai era nevoie,sa ne incredem in Dumnezeu si nu in oameni.Grele vremuri ne asteapta.Chiar daca vei sti CALEA , oare cei dragi ai tai ,te vor urma?.Santem cea mai oropsita generatie dintre toate cate au fost pe pamant(lipsiti de adevarati duhovnici,exemple de traire in DUH) ,cu cele mai mari ispite etc.,dar spunea un parinte:”in vremurile din urma harul lui Dumnezeu va prisosi mai mult de cat in toata istoria omului cazut ,si lumina LUI va fi atat de multa si lucratoare, incat ,tot cel o primeste va sti CALEA de intors ACASA.Sa cerem LUMINA, CU MARE CREDINTA si nadejde ca nu vom fi parasiti.DOAMNE AJUTA!

 12. off topic: mai nou, dna Udrea doreste sa devina doctor in teologie si sa ne pricopseasca si cu un institut al fericirii: http://www.stiripesurse.ro/elena-udrea-s-a-inscris-la-un-doctorat-in-teologie_1149565.html

 13. @GHEORGHE.george1982

  Bunul Dumnezeu nu ne-a vaduvit de adevarati duhovnici, desi pentru pacatele noastre am merita. Fratii admini iti pot spune de duhovnici cu viata imbunatatita din Moldova, alti frati care citesc si posteaza pe CO sunt convins ca stiu si alte nume. Daca ai timp vreodata, poate ajungi la manastirea Frasinei, poti vorbi cu parintele staret Ioanichie, sau cu parintii Ioachim, Daniel, Victorin ori cu monahii Agatanghel, Pimen. La Patrunsa, parintele staret Varsanufie, sau parintele Valerian (fostul actor Dragos Pislaru) iti vor schimba parerea si exemplele pot continua.
  Pentru vremurile care le traim sa dam Slava lui Dumnezeu si sa nadajduim la mila Lui.

 14. @admin

  Ma rog…in reprezentarile populare se arata existenta a doua cai:cea larga pe care vor merge majoritatea si cea stramta,abrupta .Nu auzisem ca ar fi 3 cai(stanga,mijloc si dreapta) .Dupa umila mea parere.

 15. Daca am fi noi fanatici dupa Ortodoxie…fanaticii contemporani urla tare si zgarie bland . Toata ziua isi vad de interesul personal.

 16. @ Emanuel:

  Si la stanga si la dreapta e larga. Nu cred ca n-ai auzit la Sfintii Parinti despre calea de mijloc.

 17. Sentimente contradictorii ne incearca in aceste zile…In 2005 Parintele Savatie Bastovoi vorbea parca pentru aceste zile:”CRED CA A VENIT VREMEA CAND VA TREBUI SA TACEM DESPRE MULTE LUCRURI,CHIAR SI DESPRE APUCATURILE ERETICE ALE UNOR EPISCOPI,NUMAI CA SA NU PIERDEM BISERICA!”
  http://www.laurentiudumitru.ro/pr-savatie-bastovoi-interviu.php

 18. @Carmen

  Eu ma bucur. Insa la rugaciune ar trebui sa nu-i spuna meditatie si sa speram ca se gandeste la Hristos, nu la nimic (dupa cum spune) in alea 20 de minute. Nu e bine sa ne rusinam cu numele Lui. Iar daca intentia este sa mai apara un campion al ecumenismului, atunci mai mantuitor pentru ea ar fi sa stea fara doctorat.

  @Cristi_G

  Probabil Parintele Savatie se refera sa-ti aperi preotii si episcopii in fata ereticilor, a incepatorilor, nu sa nu dezbatem noi ortodocsii ce ni se pare bun sau rau in Biserica. Altfel cum ne informam, daca informatia nu circula? Si cum sa ne ferim? Eu i-am dat fiicei mele un nume pe care il mai are si altcineva mai cunoscut. Dar i l-am dat dupa un sfant si nu dupa o persoana care le sta in gat unora si cu care eu niciodata nici macar n-am avut ocazia sa stau de vorba. Si numele i l-a ales nasa-sa, cu care am fost sa ne inchinam la mormantul Sfantului, iar, spre rusinea mea, mie nici macar nu mi-a trecut prin cap cand discutam optiuni. Pe urma insa am multumit Domnului ca nasei i-a venit in minte numele Sfantului. Dar, si daca era altfel, ce vina are un copil? Ma gandeam ca am bifat toate tipurile de reactii, ca acum cateva zile, cand m-am dus sa o impartasesc, dupa ce a auzit parintele cum o chem pe fetita, sa-mi spuna: Sa v-o impartasiti singura. Parintele a facut pur si simplu stanga imprejur cu potirul si s-a dus in alta parte sa impartaseasca. Cei din spatele meu, care stateau la rand si ei, au ramas perplex, pentru ca nu intelegeau ce s-a intamplat. Nici eu n-am prea priceput ce se intampla si, cand am developat filmul, sotul, care era la doi-trei pasi, a confirmat ca la rostirea numelui fetitei, parintele a reactionat cum am spus. Si mi-a spus ca nu e prima oara cand are o reactie, dar niciodata atat de intensa. Mai intai m-am cam revoltat in sinea mea, iar pe urma mi-a fost mila de parintele, pentru ca, daca nu ar mai fi impartasit si alti parinti, eu cum impartaseam fetita, si cum raspundea el in fata Lui Dumnezeu?

 19. Doamne ajuta ! Frati si surori ,sa alergam cat mai repede sa castigam HARUL lui Dumnezeu ,caci fara el nimic Nu putem face !?. Spovedania sincera si curata din copilarie si pana astazi , este totul ,plus dorinta omului sa/si schimbe viata la 180 de grade ,asa cum spun toti marii Duhovnici . Numai atunci ne putem apuca sa lucram in gradina noastra / inima cu patimi si rautati / ,sa scoatem radacinile groase si adanci ,care au crescut ,in cursul vietii ,fara sa realizam ,ele ne omoara sufletul si ne intuneca mintea ,ne arata o viata fireasca ,o masca , INSELARE masiva ,in fiecare zi , NU o viata in ADEVAR . Numai atunci ,ne putem ajuta unii ,pe altii si ne vom unii INTRU HRISTOS ATOTPUTERNIC .Altfel si noi vom fi pierduti si copiii ,copiilor nostrii ,geaba vom traiii pe acest pamant … Cu Dumnezeu Inainte! .Nu mai amanati ,caci numai Diavolul ,ne sufla ,la ureche , tot timpul sa amanam .

 20. Pingback: Interviu nou dat de MITROPOLITUL IEROTHEOS de Nafpaktos privind reactiile zelotiste in urma Sinodului din Creta si documentul “diplomatic” despre relatiile Bisericii cu restul lumii crestine: “TREBUIE SA NE LUPTAM SA FIE CORECTAT TEXTUL
 21. Pingback: COMUNICAT DUR AL PATRIARHIEI despre manifestarile publice impotriva ierarhilor români semnatari ai documentelor de la Creta. “Aceşti răzvrătiți din Biserică, sub pretextul că apără Ortodoxia, tulbură din interior pacea şi unitatea Biseric
 22. Pingback: Revista “FAMILIA ORTODOXA” despre “SINODUL” DIN CRETA, dezbinarile si polarizarile ideologice pe seama “ecumenismului”, INTRERUPEREA POMENIRII EPISCOPILOR si “RAZBOIUL DINTRE NOI”: Nu cumva ni se aplica stra
 23. Pingback: In Grecia se poate: SIMPOZION TEOLOGIC PE TEMELE FIERBINTI ALE BISERICII, cu participarea STARETULUI EFREM VATOPEDINUL/ In Biserica noastra, cu putine exceptii, PARE A SE REFUZA DEZBATEREA LIBERA PE MARGINEA SINODULUI DIN CRETA, iar clericilor “razv
 24. Pingback: Sinodul Bisericii Greciei a discutat despre SINODUL CRETAN. Desi pastreaza un ton reverentios, SINODUL GRECESC incurajeaza analizele si dezbaterile CRITICE fata de DOCUMENTELE PANORTODOXE/ Patriarhul Kirill despre absenta de la CRETA: RENUNTAREA LA PRINCI
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare