NOILE BULETINE VOR FI SI CARDURI DE SANATATE! Decizie de ultim moment incredibil de ABUZIVA a PARLAMENTULUI

30-06-2013 6 minute Sublinieri

buletin-de-identitate

Parlamentul a incheiat procedurile legii care va introduce noile buletine. Pana in acest moment, discutiile din comisii fusesera pozitive prin consecintele lor, amendamentele aduse prelungind termenele de valabilitate ale viitoarelor buletine si re-introducand numele parintilor. Comisia pentru Drepturile Omului isi daduse chiar aviz negativ din cauza problemelor stiute ridicate de tehnologia cipului si biometrie.

Pe ultima suta de metri, insa, au fost adoptate in mod samavolnic amendamente care schimba intr-un mod radical datele discutiei despre noul buletin. Noile amendamente au fost propuse – si adoptate in plen – de Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, pe 26 iunie 2013, adica in aceeasi zi in care s-a si votat forma – dinaintea promulgarii – a legii.

Cea mai importanta modificare este introducerea unei noi functionalitati – noile buletine vor putea fi folosite si drept carduri de sanatate. Care sunt implicatiile acestei decizii asupra alternativei nu este foarte clar, inca. La prima vedere alternativa pare ca nu e afectata si ca vom avea drept de optiune, ca si pana acum, intre doua forme de buletin – simplu si electronic. Implicatiile asupra intimitatii si protectiei datelor personale sunt, insa, absolut clare, la mijloc fiind un abuz, o incalcare, o bataie de joc fata de drepturile noastre.

Sa privim mai indeaproape actele oficiale ale Parlamentului. Comisia, in raportul sau, afirma in dreptul articolelor de lege care prevad optiunea dintre carte de identitate si carte de identitate electronica (vezi p. 27):

Pe de altă parte, se estimează că va fi emis un număr redus de acte de identitate de acest tip [este vorba de carti de identitate cu cip – n.n.]. Pentru asigurarea clarităţii normei este definită în mod expres posibilitatea cetăţeanului de a opta pentru una din noile cărţi de identitate. 

Iar articolele care prevad alternativa au ramas nemodificate. Mai departe, ca sa fie confuzia si mai mare, in acelasi Raport al Comisiilor de pe 26 iunie se aduc o serie de precizari privind inscriptionarea datelor specifice cardului de sanatate pe cartile de identitate (vezi p. 27-28). Se pastreaza o distinctie intre cartea de identitate “non-electronica” si cea electronica si se specifica faptul ca inscriptionarea pe cele simple se va face prin “tehnici speciale”.

In raportul plenului privind amendamentele care, intr-un final, au fost votate, regasim urmatoarele:

6. La articolul I punctul 14, după alineatul (2) al articolului 13 se introduce un nou alineat, alineatul (21), cu următorul cuprins:
„(21) Cartea de identitate şi cartea electronică de identitate permit titularului utilizarea acesteia ca şi card naţional de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă.”

De asemenea, se specifica in continuare ca:

12. La articolul I punctul 17, după alineatului (2) al articolului 16 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:

„(3) De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

a) unei cărţi de identitate;

b) unei cărţi electronice de identitate, în una din variantele prevăzute la art. 17 alin. (6).”

Un amendament a fost adus si pentru a legifera introducerea datelor de pe cardul de sanatate:

13. La articolul I punctul 18, alineatul (1) al articolului 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 17. – (1) Cartea de identitate conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnici speciale, date aferente cardului naţional de asigurări sociale de sănătate, stabilite la art. 331 alin. (1) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, înscrise în mediu de stocare, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.”

Mai departe, se aduc detalii si despre cartea de identitate electronica, ca act diferit. 

Modificarile au fost aduse atat de netransparent incat mass-media nici macar nu s-a sesizat. Stirile despre votul final din plen mentionau acelasi text ca pana acum (vezi aici si aici), fara sa spuna nimic despre decizia radicala de a da buletinului si functionalitate de card de sanatate. O singura sursa a relatat despre acest lucru, insa intr-o forma confuza – realitatea.net:

Noua carte de identitate va avea dimensiunile unui permis, datele titularului vor fi tipărite atât pe faţă cât şi pe verso, şi va conţine faimosul cip. Însă noutatea absolută este că noul buletin va fi şi card de sănătate. Vor fi emise în paralel două tipuri de buletin, iar fiecare îşi va putea alege varianta dorită.

“Vor fi două mari categorii de CI. Una simplă, care va conţine doar acel cip, conţinând datele de pe cardul de sănătate şi un al doilea tip, mai profesionist, să spunem, care va conţine acele date biometrice şi datele de pe cardul de sănătate”, spune Cătălin Chiper, secretar de stat MAI. Şi modul de obţinere a documentului va fi simplificat. Pentru eliberarea unui nou buletin va fi necesar doar vechiul act şi o declaraţie pe proprie răspundere referitoare la domiciliu.

Confuzia e maxima. Pe de o parte, intr-un mod brusc, se face echivalenta intre buletin si cardul de sanatate. Pe de alta parte, conform declaratiilor lui Chiper, ambele forme de carti de identitate ar fi dotate cu cip, insa unul ar fi inclusiv cu date biometrice. In plus, noul sef al asigurarilor de sanatate, liberalul Cristian Busoi o tine “gaia matu” cu faptul ca se vor face dosarul electronic si cardul de sanatate. Deci vom avea si buletin de identitate cu datele cardului si card?!

Totusi, textul legii, cel putin din ce am gasit noi, nu contine nicio specificare legata de faptul ca cipul ar fi introdus si in cartea de identitate. Nici din textul OUG al guvernului, nici din amendamentele aduse, din ce am verificat noi, nu rezulta ca alternativa ar fi fost afectata sau ca va exista numai carte de identitate cu cip. Insa o asemenea confuzie din partea unui oficial de rang inalt al MAI nu este pardonabila si nici nu prea poate fi intamplatoare. 

Pana una alta si pana la noi clarificari, trebuie spus ca Parlamentul a comis un abuz absolut incalificabil, un atentat la intimitatea si protectia datelor noastre personale.

Este o mare problema ca s-a decis intr-un mod samavolnic sa se introduca datele cardului de sanatate pe buletin. Asa ceva este inadmisibil! Daca buletinul capata o functionalitate cu totul noua, si daca se decide inscriptionarea unor date personale diferite substantial fata de cele prevazute in proiectul initial, sensibile si importante ca cele legate de sanatate, atunci, din punct de vedere procedural, ar trebui sa avem O LEGE CU TOTUL NOUA SI TOT PROCESUL LEGISLATIV SA FIE LUAT DE LA CAPAT! De la dezbateri publice! 

Culmea, singurul parlamentar care a problematizat aceasta chestiune, cf. agerpres, a fost fostul ministru al sanatatii, altfel mare promotor, la randu-i, al cardului de sanatate, Cseke Attila – e drept, din partea intregului grup parlamentar UDMR:

‘În şedinţa de ieri a Camerei Deputaţilor a stârnit multă indignare dezbaterea proiectului de lege conform căruia procedura de eliberare a cărţilor electronice de identitate ar urma să fie cumulată cu cea de eliberare a cardurilor de sănătate’ – a declarat deputatul UDMR Cseke Attila după votul final din Parlament. Cseke a mai declarat că în baza propunerii Guvernului, noile cărţi electronice de identitate vor cuprinde şi informaţii referitoare la datele persoanelor din cardurile naţionale de sănătate.

‘Măsura propusă de guvern privind unificarea celor două sisteme, de identificare şi respectiv de certificare este îngrijorătoare din mai multe puncte de vedere, deoarece doar un singur stat din Uniunea Europeană, şi anume, Portugalia utilizează acest tip de sistem conform căreia cartea de identitate îndeplineşte în acelaşi timp şi rolul cardului de sănătate, dar acest proiect nu este unul de succes – a detaliat Cseke, după care a relatat pe scurt măsurile de implementare în România a prevederilor referitoare la eliberarea cardului naţional de sănătate. Deputatul UDMR a afirmat că deşi reglementările privind eliberarea cardului de sănătate se află la rang de lege încă din anul 2006, în România, primii paşi în vederea producţiei, eliberării şi folosirii acestuia, au fost implementate abia din anul 2010.

Legea votată azi vizează faptul ca procedurile de eliberare a acelor carduri de sănătate care au fost deja tipărite să fie continuate, dar în paralel cu această procedură se va derula şi eliberarea cărţilor electronice de identitate în care vor fi cuprinse şi datele ce figurează pe cardurile de sănătate.

‘Consider foarte îngrijorătoare îmbinarea celor două sisteme ce sunt total diferite, întrucât datele privind sănătatea unei persoane sunt confidenţiale în cadrul unui sistem strict profesional, cel medical şi ele trebuie să rămână în interiorul sistemului de sănătate. Pot fi lezate la modul serios drepturi fundamentale ale persoanei dacă oferim acces, oricât de restrâns ar fi, la sistemul de sănătate şi astfel acordăm posibilitatea oricărui factor extern să poată obţine informaţii referitoare la datele de sănătate ale unei persoane’.

Grupul UDMR din Camera Deputaţilor a votat împotriva proiectului de lege, deoarece nu este de acord cu măsura de comasare a celor două tipuri complet diferite de acte într-unul singur – cartea electronică de identitate – şi consideră inacceptabil ca datele cu privire la starea de sănătate ale unei persoane să fie accesibile unor terţi, fie acestea chiar şi persoane care pot accesa sistemul informatic al Ministerului de Interne.

Este inadmisibil sa te joci astfel de datele personale, este inadmisibil sa modifici NATURA actului de identitate prin astfel de adaugiri facute pe sest! Este inadmisibil sa spui opiniei publice ca ai luat act de sensibilitatile ei si apoi sa ii trantesti in fata, prin politica faptului implinit, un act de identitate transformat si in card de sanatate. In mod normal, legea ar trebui atacata la Curtea Constitutionala si ar trebui ceruta ABROGAREA ei.

Comportamentul autoritatilor publice nu face altceva decat sa confirme ca tendinta este de a crea acel act de identitate unic, care sa fie si buletin, si card de sanatate, si bancar etc. Si ce incredere sa mai ai in promisiunile oficialilor, cand ei iti promit buletin simplu si te trezesti, in utima secunda, cu doua acte total diferite intr-unul singur? Daca asa procedeaza acum, mai tarziu cum vor proceda?

razbointrucuvant

***

***

*


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Opinii, analize

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “NOILE BULETINE VOR FI SI CARDURI DE SANATATE! Decizie de ultim moment incredibil de ABUZIVA a PARLAMENTULUI

 1. Acum se vede la lucru conceptul de transumanism. Cam pe usa din dos, dar cu efecte de prim rang. Mai mult, totul se face pe sest, mafiot, amagitor. Parca suntem deja intr-un film despre viitorul sumbru orwelian al omenirii. Numai ca pe post de cobai, nu de simpli privitori. Parca luptam deja cu duhurile necurate la nivel noetic, numai ca pe niste baricade trainic si cat se poate de material inaltate.
  Sincer, pare ca fac toate astea pt a intarata. Dar cu siguranta o fac si pentru ca au o agenda bine stabilita. Cine va fi ametit de pe acum de viata din ce in ce mai legata de virtual si mai putin umana va fi victima sigura a amagirii finale antihristice. Nu e posibil ca virtutile morale (crestinesti) indatinate sa fie inlocuite cu nazuinte trupesti ale supra-omului, schimband imparatia cerurilor cu cea pamanteasca.

 2. Stiri palpitante ca dintr-un film de groaza bine facut…

 3. Daca pui un resume in Canada, angajatrorul nu are voie – este absolut interzis – sa te intrebe cati ani ai. Nu vreau sa zic ca acolo este vreun paradis dar la noi trebuie sa-ti zici cenepeul si daca cumperi ridichi! Si am ramas surprins ca oamenii recita CNP-ul fara ezitare, fara impotrivire, ca pe o chestie corecta si normala.
  Cred ca aici la noi este in mare masura cainosenia ciocoilor care ne conduc, pentru ca nu pot sa le zic politicieni sau clasa politica oricat de murdara ar fi politica in general.

 4. care “viitor sumbru”, tu nu te uiti in jurul tau? deja se intampla, de cativa ani, tot felul de mismasuri mai mici sau mai mari. da, internetul va fi “unealta” principala in planul lor, daca nu vei avea acces la “retea” nu vei exista – si nu, nu in sensul ca “daca nu esti pe facebook nu existi”, ci in cel mai crunt mod posibil, un exemplu: nu se vor mai plati taxele, facturile decat pe internet, deci cei care nu vor dori internet vor fi acuzati ca nu doresc internet din cauza ca vor sa nu plateasca taxele fiind persecutati, cu alte cuvinte, crestinii se vor autoexclude daca vor refuza sa se alinieze samd.

  stau pur si simplu si privesc cum se desfasoara sub ochii mei era new age cu tot ce inseamna ea, pe toate planurile… si cred ca sunt si altii care vad ce vad si eu: in muzica (mesaje sataniste, subliminale, “reinvierea” misteriilor, zeitatilor pagane de acum 2000 de ani etc), in economie (atacuri valutare, tunuri financiare, “falimentarea tarilor” -grecia, aparitia bitcoin, probabil moneda virtuala care va lega si ea omenirea de internet- asta dupa ce o vor perfectiona, deocamdata bitcoin fiind la finalul testarilor, globalizare), militara (vezi orientul mijlociu, adunarea in jurul campiei armagedonului a armatelor puterilor lumii + ce se mai intampla prin asia -koreile si rusia care a fost izolata de g8), politica (numeroasele atacuri “de imagine” primite de SUA – o fi ea desfranata cea mare?, “umflarea” vechilor imperii, amestecul in treburile interne ale natiunilor, aprobarea cu forta de legi noi, denaturate – apropo, scuzati offtopicul dar daca aveti bani, cumparati pamanturi, terenuri agricole din romania cat mai aveti timp – spionaj, etc), in (bio)tehnologie (manipularea genetica a embrionilor, crearea de “electronic devices” implantabile de genul http://txchnologist.com/post/54093706866/electronic-devices-that-dissolve-in-your-body sau tatuaje electronice! http://www.infowars.com/will-electronic-tattoos-replace-internet-passwords-and-all-other-forms-of-identification/ + o serie de roboti si tot felul de drone si sateliti, supravegheri masive de facebook si alte sisteme de comunicare in masa samd), in plan social (tot ce a insemnat occupy, “primaverile” si modul in care se transforma conceptual si practic sistemele de educatie samd), si, binenteles, in “zona” spirituala (“lucrarea” miilor sau zecilor de mii de “ong-uri” pe tot globul, adunate “in retea”, care sub diverse “umbrele” ecologie sau mentorship, hub-uri sau te miri ce alte aiureli de genul, controleaza si propaga mana in mana cu industria muzicala, a filmului si a jocurilor idei newageiste, anticrestine, despre transumanism si nu numai si modeleaza personalitati etc.). cine are ochi de vazut, sa vada! din pacate, sau din fericire singurul lucru pe care putem sa-l facem este sa ne rugam cat putem de mult ca Dumnezeu sa ne pazeasca! Doamne, miluieste!

 5. Una din caile de atac, foarte buna zic eu, e chiar ce a spus udmr-istul ala. CI o arati intr-o gramada de locuri, o folosesti f. des. Nu vreau sa arat informatii medicale la o banca, hotel si practic intr-o gramada de locuri unde arati CI. Oricum, sa asteptam sa vedem ce zice ALR(si nu numai) si dupa aia vom actiona.

 6. @timisorean1:

  Pai nu asta inseamna cale de atac. Sunt o gramada de contra-argumente impotriva si niciunul pentru, daca e sa vorbim despre vorbe. Prin cale de atac ne gandeam la cai procedurale de contestare.

 7. MA INTREB CE FAC PAROHIILE PRIN PREOTI SAI, FIE CA SUNT DE LA ORASE DE LA TARA, SAU DIN DIASPORA, NU TOATE DAR MAJORITATEA NICI UN CUVANT LA CEEA CE SPETRECE IN TARA SI PE MAPAMOND, ACUM NU ZIC CA NOIENORIASI SUNTEM MAI BREJI, DAR ACESTIA NICI UN CUVINTEL

 8. Pingback: Rafuiala pe CARDUL DE SANATATE. Autoritatile vor sa puna presiune pentru introducerea CARDULUI - Recomandari
 9. Pingback: ABUZ IN FORMA CONTINUATA: Cristian Busoi, seful CNAS, confirma CONTOPIREA BULETINULUI CU CARDUL DE SANATATE si anunta, totodata, distribuirea CARDURILOR DE SANATATE pentru cei care nu-si schimba buletinele - Recomandari
 10. Pingback: NOILE BULETINE-CARDURI DE SANATATE: programate pentru APRILIE 2014 - Recomandari
 11. Pingback: OBAMACARE sau sensul reformei sistemului sanitar american: INCA O METODA ORWELLIANA DE SUPRAVEGHERE SI ELIMINARE A INTIMITATII. Suna cumva familiar? - Recomandari
 12. Pingback: CARDURILE DE SANATATE. Ministerul propune distribuirea prin POSTA SI PRIMARII - Recomandari
 13. Pingback: Ministerul de Interne anunta introducerea NOILOR BULETINE pe 1 APRILIE 2014. Autoritatile afirma ca va exista ALTERNATIVA la buletinele electronice. Ce s-a intamplat cu precedentul proiect de CONTOPIRE a BULETINULUI cu CARDUL DE SANATATE? - Recomandari
 14. Pingback: Democratie romaneasca: CUM A DISPARUT ALTERNATIVA LA CARTILE DE IDENTITATE ELECTRONICE - Recomandari
 15. Pingback: Noile buletine cu cip: O SFIDARE SI O BATAIE DE JOC DE ULTIMA SPETA. “Dezbaterea” publica de la MAI [video] si TERTIPURILE absolut incredibile ale autoritatilor - Recomandari
 16. Pingback: Noile buletine cu cip: O SFIDARE SI O BATAIE DE JOC. “Dezbaterea” publica de la MAI [video], SANTAJUL si TERTIPURILE absolut incredibile ale autoritatilor - Recomandari
 17. Pingback: NOILE BULETINE BIOMETRICE – introduse, teoretic, de astazi, 1 Aprilie. “O INCALCARE A LIBERTATII DE CONSTIINTA” - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare