“Lupta pentru pace”, in sfarsit premiata! UNIUNEA EUROPEANA, PREMIUL NOBEL PENTRU PACE

12-10-2012 5 minute Sublinieri

”Pacea” austeritatii, a incalcarii flagrante a democratiei si a pumnului ”de drept” in gura, a dominatiei germane…

foto sursa

  • Antena3:

Premiul Nobel pentru Pace 2012 a fost acordat Uniunii Europene

Premiul Nobel pentru Pace 2012 a fost acordat Uniunii Europene pentru şase decenii de acţiuni de reconciliere şi unificare. Premiul Nobel pentru pace este singurul premiu acordat de Norvegia, conform cerinţei lui Alfred Nobel şi reprezintă recunoaşterea meritelor celor care au “acţionat cel mai mult sau cel mai bine pentru fraternitatea dintre naţiuni, abolirea sau reducerea armatelor şi organizarea sau promovarea congreselor de pace”.

“UE şi strămoşii săi contribuie de peste şase decenii la promovarea păcii, la reconciliere, democraţie şi drepturile omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland. Începând cu declaraţia Schuman (1950) şi Tratatul de la Roma din 1957, care i-a oferit baza juridică, Uniunea Europeană se poate mândri că a patronat cea mai lungă perioadă fără război din istoria ţărilor care o alcătuiesc.

Proiectul european “a adus linişte unui continent obişnuit cu războaiele, ale căror orori au culminat în secolul al XX-lea cu două din cele mai aspre ideologii totalitare şi două din cele mai groaznice conflicte mondiale”, a declarat Jean-Dominique Giuliani.  Uniunea Europeană a adus două regiuni despărţite de istorie, tradiţie şi dezvoltare sub acelaşi acoperiş, reuşind să creeze puntea între jumătatea de est şi cea de vest ale Europei, separate timp de o jumătate de secol de Cortina de Fier.

UE mai este campioană în ceea ce priveşte ajutorul umanitar şi susţinerea pentru dezvoltare, având un rol de frunte şi în lupta împotriva încălzirii climatice. Ea încearcă de asemenea să joace un rol de conciliere pe plan diplomatic, ca de exemplu în cadrul negocierilor privitoare la domeniul nuclear iranian. Comitetul Premiului Nobel pentru Pace, format din cinci membri, a luat decizia în unanimitate.

Premiul Nobel pentru Pace, care constă într-o medalie, o diplomă şi un cec în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (922.000 de euro), va fi decernat într-o ceremonie specială la Oslo în 10 decembrie, data morţii fondatorului Premiului Nobel – industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel.

În acest an, un total de 231 de persoane şi organizaţii au intrat în cursă pentru prestigiosul premiu, într-o ediţie care părea extrem de deschisă, până în momentul în care televiziunea publică norvegiană NRK, în general bine informată, a făcut din UE “marele favorit”, joi seara, relatează Mediafax.

UE “este în mijlocul uneia dintre cele mai grave crize, dar poate nu tocmai într-un astfel de moment, acest proiect de pace şi stabilitate are nevoie de o mână întinsă din partea Norvegiei eurosceptice?“, a subliniat NRK.  Un astfel de premiu avea potenţialul de a genera un miniseism în lumina lipsei de unitate din prezent a europenilor cu privire la modalitatea de rezolvare a problemelor zonei euro, afectată de supraîndatorarea ţărilor din sud.

Un număr important de comentatori au căzut de acord că proiectul european, care a permis pacificarea unui continent obişnuit cu războaiele a fost, după Gandhi, celălalt “mare absent” al familiei laureaţilor. Printre ceilalţi favoriţi ai presei şi ai experţilor se numărau militantul belarus pentru drepturile omului Ales Beliaski, aflat în prezent în închisoare într-o ţară cu regim autoritar, şi rusoaica Liudmila Alekseeva care apără aceleaşi drepturi de jumătate de secol în URSS şi Rusia.

Alte nume care circulau la Oslo erau cele ale teoreticianului american al revoluţiilor non-violente Gene Sharp, al organizaţiei neguvernamentale ruse Memorial şi al unei dintre fondatoarele acesteia Svetlana Gannuşkina, al episcopului mexican Jose Raul Vera Lopez sau militantei pentru cauza feminină afgană Sima Samar.

Gene Sharp era favoritul lui Kristian Berg Harpviken, sociologul norvegian, director al Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo (ICPO). În vârstă de 84 de ani, americanul şi-a dedicat viaţa formelor non-violente de protest, contruint un catalog de peste 200 de metode de a protesta paşnic. Munca sa a inspirat mişcări ca protestul chinez din piaţa Tiananmen din 1989 sau cel din Piaţa Tahrir din Cairo de anul trecut.

Angela Merkel: Comitetul Nobel onorează ideea unificării Europei. O decizie formidabilă

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a catalogat decizia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene drept “formidabilă”, considerând că zona euro evocă idee Euopei în caltatea de “comunitate a păcii“, relatează Mediafax.

“Eu spun frecvent că euro este mai mult decât o monedă şi nu trebuie să uităm asta acum, când depunem eforturi pentru consolidarea euro. Euro este mai mult decât o monedă pentru că este vorba de ideea unei Europe a păcii şi valorilor”, a spus Merkel.

Cancelarul german a salutat decizia “formidabilă” de acordare a Nobelului pentru Pace Uniunii Europene. “Comitetul Nobel onorează astfel ideea unificării Europei; este o decizie care ne încurajează şi ne angajează şi mai mult, inclusiv pe mine personal”, a încheiat Merkel.

Vineri, preşedintele Comitetului Nobel, norvegianul Thorbjoern Jagland, a anunţat acordarea Premiului Nobel pentru Pace Uniunii Europene, pentru “şase decenii la promovarea păcii, la reconciliere, democraţie şi drepturile omului în Europa”.

Stirea ca premiul Nobel pentru pace a fost acordat Uniunii Europene imi pare ca bate chiar si literatura postmoderna a lui Sima sau cultura caloriferului a lui Marga de la ICR. Daca Sima induce asteaptarea ca ar urma sa scrie un „Fight Bursa”, pe urmele lui Palahniuk, iar Marga naste siguranta ca urmeaza sa promoveze desenele rupestre din pestera Coliboaia, din Muntii Bihorului, vechi de peste 35.000 de ani, ei bine, comitetul Nobel depaseste tot ce v-ati fi imaginat.

Ratiunea comitetului pentru acordare premiului Uniunii Europene? “UE si stramosii sai contribuie de peste sase decenii la promovarea pacii, la reconciliere, la democratie si la drepturile omului in Europa“.

In curand nu va mai mira pe nimeni ca Nobelul pentru literatura va fi incasat de baietii strazii din marile metropole, pentru mesajele profund umane din pictogramele de graffiti. Sa ne bucuram pentru falimentul astora de nu se mai satura? Problema e ca daca nimeni nu-i va pune capat, ne va inghiti pe toti intr-un final. Dar, pe langa ele, cum mai par a fi migratia politica din pre-si-post-campanie, listele electorale si rasturnarea rezultatului alegerilor (mai mult sau mai putin previzibil)? Da, palesc.

Desi aruncate in derizoriu de forma in care au fost exprimate, ele sunt subiectele care ne definesc si ne modifica prezentul si viitorul. Pitorescul din Nobelul pentru pace explica mai bine neobisnuitul Nobel pentru literatura, asa cum epistolele (deocamdata doar doua) lui Cristian Sima dau o imagine asupra falimentului economic total care ne pandeste pe toti la colt de strada (Cine a urmarit aseara dezbaterea dintre Biden si Paul Ryan va fi de acord, sper, ca spectrul falimentului bantuie in mod egal si cele mai puternice guverne si tari, indiferent de geografie, trecut sau resurse. Iar spaimele pe care le provoaca ar trebui sa ne dea si noua fiori.) (…)

Aici se joaca, de fapt, prezentul si viitorul. E inevitabil falimentul general al economiei globale, ori trebuie sa depistam cat mai repede „erorile din sistem”, precum Sima si apropiatii lui, care s-au lacomit prea mult si ne conduc spre sfarsitul ala… care ingheata sangele politicienilor si administratorilor? Privit din punctul asta, premiul Nobel pentru pace prinde ceva mai mult sens. Incep marile si ultimele gesturi de credibilizare si intarire a principiilor, valorilor si teoriilor pe care ne-am cladit prezentul – bazele a ceea ce suntem si facem.

Si, totusi, se surpa…

PS: Sper ca acum Traian Basescu este pe deplin fericit. Ai lui vor putea spune, in campanie, ca UE a primit Nobelul pentru ca restabilit pacea si ordinea in Romania aia clatinata de lovitura de stat a pucistilor.

Nota noastra:

Ne aducem aminte ca nu demult premiantul Nobel pentru pace a fost Obama, pe atunci pe valul mesianic al ideii de “presedinte planetar”. La putin timp de la decernare, Obama s-a implicat in actiuni militare de aceeasi amploare ca predecesorii sai. Sa fie oare inca una din ironiile istoriei acest premiu si sa anunte, departe de o pax europaea, o perioada de razboi si totalitarism a la Bruxelles?

Pana cand vom vedea raspunsul la intrebare, alte observatii se impun. Evident, cea mai izbitoare este ipocrizia gretoasa a acestui premiu, dat unui proiect care este anti-democratic de la facerea sa pana in acest moment si care exista tocmai pentru ca a ocolit demos-ul; un corset institutional care sufoca statele natiune, transformandu-le pe unele in state periferice si pe altele in metropole privilegiate, provocand o stare de spirit total contrara celei a pacii – una a invidiei, a rautatii, a arogantei, a resentimentului, a urii, a discriminarii intre diferitele popoare ale Europei amestecate cu forta de niste ingineri sociali dementi; un proiect care traieste din exploatarea celor slabi, din munca grea prost platita si din taierea drepturilor sociale (lucru care se numeste austeritate).

Dar, desigur, Uniunea Europeana trebuia sa fie putin pomadata, ca prea-i putea cadavrul din dulap.

Intre timp, un opozant in Belarus zace in inchisoare, in cine stie ce suferinte cumplite.

Relevanta e si reactia lui Merkel – s-a felicitat de parca ea e destinatara trofeului. Si nici nu ar gresi prea mult in aceasta interpretare.

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““Lupta pentru pace”, in sfarsit premiata! UNIUNEA EUROPEANA, PREMIUL NOBEL PENTRU PACE

  1. Numai că premiul acesta, s-ar putea să bage zizanie în ei si să se pună pe păruială. Că sînt mai mulți care-și vor aroga dreptul la bani.

  2. Cred ca au luat premiul Nobel pentru pace la jocul ala care-l faceam noi cand eram mici :” Pace, pace, intre doua dobitoace…” 🙂

  3. Ehee, să vezi de-acum înainte ce luptă și mai intensă pentru pacea lor vor duce! Având astfel acreditarea supremă, politica criminală a Uniunii Evreopene de impus pacea de la oamenii fără Dumnezeu va fi normalizată și generalizată în toată lumea. Și câte victime are deja și va mai avea!…

  4. Cat de mult a facut UE pentru pace, ne pot spune cel mai bine fratii nostri din Kosovo. As zice ca UE a dat jos Cortina de Fier si i-a imbrobodit cu ea pe cei cinci din Comitet.
    Daca o vor tine tot asa, probabil ca unul din semnele de recunoastere al antihristului va fi chiar Premiul Nobel pentru pace.

  5. Moda răsfăţată şi Pacea speriată
    Sf. Ioan Iacob

    Marii învăţaţi ai lumii
    Ca nişte plăcinte moi
    Scot din traistele ştiinţei
    Iarăşi calendare noi.

    Ei socot că pacea lumii
    Care s-a sălbăticit
    Ar putea fi amăgită
    Ca viţelul pripăşit!

    Hotărârile de pace
    Pe norod l-au asurzit
    Ca un clopot care sună
    Tot mereu hodorogit.

    Când s-ar împăca mai bine
    Cale păcii târguind
    Numai bine şi războiul
    Va fi iarăşi izbucnind!

    Lumea veşnic născoceşte
    Arme pierzătoare noi,
    O.N.U.-ul însă făureşte:
    Izbăvirea de război!

    Adunarea diplomată
    Ochii lumii i-a legat
    Ca să nu priceapă-ndată
    Drumul ce l-a apucat.

    Unde ne va duce carul
    Cu asemenea cârmaci
    Care ne sporesc amarul
    Şi ne lasă mai săraci?

  6. Pingback: SECESIONISM IN BELGIA SI IN MAREA BRITANIE: flamanzii vor confederatie, scotienii tin referendum pentru independenta/ UE SI SINDROMUL IUGOSLAV - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: “Scenariile” Comisiei Europene pentru ECONOMIA PLANETARA: controlul nasterilor, legalizarea EUTANASIEI, sistarea ajutoarelor familiale, CONTROLUL MASS-MEDIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: RAZBOIUL DIN MALI: pretextul pentru formarea unei ARMATE EUROPENE? Statele membre nu prea se inghesuie… - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare